S obzirom kako se SDO sadakaši odnose prema svom narodu i mi to sve trpimo i nismo ništa drugo do Bošnjaci majmuni.pici wrote: ↑05/03/2021 15:19PROTIV KORONAVIRUSA
Majmuni u zoološkom vrtu u San Diegu primili eksperimentalnu vakcinu
Nekoliko velikih majmuna koji žive u zoološkom vrtu u San Diegu primili su eksperimentalnu vakcinu protiv koronavirusa.
Vakcina je razvijena specijalno za životinje nakon što je ustanovljeno da je koronavirusom zaraženo nekoliko majmuna.mi cemo akobogda insallah kad se vakcinisu kuce i mace... sdO sadaka efendijice grobari svog naroda, palestici su za nas institucija...
SDA-All about
- Veigar
#57001 Re: SDA-All about
- skafiskafsnjak
#57002 Re: SDA-All about
Ne . Mada je tako u vecini slucajeva, ali ne mora znaciti. Isto kao sto svaki Amerikanac nije katolik. Bosanac i Hercegovac Hrvat, Srbin....to su NACIONALNOSTI.foxlife wrote: ↑05/03/2021 15:15A hrvat je automatski katolik predstavljam kao i srbin pravoslavacskafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 14:54Bosnjak nije nacionalnost. Jel vam treba nacrtati? Bosnjak ili Bosanac Musliman.DonieBrasco wrote: ↑05/03/2021 14:53
A kako to po defoltu bosnjak muslima, rus pravoslvac, amerikanac kriscanin ?
Od kada je to utkana vjera u porjeklo, po rođenju ?
Nacionalost je Bosanac i Hercegovac...kao amerikanac, rus, kinez qrac palac.
Jbt ne mogu da skontam kako ne ide u glavi razlika izmedju nacije i vjere.
- skafiskafsnjak
#57003 Re: SDA-All about
Pa po nekom mom razmisljanju, narod i jeste nacija... Narod u Bosni i Hercegovini su Bosanci i Hercegovci. Samo ih ima katolika, muslimana (Bosnjaka) i pravoslavaca i drpemanapemani wrote: ↑05/03/2021 15:18Na popisu stanovništva 2013., pojmovi narod i nacija su izjednačeni u popisnom pitanju broj 24.skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 14:54
Bosnjak nije nacionalnost. Jel vam treba nacrtati? Bosnjak ili Bosanac Musliman.
Niko se nije bunio što su pojmovi narod i nacija izjednačeni, naprotiv, većina je jedva čekala da baš njihov narod postane nacija.
Takvim načinom popisivanja je trajno izgubljen bosanskohercegovački identitet.
Isto tako, izgubljena je bitka, a vjerovatno i rat protiv nakaradnog i nigdje poznatog pojma - konstitutivnost naroda
Treba istaći da se i onakvim popisom kakav je bio 2013., mogla pokazati sva apsurdnost konstitutivnosti. Da je Bosanaca/BiH bilo preko 10% konstitutivnost bi postala nelogična. Zašto bi 15% Hrvata imalo sva prava, a 13% Bosanaca /BiH minimalna prava, a i jedni i drugi autohtoni stanovnici BiH?
Apsolutna većina je izabrala da je njihov primarni identitet narodni, koji je izjednačen sa nacionalnim.
Danas isti oni koji su bukvalno slavili zbog činjenice da Bosanaca ima 1% i da su statistička greška, koriste tu statističku grešku i obavezno je spominju uz Bošnjake - Bošnjaci i Bosanci bi ovo, Bošnjaci i Bosanci bi ono.
Što se mene kao Bosanca tiče, ne trebaju mi nikakva dodatna prava (mogućnost biranja za člana Predsjedništva, broj zastupnika u DN i sl.), jer mi zaista jesmo statistička greška ( svih "ostalih" ima cca.3%). Zašto bi onda pravili problem za 97% stanovništva? Bošnjaci su apsolutnom većinom izabrali da žele biti poput Srba i Hrvata - narod i nacija.
Možemo mi ovdje pričati bajke o pasošu (i sam sam u njih vjerovao), ali popis je bio referendum o bosanskohercegovačkom identitetu. Rezultat tog referenduma je pokazao da taj identitet skoro nikome nije primaran.
E sad.... Sto mnogi nece da su Bosanci to je nesto drugo....ali mogu kmecati jos 100.godina...daj licnu ili pasos molim lijepo...sta pise tu...?
-
foxlife
#57004 Re: SDA-All about
Pa vi to izjednacavate jer je bosnjak muslimanskafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 15:23Ne . Mada je tako u vecini slucajeva, ali ne mora znaciti. Isto kao sto svaki Amerikanac nije katolik. Bosanac i Hercegovac Hrvat, Srbin....to su NACIONALNOSTI.foxlife wrote: ↑05/03/2021 15:15A hrvat je automatski katolik predstavljam kao i srbin pravoslavacskafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 14:54
Bosnjak nije nacionalnost. Jel vam treba nacrtati? Bosnjak ili Bosanac Musliman.
- skafiskafsnjak
#57005 Re: SDA-All about
Ko mi? Po koliko puta kazem nisam SDA.foxlife wrote: ↑05/03/2021 15:26Pa vi to izjednacavate jer je bosnjak muslimanskafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 15:23Ne . Mada je tako u vecini slucajeva, ali ne mora znaciti. Isto kao sto svaki Amerikanac nije katolik. Bosanac i Hercegovac Hrvat, Srbin....to su NACIONALNOSTI.
Pa Bosnjak jeste Musliman. Ako cemo se sad vracati 200 300 godina u nazad... Bosnjani Bosnjaci... vecinom se vezalo za Muslimane, mozda 90%. Ali Bosanac ne mora da bude... Bosanac i Hercegovac je nacija.
Sto se mene tice, volio bih da nema nicega drugog osim Bosanca i Hercegovca.....
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#57006 Re: SDA-All about
Lazovi level SDA.
A onda poslije konferencije:]Iz Vlade FBiH optužili Pfizer da nisu htjeli pregovarati.
Prvo je Novalić kazao: "Pfizer neće da razgovara s Bavarskom pokrajinom, nego s državom Njemačkom. Tek prije 6-7 dana, kada je država BiH rekla da je COVAX propao, počeli su entitete priznavati kao državne tvorevine, odnosno počeli su priznavati pečate FBiH i RS-a. Jutros je Pfizer zakazao sastanak i reagovali su dobavljači za nabavku vakcina. Mi nismo bili raspoznati kao faktor u međunarodnim relacijama, sve donedavno", rekao je Novalić.
Zatim je član Federalnog kriznog štaba Goran Čerkez dodao kako Pfizer uopće nije htio čuti za pregovore s Federacijom BiH.
"Nisu htjeli razgovarati s nama o toj temi, tražili su državu. U posljednjim pregovorima izgleda da se otvorila i ta mogućnost", dodao je.
Dolazili nam ljudi na noge, u septembru!! I nista."Pfizer je bila prva kompanija s kojom smo razgovarali još u augustu 2020. godine i koja se jako angažuje da nam dostavi vakcine u BiH. Imaju vrlo proaktivan pristup prema FBiH i svim ostalim institucijama u BiH", rekao je.
On je potvrdio da su prvi pregovori s Pfizerom bili u augustu prošle godine, a da je krajem septembra ili početkom oktobra bila i prezentacija njihove vakcine.
Last edited by izvrsni direktor on 05/03/2021 15:33, edited 2 times in total.
-
foxlife
#57007 Re: SDA-All about
Super samo sto ovo u zagradi bosnjaci?skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 15:26Pa po nekom mom razmisljanju, narod i jeste nacija... Narod u Bosni i Hercegovini su Bosanci i Hercegovci. Samo ih ima katolika, muslimana (Bosnjaka) i pravoslavaca i drpemanapemani wrote: ↑05/03/2021 15:18Na popisu stanovništva 2013., pojmovi narod i nacija su izjednačeni u popisnom pitanju broj 24.skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 14:54
Niko se nije bunio što su pojmovi narod i nacija izjednačeni, naprotiv, većina je jedva čekala da baš njihov narod postane nacija.
Isto tako, izgubljena je bitka, a vjerovatno i rat protiv nakaradnog i nigdje poznatog pojma - konstitutivnost naroda
Treba istaći da se i onakvim popisom kakav je bio 2013., mogla pokazati sva apsurdnost konstitutivnosti. Da je Bosanaca/BiH bilo preko 10% konstitutivnost bi postala nelogična. Zašto bi 15% Hrvata imalo sva prava, a 13% Bosanaca /BiH minimalna prava, a i jedni i drugi autohtoni stanovnici BiH?
Apsolutna većina je izabrala da je njihov primarni identitet narodni, koji je izjednačen sa nacionalnim.
Danas isti oni koji su bukvalno slavili zbog činjenice da Bosanaca ima 1% i da su statistička greška, koriste tu statističku grešku i obavezno je spominju uz Bošnjake - Bošnjaci i Bosanci bi ovo, Bošnjaci i Bosanci bi ono.
Što se mene kao Bosanca tiče, ne trebaju mi nikakva dodatna prava (mogućnost biranja za člana Predsjedništva, broj zastupnika u DN i sl.), jer mi zaista jesmo statistička greška ( svih "ostalih" ima cca.3%). Zašto bi onda pravili problem za 97% stanovništva? Bošnjaci su apsolutnom većinom izabrali da žele biti poput Srba i Hrvata - narod i nacija.
Možemo mi ovdje pričati bajke o pasošu (i sam sam u njih vjerovao), ali popis je bio referendum o bosanskohercegovačkom identitetu. Rezultat tog referenduma je pokazao da taj identitet skoro nikome nije primaran.
E sad.... Sto mnogi nece da su Bosanci to je nesto drugo....ali mogu kmecati jos 100.godina...daj licnu ili pasos molim lijepo...sta pise tu...?
Jel bosnjake poistovjecujes sa muslimanima?
Zasto prve nisi nazvao hrvatima i ove druge srbima?
-
hillbill
#57008 Re: SDA-All about
tako sto ovdje nece niko naciju....srbi su dosli iz susjedne drzave,....hrvati su dosli iz susjedne drzave....bosnjaci nece da budu bosanci.......ostalo 1%skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 15:23Ne . Mada je tako u vecini slucajeva, ali ne mora znaciti. Isto kao sto svaki Amerikanac nije katolik. Bosanac i Hercegovac Hrvat, Srbin....to su NACIONALNOSTI.foxlife wrote: ↑05/03/2021 15:15A hrvat je automatski katolik predstavljam kao i srbin pravoslavacskafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 14:54
-
foxlife
#57009 Re: SDA-All about
A bosnjak prije 490 godina nije bio samo musliman jel tako?skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 15:29Ko mi? Po koliko puta kazem nisam SDA.foxlife wrote: ↑05/03/2021 15:26Pa vi to izjednacavate jer je bosnjak muslimanskafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 15:23
Ne . Mada je tako u vecini slucajeva, ali ne mora znaciti. Isto kao sto svaki Amerikanac nije katolik. Bosanac i Hercegovac Hrvat, Srbin....to su NACIONALNOSTI.
Pa Bosnjak jeste Musliman. Ako cemo se sad vracati 200 300 godina u nazad... Bosnjani Bosnjaci... vecinom se vezalo za Muslimane, mozda 90%. Ali Bosanac ne mora da bude... Bosanac i Hercegovac je nacija.
Sto se mene tice, volio bih da nema nicega drugog osim Bosanca i Hercegovca.....
Ako se tebe tice zasto propagiras ovo bosnjastvo koje samo produbljava podjelu?
- Veigar
#57010 Re: SDA-All about
Jbg, problem je što nisu došli da dijele sadaku, odma to SDO matrici ne odgovara jer to je naviklo na sadaku, majku im parazitsku.izvrsni direktor wrote: ↑05/03/2021 15:31 Lazovi level SDA.A onda poslije konferencije:]Iz Vlade FBiH optužili Pfizer da nisu htjeli pregovarati.
Prvo je Novalić kazao: "Pfizer neće da razgovara s Bavarskom pokrajinom, nego s državom Njemačkom. Tek prije 6-7 dana, kada je država BiH rekla da je COVAX propao, počeli su entitete priznavati kao državne tvorevine, odnosno počeli su priznavati pečate FBiH i RS-a. Jutros je Pfizer zakazao sastanak i reagovali su dobavljači za nabavku vakcina. Mi nismo bili raspoznati kao faktor u međunarodnim relacijama, sve donedavno", rekao je Novalić.
Zatim je član Federalnog kriznog štaba Goran Čerkez dodao kako Pfizer uopće nije htio čuti za pregovore s Federacijom BiH.
"Nisu htjeli razgovarati s nama o toj temi, tražili su državu. U posljednjim pregovorima izgleda da se otvorila i ta mogućnost", dodao je.
Dolazili nam ljudi na noge, u septembru!! I nista."Pfizer je bila prva kompanija s kojom smo razgovarali još u augustu 2020. godine i koja se jako angažuje da nam dostavi vakcine u BiH. Imaju vrlo proaktivan pristup prema FBiH i svim ostalim institucijama u BiH", rekao je.
On je potvrdio da su prvi pregovori s Pfizerom bili u augustu prošle godine, a da je krajem septembra ili početkom oktobra bila i prezentacija njihove vakcine.
-
kluz franjo
#57011 Re: SDA-All about
Laž kao jedinica mjere za patriJotizam designed by SDA&tronožacizvrsni direktor wrote: ↑05/03/2021 15:31 Lazovi level SDA.A onda poslije konferencije:]Iz Vlade FBiH optužili Pfizer da nisu htjeli pregovarati.
- skafiskafsnjak
#57012 Re: SDA-All about
Pa zato sto je Bosnjak Bosanac muslimanske vjere.foxlife wrote: ↑05/03/2021 15:33Super samo sto ovo u zagradi bosnjaci?skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 15:26Pa po nekom mom razmisljanju, narod i jeste nacija... Narod u Bosni i Hercegovini su Bosanci i Hercegovci. Samo ih ima katolika, muslimana (Bosnjaka) i pravoslavaca i drpemanapemani wrote: ↑05/03/2021 15:18
Na popisu stanovništva 2013., pojmovi narod i nacija su izjednačeni u popisnom pitanju broj 24.
Hrvat i Srbin , kao.i Bosanac su NACIONALNOSTI .
Bosnjak NIJE nacionalnost.
Te druge mogu nazvati Bosancima I Hercegovcims katolicke i pravoslavne vjere.
- skafiskafsnjak
#57013 Re: SDA-All about
Ma sto se mene tice , Bosnaac i Hercegovac Musliman sam. Danas je i Bosnjak to isto. Nisam kompetentan da zalazim toliko u historiju ali ne vidim u cemu je problem.foxlife wrote: ↑05/03/2021 15:34A bosnjak prije 490 godina nije bio samo musliman jel tako?skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 15:29Ko mi? Po koliko puta kazem nisam SDA.
Evo , nek to Bosnjak ne bude, nek bude Bosanac Muslimanske vjeroispovjesti. Mislis da ce Srbin pristati da bude Bosanac Pravoslavac ?
Hoce, ali u kurcu.
-
pemanapemani
#57014 Re: SDA-All about
Možeš ti imati razmišljanje kakvo hoćeš, ali činjenice pokazuju nešto drugo.skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 15:26Pa po nekom mom razmisljanju, narod i jeste nacija... Narod u Bosni i Hercegovini su Bosanci i Hercegovci. Samo ih ima katolika, muslimana (Bosnjaka) i pravoslavaca i drpemanapemani wrote: ↑05/03/2021 15:18Na popisu stanovništva 2013., pojmovi narod i nacija su izjednačeni u popisnom pitanju broj 24.skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 14:54
U LK nigdje nema nacionalnosti, nego državljanstvo i to imaš pravo upisati pored državljanstva BiH i državljanstvo entiteta.
Znači, imamo jedino pasoš kao bajku za lakovjerne.
Stvarnost van bajke je takva da mnoge koji neće da budu Bosanci/BiH se apsolutno uvažava, imaju sva moguća prava, blokiraju šta im je kurcu ćejf..., dok ja kao Bosanac služim kao moneta za potkusurivanje kada to zatreba vodstvu Bošnjaka, kao predmet sprdnje kada zatreba svim konstitutivnim narodima, kao neprijatelj Bošnjaka i BiH u prepopisnim propagandnim spotovima...
Opet ponavljam, popis je bio referendum o bosanskohercegovačkom identitetu. Većina je na popisnom pitanju narod/nacija - odlučila da je njihov narod i njihova nacija Bošnjak, Srbin i Hrvat.
Vozdra, gotova stvar, poslije jebanja nema kajanja.
-
tempuser
#57015 Re: SDA-All about
Ako Bošnjak nije nacionalnost, šta su onda po tvjoj analogiji Muslimani u Sandžaku i CG, Srbi Muslimani i Crnogorci Muslimani????skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 14:54 Bosnjak nije nacionalnost. Jel vam treba nacrtati? Bosnjak ili Bosanac Musliman.
Nažalost na našim prostorima je sve nakaradno pa i ovo tako da nije to tako jednostavno kao što postavljaš.
- skafiskafsnjak
#57016 Re: SDA-All about
Gdje god mi se trazi da napisem nacionalnost, je pisem BiH. Ruka mi otpala ako nije takopemanapemani wrote: ↑05/03/2021 15:40 ]
Možeš ti imati razmišljanje kakvo hoćeš, ali činjenice pokazuju nešto drugo.
U LK nigdje nema nacionalnosti, nego državljanstvo i to imaš pravo upisati pored državljanstva BiH i državljanstvo entiteta.![]()
![]()
Znači, imamo jedino pasoš kao bajku za lakovjerne.
Stvarnost van bajke je takva da mnoge koji neće da budu Bosanci/BiH se apsolutno uvažava, imaju sva moguća prava, blokiraju šta im je kurcu ćejf..., dok ja kao Bosanac služim kao moneta za potkusurivanje kada to zatreba vodstvu Bošnjaka, kao predmet sprdnje kada zatreba svim konstitutivnim narodima, kao neprijatelj Bošnjaka i BiH u prepopisnim propagandnim spotovima...
Opet ponavljam, popis je bio referendum o bosanskohercegovačkom identitetu. Većina je na popisnom pitanju narod/nacija - odlučila da je njihov narod i njihova nacija Bošnjak, Srbin i Hrvat.
Vozdra, gotova stvar, poslije jebanja nema kajanja.
- skafiskafsnjak
#57017 Re: SDA-All about
Druze, oni su meni Srbi i Crnogorci muslimani i zaaaaiisstaa i zaista nista lose u tome ne vidim.tempuser wrote: ↑05/03/2021 15:40Ako Bošnjak nije nacionalnost, šta su onda po tvjoj analogiji Muslimani u Sandžaku i CG, Srbi Muslimani i Crnogorci Muslimani????skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 14:54 Bosnjak nije nacionalnost. Jel vam treba nacrtati? Bosnjak ili Bosanac Musliman.
Nažalost na našim prostorima je sve nakaradno pa i ovo tako da nije to tako jednostavno kao što postavljaš.
-
hillbill
#57018 Re: SDA-All about
za vrijeme SDA...............poslije SDA nece ostati nista.Hank Paldum wrote: ↑05/03/2021 13:25Kako misliš poslije? Misliš za vrijeme SDA ili?
-
tempuser
#57019 Re: SDA-All about
Pošto je u sistemu bivše države muslimanima, što je prvenstveno vjeroispovjest, nedostajala nacionalna, odnosno identifikacija narodA koju su imali ostali narodi, (pa ne to nakaradno rješeno velikim slovom "M"), tako je Bošnjački kongres uzurpirao svebosnaski naziv Bošnjaci i nazvao narod muslimanske vjeroispovjesti na području bivše jugloslavije Bošnjacim. Bošnjak nije isto što i Bosanski Musliman jer se Muslimani u Srbiji i CG izjašnjavaju kao Bošnjaci, a oni nisu Bosanski Muslimani.skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 15:40 Ma sto se mene tice , Bosnaac i Hercegovac Musliman sam. Danas je i Bosnjak to isto. Nisam kompetentan da zalazim toliko u historiju ali ne vidim u cemu je problem.
Evo , nek to Bosnjak ne bude, nek bude Bosanac Muslimanske vjeroispovjesti. Mislis da ce Srbin pristati da bude Bosanac Pravoslavac ?
Hoce, ali u kurcu.
Upravo tako, nisi kompetentan da zalaziš toliko u istoriju, zato nemoj!
-
foxlife
#57020 Re: SDA-All about
Nego sta je bosnjak onda vjeroispovjest?skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 15:37Pa zato sto je Bosnjak Bosanac muslimanske vjere.foxlife wrote: ↑05/03/2021 15:33Super samo sto ovo u zagradi bosnjaci?skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 15:26
Pa po nekom mom razmisljanju, narod i jeste nacija... Narod u Bosni i Hercegovini su Bosanci i Hercegovci. Samo ih ima katolika, muslimana (Bosnjaka) i pravoslavaca i dr
-
foxlife
#57021 Re: SDA-All about
Al zasto uvijek gledamo ostaleskafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 15:40Ma sto se mene tice , Bosnaac i Hercegovac Musliman sam. Danas je i Bosnjak to isto. Nisam kompetentan da zalazim toliko u historiju ali ne vidim u cemu je problem.foxlife wrote: ↑05/03/2021 15:34A bosnjak prije 490 godina nije bio samo musliman jel tako?skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 15:29
Ko mi? Po koliko puta kazem nisam SDA.
Hoce, ali u kurcu.
Boli me briga kako ce se on izjasniti kad ja znam da je dodo bosanac pravoslavac i meni je to dovoljno kao sto sam ja bosanac ateista ti bosanac musliman itd
Upravo zato sto se gura bosnjak musliman ce biti anto veci katolik od pape a dodo veci srbin od sumadinca
Jel jasnije?
- MorningStar
#57022 Re: SDA-All about
Najjace kad Zdo samo ubaci u cetvrtu i okrene pricu o bosnjaci osmanlije Muslimani i to , odmah pametni Bosnjaci paTrijote skace da brane pa makar i glOdni bili
trafika 250 000 , ponovo valja sanirati S krivinu .. nista to znate li vi da su u sfrj zvali Bosnjake Muslimanima zle komunjare eeeEee koga briga za trafku i frtalj para 
-
tempuser
#57023 Re: SDA-All about
Loše je u tome što su to istovremeno identifikacije i nacionalnosti i državljanstva, a ne samo državljanstva. Zbog te specifičnosti oni ne mogu biti Srbi i Crnogorci muslimani, nego državljani Srbije ili Crne gore muslimanske vjeroispovjesti, a po nacionalnosti mogu biti Bošnjaci, Makedonci, Albanci itd...skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 15:43Druze, oni su meni Srbi i Crnogorci muslimani i zaaaaiisstaa i zaista nista lose u tome ne vidim.tempuser wrote: ↑05/03/2021 15:40Ako Bošnjak nije nacionalnost, šta su onda po tvjoj analogiji Muslimani u Sandžaku i CG, Srbi Muslimani i Crnogorci Muslimani????skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 14:54 Bosnjak nije nacionalnost. Jel vam treba nacrtati? Bosnjak ili Bosanac Musliman.
- skafiskafsnjak
#57024 Re: SDA-All about
Pa znas sta, ako cemo realno... Ni vjera ni nacionalnost.foxlife wrote: ↑05/03/2021 15:48Nego sta je bosnjak onda vjeroispovjest?skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 15:37Pa zato sto je Bosnjak Bosanac muslimanske vjere.
Ja nisam nijednom rekao da sam za to...da se to gura. Vise puta sam u prvi plan stavio da smo svi Bosanci i Hercegovci. I ja se izjasnjavam tako!
Ali.tu dolazimo do toga... Koliko god SDA i takvi gurali pojam Bosnjastva , to drugoj strani odgovara. Da imaju razloga da budu kontra....
Zar ne bi najjednostavnije bilo da smo Bosanci i Herc. raznih vjeroispovjesti? Ali to je pravo svacije da se deklarise kako hoce... Ali pravo koje nam komplikuje zivot...
-
User987
#57025 Re: SDA-All about
E jesu vam SDA i nokomponovani ideolozi isprali mozak. Vjera je samo jedna od etničkih oznaka i to negdje na zadnjem mjestu. Dakle, ja imam muslimansko ime. Ali, nisam vjernik iako sam Bošnjak. Može li u vaš mozak stati ta činjenica da osim vjernika postoje i ateisti? Imaš kod Albanaca i muslimane i katolike po vjerskom opredjeljenju. Vjera je privatna stvar, unutrašnje osjećanje. Ispred vjere kao oznake etničkog identiteta su jezik, kultura, zajednička istorija, teritorija, osjećanje pripadnosti itd. Koja bolan vjera? U jednom narodu možeš imati pet vjera. Ja mogu u mjesec dana promijeniti tri vjere, to je moja lična stvar. Mene kao Bošnjaka odredjuje prostor izmadju mora i save, Drine i Une, bosanska istorija, bosanski kraljevi, običaji, kultura itd. Srbi i Hrvati će ispred vjere navesti slične ili posebne oznake. Na primjer, pripadnost srpskom i hravatskom korpusu. to je njihovo pravo. Uostalom, BiH jeste svojina sva tri naroda. Svodeći Bošnjake na vjersku grupu muslimana direktno tjeraš vodu na mlin onih koji kažu da smo nastali i postali sa Turcima i da bi nam domovina mogla biti Turska. A Turska je ipak bila okupator BiH iako to ne mogu prevaliti preko jezika ovi nokomponovani muslimani i ko fol Bošnjaci.skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 15:37 Pa zato sto je Bosnjak Bosanac muslimanske vjere.