Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

muha_sa

#32076 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

drug_profi wrote: 08/03/2021 13:14 Pa ono, ako neš' iz Velušića...

btw. u kruznom toku svi moraju paziti i uvazavati ostale. Jednostavno bon-ton je bitan.
Ja bih u ZOBS stavio da je sudar u kruznom obostrana krivica po defaultu, osim ako video nadzor ne pokaze drugacije.
Tada bi svi bolje pazili na druge.
Vozim 40 i kusur godina i prvi put sam se sa kružnim susreo prije nekih 15-ak godina u ŠveCkoj :) To tako fino fercera da je za nepovjerovat a i ludost je poredit nas i Švede :-)
Ovdje sam pisAo za davanje žmigavca prilikom ulaska u kružni tok pa me naše forumske sveznalice ismijavali--ne pada mi to teško jer sam dugo na ovom forumu i znam da smo mi forumaši najljepši, najpametniji, najbolji treneri a vozaci sam takvi--nije nam Hakinen ni do koljena :lol:
Tamo su mahom kružni sa jednom trakom i kad ulaziš u kružni pa ako hoceš izac na prvi izlaz odmah daješ desni žmigavac--ako ceš na drugi daješ lijevi da upozoriš onog ko je na prvom izlazu (ulazu) da ideš dalje, kad prodješ taj prvi izlaz daješ desni žmigavac tako da onaj ko ulazi zna da ceš izac i da on može komotno uci. NKAD za NIKAD udesa nije bilo niti ce ga bit jer su ljudi disciplinovani i kad su oni imali kružni mi smo kaldrmom vozikali :D Al jebo Švede-pojma oni nemaju--mi smo genijalci.
hopi

#32077 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

hmmm, pa se mogu se baš s tim pravilom švedske složiti
-davati žmig. prilikom ulaska u KT, pa zašto? kuda ćeš to ići, možeš samo desno :-?
onda davati lijevi žmigavac a nastavljaš voziti? i to zato da bi onaj što se uključuje vidio tvoj lijevi žmigavac koji on vjerovatno iz tog ugla i ne vidi?
ne kontam ovo sve, mislim da je prekomplikovano
dovoljno se držati toga da ne daješ žmig prilikom ulaska, i daješ desni prije nego što ćeš izaći. Dovoljno bi to bilo da se saobraćaj sasvim normalno odvija.
drug_profi

#32078 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

LIjevi žmigavac se vidi i u dosta zemalja je pravilo kada nastavjas kretanje u kruznom, desni radi kad izlazis na prvom sljedecem izlazu. Mislim da je jako korisno pravilo. Ali kod nas bosnjo ne daje zmigavac ni kad skrece u raskrsnici, pa iluzorno je ocekivati da ce ga davati radi lijepog ponasanja.
muha_sa

#32079 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

hopi wrote: 08/03/2021 19:16 hmmm, pa se mogu se baš s tim pravilom švedske složiti
-davati žmig. prilikom ulaska u KT, pa zašto? kuda ćeš to ići, možeš samo desno :-?
onda davati lijevi žmigavac a nastavljaš voziti? i to zato da bi onaj što se uključuje vidio tvoj lijevi žmigavac koji on vjerovatno iz tog ugla i ne vidi?
dovoljno se držati toga da ne daješ žmig prilikom ulaska, i daješ desni prije nego što ćeš izaći. Dovoljno bi to bilo da se saobraćaj sasvim normalno odvija.
Uopšte nije prekomplikovano i vjeruj da je korisno a to što kažeš zašto lijevi ako izlaziš desno :-)
Lijevi žmigavac daješ kad ulaziš u kružni i ako NECEŠ izac na prvi DESNI izlaz vec ceš nekom što je na prvom tvom desnom izlazu a njegovom ulaznom dat do znanja da PROLAZIŠ taj izlaz tako da on stoji i ceka a cim prodješ i ako ceš na sljedeci izac onda daješ desni. Ako imaš 10 izlaza a ti izlaziš na devetom onda ti lijevi radi sve dok ne prodješ osmi pa onda daješ desni jer izlaziš na tom sljedecem-devetom :D
Kontaš li sad :-)
r_faruk

#32080 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by r_faruk »

Ma to sigurno u nekom njihovom "zobsu" i pise. Kod nas toga nema na papiru nigdje.
muha_sa

#32081 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

r_faruk wrote: 08/03/2021 20:21 Ma to sigurno u nekom njihovom "zobsu" i pise. Kod nas toga nema na papiru nigdje.
Ne znam šta piše u zobsu al znam da instruktori polaznike uce da tako rade a i na ispitu moraš tako radit--kcerka mi je tamo polagala pa zato znam.

Naravoucenje :D Ne izmišljajmo toplu vodu vec prepišimo pravila i kaznenu politiku iz daleko naprednijih zemalja od nas i bit cemo ko lampa :D
c0de

#32082 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by c0de »

muha_sa wrote: 08/03/2021 20:05
hopi wrote: 08/03/2021 19:16 hmmm, pa se mogu se baš s tim pravilom švedske složiti
Uopšte nije prekomplikovano i vjeruj da je korisno a to što kažeš zašto lijevi ako izlaziš desno :-)
Lijevi žmigavac daješ kad ulaziš u kružni i ako NECEŠ izac na prvi DESNI izlaz vec ceš nekom što je na prvom tvom desnom izlazu a njegovom ulaznom dat do znanja da PROLAZIŠ taj izlaz tako da on stoji i ceka a cim prodješ i ako ceš na sljedeci izac onda daješ desni. Ako imaš 10 izlaza a ti izlaziš na devetom onda ti lijevi radi sve dok ne prodješ osmi pa onda daješ desni jer izlaziš na tom sljedecem-devetom :D
Obavezno je dati zmigavac kad izlazis, obzirom na cinjenicu da nemas drugih opcija osim izlaska i kruzenja, lijevi zmigavac moze samo zbuniti ostale ucesnike (osim ako ne zelis da se zaista prestrojis u unutrasnju traku).

Da saljemo prijedlog auto industriji da razmisle o uvodjenu zmigavaca za naprijed? :-)
muha_sa

#32083 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

c0de wrote: 08/03/2021 21:00
Obavezno je dati zmigavac kad izlazis, obzirom na cinjenicu da nemas drugih opcija osim izlaska i kruzenja, lijevi zmigavac moze samo zbuniti ostale ucesnike (osim ako ne zelis da se zaista prestrojis u unutrasnju traku).

Da saljemo prijedlog auto industriji da razmisle o uvodjenu zmigavaca za naprijed? :-)
:thumbup:
r_faruk

#32084 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by r_faruk »

muha_sa wrote: 08/03/2021 20:24
r_faruk wrote: 08/03/2021 20:21 Ma to sigurno u nekom njihovom "zobsu" i pise. Kod nas toga nema na papiru nigdje.
Ne znam šta piše u zobsu al znam da instruktori polaznike uce da tako rade a i na ispitu moraš tako radit--kcerka mi je tamo polagala pa zato znam.

Naravoucenje :D Ne izmišljajmo toplu vodu vec prepišimo pravila i kaznenu politiku iz daleko naprednijih zemalja od nas i bit cemo ko lampa :D
Da da, znam da je tako kod njih. Polagao sam i ja taj test online, uzeo od druga account da probam, osvojio sam nekih 75%, to jest, pao sam... :D
S4mpion

#32085 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by S4mpion »

muha_sa wrote: 08/03/2021 18:46

btw. u kruznom toku svi moraju paziti i uvazavati ostale. Jednostavno bon-ton je bitan.
Ja bih u ZOBS stavio da je sudar u kruznom obostrana krivica po defaultu, osim ako video nadzor ne pokaze drugacije.
Vozim 40 i kusur godina i prvi put sam se sa kružnim susreo prije nekih 15-ak godina u ŠveCkoj :) To tako fino fercera da je za nepovjerovat a i ludost je poredit nas i Švede :-)
Ovdje sam pisAo za davanje žmigavca prilikom ulaska u kružni tok pa me naše forumske sveznalice ismijavali--ne pada mi to teško jer sam dugo na ovom forumu i znam da smo mi forumaši najljepši, najpametniji, najbolji treneri a vozaci sam takvi--nije nam Hakinen ni do koljena :lol:
Tamo su mahom kružni sa jednom trakom i kad ulaziš u kružni pa ako hoceš izac na prvi izlaz odmah daješ desni žmigavac--ako ceš na drugi daješ lijevi da upozoriš onog ko je na prvom izlazu (ulazu) da ideš dalje, kad prodješ taj prvi izlaz daješ desni žmigavac tako da onaj ko ulazi zna da ceš izac i da on može komotno uci. NKAD za NIKAD udesa nije bilo niti ce ga bit jer su ljudi disciplinovani i kad su oni imali kružni mi smo kaldrmom vozikali :D Al jebo Švede-pojma oni nemaju--mi smo genijalci.
Tako se to radi. :thumbup:

I ja dajem desni, prije uključenja u kružni tok, ako izlazim na prvom izlazu.
S4mpion

#32086 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by S4mpion »

Na onom kružnom u Pofalićima će neki pješak ubrzo nastradat', vozači ulijeću i izlijeću sa kružnog po 60kmh, još dodaju gas do poda ako vide pješaka.

Baš malo prije tu krenuh da pređem pješački, a "vozačina" proleti ispred mene na pola metra, k'o biva "slobodno zakorači, ja ću te pregazit'."

Počeo sam da trzam vozače na pješačkom kao da ću im se bacit' pod auto, još ako vidim da je požurio s gasom, onda ga namjerno zaustavim.
drug_profi

#32087 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ma jebada je jer gledas da te neko ne opali i onda najednom hop! Zombi ispred tebe.
drug_profi

#32088 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

c0de wrote: 08/03/2021 21:00

Pa ne znam kako ce zbuniti? Meni sasvim jasan signal. Bitno je da onaj sto ceka shvata da ti ne izlazis i da ti se ne moze uvaljivati.
Laplace

#32089 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

nlt wrote: 08/03/2021 12:42 Skoro sam Slušao predavanje profesora iz Nizozemske, kaže da su dva rješenja za kružne raskrsnicie : turbo rotor ili klasični kružni tok, Ali sa jednom trakom. Naime pokazalo se da ta još jedna dodatna traka ne znači neku ogromnu razliku u nekom protoku saobraćaja. Kod njih se kaže većinom rade kružni tokovi sa samo jednom trakom ili turbo rotori koji su najbolji izbor
Vjerovatno i oni imaju problema sa genijalcima koji kruže vanjskom dok je unutrašnja prazna. Ljudima ne treba davati izbora kad su neke stvari u pitanju, jer će bar jedan dio uvijek pogrešno izabrati.

Mada, zna biti problema sa takvima i u kružnom toku sa jednom trakom. Juče nailazim na kružni tok u Vogošći (gdje se skreće za Unir/Pretis), smjer ka Sarajevu. Pošto znam da neki ljudi ne daju žmigavce pri isključenju, a kako bih ovima iz smjera Sarajeva dao do znanja da se ne isključujem na drugom izlazu nego idem ka Pennyju, odmah po ulasku na kružni palim lijevi žmigavac. Džabe mi - lik sa kombijem ubacuje se uopšte ne gle4dajući ima li vozila na kružnom, ono pogled zakovan ispred sebe u stilu "ako te ne vidim,m ne postojiš". Džabe i koncert u C-duru, on gazi. Morao sam da stanem usred kružnog toka, inače - sudar.

Ponekad pomislim da mi je auto nevidljiv.
muha_sa

#32090 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

Laplace wrote: 09/03/2021 07:54
nlt wrote: 08/03/2021 12:42 Skoro sam Slušao predavanje profesora iz Nizozemske, kaže da su dva rješenja za kružne raskrsnicie : turbo rotor ili klasični kružni tok, Ali sa jednom trakom. Naime pokazalo se da ta još jedna dodatna traka ne znači neku ogromnu razliku u nekom protoku saobraćaja. Kod njih se kaže većinom rade kružni tokovi sa samo jednom trakom ili turbo rotori koji su najbolji izbor
Vjerovatno i oni imaju problema sa genijalcima koji kruže vanjskom dok je unutrašnja prazna. Ljudima ne treba davati izbora kad su neke stvari u pitanju, jer će bar jedan dio uvijek pogrešno izabrati.

Mada, zna biti problema sa takvima i u kružnom toku sa jednom trakom. Juče nailazim na kružni tok u Vogošći (gdje se skreće za Unir/Pretis), smjer ka Sarajevu. Pošto znam da neki ljudi ne daju žmigavce pri isključenju, a kako bih ovima iz smjera Sarajeva dao do znanja da se ne isključujem na drugom izlazu nego idem ka Pennyju, odmah po ulasku na kružni palim lijevi žmigavac. Džabe mi - lik sa kombijem ubacuje se uopšte ne gle4dajući ima li vozila na kružnom, ono pogled zakovan ispred sebe u stilu "ako te ne vidim,m ne postojiš". Džabe i koncert u C-duru, on gazi. Morao sam da stanem usred kružnog toka, inače - sudar.

Ponekad pomislim da mi je auto nevidljiv.
Bahati idioti :-)
Cesto iz pravca Hotonja idem preko Vogošce kuci pa pred tim kružnim dam lijevi da onom ko ide iz pravca pretisa dam do znanja da ne ulijece--al jok :-) idioti sve vide al ko kamikaze ulijecu--cast rijetkim izuzecima
Laplace

#32091 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ah, te teške strane riječi... Bonton je na Balkanu nepoznat pojam.

Možda pretvaranje običnih kružnih tokova u neki improvizovani turbo ne bi ni bilo tako teško, to bi trebali znati inženjeri saobraćaja. Opališ blokade poslije svakog drugog (ili svakog) izlaza. Bilo bi posla za autolimare nekih par mjeseci ali bi valjda s vremenom naučili.
Maca33

#32092 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Maca33 »

najvise me nervira nervoza i nekultura u saobracaju u Sarajevu, svi negdje zure a ustvari krenuli na pivo/kafu
mali_balon

#32093 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

Napadose me neki dan kad sam rekao, da ako das zmigavac i hoces da se prestrojis iz unutrasnje u vanjsku da bi izasao iz kruznog toka, onaj iza mora da te pusti.....naravno mislim na normalno prestrojavanje.......strucnjaci govorili da se ne amijem prestrojavati, d morm kriziti po kruznom ave dok nema nikog iza men...itd itd...
Eto ne mora se davat lijevi zmigavac u kruznom ali puno znaci onom ko hoce da se ukljuci u kruzni pogotovu ako picis vanjskom....
I kod nas treba ukinut unutranjsu dosta nam vanjska......i kako napisah neki dan na kruznom na stupu, autoskola cijeli krug vanjskom pa sta onda ocekivat.....
Last edited by mali_balon on 09/03/2021 08:11, edited 1 time in total.
Laplace

#32094 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Maca33 wrote: 09/03/2021 08:05 najvise me nervira nervoza i nekultura u saobracaju u Sarajevu, svi negdje zure a ustvari krenuli na pivo/kafu
I ne samo u Sarajevu. Jutros u Visokom mi se golf četvorka ubaci tako blizu da sam morao smotati desno da ga ne udarim. Deset metara kasnije je skrenuo da parkira. Iza mene je bio jedan auto i poslije prazno, znači par sekundi čekanja pa bi se ubacio bez ikakvog rizika.
muha_sa

#32095 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

mali_balon wrote: 09/03/2021 08:09 Napadose me neki dan kad sam neki dan rekao, da ako das zmigavac i hoces da se prestrojis iz unutrasnje u vanjsku da bi izasao iz kruznog toka, onaj iza mora da te pusti.....naravno mislim na normalno prestrojavanje.......strucnjaci govorili da se ne amijem prestrojavati, d morm kriziti po kruznom ave dok nema nikog iza men...itd itd...
Eto ne mora se davat lijevi zmigavac u kruznom ali puno znaci onom ko hoce da se ukljuci u kruzni pogotovu ako picis vanjskom....
I kod nas treba ukinut unutranjsu dosta nam vanjska......i kako napisah neki dan na kruznom na stupu, autoskola cijeli krug vanjskom pa sta onda ocekivat.....
:lol: :lol:

Rekoh ja--najljepši, najzgodniji, najpametniji i sve naj naj smo mi forumaši :lol:
Laplace

#32096 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

mali_balon wrote: 09/03/2021 08:09 Napadose me neki dan kad sam neki dan rekao, da ako das zmigavac i hoces da se prestrojis iz unutrasnje u vanjsku da bi izasao iz kruznog toka, onaj iza mora da te pusti.....naravno mislim na normalno prestrojavanje.......strucnjaci govorili da se ne amijem prestrojavati, d morm kriziti po kruznom ave dok nema nikog iza men...itd itd...
Auto škola izbaci pola auta na glavnu cestu (na mjestu gdje je preglednost sasvim dobra), ja ne mogu proći zbog saobraćaja sa suprotne strane,i kandidat i instruktor se pretvaraju da ja ne postojim.
Laplace

#32097 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Btw, niko te nije dužan propustiti da se prestrojiš, nigdje. To je stvar kulture i vozačke solidarnosti, ali zakonske obaveze nema.
vjeshalica

#32098 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Laplace wrote: 09/03/2021 08:11 Auto škola izbaci pola auta na glavnu cestu (na mjestu gdje je preglednost sasvim dobra), ja ne mogu proći zbog saobraćaja sa suprotne strane,i kandidat i instruktor se pretvaraju da ja ne postojim.
neko jutro autoskola premium citoren c3 stariji onaj ko bubašvaba, bijeli, inace klonite se tog auta L da ne budete vucarali se po policiji i uviđajima kako instruktorica obucava kandidate idiotski
dakle tegli kolonu od fahdove dzamije, ja cvilim iza drugom 20,30 kapak, vidim u špigli kolona, nemaš gdje da pretekneš jbt kroz švrakino da još i to radim, gamizala sam do hrasnog, gdje sam počinila prekršaj prešla preko obilježenog stajališta trolejbuskog da se dokopam kružnog,msm one labudaju u jutarnjoj špici pa jebote izmjestili ih na dobrinju i vojnicko sa obukama i oni opet haos prave na cesti,ne znam kakve su to obuke nek izmjene naprave i fataju se poligona jer dok skonta kandidat gdje mu je volan naprvi 1000 problema oko sebe :roll:

pogotovo ove generacije nove ukeljane i slinave djece nesposobne za osnovne motoricke radnje :oops:
najbolja aut ana obukama sa svim dodacima ono opet debil pa debil....ljudi se prije obucavali na dvojkama, kecevima i stojadinima pa su puno bili okretniji oko sebe....ovo sto mu bolje auto das ono veci debil....
Laplace

#32099 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 09/03/2021 08:53
Laplace wrote: 09/03/2021 08:11 Auto škola izbaci pola auta na glavnu cestu (na mjestu gdje je preglednost sasvim dobra), ja ne mogu proći zbog saobraćaja sa suprotne strane,i kandidat i instruktor se pretvaraju da ja ne postojim.
neko jutro autoskola premium citoren c3 stariji onaj ko bubašvaba, bijeli, inace klonite se tog auta L da ne budete vucarali se po policiji i uviđajima kako instruktorica obucava kandidate idiotski
dakle tegli kolonu od fahdove dzamije, ja cvilim iza drugom 20,30 kapak, vidim u špigli kolona, nemaš gdje da pretekneš jbt kroz švrakino da još i to radim, gamizala sam do hrasnog, gdje sam počinila prekršaj prešla preko obilježenog stajališta trolejbuskog da se dokopam kružnog,msm one labudaju u jutarnjoj špici pa jebote izmjestili ih na dobrinju i vojnicko sa obukama i oni opet haos prave na cesti,ne znam kakve su to obuke nek izmjene naprave i fataju se poligona jer dok skonta kandidat gdje mu je volan naprvi 1000 problema oko sebe :roll:

pogotovo ove generacije nove ukeljane i slinave djece nesposobne za osnovne motoricke radnje :oops:
najbolja aut ana obukama sa svim dodacima ono opet debil pa debil....ljudi se prije obucavali na dvojkama, kecevima i stojadinima pa su puno bili okretniji oko sebe....ovo sto mu bolje auto das ono veci debil....
Ja sam obuku imao (i polagao) na golfu dvojci. Prvi dan samo poligon, drugi dan poligon pa vozio kući (vožnja kući se ne računa u satnicu obuke + što je poligon bio van grada a i vožnja do kuće lokalnom cestom). Tek treći dan je dio obuke bio u gradskoj vožnji, pa onda postepeno sve manje poligona a sve više gradske (i noćne) vožnje. Cijelo vrijeme sam morao voditi računa da ne ometam saobraćaj.

Prvi put sam sjeo za volan na prvi dan obuke, do drugog dana sam savladao liniju ubrzanja (mislim da je to 80 metara, ide prva -> druga -> treća pa nazad do zaustavljanja, pa onda unazad do početka), paralelno parkiranje lijevo i desno za par dana, u isto vrijeme i kretanje u brdu (naprijed i nazad). Skretanje pod 90°u drugoj brzini, u prvoj se samo kretalo sa semafora. U toku obuke dva puta (na otvorenom) ubacio u petu (za počenika uspjeh).
drug_profi

#32100 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

U moje vrijeme akcent na poligonu je bio na parkiranju. Liniju svako normalan savlada brzo.
Problem je bio brdo jer smo imali razjebane fiće gdje su i ručne i lamele bile "vrhunske kvalitete". Dakle nikad ne znaš šta će se desiti. Hoće li ručna držati vozilo kad pustiš kočnicu?
Nego brzo složi gaščinu i pati lamelu dok se ne počne propinjati i nadaj se da će, kad pustiš ručnu, motor i lamela imati snage da te izvuku.
I u gradskoj vožnji je bila obavezna uputa da ne ometam saobraćaj. Desna traka, vožnja 50.
Post Reply