BrziGonzales wrote: ↑28/02/2021 00:37
made_in_sarajevo wrote: ↑27/02/2021 22:43
Bez zajebancije, sto covicu smeta gradjanska drzava? Zar nije bas gradjanska drzava da svi imamo jednaka prava i da zivimo normalno kao pola svijeta? Sta znaci bakirova gradjanska?
Bez zajebancije ne kontam ove izjave gradjanska nece pa makar crkli.
Hajde da pretpostavimo da se uvede građansko uređenje BiH.
Niko ne pita ko si i šta si, biramo najbolje ljudi u politici koji nas sve vode u blagostanje. Na sve strane teče med i mlijeko. Imamo plaće od 5.000-10.000 eura pa naviše. Svi smo sretni i veseli.
Onda se probudimo iz sna. Bošnjaci malo prešli polovinu broja stanovnika i u maniri Balkanca odlučili da iskoriste svojih pet minuta. Naučili su od Srba u vrijeme Juge kako se to radi. Recimo, zašto ne bi koristili isto, kako su Srbi u sred Zagreba u jednom periodu postavili direktore 90% poduzeća.
Hajde neka bude postavljeno 50% Bošnjaka za direktore u Širokom, Grudama, Stocu, Ljubuškom, Banja Luci, Bijeljini.
Neko će reći da neće biti tako. Dajem primjer iz 2017, općinski sud u Čitluku. Sarajevo postavlja 4 studije u novootvoreni sud. Od 4 imenovane sutkinje, 2 su Bošnjakinje, 1 Hrvatica i jedna Srpkinja u sred Čitluka. Hrvati nemaju pravnike pa se postavljaju sa strane? Bošnjakinje, čini mi se iz Zenice i Konjica, trebale su da se presele u Čitluk. To je poništeno. Ali, daje mi pravo da bi u građanskoj verziji BiH bilo i gore kadroviranje. Vratimo se direktorima.
To su stručni ljudi koji su došli u novu sredinu i koji će raditi za dobrobit zajednice, svojom stručnošću će razviti ta poduzeća.
U stvarnosti, viri im iz džepa Travnička diploma. Nemam primjera da uspoređujem ali i ne treba jer Bošnjo naveliko krade i u svojoj sredini a kamo li da neće kod mrskih Vlaha. Nije to Nošnjom izum, da se razumijemo. Primjera ima na sve strane. I, kao Balkanac, to bi četipanje sa guštom radio. Ako je išta zdravo zatekao, na odlasku mogu pogoditi kako bi bilo. Propade poduzeće, radnici na ulicu, Bošnjo sa referencom na novu poziciju. E, ništa od toga.
Rješavanje migrantske krize u Bakirovoj građanskoj verziji? Dovoljno je pročitati podforum migranti na klixu i prijedloge građana za rješavanje problema Krajine, Zenice, Tuzle... Ti isti građani čine tu građansku... Donesu se zakoni na mišiće, otvore rekreacijski centri u Hercegovini duž granice sa Hrvatskom, preplavi BL, Prijedor, svako mjesto uz Savu, zatvore se svi postojeći logori i mirna Bosna. I sve bi bilo po zakonu donesenom na mišiće. E, neće moći.
Trebam li dalje nabrajati blagodati građanskog društva na BiH način? Daj mi neki primjer da bih poželio živjeti kako Bošnjaci žive sada u nekoj svojoj sredini. Da me privuče toliko da se želim preseliti u tu sredinu.
Za drugi dio pitanja:
1992. godine Hrvati su se izjašnjavali na referendumu gdje je pitalo: "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državnu zajednicu konstitutivnih i suverenih naroda hrvatskog, muslimanskog i srpskog u njihovim nacionalnim podruĉjima (kantonima)?", što jepoznato kao Livanjsko pitanje. To se malo razlikuje od pitanja koje su Bošnjaci zaokruživali.
Kako ti reče, građanska neće pa makar crkli. To je čisto pitanje opstanka. 25 godina nakon WW II bile su 70-te, hrlilo se živjeti i raditi u tu Njemačku koja je izgubila rat. 25 godina nakon našeg rata mi smo gdje?