BiH proizvodi (domaće je najbolje)
Moderator: anex
-
Senci1
#8151 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
ma jašta
samo si zaboravio reći, obavezno gustirat i u kakvom eksluzivnom restoranu da te odere 50-100 km
kad je bal, nek je maskembal
daj bolan, gdje ti živiš...
samo si zaboravio reći, obavezno gustirat i u kakvom eksluzivnom restoranu da te odere 50-100 km
kad je bal, nek je maskembal
daj bolan, gdje ti živiš...
-
Hakiz
#8152 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Vino nije piće za lokanje, ko ima para pije svaki dan čašu ili dvije, ko ima manje pije jednom sedmično, ko ima baš malo, ne pije vino.
Vino je piče za gušt, tako da ga je bolje piti malo a da je dobro, nego svaki dan loše. Ne pijem ga ni ja svaki dan, ali dva puta sedmično, ili jednom ako je frka, se može dati po 20-25 KM za malo bolje.
Vukoje Vranac ili Širaz i slična, Tvrdoš Vranac itd ko neće Francuze ili Italijane, Bordo ili Valpolicellu. A Chianti je jeftiniji.
Vino je piče za gušt, tako da ga je bolje piti malo a da je dobro, nego svaki dan loše. Ne pijem ga ni ja svaki dan, ali dva puta sedmično, ili jednom ako je frka, se može dati po 20-25 KM za malo bolje.
Vukoje Vranac ili Širaz i slična, Tvrdoš Vranac itd ko neće Francuze ili Italijane, Bordo ili Valpolicellu. A Chianti je jeftiniji.
-
Senci1
#8153 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
nisam siguran da je tu razlika u cijeni, adekvatna razlici u kvalitetu
više se tu radi o nadrkavanju brendova, kao i u drugim branšama
više se tu radi o nadrkavanju brendova, kao i u drugim branšama
-
Naslovnica
#8154 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Samo domaće!
-
Hakiz
#8155 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Za sličan kvalitet uvozna francuska i italijanska vina su ovdje malo jeftinija od domaćih. Imamo stvarno dobra vina, ali su naša kvalitetna bina preskupa. Recimo, Vukoje Vranac po cijeno od skoro 24 KM je barem 5 KM skuplji nego što bi trebao biti. I Tvrdoš Vranac bo mogao biti jeftiniji, oko 17 KM je malo više nego što vrijedi, 15 je realnija cijena. Ova vina od 4-5 KM su otrovi. Vjerujem da i nisu prava vina od grožđa nego "hemijska". https://glossary.wein.plus/artificial-wine
U Evropi (Italija, Španija, Francuska...) je standardna cijena pristojnog vina "za svaki dan" oko 10 eura.
-
Senci1
#8156 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
tvrdit da su otrovi i hemija, malo pretenciozno
imao sam priliku kupiti odlično crno domaće vino od ljudi koji ga prave sami, u Stocu, otprilike je oko 5 KM litar
e sad ako i oni prave hemiju i otrove...
elem, poenta ja da je 5 KM realna cijena te kategorije vina
e sad, ko hoće bolje i skuplje, može izvoljevat
slično kao kod auta, Fabia je sasvim solidno auto, ali se neko nadrkava i sa Q 7 ili ML om
by the way
ima i Hepok kvalitetnija vina
Cabernet Sauvignon
VRHUNSKO SUHO CRNO VINO

Merlot
VRHUNSKO SUHO CRNO VINO

imao sam priliku kupiti odlično crno domaće vino od ljudi koji ga prave sami, u Stocu, otprilike je oko 5 KM litar
slično kao kod auta, Fabia je sasvim solidno auto, ali se neko nadrkava i sa Q 7 ili ML om
by the way
ima i Hepok kvalitetnija vina
Cabernet Sauvignon
VRHUNSKO SUHO CRNO VINO

Merlot
VRHUNSKO SUHO CRNO VINO

-
kox
#8157 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Večeras u Bazaru kupio ove čokoladice od lješnjaka - 65 feninga
Kontam zeznula se teta na kasi, pripremio 2 KM za 4 čokoladice kad jok. Ne znam fakat, da ne perem više AS grupu ali nije njima dobro sa cijenama.
-
Senci1
#8158 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
idi u Bingo
a ovo gore sliku s cijenom konkretno su zajebali u Merkatoru
valjda ima i manje kokos pakovanje od 35 grama i ono je 0,40 a tu su "podvalili" pod tu cijenu kutiju sa većim pakovanjima od 42 g
i meni je na kasi naplatila onda te po 0,50
ali to je to
Dorine od 80 grama su ti 1,20 do 1,50
nego, kakve su one tebi po ukusu
meni su sasvim ok
i onima sa kojima sam podijelio 
a ovo gore sliku s cijenom konkretno su zajebali u Merkatoru
valjda ima i manje kokos pakovanje od 35 grama i ono je 0,40 a tu su "podvalili" pod tu cijenu kutiju sa većim pakovanjima od 42 g
i meni je na kasi naplatila onda te po 0,50
ali to je to
Dorine od 80 grama su ti 1,20 do 1,50
nego, kakve su one tebi po ukusu
meni su sasvim ok
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#8159 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
I u bingu su 0.60 te cokoladice.
-
Senci1
#8160 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
0,50 je kokos
-
kox
#8161 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
I u Bazaru je 0.50 KM kokos, lješnjak je 0.65 KM.
Meni su ove čokoladice dobre, i vrijede 0.50 KM objektivno. Mogu proći i za 0.60 KM, ali to bi bio neki maksimum za njih. 0.65 KM je previše.
Mislim,kupit ću ja njih kad su mi na ruku kao i kremipan, ali ranije sam kupovao skoro isključivo njih, i to godinama. Znači ako negdje nema tih ili onih sa žitaricama choco club i ne kupim čokoladu. Sad mi vala ne pada na pamet, ako kontaju da deru kupce mogu i bez mene.
Meni su ove čokoladice dobre, i vrijede 0.50 KM objektivno. Mogu proći i za 0.60 KM, ali to bi bio neki maksimum za njih. 0.65 KM je previše.
Mislim,kupit ću ja njih kad su mi na ruku kao i kremipan, ali ranije sam kupovao skoro isključivo njih, i to godinama. Znači ako negdje nema tih ili onih sa žitaricama choco club i ne kupim čokoladu. Sad mi vala ne pada na pamet, ako kontaju da deru kupce mogu i bez mene.
-
Senci1
#8162 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
ej jebiga
stao si za 0,05
to je zarada Bazara
idi u Bingo ili Merkator
tamo su 0,60
stao si za 0,05
idi u Bingo ili Merkator
tamo su 0,60
-
kox
#8163 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Bazar je njihov, kontam tu su im valjda i cijene najpovoljnije, kad jok. Isto je sa Mazom, jeftinija u Hošeu nego u Bazaru
A Bazar mi je usput kad se vraćam sa treninga.
I nije stvarno do tih 5 feninga, nego ne razumijem tu njihovu politiku sa cijenama. Prije 5-6 godina otprilike cijena Vegafruit ajvara je bila ispod 3 KM, i bila je ista kao cijena Tanasić ajvara iz Bijeljine, toga se sjećam. Sličan im je i kvalitet bio. Vitaminkin bio dosta skuplji. Danas je Vegafruitov ajvar skoro 6 KM, Tanasić 3.5 KM a kvalitet im je i dalje isti. Vitaminkin jeftiniji skoro marku od Vegafruitovog. Natura je jeftiniji isto oko marku a puno bolji od Vegafruitovog.
Voda Oaza 0.5 l je 0.65 feninga. Kisela Oaza 1.5 l je 1 KM, haman najskuplja kisela. I imaju još takvih proizvoda, jednostavno ne kontam.
Mislim neka odredjuju cijenu kako hoće ali to su sve proizvodi za koje postoji alternativa tako da ne vidim razloga zašto da dozvolim da me deru kao potrošača. Osjećam se iznevjerenim
i prelazim lagano na druge proizvođače.
I nije stvarno do tih 5 feninga, nego ne razumijem tu njihovu politiku sa cijenama. Prije 5-6 godina otprilike cijena Vegafruit ajvara je bila ispod 3 KM, i bila je ista kao cijena Tanasić ajvara iz Bijeljine, toga se sjećam. Sličan im je i kvalitet bio. Vitaminkin bio dosta skuplji. Danas je Vegafruitov ajvar skoro 6 KM, Tanasić 3.5 KM a kvalitet im je i dalje isti. Vitaminkin jeftiniji skoro marku od Vegafruitovog. Natura je jeftiniji isto oko marku a puno bolji od Vegafruitovog.
Voda Oaza 0.5 l je 0.65 feninga. Kisela Oaza 1.5 l je 1 KM, haman najskuplja kisela. I imaju još takvih proizvoda, jednostavno ne kontam.
Mislim neka odredjuju cijenu kako hoće ali to su sve proizvodi za koje postoji alternativa tako da ne vidim razloga zašto da dozvolim da me deru kao potrošača. Osjećam se iznevjerenim
- bandit_mo
#8164 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Muž i ja pravimo vino, bez ikakve kemije i otrova, šta god to značilo. I kad sve sračunamo, izađe oko 5KM po litru tako je to regularna cijena za domaću radinost.Senci1 wrote: ↑22/02/2021 21:07 tvrdit da su otrovi i hemija, malo pretenciozno
- jednonogi_Jack
#8165 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ali pretpostavljam da nemate obrt, da ne plaćate nikakve dažbine i da ne pravite vino za prodaju nego za sebe?bandit_mo wrote: ↑23/02/2021 09:09Muž i ja pravimo vino, bez ikakve kemije i otrova, šta god to značilo. I kad sve sračunamo, izađe oko 5KM po litru tako je to regularna cijena za domaću radinost.Senci1 wrote: ↑22/02/2021 21:07 tvrdit da su otrovi i hemija, malo pretenciozno
- bandit_mo
#8166 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Tako je. Pretpostavljam da je kolega iznad govorio o sličnoj "divljoj" proizvodnji i prodaji.jednonogi_Jack wrote: ↑23/02/2021 09:26Ali pretpostavljam da nemate obrt, da ne plaćate nikakve dažbine i da ne pravite vino za prodaju nego za sebe?bandit_mo wrote: ↑23/02/2021 09:09Muž i ja pravimo vino, bez ikakve kemije i otrova, šta god to značilo. I kad sve sračunamo, izađe oko 5KM po litru tako je to regularna cijena za domaću radinost.Senci1 wrote: ↑22/02/2021 21:07 tvrdit da su otrovi i hemija, malo pretenciozno
Mada gle, i vinarija Romanca u Mostaru prodaje litar domaćeg 5KM.
-
Hakiz
#8167 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Vino nije samo fermentirano grožđe, ali nema veze.
-
Senci1
#8168 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
situacija sa vinom mi liči na onu sa parfemima
ono... prodaje se ime, važno je da nosi Armani ili Prada i slično razvikani brend i rokni cijenu 100 KM
nema veze što subjektivno može bolje mirisat Axe ili Brut za 5 KM a i objektivno ništa više nije uloženo sirovina, rada i sredstava u onaj od 100 KM
ono... prodaje se ime, važno je da nosi Armani ili Prada i slično razvikani brend i rokni cijenu 100 KM
nema veze što subjektivno može bolje mirisat Axe ili Brut za 5 KM a i objektivno ništa više nije uloženo sirovina, rada i sredstava u onaj od 100 KM
-
detroit-mercy
#8169 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Od kuda ti znas da nije ulozeno vise rada ili sirovina.Senci1 wrote: ↑24/02/2021 15:12 situacija sa vinom mi liči na onu sa parfemima
Jesi li siguran da sirovine koje idu u Chanel i Pitralon su istog kvaliteta. Je li ulozeno isto u razvoj produkta, marketing i sl.
Vazda je bilo ako ne znas sta je dobro onda znas sta je skupo
Fiata Panda te odvede od tacke A do tacke B isto kao i Porsche. Po tezini su tu negdje, sto znaci da je ulozeno isto sirovina, trebala bi i cijena biti ista.
-
Semsa Suljakovic
#8170 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Sto se tice Topsa, Tops je isto "Kinder Surprise". Svaki put te iznenadi drugim ukusom. Nekad je karton, nekad najbolji. Zbog toga ga i ne kupujem. Jedino da otvorim svaku kutiju prije kupovine i da vidim kako izgleda unutra. Da li izgleda svjeze, da li se raspao, da li se nakupilo "bijele prasine" po keksu. Neovisno o datumu, nekad kupis pred istek roka i bude dobar k'o hljeb, nekad uzmes sa "svjezim" datumom i katastrofa. Zavisi izgleda od hiljadu faktora, od sirovine, serije proizvodnje, lagerovanja.
-
Senci1
#8171 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
i opet slabo kontaš, štekašdetroit-mercy wrote: ↑24/02/2021 19:01Od kuda ti znas da nije ulozeno vise rada ili sirovina.Senci1 wrote: ↑24/02/2021 15:12 situacija sa vinom mi liči na onu sa parfemima
Jesi li siguran da sirovine koje idu u Chanel i Pitralon su istog kvaliteta. Je li ulozeno isto u razvoj produkta, marketing i sl.
Vazda je bilo ako ne znas sta je dobro onda znas sta je skupo.
Fiata Panda te odvede od tacke A do tacke B isto kao i Porsche. Po tezini su tu negdje, sto znaci da je ulozeno isto sirovina, trebala bi i cijena biti ista.
sigurno nije ulaganje i troskovi adekvatno razlici u cijeni
pa opštepoznato je da Apple sa iphonom ubire extra profite, minimalne troskove a nabio extra cihene, ali dok ima ovaca bit će i vune
jesil sposoban skontat ?
- geralt
#8172 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Crnogorski Vranac Pro Corde? Meni licno najbolji odnos cijene i kvaliteta, a na akcijama zna biti po 11-12.Hakiz wrote: ↑22/02/2021 13:12O tome i govorim.
Ispod 20 KM imaju samo dva-tri dobra vina, Tvrdoš Vranac i onaj iz Čilea, Castillero de Diablo. Ponekad se zalomi neka naša Blatina, tipa Nuić i slične, ni one nisu manje od 14-15, ali urijetko.
U pravilu, ne piti vina koja koštaju manje od 15 KM, bolje 20.
Ostalo su kiseline.
-
Senci1
#8173 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
preporuka za odlično domaće konzervisano povrće
konkretno na slici crvena paprika, odlični i krastavci

konkretno na slici crvena paprika, odlični i krastavci

- jednonogi_Jack
-
Senci1
#8175 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
ja sam i lokal patriota