Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nowicki

#16476 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Nowicki »

Hakiz wrote: 25/02/2021 16:46
Nowicki wrote: 25/02/2021 15:38
piupiu wrote: 25/02/2021 15:32

You wish, guys! :D

Feminizam je feminizam, ako je neko usput i lezbijka, good luck. :D
Pa i nije baš tako ako se uđe malo dublje u problematiku. :wink:
Kome ako se uđe dublje u problematiku? :shock:
Aluzije su čudo :D
MarlboroGold

#16477 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

wewa wrote: 25/02/2021 09:58
MarlboroGold wrote: 25/02/2021 08:41
piupiu wrote: 25/02/2021 00:06

Pa poanta studije je, suštinski, da kad čovjeku oduzmeš autonomiju i kontrolu nad sopstvenim životom, on se razboli, bio žena ili muškarac. I da su tlačiteljski odnosi uvijek teški za potlačenog.
Ako ćemo realno muškarcima se ne piše dobro ni u kojem slučaju. Tamo gdje žene nemaju baš neku autonomiju i kontrolu nad sopstvenim životom opet je do muškaraca da tim ženama obezbijede normalan život. Muškarci moraju biti odgovorni i sposobni brinuti se o ženama i djeci. Pate oboje, ali ipak više žene pogotovo ako znaju za bolje.

Kod Mosuo potlačeni muškarci čim bi vidjeli primjere kad nisu potlačeni izvan zajednica u kojima žive ti muškarci bi se razbolili i nabili sebe nogom u guzicu.
bas nema alternative?
Nije da nema alternative, ali tako žive mnogi ljudi na planeti. To je činjenica.
Hakiz

#16478 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Nowicki wrote: 25/02/2021 17:03
Hakiz wrote: 25/02/2021 16:46
Nowicki wrote: 25/02/2021 15:38
Pa i nije baš tako ako se uđe malo dublje u problematiku. :wink:
Kome ako se uđe dublje u problematiku? :shock:
Aluzije su čudo :D
Dvije najvažnije stvari u životu, srati i jebati.
The 51st State

#16480 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

za ovo ste se borile, nemoj ko da mu rodjaka pipne :mrgreen:

The 51st State

#16481 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

Image

vako treba, jelena veljaca aproves.
Hakiz

#16482 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Treba joj pustiti ovaj spot:

MarlboroGold

#16483 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

The 51st State wrote: 26/02/2021 11:01 Image

vako treba, jelena veljaca aproves.
Pa ima li išta da im je sveto jbt... čak su i igračke na udaru.

Ma svi pokreti koji stoje iza toga se ne bore da poboljšaju život ljudi za koje se navodno bore, već takvim i sličnim potezima samo forsiraju ljude da gutaju njihove ideologije u zamjenu za novac. To obično čini više štete nego dobrog. Evoluirani staljinizam.
Hakiz

#16484 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Igračke su najopasnije jer u mlade umove usađuju razlike. Treba od malena djecu učiti da ne postoje muškarci i žene, da je to sve "ono".
Nowicki

#16485 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Nowicki »

Onda neko kaže ne postoji ideologizacija društva :D
otherside

#16486 Re: Danasnji "feminizam"

Post by otherside »

otherside wrote: 25/02/2021 16:36
wewa wrote: 25/02/2021 09:54 kad je o pedofiliji rijec, meni su strasnije igrice za djecu koje su dizajnirane tako da djecu ucine ranjivima i pristupacnima za razlicite tipove bolesnika.
fakat postoje takve igrice? neko dizajnira igricu da mijenja karakter, senzibilitet, socijalizaciju i sl. kod djece?
ozbiljno pitam.
ako je potvrdan odgovor, voljela bih znati neki primjer.
hvala.
taman dobar tajming da ponovim pitanje...
wewa

#16487 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

otherside wrote: 27/02/2021 15:19
otherside wrote: 25/02/2021 16:36
wewa wrote: 25/02/2021 09:54 kad je o pedofiliji rijec, meni su strasnije igrice za djecu koje su dizajnirane tako da djecu ucine ranjivima i pristupacnima za razlicite tipove bolesnika.
fakat postoje takve igrice? neko dizajnira igricu da mijenja karakter, senzibilitet, socijalizaciju i sl. kod djece?
ozbiljno pitam.
ako je potvrdan odgovor, voljela bih znati neki primjer.
hvala.
taman dobar tajming da ponovim pitanje...
Izvini, nisam ranije vidjela pitanje.
U razrednom vijeću imamo tatu koji radi na dizanju svijesti o opasnosti interneta i pedofiliji, slao nam je edukativne materijale a uzgred spomenuo TicToc kao mrežu koja je medju opasniji okruženjima u kojima se može naći dijete bez nadzora.
Potražicu i web site udruženja u kojem radi, a imaju i prezentacije i radionice iz ove oblasti.
Dakle www.sigurnodijete.ba je adresa udruženja, tj Centra za siguran internet.

Meni je najmlađa nedavno došla s molbom da instaliramo igricu PK XD, jer to igraju njene drugarice pa sam naišla na komentare korisnika da je igrica potencijalno opasna obzirom da omogucava chat medju korisnicima, a usput nadjoh hrpu sličnih komentara roditelja o igrici Roblox.
Mi koristimo Googlov TeamLink za kontrolisanje pristupa aplikacijama, izmedju ostalog, zasad se cini kao koristan alat.
wewa

#16488 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

I da, ako se sjećaš igre, istina ne računarske, Plavi Kit, kruzila je Internetom u vrijeme kad su moji stariji bili u osnovnoj školi. Hrpa djece iz njihovog okruženja je radila kojekakve challenge, od rezanja pa nadalje.
Škobo Habu

#16489 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

:-)
Naravno, u tom se verbalnom spinu krije i catfight narativ, koji tako idealno mobilizira žene jedne protiv drugih, tako da se muškarci mogu fino opustiti i sa svojeg superiornog položaja promatrati ufino započeti rat između sestara radnica i sestara koje su se mukotrpno izborile za svoju privilegiju. Strah koji je skriven iza toga korijenje krije u muškoj privilegiji koja panično brani ono dobiveno čistim rođenjem (dakle, nikakvim trudom). Iako nisu rođeni kao plemstvo, kao tatini sinovi, kao bogati nasljednici, sama činjenica da su frajeri daje im jednostavniji start u životu.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... m-15054025
MarlboroGold

#16490 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Muškarci krivi i za to :mrgreen:

Isto kao što je patrijarhat što je žena poput Sebije na poziciji moći :mrgreen:

Čudi me da nije upotrijebila izraz "bijeli muškarci". Izgleda je i ona skontala kakav je to nonsens za Balkan.
Nowicki

#16491 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Nowicki »

Šta sam ja dobio rođenjem? To što sam frajer?? Mislim da je ova Veljača jednostavno pati što nije muško. Nije to tako kako žene zamišljaju, rudarski je to život.
otherside

#16492 Re: Danasnji "feminizam"

Post by otherside »

wewa wrote: 27/02/2021 20:23 I da, ako se sjećaš igre, istina ne računarske, Plavi Kit, kruzila je Internetom u vrijeme kad su moji stariji bili u osnovnoj školi. Hrpa djece iz njihovog okruženja je radila kojekakve challenge, od rezanja pa nadalje.
hvala! :)
Ovo za blue whale znam, kao i neke detalje vezane za dark web i uzase na koje svako, pa i dijete moze naletjeti i nastradati.
tic tok smo rasclanili na sve faktore i dogovorili se da to ne gledamo.
ista stvar vazi i za roblox igricu - moze se igrati ali nema chatanja.
nisam od onih koji izravno kontroliraju situaciju ali imam svojih nacina :D
pogledala sam i ovu stranicu, hvala na preporuci, ima dobro definisanih savjeta i pozdravljam ovakve sajtove.
nazalost, nisam pametnija sto se tice konkretnih igrica koje si spomenula - konstruisanih, dizajniranih da promjene svijest, percepciju, da umanje samopouzdanje i u konacnici naprave potencijalnu zrtvu za predatore.
grozno mi sve ovo zvuci i voljela bih imati neki primjer (moram priznati da me zaintrigiralo).
kako god, hvala, mogu malo i sama cackati dalje.
ExNihilo

#16493 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

otherside wrote: 01/03/2021 16:02
wewa wrote: 27/02/2021 20:23 I da, ako se sjećaš igre, istina ne računarske, Plavi Kit, kruzila je Internetom u vrijeme kad su moji stariji bili u osnovnoj školi. Hrpa djece iz njihovog okruženja je radila kojekakve challenge, od rezanja pa nadalje.
hvala! :)
Ovo za blue whale znam, kao i neke detalje vezane za dark web i uzase na koje svako, pa i dijete moze naletjeti i nastradati.
tic tok smo rasclanili na sve faktore i dogovorili se da to ne gledamo.
ista stvar vazi i za roblox igricu - moze se igrati ali nema chatanja.
nisam od onih koji izravno kontroliraju situaciju ali imam svojih nacina :D
pogledala sam i ovu stranicu, hvala na preporuci, ima dobro definisanih savjeta i pozdravljam ovakve sajtove.
nazalost, nisam pametnija sto se tice konkretnih igrica koje si spomenula - konstruisanih, dizajniranih da promjene svijest, percepciju, da umanje samopouzdanje i u konacnici naprave potencijalnu zrtvu za predatore.
grozno mi sve ovo zvuci i voljela bih imati neki primjer (moram priznati da me zaintrigiralo).
kako god, hvala, mogu malo i sama cackati dalje.
Ne postoje takve video igre. Tržište video igara je iznimno centralizirano, regulisano, i uređeno. Faktički, za sve veće gaming platforme (PC, Android, iOS, PlayStation, Xbox) postoji jedan kredibilan market (Steam, Google Play, App Store, PlayStation Store, Microsoft Store) koji ima jasna pravila šta može biti distribuirano. Ako nisi na ovim marketima, ne postojiš. Apsolutno je nezamislivo da igra dosegne bilo kakvu distribuciju, ako ne dobije dozvolu za uvrštavanje na jedan ili više pomenutih marketa (tzv. greenlight).

A dozvolu neće dobiti ako sadrži iole kontroverzan sadržaj. Recimo, platforme ne dozvoljavaju sadržaj koji prikazuje ubijanje maloljetnika. Dugo vremena (na nekim platformama još uvijek) seks je bio dovoljan razlog za odbijanje distribucije. Pravila su ponekad toliko rigidna, da graniče sa cenzurom. Bilo kakva zloupotreba implicira momentalnu zabranu distribucije. Recimo, jedan developer je nedavno banovan sa Steama samo zato što je svoj studio preimenovao u "Very Positive", a s obzirom da je to sintagma kojom Steam obilježava igre sa mnoštvom pozitivnih recenzija, vlasnici Steama su zaključili kako je manipulirao percepcijom igrača. Doživotan ban zbog bezazlene marketing strategije.

U tom kontekstu, ako bi neko i napravio igru koja je planski dizajnirana da djecu učini žrtvama pedofila, ista nikada ne bi ugledala svjetlo dana. Možda bi kolala po dark netu i drugim podrumima interneta, ali njena distribucija nikada ne bi dosegla ni približno kritičnu masu. Istina, zabilježeni su izolovani incidenti na online multiplayer igrama (poput Minecrafta) gdje su pedofili navodno vrebali djecu, ali to nema veze sa samom igrom, jer predator dijete može vrebati i na društvenim mrežama, Klix forumu, ili na ulici. Drugim riječima, gdje god postoji interakcija, pa tako i u multiplayer igrama.

I da, famozna Blue Whale video igra nikada nije ni postojala.
Last edited by ExNihilo on 01/03/2021 17:20, edited 1 time in total.
Hakiz

#16494 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Škobo Habu wrote: 28/02/2021 23:05 :-)
Naravno, u tom se verbalnom spinu krije i catfight narativ, koji tako idealno mobilizira žene jedne protiv drugih, tako da se muškarci mogu fino opustiti i sa svojeg superiornog položaja promatrati ufino započeti rat između sestara radnica i sestara koje su se mukotrpno izborile za svoju privilegiju. Strah koji je skriven iza toga korijenje krije u muškoj privilegiji koja panično brani ono dobiveno čistim rođenjem (dakle, nikakvim trudom). Iako nisu rođeni kao plemstvo, kao tatini sinovi, kao bogati nasljednici, sama činjenica da su frajeri daje im jednostavniji start u životu.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... m-15054025
Jadna, ona zaista pati.
otherside

#16495 Re: Danasnji "feminizam"

Post by otherside »

ExNihilo wrote: 01/03/2021 16:50 Ne postoje takve video igre. Tržište video igara je iznimno centralizirano, regulisano, i uređeno. Faktički, za sve veće gaming platforme (PC, Android, iOS, PlayStation, Xbox) postoji jedan kredibilan market (Steam, Google Play, App Store, PlayStation Store, Microsoft Store) koji ima jasna pravila šta može biti distribuirano. Ako nisi na ovim marketima, ne postojiš. Apsolutno je nezamislivo da igra dosegne bilo kakvu distribuciju, ako ne dobije dozvolu za uvrštavanje na jedan ili više pomenutih marketa (tzv. greenlight).

A dozvolu neće dobiti ako sadrži iole kontroverzan sadržaj. Recimo, platforme ne dozvoljavaju sadržaj koji prikazuje ubijanje maloljetnika. Dugo vremena (na nekim platformama još uvijek) seks je bio dovoljan razlog za odbijanje distribucije. Pravila su ponekad toliko rigidna, da graniče sa cenzurom. Bilo kakva zloupotreba implicira momentalnu zabranu distribucije. Recimo, jedan developer je nedavno banovan sa Steama samo zato što je svoj studio preimenovao u "Very Positive", a s obzirom da je to sintagma kojom Steam obilježava igre sa mnoštvom pozitivnih recenzija, vlasnici Steama su zaključili kako je manipulirao percepcijom igrača. Doživotan ban zbog bezazlene marketing strategije.

U tom kontekstu, ako bi neko i napravio igru koja je planski dizajnirana da djecu učini žrtvama pedofila, ista nikada ne bi ugledala svjetlo dana. Možda bi kolala po dark netu i drugim podrumima interneta, ali njena distribucija nikada ne bi dosegla ni približno kritičnu masu. Istina, zabilježeni su izolovani incidenti na online multiplayer igrama (poput Minecrafta) gdje su pedofili navodno vrebali djecu, ali to nema veze sa samom igrom, jer predator dijete može vrebati i na društvenim mrežama, Klix forumu, ili na ulici. Drugim riječima, gdje god postoji interakcija, pa tako i u multiplayer igrama.

Moja prva misao na ovu tvrdnju je identicna tvojoj prvoj recenici.
Ne mogu da zamislim licenciranu, popularnu video igru koja bi se provukla sa takvim sadrzajem, tendencom, i sl.
Ipak, interesantna je tema, mozda nema eksplicitnih primjera al moguce je da koketiranja ima.
Npr, na fb mi je ranije iskakala neka igrica u kojoj se nude izbori u situacijama a izbori su vrlo cudni: ostati sa trudnom tinejdzericom ili je ostaviti, izaci sa bogatim arogantnim skolskim lafcem ili obicnim deckom,...
Ne znam sta bih pomislila da nadjem svoju desetogodisnju kcerku da se time zabavlja :roll:
ExNihilo

#16496 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

otherside wrote: 01/03/2021 21:30
ExNihilo wrote: 01/03/2021 16:50 Ne postoje takve video igre. Tržište video igara je iznimno centralizirano, regulisano, i uređeno. Faktički, za sve veće gaming platforme (PC, Android, iOS, PlayStation, Xbox) postoji jedan kredibilan market (Steam, Google Play, App Store, PlayStation Store, Microsoft Store) koji ima jasna pravila šta može biti distribuirano. Ako nisi na ovim marketima, ne postojiš. Apsolutno je nezamislivo da igra dosegne bilo kakvu distribuciju, ako ne dobije dozvolu za uvrštavanje na jedan ili više pomenutih marketa (tzv. greenlight).

Moja prva misao na ovu tvrdnju je identicna tvojoj prvoj recenici.
Ne mogu da zamislim licenciranu, popularnu video igru koja bi se provukla sa takvim sadrzajem, tendencom, i sl.
Ipak, interesantna je tema, mozda nema eksplicitnih primjera al moguce je da koketiranja ima.
Npr, na fb mi je ranije iskakala neka igrica u kojoj se nude izbori u situacijama a izbori su vrlo cudni: ostati sa trudnom tinejdzericom ili je ostaviti, izaci sa bogatim arogantnim skolskim lafcem ili obicnim deckom,...
Ne znam sta bih pomislila da nadjem svoju desetogodisnju kcerku da se time zabavlja :roll:
Da, ali pitanje vrijednosti kojima su djeca izložena preko video igara (ili ma kojeg medija, ako gledamo šire) nije isto što i pitanje da li postoje igre koje su dizajnirane da djeca padnu u kandže pedofilima. Dakle, pedofilskih igara nema, a što se vrijednosti tiče, to je stara debata. Naime, nakon popularizacije igara poput GTA, gdje igrač može krasti vozila i ubijati pješake, mada GTA nije bio pionir nasilja u video igrama, ali jeste svojom popularnošću zaintrigirao roditelje i političare, postavilo se pitanje utjecaja takvih igara na ponašanje omladine (a boga mi i ostarine).

Uglavnom, da skratim priču, niz studija je urađeno na tu temu, ali takva kauzalna veza nikada nije utvrđena. Što je i logično, jer su takvim vrijednostima djeca i ranije bila izložena, kroz filmove/serije, crtane, stripove, magazine, i tako dalje. Ako djevojka nije postala sponzoruša gledajući, šta ja znam, Gossip Girl, gdje je također izložena likovima koji donose odluku između "izaći sa arogantnim školskim lafcem ili običnim dečkom", onda neće sigurno ni igrajući FB igru koja prezentira iste izbore. Baš kao što dječak neće izaći rokati pješake nakon što je igrao GTA, kao što to nije učinio ni nakon gledanja Umri muški.

Štaviše, ta dimenzija interaktivnosti igara je prednost, zato što nas može staviti pred izbore i dileme koji se mnogo skuplje plaćaju u stvarnom životu.
otherside

#16497 Re: Danasnji "feminizam"

Post by otherside »

@ExNihilo, hvala na informacijama! :-D
sve to zvuci vrlo logicno ali... znas dobro da nije bijelo-crno u zivotu.
dileme i izbori u nekoj seriji ili filmu su umotani u siru pricu koja, istina, moze biti s pozitivnim predznakom ali i ne mora.
ruku na srce, koga je briga za nekog strarog kenjca sta ce zakljuciti i odluciti u ovakvim situacijama, imao je priliku uciti u realnim iskusenjima.
djevojcice ili djecaci se tek suocavaju sa zivotnim izborima i ne bih se slozila da im "obuka sa video igricama" bas moze pomoci. :)
posebno znajuci da nemaju iskustveno-nauceno i bore se sa vlastitim identitetom.
nije da zelim izvuci neki zakljucak, uopce nisam protiv video igrica, samo razmisljam i pokusavam izvuci najbolje.
u konacnici, duboko sam ubjedjena da se sa djecom treba razgovarati bas o svemu, koliko god zvucalo banalno.
ne mozemo za promasaje i razocarenja okriviti igrice, serije, nastavnike.
I sorry sto odvukoh temu na desetu stranu :D
MarlboroGold

#16498 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Postani i ti clan gejmerske klike :mrgreen:

Bosku cemo dati da igra LOTR :mrgreen:
MarlboroGold

#16499 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

konoplja

#16500 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Glupan. Trebao je reci da se osjeca kao zena pa ih poslje tuziti za transfobiju.
Post Reply