Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
Hemel

#451 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Hemel »

Kolinda wrote: 11/03/2021 22:06
Zar tada VP nije suspendirao odluke SIPa u kojeg se kune danas iako zna da je nelegalno sklepane van procedure i popunjen sa savjetnikom uzurpatora hrvatskog člana predsjedništva i sličnih.
Ajde sad jedno pitanje, zar bi se uopće mogli provesti izbori 2022.obzirom da je poništen dio izbornog zakona?
:lol:

Ko jos postuje zakone(nazivi kantona, jezici bosanski, srpski...).

Glede CIKa ili SIPa, ako ste ubijedjeni da nesto nije u redu presavijte tabak pa pred sud. Znate vi dobro da je i ZK i SIP sve po zakonu ali nije po vasem pa vam ne godi.
Nikola Testa

#452 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nikola Testa »

Kolinda wrote: 11/03/2021 22:19
Nikola Testa wrote: 11/03/2021 22:13 @Kolinda
Ima i nas :D
Zar tada VP nije suspendirao odluke SIPa u kojeg se kune danas iako zna da je nelegalno sklepane van procedure i popunjen sa savjetnikom uzurpatora hrvatskog člana predsjedništva i sličnih.
Ajde sad jedno pitanje, zar bi se uopće mogli provesti izbori 2022.obzirom da je poništen dio izbornog zakona?
bilo je 15 hrvatskih delegata kad se glasalo, i tom trenutko 5 je glasalo za imenovanje, jer je HDZ blokirao kantonalnu skusptinu, mislim kanton 10, i tu bi jedan bio sdpov jedan hdzeov, znaci siguran poraz za covica, zato je i blokiro

posto se glasalo bila je u pitanju trecina jer 5/15 jes trecina

CIK ili ti ga SIP je to ponistio jer su tu sjedili HDZovi kadorvi uz snsdove

onda je VP ponisitio odluku i rekao dovoljna je trecina od IZABRANIH

Pitanje ti je cudno, jer je presuda ljubic donesena 2016, i vec su bili opsti izbori 2018, i CIK je sam odredio biranje delegata po ustavu federacije, to je jasno definisano i nije ponisteno, ali po popisu 2013 a ne 1991, tako ce biti i sad vjerovatno.
Ok, greškom nisam upisao i 2018.ali i dalje stoji pitanje, ako je poništen dio izbornog zakona i dat naputak kako treba izgledati a da bi sve bilo ok po kojoj logici se izbori mogu provesti a da su legalni?
Šta ima s tim SIP osim toga što mogu tumačiti kako većina želi a to može biti u potpunoj koliziji za odlukom US.
Poništen je dio članova Izbornog zakona ali ne i djelovi Ustava Federacije BiH koji to jasno definišu i na osnovu kojeg je i donešen taj dio Izbornog zakona, pa nisu oni to izmisljali iz glave kad su donosii izborni zakon, upravo na osnovu Ustava Federacije, a ustav kaze bira se 17 Hrvata, i po jedan mora biti iz svakog kantona, ako je takav izabran

A u zbornom zakonu je stajalo samo po jedan mora biti izabran, bez ovog zadnjeg dijela, ako je takav izabran, zato se Ustavni sud i usudio prebrisat taj dio, jer ovo obrazlozenje im je totalna fula, ko da si ga ti piso :lol:, onako baš objektivno i nepristrasno
Last edited by Nikola Testa on 11/03/2021 22:23, edited 1 time in total.
Kolinda

#453 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

Nikola Testa wrote: 11/03/2021 22:21

bilo je 15 hrvatskih delegata kad se glasalo, i tom trenutko 5 je glasalo za imenovanje, jer je HDZ blokirao kantonalnu skusptinu, mislim kanton 10, i tu bi jedan bio sdpov jedan hdzeov, znaci siguran poraz za covica, zato je i blokiro

Pitanje ti je cudno, jer je presuda ljubic donesena 2016, i vec su bili opsti izbori 2018, i CIK je sam odredio biranje delegata po ustavu federacije, to je jasno definisano i nije ponisteno, ali po popisu 2013 a ne 1991, tako ce biti i sad vjerovatno.
Ok, greškom nisam upisao i 2018.ali i dalje stoji pitanje, ako je poništen dio izbornog zakona i dat naputak kako treba izgledati a da bi sve bilo ok po kojoj logici se izbori mogu provesti a da su legalni?
Šta ima s tim SIP osim toga što mogu tumačiti kako većina želi a to može biti u potpunoj koliziji za odlukom US.
Poništen je dio članova Izbornog zakona ali ne i djelovi Ustava Federacije BiH koji to jasno definišu i na osnovu kojeg je i donešen taj dio Izbornog zakona, pa nisu oni to izmisljali iz glave kad su donosii izborni zakon, upravo na osnovu Ustava Federacije, a ustav kaze bira se 17 Hrvata, i po jedan mora biti iz svakog kantona, ako je takav izabran
Znači po tebi je odluka US protuustavna?

I de brate pročitaj obrazloženje, skoro su pa nacrtali u čemu je srž problema u izbornom zakonu.
Last edited by Kolinda on 11/03/2021 22:25, edited 1 time in total.
Nikola Testa

#454 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nikola Testa »

Kolinda wrote: 11/03/2021 22:23

Pa nisam ja pravnik, ali ima fula definitivno, jednostavno urušava čitav sistem, traži potpuno novi dogovor na svim nivoima, koji je bez rata nemoguc
Nikola Testa

#455 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nikola Testa »

Ustavni sud je previše slobodno tumačio konstitutivnost, bukvalno sveo državu na jebena plemena, čak su upotrebljavali termine koji ne postoje u ustavu "legitimno predstavljanje" ne postoji, to je njihov konstrukt, mislim treba presudu pročitat
Kolinda

#456 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

Nikola Testa wrote: 11/03/2021 22:24

Pa nisam ja pravnik, ali ima fula definitivno, jednostavno urušava čitav sistem, traži potpuno novi dogovor na svim nivoima, koji je bez rata nemoguc
Nisam ni ja ali očito nisu ni oni koji su narušili izborni zakon a to su VP.
Do amandmana koje su donijeli VP nije bilo problema ovog tipa a što bi rekao Šešelj "sad trebaju da pojedu sva gov...koja su izasra.."
Nikola Testa

#457 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nikola Testa »

Obrazloženje im ne korespondira sa odlukom, jer u tom slučaju bi prebrisali sve tačke koje je Ljubić osporio, a ne pojedine
Nikola Testa

#458 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nikola Testa »

Kolinda wrote: 11/03/2021 22:28

Do amandmana koje su donijeli VP nije bilo problema ovog tipa a što bi rekao Šešelj "sad trebaju da pojedu sva gov...koja su izasra.."
Tu se slažem s tobom, VP su dali Bošnjacima šansu da politički opstanu, samo ja i ti to vidimo iz različitih perspektiva, jebga.
Kolinda

#459 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

Nikola Testa wrote: 11/03/2021 22:27 Ustavni sud je previše slobodno tumačio konstitutivnost, bukvalno sveo državu na jebena plemena, čak su upotrebljavali termine koji ne postoje u ustavu "legitimno predstavljanje" ne postoji, to je njihov konstrukt, mislim treba presudu pročitat
Ček ček, znači sad naš sud ne valja...stranci u njemu su nesposobni? Ma ne može tako, jedan dan su heroji kad otmu zemlju iz ruku RS-a a kad tumače IZ i Ustav a ide u korist Hrvata nisu dobri :? :mrgreen:
Kolinda

#460 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

Nikola Testa wrote: 11/03/2021 22:29
Kolinda wrote: 11/03/2021 22:28

Tu se slažem s tobom, VP su dali Bošnjacima šansu da politički opstanu, samo ja i ti to vidimo iz različitih perspektiva, jebga.
Pošteno, :thumbup:
Nikola Testa

#461 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nikola Testa »

Kolinda wrote: 11/03/2021 22:30
Nikola Testa wrote: 11/03/2021 22:27 Ustavni sud je previše slobodno tumačio konstitutivnost, bukvalno sveo državu na jebena plemena, čak su upotrebljavali termine koji ne postoje u ustavu "legitimno predstavljanje" ne postoji, to je njihov konstrukt, mislim treba presudu pročitat
Ček ček, znači sad naš sud ne valja...stranci u njemu su nesposobni? Ma ne može tako, jedan dan su heroji kad otmu zemlju iz ruku RS-a a kad tumače IZ i Ustav a ide u korist Hrvata nisu dobri :? :mrgreen:
Ustavni sud donosi odluke kako ko izlobira u datom momentu, necemo se lagat, ne vjerujem u bajke i objektivnost bilo cega u ovoj kolektivnoj psihijatriji
Nikola Testa

#462 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nikola Testa »

Iskreno ja se nadam, bez obzira na sve naše razlike, diskusije, uvrede, i ovu političku utakmicu, da nećemo završiti u rovovima, u Bosni je moguće rješenje, ali ono mora biti pravednije od onog što je dato Dejtonom, jer sve što je tad potpisano, je potpuna nepravda. Ne smatram da Bošnjaci žele "majoriziriat" Hrvate, ne sumnjam da ima i takvih, ali velika većina to ne želi, samo mogućnost kad odu stranci da se mogu odbraniti od nekih vaših luđaka koji bi mogli opet provodit velikodržavne zamisli. To je u prirodi čovjeka, da Bošnjaci imaju snagu Hrvata i Srba vjerovatno bi postojala opasnost da se vi nađete u ovoj situaciji u kojoj smo mi. Zato je potreban balans, bez toga svi ćemo patit.
saimidin

#463 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by saimidin »

A u zbornom zakonu je stajalo samo po jedan mora biti izabran, bez ovog zadnjeg dijela, ako je takav izabran, zato se Ustavni sud i usudio prebrisat taj dio, jer ovo obrazlozenje im je totalna fula, ko da si ga ti piso :lol:, onako baš objektivno i nepristrasno
Dakle ustav fbih I izborni zakon koji je podrzao I hdz, je izmijenjen nekim odlukama VP, pa je US bih ponistio dio izbornog, ali nije dio ustava fbih o raspodjeli mandata po kantonima za dom naroda fbih.... jesam dovde dobro skonto

Ovo dalje pisanje ne mogu pofatat, opsti klusterfuck

I sad bi hdz da popuni rupe u zakonu tako da oni dobiju dom naroda, a ostale odluke ustavnih sudova I drugih to da ceka do zelene trave

I jel neko podnio zahtjev nekom sudu za ocjenu zakonitosti izbora 2018, ili ce cekati 2022

Jel ima gdje kakav clanak pravnika o ovom da se procita izjedna objasnjeno, jer sve sto sam nasao je djelimicno

A za clana predsjednistva, ne kontam na osnovu cega tu hdz trazi izmjene, tj svoju izbornu jedinicu, tu koliko znam ima samo presuda sto se ne mogu srbi/ostali kandidirati iz fbih

I tu su oni izglasali ustav/zakon, kako nisu trazili odmah svoju izbornu jedinicu
Nikola Testa

#464 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nikola Testa »

saimidin wrote: 11/03/2021 23:02

Dakle ustav fbih I izborni zakon koji je podrzao I hdz, je izmijenjen nekim odlukama VP, pa je US bih ponistio dio izbornog, ali nije dio ustava fbih o raspodjeli mandata po kantonima za dom naroda fbih.... jesam dovde dobro skonto

I sad bi hdz da popuni rupe u zakonu tako da oni dobiju dom naroda, a ostale odluke ustavnih sudova I drugih to da ceka do zelene trave

I jel neko podnio zahtjev nekom sudu za ocjenu zakonitosti izbora 2018, ili ce cekati 2022

Jel ima gdje kakav clanak pravnika o ovom da se procita izjedna objasnjeno, jer sve sto sam nasao je djelimicno

A za clana predsjednistva, ne kontam na osnovu cega tu hdz trazi izmjene, tj svoju izbornu jedinicu, tu koliko znam ima samo presuda sto se ne mogu srbi/ostali kandidirati iz fbih

I tu su oni izglasali ustav/zakon, kako nisu trazili odmah svoju izbornu jedinicu
Nije niko podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti izbora 2018, jer je Ustav Federacije jos na snazi nije ni jedan član ponisten, jer obrazlozenje presude nije odluka suda.

Pravnici se ne oglašavaju i kad se oglase smute tako da ih niko ne razumije.

U vezi clana predsjednistva, HDZ se koristi obrazlozenjem presude gdje se govori da na svim "nivoima" vlasti odnosno "administrativno-političkim" jedinicama mora važiti princip legitimnog predstavljanja. S obzirom da se kaze da u predsjednistvu, mislim tako pise u ustavu, mora biti jedan bosnjak jedan hrvat i jedan srbi, HDZ je protumacio da se to odnosi i na predsjednistvo. Ali skoro na svim nivoima izvrsne vlasti postoje etnicke kvote, tako da se to moze tako siroko tumacit, da se sistem u tom slucaju u potpunosti urusava, moras krenut od nule.
saimidin

#465 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by saimidin »

Nikola Testa wrote: 11/03/2021 23:13

Nije niko podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti izbora 2018, jer je Ustav Federacije jos na snazi nije ni jedan član ponisten, jer obrazlozenje presude nije odluka suda.

U vezi clana predsjednistva, HDZ se koristi obrazlozenjem presude gdje se govori da na svim "nivoima" vlasti odnosno "administrativno-političkim" jedinicama mora važiti princip legitimnog predstavljanja. S obzirom da se kaze da u predsjednistvu, mislim tako pise u ustavu, mora biti jedan bosnjak jedan hrvat i jedan srbi, HDZ je protumacio da se to odnosi i na predsjednistvo. Ali skoro na svim nivoima izvrsne vlasti postoje etnicke kvote, tako da se to moze tako siroko tumacit, da se sistem u tom slucaju u potpunosti urusava, moras krenut od nule.
To bi morao biden drugi dejton napravit, tako da nista onda, krpljenje odlukama se nastavlja

Nego jel ima US pravo da ako ponisti neki clan zakona donese drugi ili izmijeni tako da bude u skladu sa ustavom, I sta ako je jedan clan ustava u suprotnosti sa drugim clanom istog ustava, sto kod nas kad sve gledam vjerovatno ima slucajeva
Nikola Testa

#466 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nikola Testa »

saimidin wrote: 11/03/2021 23:25
Nikola Testa wrote: 11/03/2021 23:13

To bi morao biden drugi dejton napravit, tako da nista onda, krpljenje odlukama se nastavlja

Nego jel ima US pravo da ako ponisti neki clan zakona donese drugi ili izmijeni tako da bude u skladu sa ustavom, I sta ako je jedan clan ustava u suprotnosti sa drugim clanom istog ustava, sto kod nas kad sve gledam vjerovatno ima slucajeva
Može ponišiti i naložit parlamentu da donese novu odluku i prilagodi je onome sto je odlucio sud, ali sud nije zakonodavac, vec samo odlucuje o tome jel neki zakon u skladu sa ustavom. Dalje je sve na politicarima, jer nije moc u ustavnom sudu vec u onima koji donose zakone, ustavni sud to ne radi.
dale cooper

#467 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by dale cooper »

Point. wrote: 11/03/2021 22:18
dale cooper wrote: 11/03/2021 21:44
Cassius Longinus wrote: 11/03/2021 07:51

Dakle vizija poštenja je da SDA + "građanski" prirepci vladaju vječno. I zapravo da se Hrvati samoukinu ili isele .Štaviše, oni nisu Hrvati nego bosanski katolici kako se vidim opsežno raspravlja na temi o identitetu. Naprosto predajmo sve što je potpisano 95', bezuvjetna kapitulacija i to je to.

Nećemo uvažiti ništa od prakse jedne od niza uspješnih federaliziranih europskih država pa niti unitarnih država sa devolviranim ovlastima nego samo unitarno i gradžanski pa do istrage vaše ili naše. Nikada Hrvati neće imati boljih prijatelja od Bošnjaka.
Ja, za razliku od tebe, ne polazim od pretpostavke da bi model jedan čovjek jedan glas uopšte bio naklonjen SDA ili bilo kojoj nacionalnoj
stranci, a kamoli da bi doveo do vječne vladavine neke od njih. Naprotiv, mislim da bi ovim načinom glasanja i izbora mnogo više
profitirali oni koji bi imali nešto za ponuditi osim forsiranja vječitih nacionalističkih priča i konflikata.
Oni misle da ako kod njih nema opozicije i osim HDZ ne postoji ništa što da je tako i na drugoj strani. Čvrstog sam uvjerenja da bi SDA izvisila i pala kurcu za uši da se uvede građanski model i gdje bi se retorika vratila oko ekonomije npr a ne nacionalističke priče i tenzije.
Pa SDA već sad, čak i pri slaboj izlaznosti koja im odgovara i činjenici da imaju određenu masu uhljebljenih koje im je gotovo pa sigurno
glasačko tijelo već dva ciklusa kontinuirano slabe i ne uspjevaju napraviti rezultate kao nekada. Nivo političkog pluralizma među Bošnjacima
je poprilično visok u odnosu na ostala dva konstitutivna naroda.
bunk

#468 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by bunk »

U jednom momentu mislim 2011 Sdp je imao premijere u 5 kantona...
Prije 10 godina.
Bosnjaci su od 95 naovamo okrenuti visestranacju.
Nazalost Srbe i Hrvate koji ne zive ondje gdje su Bosnjaci vecina to ne zanima ..
kluz franjo

#469 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kluz franjo »

Manipulacije i izborni inžinjering pri popunjavanju klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda FBiH (DN FBiH) je poslijedica.
A uzrok su nenormalne ovlasti DN FBiH i procedure glasanja po klubovima.
Oba doma - Zastupnički dom (građanski) i Dom naroda (narodni) - imaju identične ovlasti u donošenju zakona. Čak i za zakone koji nemaju nikakve veze sa "vitalnim etničkim interesima".
Slično je i sa Domom naroda na državnom nivou, ali da se zadržimo na FBiH.

Po važećem ustavnom riješenju 12 delegata u jednom klubu naroda u DN FBiH ima isti tj. čak i veći značaj od 50 zastupnika u Zastupničkom domu FBiH (ZD FBiH).
Po rezultatima izbora 2018. je za 50 zastupnika u ZD FBiH trebalo glasati cca. 470.000 birača u Federaciji.
Ako uzmemo klub Hrvata u Domu naroda, za 12 delegata je bilo neophodno cca. 125.000 birača.
Na primjeru kluba Bošnjaka je taj broj veći, ali opet ispod onih 470.000, a za klub Srba su cifre još puno niže.

I zbog toga "tronožac" i ne spominje promjenu ustavnih nadležnosti Doma naroda u smislu redukcije na samo ona pitanja koja se stvarno tiču kolektivnih, etničkih prava. Sva se priča vodi, kako će SDA/HDZ osigurati da NJIHOVIH 12 bude u NJIHOVOM klubu.

Ako bi se ovlasti Doma naroda svele na ona suštinski relevantna pitanja za narode, onda bi se i fokus preusmjerio na onaj dom koji je u svakoj civilizovanoj demokratiji i važniji - Zastupnički dom. Time bi se povećala i spremnost na kompromise i na riješavanje pitanja. Na svim stranama.

Ali civilizovana demokratija ni HDZ-u, a ni SDA-u nije u interesu. Čemu rad i riješavanje pitanja, kada može fotelja i status quo. Čemu kompromis, kada može ucjena.
I zato će truniti o "vrijednosti" i "legitimnosti" glasa, a neće odgovoriti na vrlo jednostavno pitanje:
Zašto Dom naroda treba uopšte da odlučuje o Zakonu o bezbjednosti/sigurnosti saobraćaja/prometa?
bunk

#470 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by bunk »

A zadto ti ne mozes izgovoriti recenicu u kojoj jasno kazes da hdz blokira komplet federaciju a da istovremeno ne spomenes sda?
Ko se ovdje javno zalaza za gradjansku opciju.
Ja koliko sam cuo od tzv. nacionalnih stranaka jedino sda konstantno tupi o potrebi slusanja glasa " gradjanski" opredijeljenih glasaca...
kluz franjo

#471 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kluz franjo »

bunk wrote: 12/03/2021 00:09 A zadto ti ne mozes izgovoriti recenicu u kojoj jasno kazes da hdz blokira komplet federaciju a da istovremeno ne spomenes sda?
Ja koliko sam cuo od tzv. nacionalnih stranaka jedino sda konstantno tupi o potrebi slusanja glasa " gradjanski" opredijeljenih glasaca...
Opet ti se žica između ušiju otkačila... Ali nije problem.
HDZ trenutno zloupotrebljava svoju poziciju u Domu naroda i ucjenjuje istom.
Tu poziciju je HDZ ostvario glasovima birača za kantonalne skupštine i glasanjem SDA za HDZ-ove delegate u Dom naroda FBiH.
SDA je u mandatu 2010-2014 svoju poziciju u Domu naroda koristila na isti način, kao HDZ u ovom.
Jedina stranka koja je bila u sličnoj poziciji, a da nije u te svrhe zloupotrebljavala istu je SDP u prošlom i u ovom mandatu.
Jel' ti sada lakše?
kluz franjo

#472 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kluz franjo »

Helem,
smanjenjem ovlasti Doma naroda na relevantna pitanja će se smanjiti i potreba i prostor za manipulacije, izborni i post-izborni inžinjering, kao i za ucjene.

To nije u interesu ni SDA, a posebno ne HDZ.
bunk

#473 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by bunk »

kluz franjo wrote: 12/03/2021 00:16
bunk wrote: 12/03/2021 00:09 A zadto ti ne mozes izgovoriti recenicu u kojoj jasno kazes da hdz blokira komplet federaciju a da istovremeno ne spomenes sda?
Opet ti se žica između ušiju otkačila... Ali nije problem.
HDZ trenutno zloupotrebljava svoju poziciju u Domu naroda i ucjenjuje istom.
Tu poziciju je HDZ ostvario glasovima birača za kantonalne skupštine i glasanjem SDA za HDZ-ove delegate u Dom naroda FBiH.
SDA je u mandatu 2010-2014 svoju poziciju u Domu naroda koristila na isti način, kao HDZ u ovom.
Jedina stranka koja je bila u sličnoj poziciji, a da nije u te svrhe zloupotrebljavala istu je SDP u prošlom i u ovom mandatu.
Jel' ti sada lakše?
Ma nije problem otkacila se.
Ali mozes li ti napisati recenicu smislenu u kojoj ces napokon priznati ko koci sve procese od 2018 do danas.
Imenom i prezimenom.
Ko sprecava popunu US,izbor potpredsjednika fed i formiranje fed vlade.
Znam ponavljam kod mene i svih nas koji ne mastamo o tome da nas bilo ko prigrli pa ni hdz nije nam problem to vidjeti.
Ali kad je zadatak da se pokusa dodvoriti hdz na bilo koji nacin onda se pise tako kako ti pises. Nisi usamljen don fahro u avazu redovno puca u sda a kao da snsd i hdz ne postoje u BiH.
Padre kifla na facebooku isto,kao da nije citav zivot proveo u sda a zadnje 3 godine samostalno samo sda ,nigdje ne spominje hdz ili snsd..
Tako da vjerujem da uocavas uzorak ponasanja :mrgreen:
Ili da kazem spinovanje"svi protiv jednog i jedan je kriv za sve" :lol:
Stvarnost je drugacija od predstava po fb,insta i forumima..
I da, glede Izbornog zakona.
Mozes li mi reci koju verziju podrzavas.
Onu za koju se sda sa partnerima zalaze ili onu koju gura hdz sa hns- om?
putokaz1

#474 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by putokaz1 »

Naravno treba nam novi zakon i za izbor Predsjedništva i za izbor OV
ASurogat

#475 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ASurogat »

Kolinda wrote: 11/03/2021 12:15
ASurogat wrote: 11/03/2021 12:06 Opet niko od vas nije riješio pitanje skoro 4% BH građana koji ne pripadaju konst. narodima i koji u troglavnom predsjedništvu ne bi imali svoje predstavnike.
Jesi pročitao prijedlog IDPIa? Ako nisi pročitaj, pitanje 4 % stanovnika je riješeno....mogu birati i biti birani...
Hoće li Ostali imat svoju izbornu jedinicu? Hoće li imati svog člana predsjedništva? Čujem Hrvati, Srbi i Bošnje hoće imat svoja tri člana predsjedništva koji će zastupat interese ta tri naroda. Hoću li ja kao Ostali imati svog člana predsjedništva koji će deklarativno i zakonski zastupati moje interese? To ja pitam. Ne govorim o tome što će se u hrvatskoj, bošnjačkoj i srpskoj izbornoj jedinici birati članovi predsjedništva za Srbe, Bošnjake i Hrvate iako će se ostali tu moć kandidirati.

Hoće li taj izborni zakon riješiti pitanje legitimnog predstavljanja Ostalih u predjedništvu BiH?

Praviš se mahnit, znaš ti dobro šta ja pitam.

Ovaj Izborni zakon trenutni je loš, nedorečen, diskriminatorski. Novi će riješiti pitanje legitimnog predstavljanja za konstitutivni narode, šta je tu s Ostalim? I dalje će po tom pitanju biti disktriminatorski.

Da ti pojasnim Kolinda kao Hrvatu, šta je taj tvoj prijedlog IZ kojeg propagiraš za mene kao Ostalog. To ti je isto ko da je BiH čitava jedna izborna jedinica, i da je samo jedan predsjednik, a da po tom IZ svi u BiH imaju pravo da se kadidiraju i da budu birani. Misliš da bi Hrvati ikad tako izabrali predsjednika? Tako ni Ostali neće moć imat svog člana ni po tom tvom IZ. A i Ostali hoće legitimno predstavljanje jer su ravnopravni s konst. narodima.
Post Reply