Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
JohnnyS

#1526 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

Mate_Miso_Kovac wrote: 08/03/2021 20:07 Svasta mogu skontati, al da je ljudima život obesmišljen nemogućnošću izlaska na kafu ili u kafanu, e to mi ne ide u glavu. Jel to sve što imju u zivotu? Nabavi ba hobi, farbaj modele aviona, okopovaj cvijece, igraj europe universalis, jebala ga kafa da ga jebala :-) :-) :-)
Ljudi su društvena bića, žele se uživo družiti, kafić nije kava, svakako je rijetko gdje znaju napraviti da valja, nit je kafana samo piva, pit možeš i sam, i kafić i kafana su društvo. Ne mogu vjerovati da je ljudima to nepojmljivo. Većina ljudi ne shvaća virus ozbiljno jer većini ljudi nije ozbiljan. To je elementarna logika. Ok, svatko od nas zna nekog tko je umro ili zaglavio, ali također svatko od nas zna nekog tko puši, a ima devedeset godina pa to ne znači da pušenje ne ubija.
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#1527 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gerro »

JohnnyS wrote: 08/03/2021 20:10
Mate_Miso_Kovac wrote: 08/03/2021 20:07 Svasta mogu skontati, al da je ljudima život obesmišljen nemogućnošću izlaska na kafu ili u kafanu, e to mi ne ide u glavu. Jel to sve što imju u zivotu? Nabavi ba hobi, farbaj modele aviona, okopovaj cvijece, igraj europe universalis, jebala ga kafa da ga jebala :-) :-) :-)
Ljudi su društvena bića, žele se uživo družiti, kafić nije kava, svakako je rijetko gdje znaju napraviti da valja, nit je kafana samo piva, pit možeš i sam, i kafić i kafana su društvo. Ne mogu vjerovati da je ljudima to nepojmljivo. Većina ljudi ne shvaća virus ozbiljno jer većini ljudi nije ozbiljan. To je elementarna logika. Ok, svatko od nas zna nekog tko je umro ili zaglavio, ali također svatko od nas zna nekog tko puši, a ima devedeset godina pa to ne znači da pušenje ne ubija.
Izadjes do vilsa, kupis kafu na pumpi ili trafici i šetas sa osobom sa kojom si htio na kafu ili sjednes negdje na klupu. Ne vidim problem
markopd

#1528 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by markopd »

Mjere su poprilično nepromišljenje i sulude.Da je policijski čaš u ovom periodu pa i nekako,ovako se samo okupljanja iz kafića i TC sele u vikendice,kuće,stanove a neki će i van KS preko vikenda.Nisam za ove mjere,ali kad se osvrćemo na ugostiteljstvo ništa mi draže pročitati nego da se ovi objekti zatvaraju.
E sad,mnogi će možda skočiti na ovu moju rečenicu ali razmislimo malo,prije ove pošasti imao sam priliku da vidim kako se lome leđa jadnim radnicima po slavama,svadbama,krštenjima i to sve za šaku siće.Daju konobaru po 100 ljudi da ih služi po cijeli dan,a sa druge strane im skidaju sa dnevnica i plata zbog gluposti.Jedino mi žao tog "krajnjeg" radnika,ali čovjek je kao i svi mi,pa neka promjeni to zanimanje.Kada svi tako krenu razmišljati,neće budžet zavisiti od kafana a i budžetskih uhljeba biće mnogo manje.Ne živimo u zabludi.
CikCikCikPogodi

#1529 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by CikCikCikPogodi »

Kakvo je to drustveno bice koje mi zgadi pivu i cijelo drustvo sa kojim sam sjedio. Dode mi jaranica jednom sa novom zenom da se izjanim jer je ozenjena, a onda uvijek namrstena nekakva, bez ikakve emocije i energije, ego preko krova. Neko ce kontat da sam slutmaker ako sjedne pored mene. Zato mi je vrlo drago sto tu svoju bivsu grupu ne vidam.
JohnnyS

#1530 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

Gerro wrote: 08/03/2021 20:11
Izadjes do vilsa, kupis kafu na pumpi ili trafici i šetas sa osobom sa kojom si htio na kafu ili sjednes negdje na klupu. Ne vidim problem

Nemam ništa ni protiv toga, ali recimo u Njemačkoj s razglasa i pomoću dronova upozoravaju ljude u šetnji da nastave hodati i da se ne zadržavaju. Točno mogu zamisliti glas s razglasa, isti kao i kad su ukrcavali Židove u vagone (ne obezvrijeđujem stradanja Židova, već primjećujem sklonost Nijemaca diktaturi)
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#1531 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gerro »

JohnnyS wrote: 08/03/2021 20:13
Gerro wrote: 08/03/2021 20:11

Nemam ništa ni protiv toga, ali recimo u Njemačkoj s razglasa i pomoću dronova upozoravaju ljude u šetnji da nastave hodati i da se ne zadržavaju. Točno mogu zamisliti glas s razglasa, isti kao i kad su ukrcavali Židove u vagone (ne obezvrijeđujem stradanja Židova, već primjećujem sklonost Nijemaca diktaturi)
kakve veze ima Njemacka kad to ne rade ovdje ?

Samo na balkanu je normalno da se izadje na kafu i ostane po 2-3 sata.
komercionala

#1532 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by komercionala »

Gerro wrote: 08/03/2021 20:00
komercionala wrote: 08/03/2021 19:59
Gerro wrote: 08/03/2021 19:22

Ja cu biti odgovoran građanin i preko vikenda ostati kući. Savjetujem da to svi uradite.
Ja bi seto al pozitivan ako me murija ne zatekne kuci mogu popit kaznu
Ostani kuci druze, budi odgovoran.
Kad su ozbiljne stvari u pitanju onda nema zajebancije :thumbup:
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#1533 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gerro »

komercionala wrote: 08/03/2021 20:15

Brz oporavak želim, svaka cast na ozbiljnosti. :thumbup:
laik1981

#1534 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Industrialyzer wrote: 08/03/2021 19:53 Kakvi smo mi ljudi govori ovaj forum, donese se odluka i odmah bosnjo planira kako da pije kafu na Trebevicu, Lukavici itd.

Nije za nas odgovornost, glupi smo mi previse za to, daj kafu, šišu, rahatluka, a za ostalo cemo kriviti politicare i drzavu.
Onaj ko je planirao da ih pije ce ih piti. Kako to ne vidite? Ove mjere nemaju nikakvu svrhu. Obicne ublehe koje se uvode samo iz nemoci i nesposobnosti.. Plus mjere su diskriminatorske. Moci ces kupovati odjecu i obucu u Bingu, Fisu itd., a neces u nekoj prodavnici koja u sklopu nema prodaju hrane, moci ces uzeti pice na pumpi i piti na klupi, a neces moci sjsesti u bastu.. I to za Trebevic i Lukavicu je istinito.. Donosenje ovakvih mjera u nasim okolnostima nema nikakvog smisla i nece imati nikakav rezultat kada je zaraza u pitanju. Jedino ce ostetiti one koje ce zatvoriti..
MMM1977

#1535 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by MMM1977 »

Image

Image

Sve se nešto žalite na zdravstvo u Sarajevu a u odnosu na ostale kantone vi ste Amerika. Smrtnost u SA 1.73% a u ZDK 8.02%. U Visokom su sve oglasne ploče pune smrtovnica.
el_bake007

#1536 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by el_bake007 »

Mislim da se ovdje vise radi o psiholoskom aspektu da je sve sto je "zabranjeno" automatski sladje i privlacnije ali i djelom sto nema nekog konkretnog ucinka ova mjera, da su uvedene propusnice za napustanje kantona u druge kantone ili RS onda bi mogli pricati o nekoj efikasnosti. Slicno kao sto su hrvati imali do zemljotresa u Petrinji.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1537 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by JoseMujica »

ove nove mjere su ko i kad naš uzoriti Valentin izrazi zabrinutost :kiss:
#maloglumimdaneštoradim
Nivelacija

#1538 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

3 mjeseca ovakvih mjera nista nece donijeti kao ni u EU ni Sloveniji ili bilo gdje

Osim gladi i bijede
aldinjo

#1539 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

Javier Pena wrote: 08/03/2021 20:07 Forto objasnio :thumbup:
“Imajući u vidu epidemiološku situaciju Vlada Kantona Sarajevo zasjedala je danas zajedno sa Kriznim štabom KS. Razmatrali smo neke od novih informacije koje je donijela struka. Prvo novi soj koronavirusa koji je rasprostranjen u KS je mnogo agresivniji, virulentniji i brže razvija teške kliničke slike od onog na kojeg smo navikli. Bolnički kapaciteti su skoro popunjeni i naš zdravstveni sistem je skoro na granici ako se ovakav rast nastavi i neće moći da zbrinjava ni one sa lakšom kliničkom slikom.

Zbog toga smo odlučili da radimo neke mjere u medicinskom sektoru, nego i da ćemo nastaviti jako provođenje mjera do vikenda. A za vikend, od petka u osam sati navečer zatvaramo sve poslovne subjekte do sedam sati u ponedjeljak, osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinskih pumpi, apoteka i javnog prijevoza. Bit će dozvoljena dostava hrane i pića i moći će se održavati sportski događaji bez publike na otvorenom.

Ovo radimo zato što nam je struka rekla da su vikendi kada su najveća žarišta i ide najagresivnije širenje. Ovo radimo samo za ovaj vikend. Pratimo situaciju iz dana u dan. Ako se pogorša, morat ćemo ići sa još oštrijim mjerama.

Pozivam Federalni krizni štab, jer Kanton Sarajevo nije sam, ne možemo spriječiti kretanje građana, prelazak entitetske linije razgraničenja niti prelazak iz kantona u kanton. Ne možemo spriječiti mlade da idu u Istočno Sarajevo ili na koncert u Kiseljak, Visoko ili Mostar. Potrebna je akcija višeg nivoa vlasti. Kanton Sarajevo radi ono što može i nastavit će to raditi”, kazao je Forto u videoobraćanju na zvaničnom profilu Vlade KS.
Ma šta je objasnio ublehaš? :lol: :lol: :lol: Zašto plati ljudima zatvaranje objekata? :skoljka: :run:
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#1540 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gerro »

Takvima poput tebe se tesko sta moze i objasniti.
Arachnoidea

#1541 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Arachnoidea »

S kim god da razgovaram glavna recenica je "ma kakva korona", toliko su svi frustrirani i u nekom svom svijetu da nema te mjere koja ce smiriti kretanja i druzenja. Covjek bi rekao zadnja 3 mjeseca zivimo u nekom strogom lockdownu pa svima preko glave a ovako :lol:
aldinjo

#1542 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

komercionala wrote: 08/03/2021 20:15

:lol: :lol: :lol:
MorningStar

#1543 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

el_bake007 wrote: 08/03/2021 20:23 Mislim da se ovdje vise radi o psiholoskom aspektu da je sve sto je "zabranjeno" automatski sladje i privlacnije ali i djelom sto nema nekog konkretnog ucinka ova mjera, da su uvedene propusnice za napustanje kantona u druge kantone ili RS onda bi mogli pricati o nekoj efikasnosti. Slicno kao sto su hrvati imali do zemljotresa u Petrinji.
Rampe i barikade staviti - mogu i balvaNi posluziti :D

Samo dotuc do kraja , i treba tako - slamu ima da jedemo :D
Iker C

#1544 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Iker C »

Ljudski zivot je najpreci, niko od gladi nije umro.
escobar__

#1545 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Arachnoidea wrote: 08/03/2021 20:27 S kim god da razgovaram glavna recenica je "ma kakva korona", toliko su svi frustrirani i u nekom svom svijetu da nema te mjere koja ce smiriti kretanja i druzenja. Covjek bi rekao zadnja 3 mjeseca zivimo u nekom strogom lockdownu pa svima preko glave a ovako :lol:
A tebi nije preko glave svakodnevnog brojanja, izvještavanja o covid-anything i sl.?
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#1546 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gerro »

Iker C wrote: 08/03/2021 20:28 Ljudski zivot je najpreci, niko od gladi nije umro.
:thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1547 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

BadBoy wrote: 08/03/2021 20:00
Industrialyzer wrote: 08/03/2021 19:53 Kakvi smo mi ljudi govori ovaj forum, donese se odluka i odmah bosnjo planira kako da pije kafu na Trebevicu, Lukavici itd.

Nije za nas odgovornost, glupi smo mi previse za to, daj kafu, šišu, rahatluka, a za ostalo cemo kriviti politicare i drzavu.
Isto i ja gledam... Umjesto da se svi malo suzdrze jer je situacija baš kritična. Ko ima ikoga u zdravstvu zna o čemu pričam. Al ne, ovdje se odmah planira kako zaobići pravila...
Ja sam vec nekad davno pisao, dok ti neko iz porodice ne oboli, ili ti licno, ili ne umre ne daj Boze, tek tad se pocne pricati kako je ovo zahebano, kako se treba cuvati...
CikCikCikPogodi

#1548 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by CikCikCikPogodi »

Nivelacija wrote: 08/03/2021 20:24 3 mjeseca ovakvih mjera nista nece donijeti kao ni u EU ni Sloveniji ili bilo gdje

Osim gladi i bijede
Moze donijeti itekako, 10 miliona maraka. :izet:
MorningStar

#1549 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Iker C wrote: 08/03/2021 20:28 Ljudski zivot je najpreci, niko od gladi nije umro.
Tako je - bolje ziviti cijeli zivot bogat nego jedan dan siromasan :lol:
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#1550 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gerro »

konektovan wrote: 08/03/2021 20:29
BadBoy wrote: 08/03/2021 20:00

Isto i ja gledam... Umjesto da se svi malo suzdrze jer je situacija baš kritična. Ko ima ikoga u zdravstvu zna o čemu pričam. Al ne, ovdje se odmah planira kako zaobići pravila...
Ja sam vec nekad davno pisao, dok ti neko iz porodice ne oboli, ili ti licno, ili ne umre ne daj Boze, tek tad se pocne pricati kako je ovo zahebano, kako se treba cuvati...
Meni jos niko iz porodice nije obolio niti je umro, pa shvatam sve ozbiljno.
Locked