Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3551 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by konektovan »

Challenger_ wrote: 01/03/2021 21:56
Edin H. wrote: 01/03/2021 21:51
konektovan wrote: 01/03/2021 21:13 U Srbiji covjeku greskom dali drugu dozu, poslije pfizer -biontech dobio Kinesku vakcinu....

Ne znam da li ta kombinacija smeta, ali znam da AstraZeneca nešto mulja sa Sputnikom da kombinuju.
Normalno da kombinuju sa onim koji zna posao. Nisu to ona dva Bokirova debila Džafer i Ljeljko.
Ko zna posao??
Da ista znas, znao bi da su astra i sputnik adenovirusne i valjda zbog toga postoji mogucnost kombiniranja...za razliku od pfizera i moderne.
Niva johnson bi mogla biti takodjer u kombinaciji, ona je isto adenovirusna..
CikCikCikPogodi

#3552 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by CikCikCikPogodi »

konami666 wrote: 01/03/2021 21:59 Može li se kako ovo Bosna i Hercegovina promijeniti u Republika Sadaka ili sadakastan? Od kad je ovo počelo samo se prosi po svijetu, sve nesposobno, ulazak u EU (iako smo u Europi) izjednačen sa ulaskom u EU državljanima bangladeša, Indije i sl.

Da je Francuska u pitanju zuri prsluci bi pocrvenili jedino se u Bosni ispija kaHvfa , sjedi i kuka kako nema posla.
Reci ce ti da su zato krivi Hrvati i Srbi, represivni aparat njihovi drzava. Uvijek Bosnjani nadu opravdanje dobro za sve probleme.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#3553 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Challenger_ »

konektovan wrote: 01/03/2021 22:18Ko zna posao??
Da ista znas, znao bi da su astra i sputnik adenovirusne i valjda zbog toga postoji mogucnost kombiniranja...za razliku od pfizera i moderne.
Pametuješ s visine a ne razumiješ banalan smisao moje poruke. Zato te i predstavljaju balvani, zato i nema vakcina.
konektovan

#3554 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by konektovan »

Challenger_ wrote: 01/03/2021 22:31
konektovan wrote: 01/03/2021 22:18Ko zna posao??
Pametuješ s visine a ne razumiješ banalan smisao moje poruke. Zato te i predstavljaju balvani, zato i nema vakcina.
Mene ne predstavljaju, prrdstavljaju one koji su glasali za njih, a koliko vidim, za vas rusofile nema zime.... :-)
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#3555 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Challenger_ »

konektovan wrote: 01/03/2021 22:38Mene ne predstavljaju, prrdstavljaju one koji su glasali za njih, a koliko vidim, za vas rusofile nema zime.... :-)
Za mene lično nema zime, jer bih prije crkao nego sebi dozvolio da zavisim od debila koji u 2021. godini brane Odžak.

_______
Pandakonda

#3556 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Pandakonda »

konektovan wrote: 01/03/2021 18:24
daddy-kool wrote: 01/03/2021 18:14 Ja ne znam što ovi naši uopšte razmišljaju, svaki njegov potez jednostavno trebaju odjebat' u skokovima.
Mene samo zanima, sta se moze uraditi sa 5000 doza?? Koliko med. radnika ima u federaciji?? Hoce li se vakcine dijeliti po kantonima?? Sputnik V se daje u dvije doze, je li tako?? Ne znam, u ovom slucaju bolje je ne uzeti te kolicine,....
Ne vidim razlog zašto se vakcine ne bi uzele ? Svaki izgubljeni život zbog glupiranja sa vakcinama je užasna stvar i s obzirom da se kockamo sa ljudskim životima pandemija nije ni mjesto ni vrijeme gdje ćemo dizati nos i furat nacionalne interese.

Vjerujem da se to može kako treba rasporediti po kantonima i može se precizirati da vakcinu prvo primi osoblje koje direktno ima kontakta sa COVID pacijentima pa tek onda proširene grupe kako više vakcina bude dolazilo. I da, Sputnik se daje u dvije doze i druga ide tek nakon 21 dan čisto da bi se dobio bolji imunoloski odgovor.

Iskreno gledajući, digla se hajka na rusku vakcinu čisto iz ideoloskih razlika nego iz racionalnih. Institut koji je razvio ovu vakcinu je također razvio vakcinu protiv ebole i vakcina se već dugo praktikuje u mnogim zemljama i sigurno bi nešto čuli do sada da se ozbilno desilo.

Više je zabrinjavajuce to sto vucic ne donosi Sputnik nego Indijsku AstraZenecu i ostaje se samo nadati da će ovi majmuni sutra uspjeti što prije dogovoriti COVAX pošiljku u prvom djelu ovog mjeseca...
konektovan

#3557 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by konektovan »

Pandakonda wrote: 01/03/2021 22:47
daddy-kool wrote: 01/03/2021 18:14 Ja ne znam što ovi naši uopšte razmišljaju, svaki njegov potez jednostavno trebaju odjebat' u skokovima.
Mene samo zanima, sta se moze uraditi sa 5000 doza?? Koliko med. radnika ima u federaciji?? Hoce li se vakcine dijeliti po kantonima?? Sputnik V se daje u dvije doze, je li tako?? Ne znam, u ovom slucaju bolje je ne uzeti te kolicine,....
Ne vidim razlog zašto se vakcine ne bi uzele ? Svaki izgubljeni život zbog glupiranja sa vakcinama je užasna stvar i s obzirom da se kockamo sa ljudskim životima pandemija nije ni mjesto ni vrijeme gdje ćemo dizati nos i furat nacionalne interese.

Vjerujem da se to može kako treba rasporediti po kantonima i može se precizirati da vakcinu prvo primi osoblje koje direktno ima kontakta sa COVID pacijentima pa tek onda proširene grupe kako više vakcina bude dolazilo. I da, Sputnik se daje u dvije doze i druga ide tek nakon 21 dan čisto da bi se dobio bolji imunoloski odgovor.

Iskreno gledajući, digla se hajka na rusku vakcinu čisto iz ideoloskih razlika nego iz racionalnih. Institut koji je razvio ovu vakcinu je također razvio vakcinu protiv ebole i vakcina se već dugo praktikuje u mnogim zemljama i sigurno bi nešto čuli do sada da se ozbilno desilo.

Više je zabrinjavajuce to sto vucic ne donosi Sputnik nego Indijsku AstraZenecu i ostaje se samo nadati da će ovi majmuni sutra uspjeti što prije dogovoriti COVAX pošiljku u prvom djelu ovog mjeseca...
Ma ne znam koju donosi, ali sve koje su u upotrebi trenutno su od dvije doze cini mi se..
Brojka od 5000 u ovoj situaciji je mala, jer ako je potrebna druga doza, ko moze garantivati da ce primiti istu na vrijeme?? Jedino da cijelu donaciju preda seki na ukcs da se bar tu osoblje vakciniše, ali ništa od toga.... :-) a onda tu je problem, sto to treba raspodijeliti, a kako to kod nas ide, sjeti se humanitarne pomoci s pocetka pandemije, koja je donedavno stajala u magacinima.
Hemel

#3558 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Hemel »

Je li moguce da ministrica ne zna gdje sve treba staviti potpis pa joj se isti papir vraca na dopotpisivanje i onda se cudimo sto nam kasni isporuka pa primamo sadaku.
akcija007

#3559 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by akcija007 »

Ja mislim da ce dugo ove vakcine 5000 kom čamiti na aerodromu dok Federacija ne pronadje pogodnu veledrogeriju.
Morate znati da je Indija najveci proizvodjac farmaceutskih supstanci i ove vakcine koje se u EU proizvode ma sve je to iz I dije uvezena supstanca samo se pakuje i malo jos doradi u EU.
Od sutra kroz 15-tak dana bi mogle ove vakcine se distribuirati. Dok prodju carinjene, pa onda konzrolnu seriju u agenciji... uhhh ima tu posla .
I iz Covaxa cemo ovu istu dobiti Astra Zeneca iz Indije .
Ljudi moji, ima li za Brcko Diatrikt ikakvih donacija ?

Ovih 5000 je samo dovoljno za dr i med osoblje u Covid odjelima
Pandakonda

#3560 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Pandakonda »

konektovan wrote: 01/03/2021 22:56
Pandakonda wrote: 01/03/2021 22:47

Ma ne znam koju donosi, ali sve koje su u upotrebi trenutno su od dvije doze cini mi se..
Brojka od 5000 u ovoj situaciji je mala, jer ako je potrebna druga doza, ko moze garantivati da ce primiti istu na vrijeme?? Jedino da cijelu donaciju preda seki na ukcs da se bar tu osoblje vakciniše, ali ništa od toga.... :-) a onda tu je problem, sto to treba raspodijeliti, a kako to kod nas ide, sjeti se humanitarne pomoci s pocetka pandemije, koja je donedavno stajala u magacinima.
Objavili su da donosi AstraZenecu ali onu koja se proizvodi u Indiji, a vjerujem da se moze kako treba raspodjeliti i da moze biti i za drugu dozu ali samo sa osoblje koje direktno radi sa COVID pacijentima. Mada eto ogroman je i pritisak javnosti sada i ne vjerujem da će ovo ostaviti kao humanitarnu pomoc jer je rijec o zivotu i smrti...
konami666

#3561 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by konami666 »

CikCikCikPogodi wrote: 01/03/2021 22:24
konami666 wrote: 01/03/2021 21:59 Može li se kako ovo Bosna i Hercegovina promijeniti u Republika Sadaka ili sadakastan? Od kad je ovo počelo samo se prosi po svijetu, sve nesposobno, ulazak u EU (iako smo u Europi) izjednačen sa ulaskom u EU državljanima bangladeša, Indije i sl.

Da je Francuska u pitanju zuri prsluci bi pocrvenili jedino se u Bosni ispija kaHvfa , sjedi i kuka kako nema posla.
Reci ce ti da su zato krivi Hrvati i Srbi, represivni aparat njihovi drzava. Uvijek Bosnjani nadu opravdanje dobro za sve probleme.
Svi drugi su krivi kmee, nemamo za bibera može li ikako donacija vakcina. A kada treba vozni park obnoviti onda nema ko da vrši opstrukcije. Ili respiratore preko malina export Import. Kažu žurba nam je, gori pod nogama - kupi ove žnj respiratore a godinu dana stoje na lageru. Kaže nećemo dragerove, kasno bi došli tek u aprilu 2020...
Najbolje ime bi bilo Sadaka i Kahvfastan umjesto Bosna i Hercegovina. Logičnije je.
Hemel

#3562 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Hemel »

konami666 wrote: 01/03/2021 23:13
CikCikCikPogodi wrote: 01/03/2021 22:24

Svi drugi su krivi kmee, nemamo za bibera može li ikako donacija vakcina. A kada treba vozni park obnoviti onda nema ko da vrši opstrukcije. Ili respiratore preko malina export Import. Kažu žurba nam je, gori pod nogama - kupi ove žnj respiratore a godinu dana stoje na lageru. Kaže nećemo dragerove, kasno bi došli tek u aprilu 2020...
Najbolje ime bi bilo Sadaka i Kahvfastan umjesto Bosna i Hercegovina. Logičnije je.
Nisi daleko od istine.

Studenti vani skupljaju da bi okrecili neku skolu u BiH a nasa ministarstva se razbacuju autima.

Mjesecima su donirani respoiratori bili na aerodomu dok su se dogovorili sta ko treba da uradi.

Ova zemlja zasluzuje da se poravna pa sve ispocetka.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3563 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Bobi »

ragib wrote: 01/03/2021 21:46 Jel izrael napokon dostigao kolektivni imunitet
https://www.worldometers.info/coronavir ... ry/israel/

Ti si inžinjer, evo pogle im grafovee :D.
daddy-kool

#3564 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

vjeshalica wrote: 01/03/2021 19:22
daddy-kool wrote: 01/03/2021 18:19
vjeshalica wrote: 01/03/2021 13:52

Lazljive 8aliy€ klasikica, prosijacenje pred dzamijom, pljackica, bijedisanje, kukanje, plakanje, i tako u krug 30 godina i imanje nacionalnih interesa 🤣
U FBiH su odlučili pratiti EMA-u i koristiti vakcine isključivo odobrene u EU, tako da ruska vakcina još uvijek nije opcija.
njima nista nije opcija jer ovdje je politika u pitanju a ne javno zdravlje,,,,ta prica o upotrebi samo one vakcine koja je odobrena u EU je šupačka priča da bi se moglo u 8aliyskom stilu krasti i marifetisati....
Koliko vidim čitav svijet i cijela EU ima problema sa nabavkom dovoljnih količina vakcina. Ni Njemačka, ni Švedska nemaju dovoljne količine, a kamoli BiH sa našom minijaturnom ekonomijom i nikavim političkim uticajem. Na tržištu se vjerovatno mogu nabaviti neke količine AZ ili Sputnika, i trebalo je omogućiti privatnim apotekama da tu povuku prve poteze (ako je to bilo do dozvola agencije za lijekove) i da ko hoće ima priliku da sebi plati vakcinu. Pristup putem covax mehanizma i ipa fondova EU takođe je odlična stvar i tu se ne razlikujemo od ostatka zapadnog Balkana (sa izuzetkom Srbije koja igra na promociju Vučića, Kineza i Rusa sa vakcinama koje nisu odobrene u EU). Naravno da treba misliti unaprijed, jer će trebati i više od ovog naručenog broja vakcina, ali vjerovatno postoji i bojazan da će mnogi odbiti vakcine zbog već preležane bolesti ili nedostatka povjerenja, pa se sve to ostavlja za neko buduće vrijeme.
daddy-kool

#3565 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

konektovan wrote: 01/03/2021 21:13 U Srbiji covjeku greskom dali drugu dozu, poslije pfizer -biontech dobio Kinesku vakcinu....
Da li oni tamo pokažu kojom vakcinom bodu ili odu u drugu sobu napune špricu (nečim) i "vakcinišu"?
Semsa Suljakovic

#3566 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Semsa Suljakovic »

...
Last edited by Semsa Suljakovic on 02/03/2021 02:00, edited 1 time in total.
konektovan

#3567 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by konektovan »

daddy-kool wrote: 01/03/2021 23:54
Da li oni tamo pokažu kojom vakcinom bodu ili odu u drugu sobu napune špricu (nečim) i "vakcinišu"?
Bilo na N1 dnevnik, mislim da je Vranje u pitanju. Covjek imso certifikat sa sobom, na kojem je napisano da je primio pfizer 1 dozu, i sa istim došao na revakcinaciju...e sad kako to oni bocaju......
daddy-kool

#3568 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

konektovan wrote: 02/03/2021 00:00
Bilo na N1 dnevnik, mislim da je Vranje u pitanju. Covjek imso certifikat sa sobom, na kojem je napisano da je primio pfizer 1 dozu, i sa istim došao na revakcinaciju...e sad kako to oni bocaju......
Tako i kontam, znao je čovjek šta je dobio prvi put (ili "znao"), e da li je gledao iz koje ambalaže će mu dati drugu dozu, da li je mogao reagovati? :?
daddy-kool

#3569 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

I čudi me otkud ovolika kuknjava za vakcinama na ovom forumu, pa ovdje je zagovaran "švedski model" i sticanje imuniteta krda prirodnim putem. Ili se ipak samo uvijek kuka da bi se kukalo?
konektovan

#3570 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by konektovan »

daddy-kool wrote: 02/03/2021 00:04

Tako i kontam, znao je čovjek šta je dobio prvi put (ili "znao"), e da li je gledao iz koje ambalaže će mu dati drugu dozu, da li je mogao reagovati? :?
Sestra nesto zahebala...covjeku nije dobro, trese se, da li od straha ili od nuspojave....valjda bude dobro..
Hoce da tuzi...
daddy-kool

#3571 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

konektovan wrote: 02/03/2021 00:07
daddy-kool wrote: 02/03/2021 00:04

Sestra nesto zahebala...covjeku nije dobro, trese se, da li od straha ili od nuspojave....valjda bude dobro..
Hoce da tuzi...
Najvjerovatnije mu neće ništa biti, možda malo se prepao.
Van Halen

#3572 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Van Halen »

Jos 5 umrlih u KS zbog nase vlasti
Trappist

#3573 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Trappist »

daddy-kool wrote: 02/03/2021 00:06 I čudi me otkud ovolika kuknjava za vakcinama na ovom forumu, pa ovdje je zagovaran "švedski model" i sticanje imuniteta krda prirodnim putem. Ili se ipak samo uvijek kuka da bi se kukalo?
Bolje i svedski nego kineski jelde 8)
high_volume

#3574 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by high_volume »

Koji je "rok trajanja" coronavirusnih vakcina?
spinel_

#3575 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by spinel_ »

Mozda se ovdje krije odgovor:
Ukrajina je nedavno počela vakcinaciju svojih 41 miliona stanovnika protiv COVID-19 nakon što je prošle sedmice primila prvu seriju od 500.000 doza AstraZenece, proizvedene u Indiji, ali se suočava s bitkom protiv skepticizma prema vakcinama. Vlada je prioritet dala medicinskim radnicima u prvom redu, ali je citirala statistiku koja pokazuje da 47 posto Ukrajinaca ne želi vakcinu, javlja Reuters. “Važno nam je da razumijemo zašto ljekari odbijaju vakcinaciju.”, rekao je Oleksandr Kornienko, vođa stranke Sluga naroda predsjednika Vladimira Zelenskog. ,,Ovo je vrlo loše, ali ne postoji druga opcija. Ako se osoba koja je zakazana za vakcinu ne pojavi, ona se može držati otvorenom 2-3 sata, nakon čega se mora baciti.”, rekao je vođa parlamentarnog odbora za zdravstvo Mykhailo Radutskyi.
Locked