Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post Reply
Evenine

#1051 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Evenine »

Peljeski je je bio nebitan i od muhe napravljen slon. Komsicevo populisticko majmunisanje.

Pravljenje aranzmana gdje se popusta po pitanju izbornog a HDZ ne pomaze da se izoluje Dodik i prokrci put do NATO pakta je prelosa politika cak i za SDA nivo.

Daje se nesto nizasta. To nije proslo ni dok je Trump bio predsjednik.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#1052 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Challenger_ »

pici wrote: 24/02/2021 13:06 ...hrvatska je strateski nebitna...
Picijane. Hrvatska možda jeste nebitna ali joj je izuzetno bitna obala, kao i u slučaju Crne Gore. Samo zato su članice NATO, a bila i BiH da ima toliku obalu.
Challenger_

#1053 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Challenger_ »

Jugoslavije su i stvorene da potisnu njemački faktor sa Jadrana. Prvo u aranžmanu GB i Srba, pa u aranžmanu Rusa i Amerikanaca a sada u aranžmanu NATO koji je oruđe USA.

Trostruka banana Švabama a u novije vrijeme i zbog Rusa koji se vraćaju na međunarodnu arenu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1054 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by pici »

Challenger_ wrote: 24/02/2021 13:15
pici wrote: 24/02/2021 13:06 ...hrvatska je strateski nebitna...
Pcijane. Hrvatska možda jeste nebitna ali joj je izuzetno bitna obala, kao i u slučaju Crne Gore. Samo zato su članice NATO, a bila i BiH da ima toliku obalu.
mislis... zbog rusa, sad da rusi izgrade baze tamo, zatvorili bi ih ko konzervu, pridaje se velika vaznost ovom balkanu koji je magareČe mudo... turska, grcka, bugarska, rumunija, madjarska, poljska su stit prema rusima ovo vamo je sve go qurac, precjenjuju se radi benefita...
Challenger_

#1055 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Challenger_ »

Ne mislim nego znam. Zbog Švaba a sada i zbog Rusa. Bitno, itekako.
Novak20

#1056 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Novak20 »

Vrijeme je za buđenje, triježnjenje, tuširanje i sapunanje i pospremanje.

Fino čovjek kaže da Biden-Harris neće ujahati na bijelom konju u Sarajevo. Ne treba trošiti energiju na mokre snove koji pravdaju rahat patnju.

Bolje je pretresati našu sudsku vlast koja oslobađa sve negativce bez izuzetka.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/18 ... je_to.html
GLAS AMERIKE: U zavisnosti od toga iz kojeg dijela BiH dolazite ili iz koje ste države Zapadnog Balkana, očekivanja od nove američke administracije su veoma različita. Ona su u rasponu od stava „sada će sve biti bolje” do „ovo je katastrofa za nas”, što uglavnom ima veze sa angažmanom Joe Bidena i nekih članova njegovog tima na Balkanu 90-ih godina. Kao specijalni predstavnik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan, šta možete reći o američkom angažmanu i politici u BiH i regionu u naredne četiri godine?

PALMER: To je važno pitanje. Jedna od stvari koje smo vidjeli na Zapadnom Balkanu tokom desetljeća, kroz administracije, jeste da su američka politika, američki angažman i američka strategija na Zapadnom Balkanu bili uglavnom dosljedni, od administracije do administracije. I to je zbog toga što su američki interesi dosljedni. Ono što bismo željeli vidjeti je snažan, vrlo živ, prosperitetan Zapadni Balkan, zemlje u miru same sa sobom, u miru sa svojim susjedima i integrirane u evropske institucije. To znači članstvo u Evropskoj uniji (EU) za sve države Zapadnog Balkana, članstvo u NATO-u za sve koji bi donijeli odluku da to učine, sve koji tome teže. Jedna od stvari koju čujem u Sarajevu, koju čujem u BiH je ideja koja glasi: Ne bismo trebali sami raditi na reformama. Trebali bismo pričekati da nova Biden-Harris administracija dođe preko brežuljka, na bijelom konju, sa Daytonom 2 ili novim Aprilskim paketom, i riješi probleme za nas. A to je upravo suprotno od toga kako bi trebalo razmišljati i kako bi trebalo raditi.

Ono što je zaista potrebno jeste da se politički lideri, izabrani lideri i lideri političkih partija, obavežu na reformski program i napreduju u ključnim reformama. Mi znamo šta je neophodno: izborne reforme, ograničene ustavne reforme za provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, ciljane reforme za poboljšanje integriteta pravosuđa, te zdravorazumske ekonomske reforme koje će stvoriti prilike za ljude, kazao je Palmer za Glas Amerike.

GLAS AMERIKE: Godinama pratite tamošnja dešavanja. Koliko je sve to realno imajući u vidu ranija iskustva s bosanskohercegovačkim i balkanskim liderima koji puno obećavaju, ali obično ne ispunjavaju mnogo toga?

PALMER: Mislim da su pregovori koji su doveli do izbora u Mostaru otvorili vrata za izbornu reformu i uvjeren sam da političko rukovodstvo u BiH razumije kakva je to prilika i spremno ju je iskoristiti. O ovim se reformama razgovaralo dovoljno dugo. Dosta dugo ih se odgađalo. Sada je vrijeme za akciju. Ono što bismo željeli vidjeti odmah, bez odgađanja, je sastanak Interresorne radne grupe, kako bi se sastali, razgovarali i proveli preporuke GRECO-a (Grupe država za borbu protiv korupcije Vijeća Evrope) i ODIHR-a (Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a) za pokretanje ovog procesa i početak hvatanja u koštac sa 14 prioriteta koje je izložila EU, te za napredak u agendi 5+2, odnosno, smjernicama za eventualnu tranziciju sa supervizije od Ureda visokog predstavnika, kako bi se BiH zaista čvrsto stavila na evropski put. To je apsolutno ostvarivo. Potrebna je samo politička volja i posvećenost dobrom upravljanju.

GLAS AMERIKE: Izborni zakon je jedna od tema koju ste spomenuli, a sve ga više spominju lokalni lideri i članovi međunarodne zajednice u BiH. Šta Sjedinjene Države očekuju od promjena izbornog zakonodavstva?

PALMER: Mislim da je bismo željeli vidjeti napredak u skladu s evropskim normama, evropskim vrijednostima i sa 14 prioriteta koje je postavila EU, kao i međusobnu saradnju i saradnju sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH na utvrđivanju puta naprijed, bez obzira na to kakvi bi kompromisi mogli biti potrebni. Ali to je promjena koja je u skladu s utvrđenim principima koje su opisali ODIHR i GRECO i u skladu s presudama relevantnih sudova, ne samo sudova u BiH, već i sudova na nivou EU, sistema kojem BiH teži da se pridruži.

GLAS AMERIKE: Vlada Federacije BiH nije formirana duže od dvije godine nakon posljednjih općih izbora, tako da je zapravo u tehničkom mandatu. Slušajući bosanskohercegovačke političare, često izgleda da je formiranje nove Vlade povezano s promjenom izbornog zakonodavstva i da su ti procesi nekako povezani. Kako komentarišete sporost u formiranju Vlade i mislite li da bi svi ti procesi trebali biti dio istog dogovora?

PALMER: Razumijemo da će tu morati doći do kompromisa. To je normalan dio demokratske vlasti. Kompromis je normalan u bilo kojem pregovaranju. Ali u isto vrijeme, sve se ne može povezati sa svime drugim jer se ništa neće uraditi. Mislim da smo to vrlo jasno vidjeli u slučaju Mostara, gdje je bilo važno da se pitanja koja se tiču izbora i formiranja nove vlasti u Mostaru rješavaju kao zasebna tema. Ako povežete previše stvari, onda je sve to recept za zastoj
Challenger_

#1057 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Challenger_ »

Klasika. More ćemo poklopiti a kopno nek' se dogovara.
Evenine

#1058 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Evenine »

"Od 14 uslova koje nam je Evropska komisija dostavila ... za kandidatski status tri su neprovediva. Jedan od njih je da entiteti pristanu prenijeti ovlasti za pitanja od evropskog značaja da o njima odlučuju tijela BiH ako se entiteti nešto ne dogovore. To neće moći proći makar nikada ne bili u EU ili barem dok je mene ovdje", kazao je Dodik.
Pa evo neka svako cerupa ovih 14 uslova kako njemu odgovara. Na kraju ce ostati dva oko kojih se mogu usaglasiti. Dodik jedva ceka da prenosi nadleznosti na drzavu :lol:

Apeliranje na nekakav razum politicara i satro dogovor smo imali 15 godina. Reformska agenda je stara preko 5.
Bez istinskih pritisaka nista se znacajno nece promijeniti.

EU nam ne znaci nista, to ce Francuska kociti jos 15 godina. U Srbiji vise niko to ne shvata ozbiljno.

NATO, borba protiv korupcije i investicije.
Last edited by Evenine on 24/02/2021 13:44, edited 1 time in total.
pici

#1059 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by pici »

Challenger_ wrote: 24/02/2021 13:24 Ne mislim nego znam. Zbog Švaba a sada i zbog Rusa. Bitno, itekako.
zbog švaba :mrgreen: švabe uzele grčku pod svoje koji ce im qujac balkanska prdmahovina.
Challenger_

#1060 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Challenger_ »

pici wrote: 24/02/2021 13:44
Challenger_ wrote: 24/02/2021 13:24 Ne mislim nego znam. Zbog Švaba a sada i zbog Rusa. Bitno, itekako.
zbog švaba :mrgreen: švabe uzele grčku pod svoje koji ce im qujac balkanska prdmahovina.
Jesu samo na Klix forumu. U stvarnosti Švabe su samo bogata kolonija.
Challenger_

#1061 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Challenger_ »

Švabo nema ni sebe a kamo li nekog drugog.
Evenine

#1062 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Evenine »

Nijemci poklopili ekonomski citavu istocnu Europu i Balkan. Al eto treba im jos par vojnih brodova u Boki i Rijeci za potpunu dominaciju :-)
Challenger_

#1063 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Challenger_ »

Picijane. Javi entitetima da mi se ne javljaju. Reci im da trebaju samo da poslušno i bogobojazno čitaju i uče, pa ako se ispišu iz random-papaka i podrumskih entiteta da će možda nekad dobiti pažnju.

Tako im reci.

A pažnju će dobiti malo sutra. Ovo ostaje među nama.
pici

#1064 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by pici »

Challenger_ wrote: 24/02/2021 13:47
Jesu samo na Klix forumu. U stvarnosti Švabe su samo bogata kolonija.
podcjenjujes ih... dva svjetska su izazvali, nebi ih olako shvatao pogotovo ekonomski... poklopili su eu, uskoro ce nam unucad pricat njemacki... zapravo vec pricaju...
Challenger_

#1065 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Challenger_ »

pici wrote: 24/02/2021 13:57podcjenjujes ih... dva svjetska su izazvali, nebi ih olako shvatao pogotovo ekonomski... poklopili su eu, uskoro ce nam unucad pricat njemacki... zapravo vec pricaju...
Oni su podizvođači radova, treća ruka. Prva, finansijska oligarhija zapada, druga USA, treća oni i Brisel. E, sad, što smo mi deseta ruka, odnosno na dnu prehranbenog lanca, to je do nas a ne do njih.
nerko1337

#1066 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by nerko1337 »

bunk wrote: 24/02/2021 12:32 A zasto bi uopce Hrvatska blokirala punopravno clanstvo BiH u NATO savezu?
Bosna i Hercegovina je Gondor za Hrvatsku.
nerko1337

#1067 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by nerko1337 »

sss
Evenine

#1068 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Evenine »

Lazanski ultra light usao na temu cim se spomenula neka od velikih sila da kaze da se Rusija vraca na svjetsku scenu i da Njemacka hoce na Jadran jer ne daju Srbiji da bude znacajna zemlja. Kme globalizam, kme novi svjetski poredak.

Takve srbadije wannabe mislilaca je citava gomila na internetu. Ne komentarisem jer si mi ti iz te gomile zanimljiv nego da anuliram tvoje petparacke pisanije i skrenem ljudima paznju na ozbiljne izvore i analize.
pici

#1069 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by pici »

Challenger_ wrote: 24/02/2021 14:01
pici wrote: 24/02/2021 13:57podcjenjujes ih... dva svjetska su izazvali, nebi ih olako shvatao pogotovo ekonomski... poklopili su eu, uskoro ce nam unucad pricat njemacki... zapravo vec pricaju...
Oni su podizvođači radova, treća ruka. Prva, finansijska oligarhija zapada, druga USA, treća oni i Brisel. E, sad, što smo mi deseta ruka, odnosno na dnu prehranbenog lanca, to je do nas a ne do njih.
nebih se slozio sa ovim rasporedom al je to tu negdje po meni USA je prva a dugi su mjesovito ovi oligarhisti i eu-švabe... pokusali su preko tVumpa da preuzmu od amerike to vodjstvo al se sa Joe vracaju u igru... netreba potcjenjivati nikoga pa ni izraelski lobi kao i arapski...
Evenine

#1070 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Evenine »

Boli me patka sta ekipa koje je zavrsila Maric fakultet, postdiplomski radila na Balkan Info a doktorirala na Sputniku ima da kaze.
Challenger_

#1071 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Challenger_ »

pici wrote: 24/02/2021 14:13nebih se slozio sa ovim rasporedom al je to tu negdje po meni USA je prva a dugi su mjesovito ovi oligarhisti i eu-švabe... pokusali su preko tVumpa da preuzmu od amerike to vodjstvo al se sa Joe vracaju u igru... netreba potcjenjivati nikoga pa ni izraelski lobi kao i arapski...
Tu su oni, tu. Zato ih, uglavnom, nazivam "bliskoistočni nazovi-zapad", Ziogarhija (finansijska oligarhija i cionisti). Ta finansijska oligarhija i cionistički jastrebovi jesu jedan tabor. Joe je samo njihov meme, kao što je Putin ruski a Si kineski.

A iza ta tri lika se kriju tri osnovna globalna tabora koji će se ili dogovoriti ili porokati.

Bez nas ovaj put, nadam se.
Challenger_

#1072 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Challenger_ »

Njemačka je u tom trokutu drugorazredan akter, bez obzira na ekonomsku snagu, daleko ispod značaja jednog Irana. Ili Turske, čija pozicija je za sada nejasna, iako su MB akvizicija Londona.
Challenger_

#1073 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Challenger_ »

Picijane, čitamo se.

_______
Evenine

#1074 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Evenine »

Nakon kratke epizode teorija zavjera da se vratimo na realnu politiku. Copy-paste s prethodne stranice.
"Od 14 uslova koje nam je Evropska komisija dostavila ... za kandidatski status tri su neprovediva. Jedan od njih je da entiteti pristanu prenijeti ovlasti za pitanja od evropskog značaja da o njima odlučuju tijela BiH ako se entiteti nešto ne dogovore. To neće moći proći makar nikada ne bili u EU ili barem dok je mene ovdje", kazao je Dodik.
Pa evo neka svako cerupa ovih 14 uslova kako njemu odgovara. Na kraju ce ostati dva oko kojih se mogu usaglasiti. Dodik jedva ceka da prenosi nadleznosti na drzavu.

Apeliranje na nekakav razum politicara i satro dogovor smo imali 15 godina. Reformska agenda je stara preko 5.
Bez istinskih pritisaka nista se znacajno nece promijeniti.

EU nam ne znaci nista, to ce Francuska kociti jos 15 godina. U Srbiji vise niko to ne shvata ozbiljno.

NATO, borba protiv korupcije i investicije. Za ovo ce biti potreban ogroman US pritisak i to ce se desavati iza scene. Cilj je da sve izgleda kao da se ovi nasi lokalci sami dogovaraju.
Evenine

#1075 Re: Joe Biden - Predsjednik USA all about

Post by Evenine »

Covke upravo potvrdio ono sto ja pricam. Idemo lagano...
Post Reply