Bio je ispod 1.1 a igG 8. U novembru sam prosao srednje nekako. Blaga temp, bol u tijelu, gubitak mirisa, okusa, lagano peckanje u plucima (bila cista), blage aritmije.
Danas mi je 10. dan svojevoljne izolacije nakon kontakta sa zarazenom osobom.
Moderator: O'zone
Bio je ispod 1.1 a igG 8. U novembru sam prosao srednje nekako. Blaga temp, bol u tijelu, gubitak mirisa, okusa, lagano peckanje u plucima (bila cista), blage aritmije.
Tvoj savjet moze nekog da kosta zivota.Ali_G wrote: ↑08/03/2021 16:04 U svim ustanovama je haos. Moj savjet je ako imate blaze simptome bez poteskoca sa disanjem i bolova u grudima , ako niste ozbiljni hronicni bolesnici...da se ne gurate bas prvih dana po ambulantama. Drive in testiranje i simptomatska terapija. Kod velikog broja ce nakon 3-4 dana sve da prestane.
Upravo tako
Ja poznajem covjeka koji je odmah nakon 1. dana simptoma snimio pluca i sve bilo cisto. PCR pokazao da je pozitivan. Doktor mu "preventivno" dao da pije Sumamed. Eno ga trenutno na infektivnoj, na kisiku... Nadam se da ce se brzo oporaviti, ali on je upravo primjer da ti ni snimak ni antibiotik nece puno pomoci ako stvari krenu nizbrdo
Ovo izvrtanje rijeci je pogano.
Moguce je i to, istina je. Nije antibiotik magican, ali ostaviti upalu pluca da tinja bez terapije i to dijeliti kao savjet je u najmanju ruku bezobrazno.klixoris wrote: ↑08/03/2021 16:27 Ja poznajem covjeka koji je odmah nakon 1. dana simptoma snimio pluca i sve bilo cisto. PCR pokazao da je pozitivan. Doktor mu "preventivno" dao da pije Sumamed. Eno ga trenutno na infektivnoj, na kisiku... Nadam se da ce se brzo oporaviti, ali on je upravo primjer da ti ni snimak ni antibiotik nece puno pomoci ako stvari krenu nizbrdo
Osoba koja tek dobije temp bez ikakvih prethodnih simptoma ne moze taj prvi dan imati upalu pluca bez obzira na sumnju. Virus se tek od 4og-5og dana spusta na pluca. Cak i tada sa upalom na snimku se moraju korelirati simptome i laboratoriju.
To je to. Virusna upala se moze izlijeciti samo suportom. Antibiotik ide kod produzene febrilnosti i kod teze slike, tada ima smisla.klixoris wrote: ↑08/03/2021 16:27Ja poznajem covjeka koji je odmah nakon 1. dana simptoma snimio pluca i sve bilo cisto. PCR pokazao da je pozitivan. Doktor mu "preventivno" dao da pije Sumamed. Eno ga trenutno na infektivnoj, na kisiku... Nadam se da ce se brzo oporaviti, ali on je upravo primjer da ti ni snimak ni antibiotik nece puno pomoci ako stvari krenu nizbrdo
Slazem se, a boldirano se ne moze uraditi ako covjek ostane kuci da ne stvara guzvu.Ali_G wrote: ↑08/03/2021 16:31Osoba koja tek dobije temp bez ikakvih prethodnih simptoma ne moze taj prvi dan imati upalu pluca bez obzira na sumnju. Virus se tek od 4og-5og dana spusta na pluca. Cak i tada sa upalom na snimku se moraju korelirati simptome i laboratoriju.
Naravno, “sigurnije” je napisati da je upala i dati antibiotik.
mrgreen wrote: ↑08/03/2021 16:16Tvoj savjet moze nekog da kosta zivota.Ali_G wrote: ↑08/03/2021 16:04 U svim ustanovama je haos. Moj savjet je ako imate blaze simptome bez poteskoca sa disanjem i bolova u grudima , ako niste ozbiljni hronicni bolesnici...da se ne gurate bas prvih dana po ambulantama. Drive in testiranje i simptomatska terapija. Kod velikog broja ce nakon 3-4 dana sve da prestane.
Moj savjet je da snimite pluca odmah, a ne da cekate bolove i teskoce sa disanjem pa ste tek tad naj..... Sretno tad u ambulanti.
Upala pluca se moze imati i bez kaslja, bez ikakvih poteskoca u disanju i bolova, moj slucaj. Moze se sanirati na vrijeme antibioticima.
To je toAli_G wrote: ↑08/03/2021 16:31Osoba koja tek dobije temp bez ikakvih prethodnih simptoma ne moze taj prvi dan imati upalu pluca bez obzira na sumnju. Virus se tek od 4og-5og dana spusta na pluca. Cak i tada sa upalom na snimku se moraju korelirati simptome i laboratoriju.
Naravno, “sigurnije” je napisati da je upala i dati antibiotik.
Kako god. Moja logika ima VISE smisla od logike struke koja kazu da nikako nema gripe.