Zato kazem, i ova nova verzija je zavrtila pricu o virusu, pa onda spomenuse i sismise kao prenosnike i sta vec, pa me odmah sve to asociralo na danasnju situaciju. Vidicu do kraja sezone na cemu je krajnji fokus, spona izmedju Covid19, etc...
Gledate seriju - preporučite je
Moderator: _BataZiv_0809
-
Tyke
#23626 Re: Gledate seriju - preporučite je
- zubi
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#23628 Re: Gledate seriju - preporučite je
HRT-ov Crno Bijeli svijet upravo svrših.
Odlična, zapravo sjajna serija, možda ponajviše zbog maestralno dočarane atmosfere 80-tih (i meni lično zbog Zagreba), a prati događaje oko jedne proširene urbane zagrebačke porodice i njihove svakodnevne životne izazove.
Dakle nije to serija koja problematizira bilo koji sociološki fenomen per se, ne vodi nas da probijamo vrata percepcije, u suštini ne kaže nam ništa novo niti nešto što nismo otprije znali, a opet je vješto izbjegla telenovelizaciju i patetiku.
Gledamo tako ljude sa kojima se možemo lako identificirati, ljude kojima se dešavaju uobičajene životne stvari-školske ljubavi i zaljubljenosti, upis u srednju školu i fakultet, ljubavni brodolomi, radni počeci i borba za profesionalnom i svakom drugom emancipacijom i afirmacijom, odnosi između razvedenih supružnika i njihovih novih bračnih partnera sa bivšim i djecom, izlasci, provodi, a sve to u vremenu najvećeg uspona i uspjeha jednog društva i države.
Negdje sam pročitao da je serija zapravo ljubavno pismo Zagrebu 80-tih, gradu koji se nalazio na svom historijskom i civilizacijskom peaku zahvaljući Novom Valu, Univerzijadi, Vijesniku, Omladinskom radiju/101 (zbog čijeg su gašenja izbili prvi veliki protesti protiv režima Franje Tuđmana), a ja bih rekao da je serija izraz konačnog pomirenja Hrvatske sa svojom prošlošću u SFRJ i priznanje da se ipak mnogo toga dobrog desilo i da Hrvatska mnogo toga dobrog baštini od SFRJ.
Upravo za svaku pohvalu je, obzirom da se radi o HRT, odnosno hrvatskoj seriji, izostanak bilo kakve antipropagande usmjerene protiv SFRJ, sto smatram mozda i vecim postignucem od vjernog kostimiranja Zagreba u 80-te godine prošlog stoljeća (a najbolje mi je kad pukne pogled sa Gornjeg grada na Zagreb bez Hoto i Eurotower nebodera i ostalih spomenika hrvatskoj tajkunskoj tranziciji pod Tuđmanom). Dakle ni u jednom trenutku mi ne vidimo stegu socijalističkog sistema zbog činjenice da je eto (deklarativno) socijalistički, nego vidimo natruhe birokratiziranog i donekle korumpiranog sistema koji je univerzalan na svim meridijanima. Nema tu lova na vještice na tekovine i vrijednosti onoga društva, nema autoviktimizirajućih prikaza represije nad hrvatskim narodom koji želi slobodu i državu, čak je i služenje vojnog roka u JNA prikazano bez pretjerane satire vojnih lica, nego se radije svelo na prikaz druženja mladića iz svih republika SFRJ. Pa čak kad početkom treće sezone malo premota u budućnost i na nekoliko minuta radnju smjesti početak 1990-tih, što je bilo ogroman rizik i plesanje po vrlo tankoj žici, ni u jednom trenutku ne prelazi u kič, nego prikazuje ljude koji se pokušavaju snaći u ratnom vihoru koji im je izmakao tlo pod nogama.
Pored atmosfere 80-tih koju je maestralno dočaralo vrlo skupom produkcijom, najbolji element serije je gluma glavnih likova. Vrlo opuštena, bez preglumljivanja, bez fejkanja tuđih naglasaka, zaista sve vrijeme imaš utisak da gledaš neke ordinary ljude kako međusobno komuniciraju. Beograđanka u Zagrebu (glumi je Anica Dobra) govori onako kako bi govorila svaka Beograđanka koja je dugo u Zagrebu, teška ekavica, ali tu i tamo probije poneko "kaj" i "špeceraj", ali neusiljeno i spontano.
Serija a neminovno izaziva nostalgiju ne samo ljudi koji se sjecaju tih vremena, nego i nas Milenijalaca, pa cak i mladjih generacija. Šarena ekstravagancija te decenije je nesto apsolutno magnetizirajuce, a sa Crno Bijelim svijetom se vrlo lako transcedentiramo u nju
I za kraj, ono što je možda i najbolje i najteže za izvesti-serija je završila na vrhuncu i kada je postala najbolja verzija sebe. A ima materijala da se razduži i telenovelizira na bar još 5 sezona i postane svrha samoj sebi i bičevanje mrtvog konja, ne bi li se izvukao koji dinar više, što je zamka u koju su upale mnoge kultne serije. Od toga je strašnije jedino snimanje novih epizoda nakon 20 godina
Odlična, zapravo sjajna serija, možda ponajviše zbog maestralno dočarane atmosfere 80-tih (i meni lično zbog Zagreba), a prati događaje oko jedne proširene urbane zagrebačke porodice i njihove svakodnevne životne izazove.
Dakle nije to serija koja problematizira bilo koji sociološki fenomen per se, ne vodi nas da probijamo vrata percepcije, u suštini ne kaže nam ništa novo niti nešto što nismo otprije znali, a opet je vješto izbjegla telenovelizaciju i patetiku.
Gledamo tako ljude sa kojima se možemo lako identificirati, ljude kojima se dešavaju uobičajene životne stvari-školske ljubavi i zaljubljenosti, upis u srednju školu i fakultet, ljubavni brodolomi, radni počeci i borba za profesionalnom i svakom drugom emancipacijom i afirmacijom, odnosi između razvedenih supružnika i njihovih novih bračnih partnera sa bivšim i djecom, izlasci, provodi, a sve to u vremenu najvećeg uspona i uspjeha jednog društva i države.
Negdje sam pročitao da je serija zapravo ljubavno pismo Zagrebu 80-tih, gradu koji se nalazio na svom historijskom i civilizacijskom peaku zahvaljući Novom Valu, Univerzijadi, Vijesniku, Omladinskom radiju/101 (zbog čijeg su gašenja izbili prvi veliki protesti protiv režima Franje Tuđmana), a ja bih rekao da je serija izraz konačnog pomirenja Hrvatske sa svojom prošlošću u SFRJ i priznanje da se ipak mnogo toga dobrog desilo i da Hrvatska mnogo toga dobrog baštini od SFRJ.
Upravo za svaku pohvalu je, obzirom da se radi o HRT, odnosno hrvatskoj seriji, izostanak bilo kakve antipropagande usmjerene protiv SFRJ, sto smatram mozda i vecim postignucem od vjernog kostimiranja Zagreba u 80-te godine prošlog stoljeća (a najbolje mi je kad pukne pogled sa Gornjeg grada na Zagreb bez Hoto i Eurotower nebodera i ostalih spomenika hrvatskoj tajkunskoj tranziciji pod Tuđmanom). Dakle ni u jednom trenutku mi ne vidimo stegu socijalističkog sistema zbog činjenice da je eto (deklarativno) socijalistički, nego vidimo natruhe birokratiziranog i donekle korumpiranog sistema koji je univerzalan na svim meridijanima. Nema tu lova na vještice na tekovine i vrijednosti onoga društva, nema autoviktimizirajućih prikaza represije nad hrvatskim narodom koji želi slobodu i državu, čak je i služenje vojnog roka u JNA prikazano bez pretjerane satire vojnih lica, nego se radije svelo na prikaz druženja mladića iz svih republika SFRJ. Pa čak kad početkom treće sezone malo premota u budućnost i na nekoliko minuta radnju smjesti početak 1990-tih, što je bilo ogroman rizik i plesanje po vrlo tankoj žici, ni u jednom trenutku ne prelazi u kič, nego prikazuje ljude koji se pokušavaju snaći u ratnom vihoru koji im je izmakao tlo pod nogama.
Pored atmosfere 80-tih koju je maestralno dočaralo vrlo skupom produkcijom, najbolji element serije je gluma glavnih likova. Vrlo opuštena, bez preglumljivanja, bez fejkanja tuđih naglasaka, zaista sve vrijeme imaš utisak da gledaš neke ordinary ljude kako međusobno komuniciraju. Beograđanka u Zagrebu (glumi je Anica Dobra) govori onako kako bi govorila svaka Beograđanka koja je dugo u Zagrebu, teška ekavica, ali tu i tamo probije poneko "kaj" i "špeceraj", ali neusiljeno i spontano.
Serija a neminovno izaziva nostalgiju ne samo ljudi koji se sjecaju tih vremena, nego i nas Milenijalaca, pa cak i mladjih generacija. Šarena ekstravagancija te decenije je nesto apsolutno magnetizirajuce, a sa Crno Bijelim svijetom se vrlo lako transcedentiramo u nju
I za kraj, ono što je možda i najbolje i najteže za izvesti-serija je završila na vrhuncu i kada je postala najbolja verzija sebe. A ima materijala da se razduži i telenovelizira na bar još 5 sezona i postane svrha samoj sebi i bičevanje mrtvog konja, ne bi li se izvukao koji dinar više, što je zamka u koju su upale mnoge kultne serije. Od toga je strašnije jedino snimanje novih epizoda nakon 20 godina
Last edited by _BataZiv_0809 on 07/03/2021 11:05, edited 2 times in total.
- johnnykola
#23629 Re: Gledate seriju - preporučite je
Tačno tako. I još na kraju emitiranja serije umre Cico,
bukvalno maskota osamdesetih Zagreba. Odlična serija.
- zomri
#23630 Re: Gledate seriju - preporučite je
Eto zadatka za omarku 
-
omar little
- zomri
#23632 Re: Gledate seriju - preporučite je
Da...Mislim pogledas pa das misljenje
-
omar little
- SanskiBiser
#23634 Re: Gledate seriju - preporučite je
omar little wrote: ↑06/03/2021 18:39ma gledala sam ja to kad je pocelo bilo, batalila i ostavila komentar.
Samo Dnevnik velikog Perice treba gledati kad krene na HRT od sutra mislim, ukupno ima 6 epizoda.
Serija se nastavlja na kultni film Kreše Golika Tko pjeva zlo ne misli. Radnja je tridesetak godina nakon radnje iz tog filma. U seriji su nekim junacima iz filma produženi životi u novom, drukčijem i po mnogo čemu zanimljivom vremenu. U šestorima epizodama prikazuje se zbivanja u životu Perice Šafraneka i njegove obitelji tijekom 1964. godine. Perica prolazi turbulentno razdoblje svog života, a duh političkog Zapada sa svime što ga čini – od mode do glazbe, od ideja do tehnološkog napretka – postaje sve primjetniji i utjecajniji. Tadašnji Zagreb ubrzano razvija. Stvara se i razvija bogata pop-kultura koja nezaustavljivo prodire u ondašnje socijalističko društvo. Vrijeme je plesnjaka, početaka televizije, glamuroznih glazbenih festivala. U takvom okružju zbiva se priča puna emocija, realnih životnih izbora između oportunizma i iskrene ljubavi. [1]
To je ovaj Perica samo 30 godina kasnije.
- zomri
#23635 Re: Gledate seriju - preporučite je
moram to onda potražitiomar little wrote: ↑06/03/2021 18:39 ma gledala sam ja to kad je pocelo bilo, batalila i ostavila komentar.
-
cassius
#23636 Re: Gledate seriju - preporučite je
Jel ko gledao Lupin ?
-
sha_ba
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
-
°u°
#23639 Re: Gledate seriju - preporučite je
Hebi ga, stari se_BataZiv_0809 wrote: ↑06/03/2021 11:50 HRT-ov Crno Bijeli svijet upravo svrših.![]()
......
Ja sam generacija Žaca, par mjeseci razlike
Većinu ovoga sam i sam doživio što i on. Jedino sam preskočio šverc u Trst. I nisam bio panker, niti neki novovalac. Azra od tih najvećih imena tog vremena, Haustor, E orgazam, EKV... Većinom 60' i 70'
Ekskurzije, regrutacija, ali bez ćune na stol
Prvi kontakti s kojekakvim opijatima. Srećom tu je bila Mi djeca s kolodvora ZOO pa sam se držao dalje od onih žešćih.
Čitao se Start... Rubikova kocka, prvi video playeri, kupovina od čeha ruksaka i šatora. Vozom na more, poslije ponekad i autostop... Vidio kako se nacionalizam budi... Jedan tekst o tom s*anju iz Starta 1985. godine http://www.yugopapir.com/2016/06/start- ... r1-_k4&m=1
Kad je kod moje stare majke serija prošla, onda mora bit ok,a inače ne gleda ni jednu drugu.
Za razliku od ovih novih safunjara pravo osvježenje. I sve se nešto nadam da će makar još sezonu/dvije snimit.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#23640 Re: Gledate seriju - preporučite je
Dajte link ako nadjetezomri wrote: ↑07/03/2021 08:13moram to onda potražitiomar little wrote: ↑06/03/2021 18:39 ma gledala sam ja to kad je pocelo bilo, batalila i ostavila komentar.![]()
- pepeljara
#23641 Re: Gledate seriju - preporučite je
the morning show odlicna
- karanana
#23642 Re: Gledate seriju - preporučite je
I ja sam nekad kad je tek izasla poceo gledati crno bijeli svijet, pogledo epizodu i batalio. Nije mi nesto tema bila interesantna, onda bilo nekih vremenskih gresaka, ne sjecam se tacno kakvih ali stavili su neke stvari iz buducnosti u seriju ili nesto. Onda je index popljuvo i to se sve sabralo da batalim.
-
omar little
#23643 Re: Gledate seriju - preporučite je
nisam ljubitelj tih mamuzanja mrtvih konja, ne berem privlacnost. zasto ne ostaviti stvari u vremenu i prostoru u kojem su pripadale... hrt je toliko jadan i bez kreativnosti da se oslanja na produkciju bivse jugoslavije za ideje?SanskiBiser wrote: ↑06/03/2021 22:11omar little wrote: ↑06/03/2021 18:39
ma gledala sam ja to kad je pocelo bilo, batalila i ostavila komentar.
Samo Dnevnik velikog Perice treba gledati kad krene na HRT od sutra mislim, ukupno ima 6 epizoda.
procitah neki dan da i frasiera dizu iz mrtvih.
-
omar little
#23644 Re: Gledate seriju - preporučite je
i #treba blokirati imdb video content, automatski plej je agresivno naporan.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#23645 Re: Gledate seriju - preporučite je
omar little wrote: ↑07/03/2021 17:13 i #treba blokirati imdb video content, automatski plej je agresivno naporan.
- dale cooper
#23646 Re: Gledate seriju - preporučite je
Ja sam u par navrata kad naleti na HRT-u pokušao gledati, ali mi nije sjedalo. I pročitao sam tu Indexovu recenziju koja je bila brutalnakaranana wrote: ↑07/03/2021 16:52 I ja sam nekad kad je tek izasla poceo gledati crno bijeli svijet, pogledo epizodu i batalio. Nije mi nesto tema bila interesantna, onda bilo nekih vremenskih gresaka, ne sjecam se tacno kakvih ali stavili su neke stvari iz buducnosti u seriju ili nesto. Onda je index popljuvo i to se sve sabralo da batalim.
(brutalnije vjerovatno i od omarkinih osvrta
-
mrgreen
#23647 Re: Gledate seriju - preporučite je
Ima li iko prijedlog za neku životnu, normalnu seriju, šta god to za vas značilo?
Znaci ne distopija, sf, zombiji, apokalipse, superheroji, serijske ubice i sl.
Znaci ne distopija, sf, zombiji, apokalipse, superheroji, serijske ubice i sl.
-
kakavdanakneiskustvu
-
sha_ba
#23649 Re: Gledate seriju - preporučite je
Šta fali serijskim ubicama

- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI