da i to onu dimnu zelene boje
BH vojna industrija i naoruzanje
-
Guadalajara
-
zlajaBHF
- @mba
#13554 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Adoo90 wrote: ↑22/02/2021 18:11 Generalno zemlja naša draga i jedina nam domovina Republika Bosna i Hercegovina itekao ima jake resurse da nam se više nikad ne ponovi oni što je bilo devedesetih...i to najviše zahvaljujući stranci SDA i predsjedniku Bakiru Izetbegoviću....naravno svaka čast i drugim strankama koje su državničke,nek ti je domovino sretan dan nezavisnosti..............
e sad si ga bas pretjerao!
-
The 51st State
#13555 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Na ovo iz ovog clanka sam mislio, mozda nisam precizno se izrazio. Jeli to to sto ti govoris ili je u clanku nesto drugo u pitanju?Guadalajara wrote: ↑22/02/2021 16:51To je tehnologija metalnih prahova. Ne vjerujem da je ekonomično proizvesti topovsku cijev od keramike. Cijena bi bila 10-20 puta veca. Ali mislim da se danas mogu koristiti i da se vec koristi keramika za neke podsklopove topova. Možda neka kombinacija lakih metala, celika i keramike i drugih kompozitnih materijala.The 51st State wrote: ↑22/02/2021 16:33 Pitanje ako ti nije problem odgovoriti. Koliko si upoznat sa tenologijiom keramickog oblozavanja topovskih cijevi, to sam vidio da koriste na brodskim verzijama topova, da li je ta tehnologija buducnost kada je u pitanju cijevna artiljerija i ako jeste mozemo li odgovoriti na takav izazov?
Govorio sam već o tim tehnologijama metalnih prahova. U BiH jedino Enker iz Tešnja koristiti tu tehnologiju. Njima nedostaju moderne vakumske peći za sintezu kompleksnije keramike sa boljim mehaničkim/termičkim karakteristikama.
Općenito ovu tehnologiju sinterovanja/pecenje keramike u vakumu trebamo nabaviti zbog proizvodnje reznih alata za vojnu industriju.
https://www.trthaber.com/m/?news=turkiy ... egory_id=1
-
Guadalajara
#13556 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovdje se govori o površinskoj zaštiti za brodske topove ali i za klasičnu artiljeriju. Nije ovo ništa revolucionarno u proizvodnji topova jer se keramika vec koristi u industriji kao termo zaštita drugih podsklopova koji su direktno izloženi visokim temperaturama, gasovima i slično.The 51st State wrote: ↑22/02/2021 20:53 Na ovo iz ovog clanka sam mislio, mozda nisam precizno se izrazio. Jeli to to sto ti govoris ili je u clanku nesto drugo u pitanju?
Oni ovim žele da produže životni vijek brodskim topovima jer im morska so nagriza čelik, vanjski sloj i unutrašnjost topovske cijevi tj. žljebove. Kad bi ovu tehnologiju uspiješno primijenili na brodskim topovima istu bi mogli primijeniti i na klasičnu artiljeriju (površinska zaštita unutrašnjosti topovske cijevi, žljebova) čime bi produžili životni vijek topovske cijevi.
Ovako prema balističkim tablicama životni vijek je 1000-2000 granata za topovske cijevi od 155mm.
Vidim da govore i o tome što se može zaključiti da se čelik za topove ne proizvodi u Turskoj i da mogu da im nametnu embargo na uvoz čelika za vojnu industriju.
-
Guadalajara
#13557 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da su pametni da od Talijana kupe elektrolučne peći, iz Austrije elektro peći za rafiniranje i pretapanje i od Rusa dokumentaciju za proizvodnju čelika za vojnu industriju.
-
The 51st State
#13558 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Guadalajara wrote: ↑22/02/2021 21:49Ovdje se govori o površinskoj zaštiti za brodske topove ali i za klasičnu artiljeriju. Nije ovo ništa revolucionarno u proizvodnji topova jer se keramika vec koristi u industriji kao termo zaštita drugih podsklopova koji su direktno izloženi visokim temperaturama, gasovima i slično.The 51st State wrote: ↑22/02/2021 20:53 Na ovo iz ovog clanka sam mislio, mozda nisam precizno se izrazio. Jeli to to sto ti govoris ili je u clanku nesto drugo u pitanju?
Oni ovim žele da produže životni vijek brodskim topovima jer im morska so nagriza čelik, vanjski sloj i unutrašnjost topovske cijevi tj. žljebove. Kad bi ovu tehnologiju uspiješno primijenili na brodskim topovima istu bi mogli primijeniti i na klasičnu artiljeriju (površinska zaštita unutrašnjosti topovske cijevi, žljebova) čime bi produžili životni vijek topovske cijevi.
Ovako prema balističkim tablicama životni vijek je 1000-2000 granata za topovske cijevi od 155mm.
Vidim da govore i o tome što se može zaključiti da se čelik za topove ne proizvodi u Turskoj i da mogu da im nametnu embargo na uvoz čelika za vojnu industriju.![]()
-
Hrmpallier
#13559 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Volio bih ja da su INŽINJERI, tehničari i radnici napravili i F-35, i nuklearnu podmornicu i ..... ali ima jedna stvar.Škobo Habu wrote: ↑22/02/2021 15:25Mislim da će se našoj namjenskoj industriji otvoriti vrata globalnog tržišta ako se ovaj projekat prezentuje u najboljem svijetlu.
Ipak je riječ o sofisticiranom oružju, a dolazio iz zemlje koja u Evropi tavori među najsiromašnijim i najneuređenijim.
Realno gledajući, najveće bogatstvo ove zemlje su ljudi. Ti inžinjeri, tehničari i ostali radnici BNT-a su, bukvalno, od ništa napravili nešto veoma značajno. Moram priznati da sam bio skeptičan, ali nakon ovoga - ima nade.
Tehničari i radnici su odradili poštenski svoj posao, baš kao i inžinjeri u proizvodnji, ali ...... Ima li TMIH i koliko inžinjera razvoju ? Imaju li oni ikakvog iskustva u stvaranju nečeg novog ?
Nedavno gledao ba HRVTV-u emisiju, gdje direktor Končara kaže da je na razvoju tramvaja radilo 300+ inžinjera. Šta je veći konstrukrotski posao, tramway ili haubica sa autoloading-om ? Kamijon i elektronika su, naravno, strani. Ima li TMIH barem 30 konstruktora ? Sumnjam da ih ima i 15.
Dakle, pitanje:
Je li znanje tuđe (Srbia), a rad naš ? Silno bih volio da je znanje naše, ali ima ono:"Daj bože kćeri da te paša uzme, ..... "
Žao mi je što pitanje dolazi u trenutku našeg velikog slavlja, ali možda bolje da znamo gdje smo.
Prije godinu i po ili tako nekako, svi smo na ovoj temi bili ushićeni. Te RPGC-7, te domaća puška, te haubica, te,,, da bi raspoloženje prije tri-četri mjeseca palo u rupu.
-
Guadalajara
#13560 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ono sto ciniHrmpallier wrote: ↑23/02/2021 01:35 Volio bih ja da su INŽINJERI, tehničari i radnici napravili i F-35, i nuklearnu podmornicu i ..... ali ima jedna stvar.
Tehničari i radnici su odradili poštenski svoj posao, baš kao i inžinjeri u proizvodnji, ali ...... Ima li TMIH i koliko inžinjera razvoju ? Imaju li oni ikakvog iskustva u stvaranju nečeg novog ?
Nedavno gledao ba HRVTV-u emisiju, gdje direktor Končara kaže da je na razvoju tramvaja radilo 300+ inžinjera. Šta je veći konstrukrotski posao, tramway ili haubica sa autoloading-om ? Kamijon i elektronika su, naravno, strani. Ima li TMIH barem 30 konstruktora ? Sumnjam da ih ima i 15.
Dakle, pitanje:
Je li znanje tuđe (Srbia), a rad naš ? Silno bih volio da je znanje naše, ali ima ono:"Daj bože kćeri da te paša uzme, ..... "
Žao mi je što pitanje dolazi u trenutku našeg velikog slavlja, ali možda bolje da znamo gdje smo.
Prije godinu i po ili tako nekako, svi smo na ovoj temi bili ushićeni. Te RPGC-7, te domaća puška, te haubica, te,,, da bi raspoloženje prije tri-četri mjeseca palo u rupu.
Nismo kupovali tudje ingote, vec smo koristili naše ! Made in Bosnia and Herzegovina
Nismo prekovali topovsku cijev negdje u inostranstvu vec smo je prekovali u Bosni i Hercegovini.
Nismo je termicki obradili negdje u inostranstvu, vec u Bosni i Hercegovini
Nismo izbusili topovsku cijev u inostranstvu vec u Bosni i Hercegovini.
Ovaj kamion nije nikakvo oruzje, naoruzanje, neki borbeni sistem...To je samo obicni kamion koji moze i krompir da prevozi
Tenk M84 obicni je bager bez tenkovskog topa. Taj tenkovski top je ono sto cini tenk opasnim...jel...
Pored ovih silnih tehnologija koje nabrajam i koje sam nabrajao
Koje je to znanje i tehnologija koje ima Srbia, a Bosna nema ?
-
Guadalajara
#13561 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Gledaj šta ljudi u Tešnju prave za njemačku auto industriju
Šestoosna CNC glodalica...
Sa ovim mašinama proizvode se šasije vagona i lokomotiva
jebo te Končar
Sa ovim mašinama proizvode se šasije vagona i lokomotiva
Ova CNC mašina, odnosno šestoosna glodalica, ujedno je i najveća koja je do sada proizvedena na Balkanu. Najveća vrijednost ovog projekta je ipak to što je u potpunosti plod bosanskohercegovačke pameti.
-
doboj71
#13562 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovaj gospodin sa bradom ,Mehmed husakovic ,je RVI ,dobitnik Zlatnog Ljiljana.Samo da se zna .
-
Guadalajara
-
Bossona
-
Bossona
#13565 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bosanska pamet, čestitke i svako dobro, samo naprijed.Ima ona narodna,teška vremena stvaraju jake ljude.Guadalajara wrote: ↑23/02/2021 03:33 Gledaj šta ljudi u Tešnju prave za njemačku auto industriju![]()
Sa ovim mašinama proizvode se šasije vagona i lokomotivajebo te Končar
![]()
Ova CNC mašina, odnosno šestoosna glodalica, ujedno je i najveća koja je do sada proizvedena na Balkanu. Najveća vrijednost ovog projekta je ipak to što je u potpunosti plod bosanskohercegovačke pameti.
- prasoje
#13566 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Šta znam, nisam stručnjak ali bih rekao da ima dosta znanja i tehnologije koju vi nemate.
-
Bosniak_WarriorX
-
Škobo Habu
#13568 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hrmpallier wrote: ↑23/02/2021 01:35
Volio bih ja da su INŽINJERI, tehničari i radnici napravili i F-35, i nuklearnu podmornicu i ..... ali ima jedna stvar.
Dakle, pitanje:
Ne radi se ovdje ni o kakvom slavlju.
Vidiš li kakvog bošnjačkog Vučića ili Dačića da paradiraju pored ove habuci i poručuju kako se neće više nikada desiti Srebrenica i opsada Sarajeva?
Ono što je bitno u svemu jeste da se od ovoga projekta mnogo očekuje, jer je njegova kvaliteta i tehnološko dostignuće preporuka za našu namjensku industriju. Naravno, ako se krene u masovnu i tipsku proizvodnju - eto prilike za usavršavanje novih generacija inžinjera i ostalog osoblja za namjensku industriju.
-
Guadalajara
#13569 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
- prasoje
#13570 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Eto, baš ništa ne znamo ni da proizvedemo ni da napravimo.Guadalajara wrote: ↑23/02/2021 14:29Ja ti kažem da za Nore niste u Srbiji nijednu topovsku cijev samostalno proizveli !!!!![]()
-
Guadalajara
#13571 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Normalno, šarafciger industrijaprasoje wrote: ↑23/02/2021 15:02Eto, baš ništa ne znamo ni da proizvedemo ni da napravimo.Guadalajara wrote: ↑23/02/2021 14:29Ja ti kažem da za Nore niste u Srbiji nijednu topovsku cijev samostalno proizveli !!!!![]()
![]()
- atmel
#13572 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Čitam jedan srpski vojni forum...Kaže tip, verovatno su cev skinuli sa naše Nore..
Negdje u hambaru u Srbiji ostalo cijevi i naši sklepali haubicu..jes mi godra baš zbog ovakvih komša
Negdje u hambaru u Srbiji ostalo cijevi i naši sklepali haubicu..jes mi godra baš zbog ovakvih komša
-
Guadalajara
#13573 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Jes kad bi njemačke prese od 3000 i 5000 tona bile u smerdiji, a ne u Zenici i one kovačke mašine u Novom Travniku
- prasoje
#13574 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ispravka: šrafciger industrija koja je izvezla na desetine samohodnih haubica.Guadalajara wrote: ↑23/02/2021 15:21Normalno, šarafciger industrijaprasoje wrote: ↑23/02/2021 15:02Eto, baš ništa ne znamo ni da proizvedemo ni da napravimo.Guadalajara wrote: ↑23/02/2021 14:29
Ja ti kažem da za Nore niste u Srbiji nijednu topovsku cijev samostalno proizveli !!!!![]()
![]()
![]()
-
Guadalajara
#13575 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Dzaba kad tu nema tvornice topova.