Najispravnije bi bilo da smo Bosanci i Hercegovci te i te vjeroispovjesti. Bošnjak ne može biti jednako musliman. To je nakaradno i to su naše ublehe od političara u ratu uradile.gidra wrote: ↑09/03/2021 10:42Ok.Styling wrote: ↑09/03/2021 10:28Muslimani sa velikim M. Ono sto su Iranci, to su nekada bili Bosnjaci. Pripadnici nacije. U Iranu imas etnicke skupine i krscana, i je reja i drugih, kao sto u Bosni imamo krscane, muslimane, jevreje i druge. To sto su bosanski katolici odlucilo da budu Hrvati a pravoslavci Srbi, to je njihov izbor. Muslimani su trebali ostati Muslimani. Kada nekome vani kazes da si Bosnjak, on ne zna jesi li katolik, pravoslavac ili musliman, jer osim u Bosni nigdje na svijetu ne postoji drugi naziv za muslimane.
Kako će neko ko je Musliman se izjasniti kao ateista ili agnostik?
Znači po tvom ja sam Musliman, vjera Islam, što me svrstava u muslimane svakako, a moj drugar Emir koji ne vjeruje u Boga je Musliman-ateista.
Joj salonci ko vas ne zna...
Narod i Pravda (Konakovic)
- Better Man
#11876 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
- Leverage
#11877 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Pitani smo 2013. i tad smo sve rekli.Styling wrote: ↑09/03/2021 09:36Kakvo ponizenje. De malo se opismeni pa onda da pricamo. Znas li razliku ozmedju nacije i etnije. U pravu je potpuno. Izraz Bosnjak je bio izraz za naciju, znaci sve ljude koji su zivjeli u Bosni, a ne etnicitet. U ratu se sastalo vijece staraca i odlucilo da nametne svim muslimanima naziv Bosnjak a da ih pri tome niko nista nije pitao.
Nakon tog popisa svako lamentiranje o imenu Bošnjaka je besmisleno. Ljudi su se identifikovali sa tim imenom i svi bi to trebali prihvatiti.
- Styling
#11878 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Kako se Emir sada izjasnjava. Ako je agnostik i atesita ne moze biti Bosnjak.gidra wrote: ↑09/03/2021 10:42Ok.Styling wrote: ↑09/03/2021 10:28Muslimani sa velikim M. Ono sto su Iranci, to su nekada bili Bosnjaci. Pripadnici nacije. U Iranu imas etnicke skupine i krscana, i je reja i drugih, kao sto u Bosni imamo krscane, muslimane, jevreje i druge. To sto su bosanski katolici odlucilo da budu Hrvati a pravoslavci Srbi, to je njihov izbor. Muslimani su trebali ostati Muslimani. Kada nekome vani kazes da si Bosnjak, on ne zna jesi li katolik, pravoslavac ili musliman, jer osim u Bosni nigdje na svijetu ne postoji drugi naziv za muslimane.
Kako će neko ko je Musliman se izjasniti kao ateista ili agnostik?
Znači po tvom ja sam Musliman, vjera Islam, što me svrstava u muslimane svakako, a moj drugar Emir koji ne vjeruje u Boga je Musliman-ateista.
Joj salonci ko vas ne zna...
- Styling
#11879 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Naravno. Jer ako se izjasnis bilo kako drugacije spadas u manjinu, kvaris prosjek, nisi konstitutivan.Leverage wrote: ↑09/03/2021 11:01Pitani smo 2013. i tad smo sve rekli.Styling wrote: ↑09/03/2021 09:36Kakvo ponizenje. De malo se opismeni pa onda da pricamo. Znas li razliku ozmedju nacije i etnije. U pravu je potpuno. Izraz Bosnjak je bio izraz za naciju, znaci sve ljude koji su zivjeli u Bosni, a ne etnicitet. U ratu se sastalo vijece staraca i odlucilo da nametne svim muslimanima naziv Bosnjak a da ih pri tome niko nista nije pitao.
Nakon tog popisa svako lamentiranje o imenu Bošnjaka je besmisleno. Ljudi su se identifikovali sa tim imenom i svi bi to trebali prihvatiti.
- Leverage
#11880 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ne bih uopšte ulazio u bilo čiji razlog zbog čega se izjašnjava na određeni način, ali ja se izjašnjavam kao Bošnjak jer osjećam da pripadam tom narodu i ti bi to trebala da poštuješ. Svaka rasprava o ispravnosti nečijeg izjašnjavanja je uvod u šovinizam.
- Styling
#11881 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ne osporavam ja nikome pravo da se izjasnjava kako god hoce. Ustav je taj koji ljude diskriminise i na neki nacin osporava to pravo.
-
nastavnik fizickog
#11882 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
a kojem narodu ti pripadas??
nacionalna pripadnost je geografski pojam vezan za drzavu cije drzavljanstvo posjedujes i nije ogranicena vjerskom, rasnom, etnickom ili bilo kojom drugom pripadnoscu
-
foxlife
#11883 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
bosnjak prije 400 godina i danas nisu ista kategorija u tome je problem sto turbo muslimani ne kontaju to
a turbo muslimani su lopovi okupljeni oko sda od nastanka do danas bilo u stranci bilo kao glasaci i sl
a turbo muslimani su lopovi okupljeni oko sda od nastanka do danas bilo u stranci bilo kao glasaci i sl
- Leverage
#11884 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ti ćeš me učit'.nastavnik fizickog wrote: ↑09/03/2021 12:07a kojem narodu ti pripadas??
nacionalna pripadnost je geografski pojam vezan za drzavu cije drzavljanstvo posjedujes i nije ogranicena vjerskom, rasnom, etnickom ili bilo kojom drugom pripadnoscutako pojam nacionalne pripadnosti definise zapadna socijologija
![]()
Prvo me pitaš kojem narodu pripadam, a onda spominješ nacionalnu pripadnost, dakle miješaš babe i žabe.
Nacionalna pripadnost nije geografski pojam nego je vezan za državu, a država nije samo geografski pojam. Pri tome miješaš nacionalnu i regionalnu pripadnost.
Nacionalna pripadnost nije isto što i državljanstvo jer državljanstava možeš imati više a nacionalnu pripadnost samo jednu. Osim toga državljanstvo je formalni odnos pojedinca s državom dok nacionalnost to nije.
Shodno tome u etničkom (narodnom) smislu pripadam bošnjačkom narodu, u nacionalnom smislu pripadam državi Bosni i Hercegovini, u regionalnom smislu sam Bosanac, a posjedujem bosanskohercegovačko državljanstvo.
Drugi put nemoj pametovat' prije nego se adekvatno spremiš za diskusiju kako i slijedeći put neko ne bi tobom obrisao patos.
- drug_profi
#11885 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Kao što je moj drug Amerikanac, BH porijekla, po etničkoj pripadnosti Srbin (ili kako bi on, a i ja, rekao Bosanac).
-
nastavnik fizickog
#11886 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Leverage wrote: ↑09/03/2021 12:53Ti ćeš me učit'.nastavnik fizickog wrote: ↑09/03/2021 12:07a kojem narodu ti pripadas??
nacionalna pripadnost je geografski pojam vezan za drzavu cije drzavljanstvo posjedujes i nije ogranicena vjerskom, rasnom, etnickom ili bilo kojom drugom pripadnoscutako pojam nacionalne pripadnosti definise zapadna socijologija
![]()
Prvo me pitaš kojem narodu pripadam, a onda spominješ nacionalnu pripadnost, dakle miješaš babe i žabe.
Nacionalna pripadnost nije geografski pojam nego je vezan za državu, a država nije samo geografski pojam. Pri tome miješaš nacionalnu i regionalnu pripadnost.
Nacionalna pripadnost nije isto što i državljanstvo jer državljanstava možeš imati više a nacionalnu pripadnost samo jednu. Osim toga državljanstvo je formalni odnos pojedinca s državom dok nacionalnost to nije.
Shodno tome u etničkom (narodnom) smislu pripadam bošnjačkom narodu, u nacionalnom smislu pripadam državi Bosni i Hercegovini, u regionalnom smislu sam Bosanac, a posjedujem bosanskohercegovačko državljanstvo.
Drugi put nemoj pametovat' prije nego se adekvatno spremiš za diskusiju kako i slijedeći put neko ne bi tobom obrisao patos.
neka bude nesporazum zbog razlike u skolskom planu i programu
africko drustvo je organizovano na nivou plemeske zajednice na drugoj strani zapadno drustvo je organizovano na nivou nacije a to sto pricas je neki kompromis koji je meni malo tezak za razumjeti
- Chloe
- Photo mod
#11887 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
X Bošnjaka znam koji nisu u SDA niti su glasači SDA ... koji vrag su oni onda?
-
nastavnik fizickog
- Styling
#11890 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
- Leverage
#11891 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Nema nikakve veze sa planom i programom pošto sam profesor jedne prirodne nauke.nastavnik fizickog wrote: ↑09/03/2021 13:11 neka bude nesporazum zbog razlike u skolskom planu i programu![]()
africko drustvo je organizovano na nivou plemeske zajednice na drugoj strani zapadno drustvo je organizovano na nivou nacije a to sto pricas je neki kompromis koji je meni malo tezak za razumjeti![]()
Zapadno društvo, barem njen najnapredniji dio, organizovano je na internacionalnom, a ne nacionalnom nivou, odnosno u Europsku Uniju.
Moje izjašnjavanje nema nikakve veze s tim kako zamišljam da društvo treba biti uređeno. Plemenska, etnička i nacionalna uređenja za mene su prevaziđena i vjerujem u internacionalno uređenje kao buduću formu organizacije društva.
Shodno tome, tvoja opaska o nekakvom kompromisu besmislena je jednako kao i tvoj prethodni post.
- Leverage
#11892 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
- drug_profi
#11893 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ovo i jest najtragičnije. A sa manje od pola osovjenog povjerenja predsavljaju sebe kao stranku koja artikulise volju naroda, a sefa stranke kao lidera...
Potkapacitirana i stranka i lider....
- Chloe
- Photo mod
#11894 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Nemam problema sa identitetom niti ga se sramim, naprotiv ponosna sam što sam Bošnjakinja,
samo me pomalo iritira etiketiranje i vezanje narodnosti za stranke.
- Bosanac sa dna kace
#11895 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Moze li ovako:
"hrvat prije 400 godina i danas nisu iste kategorije u tome je problem sto turbo fašistoidni hrvati ne kontaju to
a fašistoidni hrvati su lopovi okupljeni oko hdz od nastanka do danas bilo u stranci bilo kao glasači ili pregaoci te politike na neki drugi način"
???
- bunk
#11896 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Eeej nemoj tako,vidio si kao i don farho juce ni rijec o potencijalnim buducim partnerima ..ponasa se kao uzorni gradjanin na uslovnoj slobodi na koju ga je nip stavio kao uslove pustanja u koliciju,samo udri po sda i nista ne diraj
Tako i ovdje,o Bosnjacima pisi sta hoces ali molim te hdz i snsds/sds imaju imunitet
Tako i ovdje,o Bosnjacima pisi sta hoces ali molim te hdz i snsds/sds imaju imunitet
-
nastavnik fizickog
#11897 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
sve sto covjek ovdje pise je vlastito razmizljanje, vjerovanje i ubjedjenje. botovima se ovdje prividjaju botovi, lopovima lopovi, uhljebima uhljebi itd i nek te ne initiatief
- klizim po parkingu
#11898 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
koliko vas zaha i salko dinamo placaju da vaskrsneste svako malonastavnik fizickog wrote: ↑09/03/2021 14:41sve sto covjek ovdje pise je vlastito razmizljanje, vjerovanje i ubjedjenje. botovima se ovdje prividjaju botovi, lopovima lopovi, uhljebima uhljebi itd i nek te ne initiatief![]()
-
nastavnik fizickog
#11899 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
takodje dobitna kombinacijaBosanac sa dna kace wrote: ↑09/03/2021 14:38Moze li ovako:
"hrvat prije 400 godina i danas nisu iste kategorije u tome je problem sto turbo fašistoidni hrvati ne kontaju to
a fašistoidni hrvati su lopovi okupljeni oko hdz od nastanka do danas bilo u stranci bilo kao glasači ili pregaoci te politike na neki drugi način"
???
- drug_profi
#11900 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Šta ima holandija. Ka'eš nisi bot, a...