skafiskafsnjak wrote: ↑22/02/2021 10:57
Naslovnica wrote: ↑22/02/2021 10:39
skafiskafsnjak wrote: ↑22/02/2021 10:21
Aha...
Mi smo u pravu, Svedski model......
I da, gledaj gore od nas...lakse ce nam.biti.
A gora nam smrtnost od zemalja sa 80 miliona i vise....a gdje je protok ljudi u tim drzavama i kod nas...
Doduse kod.nas je protok po kaficima najbolji
Nije mi jasno zašto se odmah Njemačka uzima kao referenca, zar ne bi bilo logičnije uzeti zemlje iz okruženja?
Isto se radi i kada se želi pokazati koliko je Švedska loša, pa se poredi sa zemljama okruženja.
Ne kažem da smo u pravu, niti da smo u krivu.
Tu smo gdje jesmo.
Ja samo govorim činjenicu da su sve te zemlje iznad nas itekako imale lockdown.
Mislim da naša smrtnost, pored kafića koje spominješ, više govori o (ne)kvalitetu našeg zdravstva i sistema koji je 8 mjeseci nakon početka pandemije imao 100 kreveta za COVID pacijente. Ljudima je govoreno da se liječe kući i mnogi su umrli zato što nisu imali adekvatnu njegu.
Dolazili su skroz zapušteni pacijenti sa saturacijom ispod 70%.
Tu ne pomaže lockdown .
Pa uzima se kao referenca jer.mnogi ismijavaju, postavljaju se slike nasih krcatih kafica i slicno.
Pa lockdown je tu da se smanji hodanje zaraza i smrtnost dok se ne nadje neko rjesenje..u ovom.slucaju, vakcina.
Al dobro, nama ne treba lockdown jer nece ni vakcine biti
Ne znam zaista ko se kome smije.
A mi smo "pametni", pa smo zatvorili škole u martu, ali su zato kafići puni.
Za razliku od većine drugih zemalja gdje je škola zadnja stvar koja se zatvara.
Šta bi se to, konkretno, promijenilo da se uvede lockdown u BiH?
Tvojom logikom, nema hodanja-nema zaraze-nema smrtnosti.
Znači, zabraniti hodanje?
Ako nije to, šta je, šta konkretno predlažeš?
Rješenje nije da traje lockdown dok se ne nađe rješenje, nego je rješenje da se, dok traje vakcinacija, nauči živjeti sa virusom, zaštiti ugrožene i nastaviti sa životom.
Da li ti stvarno smatraš da bi države bile u beskonačnom lockdownu dok se ne nađe "neko rješenje"? Niti jedna država nije bila u lockdownu cijelo vrijeme niti je to sebi mogla dopustiti.
BTW, u Njemačkoj opet rastu brojevi zaraženih.
A i u Austriji - raspitaj se malo o njihovom lockdownu.
Toliko o lockdownu.