Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moonca

#101 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by moonca »

:oops:
gdje to ima, ispred zgrade trava.. :-) :lol:
tvojkomsija

#102 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by tvojkomsija »

Slovenija ce za 10 god. postati mala Jugoslavija... dzaba su se odcijepili :lol:

Bosnjaci i Srbi masovno dolaze, a Slovenci em nisu fanovi djece, em odose dalje na Zapad :D
Sociolog

#103 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Sociolog »

tvojkomsija wrote: 26/02/2021 00:43 Slovenija ce za 10 god. postati mala Jugoslavija... dzaba su se odcijepili :lol:

Bosnjaci i Srbi masovno dolaze, a Slovenci em nisu fanovi djece, em odose dalje na Zapad :D
Ne furam, ne zezam, valjda je narastao ogroman broj Srba, imaju neke stranke i udruzenja, cilj im je u Sloveniji, do 2030 steci konstituivnost.

Ne furam fakat :D
tvojkomsija

#104 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by tvojkomsija »

Da, trazili su status nacionalne manjine. Slovenci ne daju, vele "za sta smo se borili? (svih 5 dana :lol: :lol: )
ST11

#105 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by ST11 »

Zaista je sve islo u pravcu, da SLO postane mala JUG.

Zato ce u aprilu ili maju (zavisi koliko ce ljevica u parlamentu otezavati stvar) u SLO doci na snagu novi zakon o migracijama, koji za dodjeljivanje privremenog boravka (adrese) zahtjeva A1 poznavanje SLO jezika, za stalno A2 i drzavljanstvo B1. Spajanje porodica jos nije uskladjeno (iz 1 na 2 ili 5 godina) dosljedno provjeravanje koliko ljudi zivi na jednoj adresi ... i jos nekoliko promjena.

Prvo parlamentarno citanje osnutka zakona bilo je u pocetku februara.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#106 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Truba »

Za komstitutimnost ipak trrbas imati trupe pod oruzem na terenu
Izmedju ostaloga
stubrijez

#107 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by stubrijez »

Black swan wrote: 25/02/2021 21:51
stubrijez wrote: 25/02/2021 15:59
Black swan wrote: 25/02/2021 13:49 Imal neki sa drustvenim fakultetom i gimnazijom da je otisao

Meni bi to bila posljednja ono opcija...kad bas ne bih imao kruva jesti

Ja kad sam bio mlad i gledao...nisi mogao ni na kruzer otici s hrbatskim papirima...
Jaka ti je to naobrazba za Njemacku, trazi ovde, bolje se placa :lol: :lol: :lol:
Meni je dosta
I 2450 ovdje
Al redovno
Otisao bih gore kad ne bih imai posla
Radio bih i kao smecar da moram
kada dodje ovo, obicno je kasno da se ide...
stubrijez

#108 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by stubrijez »

tvojkomsija wrote: 26/02/2021 00:33 Iskreno ja iz Sarajeva ne bih nikad isao u ove ex-yu drzave... ne volim susjedne komplekse vise vrijednosti, da moram paziti kako cu sta reci, da mi neko drzi lekcije zbog naglaska itd.

Barem do Austrije dobaciti, tamo nas sve jednako ne vole.
To ti kontas tako jer ti imas komplex, trebas se malo otkucit od kuce otic na ta mjesta gdje ljude osudjujes pa onda komentarisat... ako i kontas da nas niko ne voli ili ako je to istina onda je valjda do nas u svakom slucaju najbolje ti je onda da sjedis ovde.
Truba

#109 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Truba »

:@stubrijez
Moj komsija je u 60.otisao
Ne bih se ja libio baustele i skladista
Najvise bih volio nocni cuvar
Sto manje kontakta s ljudima
Ne bi me stid bilo nista raditi

Al tranzicija iz ureda na baustelu bi bila teska
Radim ja na vimendici fizikanerski
Al sto volim :mrgreen:
Truba

#110 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Truba »

Ja imam u njemackoj rodjake koji su pravi nijemci
Moji su se u njemacku iseljavali cim je moglo sezdesetih
Zaradili mirovinu tamo
Djeca im imaju djecu
Rodji mirovina 450 eura
Neradnik :lol: non stop na bolovanju
stubrijez

#111 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by stubrijez »

Nisam mislio neces moc jer ces ostarit (mada ima i toga).
moonca

#112 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by moonca »

stubrijez wrote: 26/02/2021 12:31 To ti kontas tako jer ti imas komplex, trebas se malo otkucit od kuce otic na ta mjesta gdje ljude osudjujes pa onda komentarisat... ako i kontas da nas niko ne voli ili ako je to istina onda je valjda do nas u svakom slucaju najbolje ti je onda da sjedis ovde.
Zasto kompleks.. pa zivjeli smo nekada, s pomenutim.... :zoka: a, ne mislim da je u pitanju ljubav..da li nas neko voli... veliki br se ne voli, ni u zivotu s ''svojima''...
Sanjarko

#113 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Sanjarko »

Guadalajara wrote: 25/02/2021 23:17
Sanjarko wrote: 25/02/2021 17:04
Suti vade nas. Poslala mi staroj od sestre prijateljica i moja kuma i kum. Uletilo dosta i drugih ljudi koji su ovdje a imaju nekog vani. Doslo nam pravo jer bi bili gladni da nam nisu s lovom uletili jer stara 2,5 mjeseca neradi. :(

Sreca pa smo iskoristili ovo da ganjamo prava svoja neka. Stara penziju od koje ce za dugove za rezije pola skidati, a meni ganjamo invalidninu. Sve je jos na dugom stapu. Stara ce dobit svoje ali kad pitanje, a ja cisto sumnjam da cu dobit ista. :(

Sreca izgleda ce stara opet od sljedeceg mjeseca opet pocet radit ali sve joj je teze sto se tice toga jos stala s radom.

PS. Socijalna pomoc jednokratna meni na dugom stapu. Cekaju iz MUP-a izvod da nemamo auto i jos nesto.

Zato neka nama dijaspore, i srecom ima dobrih ljudi puno jos uvijek. :thumbup:
Nije ti problem od MUPa uzeti potvrdu da nemaš auto. (ako nemaš). Samo fino naglasi da ti potvrda treba za socijalnu pomoć. I još idi u opštinu i ovjeri izjavu da nemaš nikakvo auto.

Mojne pizdunjanja... :)
Rekla staroj jedna zena da je stara mogla to sama izvaditi i priloziti, ali vec pokrenuto to sve.

Mjesec proslo. Sad cekamo 6 Mart ako se nevaram. Ja ne znam nista to izganjati. Ne bi znao ni na komisiju otici.

Inace bez pratnje se tesko mogu dalje kretati. Samo blize sto mi je, to znaci samo kvart.
detroit-mercy

#114 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

elk wrote: 26/02/2021 00:13 Ja svojoj familiji govorim "saljite cesto pare i ponekad pisite" :mrgreen: Kad dodjete postujte i bh. zakone (ne samo one tamo), ne jurcajte i ne preticite preko pune, ne kurcite se sa parkiranjem.
Ovaj moj parkiro ko zadnji saban na travu ispred zgrade, neko mu jajetetom ili vise njih pogodio krov i sajbu(izuzetan pogodak), sutra fino parkiro, opro auto i mrmljo sebi u bradu da smo seljaci :lol: Podrazumjeva se da ne glasaju za komsica, da mi ne salju objave sa klixa svaki sat i da telefon ne zovu hendi.
Inace domicilni postuju sve zakone i ekoloske standarde tako da nema ovih sa strane bili bi ko Svica :mrgreen:.
Od stubista u koja moras uci sa bismilom, preko okruzenja zgrada, parkova, rijeka punih smeca, divlje gradnje, lozenja svega i svacega, do parkiranja gdje ti je kurcu cejf i slicno :mrgreen: .
ExNihilo

#115 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by ExNihilo »

Black swan wrote: 26/02/2021 12:37
Najvise bih volio nocni cuvar
Sto manje kontakta s ljudima
Image
moonca

#116 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by moonca »

:dajba:

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#117 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by _BataZiv_0809 »

sherbett wrote: 26/02/2021 16:18 Nisam BiH stanovnik, al odselit cu u SveCku
Otkud sad pa to?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#118 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by _BataZiv_0809 »

sherbett wrote: 26/02/2021 16:25
_BataZiv_0809 wrote: 26/02/2021 16:19
sherbett wrote: 26/02/2021 16:18 Nisam BiH stanovnik, al odselit cu u SveCku
Otkud sad pa to?
Zakaj ne?
Sta cu ovdje? Radit za 800-1000 eura?
Pa sve potrosim
I gore ces isto. Nadji kakvog bogatog naseg dijasporaša :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#119 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by _BataZiv_0809 »

Veca plata veci prohtjevi :D sve ces slupat :D
belfy

#120 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by belfy »

ExNihilo wrote: 25/02/2021 22:37
belfy wrote: 25/02/2021 21:39 @ExNihilo, zar i ti nisi bio vani? stavi i svoj osvrt na povratak pa da se mogu procijeniti bonusi i manjkavosti istog.
Pisao sam o svemu na brojnim temama slične namjene i nemam reći ništa što već nisam. Uostalom, davno sam shvatio da na ovim temama razmjena iskustava i nije svrha, nego se sve svodi na sraz zvizovštine i mali_jomuovštine. Suštinski, kome treba para, s jedne strane, i morningenzi ćevapenzi, s druge strane, u različitim oblicima i varijacijama.

Drugim riječima, diskusija je izrazito polarizovana i besmislena, tužno nadjebavanje jedne izgubljene generacije, kojim češće ubjeđujemo sebe negoli druge. Ja znam što sam otišao i što sam se vratio. Imam tu višedimenzionalnu percepciju koju ima malo ko od sagovornika na ovim temama: čovjeka koji želi otići, koji ode, koji se želi vratiti, i koji to potom i učini. Puni krug, vidio sam stvar iz svih uglova, i sve bih ponovio. Zbog čega, valjda, i nemam potrebu da se ubjeđujem po principu čiji je tata jači.

Kao što sam ranije pisao na ovoj temi, suština je prepoznati šta čovjek zaista želi, šta su mu prioriteti, ne upadajući u zamku pomodarstva, a naročto tuđih očekivanja. Kad jednom odgovoriš na to pitanje i nađeš mir sa sobom, više se ne osvrćeš na ovo pitanje, osim eventualno sa sociološkog i (makro)ekonomskog aspekta.
mora da ne pratim te teme gdje si to pisao, jer se zaista ne sjecam da si pisao o povratku, posto sam do nedavno mislio da si jos uvijek vani. tek nedavno shvatih da si se ti vratio, ali nisam nigdje vidio da si pricao o tome. zato i postavih pitanje. na kojim si temama pisao o tome ako se mozes sjetiti?
belfy

#121 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 25/02/2021 23:06
belfy wrote: 25/02/2021 21:39
@_BataZiv_0809, ti, kao da si protiv odlazaka, a sam upires prema Rusiji... jasno je da kao pravnik mozes tesko u Evropu, ali mozda je dovoljno izabrati drugu banku...
Bio, vidio, vratio se. Mogu opet da hocu i kad hocu. Mene su trazili poimenicno da dodjem, nisam ja ganjao da idem, tako da ne vidim dje gonis sa svojim vjecito efemernim pitanjima.
naravno da ti se cini da je neko moje pitanje efemerno, ali ja upravo saznadoh nesto novo, a i razumjeh nesto drugo. zahvaljujem na odgovoru drug Bata. :kakoste:
Last edited by belfy on 26/02/2021 17:01, edited 1 time in total.
alen_alenovski

#122 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by alen_alenovski »

Uvijek ce biti i onih koji se vrate iz onog ili onog razloga samo sto je broj onih koji idu mnogo veci. Neke je eto i sramota vratiti se ali se vrate. Neki skontaju da su nesposobniji nego sto misle da jesu, pa se ne snadju. Vrate se i oni. Takve je mozda najvise sramota. Nekima je tesko vidjeti da "peraci guzica" bolje prodju od njih pa ne izostave da ih nazovu peracima guzova gdje god se sjete, jer oni to i jesu. Ti su ljudi inace i njegovatelji pored toga sto su peraci guzica. Neki misle da drugi lazu sami sebe a ti drugi mozda misle da ovi prvi lazu sami sebe. Svako ima svoje razloge. Nekog opasni kompleksi pucaju, neko je nepromisljen, neko je nesto trece. Sto ljudi, sto cudi.

Uglavnom ljudi idu trbuhom za kruhom a i sto tako su ljudi razliciti. Imam skolskog koji je imucan, imaju firmu. I on i brat su poslije srednje isli vani da studiraju. Brat je stariji od njega par godina, zavrsio je fakultet i ostao je tamo. On se vratio. Kaze da mu se nije svidjelo. To je samo jedan od dokaza koliko su ljudi razliciti. Dva brata a susta suprotnost. On inace radi kod oca u firmi, ide na privatni fakultet u Tuzli. Jednom smo bas sjedili na kafi u toku dana kad sam obnovio godinu. Tad je rekao da je jedan od razloga zbog kojih se vratio upravo taj sto vani nemas s kim popiti kafu po danu. Posto sam to vise puta cuo od nasih ljudi, pricao sam ranije sa bratom o tome. Brat kaze da ne pije kafu po kaficima u toku dana i da ne bi pio kafu ni u BiH u toku radnog vremena jer bi vjerovatno u to vrijeme radio. To sam rekao skolskom a on je rekao da moj brat ima pravo ali da se, eto njemu licno, to nije svidjelo vani. Bio je jos jedan skolski s nama, on inace nista ne radi a i ne studira. Poslije toga smo sjeli u Audija i otisli igrati sokera kod ovog prvog kuci. Audi je naravno od prvog navedenog :D
Inace, ovaj skolski sto ima firmu je stvarno dobar momak. Nije pokvaren sekunde.
Tad kad sam obnovio godinu, mogao sam raditi i kod njega u firmi a i ovaj jaran sto ne radi moze, ali nece.
Plata je 650 KM sa svim, malo jeste ali njegov otac kaze da inzinjeri po firmama na pocetku imaju platu po 900 KM i da ne moze on placati obicne radnike isto. Ovi iskusniji radnici imaju vecu platu, prijavljen si na minimalac, ostalo je na ruke. Vecina je po firmama inace radila na crno dok ih jedne godine nije inspekcija procesljala pa sad odmah prijavljuju radnika prvi dan ali su svi na minimalcu. Njegov otac isto tako kaze da je svjestan da nisu neke plate, da vara drzavu ali isto tako psuje drzavu i govori da mu drzava nista nije dala kad je razvijao posao, da je samo imao problema i da je isto tako mogao propasti pa bi i on radio danas za 900 KM. Da li je upravu, ne znam. Ima tu svega, nije sve crno ili bijelo.
Tad nisam poceo raditi kod njih i iz razloga sto je brat vec bio u Njemackoj pa mi je on pomagao. Da nije tako, vjerovatno bih radio da pomognem roditeljima. Mama je domacica, otac radi u rudniku i u slobodno vrijeme radi parket privatno. Ne placa ni on nikakve poreze. Nisam siguran ni da zna da bi to trebao prijavljati :D , a i da zna ne bi placao sto posto tako da mu i ne spominjem. Kako je brat otisao, lakse je odmah i roditeljima a i meni. Recimo dok je brat studirao, on je morao mijenjati autobuse do Tuzle jer nema direktne linije a meni otac moze i dom placati.

Kod nas stvarno ima puno ljudi koji su otisli i koji bi da idu. Pored Njemacke i u Sloveniju idu. Vecina koja ide za Sloveniju, planira u buducnosti za Njemacku. Slovenija im je u planu kao usputna stanica. Ne samo u mom mjestu nego u cijelom kantonu. Zanatlije, tehnicari, medicinari, inzinjeri, njegovatelji. Ovdje rijetko ko radi u struci jer u istoj nema posla za sve a i plate su lose. Da najveci uslov za odlazak nije poznavanje Njemackog jezika i da ne postoje ogranicenja koja se ticu vize vjerovatno bi i vise ljudi islo. Idu ljudi i sezonski puno, Slovenija, Belgija, Njemacka s tim da bi vecina ostala ali ne mogu dobiti odgovarajucu dozvolu. Evo npr. u Srednjoj Spionici imaju skoro svi putovnicu. Od omladine niko nije ostao.

Bratu je na pocetku isto bilo malo teze. On bas dobro zna Njemacki i opet govori da se na pocetku osjecao neprihvacen i da mu je bilo neugodno, cak se osjecao i kao gradjanin drugog reda. Dzaba sto dobro zna jezik. On je inace ovako mirniji tip. Kaze da mu je tako bilo dok nije upoznao nekog Hrvata.Kad su se poceli vise druziti, brat ga pitao da li on isto to osjeti na sebi. Ovaj mu rekao da ga ne vole svi ni u BiH a kamoli u Njemackoj i ko hoce da se druzi i ima kontakt s tobom, bujrum. Ko nece, ko mu hebe mater. Rekao mu taj jaran da je uspjesniji brat sto je dospio iz BiH do Njemacke nego 90 posto domacih. Brata sad boli on stvar. Cak mislim da se malo i osilio tamo. Kad mu kazes, zacrveni se ko paprika i smije se. Drago mu.

Brat isto tako govori da je upoznao dosta nasih koji se stalno zale ali niko se ne vraca. Kaze da dosta ljudi precjenjuje svoje sposobnosti. Misle da vrijede vise nego sto stvarno doprinose. Svjestan je, kaze, da ce on uglavnom manje zaradjivati od domaceg na istoj poziciji ali isto tako sebe smatra prosjecnim inzinjerom. Kaze moze biti da ce on raditi za 10 000 EUR manju godisnju platu od domaceg ali da mu je opet dobro. On govori da mu je neki kolega to otvoreno rekao. Da i oni kad idu u Svicarsku da rade, rade isti posao za manje novca od domaceg. Naravno, ne mora da znaci da je svugdje tako.
On govori da njemacke firme strance zaposljavaju iz 3 razloga:
1. fali im radnika na tim pozicijama
2. strani radnik ce raditi za manje para nego domaci
3. stranac je masina u svom poslu, vrhunski strucnjak.
Govori isto da su nasi ljudi u velikoj prednosti tamo kad dodju, jer je kod nas normalno raditi vikendom a svabo nece ni da cuje :lol: A dodatno placeno. I opet kazem, moze biti a i ne mora. Sto ljudi, sto cudi.

I ja cim, zavrsim fakultet idem, brat sredjuje posao i sve. Moje je samo da odem. Pa ako nakon 10 godina iskustva kao inzinjer budem imao 60 000 EUR godisnje ili kojim slucajem vise a svabo 80 000 EUR, nema problema :mrgreen:
Ne smijem ni zamisliti da je obrnuta situacija, da smo mi Njemacka a oni BiH i da oni nama dolaze. Kakav bi to rusvaj bio.

I da se izvinim ako sam nekog uvrijedio prvim postom jer su neki pisali da sam se nagovorio Tuzlacima i Sarajlijama, mislim da nisam a i nije mi bila namjera. Ja sam inace dijete sa sela rumenih obrascica i dijelim ljude na dobre i lose. Ko zna, mozda bih i ja da sam rodjen u Sarajevu ili Tuzli, bio jedan od onih kojima su seljaci za sve krivi :mrgreen: Opet kazem, sto ljud i sto cudi a svako ima svoju sudbinu.
Pozdrav svim ljudima dobre volje.
Last edited by alen_alenovski on 26/02/2021 17:05, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#123 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by _BataZiv_0809 »

belfy wrote: 26/02/2021 16:59
_BataZiv_0809 wrote: 25/02/2021 23:06
belfy wrote: 25/02/2021 21:39
@_BataZiv_0809, ti, kao da si protiv odlazaka, a sam upires prema Rusiji... jasno je da kao pravnik mozes tesko u Evropu, ali mozda je dovoljno izabrati drugu banku...
Bio, vidio, vratio se. Mogu opet da hocu i kad hocu. Mene su trazili poimenicno da dodjem, nisam ja ganjao da idem, tako da ne vidim dje gonis sa svojim vjecito efemernim pitanjima.
naravno da ti se cini da je neko moje pitanje efemerno, ali ja upravo saznadoh nesto novo, a i razumjeh nesto drugo. zahvaljujem na odgovoru. :kakoste:
Budi slobodan i toliko ljubazan da obrazlozis boldano.
dječak sa šibicama

#124 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by dječak sa šibicama »

I oni sto ne zele ici, odu. Recimo, vozaci kamiona, masovno ljudi odlaze raditi za stranjske firme.

Imam par poznanika, jedan cak promijenio zanimanje, polozio kategoriju i zavrsio kod 95, otisao voziti za neku slovenacku firmu. U spediciji ljudi imaju i do 100 eura dnevnicu, za neki normalan posao gdje mu ne gule ledja hladno dobije 80 eura dnevnicu plus taj neki minimalac od drzave koliko vec izadje par stotina eura.
Ti ljudi zive u kamionu po mjesec dva tri, onda dodju kuci desetak dana u Bosnu kod zene i djece.

Uglavnom, takvu platu od 2 ipo milje eura mjesecno na ruke, u Bosni nece naci.

Njih spominjem jer nisu odseljeni, ali zapravo jesu jer ne rade u BiH, nisu u financijskom sistemu osim sto eto potrose platu kod kuce.
detroit-mercy

#125 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

alen_alenovski wrote: 26/02/2021 17:01 Uvijek ce biti i onih koji se vrate iz onog ili onog razloga samo sto je broj onih koji idu mnogo veci. Neke je eto i sramota vratiti se ali se vrate. Neki skontaju da su nesposobniji nego sto misle da jesu, pa se ne snadju. Vrate se i oni. Takve je mozda najvise sramota. Nekima je tesko vidjeti da "peraci guzica" bolje prodju od njih pa ne izostave da ih nazovu peracima guzova gdje god se sjete, jer oni to i jesu. Ti su ljudi inace i njegovatelji pored toga sto su peraci guzica. Neki misle da drugi lazu sami sebe a ti drugi mozda misle da ovi prvi lazu sami sebe. Svako ima svoje razloge. Nekog opasni kompleksi pucaju, neko je nepromisljen, neko je nesto trece. Sto ljudi, sto cudi.

Uglavnom ljudi idu trbuhom za kruhom a i sto tako su ljudi razliciti. Imam skolskog koji je imucan, imaju firmu. I on i brat su poslije srednje isli vani da studiraju. Brat je stariji od njega par godina, zavrsio je fakultet i ostao je tamo. On se vratio. Kaze da mu se nije svidjelo. To je samo jedan od dokaza koliko su ljudi razliciti. Dva brata a susta suprotnost. On inace radi kod oca u firmi, ide na privatni fakultet u Tuzli. Jednom smo bas sjedili na kafi u toku dana kad sam obnovio godinu. Tad je rekao da je jedan od razloga zbog kojih se vratio upravo taj sto vani nemas s kim popiti kafu po danu. Posto sam to vise puta cuo od nasih ljudi, pricao sam ranije sa bratom o tome. Brat kaze da ne pije kafu po kaficima u toku dana i da ne bi pio kafu ni u BiH u toku radnog vremena jer bi vjerovatno u to vrijeme radio. To sam rekao skolskom a on je rekao da moj brat ima pravo ali da se, eto njemu licno, to nije svidjelo vani. Bio je jos jedan skolski s nama, on inace nista ne radi a i ne studira. Poslije toga smo sjeli u Audija i otisli igrati sokera kod ovog prvog kuci. Audi je naravno od prvog navedenog :D
Inace, ovaj skolski sto ima firmu je stvarno dobar momak. Nije pokvaren sekunde.
Tad kad sam obnovio godinu, mogao sam raditi i kod njega u firmi a i ovaj jaran sto ne radi moze, ali nece.
Plata je 650 KM sa svim, malo jeste ali njegov otac kaze da inzinjeri po firmama na pocetku imaju platu po 900 KM i da ne moze on placati obicne radnike isto. Ovi iskusniji radnici imaju vecu platu, prijavljen si na minimalac, ostalo je na ruke. Vecina je po firmama inace radila na crno dok ih jedne godine nije inspekcija procesljala pa sad odmah prijavljuju radnika prvi dan ali su svi na minimalcu. Njegov otac isto tako kaze da je svjestan da nisu neke plate, da vara drzavu ali isto tako psuje drzavu i govori da mu drzava nista nije dala kad je razvijao posao, da je samo imao problema i da je isto tako mogao propasti pa bi i on radio danas za 900 KM. Da li je upravu, ne znam. Ima tu svega, nije sve crno ili bijelo.
Tad nisam poceo raditi kod njih i iz razloga sto je brat vec bio u Njemackoj pa mi je on pomagao. Da nije tako, vjerovatno bih radio da pomognem roditeljima. Mama je domacica, otac radi u rudniku i u slobodno vrijeme radi parket privatno. Ne placa ni on nikakve poreze. Nisam siguran ni da zna da bi to trebao prijavljati :D , a i da zna ne bi placao sto posto tako da mu i ne spominjem. Kako je brat otisao, lakse je odmah i roditeljima a i meni. Recimo dok je brat studirao, on je morao mijenjati autobuse do Tuzle jer nema direktne linije a meni otac moze i dom placati.

Kod nas stvarno ima puno ljudi koji su otisli i koji bi da idu. Pored Njemacke i u Sloveniju idu. Vecina koja ide za Sloveniju, planira u buducnosti za Njemacku. Slovenija im je u planu kao usputna stanica. Ne samo u mom mjestu nego u cijelom kantonu. Zanatlije, tehnicari, medicinari, inzinjeri, njegovatelji. Ovdje rijetko ko radi u struci jer u istoj nema posla za sve a i plate su lose. Da najveci uslov za odlazak nije poznavanje Njemackog jezika i da ne postoje ogranicenja koja se ticu vize vjerovatno bi i vise ljudi islo. Idu ljudi i sezonski puno, Slovenija, Belgija, Njemacka s tim da bi vecina ostala ali ne mogu dobiti odgovarajucu dozvolu. Evo npr. u Srednjoj Spionici imaju skoro svi putovnicu. Od omladine niko nije ostao.

Bratu je na pocetku isto bilo malo teze. On bas dobro zna Njemacki i opet govori da se na pocetku osjecao neprihvacen i da mu je bilo neugodno, cak se osjecao i kao gradjanin drugog reda. Dzaba sto dobro zna jezik. On je inace ovako mirniji tip. Kaze da mu je tako bilo dok nije upoznao nekog Hrvata.Kad su se poceli vise druziti, brat ga pitao da li on isto to osjeti na sebi. Ovaj mu rekao da ga ne vole svi ni u BiH a kamoli u Njemackoj i ko hoce da se druzi i ima kontakt s tobom, bujrum. Ko nece, ko mu hebe mater. Rekao mu taj jaran da je uspjesniji brat sto je dospio iz BiH do Njemacke nego 90 posto domacih. Brata sad boli on stvar. Cak mislim da se malo i osilio tamo. Kad mu kazes, zacrveni se ko paprika i smije se. Drago mu.

Brat isto tako govori da je upoznao dosta nasih koji se stalno zale ali niko se ne vraca. Kaze da dosta ljudi precjenjuje svoje sposobnosti. Misle da vrijede vise nego sto stvarno doprinose. Svjestan je, kaze, da ce on uglavnom manje zaradjivati od domaceg na istoj poziciji ali isto tako sebe smatra prosjecnim inzinjerom. Kaze moze biti da ce on raditi za 10 000 EUR manju godisnju platu od domaceg ali da mu je opet dobro. On govori da mu je neki kolega to otvoreno rekao. Da i oni kad idu u Svicarsku da rade, rade isti posao za manje novca od domaceg. Naravno, ne mora da znaci da je svugdje tako.
On govori da njemacke firme strance zaposljavaju iz 3 razloga:
1. fali im radnika na tim pozicijama
2. strani radnik ce raditi za manje para nego domaci
3. stranac je masina u svom poslu, vrhunski strucnjak.
Govori isto da su nasi ljudi u velikoj prednosti tamo kad dodju, jer je kod nas normalno raditi vikendom a svabo nece ni da cuje :lol: A dodatno placeno. I opet kazem, moze biti a i ne mora. Sto ljudi, sto cudi.

I ja cim, zavrsim fakultet idem, brat sredjuje posao i sve. Moje je samo da odem. Pa ako nakon 10 godina iskustva kao inzinjer budem imao 60 000 EUR godisnje ili kojim slucajem vise a svabo 80 000 EUR, nema problema :mrgreen:
Ne smijem ni zamisliti da je obrnuta situacija, da smo mi Njemacka a oni BiH i da oni nama dolaze. Kakav bi to rusvaj bio.

I da se izvinim ako sam nekog uvrijedio prvim postom jer su neki pisali da sam se nagovorio Tuzlacima i Sarajlijama, mislim da nisam a i nije mi bila namjera. Ja sam inace dijete sa sela rumenih obrascica i dijelim ljude na dobre i lose. Ko zna, mozda bih i ja da sam rodjen u Sarajevu ili Tuzli, bio jedan od onih kojima su seljaci za sve krivi :mrgreen: Opet kazem, sto ljud i sto cudi a svako ima svoju sudbinu.
Pozdrav svim ljudima dobre volje.
Jel istina da su u Sladnoj navjeci cakijasi :mrgreen:.
Post Reply