Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#1951 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gerro »

sve je to do Forte :run:
mishic

#1952 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by mishic »

HITNO, gdje se u Sa može nabaviti RAMDESIVIR i po kojoj cijeni ?!!
mali_balon

#1953 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by mali_balon »

komercionala wrote: 10/03/2021 18:49 Najveca zarista su covid ambulante odnosno trijazni punktovi. Stanje je ovako: redaispred nema svi se naguravaju na ulaz u kontejner i pozitivni i negativni i oni koji su dosli kod npr zubara ... svi su oni skupa u masi i cekaju da prodju trijazu i dobiju famozni papiric da bi usli. Sistem cesto stane pa po pola sata sat nikog ne pustaju a ljudi pristizu. Najpriblizniji opis jered za vodu u ratu.
I to sto bosnjo drugom bosnji mora puhat za vrat su krivi konakovic forto i lagumdzija.....
Arachnoidea

#1954 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Arachnoidea »

mishic wrote: 10/03/2021 18:51 HITNO, gdje se u Sa može nabaviti RAMDESIVIR i po kojoj cijeni ?!!
Ne bacaj pare dzaba.
mali_balon

#1955 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by mali_balon »

Gerro wrote: 10/03/2021 18:51 sve je to do Forte :run:
I konakovica i lagumdzije
laik1981

#1956 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

mali_balon wrote: 10/03/2021 18:33
laik1981 wrote: 10/03/2021 18:29
mali_balon wrote: 10/03/2021 18:13

Ma joooook treba djecu u skolu podivljat ce....pretvorit ce se u...majmune
Manja djeca nemaju veze sa ovim. Ovi veci mozda i imaju. Imaju podatke pa neka objave, da vidimo koliki je udio zarazene djece u ukupnoj brojci, pogotovo ovih do petog razreda koji su isli od septembra.. U stvari, rekli su da ce raditi dnevne analize zarista. Sta mislis sto rezultate tih analiza skrivaju kao zmija noge? Za ovih godinu dana smo morali neke stvari nauciti, ali eto pravicemo se budale i dalje..
Masa slucajeva se ne prijavi, roditelj javi uciteljici ova direktoru i tu se sve zataska...a trebalo bi da se ide u izolacije i karantene itd itd....pogotovu skole u manjim mjestima......i zato su krivi forto konakovic i lagumdzija jel tako
Ne kazem da je iko kriv, mada je najveci dio problema, kada je sirenje zaraze u pitanju, pod "njihovim" krovovima. Ako ti je bitno glasao sam za NS svaki put od kada ta stranka postoji, ali to ni u kom slucaju ne znaci da ih necu kritikovati. Zaboravljas da u nekim kantonima sva djeca idu u skolu pa ti kantoni nemaju problem koji ima KS. KS ima jednu specificnost od koje odgovorni bjeze citavo vrijeme. Marjanovic kaze da virus voli manje i zatvorene prostore gdje se ne koriste maske. Hoces li pogoditi gdje se uopste ne postuju mjere, gdje se provodi po 8h dnevno u malim i zatvorenim prostorima, gdje se uopste ne nose maske, a gdje inspekcija i policija nikada ne zalaze? E te su trebali davno poslati da rade od kuce ili da ne rade, posto ih vecina ne radi ni u tim zgradama. Ima ono nesto sto je prekomjerno, a sto je gusilo i gusu ovu drzavu i bez korone. E ti su zasluzni i za ovo sto se sad desava i te podatke kriju ko zmija noge, a zatvaraju autopraonice, vulkanizere, servise i sl..
beautyfool

#1957 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by beautyfool »

mali_balon wrote: 10/03/2021 18:13
beautyfool wrote: 10/03/2021 18:09 Ne znam kako ne vide da su manja djeca isto prenosioci virusa, pa kad su krenula u skolu u septembru za mjesec dva smo imali haus povecanje broja oboljelih sve do januara kad je poceo raspust.
Nakon sto su se djeca vratila u skolu,krajem januara, evo vec mjesec/dva imamo isti scenario, povecanje oboljelih.

Ne znam jel slucajnost al bit ce veselo.
Ma joooook treba djecu u skolu podivljat ce....pretvorit ce se u...majmune
Manja djeca nemaju veze sa ovim. Ovi veci mozda i imaju. Imaju podatke pa neka objave, da vidimo koliki je udio zarazene djece u ukupnoj brojci, pogotovo ovih do petog razreda koji su isli od septembra.. U stvari, rekli su da ce raditi dnevne analize zarista. Sta mislis sto rezultate tih analiza skrivaju kao zmija noge? Za ovih godinu dana smo morali neke stvari nauciti, ali eto pravicemo se budale i dalje..
Manja djeca se rijetko testiraju, mislim na ove do petog i kad obole budu blagi simptomi pa i nema potrebe za testiranjem, ali se radi o tome da oni kao takvi mogu prenijeti virus gdje bi zarazena osoba imala gore simptome.

Djeci vecinom curi nosic i takva djeca se salju u skolu bez problema gdje oni dalje mogu prenijeti virus i tako ukrug.

S druge strane ako i roditelj vidi da dijete ima zapusen nosic moze ga ostaviti kuci i opravdati samo neki odredjen broj dana, nakon toga moze izostati samo uz doktorovo opravdanje, a ko ce voditi dijete doktoru u sred epidemije po opravdanje zbog zacepljenog nosica?
akcija007

#1958 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by akcija007 »

Danas sam oko 14 20h usao u Altu. Sablasno izgleda. Svi su unutra sa maskama . Jedino bez maski sto je normalno i logicno su ljudi na kafibna par stolova. Ispred svake radnje su zastitari. Cak i na ulazu u Bingo. Nema ljudi .
daddy-kool

#1960 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

palermo wrote: 10/03/2021 18:45 a onda na to dodaš bezmude političare koji jedino što znaju jeste povlađivati, ja bih čak rekao ne masi, nego onim glasnim bukačima i dobijemo to što imamo.

P.S A sindikati su u BH izvedbi od civilizacijskog dostignuća postali nesumljivo zlo
:thumbup:
beautyfool

#1961 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by beautyfool »

mishic wrote: 10/03/2021 18:51 HITNO, gdje se u Sa može nabaviti RAMDESIVIR i po kojoj cijeni ?!!
Cini mi se da sam procitala ovdje nekad davno da je bilo u prodaji u apoteci Dina, pa nakon toga da su imali cak i u Sarajevo apotekama, ali nisam sigurna jeli taj bio ili onaj slican njemu favi-nesto.
mali_balon

#1962 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by mali_balon »

laik1981 wrote: 10/03/2021 18:59
Masa slucajeva se ne prijavi, roditelj javi uciteljici ova direktoru i tu se sve zataska...a trebalo bi da se ide u izolacije i karantene itd itd....pogotovu skole u manjim mjestima......i zato su krivi forto konakovic i lagumdzija jel tako
Ne kazem da je iko kriv, mada je najveci dio problema, kada je sirenje zaraze u pitanju, pod "njihovim" krovovima. Ako ti je bitno glasao sam za NS svaki put od kada ta stranka postoji, ali to ni u kom slucaju ne znaci da ih necu kritikovati. Zaboravljas da u nekim kantonima sva djeca idu u skolu pa ti kantoni nemaju problem koji ima KS. KS ima jednu specificnost od koje odgovorni bjeze citavo vrijeme. Marjanovic kaze da virus voli manje i zatvorene prostore gdje se ne koriste maske. Hoces li pogoditi gdje se uopste ne postuju mjere, gdje se provodi po 8h dnevno u malim i zatvorenim prostorima, gdje se uopste ne nose maske, a gdje inspekcija i policija nikada ne zalaze? E te su trebali davno poslati da rade od kuce ili da ne rade, posto ih vecina ne radi ni u tim zgradama. Ima ono nesto sto je prekomjerno, a sto je gusilo i gusu ovu drzavu i bez korone. E ti su zasluzni i za ovo sto se sad desava i te podatke kriju ko zmija noge, a zatvaraju autopraonice, vulkanizere, servise i sl..
Ma prvo treba da krenemo od sebe, mi smo narod koji voli da puse jedan drugom za vrat dok stoji u redu, mi smo ti sto sutimo kada fasujemo koronu i doalzimo na poso, neko mora a neko da mu se ne ukine prevoz i topli.....smetaju nam maske, sto nam maske ne smetaju u austriji na primer.....
Vlast ko vlast mora da balansira...i ja nisam za neka zatvaranja ja bi samo inspekcijski nadzor poostrio i kazne povecao.....a kada se vec mora zatvoriti onda osloboditi te zatvorene od nameta......zatvaramo kafane a tramvaj ko konzerve sardina.......i sto se politicare ne odreknu dnevnice ili pausala
Ali ne mozemo za sve krivit vlast kantona koja je tu tek neka 2 3 mjeseca, i koja je u mnogo cemu soprijecena zbog vecih nivoa vlasti, licemjerno moramo prvo sebe malo preispitati....
I na kraju 30g sda unistava drzavu, bude asim, klepi se 10miliona, nema vakcina i najveci problem i dize se halabuka i protestuje se radi zatvaranja kafana na 2 dana.....o tim kafanama i vlasnicima se moze na drugoj temi
emmir1

#1963 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by emmir1 »

Arachnoidea wrote: 10/03/2021 18:52
Ne bacaj pare dzaba.

Napisi nam iskustvo ako poznaješ nesto oko tog lijeka.

Takodje ako neko zna oko lijeka Tocilizumab

Daje se teško oboljelim pacijentima i od Kine do USA izvještaji govore da 19 od 20 teških pacijenata preživi
komercionala

#1964 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by komercionala »

mali_balon wrote: 10/03/2021 18:52
komercionala wrote: 10/03/2021 18:49 Najveca zarista su covid ambulante odnosno trijazni punktovi. Stanje je ovako: redaispred nema svi se naguravaju na ulaz u kontejner i pozitivni i negativni i oni koji su dosli kod npr zubara ... svi su oni skupa u masi i cekaju da prodju trijazu i dobiju famozni papiric da bi usli. Sistem cesto stane pa po pola sata sat nikog ne pustaju a ljudi pristizu. Najpriblizniji opis jered za vodu u ratu.
I to sto bosnjo drugom bosnji mora puhat za vrat su krivi konakovic forto i lagumdzija.....
Ne ali je organizacija tome doprinijela. Covid pacijente treba odvojiti sistem ubrzati a ne da uzimanje podataka od jednog pacijenta traje 6 do 7 min.
mali_balon

#1965 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by mali_balon »

komercionala wrote: 10/03/2021 19:19
mali_balon wrote: 10/03/2021 18:52
Ne ali je organizacija tome doprinijela. Covid pacijente treba odvojiti sistem ubrzati a ne da uzimanje podataka od jednog pacijenta traje 6 do 7 min.
A svo ovo sranje sa koronom pocelo prosle hefte
P308

#1967 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by P308 »

mali_balon wrote: 10/03/2021 18:49
Gerro wrote: 10/03/2021 18:45 Treba škole zatvoriti, odlican potez. Velik si Forto Edine !
Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola se vraćaju na online način izvođenja nastave, a u petak će biti donesena konačna odluka, potvrdio je Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja - Kantonalni odbor"Definitivna odluka je vraćanje učenika završnih razreda na model online nastave u Kantonu Sarajevo. Razmišlja se da se od ponedjeljka u kantonima Federacije BiH, gdje to epidemiološka situacija zahtijeva, pređe u potpunosti na online model izvođenja nastave. Mislim da treba poduzeti neke stvari, iako smo mi u sindikatu govorili da treba zatvoriti sve osim škola. Također, mislim da vlast i krizni štabovi nemaju hrabrosti, jer u ovoj situaciji treba sve zatvoriti", kazao je.
Nastavlja da se u drugom talasu bilježilo povećanje broja zaraženih prosvjetnih radnika, kao i učenika, te da je i sada tako.
"Definitivno će doći do zatvaranja škola i prelaska na učenje na daljinu. Međutim, to učenje na daljinu neće dati nikakve rezultate, a negativno će utjecati na mentalno zdravlje učenika i prosvjetnih radnika", dodao je. Sivro je istakao da treba ohrabriti vlasti da sve zatvore, kako bi se ovaj lanac širenja zaraze prekinuo, s obzirom na to da još uvijek nemamo vakcinu. Podsjetimo, u Kantonu Sarajevo nastavu u školama gotovo od početka školske godine pohađaju učenici nižih razreda osnovnih škola, dok je ostali prate online. Od prošlog mjeseca u školske klupe vratili su se i učenici starijih razreda, odnosno devetog razreda osnovne škole te završnih razreda trogodišnjeg i četverogodišnjeg srednjeg obrazovanja.
Od prvog do cetvrtog ostaju po istom modelu, ili?
Kod sina mog poznanika, dva učenika u razredu pozitivna, drugi su razred.
laik1981

#1968 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

mali_balon wrote: 10/03/2021 19:12
laik1981 wrote: 10/03/2021 18:59
Ma prvo treba da krenemo od sebe, mi smo narod koji voli da puse jedan drugom za vrat dok stoji u redu, mi smo ti sto sutimo kada fasujemo koronu i doalzimo na poso, neko mora a neko da mu se ne ukine prevoz i topli.....smetaju nam maske, sto nam maske ne smetaju u austriji na primer.....
Vlast ko vlast mora da balansira...i ja nisam za neka zatvaranja ja bi samo inspekcijski nadzor poostrio i kazne povecao.....a kada se vec mora zatvoriti onda osloboditi te zatvorene od nameta......zatvaramo kafane a tramvaj ko konzerve sardina.......i sto se politicare ne odreknu dnevnice ili pausala
Ali ne mozemo za sve krivit vlast kantona koja je tu tek neka 2 3 mjeseca, i koja je u mnogo cemu soprijecena zbog vecih nivoa vlasti, licemjerno moramo prvo sebe malo preispitati....
I na kraju 30g sda unistava drzavu, bude asim, klepi se 10miliona, nema vakcina i najveci problem i dize se halabuka i protestuje se radi zatvaranja kafana na 2 dana.....o tim kafanama i vlasnicima se moze na drugoj temi
Ne znam sto pominjes samo kafane kada su kafane samo jedan od stotina poslova koji se zatvaraju? Mozemo nabrajati jedno dva sata spisak tih poslova. Trenutno je na vlasti u Sarajevu cetvorka i nema bjezanja od odgovornosti. Haj zatvori kafane, ali pola ovih biznisa nisu morali zatvarati samo nisu htjeli da se zamaraju pa rokaj po svima. Po tom potezu se vidi da su povrsni bar kada je ovo u pitanju.. Slusajuci Drljevica se samounistavaju. Vjeruj da ovo govorim iz dobre namjere jer zelim da SDA bude minorna opozicija. Ovim potezima cine medvjedju uslugu svima onima koji su im dali glas. Ta dva dana nista nece konkretno pomoci. Za konkretne mjere koje bi mogle valjati oni nisu nadlezni.. Te nadleznosti su na visim nivoima..
starii

#1969 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by starii »

vjerovatno ce i u skolama preci na online..bice odluka do petka...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/povecan ... /210310136
Iker C

#1970 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Iker C »

Arachnoidea wrote: 10/03/2021 18:52
Ne bacaj pare dzaba.
Ja znam dva slucaja da su se izvukli zahvaljujuci tom lijeku, oko 5000 KM je cijena.
mali_balon

#1971 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by mali_balon »

P308 wrote: 10/03/2021 19:41
mali_balon wrote: 10/03/2021 18:49
Gerro wrote: 10/03/2021 18:45 Treba škole zatvoriti, odlican potez. Velik si Forto Edine !
Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola se vraćaju na online način izvođenja nastave, a u petak će biti donesena konačna odluka, potvrdio je Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja - Kantonalni odbor"Definitivna odluka je vraćanje učenika završnih razreda na model online nastave u Kantonu Sarajevo. Razmišlja se da se od ponedjeljka u kantonima Federacije BiH, gdje to epidemiološka situacija zahtijeva, pređe u potpunosti na online model izvođenja nastave. Mislim da treba poduzeti neke stvari, iako smo mi u sindikatu govorili da treba zatvoriti sve osim škola. Također, mislim da vlast i krizni štabovi nemaju hrabrosti, jer u ovoj situaciji treba sve zatvoriti", kazao je.
Nastavlja da se u drugom talasu bilježilo povećanje broja zaraženih prosvjetnih radnika, kao i učenika, te da je i sada tako.
"Definitivno će doći do zatvaranja škola i prelaska na učenje na daljinu. Međutim, to učenje na daljinu neće dati nikakve rezultate, a negativno će utjecati na mentalno zdravlje učenika i prosvjetnih radnika", dodao je. Sivro je istakao da treba ohrabriti vlasti da sve zatvore, kako bi se ovaj lanac širenja zaraze prekinuo, s obzirom na to da još uvijek nemamo vakcinu. Podsjetimo, u Kantonu Sarajevo nastavu u školama gotovo od početka školske godine pohađaju učenici nižih razreda osnovnih škola, dok je ostali prate online. Od prošlog mjeseca u školske klupe vratili su se i učenici starijih razreda, odnosno devetog razreda osnovne škole te završnih razreda trogodišnjeg i četverogodišnjeg srednjeg obrazovanja.
Od prvog do cetvrtog ostaju po istom modelu, ili?
Kod sina mog poznanika, dva učenika u razredu pozitivna, drugi su razred.
Ako mislis za osnovce ostaje isto, nama niko jos nista rekao.......a ovi pozitivni jel srednja ili osnovna....i koji je kanton
Blizanac

#1972 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Blizanac »

Dajgle Sivre vizionara...Prvo iz petnih žila zagovarao da svi učenici idu redovno u škole, čak i ankete među nastavnicima pravio a sad pokunjeno veli da treba nešto učiniti odnosno da treba sve zatvoriti...
:lol:
Last edited by Blizanac on 10/03/2021 20:09, edited 1 time in total.
elcaliente

#1973 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by elcaliente »

Jesmo li se dogovorili konacno?
Ima li korone u Sarajevu ili je velika prevara.
Last edited by elcaliente on 10/03/2021 20:12, edited 1 time in total.
Blizanac

#1974 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Blizanac »

elcaliente wrote: 10/03/2021 20:08 Jesmo li se digovorili konacno?
Ima li korone u Sarajevu ili je velika prevara.
Ravnozemljaši vele da je ovo sve velika svjettska laž...samo da bi Gejc prodao čipove i povećao svoje bogatstvo
:D
Edin H.

#1975 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

Blizanac wrote: 10/03/2021 20:08 Dajgle Sivre vizionara...Prvo iz petnih žila zagovarao da svi učenici idu redovno u škole, čak i ankete među nastavnicima pravio a sad pokunjeno veli da treba nešto učiniti odnosno da treba sve zatvoriti...
:lol:
Vodi se znanstvenim pokazateljima - Saudin Sivro izdominirao :oops:
Last edited by Edin H. on 10/03/2021 20:15, edited 1 time in total.
Locked