Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Naslovnica

#32151 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

muha_sa wrote: 10/03/2021 10:43
Naslovnica wrote: 10/03/2021 10:41 Najjači su mi debili koji koče ispred fiksnog radara (Stup i Kurta Schorka ponajviše), iako voze brzinom koja je u granicama (da ne spominjem onih 10km/h tolerancije).
Znači, isto kao da se približavaju ležećem policajcu.
Ja ne znam šta je tim ljudima u glavi, volio bih znati koji je to način razmišljanja.

Gdje je tacno :?
Image

Nekoliko stotina metara poslije SJJ, prema Kuli.
Chloe
Photo mod

#32152 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Chloe »

Behemoth wrote: 10/03/2021 10:34
Chloe wrote: 10/03/2021 09:58
nepass1 wrote: 10/03/2021 09:45

Ima opravdanja kad je neko sporac i vozi max 50 gdje je ogranicenje 60.
A ti si papanka ako dodajes gas dok te neko prestize. Znaci mozes brze ali neces, pusti onda ljude da prodju.
Čuuuj,odmah vrijeđanje da bi opravdali svoje ne pridržavanje saobraćajnih propisa.

Momak, nepodcjenjuj žensko za volanom, nije to lijepo. ;)
Ono što si pisala u prethodnom postu da ne drže odstojanje...ne znam gdje voziš pa dolaziš u takve situacije. Svaki dan sam u gradu, na posao i sa posla kuci, ne sjećam kad mi se neko baš zalijepio. Gužve ima ali je prouzrokovana prevelikim brojem automobila za postojecu saobracajnu strukturu. Na otvorenoj cesti ako ti se neko zalijepi ili ti se zalijepio jer je kreten ili ti sporo voziš. U svakom slucaju propustiš ga i nema problema. U gradu promjeniš traku i opet nemaš problema. Dodavanje gasa kako bi poravnala ego sa nekim je jedan od težih prekršaja kao i kočenje bez potrebe.
U zadnjih godinu dana samo po BiH vozim (nažalost), i to su situacije koje i jesam doživljavala samo na našim cestama.
Ne, ne vozim sporo, naprotiv - volim i ja cepnu gas, niti imam problema sa egom pa da onemogućujem preticanje nekom iza sebe.

Npr. nedavna situacija je bila niz Ostrožac kod nas, ispred mene je bilo jedno auto, a vozač iza je doslovno iza mene bio, haman "skočio"
a uopće nije dio puta na kojem se može pretjecati, zapravo je zabrana. :-)
muha_sa

#32153 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

Naslovnica wrote: 10/03/2021 10:47
muha_sa wrote: 10/03/2021 10:43
Naslovnica wrote: 10/03/2021 10:41 Najjači su mi debili koji koče ispred fiksnog radara (Stup i Kurta Schorka ponajviše), iako voze brzinom koja je u granicama (da ne spominjem onih 10km/h tolerancije).
Znači, isto kao da se približavaju ležećem policajcu.
Ja ne znam šta je tim ljudima u glavi, volio bih znati koji je to način razmišljanja.

Gdje je tacno :?
Image

Nekoliko stotina metara poslije SJJ, prema Kuli.
:thumbup:

Znam za taj-al nisam znao naziv ulice :-) konto sam da je negdje oko HAVANE i ulaza u auto pijacu.
jelleMania

#32154 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by jelleMania »

Naslovnica wrote: 10/03/2021 10:42
jelleMania wrote: 10/03/2021 10:39 Jbt kod vas vazda bauk taj kruzni ... u Zenici na svakom metru kruzni , ne pamtim kad sam udes vidio u njemu ...a nema kako ne ulaze i iskljucuju se ... valjda navika , da i ovi iz vanjske prate ove u unutrasnjoj ....kad su guzve oko 16:00 tad bukvalno zna biti auto na autu u kruznom ...svak svakog pusta :D
Što se tiče saobraćaja, Zenica je u odnosu na Sarajevo kao Njemačka u odnosu na BiH, vjeruj mi.
Pa et citam i vidim da svi samo vanjsku ganjaju , da ih je u unutrasnju strah i uci :lol:
drug_profi

#32155 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ma na cesti je glavno pravilo da ne smetaš. Ako vidiš da smetaš, pokušaj ubrzati, ako ne možeš više, primakni se desnom rubu i pusti ga da prođe.
Pa nastavi dalje bez stresa.
Behemoth

#32156 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Behemoth »

Chloe wrote: 10/03/2021 10:49

Čuuuj,odmah vrijeđanje da bi opravdali svoje ne pridržavanje saobraćajnih propisa.

Ono što si pisala u prethodnom postu da ne drže odstojanje...ne znam gdje voziš pa dolaziš u takve situacije. Svaki dan sam u gradu, na posao i sa posla kuci, ne sjećam kad mi se neko baš zalijepio. Gužve ima ali je prouzrokovana prevelikim brojem automobila za postojecu saobracajnu strukturu. Na otvorenoj cesti ako ti se neko zalijepi ili ti se zalijepio jer je kreten ili ti sporo voziš. U svakom slucaju propustiš ga i nema problema. U gradu promjeniš traku i opet nemaš problema. Dodavanje gasa kako bi poravnala ego sa nekim je jedan od težih prekršaja kao i kočenje bez potrebe.
U zadnjih godinu dana samo po BiH vozim (nažalost), i to su situacije koje i jesam doživljavala samo na našim cestama.
Ne, ne vozim sporo, naprotiv - volim i ja cepnu gas, niti imam problema sa egom pa da onemogućujem preticanje nekom iza sebe.

Npr. nedavna situacija je bila niz Ostrožac kod nas, ispred mene je bilo jedno auto, a vozač iza je doslovno iza mene bio, haman "skočio"
A ima tih "trkača" ali oni kad tad dobiju što zaslužuju. Najpametnije što možeš uraditi, iz iskustva govorim, samo propustiš stoku. Volim i ja brze voziti ali u granicama bezbjednosti i ne ugrožavajuci druge. Da se išta pitam kamere bi po drvecu okačio samo zbog neodraslih mangupa koji glume 2f2f po cestama.
Chloe
Photo mod

#32157 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Chloe »

Behemoth wrote: 10/03/2021 11:11

A ima tih "trkača" ali oni kad tad dobiju što zaslužuju. Najpametnije što možeš uraditi, iz iskustva govorim, samo propustiš stoku. Volim i ja brze voziti ali u granicama bezbjednosti i ne ugrožavajuci druge. Da se išta pitam kamere bi po drvecu okačio samo zbog neodraslih mangupa koji glume 2f2f po cestama.
:thumbup: presretači po RS-u su itekako sredili situaciju na njihovim cestama.
Nekad sam redovno nailazila na saobraćajne nezgode na relaciji Prijedor - Banja Luka,
u zadnje vrijeme toga nema.
Dozer

#32158 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

drug_profi wrote: 10/03/2021 10:52 Ma na cesti je glavno pravilo da ne smetaš. Ako vidiš da smetaš, pokušaj ubrzati, ako ne možeš više, primakni se desnom rubu i pusti ga da prođe.
Ovo je, realno, veliki problem u BiH. Ljudi vrlo cesto voze ispod ogranicenja, kako u gradu, tako i van njega, cime uzrokuju velike kolone, podize se nervoza kod ostalih vozaca, pocinju preticanja na mjestima na kojima se to obicno ne bi radilo, a to su sve preduslovi za nesrece.

Niko ne kaze da se po cestama trka i vozi iznad ogranicenja, ali ako je ogranicenje 80 - zasto vozis 60? Ako vidis da je iza tebe kolona - zasto se ne zaustavis i ne propustis je?
Ako ne smijes voziti brze, onda MORAS imati obzira prema ostalim ucesnicima u saobracaju i na cesti.

U gradu (Sarajevo) posebna je prica s onima koji voze 50, cesto i 40 kmh na ogranicenju 60, i toleranciji +10, sto je slucaj na glavnoj cesti (magistralnoj, za neupucene) na potezu Alipasina dzamija > Ilidza > Skenderija. Da li ste vi koji ovako vozite svjesni da na taj nacin ometate normalno odvijanje saobracaja i totalno bespotrebno stvarate guzve na cesti? Zasto pored radara usporavate na 40 kada je ogranicenje 60? "Za svaki slucaj..." je glupo razmisljanje.

Na kompletnoj toj relaciji ogranicenje je 60 kmh, a radari slikaju tek na 71 kmh, dok su semafori nastimani na zeleni val pri brzini 60 - 65 kmh, uz 2 usporivaca (Remiza i Nedzarici).
Ovo znaci da cete voznjom 60-65 kmh proci kroz cijeli grad hvatajuci zeleni val, i da pri tome necete prekrsiti zakon, niti ce vas radari uslikati. Ko ne vjeruje - neka proba.

Voznjom ispod 60 kmh usporavate saobracaj, a zaustavice vas svaki treci, eventualno cetvrti semafor, cime se samo gomilaju vozila i stvaraju kolone i zagusenja.
Ubrzavanje sa semafora je takodjer vrlo problematicno, i jos je jedan od uzroka usporavanja saobracaja. Ne, nije trkanje ako nakon 150-200m vec vozite brzinom od 50-60 kmh, nego je to sasvim normalno, i do ovoga cete doci bez ikakvog pretjeranog pritiskanja papucice gasa. Dovoljno je da to radite saltanjem na oko 2.500 obrtaja u benzincu ili 2.000 u dizelu, i s trecinom gasa. Na ovaj nacin cete osloboditi prostor iza sebe i omoguciti i drugima da prodju kroz zeleno na semaforu.

Slicna je stvar i na skretanjima sa sporednih na glavnu cestu. Kosa mi se digne na celavoj glavi kada se neko, ko je prvi na semaforu, bukvalno vuce do sina, a onda jos i stane prije sina. Na taj nacin iza sebe ostavi prostor za max. 2 vozila, cime apsolutno bespotrebno stvara guzvu iza sebe i onemogucava i drugima da prodju kroz zeleno. Zasto to radite? Jeste li sami na cesti? Instruktori vas nisu naucili kako se poravnava s pravcem u koji skrecete?

O zaustavljanju na sred ceste da bi se istrcalo do trafike ili popricalo s jaranom ili jaranicom, suvisno je bilo sta reci... Pravi seoski mentalitet.

U sustini, saobracajna kultura u BiH je na vrlo niskom nivou, a cca. 50% vozaca zapravo ni ne znaju sta znaci "voznja". Ne, to nije samo okretanje volana i pritiskanje papucica....
Last edited by Dozer on 10/03/2021 11:22, edited 1 time in total.
Behemoth

#32159 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Behemoth »

Chloe wrote: 10/03/2021 11:16
Behemoth wrote: 10/03/2021 11:11

:thumbup: presretači po RS-u su itekako sredili situaciju na njihovim cestama.
Nekad sam redovno nailazila na saobraćajne nezgode na relaciji Prijedor - Banja Luka,
u zadnje vrijeme toga nema.
Znam da je manje divljaka zbog presretača, iz RS sam ali dok god ima milion grupa na viberu gdje pisu dojave nece uroditi plodom kojim bi trebalo. Zna se spisak vozila, reg, cak sam i viđao da dijele plan obilaska presretača po viberu. Al' hajd bar neki napredak u bezbjednosti.
Laplace

#32160 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Chloe wrote: 10/03/2021 08:21 nije da me nervira ali opća saobraćajna nekutura kod nas je prevelika.
A baš me nervira kad auto iza mene ne drži odstojanje, još iskače "nervozno" da me prestigne, merak mi je prikočiti takvima bez obzira šta slijedi ... :oops:
Juče ujutro na ograničenju 40 vozim 50 i ispred sebe vidim čopor od 7 ili 8 pasa od kojih polovina prelazi cestu a ostali samo što nisu počeli da prelaze. Jasno, usporim za svaki slučaj a iza falšvagenovska tvornica stakleničkih plinova aka golf (6 ili 7) se prilijepio na femotometar od mene. Čim sam prošao pore pasa ubrzao sam na 50, ovaj ostao iza mene.

A jutros na ograničenju 30, pored osnovne škole i vrtića, tu ima i pješački prelaz, vozim između 30 i 40, dva auta i kombi me pretiču - kombi perko tog pješačkog + pri vraćanju na desnu traku me umalo zakačio (prikočio sam) iako iz suprotnog smjera nije išlo nijedno vozilo. Nigdje policije da sankcioniše ovakvo bahaćenje na mjestu gdje mala djeca (niži razredi osnovne škole) često prelaze cestu,i to upravo u vrijeme kad su me preticali. Srećom, tad nije bilo djece.
Optimist

#32161 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

Dozer wrote: 10/03/2021 11:20
drug_profi wrote: 10/03/2021 10:52 Ma na cesti je glavno pravilo da ne smetaš. Ako vidiš da smetaš, pokušaj ubrzati, ako ne možeš više, primakni se desnom rubu i pusti ga da prođe.
Ovo je, realno, veliki problem u BiH. Ljudi vrlo cesto voze ispod ogranicenja, kako u gradu, tako i van njega, cime uzrokuju velike kolone, podize se nervoza kod ostalih vozaca, pocinju preticanja na mjestima na kojima se to obicno ne bi radilo, a to su sve preduslovi za nesrece.

Niko ne kaze da se po cestama trka i vozi iznad ogranicenja, ali ako je ogranicenje 80 - zasto vozis 60? Ako vidis da je iza tebe kolona - zasto se ne zaustavis i ne propustis je?
Ako ne smijes voziti brze, onda MORAS imati obzira prema ostalim ucesnicima u saobracaju i na cesti.

U gradu (Sarajevo) posebna je prica s onima koji voze 50, cesto i 40 kmh na ogranicenju 60, i toleranciji +10, sto je slucaj na glavnoj cesti (magistralnoj, za neupucene) na potezu Alipasina dzamija > Ilidza > Skenderija. Da li ste vi koji ovako vozite svjesni da na taj nacin ometate normalno odvijanje saobracaja i totalno bespotrebno stvarate guzve na cesti? Zasto pored radara usporavate na 40 kada je ogranicenje 60? "Za svaki slucaj..." je glupo razmisljanje.

Na kompletnoj toj relaciji ogranicenje je 60 kmh, a radari slikaju tek na 71 kmh, dok su semafori nastimani na zeleni val pri brzini 60 - 65 kmh, uz 2 usporivaca (Remiza i Nedzarici).
Ovo znaci da cete voznjom 60-65 kmh proci kroz cijeli grad hvatajuci zeleni val, i da pri tome necete prekrsiti zakon, niti ce vas radari uslikati. Ko ne vjeruje - neka proba.

Voznjom ispod 60 kmh usporavate saobracaj, a zaustavice vas svaki treci, eventualno cetvrti semafor, cime se samo gomilaju vozila i stvaraju kolone i zagusenja.
Ubrzavanje sa semafora je takodjer vrlo problematicno, i jos je jedan od uzroka usporavanja saobracaja. Ne, nije trkanje ako nakon 150-200m vec vozite brzinom od 50-60 kmh, nego je to sasvim normalno, i do ovoga cete doci bez ikakvog pretjeranog pritiskanja papucice gasa. Dovoljno je da to radite saltanjem na oko 2.500 obrtaja u benzincu ili 2.000 u dizelu, i s trecinom gasa. Na ovaj nacin cete osloboditi prostor iza sebe i omoguciti i drugima da prodju kroz zeleno na semaforu.

Slicna je stvar i na skretanjima sa sporednih na glavnu cestu. Kosa mi se digne na celavoj glavi kada se neko, ko je prvi na semaforu, bukvalno vuce do sina, a onda jos i stane prije sina. Na taj nacin iza sebe ostavi prostor za max. 2 vozila, cime apsolutno bespotrebno stvara guzvu iza sebe i onemogucava i drugima da prodju kroz zeleno. Zasto to radite? Jeste li sami na cesti? Instruktori vas nisu naucili kako se poravnava s pravcem u koji skrecete?

O zaustavljanju na sred ceste da bi se istrcalo do trafike ili popricalo s jaranom ili jaranicom, suvisno je bilo sta reci... Pravi seoski mentalitet.

U sustini, saobracajna kultura u BiH je na vrlo niskom nivou, a cca. 50% vozaca zapravo ni ne znaju sta znaci "voznja". Ne, to nije samo okretanje volana i pritiskanje papucica....

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Laplace

#32162 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

komsinica_s_drugog wrote: 10/03/2021 08:23
Qler wrote: 10/03/2021 08:13 Djevojka od jarana nedavno polozila, nije naucila kako paliti i gasiti auto jer uvijek je cekalo upaljeno i nikad nije ugasila kad zavrsi. Nije naucila kretanje pod rucnom, i nije ucila paralelno parkiranje. Polozila je ispit, izasla na cestu i sad uci da vozi...
Na stranu sto joj je instruktor nenormalan, ali da li ona ima usta pa da mu je rekla da zeli naucit sama upalit i ugasit auto :?
Jedna anegdota, vozim ja na casu, kad instruktorka treba izaci nesto na kratko. Rekla mi da ne gasim auto i da dignem rucnu. Ja jadna nisam znala kako ga u ler ubacit i dobrih 10 minuta sam drzala noge na kvacilu i kocnici. Pocele se tresti. Ona prica li prica vani s nekim covjekom :lol:
:D

Moja sestra položila i hajde da je malo uvedem u vožnju, jer znamo koliko kandidati nauče an obuci. Idemo nizbrdo i vidim da auto ubrzava. Pogledam - ona drži pritisnuto kvačilo. Rekoh, pusti kvačilo. Uglavnom, ona nije znala šta se dešava kad pritisneš kvačilo, bila je uvjerena da će auto da uspori. Kad sam joj objasnio čemu služi i šta radi kvačilo, onda je shvatila. Čovjek bi pomislio da joj je to instruktor rekao.
Naslovnica

#32163 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

:thumbup:
Laplace

#32164 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

nepass1 wrote: 10/03/2021 09:42
black_adrian wrote: 09/03/2021 16:06 Ja nikad nisam vidio vozilo autoškole u unutrašnjoj traci (osim ako nije instruktor za volanom), a bukvalno živim na cesti. Ma da to mogu da shvatim, kandidat za 30-35 časova jedva nauči (osim ako ga babo nije učio je l) kako držati liniju, skretati i ("napamet") parkirati, gdje će on/a naučiti pratiti retrovizore i situaciju oko sebe iz unutrašnje trake.
Vidio sam ja u kruznom kod pekare as. Pisao sam cak ovde, kandidat vozi u unutrasnjoj u kruznom :mrgreen:

Sto se tice instruktora, uce ljude na onu elektronsku rucnu, onda kad polozi kandidat sjede u g2 i za njega rucna ne postoji. Uce kandidate da sporo voze, to su kretanja od 30-40km/h gdje je ogranicenje 50-60km/h. Uce ih da voze rute ko roboti da bi samo dobio vozacku.
Suludo mi je da nekog ko nikad nije vozio ni na plejci a kamo li uzivo stave za volan i izvedu na ulicu.
Ukidanje poligona je bila jedna od najglupljih odluka za koje sam čuo.
Laplace

#32165 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

JavierBosnia wrote: 10/03/2021 10:08 Nebitno musko/zensko, sa takvim ponasanjem treba svakoga osuditi. Razumijem ja sta ti hoces reci, ali u gradu gdje se vozi debelo ispod ogranicenja i gusi se time saobracaj, gomilom nesposobnih vozaca, samo takvo priznanje je da te se doceka pofino ovdje :D
A odaklke ste izvukli da ona vozi ispod ograničenja? Ne vidim da je igdje to napisala, a meni se često lijepe za karambolku dok vozim 10 (nekad i 20) preko. Nekim vozačima bi bio spor sve i da probijaš zvučnu barijeru.
Laplace

#32166 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

nepass1 wrote: 10/03/2021 09:45

Ima opravdanja kad je neko sporac i vozi max 50 gdje je ogranicenje 60.
A ti si papanka ako dodajes gas dok te neko prestize. Znaci mozes brze ali neces, pusti onda ljude da prodju.

Napisala je da zna gdje može dodati gas. Nije napisala da gas dodaje dok je neko pretiče.
Dozer

#32167 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Ah, da... Zaboravio sam na trepcuce zeleno.

Za sve neupucene - zeleno je zeleno, bez obzira da li ono trepce/biinka ili je stalno upaljeno.
Svako zeleno blinka 4x (4 sec.) i SMIJETE proci kroz njega sve dok je zeleno.

Zasto kocite na prvo blinkanje i na kraju i stajete na zelenom semaforu, na trecem ili cetvrtom blinkanju...? Daltonisti? Bojite se radara i murije na zalenom?

Cujem da sad instruktori kandidate uce da se daje desni zmigavac kada se zele zaustaviti na cesti... Ne znam kojem idiotu je ovo palo na pamet da to postavi kao zaobracajno pravilo, ali svako vozilo S RAZLOGOM ima funkciju sva 4 zmigavca istovremeno. I svugdje na planeti je to signal za zaustavljeno vozilo na cesti.

Izgleda da kod nas imamo neku novu generaciju saobracajnih "strucnjaka" koji radi licnog dokazivanja izmisljaju toplu vodu...
I onda se neko cudi sudarima s ledja.... Kako ih nece biti kad novopeceni vozaci daju desni zmigavac i zakucaju se na cesti, ili na zelenom na semaforu, jer im je neko rekao da :tako treba"...

Sve bih ja ovo poslao na do-obuku i voznju u ZG, a onda pravac Budimpesta. Ko tamo prezivi, taj ce znati voziti.
Last edited by Dozer on 10/03/2021 12:00, edited 3 times in total.
Laplace

#32168 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Neki dan lik parkirao auto odmah uz cestu, lijevi točkovi su mu odmah pored ivice desne trake. Naišao sam kad su vozačeva vrata bila otvorena i on tek izašao. Usporim da on može zatvoriti vrata i skloniti se (iz suprotnog smjera je išla kolona vozila, nije se moglo zaobići auto). Međutim, lik je, čim je zatvorio vozačeva vrata, otvorio ona iza (zadnja lijeva) da uzme torbu sa sjedišta. Znači, morao sam skoro da stanem, skupa sa par vozila iza.

Bitno je da je on obavio svoje procedure. ono, znam i ja tu i tamo stati uz desnu ivicu ceste, ali ne otvaram vrata niti izlazim dok desna traka ne bude slobodna, a ni stvari ne uzimam ako ijedno vozilo ide. Ne gori, može se malo sačekati.

Na stranu što nerijetko stanu odmah uz cestu iako bukvalno na tom mjestu imaju plato gdje mogu parkirati vozilo bar dva metra od ceste.
Laplace

#32169 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Dozer wrote: 10/03/2021 11:55 Ah, da... Zaboravio sam na trepcuce zeleno.

Za sve neupucene - zeleno je zeleno, bez obzira da li ono trepce/biinka ili je stalno upaljeno.
Svako zeleno blinka 4x (4 sec.) i SMIJETE proci kroz njega sve dok je zeleno.

Zasto kocite na prvo blinkanje i na kraju i stajete na zelenom semaforu, na trecem ili cetvrtom blinkanju...? Daltonisti? Bojite se radara i murije na zalenom?

Cujem da sad instruktori kandidate uce da se daje desni zmigavac kada se zele zaustaviti na cesti... Ne znam kojem idiotu je ovo palo na pamet da to postavi kao zaobracajno pravilo, ali svako vozilo S RAZLOGOM ima funkciju sva 4 zmigavca istovremeno. I svugdje na planeti je to signal za zaustavljeno vozilo na cesti.

Izgleda da kod nas imamo neku novu generaciju saobracajnih "strucnjaka" koji radi licnog dokazivanja izmisljaju toplu vodu...
I odna se neko cudi sudarima s ledja.... Kako ih nece biti kad novopeceni vozaci daju desni zmigavac i zakucaju se na cesti, ili na zelenom na semaforu, jer im je neko rekao da :tako treba"...
Nekad sam prolazio na trepćuće žuto, ali sam se u zadnje vrijeme odvikao od te navike, suviše je rizično (valja objašnjavati policiji da nije bilo crveno i da se nisam mogao bezbjedno zaustaviti, a i u nekim slučajevima, posebno kad sam tu prvi put, ne mogu biti siguran da se nije upalilo crveno dok sam bio u ravnini sa semaforima).

Na trepćuće zeleno prolazim uz povećani oprez (vozači koji poznaju raskrsnicu znaju krenuti ranije, a i pješaci se ne slomiše od poštovanja signalizacije).
Chloe
Photo mod

#32170 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Chloe »

U gradu (Sarajevo) posebna je prica s onima koji voze 50, cesto i 40 kmh na ogranicenju 60, i toleranciji +10, sto je slucaj na glavnoj cesti (magistralnoj, za neupucene) na potezu Alipasina dzamija > Ilidza > Skenderija. Da li stevi koji ovako vozite svjesni da na taj nacin ometate normalno odvijanje saobracaja i totalno bespotrebno stvarate guzve na cesti?

Vidiš, to je iz tvoje perspektive.
Živim u maloj sredini, i kod nas je vožnja bez stresa osim u iznimnim situacijama kao što su praznici i godišnji odmori u EU pa naši građani dođu.

Sarajevo je kaotično, a ne možeš od spore osobe napraviti brzu, ne mogu vozači protiv svoje prirode a tako ni oni koji nisu navikunuti na tu žurbu.

Ako poredim Ljubljanu i Sarajevo, u Sarajevu je divlji zapad u saobraćaju i samoj kuturi.
Npr. u Banja Luci su vozači daleko "smireniji" nego u Sa. :-)
komsinica_s_drugog

#32171 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by komsinica_s_drugog »

Laplace wrote: 10/03/2021 11:32
komsinica_s_drugog wrote: 10/03/2021 08:23
Qler wrote: 10/03/2021 08:13 Djevojka od jarana nedavno polozila, nije naucila kako paliti i gasiti auto jer uvijek je cekalo upaljeno i nikad nije ugasila kad zavrsi. Nije naucila kretanje pod rucnom, i nije ucila paralelno parkiranje. Polozila je ispit, izasla na cestu i sad uci da vozi...
Na stranu sto joj je instruktor nenormalan, ali da li ona ima usta pa da mu je rekla da zeli naucit sama upalit i ugasit auto :?
Jedna anegdota, vozim ja na casu, kad instruktorka treba izaci nesto na kratko. Rekla mi da ne gasim auto i da dignem rucnu. Ja jadna nisam znala kako ga u ler ubacit i dobrih 10 minuta sam drzala noge na kvacilu i kocnici. Pocele se tresti. Ona prica li prica vani s nekim covjekom :lol:
:D

Moja sestra položila i hajde da je malo uvedem u vožnju, jer znamo koliko kandidati nauče an obuci. Idemo nizbrdo i vidim da auto ubrzava. Pogledam - ona drži pritisnuto kvačilo. Rekoh, pusti kvačilo. Uglavnom, ona nije znala šta se dešava kad pritisneš kvačilo, bila je uvjerena da će auto da uspori. Kad sam joj objasnio čemu služi i šta radi kvačilo, onda je shvatila. Čovjek bi pomislio da joj je to instruktor rekao.
Citajuci i slusajuci o iskustvima s instruktorima shvatila sam kako sam ja dobro prosla. Vrlo rano mi je objasnila sve o kvacilu, tako da mi je kad sam prvi puta vozila niz brdo i ona rekla da promijenim brzinu, na moje pitanje zar ga smijem dirati na nizbrdici rekla da nece nista biti dok brzinu promijenim. O kvacilu i snijegu mi je takodjer odrzala predavanje.
black_adrian
Vozim: vjetar

#32172 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by black_adrian »

BadBoy wrote: 10/03/2021 09:12 Definitivno nam treba reforma cijelog tog aspekta, od auto-škola, preko ljekarskog uvjerenja pa do obnavljanja vozačke dozvole. Isto tako i ja bih stavio limit da neko ne može biti instruktor vožnje bez da sam posjeduje vozačku dozvolu najmanje 10 godina.
Potpuno se slažem :thumbup:
nepass1 wrote: 10/03/2021 09:42 Vidio sam ja u kruznom kod pekare as. Pisao sam cak ovde, kandidat vozi u unutrasnjoj u kruznom :mrgreen:

Sto se tice instruktora, uce ljude na onu elektronsku rucnu, onda kad polozi kandidat sjede u g2 i za njega rucna ne postoji. Uce kandidate da sporo voze, to su kretanja od 30-40km/h gdje je ogranicenje 50-60km/h. Uce ih da voze rute ko roboti da bi samo dobio vozacku.
Suludo mi je da nekog ko nikad nije vozio ni na plejci a kamo li uzivo stave za volan i izvedu na ulicu.
Mora da nisi mogao vjerovati :lol:

Baš to, el. ručna isto kao i da je nema, samo je podigne i spusti dok drži nožnu i onda krene na kvačilu jer mu auto samo daje gas, koja je svrha :-)
Eh, i ta priča vala, Bože sačuvaj, zato i prave guslače od kandidata. "ako pređeš 1km/h pao si na polaganju ispita, vozi ti bar 10km/h ispod za svaki slučaj"
Behemoth

#32173 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Behemoth »

Laplace wrote: 10/03/2021 11:45

Napisala je da zna gdje može dodati gas. Nije napisala da gas dodaje dok je neko pretiče.
Nisam je ni optuzio da dodaje gas vec samo iznio konstataciju obzirom da je napisala da bi zakocila pa sta bude a obje radnje su isti prekršaj sa suprotnim predznakom. Bolje se uključi u temu umjesto da braniš ljude kojima ne treba advokat a niti su bili napadnuti.
Chloe
Photo mod

#32174 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Chloe »

Behemoth wrote: 10/03/2021 12:08
Laplace wrote: 10/03/2021 11:45

Nisam je ni optuzio da dodaje gas vec samo iznio konstataciju obzirom da je napisala da bi zakocila pa sta bude a obje radnje su isti prekršaj sa suprotnim predznakom. Bolje se uključi u temu umjesto da braniš ljude kojima ne treba advokat a niti su bili napadnuti.
Rastojanje između vozila nije propisano tek tako. :)
Ako onaj iza mene nema u vidu da ispred mene može izaći pseto, lane, ili eventualno drugo vozilo nenadano stati, pa i ja opravdano stisnutikočnicu,
onda lijepo prikočim kad ocjenim da je prilika, pa nek' uključi mozak ... nije fino od mene, al' nije ni taj ništa bolji - nek' se drži propisa i no sikiriki. :oops:
Meni neće takve situacije izazvati napad panike al' ima onih koje hoće.
mali_balon

#32175 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

Ma jos nas nije napustio mentalitet zapreznih kola....
Post Reply