Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
madner wrote: ↑07/03/2021 21:02
Mercedes je prije par godina imao najvecu zaradu po prodanom automobilu, par hiljada eura.
Ne znam gdje nadje tu info, ali je - netacna.
Pa, par hiljada eura po autu uzimaju ovi zadnji u nizu. Kada bi fabrika radila na samo par hiljada eura po autu, svi bi propali k'o kauc prije nego bi i poceli
Evo ti realan primjer (licni). Megane, krajnja cijena za kupca bila 37.600 KM. Na ulaznoj fakturi cifra 12.650 EUR (24.100 i nesto KM).
Dakle - 13.500 KM razlika.
Na one 24.100 dodas 11% carine (tada) + marza + 17% PDV-a, i dobijes 24.100+2.640 (11%)=26.750+ marza 20% (5.350) = 32.100+ 5.457 = 37.557. Zarada 5.350.
Logicno, sto je brend/model skuplji, to su i cifre vece, a samim tim i zarada.
Iz primjera nije tesko skontati da je stvarna proizvodna cijena konkretnog auta ispod 10.000 KM.
Profit nije tajna, kao ni broj proizvedenih jedinica.
Konkretno Reno je 2019 prodao 3.75 miliona vozila i imao oko 4 milijarde KM profita. Nije tesko izracunat da je zarada oko 1000 KM po vozilu.
Sto se tice tvog primjera, ulazna cijena sadrzi sav profit Renola, marza je udio distributera koji nema veze sa profitom Renola.
avijon wrote: ↑07/03/2021 21:44
Proizvodjac pocne da zaradjuje tek kad se auto proda. A profit po izvezenom autu iz fabrike je minimalan ili nema ga.
Ne ide u cijenu samo vrijednost materijala u autu
Da je tako svi bi bankrotirali. Proizvođa zaradi i prije nego se auto proda. Ima raznih šema. Neki kreditiraju distributere direktno tako da su im pare na računu čim auto izađe sa trake. Ne mora ni biti prodat.
avijon wrote: ↑07/03/2021 21:36
Proizvodjac najmanje zaradi u cijelom lancu na prodaji auta.
Da je tako onda bi proizvođači bili glupi davati prodaju trećim licima.
Zavisi od proizvođača, ali nekih 10- 20% profita je minimum da se možeš nadati da ćeš vidjeti slijedeći model. I to je uglavnom kod ulaznih modela. Zato je npr. Ford prebacio se uglavnom na pikapove u Americi. Tu im je najveći profit.
P.S.
Ovaj opel j sa ovim motorom od 140 konja je baš povoljna prilika.
Ford 90% zarade ostvari na NA trzistu. Zato se povlaci na rate iz Evrope, gubi trenutno pare. Veca je zarada kod vecih modela, kod manjih je to vise armotizacija razvoja.
avijon wrote: ↑07/03/2021 21:44
Proizvodjac pocne da zaradjuje tek kad se auto proda. A profit po izvezenom autu iz fabrike je minimalan ili nema ga.
Ne ide u cijenu samo vrijednost materijala u autu
Da je tako svi bi bankrotirali. Proizvođa zaradi i prije nego se auto proda. Ima raznih šema. Neki kreditiraju distributere direktno tako da su im pare na računu čim auto izađe sa trake. Ne mora ni biti prodat.
avijon wrote: ↑07/03/2021 21:36
Proizvodjac najmanje zaradi u cijelom lancu na prodaji auta.
Da je tako onda bi proizvođači bili glupi davati prodaju trećim licima.
Zavisi od proizvođača, ali nekih 10- 20% profita je minimum da se možeš nadati da ćeš vidjeti slijedeći model. I to je uglavnom kod ulaznih modela. Zato je npr. Ford prebacio se uglavnom na pikapove u Americi. Tu im je najveći profit.
P.S.
Ovaj opel j sa ovim motorom od 140 konja je baš povoljna prilika.
Ja sam rekao sta ljudi koji rade u tim poslovima pišu a i sta mozes iz članaka naci. Nisam ja izmislio sigurno.
drndalo wrote: ↑06/03/2021 23:34
Vozio sam ja ono govno od Pande 4x4 sa dvocilindricnim Twin air turbo govnetom od 900 ccm... I respektabilnih 85/90 konja...
Pored zvuka koji je za 3 ćurca i zvuci kao zracni kompresor, ima elesticnost Bazooka zvake nakon 3 sata glabanja, a potrosnja jel vidi sta osim cesta Vojvodine ide na 8 litara... Uspon primjeti prije nego vaser-vaga, cak i na autoputu gdje ga okom ne vidis. Tjera te na 120 da saltas nazad u 4-tu, da ne bi spao na 90 za minut... Sto se vozljivosti tice, cetverocilindras od 1.2 litra, bez turba i manje snage any day od the year u odnosu na ovu polovicu od motora...
To je specifičan motor jer ima dva cilindra i zvuči kao peglica nekada. Mislio sam na uobičajene turbo motore.
@citroen xm probaj neki u stvarnom životu.
Sve znam, da bar zvuci kao Peglica... Ovo zvuci kao abortirani trocilindras...
Na papiru konja dovoljno... A samo 900 kubika... Divno, downsize-ing u najboljem svjetlu... Trosice nista...
Aha... Hajd’ kad smo se penjali na Etnu, idem visoko, ne ocekujem cuda, mjenjac saltaj, gas dodaji... Tu i nije bio los, 2/3/4, 30/40/50/60... Pa ni po gradu osim frfljanja motora nije bilo problema...
Ali na autoputu... Ukaze ti na uzbrdicu od 0.3% barem 3 km unaprijed...
Mercedes je prije par godina imao najvecu zaradu po prodanom automobilu, par hiljada eura.
Pa, par hiljada eura po autu uzimaju ovi zadnji u nizu. Kada bi fabrika radila na samo par hiljada eura po autu, svi bi propali k'o kauc prije nego bi i poceli
Evo ti realan primjer (licni). Megane, krajnja cijena za kupca bila 37.600 KM. Na ulaznoj fakturi cifra 12.650 EUR (24.100 i nesto KM).
Na one 24.100 dodas 11% carine (tada) + marza + 17% PDV-a, i dobijes 24.100+2.640 (11%)=26.750+ marza 20% (5.350) = 32.100+ 5.457 = 37.557. Zarada 5.350.
Iz primjera nije tesko skontati da je stvarna proizvodna cijena konkretnog auta ispod 10.000 KM.
Jesi to prije vozio Megane? Koji je to model za tu cifru? GT Line neki ?
Industrialyzer wrote: ↑07/03/2021 16:23
Sta bi vi izabrali od navedenih? Pouzdanost, kvalitet garancije, vecinom gradska voznja su otprilike stavke koje su bitne. Velicinom bi mi svi bili ok.
Carina na putničke automobile je i sada i tada bila 15% (ako nije 0%). Dakle, marža je manja od ove koju si napisao.
PlusSA wrote: ↑07/03/2021 22:25
Tiguan
Passat CC
Audi A4 b8 dioda
Sva tri modela 2010 godište oko 20.000km cijena
TDI 2.0 motori 140-170 konja, manualni.
To je dilema
Nisi lud da dajes tolike pare za isluzenu njemacku ragu staru 11 godina.
Znas kakvu azijsku nakazu mozes kupiti, 5 godina mladju i sa upola manje kilometara.
P. S.
CC ili A4, kojeg nadjes u boljem stanju, sa vise opreme i sa poznatom historijom.
Licno bih naginjao vise ka A4.
Sretno Dozeru na novom autu. Ne treba biti zavidan.
Ali ove budalastine o marketingu i marzama. Sto je najgore Toyota zaradi vise na Corolli nego VW na Golfu. Golf u osnovnom paketu 10 k skuplji. Nije sramota reci uzeo sam najeftinije, postenije nego argumentovati da su svi oni koji su uzeli bolje budale.
Ne treba vise matematika da se sabere 2 i 2. Usporedi cijene, usporedi broj prodanih.
evo sad gledam corolla hatch hybrid u najjacem paketu opreme 60000KM,2.0 184ks i 85g/km,jedan mi dobar poznanik iz Zagreba ima takvu i trosi 3.5 do 4.5L u gradu