Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
dječak sa šibicama

#1651 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Kako ces ikakav red uvesti medju narod u kojem pet od deset ljudi i danas trubi kakav ba virus sve izmisljeno nema nicega sta ba ko ba panicari ovo ono.
hidr4

#1652 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by hidr4 »

Ako može netko da mi objasni, zašto ovo nije smislena mjera ?

Ugostiteljski objekti i jesu najveći izvor zaraze, logički, jer nikako drugačije i ne možemo zaključivati. Dakle, u ugostiteljskim objektima se skuplja ogroman broj ljudi, zatvoreni prostor, bez ikakvih suzdržavanja. Tako će se prenijeti bilo šta (od sezonske gripe - do korone).

Pored toga, očigledno je da se cilja na ugostiteljske objekte vikendom, kada su najviše popunjeni, jer je tada i najveća mogućnost zaraze. Sa druge strane, isti mogu raditi radnim danima kada, logički, ne bi trebalo biti gužve kao vikendom, pa se na taj način omogućava kakav-takav rad privrednika.

Po meni, ovo je prva mjera koja zaista ima smisla. Ciljano onemogućava problematična okupljanja bez potrebe, a opet nije potpuni lockdown koji bi privredu bacio na koljena.

Neću da se raspravljam sa botovima, vidim da neki pišu o zatvaranju skijališta, smiješni ste. Nikakvo skijalište ne može prenijeti više korone nego običan kafić ispred zgrade :)
Te i takve slične molim da preskoče moj komentar.
addem

#1653 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by addem »

hidr4 wrote: 08/03/2021 22:55 Ako može netko da mi objasni, zašto ovo nije smislena mjera ?

Ugostiteljski objekti i jesu najveći izvor zaraze, logički, jer nikako drugačije i ne možemo zaključivati. Dakle, u ugostiteljskim objektima se skuplja ogroman broj ljudi, zatvoreni prostor, bez ikakvih suzdržavanja. Tako će se prenijeti bilo šta (od sezonske gripe - do korone).

Pored toga, očigledno je da se cilja na ugostiteljske objekte vikendom, kada su najviše popunjeni, jer je tada i najveća mogućnost zaraze. Sa druge strane, isti mogu raditi radnim danima kada, logički, ne bi trebalo biti gužve kao vikendom, pa se na taj način omogućava kakav-takav rad privrednika.

Po meni, ovo je prva mjera koja zaista ima smisla. Ciljano onemogućava problematična okupljanja bez potrebe, a opet nije potpuni lockdown koji bi privredu bacio na koljena.

Neću da se raspravljam sa botovima, vidim da neki pišu o zatvaranju skijališta, smiješni ste. Nikakvo skijalište ne može prenijeti više korone nego običan kafić ispred zgrade :)
Mjera bi imala smisla kad ne bi bila samo od petka do nedjelje. Ovako je besmislena. Tacnije ovako je pokusaj da izgleda kao da nesto radis a nemas petlju da zatvoris sve na 14 dana. Cekamo da vise ljudi umre.
made_in_sarajevo

#1654 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by made_in_sarajevo »

Zato sto ko drzava nemamo para da ugasimo sve. Uradila.je sda to pa ljudi ni danas nemaju obecane pare.

Cilj je da se vikendom prepolovi broj ljudi, stranaca jer ulazi kako.ko.hoce. cim se smanji cirkulacija smanji se mogucnost sirenja virusa.
dječak sa šibicama

#1655 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Ali Dzevad Topic i Amar Trbovic kao predstavnici ugostitelja.

Top lista nadrealista.
laik1981

#1656 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

invincible1921 wrote: 08/03/2021 22:39 Da mjere djeluju ja ne bih imao nista protiv, al ocigledno i pumo strozije od ovih ne djeluju..

Uostalom ko kaze da su kafici izvor zaraze?

Zgrazavali ste se nad black fridayom pa nista..

Zgrazavali se na planine ..pa decembar i jaunar nista..nemos rec sad odjednom eto to je radi planina.

Ja iskreno ne vidim nikakvu svrhu ni u jednoj mjeri koju su do sad donijeli, kako ova tako i prosla vlada...bukvalno samo da ispadne da rade nesto.

Takodjer mislim da se mjere u BiH najvise postuju u Sarajevu
Prodaju nam muda pod bubrege i degradiraju i ono malo digniteta sto imaju. Od pocetka znaju gdje se virus najvise siri i odakle potice najvise klastera ali ne smiju uperiti prst u te osinjake. Mjere jedino ne postoje u kancelarijama javnih ustanova. Kazne te ako sam bez maske sjedis na klupi dok u uhljebske jazbine niko ne smije ni pomisliti da udje.. Uhljebima ne smiju ni pomisliti da smanje plate dok ih za ostale boli neka stvar.. I onda se pitaju sto narod nece da postuje. Nesto im kao nije jasno..
daddy-kool

#1657 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

elcaliente wrote: 08/03/2021 22:11
Maksumum top level je kada ne vjerujes u bolest ali ides pred vladu da prostestvujes i trazis vakcine za bolest u koju ne vjerujes i vakcina koja dodje ti je neces primiti.

Eh to je level pro kravljeg ludila ljudskih mozgova.
Pa vjeruju oni u virus i bolest, ali protestvuju zbog udara na svoj novčanik.
spinel_

#1658 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

laik1981 wrote: 08/03/2021 23:06
invincible1921 wrote: 08/03/2021 22:39 Da mjere djeluju ja ne bih imao nista protiv, al ocigledno i pumo strozije od ovih ne djeluju..

Uostalom ko kaze da su kafici izvor zaraze?

Zgrazavali ste se nad black fridayom pa nista..

Zgrazavali se na planine ..pa decembar i jaunar nista..nemos rec sad odjednom eto to je radi planina.

Ja iskreno ne vidim nikakvu svrhu ni u jednoj mjeri koju su do sad donijeli, kako ova tako i prosla vlada...bukvalno samo da ispadne da rade nesto.

Takodjer mislim da se mjere u BiH najvise postuju u Sarajevu
Prodaju nam muda pod bubrege i degradiraju i ono malo digniteta sto imaju. Od pocetka znaju gdje se virus najvise siri i odakle potice najvise klastera ali ne smiju uperiti prst u te osinjake. Mjere jedino ne postoje u kancelarijama javnih ustanova. Kazne te ako sam bez maske sjedis na klupi dok u uhljebske jazbine niko ne smije ni pomisliti da udje.. Uhljebima ne smiju ni pomisliti da smanje plate dok ih za ostale boli neka stvar.. I onda se pitaju sto narod nece da postuje. Nesto im kao nije jasno..

:thumbup:
mistek

#1659 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by mistek »

hidr4 wrote: 08/03/2021 22:55 Ako može netko da mi objasni, zašto ovo nije smislena mjera ?

Pa recimo da ima smisla ovo što pišeš. Dakle, ne mogu sad previše analizirati je li smislena ili ne, ali ima nekakvo opravdanje, kao ovo što si ti naveo i ok, hajmo pokušati. Ali, 95% drugih je besmisleno.

Dakle, generalno, nemam nikakav problem s mjerama koje imaju efekta i daju rezultata. Maske na otvorenom, skraćivanje časova autoškolama, policijski sat i slična sranja su besmislene mjere. Apsolutno podržavam da se udari na kafane, da se ograniči broj, pristup, kažnjavaju za svaki cm nerazmaka i nebrisanja stolova i sl

Ali, ljudi dragi, u tramvaju je po 150 ljudi istovremeno, krkljanac. Neki dan na džumi na Grbavici, kunem se svim da je 500 ljudi najmanje bilo (a dva su termina džume). U subotu naveče u Bingu isto stotine duša. A mjere su puhanje u prazno.
Bloo
Globalna šefica

#1660 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bloo »

Lao Ce
Trajni
daddy-kool

#1661 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Iako ovaj lockdown light od 2 i po dana neće suštinski ništa promijeniti, situacija je takva da se nešto moralo uraditi - a to je ovo, najjeftinija predstava za narod po uzoru na Vučića i Erdogana. Nadati se da će imati barem pozitivan psihološki efekt na stanovništvo, pa da se poslije više obraća pažnja na smanjenje prilika prenosa virusa.

Treba razlikovati i ciljeve različitih mjera, ovi polu-lockdowni po Evropi su imali samo za cilj smanjenje rasta brojeva, a ne eradikaciju virusa kao na primjer što je postavljeno kao cilj na istoku Azije. Ključni elementi za uspjeh strategije eradikacije je strogi lockdown u kombinaciji sa svim mjerama traženja i izolovanja zaraženih, sve sa planom šta raditi nakon ukidanja zabrana - a najvažniji dio tog plana je čelična kontrola granica i novog unosa sa strane. Taj dio kontrole granica Evropa nije u stanju provesti, tako da preostaje samo opcija kontrole brojeva. Mislim da je ipak lakše jednom uraditi kako treba nego stalno meljati sa mjerama, ali tako nam je kako nam je. U cijeloj Evropi.
laik1981

#1662 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

mistek wrote: 08/03/2021 23:18

Pa recimo da ima smisla ovo što pišeš. Dakle, ne mogu sad previše analizirati je li smislena ili ne, ali ima nekakvo opravdanje, kao ovo što si ti naveo i ok, hajmo pokušati. Ali, 95% drugih je besmisleno.

Dakle, generalno, nemam nikakav problem s mjerama koje imaju efekta i daju rezultata. Maske na otvorenom, skraćivanje časova autoškolama, policijski sat i slična sranja su besmislene mjere. Apsolutno podržavam da se udari na kafane, da se ograniči broj, pristup, kažnjavaju za svaki cm nerazmaka i nebrisanja stolova i sl

Ali, ljudi dragi, u tramvaju je po 150 ljudi istovremeno, krkljanac. Neki dan na džumi na Grbavici, kunem se svim da je 500 ljudi najmanje bilo (a dva su termina džume). U subotu naveče u Bingu isto stotine duša. A mjere su puhanje u prazno.
Valja stisnuti pa barnuti u crkve i dzamije.. Lakse udariti po kaficima i frizerajima i kaznjavati ljude jer ne nose maske prilikom setnje Vilsom..
bersK

#1663 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by bersK »

Vlada i Krizni štab rade na principu ćorava koka zrno ubode, ali sve samo da zaobiđu tih famoznih 8 sati zatvaranja. Trenutno je napad na kafane i tržne centre, sljedeći napad je vjerovatno javni prevoz itd itd sve dok ne zakače neku mjeru koja bar nešto radi a u biti NIJEDNA MJERA NE MOŽE DATI EFEKAT TOTALNOG PADA ZARAŽENIH.

A vidim doziva i federalce da nešto urade ko biva naredna stvar nam je da će nam zabranit izlaz iz kantona, jebem ti državu ko da je alkatraz

Podrška vladi pada li pada a njega to ne tangira al lakapo
akcija007

#1664 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by akcija007 »

Da li je moguce da Tuzpanski kanton kao najmnogolkudniji kanton u Federaciji ima danas samo 21 novozarazenog ? Testirali 151 i 21 je + u uzorku od 151 .
Ne testira se dovoljno. Ma nema sanse ovo.
KS oko 1500 testira dnevno zadnjih 7 dana

Sutra je sjednica Vlade Federaciji, otisli u prijedlozi Federalnog kriznog staba
1. Rad kafica samo na terasama /bastama vanjskim (kao u hrvatskoj od 01 03)
2. Svi na online nastavu
3. U teretanama 15 ljudi moze biti u isto vrijeme
last mohicans

#1665 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Prevoz, trzni centri, sva mjesta gdje se ljudi skupljalju, pa i kuce,partiji, restorani i kafici su izvor zaraze. Prošlu subotu u Bingu je bilo,brat bratu, 2000 ljudi, od kojih pofin broj nije imao maske ili ih nije nosio kako treba. Svoditi samo priču na ugostitelje kao glavna izvorišta zaraze, nije uredu. Niđe policajca s mape, ni kovid redata,kao ni inspekcije..Znamo sto, selektivno provođenje mjera. Sinoc sam se zadesio u SCC, ista stvar, krkljanac u radnjama, jedno na drugo. Puštaju s vremena na vrijeme po nekoliko osoba, ali dzaba kad ne opominju za maske, kao i ispravno nošenje istih. Mislim da je bila dobra mjera da inspekcija pritisne formiranje tih kovid redara koji ce upozoravati za maske, a na kraju krajeva, ko je to dodijelio te šugave maske besplatno. Bingo ih može prodavati po pola marke, a ne daj Bože dati nekome masku besplatno, ako je nema. A na mjestima gdje su nadležni KS, opcine, javna uprava, su također trebali dijeliti besplatne maske,pa bi mozda narod malo drugacije reagirao. A neko fakat i ne moze mijenjati nekoliko maski dnevno, ako je intezivno u pokretu ili zatvorenom prostoru.
Nivelacija

#1666 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Tvrdi lockdown ne pomaze u EU nigdje. Otključavaju sve iako imaju isti broj zarazenih kao i prije 3 mjeseca.

Sad ove ublehe mjere od 2 dana smijesno bas

POPULIZAM
tap3ah75

#1667 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by tap3ah75 »

Jesam li dobro skontao?

Sad za vikend kad dođem u SA idem na benzinsku na kafu pa onda završiti posao ... pa u istočno Sarajevo nešto pojesti i onda opet na kaficu na benzinsku u povratku kući.

Možete li mi preporučiti neku benzinsku sa finim aparatom za kafu, da ima i nekih skatkiša.
Hvala.
Pandakonda

#1668 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Pandakonda »

Virus se siri tamo gdje ljudi najvise pokazuju da ih boli briga.

1. javni prevoz niko ziv ne nosi masku, milion ljudi u njima i jos kad ukazes na krsenje ljudi te napadnu. Svjedocio sam situaciji gdje je starija gospođa sjedila na stolici koja je oznacena sa zelenom kvakom i stavila stvari pored sebe gdje je zabranjeno sjediti, da bi dosla neka zena i rekla joj da skloni stvari. Ova njoj kaze da se mora drzati distanca i je fino oznaceno gdje se sjedi na sta ova njoj kaze idi vozaj se taksijem ako hoces da se izolujes...

2. skijalista jesu zariste ali ne onako kako ljudi misle. Na samom skijanju nema toliko zaraze, ali je problem sto ogroman broj ljudi pobjegne na planinu u zatvoren prostor da partija ili jednostavno stranci dođu da skijaju i onda se spuste u sarajevo gdje donesu virus. Trebalo je istrajati u pravilu da se u drzavu moze uci samo sa negativnim pcr testom....

3. dosta ljudi ne nosi maske i sve vise cujem ljudi koji ne nosenje maske pravdaju kako to nije ustavno i kako ce na sud ic ako im napisu kaznu...
Baltazar_khan

#1669 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Baltazar_khan »

Pandakonda wrote: 09/03/2021 00:02
3. dosta ljudi ne nosi maske i sve vise cujem ljudi koji ne nosenje maske pravdaju kako to nije ustavno i kako ce na sud ic ako im napisu kaznu...
pa jel ko pobijedio na sudu od obicnih smrtnika zbog ovoga :mrgreen:
Pandakonda

#1670 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Pandakonda »

Baltazar_khan wrote: 09/03/2021 00:06
Pandakonda wrote: 09/03/2021 00:02
pa jel ko pobijedio na sudu od obicnih smrtnika zbog ovoga :mrgreen:
navodno jeste u prvom valu kad je bila neka rupa u zakonu ali sad ti ne gine puna kazna :D
Freamon Lester

#1671 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Freamon Lester »

Normalnom svijetu je jasno da je vrag odnio salu. Nema tu vise pomoci. Uporedite brojeve iz Italije u istom periodu prosle godine kada su se testirali samo sa simptomima i sve ce vam biti jasno. Kombinacija kafana, skijanja, javnog prevoza i masovnih okupljanja. Sa 1000 posjeta doktoru dnevno doslo se na 1800 u 7 dana. Ono sto se moze ocekivati je da ako nastavi rasti taj broj ce se uduplati vec do petka. Lombardija je na oko 3500 dnevno pukla. Ostaje nada samo da su doktori i medicinsko osoblje pripremljeni na ovakav razvoj dogadjaja. Medjutim kao i u ratu kad prvi padne mrtav pored tebe svi planovi padaju u vodu.

Mnogi ce izgubiti najblize i to je fakt. Nema te mjere koja moze ovo vratiti na nulu niti popraviti stanje. U narednim danima ako ovako stanje potraje ocekujte kompletan pad zdravstvenog sistema jer ovakava navala pacijenata plus zaraza medicinskog osoblja ce dovesti do pucanja.

Doslo se do situacije kada pojedinac mora misliti sam na sebe i nema vise nikakve sanse da ce ga drustvo zastititi. Ako neko hoce da pojedinacno doprinese moze slijediti upute.

FFP2 maske ili bolja na radom mjestu. Non stop. Dezinficiranje ruku i izbjegavanje bliskog kontakta sa kolegama. Nema kafe, dorucka i ostalih okupljanja. Izoliraj se koliko mozes. Disciplinuj se da dezinficiras/operes ruke svaki put prije nego sto skidas masku. Kad skines masku nemoj dirati nista nego pravac pranje ruku. Pazi na kombinaciju sapuna i sredstva za dezinficiranje ruku da si ne bi spalio kozu.

Izbjegavaj javni prevoz koliko god je moguce. Ako imas biciklo. Biciklom na posao. Par kilometara se moze i pjeske. Ako nista da se kondicija nabije.

Nemoj obilaziti nikoga i nemoj dopustati da ti bilo ko dolazi. Pogotovo starija rodbina, otac, majka i sl. I tako iz dana u dan. Dok se situacija ne popravi.

Za ovo mozete zahvaliti trolovima placenim od interesnih grupa - ugostiteljstvo i kladionice. Kad sve ovo prodje dobro im zapamtite.
error codes

#1672 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by error codes »

tap3ah75 wrote: 09/03/2021 00:01 Jesam li dobro skontao?

Sad za vikend kad dođem u SA idem na benzinsku na kafu pa onda završiti posao ... pa u istočno Sarajevo nešto pojesti i onda opet na kaficu na benzinsku u povratku kući.

Možete li mi preporučiti neku benzinsku sa finim aparatom za kafu, da ima i nekih skatkiša.
Hvala.
kada krenes ponesi termosku sa kafom i 2-3 sendvica neka ti se nadje :oops:
hidr4

#1673 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by hidr4 »

mistek wrote: 08/03/2021 23:18

U potpunosti se slažem sa tobom oko besmislenih mjera, i primjeri takvih jesu ove koje si i naveo.
Moj komentar je više inspiriran potrebom da konačno ispravno označimo mjere koje zapravo imaju smisla i efekta!

Sve vrijeme pričamo o tome kako su mjere besmislene, loše i bez efekta, ovo je prva koja mi se zaista učinila izuzetkom. A onda pogledam komentare gdje ljudi govore kako je i ova u rangu famoznog policijskog sata.

Kada bi naša vlast bila u stanju odjednom prepoznati javni prevoz, džume(vjerska okupljanja, generalno) i druge "manifestacije" slične kafićima i restoranima, kao problematične, onda ovo ne bi bila BIH, nego Njemačka.
Tako da, ja sam za sad zadovoljan i ovim.
Freamon Lester

#1674 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Freamon Lester »

Pandakonda wrote: 09/03/2021 00:02 Virus se siri tamo gdje ljudi najvise pokazuju da ih boli briga.

1. javni prevoz niko ziv ne nosi masku, milion ljudi u njima i jos kad ukazes na krsenje ljudi te napadnu. Svjedocio sam situaciji gdje je starija gospođa sjedila na stolici koja je oznacena sa zelenom kvakom i stavila stvari pored sebe gdje je zabranjeno sjediti, da bi dosla neka zena i rekla joj da skloni stvari. Ova njoj kaze da se mora drzati distanca i je fino oznaceno gdje se sjedi na sta ova njoj kaze idi vozaj se taksijem ako hoces da se izolujes...

2. skijalista jesu zariste ali ne onako kako ljudi misle. Na samom skijanju nema toliko zaraze, ali je problem sto ogroman broj ljudi pobjegne na planinu u zatvoren prostor da partija ili jednostavno stranci dođu da skijaju i onda se spuste u sarajevo gdje donesu virus. Trebalo je istrajati u pravilu da se u drzavu moze uci samo sa negativnim pcr testom....

Pametan narod je to davno shvatio. Budale padaju pod utjecaj placenih trolova od ugostitelja i kladionica. Nije ovo od juce. Ischlag je valjda svima pokazao kako se stvari krecu sa skijanjem. Biti onako neozbiljan je fascinantno.
last mohicans

#1675 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Freamon Lester wrote: 09/03/2021 00:47 Normalnom svijetu je jasno da je vrag odnio salu. Nema tu vise pomoci. Uporedite brojeve iz Italije u istom periodu prosle godine kada su se testirali samo sa simptomima i sve ce vam biti jasno. Kombinacija kafana, skijanja, javnog prevoza i masovnih okupljanja. Sa 1000 posjeta doktoru dnevno doslo se na 1800 u 7 dana. Ono sto se moze ocekivati je da ako nastavi rasti taj broj ce se uduplati vec do petka. Lombardija je na oko 3500 dnevno pukla. Ostaje nada samo da su doktori i medicinsko osoblje pripremljeni na ovakav razvoj dogadjaja. Medjutim kao i u ratu kad prvi padne mrtav pored tebe svi planovi padaju u vodu.

Mnogi ce izgubiti najblize i to je fakt. Nema te mjere koja moze ovo vratiti na nulu niti popraviti stanje. U narednim danima ako ovako stanje potraje ocekujte kompletan pad zdravstvenog sistema jer ovakava navala pacijenata plus zaraza medicinskog osoblja ce dovesti do pucanja.

Doslo se do situacije kada pojedinac mora misliti sam na sebe i nema vise nikakve sanse da ce ga drustvo zastititi. Ako neko hoce da pojedinacno doprinese moze slijediti upute.

FFP2 maske ili bolja na radom mjestu. Non stop. Dezinficiranje ruku i izbjegavanje bliskog kontakta sa kolegama. Nema kafe, dorucka i ostalih okupljanja. Izoliraj se koliko mozes. Disciplinuj se da dezinficiras/operes ruke svaki put prije nego sto skidas masku. Kad skines masku nemoj dirati nista nego pravac pranje ruku. Pazi na kombinaciju sapuna i sredstva za dezinficiranje ruku da si ne bi spalio kozu.

Izbjegavaj javni prevoz koliko god je moguce. Ako imas biciklo. Biciklom na posao. Par kilometara se moze i pjeske. Ako nista da se kondicija nabije.

Nemoj obilaziti nikoga i nemoj dopustati da ti bilo ko dolazi. Pogotovo starija rodbina, otac, majka i sl. I tako iz dana u dan. Dok se situacija ne popravi.

Za ovo mozete zahvaliti trolovima placenim od interesnih grupa - ugostiteljstvo i kladionice. Kad sve ovo prodje dobro im zapamtite.
Od jednog medicinskog radnika iz UKC, a iz OB su mi slično rekli, da jesmo bosanska Lombardija, samo nismo još shvatili. Da ne bude kasno. Nekontrolisano se širi i po školama, veliki broj djece, članova porodica i nastavnog osoblja je oboljelo. Kad uzmemo u obzir da ce za 10 dana biti jos masu hospitaliziranih, a upitno je koliko ce ih biti otpušteno. Otuda i opravdana bojazan i strah. Ni približno nije bilo jesenas, a kamoli ljetos. Situacija je zaista kritična.
Locked