Najinteresantnija odluka Vlade KS zasigurno je omogućavanje inspekciji da nalože 10-dnevnu izolaciju za sve koji budu zatečeni u kršenju epidemioloških mjera.
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
meridiyan
#39126 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Last edited by meridiyan on 22/02/2021 12:31, edited 2 times in total.
- dzeno123
- zubi
#39128 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Aha, iz nekog misterioznog razloga ne funkcionise... opasna misterija...dzeno123 wrote: ↑22/02/2021 12:26A sta je sa slovencima? Ljudi u lockdownu najduze u europi skoro pa brojke im divljale. Lockdown iz nekog razloga druze ne funkcionise.skafiskafsnjak wrote: ↑22/02/2021 12:20Nije tako jednostavno..nije crno.i.bijelo.
A vjeruj da se ne pridrzavaju toliko....
- skafiskafsnjak
#39129 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa zato sam i napisao.....hladan.preminger wrote: ↑22/02/2021 12:30a mozda iz razloga jer je nemoguće vićini ljudi da se toga pridržajavuskafiskafsnjak wrote: ↑22/02/2021 12:20Nije tako jednostavno..nije crno.i.bijelo.
A vjeruj da se ne pridrzavaju toliko....
Nije sprijecio, ali jeste smanjio kretanje
-
invincible1921
#39130 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jesu li ov ljudi ozbiljni...sta je tacno krsenje mjera? Bez maske u parku sam u krugu 100m? Znaci murija ima moc da te posalje u zatvor bez ikakvvog valjanog razloga
-
Naslovnica
#39131 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam ko se ruga Švabama i lockdownu, osim par pojedinaca na "bre teorije zavjere".skafiskafsnjak wrote: ↑22/02/2021 12:18Krenuli smo.od toga jer se.mnogi rugaju Svabama i lockdownu, postavljaju se slike krcatih kafica...Naslovnica wrote: ↑22/02/2021 12:13Krenuli smo od toga kako su bosanci glupi u odnosu na nijemce, a gledaj gdje smo završili...skafiskafsnjak wrote: ↑22/02/2021 12:10
Pa imaju ljudi ogranicenja neka....
A generalno, kad smo.kod Japana, mislim da je narod zdraviji generalno...zato.imaju puno 100godisnjaka i sl.
Japan 59 - Njemačka 815
Kako god bilo, siguran sam da bi gore bilo da nije zatvaranja bilo.... Eto Bosna je dokaz.
Sto se Japanaca tice.... Nisu za porediti. Ako se kaze preporuka od.kuce i da se ne ide u kafice ljudi nece ici. Disciplinovan narod. Plus stonsam vev napisao, generalno su zdraviji narod, zdravije se hrane...sve su to.faktori koji uticu na konacan ishod.
Njemci nisu toliko "poslusni" ali nece sigurno 200 ljudi.doci u natrpat se![]()
![]()
Ja se ne rugam nikome, samo navodim činjenice.
Ako se ne može porediti Njemačka sa Japanom, onda je neumjesno porediti i BiH sa Njemačkom.
Tako da se vraćamo na početak.
-
jagugu
#39132 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.klix.ba/vijesti/bih/forto-i ... /210222049
Yebale vam mjere mater u pichku, ko će odgovarat za ubistvo građana BiH zbog toga što se nisu nabavile vakcine?
Vi ste klasične UBICE koje drže i nož i pogaču, a NAS optužujute da smo neodgovorni!!!
Yebale vam mjere mater u pichku, ko će odgovarat za ubistvo građana BiH zbog toga što se nisu nabavile vakcine?
Vi ste klasične UBICE koje drže i nož i pogaču, a NAS optužujute da smo neodgovorni!!!
-
Naslovnica
#39133 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@BadBoy ,BadBoy wrote: ↑22/02/2021 12:25Više puta sam pisao upravo ovo na ovoj temi. Zdravorazumski pristup problemu. Nakon godinu pandemije svima je bar jasno da je šansa za prenos virusa na otvorenom zanemariva. Najveći rizik su mali zatvoreni prostori i dužina boravka sa zaraženom osobom. Dakle, potencirati rad od kuće, potencirati online sastanke (jebiga svima su mrski ali šta ćeš) i potencirati maske u većim zatvorenim prostorima (po mogućnosti N95).invincible1921 wrote: ↑22/02/2021 12:10Uhljeb ili ne nije ni bitno uopste...ja se pazim koliko mogu necu sigurno otic u Slogu ako je otvore necu otic na koncert sa par hiljada ljudi..al jbg buraz moram zivjet...kafa nekad preko dana, izlet, vikendica, subotom koja piva...pa ako je sudjeno sta cu mu ja.skafiskafsnjak wrote: ↑22/02/2021 12:03
Glupost je da pricaas da je neko uhljeb i da ga niie briga za druge.
Zato sam.rekao, nadam se da pricas uopsteno
Uostalom sto puta se pokazali da to hoces li se zarazit skoro nema nikakve veze koliko se pazis i da se uglavnom zarazis tamo gdje najmanje ocekujes...
Kolegicq sa posla radi od kuce kao i ja od marta...djevonka slom nervni maltene dozivjela ne izlazi nigdje , prakticno samo do prodavnice i kuca, cak nije dosla ni na druzenje nas 5/6 u stanu kod prijatelja...i pogodi sta...do sad jedino ona zarazena bila od nas 5/6.
Za škole nemam dovoljno znanja da formiram mišljenje koliki je rizik. Noćni klubovi su kolateralna šteta nažalost. Mislim da su i kina rizična (sjedi se po 2 sata u sali sa slabom ventilacijom).
N95 maske zaboravi, iz više razloga.
Prvi je finansijski, jer rijetko ko može priuštiti sebi da kupuje N95 maske za svakodnevnu upotrebu.
Druga stvar u vezi N95 maski je da je na našem tržištu mnogo falsifikata koji se prodaju pod N95, a nisu ni N od N95.
Treća stvar je da naši ljudi nisu u stanju da nose obične maske kako bi trebalo, a o N95 je iluzorno govoriti. Nije to samo kod nas slučaj.
-
Naslovnica
#39134 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
SRAMOTA!jagugu wrote: ↑22/02/2021 12:43 https://www.klix.ba/vijesti/bih/forto-i ... /210222049
-
noviforumas
#39135 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa ja mislim da se i u Zanzibaru vakcinisu, a ovi bi da zakljucavaju ljude
Strasno. Kakva smo mi karina od drzave.
- Tesla Edison
#39136 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ko-je-g ... /210222041
Godinu i po bolji članak nije napisan. Ne samo na Klixu već na cjelokupnom medijskom prostoru.
Godinu i po bolji članak nije napisan. Ne samo na Klixu već na cjelokupnom medijskom prostoru.
Bosna i Hercegovina je u procesu vakcinacije protiv korone pusto ostrvo i to bi mogla ostati još dugo. Entitet RS je nabavio simboličnih 1.000 vakcina, a Federacija BiH još ništa. Prvi čovjek državne vlasti Zoran Tegeltija kao da svoj posao radi honorarno, a u međuvremenu nam prijete novim mjerama.
Kada se podvuče crta, dolazimo do zaključka da nadležni u BiH u borbi protiv panedmije samo to i znaju uraditi. Zaprijetiti i nametnuti nekakve mjere. To što ni sami nisu sigurni koliko te mjere imaju efekta, kako će se odraziti na ekonomiju i slično, je drugi dio priče.
Sve što su građani dobili u posljednja četiri mjeseca je prebacivanje krivice na nekog drugog. Svi su krivi za nesposobnost onih koji su trebali nabaviti vakcine za svoje stanovništvo, samo oni sami nisu.
Nema ni populizma
Dok je državna vlast u svim zemljama vodila bitke za nabavku vakcina, bh. državna vlast je kao u hibernaciji poručivala kako smo se pretplatili na tamo neki Covax, zajednički mehanizam za nabavku vakcina. BiH je spavala dok su gotovo sve druge zemlje na razne druge načine vodile borbu da direktno kupe barem određene količine.
U regiji smo tako slušali poruke Aleksandra Vučića koji je, iako populistički, svoje građane umirivao porukama da "ga niko ne pita odakle mu novac i kako nabavlja vakcine". Zoran Milanović je nedavno poručio da bi vakcine kupio i od čečenske mafije. U BiH nismo imali čak ni tu vrstu populizma. Vlast je spavala, ista ona vlast koja je hitnu nabavku respiratora i mobilne bolnice u RS-u u aprilu prošle godine pravdala haosom na svjetskom tržištu i velikom borbom zemalja da za sebe osigura što više opreme.
U Izraelu je 50 posto stanovništva dobilo bar jednu dozu vakcine. U Srbiju svake dvije ili tri sedmice dolaze nove količine vakcina. U opticaju su ruska, kineska, vakcina kompanije Pfizer i sada i Astra Zeneca. Mnoge zemlje već ublažavaju mjere jer vakcinacija daje rezultate.
BiH nema ništa od toga i dugo bi mogla ostati crna rupa, s poharanom ekonomijom, ali i opcijom zabrane putovanja zbog nedovoljne vakcinacije stanovništva.
Brojevi novozaraženih u BiH su počeli padati od početka 2021. Nadležni nisu mnogo objašnjavali zbog čega je to tako, osim što su se ponekad stidljivo hvalili da im mjere daju efekta. A i tada kao i danas granice su otvorene, dijaspora je dolazila, skijališta su radila, a broj osoba u restoranima (30) malo gdje je poštovan. Danas, kada brojevi ponovo rastu, imamo suptilne prijetnje da su moguće nove mjere, restirkcije i ograničenja. Dakle, nadležni koriste jedno te isto oružje u borbi protiv pandemije, zanemarujući da vakcine na svjetskom tržištu postoje već skoro tri mjeseca.
Kao da je 2020.
U BiH kao da je proljeće 2020. i kao da se tek upoznajemo s pandemijom. Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija je nametnuo stanje hibernacije. Državna vlast nije bila u stanju promijeniti dvije rečenice u zakonu i omogućiti efektniji i brži proces nabavke vakcine.
Državna ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević je svoj posao svela na primanje donacija, među kojima imamo čak i dva frižidera za čuvanje Pfizerove vakcine (-80). Iste one vakcine koja se sada može čuvati i na temperaturama do -20 stepeni. Dakle, razvoj vakcine je u međuvremenu unaprijeđen, a BiH nije nabavila ni one prve doze.
Određeni niži nivoi vlasti su se zalijetali i slavodobitno najavljivali da kreću u direktnu kupovinu. Ipak, realnost ih je brzo vratila na dno. Zakoni, procedure i propisi. Sve su to kočnice i opravdanja zbog kojih danas ponovo dobijamo poruke da nam prijete nove restirkcije, da se pune izolatoriji, da su građani krivi, samo nije kriva vlast. A u ovom slučaju država je itekako kriva jer je ugrozila zdravlje građana.
-
BadBoy
#39137 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zato sam napisao po mogućnosti. I obične maske uz malo veći oprez su dovoljne.Naslovnica wrote: ↑22/02/2021 12:50@BadBoy ,BadBoy wrote: ↑22/02/2021 12:25Više puta sam pisao upravo ovo na ovoj temi. Zdravorazumski pristup problemu. Nakon godinu pandemije svima je bar jasno da je šansa za prenos virusa na otvorenom zanemariva. Najveći rizik su mali zatvoreni prostori i dužina boravka sa zaraženom osobom. Dakle, potencirati rad od kuće, potencirati online sastanke (jebiga svima su mrski ali šta ćeš) i potencirati maske u većim zatvorenim prostorima (po mogućnosti N95).invincible1921 wrote: ↑22/02/2021 12:10
Uhljeb ili ne nije ni bitno uopste...ja se pazim koliko mogu necu sigurno otic u Slogu ako je otvore necu otic na koncert sa par hiljada ljudi..al jbg buraz moram zivjet...kafa nekad preko dana, izlet, vikendica, subotom koja piva...pa ako je sudjeno sta cu mu ja.
Uostalom sto puta se pokazali da to hoces li se zarazit skoro nema nikakve veze koliko se pazis i da se uglavnom zarazis tamo gdje najmanje ocekujes...
Kolegicq sa posla radi od kuce kao i ja od marta...djevonka slom nervni maltene dozivjela ne izlazi nigdje , prakticno samo do prodavnice i kuca, cak nije dosla ni na druzenje nas 5/6 u stanu kod prijatelja...i pogodi sta...do sad jedino ona zarazena bila od nas 5/6.
Za škole nemam dovoljno znanja da formiram mišljenje koliki je rizik. Noćni klubovi su kolateralna šteta nažalost. Mislim da su i kina rizična (sjedi se po 2 sata u sali sa slabom ventilacijom).
Prvi je finansijski, jer rijetko ko može priuštiti sebi da kupuje N95 maske za svakodnevnu upotrebu.
Druga stvar u vezi N95 maski je da je na našem tržištu mnogo falsifikata koji se prodaju pod N95, a nisu ni N od N95.![]()
Treća stvar je da naši ljudi nisu u stanju da nose obične maske kako bi trebalo, a o N95 je iluzorno govoriti. Nije to samo kod nas slučaj.
-
Naslovnica
#39138 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da, vidio sam.BadBoy wrote: ↑22/02/2021 13:21Zato sam napisao po mogućnosti. I obične maske uz malo veći oprez su dovoljne.Naslovnica wrote: ↑22/02/2021 12:50@BadBoy ,BadBoy wrote: ↑22/02/2021 12:25
Više puta sam pisao upravo ovo na ovoj temi. Zdravorazumski pristup problemu. Nakon godinu pandemije svima je bar jasno da je šansa za prenos virusa na otvorenom zanemariva. Najveći rizik su mali zatvoreni prostori i dužina boravka sa zaraženom osobom. Dakle, potencirati rad od kuće, potencirati online sastanke (jebiga svima su mrski ali šta ćeš) i potencirati maske u većim zatvorenim prostorima (po mogućnosti N95).
Druga stvar u vezi N95 maski je da je na našem tržištu mnogo falsifikata koji se prodaju pod N95, a nisu ni N od N95.![]()
Obične maske kada bi ih SVI nosili.
Ali od toga nema ništa.
Raja misli da običnim maskama štiti sebe, a nisu ni svjesni koliko je to daleko od istine.
- skafiskafsnjak
#39139 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@Naslovnica tebe na celo kriznog staba 
-
meridiyan
#39140 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Presipanje iz supljeg u prazno. Samo nek se nesto blebece..
Ministar zdravstva je istakao kako su žarišta zaraze zatvoreni prostori – kafići i radnje u tržnim centrima…
“Razlog za povećanje broja zaraženih je opuštanje kod naših građana koji smatraju da je pandemija pri kraju. Ona nije ni blizu kraja. Posebno što nismo dobili vakcinu. I morate znati jednu stvar – vakcinacija ne znači kraj pandemije”, jasan je bio dr. Vranić.
“Zbog toga jedna od mjera će biti uvođenje COVID redara u tržnim centrima”, kazao je Vranić te poručio građanima kako su svi “potencijalni bolesnici” i da se “ne opuštaju”.
Last edited by meridiyan on 22/02/2021 13:38, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#39141 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma jok, ni za brdo karamela!
- skafiskafsnjak
#39142 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bili bismo na naslovnicama
-
laik1981
#39143 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo vezano za dnevnu analizu zarista je dobra ideja i nadam se da ce je raditi. Zabezeknuce se svi rezultatima..
-
BadBoy
#39144 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Opet ne možemo tako defetistički pristupiti problemu. Treba stalno vrtiti kako se pravilno nose i potencirati njihovu važnost. I kao i za sve druge mjere ne treba upasti u binarno "sve ili ništa" razmišljanje (ovo je jako česta pojava kod naših ljudi u svim sferama života). Konkretno, za maske je dogovoljo da ih otprilike 65-70% ispravno nosi. Ista priča je i sa vakcinama.Naslovnica wrote: ↑22/02/2021 13:26 Da, vidio sam.
Ali od toga nema ništa.
Raja misli da običnim maskama štiti sebe, a nisu ni svjesni koliko je to daleko od istine.
-
biglebovski
#39145 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pandemija do kraja života. Popišam se na njih i na takav život. Nek si jebu mater, neka nabave vakcine i neka vakcinišu starije, šta se budale prave sa kojekakvim mjerama, čuj izolovat će zdrave ljude na 10 dana. Pomahnitale birokrate nas lagano uvode u anarhiju i bezvlašće. Mudro izbalansiarana odluka, nema šta. Kafići i tržni centri žarišta, ne mogu da vjerujem. Koliko je hospitaliziranih radnika iz tržnih centara ili članova njihovih porodica, na osnovu čega ovaj birokrata izvaljuje ovakve stvari, ima li kakav izvještaj, statistika??? Nego ajmo naći način da uhljebimo još koga da izigrava nekakvog kovid redara.meridiyan wrote: ↑22/02/2021 13:37 Presipanje iz supljeg u prazno. Samo nek se nesto blebece..
Ministar zdravstva je istakao kako su žarišta zaraze zatvoreni prostori – kafići i radnje u tržnim centrima…
“Razlog za povećanje broja zaraženih je opuštanje kod naših građana koji smatraju da je pandemija pri kraju. Ona nije ni blizu kraja. Posebno što nismo dobili vakcinu. I morate znati jednu stvar – vakcinacija ne znači kraj pandemije”, jasan je bio dr. Vranić.
“Zbog toga jedna od mjera će biti uvođenje COVID redara u tržnim centrima”, kazao je Vranić te poručio građanima kako su svi “potencijalni bolesnici” i da se “ne opuštaju”.
-
Naslovnica
#39146 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nakon svega rečenog, nakon godinu dana od početka epidemije i kljukanja informacijama o COVID-19, na svim medijima, nakon stvaranja straha kod stanovništva...BadBoy wrote: ↑22/02/2021 13:47Opet ne možemo tako defetistički pristupiti problemu. Treba stalno vrtiti kako se pravilno nose i potencirati njihovu važnost. I kao i za sve druge mjere ne treba upasti u binarno "sve ili ništa" razmišljanje (ovo je jako česta pojava kod naših ljudi u svim sferama života). Konkretno, za maske je dogovoljo da ih otprilike 65-70% ispravno nosi. Ista priča je i sa vakcinama.Naslovnica wrote: ↑22/02/2021 13:26 Da, vidio sam.
Ali od toga nema ništa.
Kako bi drugačije trebalo da bude nego defetistički?
Jebote, većina ljudi još uvijek ne opere ruke nakon pišanja u tržnim centrima, a mi pričamo o ispravnom nošenju maski?!
Na stranu to da apsolutna većina ljudi koji se zaraze, ili je ne osjete ili je odboluju kao prehladu.
Ljudima je pun klinac svega, i ja ih, jednim dijelom, apsolutno razumijem.
-
invincible1921
#39147 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nakon godinu dana apsolutno nijeedna mjera od najcescih poput lockdowna apsolutno nikakav benefit nije donijela...Naslovnica wrote: ↑22/02/2021 13:55Nakon svega rečenog, nakon godinu dana od početka epidemije i kljukanja informacijama o COVID-19, na svim medijima, nakon stvaranja straha kod stanovništva...BadBoy wrote: ↑22/02/2021 13:47Opet ne možemo tako defetistički pristupiti problemu. Treba stalno vrtiti kako se pravilno nose i potencirati njihovu važnost. I kao i za sve druge mjere ne treba upasti u binarno "sve ili ništa" razmišljanje (ovo je jako česta pojava kod naših ljudi u svim sferama života). Konkretno, za maske je dogovoljo da ih otprilike 65-70% ispravno nosi. Ista priča je i sa vakcinama.Naslovnica wrote: ↑22/02/2021 13:26 Da, vidio sam.
Ali od toga nema ništa.
Kako bi drugačije trebalo da bude nego defetistički?
Jebote, većina ljudi još uvijek ne opere ruke nakon pišanja u tržnim centrima, a mi pričamo o ispravnom nošenju maski?!
Na stranu to da apsolutna većina ljudi koji se zaraze, ili je ne osjete ili je odboluju kao prehladu.
Ljudima je pun klinac svega, i ja ih, jednim dijelom, apsolutno razumijem.
Takodjer cinjenica je da se 90posto ljudi zarazi tamo gdje najmanje ocekuje...
-
laik1981
#39148 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Maske imaju svrhu samo ako se redovno mijenjaju i odrzavaju cistim. Svako nosenje iste maske preko sat-dva vremena je kontraproduktivno i moze napraviti vise stete nego koristi. E sad se treba zapitati koliko ljudi mijenja masku svakih sat-dva. Ja mislim da to ne radi niko. Naredjenjem da se maske nose na otvorenom se napravila veca steta neko korist..
- skafiskafsnjak
#39149 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pricajte sta hocete.... Ali medju top 10 po postotku smrtnosti u svijetu.... Nije samo zbog usranog zdravstva....
-
Trappist
#39150 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nije nego po broju mrtvih na milion stanovnika. Trenutno 10-ti, prestigle nas USA koji trenutno vakcinisu oko 1.4 miliona ljudi. Prvi na toj listi je Gibraltar koji ima ukupno 90 mrtvih od korone a drugi san marino koji trenutno ima 72 umrlih. Sasvim logicna lista.skafiskafsnjak wrote: ↑22/02/2021 14:24 Pricajte sta hocete.... Ali medju top 10 po postotku smrtnosti u svijetu.... Nije samo zbog usranog zdravstva....