Sarajevski derbi
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#33651 Re: Sarajevski derbi
Kad nije vrijeme derbija mislim da nema opasnosti, treba se mozda pripaziti 2-3 dana 
-
LSD
#33652 Re: Sarajevski derbi
Ako imaš majicu Sarajeva nece te niko napasti, manijaci su kulturni odgojeni momci.
Ako imaš majicu Želje- e onda se cuvaj...svega je došlo u grad.
-
90minut
#33653 Re: Sarajevski derbi
Ne trebaš se pripaziti niti za vrijeme derbija pod uslovom da nosaš rekvizite iz fan shopa.sime_cipol wrote: ↑04/03/2021 17:39 Kad nije vrijeme derbija mislim da nema opasnosti, treba se mozda pripaziti 2-3 dana![]()
Naravno uvijek ima onih koji gledaju da idu na što slabije, al' šanse da te skinu su premale.
Uglavnom oni koji su u prici i akcijaju za vrijeme derbija samo prate obiljezja grupe.
-
Student40
#33654 Re: Sarajevski derbi
…………
Last edited by Student40 on 17/05/2024 00:08, edited 1 time in total.
- Raigor Stonehoof
#33657 Re: Sarajevski derbi
Dobrodosao u najbolju ligu na svijetu 
-
noviclan
#33659 Re: Sarajevski derbi
Kljucaj gasi motaj kablove (kabl0
)
- East_side
#33660 Re: Sarajevski derbi
Dresovi, majice kluba, kacketi i sl, slobodno nosiStudent40 wrote: ↑04/03/2021 18:43mladji sam inace, al nisam u toj navijačkoj priči bas toliko. tek sam nedavno poceo pratit nas fudbal jer mi se zgadio strani![]()
moji svi navijaju za Zelju, kontam otic gledat za vikend u neki objekat na grbavici utakmicu i logicno obuc majicu koju imam dugo i plavi bar šal al sve kontam hocu li imati problema npr u tramvaju ili vani. to mi je bas idiotski, te neke akcije i slicne stvari. da se razumijemo, znam se branit ali zar u svom gradu moramo o tome razmisljat, kao da nemamo dovoljno ljudi s vana koji nas mrze i zele nam zlo![]()
oke podjebavanje i provociranje poslije prosutih bodova i rivalstvo, ali te tuče i medjusobni napadi su mi malo je rec retardirani pogotovo kad skontas da se dijelimo medjusobno kao da Sarajlije nemaju dovoljno neprijatelja vani. al eto sakrit ću dok ne dodjem u objekat![]()
volimo se do derbija a poslije smo opet jarani![]()
![]()
A kad je derbi, naravno, tu uvijek zna biti dobacivanja i sl.
- Plavo-bijeli
#33661 Re: Sarajevski derbi
Opcenito neka pravila je da se ne napadaju oni koji nose rekvizite iz Fan Shopa. Sto se tice onih iz Udruzenja, tu već mogu biti problemi.Student40 wrote: ↑04/03/2021 18:43mladji sam inace, al nisam u toj navijačkoj priči bas toliko. tek sam nedavno poceo pratit nas fudbal jer mi se zgadio strani![]()
moji svi navijaju za Zelju, kontam otic gledat za vikend u neki objekat na grbavici utakmicu i logicno obuc majicu koju imam dugo i plavi bar šal al sve kontam hocu li imati problema npr u tramvaju ili vani. to mi je bas idiotski, te neke akcije i slicne stvari. da se razumijemo, znam se branit ali zar u svom gradu moramo o tome razmisljat, kao da nemamo dovoljno ljudi s vana koji nas mrze i zele nam zlo![]()
oke podjebavanje i provociranje poslije prosutih bodova i rivalstvo, ali te tuče i medjusobni napadi su mi malo je rec retardirani pogotovo kad skontas da se dijelimo medjusobno kao da Sarajlije nemaju dovoljno neprijatelja vani. al eto sakrit ću dok ne dodjem u objekat![]()
![]()
Majice, salovi, kacketi, koji nisu iz fan shopa su uvijek onima od 15-20 godina bilo merak skinuti, pa se pripazi.
Nemoj ih nikad nositi osim ako nisi u grupi koja bi stala iza tebe.
Opcenito ako si Manijak onda je potpuno u redu to da nosiš po Grbavici, Malti, Čengić Vili 1 i još po par kvartova, a pripazi se napr Otoke, Ciglana, Bjelava, Starog Grada..
Ja sam se qrcio i znao sam kao mladji i po tramvajima sam da nosam bar šalove, dok me 2009. nisu 5 na 1 na Otoci napali poslije tekme sa Slavijom haha.
Bila je situacija iste godine i na Vilsonovom gdje je bio omjer 6,7 na 2 , trazili mi privjesak (oko vrata ga nosio) 'na fin način' ja rekao ne moze... poslije se vratili sa bejzbol palicom i opet kao na fin način i ja na fin način rekao opet da ne moze
Neki su znali dobiti zestoke batine, bas zestoke... koliko si glumio mangupa i opirao se toliko si dobijao batina jer je uvijek bilo 10 na 1,2, a nosile se specijalke ko da je...neki su znali i prestajati ici na utakmice nakon takvih situacija..
Doduše tih godina se gledalo Green STreet Hooligan i bilo je svega, mislim da je sad siutacija dosta normalnija.
- studiorum_tuzlaensis
#33662 Re: Sarajevski derbi
Nemoj nositi rekvizite koje nisi spreman fizički odbraniti, pogotovo ako si -20 god. Na obje strane imaš omladinaca koji će te skinuti začas.
Do prije 5-6 god. se puno više skidalo, pravile su se i akcije pred derbije i kada gradski rival ima neku jacu tekmu kući il u gostima. Prije 10-15 godina je baš bilo zajebano u vrijeme GSH furki, mogao si dobit batine svuda ako nisi pazio. Paralelni svijet kežuale.
2010 i 2011 su me horde napale sa da mi skinu kačket i duksu, jednom u troli na cvili 2, i drugi put na k.brdu bar sal. Pokoja modrica ali bez trofeja za napadače, jednostavno nedaš i trgaš se, odbrana nogama rukama, ciglom kamenom, ma ko kobra. Većinom je to na aktera da te prepadne i da predaš sam rekvizit bez borbe. Tad nekad smo i mi nekog malca na kovacicima dobro nalemali, samo zato što je na dan derbija kurcevito hodao ispred nas 3 u majici podgrupe komšija, i još kao dobacuje 'pi**e'
kad smo istog momenta skocili prema njemu, mogu samo zamislit šta mu je bilo u glavi. Nismo mu skinuli ništa skupio se ko kornjača na betonu i ne pomjera se, i šta ćeš, nabiješ ga jos jednom nogom u guzicu i nazad u kafanu.
Sad to više ništa nema smisla, derbije gledam sa istim ljudima sa kojim sam se nekad kamenicama častio, dok čekamo sudski zvižduk i ženin glas u telefonu odmah u 90+: ' jel dosta više tog derbija, dolazi kući'

Do prije 5-6 god. se puno više skidalo, pravile su se i akcije pred derbije i kada gradski rival ima neku jacu tekmu kući il u gostima. Prije 10-15 godina je baš bilo zajebano u vrijeme GSH furki, mogao si dobit batine svuda ako nisi pazio. Paralelni svijet kežuale.
2010 i 2011 su me horde napale sa da mi skinu kačket i duksu, jednom u troli na cvili 2, i drugi put na k.brdu bar sal. Pokoja modrica ali bez trofeja za napadače, jednostavno nedaš i trgaš se, odbrana nogama rukama, ciglom kamenom, ma ko kobra. Većinom je to na aktera da te prepadne i da predaš sam rekvizit bez borbe. Tad nekad smo i mi nekog malca na kovacicima dobro nalemali, samo zato što je na dan derbija kurcevito hodao ispred nas 3 u majici podgrupe komšija, i još kao dobacuje 'pi**e'
Sad to više ništa nema smisla, derbije gledam sa istim ljudima sa kojim sam se nekad kamenicama častio, dok čekamo sudski zvižduk i ženin glas u telefonu odmah u 90+: ' jel dosta više tog derbija, dolazi kući'
-
90minut
#33663 Re: Sarajevski derbi
Skida se i danas isto kao u ta doba samo što više nisi uopšte u prici da bi cuo da se nešto desilo.
Zato mu i kazem šal ispod jakne, majice uvijek jer ce ti neko mlađi s leđa naletiti i strgnuti.
Majicu iz fan shopa sigurno nece šal hoce, i nije to samo do derbija nekad smo se skupljali mi iz starog grada u donjem dijelu grada iz maksuzije da vas skidamo isto kao i vi naše što ste koji žive dole.
Zato mu i kazem šal ispod jakne, majice uvijek jer ce ti neko mlađi s leđa naletiti i strgnuti.
Majicu iz fan shopa sigurno nece šal hoce, i nije to samo do derbija nekad smo se skupljali mi iz starog grada u donjem dijelu grada iz maksuzije da vas skidamo isto kao i vi naše što ste koji žive dole.
- Raigor Stonehoof
#33664 Re: Sarajevski derbi
e ne znam vala, ja sam milion puta u dresu i sa salom sarajeva uz zeljin korteo tabanao prema stadionu, parkiram na zeljeznickoj pa prosetam, blize mi nego tamo kosevskom uz horde da idem. i to bas u onom periodu prije 15ak godina, kad nas se po 15-20 hiljada skupljalo na toj utakmici. nikad mi niko nista nije rekao,
zapravo jednom mi je nakon naseg poraza neko dobacio da obucem plavo, "osjecat cu se pobjednicki"
zapravo jednom mi je nakon naseg poraza neko dobacio da obucem plavo, "osjecat cu se pobjednicki"
- Logovan
#33665 Re: Sarajevski derbi
Šta god da nosiš, bio klupski artikal ili od navijačke grupe dobro se pazi. Sa obje strane ima likova koji sve skidaju. Možeš biti najnormalniji navijač u gradu, a da ostaneš bez npr. majice. Ako možeš pokušaj nekako sakriti, ispod jakne ili šta ja znam.
-
splinter
#33666 Re: Sarajevski derbi
Imam slično iskustvo. U više navrata. Npr Jednom sam kasnio pa sam prošao haman kroz vas korteo, onaj potez kod lava, vi idete prema stadionu a ja idem u kontra smjeru, jer sam ostavio auto gdje ne treba i obilazim čitav krug da dođem na kontra stranu. Ok nije bio dres ili šal, al neki tamno plavi dux i maskirane pantole pa iz aviona se vidi ko sam.Raigor Stonehoof wrote: ↑04/03/2021 21:49 e ne znam vala, ja sam milion puta u dresu i sa salom sarajeva uz zeljin korteo tabanao prema stadionu, parkiram na zeljeznickoj pa prosetam, blize mi nego tamo kosevskom uz horde da idem. i to bas u onom periodu prije 15ak godina, kad nas se po 15-20 hiljada skupljalo na toj utakmici. nikad mi niko nista nije rekao,
zapravo jednom mi je nakon naseg poraza neko dobacio da obucem plavo, "osjecat cu se pobjednicki"![]()
Al dok sam bio mlađi imao sam te momente. I na gostovanjima isto. Hvala bogu uvijek je ispalo ok. A ekipa je bila takva jbg, znao si da ti neće nikad niko leđa okrenuti. Sad se uglavnom "družimo" preko Skype-a kad se uganjamo zbog vremenskih zona jbg. . .
- studiorum_tuzlaensis
#33667 Re: Sarajevski derbi
a svakako, šal je najlakše izgubit i najteže sakrit90minut wrote: ↑04/03/2021 21:47 Skida se i danas isto kao u ta doba samo što više nisi uopšte u prici da bi cuo da se nešto desilo.
Majicu iz fan shopa sigurno nece šal hoce, i nije to samo do derbija nekad smo se skupljali mi iz starog grada u donjem dijelu grada iz maksuzije da vas skidamo isto kao i vi naše što ste koji žive dole.![]()
od tih 'slučajnih skupljanja' ja pamtim Vilsonovo 2009, Stup i Malta 2010 ili 2011 i još par okrsaja tih godina. Sumnjam da je danas tako, i da se križaju glave po fb slikama kao nekad i da se organizuje do te mjere.
-
LSD
#33668 Re: Sarajevski derbi
Realno, to skidanje navijackih obilježja je seljakluk. Kad petorica okruže dvojicu i maltretiraju.
Jednom sam sa jaranom spasio dva pitara od toga, sažalio se
Jednom sam sa jaranom spasio dva pitara od toga, sažalio se
-
90minut
#33669 Re: Sarajevski derbi
Kažem ti svega ima nego nisi više u toj prici.studiorum_tuzlaensis wrote: ↑04/03/2021 22:39a svakako, šal je najlakše izgubit i najteže sakrit90minut wrote: ↑04/03/2021 21:47 Skida se i danas isto kao u ta doba samo što više nisi uopšte u prici da bi cuo da se nešto desilo.
Majicu iz fan shopa sigurno nece šal hoce, i nije to samo do derbija nekad smo se skupljali mi iz starog grada u donjem dijelu grada iz maksuzije da vas skidamo isto kao i vi naše što ste koji žive dole.![]()
od tih 'slučajnih skupljanja' ja pamtim Vilsonovo 2009, Stup i Malta 2010 ili 2011 i još par okrsaja tih godina. Sumnjam da je danas tako, i da se križaju glave po fb slikama kao nekad i da se organizuje do te mjere.Djeca imaju pametnijih stvari kao shisha, fb, ig, tiktok i ps5. Navijački pokret u kojem smo odrasli postepeno umire (ultra i casual), kao što je umro i onaj prije nas (šabanski) i onaj prijeratni (hardcore). Dolazi američki stil navijanja.
![]()
![]()
Nisam ni ja, al' znam..
- studiorum_tuzlaensis
#33670 Re: Sarajevski derbi
E onda ima nade 
-
90minut
#33671 Re: Sarajevski derbi
Sve je isto kao u ta doba samo su brojke slabije upravo zbog onoga što govoriš nije više pokret u ekspanziji tad je baš bio što znaš i sam..
Al' sukobi i sve itekako ima pa gledaj Olova šta je još bilo..
Tako da prije nego ključ stavi njemu preporucujem da majicu može nosati uvijek, al' šal nek skloni jer je to uvijek bilo u modu priletiti i strgnuti.
-
Student40
#33672 Re: Sarajevski derbi
ma šal ispod jakne dok ne uđem u zatvoren prostor i to je to 
-
Student40
#33673 Re: Sarajevski derbi
Uvijek mi je logicnije bilo da je vise Manijaka na Otoci i nikad necu skontat zasto tu ima i grafita Sarajeva i Hordi i realno vise Hordi. A Grbavica tu blizuPlavo-bijeli wrote: ↑04/03/2021 20:48Opcenito neka pravila je da se ne napadaju oni koji nose rekvizite iz Fan Shopa. Sto se tice onih iz Udruzenja, tu već mogu biti problemi.Student40 wrote: ↑04/03/2021 18:43mladji sam inace, al nisam u toj navijačkoj priči bas toliko. tek sam nedavno poceo pratit nas fudbal jer mi se zgadio strani![]()
![]()
Majice, salovi, kacketi, koji nisu iz fan shopa su uvijek onima od 15-20 godina bilo merak skinuti, pa se pripazi.
Nemoj ih nikad nositi osim ako nisi u grupi koja bi stala iza tebe.
Opcenito ako si Manijak onda je potpuno u redu to da nosiš po Grbavici, Malti, Čengić Vili 1 i još po par kvartova, a pripazi se napr Otoke, Ciglana, Bjelava, Starog Grada..
Ja sam se qrcio i znao sam kao mladji i po tramvajima sam da nosam bar šalove, dok me 2009. nisu 5 na 1 na Otoci napali poslije tekme sa Slavijom haha.
Bila je situacija iste godine i na Vilsonovom gdje je bio omjer 6,7 na 2 , trazili mi privjesak (oko vrata ga nosio) 'na fin način' ja rekao ne moze... poslije se vratili sa bejzbol palicom i opet kao na fin način i ja na fin način rekao opet da ne mozei na tome zavrsilo...
Neki su znali dobiti zestoke batine, bas zestoke... koliko si glumio mangupa i opirao se toliko si dobijao batina jer je uvijek bilo 10 na 1,2, a nosile se specijalke ko da je...neki su znali i prestajati ici na utakmice nakon takvih situacija..
Doduše tih godina se gledalo Green STreet Hooligan i bilo je svega, mislim da je sad siutacija dosta normalnija.
- decko_sa_kovaca
#33674 Re: Sarajevski derbi
Ma generalno nema ovdje aman neke podjele po naseljima.
Prolazio sam pored kortea na skenderiji bez ikakvih problema a recimo jednom nas je 12 napalo na nas cetvero kod fast fuda toto ,a pritom uopste nije bio derbi i to je jedini put da me je neko napao zbog obiljezja
Prolazio sam pored kortea na skenderiji bez ikakvih problema a recimo jednom nas je 12 napalo na nas cetvero kod fast fuda toto ,a pritom uopste nije bio derbi i to je jedini put da me je neko napao zbog obiljezja
- Edin H.
#33675 Re: Sarajevski derbi
90minut wrote: ↑04/03/2021 21:47 Skida se i danas isto kao u ta doba samo što više nisi uopšte u prici da bi cuo da se nešto desilo.
A u kojim naseljima ordiniraju i nasjigurniji su navijaci Olimpika?