Hame_ wrote: ↑23/02/2021 19:45
Evenine wrote: ↑23/02/2021 19:11Za sada su samo Amerika i Rusija samodostatni s tim da Rusija ima puno manje kapacitete za projektovaje moci od Amerike. Zapravo su gori od Amerike u svakom aspektu osim u propagandi.
Ne kontam u kakvoj je to propagandi rusija bolja od SAD?
Možda u okvirima rusije bjelorusije moldavije abhazije srbije armenije i tako tih banana, ali Ameri to rade na nivou čitavog Svijeta.
Dalje, nema veze sa propagandom ali naumpade mi glede nemoći rusije van plina i nuklearki, šta koristiš iz rusije a šta od Zapada? Ja fakat ništa rusko, osim značke od prije 40 godina, nemam.
Imaš jednostavan odgovor ako postaviš jednostavo pitanje sam sebi - Gdje bih volio živjeti: U SAD ili u rusiji?
Toliko o ruskoj moći propagande.
Mozda se nisam dobro izrazio.
Pojednostavljeno: Rusi naprave za $10 ono za sta je Amerikancima potrebno $1000. Sa svojim limitiranim resursima oni postizu odlicne rezultate.
Americka propaganda je efektivnija (jer na kraju ce sa $5000 napraviti vise nego Rusi sa $30), a Ruska efikasnija. Rusi su bolji u asimetricnom propagandnom ratovanju. Oni se svijetu doimaju boljim nego sto jesu, a Amerikanci gorim.
U svemu ostalom, vec sam rekao to, Amerika je ispred.
Primjer ruskog pristupa:
In a shocking twist, in 2018, the Dossier Center, an investigative institution financed by the exiled Russian opposition figure Mikhail Khodorkovsky, discovered strategic documents that contained ambitious Russian schemes to foster civil unrest inside the U.S. The plans included a blueprint, entitled “Development Strategy of a Pan-African State on U.S. Territory,” which proposed the idea of recruiting African-Americans living in the poorest U.S cities who have “prior experience in organized crime,” as well as members of “radical black movements for participation in civil disobedience campaigns in the largest American cities.” A year later, in an interview with VOA Russian Service, Mikhail Khodorkovsky confidently stated, “The infrastructure for this project already exists, and, like we all know, the American society is not immune to such a project.”
Vise mozes naci ovdje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Foundatio ... eopolitics