sta je spekulacija?trotecnr1 wrote: ↑12/03/2021 21:08Čista spekulacija.daddy-kool wrote: ↑12/03/2021 20:59 los je prevod, misli se na one koji su prebolovali, a tada je dovoljna jedna doza 3_6 mjeseci nakon bolesti
Corona cjepivo/vakcina - News
Moderator: O'zone
-
daddy-kool
#4301 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4302 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Moze li pojašnjenje??Naslovnica wrote: ↑12/03/2021 20:19Vidio čovjek koliko je sati.meridiyan wrote: ↑12/03/2021 20:14 Ludnica
Drama u Vladi FBiH: Pehar odbio da potpiše ugovor za nabavku vakcina, dat mu rok do ponedjeljka i zaprijećeno mu smjenom
Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekao da "ne želi ići u zatvor". U petak popodne kazao da "mora u izolaciju jer je imao kontakt sa zaraženom osobom" i na taj način izbjegao potpisivanje ugovora za nabavku vakcina. Vlada FBiH mu zaprijetila smjenom ukoliko do ponedjeljka, do 10 sati, ne bude potpisan ugovor sa dobavljačima. Da je u petak potpisan ugovor, vakcine bi u BiH bile u ponedjeljak.
“Ne želim ići u zatvor”, kazao je u petak popodne svojim pretpostavljenim u Vladi FBiH Davor Pehar nakon što su mu na potpis dostavljeni ugovori za nabavku 350 hiljada doza vakcina protiv COVID-a 19.
Do kraja radnog dana direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, nije želio potpisati ugovor sa dobavljačima MGM Farm” d.o.o. Kakanj i “Krajinagroup” d.o.o. Banja Luka.
-
MMM1977
#4303 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Turci za sada koriste isključivo Sinovaclaik1981 wrote: ↑12/03/2021 19:56 Pretpostavljam kineska ili ruska?https://www.klix.ba/vijesti/svijet/od-c ... /210312133"Do sada, ukupno 852 osobe od 1.300.000 revakcinisanih zarazile su se koronavirusom. Od tog broja, 53 osobe su hospitalizirane, a samo pet osoba je završilo na intenzivnoj njezi. Ono što treba naglasiti jeste da niko od tih osoba koje su završile na intenzivnoj njezi nije preminuo. Vakcina je veoma efikasna i njen cilj je spriječiti razvoj težih simptoma", naglašava Ilhan.
- red evil
#4304 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ne da HDZ ništa. Vrlo je teško bilo šta dogovoriti u državi kad imaš dva otvorena neprijatelja i koji čine sve što mogu da blokiraju bukvalno sve.meridiyan wrote: ↑12/03/2021 20:14 Ludnica
Drama u Vladi FBiH: Pehar odbio da potpiše ugovor za nabavku vakcina, dat mu rok do ponedjeljka i zaprijećeno mu smjenom
Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekao da "ne želi ići u zatvor". U petak popodne kazao da "mora u izolaciju jer je imao kontakt sa zaraženom osobom" i na taj način izbjegao potpisivanje ugovora za nabavku vakcina. Vlada FBiH mu zaprijetila smjenom ukoliko do ponedjeljka, do 10 sati, ne bude potpisan ugovor sa dobavljačima. Da je u petak potpisan ugovor, vakcine bi u BiH bile u ponedjeljak.
“Ne želim ići u zatvor”, kazao je u petak popodne svojim pretpostavljenim u Vladi FBiH Davor Pehar nakon što su mu na potpis dostavljeni ugovori za nabavku 350 hiljada doza vakcina protiv COVID-a 19.
Do kraja radnog dana direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, nije želio potpisati ugovor sa dobavljačima MGM Farm” d.o.o. Kakanj i “Krajinagroup” d.o.o. Banja Luka.
-
Naslovnica
#4305 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nisi cuo da je vlasnik firme MGM osudjivan zbog milionske utaje poreza?konektovan wrote: ↑12/03/2021 21:15Moze li pojašnjenje??
Izmedju ostalog...
https://zurnal.info/novost/20965/namjes ... nje-zakona
Osim evidentnog kršenja Zakona o javnim nabavkama direktorici Izetbegović ne smeta ni činjenica da posluje sa firmama čiji vlasnici su osuđeni zbog utaje poreza. Kantonalni sud u Zenici početkom 2016. godine osudio je Mensura Mušiju kao odgovorno lice i suvlasnika firme “MGM Farm” na godinu dana zatvora zbog izbjegavanja plaćanja poreza na dobit.
U presudi Kantonalnog suda u Zenici navedeno je da je Mušija od dobavljača tražio da novac od premija, umjesto na račun u BiH, uplaćuju na račun firme otvoren u Sloveniji. Ukupan iznos uplaćenih premija iznosio je više od 7,7 miliona maraka.
- Ovaj oporezivi prihod nije proveden u poslovnim knjigama pravnog lica „MGM Farm“ d.o.o. Kakanj izbjegavši obračun plaćanja poreza na dobit u iznosu od 1.006.868,85 KM, na koji način je za sebe i ostale suosnivače pribavio imovinsku korist u navedenom iznosu, oštetivši budžet Zeničko-dobojskog kantona za iznos od 1.006.868,85 KM- navedeno je obrazloženju presude Kantonalnog suda.
Mensur Mušija priznao je krivicu i platio milion maraka poreza. Kako više nije odgovorno lice već “samo” suvlasnik, MGM Farm može nastaviti neometano poslovati sa javnim ustanovama. Pored ove firme Mensur Mušija suvlasnik je i firme Hercegovinalijek iz Mostara. MGM Farm osnivač je firmi Vitamedic iz Bijeljine, Pharmamed iz Travnika, Apomedical iz Sarajeva. U 2017. godini firme MGM farm, Apomedical i Hercegovinalijek dobili su poslove u vrijednosti 4,6 miliona maraka od KCUS-a.
Ako zelis mozes naci mnogo vise informacija.
Evo sta pise u ponudi na osnovu koje je MGM odabran.
Ko je ALLIANZ SWISS TRADE?!?!

Evo, pitam ja vas - na osnovu cega je odabrana kompanija MGM?!
-
meridiyan
#4306 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Čovjek koji će nabaviti cjepiva za FBiH osuđivan zbog utaje poreza
Naime, kantonalni sud u Zenici početkom 2016. osudio je Mensura Mušiju kao odgovornu osobu i suvlasnika firme “MGM Farm” na godinu dana zatvora zbog izbjegavanja plaćanja poreza na dobit. U presudi Kantonalnog suda u Zenici navedeno je da je Mušija od dobavljača tražio da novac od premija, umjesto na račun u BiH, uplaćuju na račun firme otvoren u Sloveniji. Ukupan iznos uplaćenih premija iznosio je više od 7,7 milijuna maraka. “Ovaj oporezivi prihod nije proveden u poslovnim knjigama pravne osobe „MGM Farm“ d.o.o. Kakanj izbjegavši obračun plaćanja poreza na dobit u iznosu od 1.006.868,85 KM, na koji način je za sebe i ostale suosnivače pribavio imovinsku korist u navedenom iznosu, oštetivši budžet Zeničko-dobojskog kantona za iznos od 1.006.868,85 KM”, navedeno je obrazloženju presude Kantonalnog suda, prenosi portal raport. Mensur Mušija priznao je krivicu i platio milijuna maraka poreza.
- Haris.ba
#4307 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Meni nije problem ni sto je osudjivan jer je platio porez na kraju, ni sto ako je registrovan i moze da nabavi vakcinu, neka nabavi.
Nego, ja ne nadjoh tu firmu u Svici.
https://www.zefix.ch/en/search/entity/welcome
Nego, ja ne nadjoh tu firmu u Svici.
https://www.zefix.ch/en/search/entity/welcome
-
Naslovnica
#4308 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pa naravno, opet ista šema, opet utaja poreza, samo ovaj put preko Švice. Prošli put je išao preko Slovenije.
I čuj još, dobavljač na tenderu uslovljava nabavljača, kao "nakon potpisivanja ugovora u roku od jednog dana će nabaviti svu potrebnu dokumentaciju".
"Nastupa u ime firme za koji ISTIČE da ima ugovor"?!
Kakve su ba ovo nabavke?! Ko je lud da stavi potpis na ovako nešto?
Zašto Novalić ne potpiše?
I čuj još, dobavljač na tenderu uslovljava nabavljača, kao "nakon potpisivanja ugovora u roku od jednog dana će nabaviti svu potrebnu dokumentaciju".
"Nastupa u ime firme za koji ISTIČE da ima ugovor"?!
Kakve su ba ovo nabavke?! Ko je lud da stavi potpis na ovako nešto?
Zašto Novalić ne potpiše?
-
Naslovnica
#4309 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
@konektovan ,
Da li je sada nešto jasnije?

Da li je sada nešto jasnije?
-
akcija007
#4310 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
I ono prije 2 mj kada je ZHK pokusao nabaviti za komercijalnu upotrebu Sputnika i AZ Sputnik je isto trebao ici preko neke svicarske firme. Direktor te firme je neko "nase gore list". Samo ne sjecam se kako se zvala . Jeli to ova bila ili neka druga .
-
palermo
#4311 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Naravno, necemo dobiti vakcine za utjehu ostat cemo posteni
- konektovan
#4312 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Jeste...ali jesam li tacno procitao da je vratio tu lovu???
Ako jeste, nije on više sporan...sad je do vlade valjda, jesu li oni garancija??
-
splinter
#4313 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ha ha. Mušija?Naslovnica wrote: ↑12/03/2021 21:46Nisi cuo da je vlasnik firme MGM osudjivan zbog milionske utaje poreza?
Izmedju ostalog...
https://zurnal.info/novost/20965/namjes ... nje-zakona
Osim evidentnog kršenja Zakona o javnim nabavkama direktorici Izetbegović ne smeta ni činjenica da posluje sa firmama čiji vlasnici su osuđeni zbog utaje poreza. Kantonalni sud u Zenici početkom 2016. godine osudio je Mensura Mušiju kao odgovorno lice i suvlasnika firme “MGM Farm” na godinu dana zatvora zbog izbjegavanja plaćanja poreza na dobit.
U presudi Kantonalnog suda u Zenici navedeno je da je Mušija od dobavljača tražio da novac od premija, umjesto na račun u BiH, uplaćuju na račun firme otvoren u Sloveniji. Ukupan iznos uplaćenih premija iznosio je više od 7,7 miliona maraka.
- Ovaj oporezivi prihod nije proveden u poslovnim knjigama pravnog lica „MGM Farm“ d.o.o. Kakanj izbjegavši obračun plaćanja poreza na dobit u iznosu od 1.006.868,85 KM, na koji način je za sebe i ostale suosnivače pribavio imovinsku korist u navedenom iznosu, oštetivši budžet Zeničko-dobojskog kantona za iznos od 1.006.868,85 KM- navedeno je obrazloženju presude Kantonalnog suda.
Mensur Mušija priznao je krivicu i platio milion maraka poreza. Kako više nije odgovorno lice već “samo” suvlasnik, MGM Farm može nastaviti neometano poslovati sa javnim ustanovama. Pored ove firme Mensur Mušija suvlasnik je i firme Hercegovinalijek iz Mostara. MGM Farm osnivač je firmi Vitamedic iz Bijeljine, Pharmamed iz Travnika, Apomedical iz Sarajeva. U 2017. godini firme MGM farm, Apomedical i Hercegovinalijek dobili su poslove u vrijednosti 4,6 miliona maraka od KCUS-a.
Ako zelis mozes naci mnogo vise informacija.
Evo sta pise u ponudi na osnovu koje je MGM odabran.
Ko je ALLIANZ SWISS TRADE?!?!
Evo, pitam ja vas - na osnovu cega je odabrana kompanija MGM?!![]()
![]()
![]()
Menager.
Pa ima sve preporuke obzirom na njegovo iskustvo u utaji poreza
E koja komedija od države.
- MorningStar
#4314 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Alliance swiss trade zvuci dobro- kao neka korporacija (al malo sutra
). Sad ko su sta su vidit cemo , neka naruce vakcine.
- spinel_
#4315 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Dobro bi bilo da se otvori posebna tema za to.
-
Naslovnica
#4316 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pa vidiš li šta piše na tenderskoj dokumentaciji?!konektovan wrote: ↑12/03/2021 22:12Jeste...ali jesam li tacno procitao da je vratio tu lovu???
Ako jeste, nije on više sporan...sad je do vlade valjda, jesu li oni garancija??
Ta firma iz Švice ne postoji.
Šta vam je ljudi, ovo niko normalan ne bi potpisao, a Novalić prijeti onom liku otkazom ako me potpiše u ponedjeljak.
Sve smrdi na Respiratore 2.
- konektovan
#4317 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Mi cemo onda 2024, vjerovatno dobiti guzovače šta od Zimbabvea..
-
Naslovnica
- MorningStar
#4319 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Neka naruce pise da je isporuka brzo , pa budemo vidili - jer ocito normalnog dobavljaca lijekova i medicinske opreme nemamo , nego stalno nekakve maline,alijanse,eksport-import svasta i to.
-
palermo
#4320 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pa vidis da sam ja za postenje...jebo vakcine, ionako ih nas narod nece....Naslovnica wrote: ↑12/03/2021 22:18Ma jok ba, treba pustiti da se krši zakon i potpisati nabavku, jebo zakon i poštenje.
Ha ja!
![]()
- animus
#4321 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ne treba nama nista. Mi smo posteni. Neka umre jos stotine ljudi bitno je da ne bude kradje.
Tacno mi bude nekad žao što nemamo diktaturu ko u Srbiji pa da nabavlhaju sta hoce i da se nikom ne pravdaju. Tamo niko nema pravo ni da pita koliko je i kako placeno.
Jebes demokratiju u kojoj svaka šuša hoce da se pita.
Tacno mi bude nekad žao što nemamo diktaturu ko u Srbiji pa da nabavlhaju sta hoce i da se nikom ne pravdaju. Tamo niko nema pravo ni da pita koliko je i kako placeno.
-
Naslovnica
#4322 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Zašto jebo vakcine?!palermo wrote: ↑12/03/2021 22:20Pa vidis da sam ja za postenje...jebo vakcine, ionako ih nas narod nece....Naslovnica wrote: ↑12/03/2021 22:18Ma jok ba, treba pustiti da se krši zakon i potpisati nabavku, jebo zakon i poštenje.
Ha ja!
![]()
Nije FBiH mogla za 12 miliona nabaviti vakcine, nego se nabavlja preko privatne firme, kroz krajnje sumnjive procedure?!
-
Naslovnica
#4323 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pa zašto Novalić nije potpisao već danas, nego prijeti Peharu otkazom ako ne potpiše ovo u ponedjeljak?animus wrote: ↑12/03/2021 22:25 Ne treba nama nista. Mi smo posteni. Neka umre jos stotine ljudi bitno je da ne bude kradje.
Nemoj mi reći da nema ovlaštenje da potpiše, da je to razlog.
- spinel_
#4324 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Otprilike 30 posto ljudi u cijeloj Hrvatskoj je, kako sam se čula s kolegama iz cijele zemlje, danas odbilo doći na zakazani termin za vakcinisanje AstraZenecom, kaže dr. Nataša Ban Toskić
Nakon što je deset zemalja u posljednja dva dana objavilo da privremeno obustavlja vakcinaciju vakcinom AstraZenece protiv Covida-19, danas je velik broj ljudi u Hrvatskoj odbio vakcinisati se navedenom vakcinom.
- Otprilike 30 posto ljudi u cijeloj Hrvatskoj je, kako sam se čula s kolegama iz cijele zemlje, danas odbilo doći na zakazani termin za vakcinisanje AstraZenecom. Ono što sam čula od kolega, kao i što sam vidjela u svojoj ordinaciji, ljudi su se jako prepali. Dio pacijenata naručenih za danas otkazao je dolazak na vakcinisanje, a oni kojima smo ga ponudili nakon što su ovi otkazali, također su odbili vakcinisanje AstraZenecom - rekla je za Index dr. Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske porodične medicine.
-
splinter
#4325 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Naravno da je bitno da ne bude krađe.animus wrote: ↑12/03/2021 22:25 Ne treba nama nista. Mi smo posteni. Neka umre jos stotine ljudi bitno je da ne bude kradje.
Razvlače nabavku vakcina 3 mjeseca i onda zbrzaju sve da bi ubacili svoje igrače.
Otkud onda znamo šta su uopće uvezli?
Ljudski životi su u pitanju. Ko će odobriti upotrebu cijepiva i po kojoj proceduri?
Ja Mušiji ne.vjerujem ni kad kaže daje danas petak 12.03. a ne da.mi uvali cijepivo.