Iskustva sa koronavirusom

Moderator: O'zone

Locked
Lalena

#2901 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Lalena »

nlt wrote: 10/02/2021 17:34 za ove koji su prebolovali koronu uz upalu pluca, jeste li vi osjetili da i nakon što je prošlo od upale pluća evo već više od dva mjeseca kod mene da ponekad malo ''žulja''. pri dnu negdje ispod rebara, doduše jesam prije 2-3 dana se malo saginjao i lakse fizičke poslove radio itd
Pozitivna polovinom novembra, obostrana upala, baš me napatila... Dugo sam vukla probleme s disanjem, probadanja, temperatura vazda 37,2...
Neko vrijeme sam se osjećala dobro...
A zadnjih par dana, opet to probadanje ispod rebara, jeza... malo groznica, temperatura 37 do 37,3...
Pomalo groznica, bolovi u grlu...
A ne znam da li je od toga ili od panike, malo mi fali i daha...
Pa do kada više :ljut: :trema: :repetirana:
Do kada :repetirana:
Tješi me da nije nova infekcija, antitijela su mi bila nešto preko 15...
Doktoru nemam namjeru ići dok ne budem za bolnice...
Lalena

#2902 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Lalena »

Miss Moonlight wrote: 19/02/2021 11:53 Radila sam na dvije različite lokacije test
Postoji i ta mogućnost da su te prekasno testirali... Jesi radila samo crp test? Moj sin je isto bio negativan, blaža upala...
Međutim, kada je uradio kasnije test na antitijela, pokazalo se da je prebolio covid....
adsubzero

#2903 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by adsubzero »

Lalena wrote: 21/02/2021 18:43 Doktoru nemam namjeru ići dok ne budem za bolnice...
Zbog takvog razmisljanja dosta ljudi zaglavi. Budi na oprezu.
Lalena

#2904 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Lalena »

adsubzero wrote: 21/02/2021 19:03
Lalena wrote: 21/02/2021 18:43 Doktoru nemam namjeru ići dok ne budem za bolnice...
Zbog takvog razmisljanja dosta ljudi zaglavi. Budi na oprezu.
Zadnji put mi je dr. rekla da je sve opcije iscrpila... slikali su mi pluća 4x za 15 dana, popila sam devet azitromicina, plus 2x drugi antibiotik...
I onda me pošalju na pregled u bolnicu koji sam čekala 3 sata, vani, na klupi,s obostranom upalom, smrzla se, temperatura bila oko 1 -2 stepena...
Pulmolog me nikad nije ni pregledao.
Internista, na brzinu, pod satorom... nije uporedio snimke, samo dao jos 6 azitromicina... Potražim drugo mišljenje...

Odem poslije toga privatno pulmologu, upala nije bila bolje, ali ni gore, makar je uporedio snimak, dao mi antibiozik i kaze mi da dođem opet samo ako mi bude gore...
Tada sam prestala ići doktoru.
Koronu možda i preživim, ali njihov takav tretman, ne znam....
neki

#2905 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by neki »

Može li objašnjenje od nekog stručnog, zašto se kod nas virusna upala pluća liječi antibioticima??
akcija007

#2906 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by akcija007 »

neki wrote: 21/02/2021 19:22 Može li objašnjenje od nekog stručnog, zašto se kod nas virusna upala pluća liječi antibioticima??
Mozda u ovome se.krije odogovor od hirurga iz Zenice Drljevica - bivseg predsjednika ljekarske komore F BiH
" Virus vam obori imunitet i onda navale bakterije koje vam inače ne mogu ništa, dočekaju svojih pet minuta. Uz tu virusnu infekciju se nakalemi i bakterijska i ona u suštini ubija. Kada padne imunitet, onda se fakultativni patogeni, te bakterije, razgoropate. Antibiotik ne djeluje na virus, ali će vas zaštiti od superinfekcije – kazao je dr. Drljević. Objasnio je da je superinfekcija infekcija koja ne bi nastala u normalnim uvjetima.
S obzirom na to da nešto sruši imunitet, a korona bukvalno ždere imunitet - što sam vidio i na sebi, onda su bakterije koje su za nas prije korone bile prilično bezazlene, postale patogene. To su fakultativni ili uvjetni patogeni "
Naslovnica

#2907 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Naslovnica »

Lalena wrote: 21/02/2021 18:43
nlt wrote: 10/02/2021 17:34 za ove koji su prebolovali koronu uz upalu pluca, jeste li vi osjetili da i nakon što je prošlo od upale pluća evo već više od dva mjeseca kod mene da ponekad malo ''žulja''. pri dnu negdje ispod rebara, doduše jesam prije 2-3 dana se malo saginjao i lakse fizičke poslove radio itd
Pozitivna polovinom novembra, obostrana upala, baš me napatila... Dugo sam vukla probleme s disanjem, probadanja, temperatura vazda 37,2...
A zadnjih par dana, opet to probadanje ispod rebara, jeza... malo groznica, temperatura 37 do 37,3...
Ja imam osjećaj da pojedinim koronašima (tu spadam i ja), strašno smeta zagađenje.
A zadnjih nekoliko dana je opet išlo u crveno (u Sarajevu).
I ja sam osjetio određene lagane tegobe, a onda počne dumanje u glavi, i ode to u spiralu.
banjaluka078

#2908 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

Naslovnica wrote: 21/02/2021 20:01 Ja imam osjećaj da pojedinim koronašima (tu spadam i ja), strašno smeta zagađenje.
I ja sam osjetio određene lagane tegobe, a onda počne dumanje u glavi, i ode to u spiralu.
Daefinitivno! Nikada do sada, poslije korone, nisam ovako "ativno" osjećala zagađenje. Počela sam pješačiti na posao, između ostalog i zbog vraćanja u formu. Sve bilo OK do dva jutra kad je pritisak baš spustio sav smrad od dima i smrada, zavalilo me kašljanje, probadanje, lagana temperatura. I onda to u glavi, kontanje kakve su ovo posljedice, šta ako nisu posljedice, ako sam je opet pokupila. Jbt, poslije korone nikako da pomislim "možda sam se prehladila", samo na ovu beštiju mislim.
Lalena

#2909 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Lalena »

Naslovnica wrote: 21/02/2021 20:01
Ja imam osjećaj da pojedinim koronašima (tu spadam i ja), strašno smeta zagađenje.
Moguće, ovih dana sam šetala, pokušavam makar donekle vratiti se u formu...
Ipak izgleda da još nisam spremna za neku redovnu fizičku aktivnost :skoljka:
ovo_malo_duse

#2910 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by ovo_malo_duse »

Evo da quote sam sebe.
Raja da ste mi zdravo moj Amidza nakon 3 mjeseca borbe je sinoc preselio. Prezivio je respirator i izolatorij kojeg se svi bojimo i vracen je kuci sa tendencijom oporavka ali jednostavno nije prezivio ovo sranje, Srce nije izdrzalo. Iako su svi parametri zadnji mjesec dana izgledali ok, nikako nije mogao da se dovoljno oporavi.Poceo je ponovo da seta pomalo, da normalno jede ali izgleda vozio je na kupljenom vremenu dok je srce bilo dovoljno jako. Za utjehu ostaje da ga nece upisat u statistiku umrlih od corone iako ga je corona definitivno odnijela.

ovo_malo_duse wrote: 01/11/2020 18:22 Kad kontam da cu prestat pisat ovdje eto opet.

Bio sam se svasta nalajao tamo na drugoj temi ovim negatorima i "samo jaca gripa" ekipi ali neki Admin mi je izbrisao post.
Uglavnom moj Amidza, meni veoma draga i bliska osoba je od jutros na respratoru i bez bubrezne funkcije.

Prvi simptomi u petak navece, juce ujutro temperatura 39. Sinoc colaps respiratornog sistema odvezen u bolnicu.
Jutros na respirator, vjerovatno nece prezivjeti.

Osoba starija da ali prilicno dobrog zdravlja, dnevno je prelazio 5 - 6 km lagane setnje, bez hronicnih oboljenja, nije dijabeticar. Da je uspio proci da ne pokupi ovo pozivio bi sigurno jos godina.Umjereni pusac cjeli zivot, kutija 3-4 dana.
Ali nije uspio, a kako da uspije kad ljudi sa pozitivni hodaju okolo zaboli ih hargija, nije to nista.
Kcerka, zet i dvoje djece takodje pozitivni vec 15 dana. Nisu se vidjalili, od kako su osjetili simptome oni su se izolovali tako da nije od njih pokupio, svi imaju blage simptome. Zadnji put bio u gradu u srijedu da nesto kupi vjerovatno tad pokupio.

Al sta ces bit ce onako kako mora...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2911 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by konektovan »

Moje saucesce druze...
banjaluka078

#2912 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

@ovo_malo_duse , žao mi je. :(
Frend85

#2913 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Frend85 »

Evo meni je tacno tri i po mjeseca od kovida i dalje nisam ok, sve moguce nalaze sam radila i sve je ok cak i skener pluca popila 9 kutija antibiotika. Osjecam tu neku vrucinu u tijelu i u prsima probadanje isto. Slajm mi se pojavljuje jezik bijel i suv. Primala sam i infuziju jer nisam mogla jesti pijem b kompleks i pivski kvasac i apetit se vratio. Bar sam pocela jesti i setati malo. I dalje imam znojenje ali nije u toj mjeri kako je bilo. Posto sam i dalje na bolovanju od 15.11 razmisljam do pocnem raditi od 1. 3.jer ovom ludilu izgleda nema kraja.
Naslovnica

#2914 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Naslovnica »

@Frend85
Provjeri jetru, za svaki slučaj. Krkaj kakav preparat za jetru, vidi sa nekim stručnim
Frend85

#2915 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Frend85 »

Naslovnica wrote: 22/02/2021 20:08 @Frend85
Provjeri jetru, za svaki slučaj. Krkaj kakav preparat za jetru, vidi sa nekim stručnim
Radila uzv uredan, ast i Alt su bili malo poviseni, naravno doktori na to ne obracaju paznju,glavno je kad prodje 6 mjeseci bices ok i tako. Vise ne znam gdje nisam bila i sta sam novaca dala, samo te salju od jednog do drugog doktora, uzas. Na kraju sam radila sama i sve hormone privatno i briseve nos grlo. Sve cisto i uredno a vjerovatno sam i otrovana od lijekova i jetra je fasovala a ja vise odustala od nalaza pa kako bude...
banjaluka078

#2916 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

Naslovnica wrote: 22/02/2021 20:08
Meni je gastrohepatolog rekao da se zalijevam surutkom i prepisao Livorex forte 2x1. AST i ALT bili blago povišeni, GGT duplo viši.
Mis00

#2917 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Mis00 »

Naslovnica wrote: 22/02/2021 20:08 @Frend85
Evo isto 🙄 slajm, probadanje u plućima, nekad i teže disanje, promuklost i umor tokom pričanja, utisak da me srce steže... Novembar, do dana današnjeg.. Prođe sve na po nedelju dana pa opet i tako evo 3ipo meseca.
robijash

#2918 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by robijash »

Pozz svima.. Zanima me jedna stvar vezana za ljude koji su imali upalu pluca uzrokovanu koronavirusom, da li ste proteklih mjeseci prije infekcije koristili vitamin D i koju dozu, te da li ste ikako testirali razinu vitamin D u krvi?
Frend85

#2919 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Frend85 »

robijash wrote: 23/02/2021 01:15 Pozz svima.. Zanima me jedna stvar vezana za ljude koji su imali upalu pluca uzrokovanu koronavirusom, da li ste proteklih mjeseci prije infekcije koristili vitamin D i koju dozu, te da li ste ikako testirali razinu vitamin D u krvi?
Meni su dali da izvadim vitamin D i nisam jer su mi vise vene unistene od vadjenja krvi ali i to cu uraditi da sve kompletiram
Frend85

#2920 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Frend85 »

banjaluka078 wrote: 22/02/2021 21:50
Naslovnica wrote: 22/02/2021 20:08
Meni je gastrohepatolog rekao da se zalijevam surutkom i prepisao Livorex forte 2x1. AST i ALT bili blago povišeni, GGT duplo viši.
Ggt nisam radila surutku idem kupiti pa cu se nalijevati vrijedi pokusati
banjaluka078

#2921 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

Frend85 wrote: 23/02/2021 10:02 Ggt nisam radila surutku idem kupiti pa cu se nalijevati vrijedi pokusati
Možeš ga i privatno negdje, nije to neka skupa pretrapa, kod nas je 3 KM, sva tri me koštaju 9 KM kad radim.
Livorex je odličan, kao Silimarin samo s dodatkom vitamina E, B1, B2, B6, B12, biotinom...
Last edited by banjaluka078 on 23/02/2021 11:17, edited 1 time in total.
banjaluka078

#2922 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

robijash wrote: 23/02/2021 01:15 Pozz svima.. Zanima me jedna stvar vezana za ljude koji su imali upalu pluca uzrokovanu koronavirusom, da li ste proteklih mjeseci prije infekcije koristili vitamin D i koju dozu, te da li ste ikako testirali razinu vitamin D u krvi?
Ja kuburim s deficitom D vitamina, imala sam ga i prije korone. Do ove zime sam bila na 2000-3000, sad na 5000 dnevno.
iceman ze

#2923 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by iceman ze »

Sikavicu preporucuju za ciscenje jetre. Ima u biljnoj apoteci
dadoxyxy

#2924 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by dadoxyxy »

kakva je praksa kod vas bila kad je u pitanju nalaz d-dimer?

ja nisam radio , imao blage simptome skroz , odbolovao prije mjesec dana , ali neki ljudi mi govore da se to baš preporučuje bez obzira što su bili blagi simptomi .. jeste li vi radili i jesu li vam doktori preporucivali?

Kontam sad antitijela svakako uraditi jer je proslo vise od mjeseca pa usput i d dimer
Naslovnica

#2925 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Naslovnica »

dadoxyxy wrote: 23/02/2021 11:45 kakva je praksa kod vas bila kad je u pitanju nalaz d-dimer?

ja nisam radio , imao blage simptome skroz , odbolovao prije mjesec dana , ali neki ljudi mi govore da se to baš preporučuje bez obzira što su bili blagi simptomi .. jeste li vi radili i jesu li vam doktori preporucivali?

Kontam sad antitijela svakako uraditi jer je proslo vise od mjeseca pa usput i d dimer
Ja sam imao skoro 4 puta veći D-dimer od max.
Pio Xeralto 20 dana.
Sada sam na Aspirin protect.
D-dimer je sam po sebi koristan nalaz zbog kardiovaskularnih bolesti, a ako nisi u nekoj ugroženoj skupini, mislim da nema potrebe da ga radiš.
Locked