Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Gandra_1

#851 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gandra_1 »

Pa jel vi srvarno mislite da ce vam nova vlada ukinuti sve mjere koje drzi cijeli svijet. Shvatite ljudi da i sa svim ovim vjerama zivimo i radimo najopustenije u Evropi.
Virus nije nista manje opasana nego ranije, oa vidite u Srbiji kao odjednon ogroman skok. Sada da i kod nas skoci i bolnice se napune, onda bi bila kuknjava na zdravstveni sistem
Naslovnica

#852 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Gandra_1 wrote: 25/02/2021 11:30 Pa jel vi srvarno mislite da ce vam nova vlada ukinuti sve mjere koje drzi cijeli svijet. Shvatite ljudi da i sa svim ovim vjerama zivimo i radimo najopustenije u Evropi.
Virus nije nista manje opasana nego ranije, oa vidite u Srbiji kao odjednon ogroman skok. Sada da i kod nas skoci i bolnice se napune, onda bi bila kuknjava na zdravstveni sistem
Ne mislim.
A šta misliš da su "naredili" nešto ovako:

1. Naredite ljekarima da pregledaju pacijenta negativnog na covid u ambulanti,a ne da ga salju u covid ambulantu.
2. Naredite da pacijenti koji su negativni na covid a moraju primati inekcije,da ih prime u ambulanti ili domu zdravlja,a ne u covid ambulanti
3. Naredite da se vise pazi na dezinfekciju u covid ambulanti( koliko puta sam bila nikad nisam vidjela da neko dezinfikuje,osim kada je kraj smjene u 13.30, poprskaju se podovi)
4. Naredite da trijazni punktovi mjere temperaturu kako treba, a ne da izmjere 31.4 temperaturu i kazu u redu je gospodjo
5. Naredite da pacijentima ne uzimaju elektronsku knjizicu,pa je stave na sto,pa u ruke jedne sestre,pa u ruke druge, nabavite skenere,skenirajte kod bez "pipanja" knjizice...
6. Uvedite preglede bez uutnice u covid ambulanti, em ljekari trose vrijeme, em pacijenti trose telefon dok dobiju sestru,pa popricaju sa doktoricom i na kraju dobiju uputnicu
zubi

#853 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Naslovnica wrote: 25/02/2021 11:44 Ne mislim.

1. Naredite ljekarima da pregledaju pacijenta negativnog na covid u ambulanti,a ne da ga salju u covid ambulantu.
2. Naredite da pacijenti koji su negativni na covid a moraju primati inekcije,da ih prime u ambulanti ili domu zdravlja,a ne u covid ambulanti
3. Naredite da se vise pazi na dezinfekciju u covid ambulanti( koliko puta sam bila nikad nisam vidjela da neko dezinfikuje,osim kada je kraj smjene u 13.30, poprskaju se podovi)
4. Naredite da trijazni punktovi mjere temperaturu kako treba, a ne da izmjere 31.4 temperaturu i kazu u redu je gospodjo
5. Naredite da pacijentima ne uzimaju elektronsku knjizicu,pa je stave na sto,pa u ruke jedne sestre,pa u ruke druge, nabavite skenere,skenirajte kod bez "pipanja" knjizice...
6. Uvedite preglede bez uutnice u covid ambulanti, em ljekari trose vrijeme, em pacijenti trose telefon dok dobiju sestru,pa popricaju sa doktoricom i na kraju dobiju uputnicu
Posto je "gospodja" pisala, pretpostavljam da nisi ti :D

Sve, sve, al otkud ovo:

???
Naslovnica

#854 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

zubi wrote: 25/02/2021 13:52
Naslovnica wrote: 25/02/2021 11:44 Ne mislim.

Posto je "gospodja" pisala, pretpostavljam da nisi ti :D

Sve, sve, al otkud ovo:

???
Pitaj nju, ima na FB na Vlada KS
Vjerojatno zna nešto što se radi a ne bi trebalo.
laik1981

#855 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Protokoli u zdravstvenom sistemu su se uveliko promijenili u zadnjih dva mjeseca i od tada je i krenulo na bolje. U opcoj bolnici prilikom prijema urade antigenski test i ne odlazu vise prijeme kod ozbiljnijih stanja. Posle prijema ides u poseban odjel i cekas rezultat pcr testa ako je potrebna operacija i test bude gotov za 24h. Uglavnom sada ne odbijaju pacijente. Svako odjeljenje sad ima izolatorij za pozitivne.

Dosta se popravila situacija i na KCUS-u.

Brojevi hospitalizovanih koji su pcr pozitivni nisu svi zbog problema izazvanim covidom. Ima tu ljudi koji su primljeni zbog svojih primarnih problema, a usput su pozitivni i leze na covid odjelima klinika koje su zaduzene za njihove osnovne bolesti.. Takvi ljudi do zadnja 3-4 mjeseca nisu bili zbrinjavani i vracani su kuci do negativnog testa sto je izazvalo katastrofu o kojoj je svojevremeno govorio i Ismet Gavrankapetanovic..

Sto se tice ambulanti porodicne medicine i oni su otvorili vrata i ne lijece vise preko telefona. U zdravstvu se situacija skoro vratila na period prije pandemije..

Ono sto je po meni pogresno su ogromne guzve u opstoj bolnici u kabinetima gdje se vrse kontrole jer su redovi za sve kabinete unutra. Jutros je u jednom uskom hodniku cekalo blizu 200 ljudi, a ceka se i po 2-3 sata. Po meni su trebali staviti klupe vani i da se vani ceka..

Uglavnom, u odnosu na prije 4-5 mjeseci razlika u protokolima je drasticna..
aldinjo

#856 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

Gandra_1 wrote: 25/02/2021 11:30 Pa jel vi srvarno mislite da ce vam nova vlada ukinuti sve mjere koje drzi cijeli svijet. Shvatite ljudi da i sa svim ovim vjerama zivimo i radimo najopustenije u Evropi.
I šta onda? Još 5 godina "držati" mjere?
Naslovnica

#857 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

laik1981 wrote: 25/02/2021 14:14 Protokoli u zdravstvenom sistemu su se uveliko promijenili u zadnjih dva mjeseca i od tada je i krenulo na bolje. U opcoj bolnici prilikom prijema urade antigenski test i ne odlazu vise prijeme kod ozbiljnijih stanja. Posle prijema ides u poseban odjel i cekas rezultat pcr testa ako je potrebna operacija i test bude gotov za 24h. Uglavnom sada ne odbijaju pacijente. Svako odjeljenje sad ima izolatorij za pozitivne.

Brojevi hospitalizovanih koji su pcr pozitivni nisu svi zbog problema izazvanim covidom. Ima tu ljudi koji su primljeni zbog svojih primarnih problema, a usput su pozitivni i leze na covid odjelima klinika koje su zaduzene za njihove osnovne bolesti.. Takvi ljudi do zadnja 3-4 mjeseca nisu bili zbrinjavani i vracani su kuci do negativnog testa sto je izazvalo katastrofu o kojoj je svojevremeno govorio i Ismet Gavrankapetanovic..

Sto se tice ambulanti porodicne medicine i oni su otvorili vrata i ne lijece vise preko telefona. U zdravstvu se situacija skoro vratila na period prije pandemije..

Ono sto je po meni pogresno su ogromne guzve u opstoj bolnici u kabinetima gdje se vrse kontrole jer su redovi za sve kabinete unutra. Jutros je u jednom uskom hodniku cekalo blizu 200 ljudi, a ceka se i po 2-3 sata. Po meni su trebali staviti klupe vani i da se vani ceka..

Ja sam u zadnja 2-3 dana ganjao neke uputnice i nalaze.
Otišao u ambulantu porodične medicine u B-fazi, došao na red za 5 minuta. Nema pacijenata, dvije sestre, dvije doktorice. Elektronski u Kumrovec otišla uputnica za krv i urin. Odem tamo, red 30 ljudi, ulazi po 10. Završio za 30min. Nalazi gotovi u 14h, elektronski dostupni ljekaru porodične medicine. Odem sutradan, ova mi u ambulanti porodične medicine štampala nalaze, pogledala u sistemu dostupne termine i rezervisala termin kod interniste u Kumrovcu tada i tada u toliko i toliko, sve elektronski, bez ijednog papira.
Ja ono, paf, nevjerojatno, pao na guzicu, nema tako ni u Švici. Fakat sam impresioniran kako sam sve brzo i efikasno odradio.
:shock: :thumbup:
kox

#858 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Ako bih sudio po mojoj okolini rekao bih da korone opet ima bruka u Sarajevu. Više prijatelja i poznanika pozitivno u zadnjih par dana.
komercionala

#859 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by komercionala »

kox wrote: 25/02/2021 16:12 Ako bih sudio po mojoj okolini rekao bih da korone opet ima bruka u Sarajevu. Više prijatelja i poznanika pozitivno u zadnjih par dana.
i kod mene, ali uglavnom oni sto stalno pricaju kako ce se zaraziti, lafo strah ih ... potvrđeno, dobiti kocid danas je IN.
laik1981

#860 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Naslovnica wrote: 25/02/2021 16:07
laik1981 wrote: 25/02/2021 14:14 Protokoli u zdravstvenom sistemu su se uveliko promijenili u zadnjih dva mjeseca i od tada je i krenulo na bolje. U opcoj bolnici prilikom prijema urade antigenski test i ne odlazu vise prijeme kod ozbiljnijih stanja. Posle prijema ides u poseban odjel i cekas rezultat pcr testa ako je potrebna operacija i test bude gotov za 24h. Uglavnom sada ne odbijaju pacijente. Svako odjeljenje sad ima izolatorij za pozitivne.

Ja sam u zadnja 2-3 dana ganjao neke uputnice i nalaze.
Otišao u ambulantu porodične medicine u B-fazi, došao na red za 5 minuta. Nema pacijenata, dvije sestre, dvije doktorice. Elektronski u Kumrovec otišla uputnica za krv i urin. Odem tamo, red 30 ljudi, ulazi po 10. Završio za 30min. Nalazi gotovi u 14h, elektronski dostupni ljekaru porodične medicine. Odem sutradan, ova mi u ambulanti porodične medicine štampala nalaze, pogledala u sistemu dostupne termine i rezervisala termin kod interniste u Kumrovcu tada i tada u toliko i toliko, sve elektronski, bez ijednog papira.
Ja ono, paf, nevjerojatno, pao na guzicu, nema tako ni u Švici. Fakat sam impresioniran kako sam sve brzo i efikasno odradio.
:shock: :thumbup:
Sve se promijenilo skoro preko noci. Iz jedne krajnosti u drugu. Ovako kako se sad radi se moglo raditi od pocetka. Steta bi bila drasticno manja. Nazad nema. Odgovarati nece niko jer je slicna praksa sirom svijeta. Valjda su izvukli pouke..
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#861 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by un1ted »

Da i kod mene isto tako, kao da nas je neko pošpricao :D :?
Naslovnica

#862 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Neko se izgleda nekome dobro matere najeb'o...
:thumbup:
spinel_

#863 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

https://avaz.ba/vijesti/bih/633615/obja ... nikog-nema

Objavio snimak sa KCUS-a: "Prazni hodnici, nigdje nikog nema"

Dodao je da su ispred samo dva radnika obezbjeđenja te žena koja mjeri temperaturu
escobar__

#864 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Evo vele iz Opće bolnice kako su svi COVID odjeli popunjeni i kako je "u protekla 24 sata je zabilježen najveći broj hospitaliziranih pacijenata od početka pandemije koronavirusa."

Mene zanima kako? Ne bih teoretisao da li lažu ili ne, kako je moguće da je danas najveći broj hospitalizacija, a nije bio u "peaku" u novembru i decembru?
Trappist

#865 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

escobar__ wrote: 26/02/2021 09:30 Evo vele iz Opće bolnice kako su svi COVID odjeli popunjeni i kako je "u protekla 24 sata je zabilježen najveći broj hospitaliziranih pacijenata od početka pandemije koronavirusa."

Mene zanima kako? Ne bih teoretisao da li lažu ili ne, kako je moguće da je danas najveći broj hospitalizacija, a nije bio u "peaku" u novembru i decembru?
Cerkez i ostali uhljebi ce ti reci da je to zbog opustanja naroda :-) a nikad vece guzve i vise ljudi nije bilo nego pocetkom januara. Na bjelasnici su bili svaku noc derneci, bilo i dijaspore, raje iz srbije praaavo puno, jahorina isto. Otprilike je citav januar takav bio i nije bilo povecanja brojeva. I iz nekog razloga sad krajem februara krenuli rasti brojevi...isto kao da nas je neko naspricao sto gore neko rece :lol:
escobar__

#866 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Trappist wrote: 26/02/2021 10:16
escobar__ wrote: 26/02/2021 09:30 Evo vele iz Opće bolnice kako su svi COVID odjeli popunjeni i kako je "u protekla 24 sata je zabilježen najveći broj hospitaliziranih pacijenata od početka pandemije koronavirusa."

Cerkez i ostali uhljebi ce ti reci da je to zbog opustanja naroda :-) a nikad vece guzve i vise ljudi nije bilo nego pocetkom januara. Na bjelasnici su bili svaku noc derneci, bilo i dijaspore, raje iz srbije praaavo puno, jahorina isto. Otprilike je citav januar takav bio i nije bilo povecanja brojeva. I iz nekog razloga sad krajem februara krenuli rasti brojevi...isto kao da nas je neko naspricao sto gore neko rece :lol:
Sve vrijeme (zima) kod nas je sve otvoreno i uredno radi, tokom novembra i decembra smo imali "peak" kada je najviše ljudi obolilo (i nažalost umrlo) i neka ugruba procjena je da barem 30-40 posto ljudi ima imunitet na ovo (kroz obolijevanje i izlječenje).

Uprkos tome iz Opće bolnice vele da je sad najveći broj hospitalizovanih (kad je dnevni + mnogo manji u odnosu na novembar i decembar), a i nije mi jasno šta je s "imuniteta krda" iz ta dva mjeseca pa sad odjedanput opet neki veliki rast?
Ali_G

#867 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Mislim da su ovi veliki brojevi sada upravo posljedica desavanja iz zadnje sedmice januara. I u zadnjoh sedmici januara je bio primjetan rast u odnosu na decembar. U mom radnom okruzenju u decembru nije bio niko zarazen, u februaru vec 7-8 ljudi.
Sto se tice kolektivnog imuniteta, sa novembarskim valom smo mozda izasli na 50% ljudi koji su bili u kontaktu sa virusom. Pa nek je i 60%, ostalo je dovoljno ljudi da se zarazi i to je to sto se desava u ovom sad trenutku. Na kraju, nismo mi izolovani slucaj. Pandemija divlja u Srbiji, Slovackoj, Ceskoj, Ukrajini...
hladan.preminger

#868 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by hladan.preminger »

divlja pandemija testova
dust71000

#869 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by dust71000 »

Zna li neko ako jedan član domaćinstva dobije nalog za samoizolaciju od ljekara, da li se to zvanično odnosi i na sve ostale članove domaćinstva ?
laik1981

#870 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

dust71000 wrote: 26/02/2021 11:46 Zna li neko ako jedan član domaćinstva dobije nalog za samoizolaciju od ljekara, da li se to zvanično odnosi i na sve ostale članove domaćinstva ?
Zakonski se odnosi samo na onog ko je dobio rjesenje, odnosno ko je zaveden u sistem..
aldinjo

#871 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

Ali_G wrote: 26/02/2021 11:25 Mislim da su ovi veliki brojevi sada upravo posljedica desavanja iz zadnje sedmice januara. I u zadnjoh sedmici januara je bio primjetan rast u odnosu na decembar. U mom radnom okruzenju u decembru nije bio niko zarazen, u februaru vec 7-8 ljudi.
Sto se tice kolektivnog imuniteta, sa novembarskim valom smo mozda izasli na 50% ljudi koji su bili u kontaktu sa virusom. Pa nek je i 60%, ostalo je dovoljno ljudi da se zarazi i to je to sto se desava u ovom sad trenutku. Na kraju, nismo mi izolovani slucaj. Pandemija divlja u Srbiji, Slovackoj, Ceskoj, Ukrajini...
Kako da ne! Posljedica onog što je bilo prije skoro dva mjeseca. :skoljka: :run:
Haris.ba

#872 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Haris.ba »

dust71000 wrote: 26/02/2021 11:46 Zna li neko ako jedan član domaćinstva dobije nalog za samoizolaciju od ljekara, da li se to zvanično odnosi i na sve ostale članove domaćinstva ?
Pa zar nisu pitali ko je u domacinstvu?
dust71000

#873 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by dust71000 »

Haris.ba wrote: 26/02/2021 14:44
Pa zar nisu pitali ko je u domacinstvu?
Pitao je doktor sa kim živite, ali sve vrijeme je govorio o izolaciji te osobe, nije spominjao ostale u domaćinstvu.
Naslovnica

#874 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

To se valjda podrazumijeva?
Meni je došlo rješenje o izolaciji, na moje ime, i ispod nabrojani članovi domaćinstva koje sam ja nabrojao prilikom prijave.
dust71000

#875 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by dust71000 »

Imenom i prezimenom nabrojani ? To mi nije jasno, jer nije isti ljekar u pitanju a nije pitao za imena i prezimena članova domaćinstva.
Locked