skafiskafsnjak wrote: ↑05/03/2021 14:54
Bosnjak nije nacionalnost. Jel vam treba nacrtati? Bosnjak ili Bosanac Musliman.
Nacionalost je Bosanac i Hercegovac...kao amerikanac, rus, kinez qrac palac.
Na popisu stanovništva 2013., pojmovi narod i nacija su izjednačeni u popisnom pitanju broj 24.
Niko se nije bunio što su pojmovi narod i nacija izjednačeni, naprotiv, većina je jedva čekala da baš njihov narod postane nacija.
Takvim načinom popisivanja je trajno izgubljen bosanskohercegovački identitet.
Isto tako, izgubljena je bitka, a vjerovatno i rat protiv nakaradnog i nigdje poznatog pojma - konstitutivnost naroda
Treba istaći da se i onakvim popisom kakav je bio 2013., mogla pokazati sva apsurdnost konstitutivnosti. Da je Bosanaca/BiH bilo preko 10% konstitutivnost bi postala nelogična. Zašto bi 15% Hrvata imalo sva prava, a 13% Bosanaca /BiH minimalna prava, a i jedni i drugi autohtoni stanovnici BiH?
Apsolutna većina je izabrala da je njihov primarni identitet narodni, koji je izjednačen sa nacionalnim.
Danas isti oni koji su bukvalno slavili zbog činjenice da Bosanaca ima 1% i da su statistička greška, koriste tu statističku grešku i obavezno je spominju uz Bošnjake -
Bošnjaci i Bosanci bi ovo, Bošnjaci i Bosanci bi ono.
Što se mene kao Bosanca tiče, ne trebaju mi nikakva dodatna prava (mogućnost biranja za člana Predsjedništva, broj zastupnika u DN i sl.), jer mi zaista jesmo statistička greška ( svih "ostalih" ima cca.3%). Zašto bi onda pravili problem za 97% stanovništva? Bošnjaci su apsolutnom većinom izabrali da žele biti poput Srba i Hrvata - narod i nacija.
Možemo mi ovdje pričati bajke o pasošu (i sam sam u njih vjerovao), ali popis je bio referendum o bosanskohercegovačkom identitetu. Rezultat tog referenduma je pokazao da taj identitet skoro nikome nije primaran.