Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sinus

#5751 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sinus »

Ja sam izdavao račun/invoice pojedinim klijentima ako su tražili. Računi su bili u rasponu od par stotina do par hiljada dolara. Napravim ili svoj ili preko paypala (create invoice) i do sada je to svima bilo dovoljno i prihvatljivo, nije bilo nikakvih problema. Regularno plaćam porez kao freelancer, nemam nikakvih problema ( barem za sada).

Ne dajem nikakav savjet, samo kažem kako ja radim.
cetiri4

#5752 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by cetiri4 »

.....
Last edited by cetiri4 on 11/03/2021 20:27, edited 1 time in total.
prelivoda

#5753 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

cetiri4 wrote: 06/03/2021 18:04 Može li mi neko, ko prima uplate preko paypala i plaća porez, reći šta treba odštampati i čuvati kao dokaz o uplati. Je li onaj monthly invoice, da li u pdf ili cvs formatu, koji vremenski period izabrati, trebali to raditi za mjesečni period, ili svaki put kada legne uplata, pa samo za taj dan. Ili nešto skroz drugačije, :? Hvala na pomoći unaprijed
Štampaš izvod od naše banke, ono što ti legne na račun, kada PayPal ti prebaci
cetiri4

#5754 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by cetiri4 »

.....
Saka

#5755 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Saka »

cetiri4 wrote: 08/03/2021 17:04
prelivoda wrote: 08/03/2021 13:37
cetiri4 wrote: 06/03/2021 18:04 Može li mi neko, ko prima uplate preko paypala i plaća porez, reći šta treba odštampati i čuvati kao dokaz o uplati. Je li onaj monthly invoice, da li u pdf ili cvs formatu, koji vremenski period izabrati, trebali to raditi za mjesečni period, ili svaki put kada legne uplata, pa samo za taj dan. Ili nešto skroz drugačije, :? Hvala na pomoći unaprijed
Štampaš izvod od naše banke, ono što ti legne na račun, kada PayPal ti prebaci
E, hvala ti, super! A treba li i izvod od PayPala, kako bi vidjeli od koga su legle pare? Jer na izvodu od banke piše samo da je stiglo od PayPala.
Poresku ne zanima puno ko ti je uplatio, sve dok si platio poreze na sumu koja ti je legla u banku. Tako da ne moraš dokazivati ko ti je konkretno šta platio. Jedino ako si u sistemu PDV-a, a nisi ga fakturisao trebaš dokazati da kupac nije rezident, ali to se dokazuje na drugi način. Tako da neće ti niko tražiti izvod s PayPal-a niti na to ima pravo, ako ti hoćeš da ga prezentiraš to je tvoja dobra volja, al moj ti je savjet da ne komplikuješ. Plati porez na ono što ti je leglo na banku i završio si.
cetiri4

#5756 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by cetiri4 »

.....
IMadeYouReadThis

#5757 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by IMadeYouReadThis »

sinus wrote: 06/03/2021 10:33 Ja sam izdavao račun/invoice pojedinim klijentima ako su tražili. Računi su bili u rasponu od par stotina do par hiljada dolara. Napravim ili svoj ili preko paypala (create invoice) i do sada je to svima bilo dovoljno i prihvatljivo, nije bilo nikakvih problema. Regularno plaćam porez kao freelancer, nemam nikakvih problema ( barem za sada).

E ovako, čuo sam se sa susjedom koja radi u poreznoj kao i sa firmom s kojom surađujem. Iznosi su u vrijednosti od par tisuća €, iznos koji sad klijent treba uplatiti je isto tako nešto.
Ona mi je objasnila da čim legne novac (isti dan ili sutradan) trebam popunit neki obrazac (donijet u poreznu) i navela nešto tipa da se oduzima 20% od iznosa uplate (kao rashodi) i onda se na to računa 10% poreza i 4% za zdravstveno. Popuni se obrazac i to se plati.
Zanima me sad ta situacija sa računom, je li problem da mi pošaljete primjer tog računa? Čuo sam se s klijentom i rekao je da može bilo kakav račun i da to njemu nije problem pravdati, znači može na fizičko lice. Druga stvar, na računu pišem cijenu u € ili u KM? On će vjerojatno uplaćivat u €, jel trebam onda devizni račun imati?

@Whatever[]
Whatever[] wrote: 04/03/2021 20:46
Zašto ne provjeriš da li ti kao fizićko lice možeš izdavati fakture. Faktura ne mora imati ni potpis ni pečat, a porezni broj je JMBG. Ništa nije na crno jer ti plaćaš 10% preko svog JMBG.

Ovako ti je najlakše ako je moguće.
Da, klijent je rekao da mu odgovara i takav vid računa tako da ću vjerojatno ići tim načinom.

Ispričavam se ako je previše pitanja, ako su glupa ili su se ponavljala :)
Hvala puno!
sinus

#5758 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sinus »

IMadeYouReadThis wrote: 10/03/2021 10:17
sinus wrote: 06/03/2021 10:33 Ja sam izdavao račun/invoice pojedinim klijentima ako su tražili. Računi su bili u rasponu od par stotina do par hiljada dolara. Napravim ili svoj ili preko paypala (create invoice) i do sada je to svima bilo dovoljno i prihvatljivo, nije bilo nikakvih problema. Regularno plaćam porez kao freelancer, nemam nikakvih problema ( barem za sada).

E ovako, čuo sam se sa susjedom koja radi u poreznoj kao i sa firmom s kojom surađujem. Iznosi su u vrijednosti od par tisuća €, iznos koji sad klijent treba uplatiti je isto tako nešto.
Ona mi je objasnila da čim legne novac (isti dan ili sutradan) trebam popunit neki obrazac (donijet u poreznu) i navela nešto tipa da se oduzima 20% od iznosa uplate (kao rashodi) i onda se na to računa 10% poreza i 4% za zdravstveno. Popuni se obrazac i to se plati.
Zanima me sad ta situacija sa računom, je li problem da mi pošaljete primjer tog računa? Čuo sam se s klijentom i rekao je da može bilo kakav račun i da to njemu nije problem pravdati, znači može na fizičko lice. Druga stvar, na računu pišem cijenu u € ili u KM? On će vjerojatno uplaćivat u €, jel trebam onda devizni račun imati?

@Whatever[]
Whatever[] wrote: 04/03/2021 20:46
Zašto ne provjeriš da li ti kao fizićko lice možeš izdavati fakture. Faktura ne mora imati ni potpis ni pečat, a porezni broj je JMBG. Ništa nije na crno jer ti plaćaš 10% preko svog JMBG.

Ovako ti je najlakše ako je moguće.
Da, klijent je rekao da mu odgovara i takav vid računa tako da ću vjerojatno ići tim načinom.

Ispričavam se ako je previše pitanja, ako su glupa ili su se ponavljala :)
Hvala puno!

U poresku nosiš Obrazac AMS-1035
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/o ... os_web.pdf

I nosiš uplatnice da si platio zdravstvo i porez zajedno sa AMS. Kada izračunaš ukupno zdravstvo za uplatu, onda taj iznos se plaća na dvije uplatnice ( dio kanton 89,8%, dio federacija 10,2%). Pitaj u poreskoj da ti daju brojeve računa na koji ćeš da platiš porez i zdravstvo.

U polje iznos dohotka pišeš iznos koji ti ostane nakon što odbiješ 20% Rashoda. (Recimo da ti je leglo 1000 KM, u to polje ćeš pisati 800 KM i onda računati na 800 KM, prvo 4% zdravstvo, pa onda na ostatak 10% porez)

Za obračun svega ovoga gledaš iznos u KM koji ti je legao na bankovni račun.

Imaš 5 dana da platiš porez od momenta kada ti pare legnu na račun u BANCI, ne na Paypal. Ali iz iskustva, nije ni problem ako se pređe više od 5 dana od plaćanja. ( Njima/Poreskoj je bitno da ti uzmu pare :D tako da tolerišu i ako se malo prekorači rok za plaćanje )

U vezi računa...Ako koristiš Paypal, idi na create invoice i tamo će ti biti sve jasno kada vidiš...a možeš sebi da pronađeš bilo kakav račun (invoice) na internetu i samo ga prepraviš za ono šta tebi treba...

Ja koristim Paypal i klijenti mi isključivo uplaćuju na Paypal, tako da nema veze u kojoj mi valuti neko plati jer banka na kraju konvertuje u KM...Pare legnu na tekući račun preko VISA kartice bez problema.
soha96

#5759 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by soha96 »

A kako racunati ako primas preko Payoneera? Tj. do kad je rok placanja.. Ne prebacuju se pare na banku a ako dobijas uplate svako par dana neces 10 puta mjesecno popunjavati obrazac i uplacivati porez. Od mene mogu ocekivati jednom mjesecno da im uplatim i tjt.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#5760 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

soha96 wrote: 10/03/2021 14:35 Od mene mogu ocekivati jednom mjesecno da im uplatim i tjt.
Jes, da imas 100 uplata, naredni dan mora biti uplaceno, svaki put. Ako cemo "po zakonu".
cetiri4

#5761 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by cetiri4 »

.....
Last edited by cetiri4 on 11/03/2021 20:26, edited 1 time in total.
programerAnel

#5762 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by programerAnel »

soha96 wrote: 10/03/2021 14:35 A kako racunati ako primas preko Payoneera? Tj. do kad je rok placanja.. Ne prebacuju se pare na banku a ako dobijas uplate svako par dana neces 10 puta mjesecno popunjavati obrazac i uplacivati porez. Od mene mogu ocekivati jednom mjesecno da im uplatim i tjt.
Paypal ti radi isto tako.
Na kraju mjeseca prebace pare i tada plaćaš porez. Jer u biti ti te pare i nisi dobio do kraja mjeseca
soha96

#5763 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by soha96 »

programerAnel wrote: 10/03/2021 15:36
soha96 wrote: 10/03/2021 14:35 A kako racunati ako primas preko Payoneera? Tj. do kad je rok placanja.. Ne prebacuju se pare na banku a ako dobijas uplate svako par dana neces 10 puta mjesecno popunjavati obrazac i uplacivati porez. Od mene mogu ocekivati jednom mjesecno da im uplatim i tjt.
Na kraju mjeseca prebace pare i tada plaćaš porez. Jer u biti ti te pare i nisi dobio do kraja mjeseca
Jest al ja ih na payoneer odmah mogu dizati na bankomatu, placati karticom itd itd. Mislim da to nije fino definisano jer nema logike trcati u poreznu svakih par dana kad meni klijent posalje kakve pare. :D
programerAnel

#5764 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by programerAnel »

soha96 wrote: 11/03/2021 13:15
programerAnel wrote: 10/03/2021 15:36
Jest al ja ih na payoneer odmah mogu dizati na bankomatu, placati karticom itd itd. Mislim da to nije fino definisano jer nema logike trcati u poreznu svakih par dana kad meni klijent posalje kakve pare. :D
Kakav je payonner za fees i veće uplate (2000 +). Da li su bolji od paypala kakva je procedura za dobit karticu ?
pinkman

#5765 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pinkman »

Cisto da znate: https://ba.n1info.com/biznis/kovacevic- ... ne-online/

:D

Apple poceo obracunavati bh. PDV :D
soha96

#5766 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by soha96 »

Dobro si mi napisao, odoh platiti pdv na netflix i spotify, imam neke sice u malom dzepu. :D
pinkman

#5767 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pinkman »

soha96 wrote: 13/03/2021 16:13 Dobro si mi napisao, odoh platiti pdv na netflix i spotify, imam neke sice u malom dzepu. :D
Obracunavat ce oni sami u narednom periodu. Krenulo je polako. :D

Ovo je meni zanimljivo iz konteksta saradnje strane kompanije i bh. institucija jer neki ovdje tvrde nece PayPal, Payoneer ili neki treci dijeliti podatke sa bh. institucijama. :D
sagosen

#5768 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by sagosen »

Ovdje se miješaju babe i žabe. Apple je registrovan u poreskom sistemu BiH od trenutka kada je Bosna i Hercegovina postala dostupna na App Storeu. 99% na inicijativu Applea, jer su to radili u svim drugim državama prije BiH. Nije to bilo nikakvo uslovljavanje od uhljeba iz poreske, već Apple kako je registrovan u poreskom sistemu Gabona, tako je i u poreskom sistemu ove prčije. I Spotify i Netflix bi trebali isto plaćati 17% PDV-a od svih pretplata koje uplate bh. korisnici, ali ne plaćaju - zašto? Jer se nisu dobrovoljno registrovali kao Apple. Očigledno jer i nisu prisiljeni, jebe im se da se zajebavaju sa zavrzlamama poreskom sistema BiH, a teško da će se njima neko obratit iz poreske, jer pojma oni nemaju, niti su to ikada radili ni za jednu online kompaniju, kladionicu, itd.

Image

Ne znam za ostale, ali mi je presmiješno da ovdje ljudi vjeruju da će PayPal, Payoneer i ostali dobrovoljno slati informacije o prihodima bh. korisnika. Pa to tako ne funkcioniše ni sa mnogo razvijenijim zemljama, a ne da će oni slati podatke ni manje ni više nego za poresku upravu BiH :lol:
nekome

#5769 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

Otisli ste u off
IceBerg

#5770 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by IceBerg »

Planiram uplatiti porez za 2020. sada u martu. Drug koji je ekonomista mi je kazao da do kraja marta ako uplatim mogu tražiti povrat poreza. Neki momak je postavio slično pitanje na Fb grupi i jedan član mu je to potvrdio.

Je li to istina, dakle da se može tražiti povrat poreza za prethodnu godinu?
Ajatolah_

#5771 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Ajatolah_ »

IceBerg wrote: 14/03/2021 18:02 Planiram uplatiti porez za 2020. sada u martu. Drug koji je ekonomista mi je kazao da do kraja marta ako uplatim mogu tražiti povrat poreza. Neki momak je postavio slično pitanje na Fb grupi i jedan član mu je to potvrdio.

Ako imaš poreznu karticu imaš i koeficijent ličnog odbitka, koji je u najgorem slučaju 1. Za svaki mjesec u kojem si imao prihod, po ovom osnovu imaš smanjenje porezne osnovice od 300*koeficijent. Ako si već u radnom odnosu a taj prihod ti je bio sa strane, poslodavac ti je već uračunao lični odbitak i nećeš imati povrat po ovom osnovu.

Pored ovoga, imaš i odbitak za plaćenu zdravstvenu uslugu i za plaćeni iznos kamate na stambeni kredit.
IceBerg

#5772 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by IceBerg »

Ajatolah_ wrote: 14/03/2021 18:40
IceBerg wrote: 14/03/2021 18:02 Planiram uplatiti porez za 2020. sada u martu. Drug koji je ekonomista mi je kazao da do kraja marta ako uplatim mogu tražiti povrat poreza. Neki momak je postavio slično pitanje na Fb grupi i jedan član mu je to potvrdio.

Ako imaš poreznu karticu imaš i koeficijent ličnog odbitka, koji je u najgorem slučaju 1. Za svaki mjesec u kojem si imao prihod, po ovom osnovu imaš smanjenje porezne osnovice od 300*koeficijent. Ako si već u radnom odnosu a taj prihod ti je bio sa strane, poslodavac ti je već uračunao lični odbitak i nećeš imati povrat po ovom osnovu.

Pored ovoga, imaš i odbitak za plaćenu zdravstvenu uslugu i za plaćeni iznos kamate na stambeni kredit.
Hvala na odgovoru!

Nisam u radnom odnosu, na birou sam ali freelancer koji evo drugu godinu zaredom placa porez (za 2019. godinu sam uplatio porez u drugoj polovini 2020. pa nisam imao pravo na povrat poreza). Imam poreznu karticu ali se moram informisati za koeficijent licnog odbitka. :-?
Stambeni kredit nemam a placenu zdravstvenu uslugu u 2020... Neke labaratorijske sitnice.
IceBerg

#5773 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by IceBerg »

Evo kaže drug, nemaš ženu, nemaš djecu, koeficijent ličnog odbitka ti je 1. :D
IceBerg

#5774 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by IceBerg »

@Ajatolah_ Izvini sto te smaram. Danas sam isao do Poreske da predam AMS obrasce za 2020. godinu, prije toga uplatio porez i za zdravstvo i rekose mi da ce mi obracunati kamate. Rekao sam im da imam informacije da ukoliko platim porez za 2020. do kraja marta 2021. kamate se nece obracunavati, cak mogu zatraziti i povrat poreza. Ali porez je sada manje bitan. S obzirom da vidim da si upucen u tematiku, ako mozes da mi odgovoris da li je istina da mi moraju obracunati kamate za 2020? Nije u pitanju sarajevska poreska, iz jednog manjeg sam grada u kojem fakticki i ako ima freelancera ne placaju porez, jer sam to vidio po njihovom neznanju u Poreskoj.
Horcrux

#5775 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Horcrux »

IceBerg wrote: 15/03/2021 15:12 @Ajatolah_ Izvini sto te smaram. Danas sam isao do Poreske da predam AMS obrasce za 2020. godinu, prije toga uplatio porez i za zdravstvo i rekose mi da ce mi obracunati kamate. Rekao sam im da imam informacije da ukoliko platim porez za 2020. do kraja marta 2021. kamate se nece obracunavati, cak mogu zatraziti i povrat poreza. Ali porez je sada manje bitan. S obzirom da vidim da si upucen u tematiku, ako mozes da mi odgovoris da li je istina da mi moraju obracunati kamate za 2020? Nije u pitanju sarajevska poreska, iz jednog manjeg sam grada u kojem fakticki i ako ima freelancera ne placaju porez, jer sam to vidio po njihovom neznanju u Poreskoj.
Ti si, odmah nakon sto ti je novac dospio na racun, u roku od jednog dana, trebao uplatiti porez (3 uplate: budzet kantona, zdrastvo federacije, zdravstvo kantona ako se ne varam) i onda u roku od 5 dana predti AMS-1035 obrazac. Znaci to ti je obaveza bila. Eh ako to nisi uradio, pa si kontao samo jednom sve platiti prije predaje godisnje prijave, tu si malo izvan zakona.
Post Reply