Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Van Halen wrote: ↑11/01/2021 16:27
Ti pises ekavicu i branis interese Srbije. Ti mozes biti Bošnjak samo politicki jer nemas ocito nikakve veze sa Bosnom porijeklom ili kako god,a pogotovo sto izrazavas zaljenje sto je "oštetio " Srbiju. E pa druze,Srbi su u Titovoj Jugoslaviji imali ptičijeg mlijeka a da se nisu posteno oznojili za to.
Zato se borili ljudi, nema nista lose u tome. Isto ko sto smo se mi borili da dobijemo svoj balijat... salim se naravno.
Nije sve bas tako crno bijelo.
Josipa Broza je upoznala kao ratnog zarobljenika kada ga je spasila od Kolčakovih kontrarevolucionara. Udala se za njega 1918. kada je imala 14 godina ili 15 godina. Prvo su sklopili crkveni, a zatim i građanski brak.
Bloody hell.
Sasvim normalno za to vrijeme. Pitaj svoju nanu neka ti kaze u kojim godinama se udala njena majka ili nana .
Ti pises ekavicu i branis interese Srbije. Ti mozes biti Bošnjak samo politicki jer nemas ocito nikakve veze sa Bosnom porijeklom ili kako god,a pogotovo sto izrazavas zaljenje sto je "oštetio " Srbiju. E pa druze,Srbi su u Titovoj Jugoslaviji imali ptičijeg mlijeka a da se nisu posteno oznojili za to.
Sta ima veze kako pise, ja znam likove ovdje kojima su roditelji preselili u Beograd iz Bosne a oni odatle u USA. Oba su ozenjeni Bosanakama ali i dan danas kazu "ej bre kevo" i uglavnom pricaju ekavski. Vecina Sandzaklija ti prica i pise ekavicu.
Sad cisto sumnjam da se radnik u zeljezari Smederevo nije oznojio kao radnik u zeljezari Zenica ili radnica u tvornici obuce u BiH i Srbiji ili onaj seljak sto je radio na njivi.
Malo je to pretenciozno reci, nisu se posteno oznojili.
Josipa Broza je upoznala kao ratnog zarobljenika kada ga je spasila od Kolčakovih kontrarevolucionara. Udala se za njega 1918. kada je imala 14 godina ili 15 godina. Prvo su sklopili crkveni, a zatim i građanski brak.
Bloody hell.
Sasvim normalno za to vrijeme. Pitaj svoju nanu neka ti kaze u kojim godinama se udala njena majka ili nana .
Heh, ako je Broz bio bolestan ne znači i da su ostali u to vrijeme.
Heh, ako je Broz bio bolestan ne znači i da su ostali u to vrijeme.
Sklopio je crkveni i gradjanski brak u to vrijeme znaci sasvim normalno.
Ne mozes na neke stvari tada gledati iz persepktive danasnjeg vremena. U to vrijem 14-15to godisnjaci su radili po rudnicima po Engleskoj.
I dan danas u masi zemalja/kultura je normalno da se ulazi u brak sa 14-15 godina.
... E pa druze,Srbi su u Titovoj Jugoslaviji imali ptičijeg mlijeka a da se nisu posteno oznojili za to...
Da, a to "ptičije mlijeko" su im redovno dostavljali Albanci na Kosovu (tada SAP Srbije). Od 1966. do 1981. dvaput sedmično, a od 1981. do 1989. svakodnevno. Od tolikog mlijeka dobili su intoleranciju na laktozu, pa da bi se lakše olakšavali prelazili su administrativnu granicu sa kompletnim porodicama i onim što su uspijeli ponijeti... Do Beograda, pa gdje se zaustave. I usput jebali majku svakom ko je tvrdio da u Šugoslaviji teče med i mlijeko.
Od mlijeka im pripade muka.... I to sve tako potraja do 1999., nakon čega Albanci nisu više imali kome isporučivati mlijeko. Al' ne vrijedi plakati nad prosutim mlijekom...
Sta ima veze kako pise, ja znam likove ovdje kojima su roditelji preselili u Beograd iz Bosne a oni odatle u USA. Oba su ozenjeni Bosanakama ali i dan danas kazu "ej bre kevo" i uglavnom pricaju ekavski. Vecina Sandzaklija ti prica i pise ekavicu.
Sad cisto sumnjam da se radnik u zeljezari Smederevo nije oznojio kao radnik u zeljezari Zenica ili radnica u tvornici obuce u BiH i Srbiji ili onaj seljak sto je radio na njivi.
U pravu je kolega @Van Halen, idi na temu "Dara iz Jasenovca" i procitaj sta ovaj "nihad" pise. Cetnik 1/1.
U pravu je kolega @Van Halen, idi na temu "Dara iz Jasenovca" i procitaj sta ovaj "nihad" pise. Cetnik 1/1.
Poznato mi je sta pise Nihad samo kazem da nije nikakav argument u diskreditaciji necijeg stava ili pobijanja argumenta kako pise, je li ekavica, ikavica, stokavica, kajkavica, ijekavica.
Šokantna knjiga američkog svećenika i obavještajca o Jugoslaviji napisana 1947.: Tito želi Sjedinjene Balkanske Države, Nazor je prevrtljivac, a Augustinčić ulizica
Šokantna knjiga američkog svećenika i obavještajca o Jugoslaviji napisana 1947.: Tito želi Sjedinjene Balkanske Države, Nazor je prevrtljivac, a Augustinčić ulizica
Mda... svecenik, americki obavjestajac, pise objektivno o komunistima.
Sokantno! Senzacionalno! Strava! Da se smrznes! Internet gori!
Vis su prije toga krajem 1943 ili pocetkom 1944 zauzeli britanski komandosi. U prici ispadne da je Vrhovni stab presao na Vis samo 'nako.
U vezi clanka iz SD -pa Tito je bio problematican tih prvih poslijeratnih godina. Provocirao je sukob sa Zapadom u Trstu i obarao americke avione.
sinuhe wrote: ↑25/05/2021 09:42
Vis su prije toga krajem 1943 ili pocetkom 1944 zauzeli britanski komandosi. U prici ispadne da je Vrhovni stab presao na Vis samo 'nako.
U vezi clanka iz SD -pa Tito je bio problematican tih prvih poslijeratnih godina. Provocirao je sukob sa Zapadom u Trstu i obarao americke avione.
U ovoj se knjizi (Historija MI6, engleske tajne sluzbe) moze procitati o tome kako je Tito zamalo uhvacen od strane Nijemaca i kako su ga engleski avioni prebacili na Vis nakon desanta na Drvar.
Ali i o pregovorima partizana i sa Nijemcima i sa ustasama - jedna od tema je bila da bi se partizani suprotstavili eventualnom englesko-americkom iskrcavanju na obalama Dalmacije
Tempo wrote:po cemu je to vjerski identitet jedini relevantan identitet?
Tek vidim pitanje.
Islam je došao kao internacionalistička ideja. Muhammed je na oprosnom hadžu potencirao: nema razlike Arap nad nearapom, niti nearap nad Arapom, bijel nad crnim, niti crn nad bijelim, ljudi se razlikuju jedino po vjeri. Kroz stoljeća razvoja islamske doktrine to će biti interpretirano tačno onako kako sam i rekao: da je vjerski identitet jedini relevantan, da jedino on diferencira žito od kukolja, a da su svi ostali identiteti, uključivo sa entičkim i rasnim, zabluda koja odvraća od istine.
U trenutku kada se raspada islamska država, kada se pred muslimane širom svijeta postavlja pitanje šta su i ko su, kada diljem islamskog svijeta počinju da se bude nacionalni pokreti uporedo sa nacionalnim državama, bošnjački intelektualci se pitaju istu stvar. Samo što za njih dileme, zapravo, nema: svi muslimani su jedan ummet, jedan narod, ma gdje bili, sa islamskom državom ili bez nje. Muslimani su ummet. Dakle, doslovce = narod.
O tome opsežno pišu u Beharu i drugim glasilima. Svaki pokušaj da se definiraju drugačije osim kao muslimani, nacionalno ili ustavno, smatraju direktnim atakom na svoj identitet. Ideju da su nešto drugo, a ne muslimani, smatraju podvalom koja ima za cilj urušavanje njihovog subjektiviteta. Oni ne samo da nisu aktivni da budu nacionalno prepoznati kao Bošnjaci (ili ma šta drugo), oni su otvoreno protiv toga. Oni su muslimani.
Naravno, Bošnjaci će kasnije skupo platiti cijenu takvog stava. Ali za tu cijenu krivi su, primarno, sami bošnjački intelektualci. Što je ujedno odgovor na pitanje koje gospoda postavljaju iznad mene.
Kratko i jasno.
Ja bih samo dodao da su Turci kumovali cijelom problemu sa Bosnjacima jos od Husein-bega Gradascevica i da je to imalo katastrofalne posljedice.
Ipak, kao sto si ti sam napisao (primarno), Bosnjaci su najvise krivi jer su, nesto kasnije, upravo oni ostali poprilicno hladni prema ideji Benyija Kallaya o "integralnom Bosnjastvu".
Tito ne moze biti kriv sto nije bio za Bosnjastvo. Npr. pronjemacki b-h autonomisti jesu imali te ideje ali one nisu razradjene do kraja, pa i oni sami nekad kazu da su Bosnjaci a nekad muslimani. Vise su Nijemci b-h muslimane nazivali Bosnjacima, nego Bosnjaci sami sebe.