Republika Turska
-
The 51st State
#28651 Re: Republika Turska
Jako bitan uredjaj koji bi trebao znacajno poboljasati i unaprijediti usluge sektoru zdravstva, razvijen mobilni x ray aparat.
https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloj ... di/2151359
https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloj ... di/2151359
-
neko_sa_strane
#28652 Re: Republika Turska
Čitav Kipar turski! Taj film neće nikad gledati. Nakon najnovijih poteza Turske koja ilegalne migrante prebacuje na okupirani sjeverni Kipar i gura ih ka teritoriji pod kontrolom Republike Kipar, Kipar opet treba zatvoriti ulicu Ledra u Nikoziji.
- HarTar
#28653 Re: Republika Turska
Radi se već na tome. https://balkans.aljazeera.net/news/worl ... tav-turske
- HarTar
#28654 Re: Republika Turska
neko_sa_strane wrote: ↑20/02/2021 19:27 Čitav Kipar turski! Taj film neće nikad gledati. Nakon najnovijih poteza Turske koja ilegalne migrante prebacuje na okupirani sjeverni Kipar i gura ih ka teritoriji pod kontrolom Republike Kipar, Kipar opet treba zatvoriti ulicu Ledra u Nikoziji.
-
Hakiz
#28656 Re: Republika Turska
Budale. Ima nekoliko filmova, neki od njih su pisani po istinitim događajima, o ženama koje su se zaljubile u Arape, udale se i dobile djecu. Neke jesu a neke i nisu prešle na islam. A onda su vidjele kako je to u stvari i provele godine da se oslobode zatvora koji takva porodica predstavlja, i sebe i svoju djecu. Ispostavilo se da nije zlato sve što sija.
I ti Turci što žele ukinuti sekularni ustav, imaće kad zaplakati kada shvate koju glupost su uradili. Ali, biće kasno.
Neka ih, sami pali, sami se ubili.
Samo će Evropa imati problem da primi milione Turaka koji će iz te idile bježati...
- Sveti Ivan Krstitelj
#28657 Re: Republika Turska
Turskoj svaka čast.
Turska će preteći Italiju u GDP PPP ove godine, ako ne ove, iduće sigurno.
Grčka je postala zemlja trećeg svijeta. Svi iz EU na to nijemo gledaju. To je tragedija.
Mislim da bi trebali prestati moralizirati Turskoj.
Grčka je postala zemlja trećeg svijeta. Svi iz EU na to nijemo gledaju. To je tragedija.
-
Hakiz
#28658 Re: Republika Turska
Kina je druga, ako ne i prva, kada se gleda ekonomija. U svakom slučaju, kada novac staviš na prvo mjesto, proizvodnju oružja, ma proizvodnju bilo čega, odlaske u svemir itd, daleko ispred Turske.Sveti Ivan Krstitelj wrote: ↑21/02/2021 23:17 Turskoj svaka čast.
Tako da bi, po citiranom kriteriju, trebali prvo prestati moralizirati Kini.
Mislim, ako nećemo prigovoriti Turskoj zato što je 2. zemlja po broju zatvorenih novinara i odnosu prema slobodi medija, onda nije red ni da prigovorimo ni Kini zbog, recimo, Ujgura.
Tibet, Hong Kong, prigovore o jedenju "egzotičnih" životinja, uključujući pasa i još svašta nešta, za sada ćemo zanemariti.
Jer, gledamo koliko čega proizvode, ne gledamo da li su autokrate i slične gluposti.
- HarTar
#28659 Re: Republika Turska
-
hamos
#28660 Re: Republika Turska
Zasto niko ne spominje Hui narod iz Kine? Ima ih oko c15 miliona,islamske vjeroispovijesti su... imaju sva prava.Prilagodila im je kina sve,npr oni su jedini imali pravo na sahranu umjesto kremiranje (iz vjerskih razloga)Hakiz wrote: ↑22/02/2021 00:51Kina je druga, ako ne i prva, kada se gleda ekonomija. U svakom slučaju, kada novac staviš na prvo mjesto, proizvodnju oružja, ma proizvodnju bilo čega, odlaske u svemir itd, daleko ispred Turske.Sveti Ivan Krstitelj wrote: ↑21/02/2021 23:17 Turskoj svaka čast.
Mislim, ako nećemo prigovoriti Turskoj zato što je 2. zemlja po broju zatvorenih novinara i odnosu prema slobodi medija, onda nije red ni da prigovorimo ni Kini zbog, recimo, Ujgura.
Tibet, Hong Kong, prigovore o jedenju "egzotičnih" životinja, uključujući pasa i još svašta nešta, za sada ćemo zanemariti.
Jer, gledamo koliko čega proizvode, ne gledamo da li su autokrate i slične gluposti.
Oni su u biti han kinezi islamske vjeroispovijesti,pricaju han kineski s malim razlikama
Problem Kine s ujgurima nije vjersko pitanje vec cisto separatisticko pitanje.Pa ako podrzavas napore ujgura moras i recimo baskijce itd.
Kina ima vise muslimanskih naroda,ali su HUi muslimani najbrojniji!!
-
Hakiz
-
The 51st State
#28662 Re: Republika Turska
sad su i oni na redu, kina provodi rat protiv religije u cjelosti, evo ti video kako ih napadaju.hamos wrote: ↑22/02/2021 08:35Zasto niko ne spominje Hui narod iz Kine? Ima ih oko c15 miliona,islamske vjeroispovijesti su... imaju sva prava.Prilagodila im je kina sve,npr oni su jedini imali pravo na sahranu umjesto kremiranje (iz vjerskih razloga)Hakiz wrote: ↑22/02/2021 00:51Kina je druga, ako ne i prva, kada se gleda ekonomija. U svakom slučaju, kada novac staviš na prvo mjesto, proizvodnju oružja, ma proizvodnju bilo čega, odlaske u svemir itd, daleko ispred Turske.Sveti Ivan Krstitelj wrote: ↑21/02/2021 23:17 Turskoj svaka čast.
Oni su u biti han kinezi islamske vjeroispovijesti,pricaju han kineski s malim razlikama
Problem Kine s ujgurima nije vjersko pitanje vec cisto separatisticko pitanje.Pa ako podrzavas napore ujgura moras i recimo baskijce itd.
-
hamos
#28663 Re: Republika Turska
Objavio lik koji ima ujgursku zastsvu na profilu i natpis enemy of ChinaThe 51st State wrote: ↑22/02/2021 09:21sad su i oni na redu, kina provodi rat protiv religije u cjelosti, evo ti video kako ih napadaju.hamos wrote: ↑22/02/2021 08:35Zasto niko ne spominje Hui narod iz Kine? Ima ih oko c15 miliona,islamske vjeroispovijesti su... imaju sva prava.Prilagodila im je kina sve,npr oni su jedini imali pravo na sahranu umjesto kremiranje (iz vjerskih razloga)Hakiz wrote: ↑22/02/2021 00:51
Kina je druga, ako ne i prva, kada se gleda ekonomija. U svakom slučaju, kada novac staviš na prvo mjesto, proizvodnju oružja, ma proizvodnju bilo čega, odlaske u svemir itd, daleko ispred Turske.
Poznajem tu tematiku i bez njihovih dopisa,neki od najvecih generala Kine su bili hui muslimani.
Nije Kina demokratija ali to da rusi sistematski islam nije tacno,rusila je i tibetsnski budizam i ako su vecina Han kineza u nekoj formi budisti.cisto radi separatizma
Last edited by hamos on 22/02/2021 09:38, edited 1 time in total.
-
Hakiz
-
The 51st State
#28665 Re: Republika Turska
ima i pola istine, nije bitno ko je objavio, nego sta je objavio, video je samobjasnjavajuci,hamos wrote: ↑22/02/2021 09:28Objavio lik koji ima ujgursku zastsvu na profiluThe 51st State wrote: ↑22/02/2021 09:21sad su i oni na redu, kina provodi rat protiv religije u cjelosti, evo ti video kako ih napadaju.hamos wrote: ↑22/02/2021 08:35
Zasto niko ne spominje Hui narod iz Kine? Ima ih oko c15 miliona,islamske vjeroispovijesti su... imaju sva prava.Prilagodila im je kina sve,npr oni su jedini imali pravo na sahranu umjesto kremiranje (iz vjerskih razloga)
Poznajem tu tematiku i bez njihovih dopisa,neki od najvecih generala Kine su bili hui muslimani.
- salik79
#28666 Re: Republika Turska
Kao prvo, snimak je nejasan, a zavrsava kada se nazire nesto sto asocira na kube dzamije i dvije zastave, crvena i zelena. To mogu biti zastave Kine i jos jedna zelena zastava, a vrlo lahko mogu biti i sijske zastave, posto je kod sija uobicajeno isticanje crvenih i zelenih zastava na dzamijama, to je, ustvari, simbol mucenistva i asocira na zastave sehida Kerbele.The 51st State wrote: ↑22/02/2021 09:21sad su i oni na redu, kina provodi rat protiv religije u cjelosti, evo ti video kako ih napadaju.hamos wrote: ↑22/02/2021 08:35Zasto niko ne spominje Hui narod iz Kine? Ima ih oko c15 miliona,islamske vjeroispovijesti su... imaju sva prava.Prilagodila im je kina sve,npr oni su jedini imali pravo na sahranu umjesto kremiranje (iz vjerskih razloga)Hakiz wrote: ↑22/02/2021 00:51
Kina je druga, ako ne i prva, kada se gleda ekonomija. U svakom slučaju, kada novac staviš na prvo mjesto, proizvodnju oružja, ma proizvodnju bilo čega, odlaske u svemir itd, daleko ispred Turske.
Kao drugo, niti znamo gdje je ovaj snimak nastao, niti ko ga je snimio, ni ko su akteri na snimku i koji je povod.
Kao trece, ovakvi pristrasni likovi s lahkocom karakterisu kompletnu kinesku populaciju kao "antireligijsku", odnosno kao "neprijatelje svih religija", a nikada ih neces cuti kako govore o vehabitima kao neprijateljima svih religija, iako je opcepoznata destruktivnost istih prema svemu sto oni okarakterisu kao "sirk", "kufr" i slicno... Unistavanja stoljecima starih dzamija je njihova uza specijalnost, bas kao i miniranje turbeta, devastiranje crkava i ostalih sakralnih objekata. Eh, zamisli sada da Kinezi pocnu postavljati te snimke kao dokaz da su suniti (kojima vehabiti nominalno pripadaju, iako ih je sunijska ulema izopcila) neprijatelji svih religija!
-
The 51st State
#28667 Re: Republika Turska
postavljo sam ovaj snimak na jednom stranom forumu gdje uredno operira ccp bot sa svojom propagandom, cak ni on nije osporavao autenticnost snimka nego je postavio neku svoju propagandu sa posjetom predsjednika kine nekoj dzamiji, tako da na tebi je kakav ces zakljucak izvuci.salik79 wrote: ↑22/02/2021 10:00Kao prvo, snimak je nejasan, a zavrsava kada se nazire nesto sto asocira na kube dzamije i dvije zastave, crvena i zelena. To mogu biti zastave Kine i jos jedna zelena zastava, a vrlo lahko mogu biti i sijske zastave, posto je kod sija uobicajeno isticanje crvenih i zelenih zastava na dzamijama, to je, ustvari, simbol mucenistva i asocira na zastave sehida Kerbele.The 51st State wrote: ↑22/02/2021 09:21sad su i oni na redu, kina provodi rat protiv religije u cjelosti, evo ti video kako ih napadaju.hamos wrote: ↑22/02/2021 08:35
Zasto niko ne spominje Hui narod iz Kine? Ima ih oko c15 miliona,islamske vjeroispovijesti su... imaju sva prava.Prilagodila im je kina sve,npr oni su jedini imali pravo na sahranu umjesto kremiranje (iz vjerskih razloga)
Kao drugo, niti znamo gdje je ovaj snimak nastao, niti ko ga je snimio, ni ko su akteri na snimku i koji je povod.
Kao trece, ovakvi pristrasni likovi s lahkocom karakterisu kompletnu kinesku populaciju kao "antireligijsku", odnosno kao "neprijatelje svih religija", a nikada ih neces cuti kako govore o vehabitima kao neprijateljima svih religija, iako je opcepoznata destruktivnost istih prema svemu sto oni okarakterisu kao "sirk", "kufr" i slicno... Unistavanja stoljecima starih dzamija je njihova uza specijalnost, bas kao i miniranje turbeta, devastiranje crkava i ostalih sakralnih objekata. Eh, zamisli sada da Kinezi pocnu postavljati te snimke kao dokaz da su suniti (kojima vehabiti nominalno pripadaju, iako ih je sunijska ulema izopcila) neprijatelji svih religija!
takodjer, taj lik kontinuirano postavlja videa iz turkistana sa kineskom propagandom o napretku i bla bla, kada sam ga pitao da postavi jedan, samo jedan video sa recimo ujgurskom zenom ili djevojkom da je obucena po islamskim propisima iz svakodnevnog zivota, nije bio u stanju da obezbjedi isti, tako da evidentno neki problem postoji na relaciji kina-lokalni muslimani.
- Sveti Ivan Krstitelj
#28668 Re: Republika Turska
Hahaha! "Julian Assange-a je novinar, koji slobodno piše na zapadu i uživa sve slobode."
Ne možeš moralizirati Turskoj, niti po jednom pitanju. To je dvolično!
Što se tiče Ujgura i muslimana u Kini. Odgovor je jednostavan.
Ako je Kina protiv muslimana? Zašto je u Kini izgrađeno 35.000 džamija?
Npr. u Francuskoj je izgrađeno samo 2.300 džamija.
Kineski muslimani imaju tri puta više džamija "po glavi stanovnika" od francuskih muslimana.
22 države Zapada i Japan su napisali zajedničko pismo UN-u, kojim osuđuju reedukacijske kampove u Xinjiang-u.
54 države, većinom muslimanske, podržale su reedukacijske kampove. - Ovo ne prenose zapadni mediji?
Zašto Sjedinjene Države ne zatvore Guantanamo?
Zapadu ne smeta Guantanamo?
Last edited by Sveti Ivan Krstitelj on 22/02/2021 10:25, edited 1 time in total.
- salik79
#28669 Re: Republika Turska
@The 51st State
Za takvo nesto najbolje je upratiti priloge koji se uopce ne bave politikom, kao sto je ovaj:
Iz ovog priloga je i budali jasno da Kina nema problema sa Islamom kao religijom.
A to je objasnio i bivsi americki pukovnik, Lawrence Wilkerson:
CIA je pokusala izvesti slicnu igranku kao i sa Afganistanom u cilju slamanja SSSRa.
Za takvo nesto najbolje je upratiti priloge koji se uopce ne bave politikom, kao sto je ovaj:
Iz ovog priloga je i budali jasno da Kina nema problema sa Islamom kao religijom.
CIA je pokusala izvesti slicnu igranku kao i sa Afganistanom u cilju slamanja SSSRa.
-
The 51st State
#28670 Re: Republika Turska
@salik79
jasno je meni da ima i specijalnog rata protiv kine ali kad na neko banalno pitanje ne mozes dobiti jasan odgovor onda neki problem postoji, licno sam i sam rezervisan prema stepenu tvrdnji ali ipak mislim da odredjena opresija i tkz. reedukacija postoji u kineskoj agendi prema ujgurima, previse je online materijala i dokaza da bi se tvrdilo kako je to striktno propaganda protiv kine.
i da video koji si postavio je iz 2016, davno prije nego li su pocele tvrdnje o zlostavljanju i maltretiranju.
jasno je meni da ima i specijalnog rata protiv kine ali kad na neko banalno pitanje ne mozes dobiti jasan odgovor onda neki problem postoji, licno sam i sam rezervisan prema stepenu tvrdnji ali ipak mislim da odredjena opresija i tkz. reedukacija postoji u kineskoj agendi prema ujgurima, previse je online materijala i dokaza da bi se tvrdilo kako je to striktno propaganda protiv kine.
i da video koji si postavio je iz 2016, davno prije nego li su pocele tvrdnje o zlostavljanju i maltretiranju.
- salik79
#28671 Re: Republika Turska
Reedukacija da, ali nikakvi genocidi, zatiranje Islama i slicno... Naravno da je potrebna reedukacija kada je CIA, preko svojih bliskoistocnih poltrona, masovno upumpavala vehabitsku ideologiju medju Ujgure (zato i jesu najbrojnija strana zajednica tekfirijskih skupina u Siriji), ujedno podsticuci separatizam i terorizam. Cak i sami priznaju da su pretjerali s "genocidom" nad Ujgurima:The 51st State wrote: ↑22/02/2021 10:35 @salik79
https://foreignpolicy.com/2021/02/19/ch ... tpcc=30350State Department Lawyers Concluded Insufficient Evidence to Prove Genocide in China
-
The 51st State
#28672 Re: Republika Turska
ne znam sta bi ti reko, video zapisi iz dzamije gdje plesne derneke sa alkoholom odrzavaju, takmicenja u ispijanju pive gdje tacno vidis dede kako tjeraju da piju, ima tih materijala koliko hoces.salik79 wrote: ↑22/02/2021 10:41Reedukacija da, ali nikakvi genocidi, zatiranje Islama i slicno... Naravno da je potrebna reedukacija kada je CIA, preko svojih bliskoistocnih poltrona, masovno upumpavala vehabitsku ideologiju medju Ujgure (zato i jesu najbrojnija strana zajednica tekfirijskih skupina u Siriji), ujedno podsticuci separatizam i terorizam. Cak i sami priznaju da su pretjerali s "genocidom" nad Ujgurima:The 51st State wrote: ↑22/02/2021 10:35 @salik79
https://foreignpolicy.com/2021/02/19/ch ... tpcc=30350State Department Lawyers Concluded Insufficient Evidence to Prove Genocide in China
-
hamos
#28673 Re: Republika Turska
To je hui narod u tim snimcimasalik79 wrote: ↑22/02/2021 10:25 @The 51st State
U hui narodu se u zadnjih 20 god pojavljuju sellefijski tumaci islama i tu je jedino Kina rekla stop,jer su oni alergicni na strani uticaj ,vidio si sta su dalaj lami radili
- Grean
#28674 Re: Republika Turska
Meni ljudi koji su pobjegli iz Xinjiang zbog logora i prisila najmanje izgledaju kao vehabije ali i bez obzira na to, sve da si u pravu @salik79 ovo tvoje opravdavanje "edukacionih kampova" gdje se porodice razdvajaju, otimaju djeca od roditelja je u najmanju ruku jadno.
-
hamos
#28675 Re: Republika Turska
Nije to isti narod,ujguri su drugi narodi nepovezani sa han i hui kinezima.Sa hui kinezima imaju jedino religiju zajednickoGrean wrote: ↑22/02/2021 10:50 Meni ljudi koji su pobjegli iz Xinjiang zbog logora i prisila najmanje izgledaju kao vehabije ali i bez obzira na to, sve da si u pravu @salik79 ovo tvoje opravdavanje "edukacionih kampova" gdje se porodice razdvajaju, otimaju djeca od roditelja je u najmanju ruku jadno.
Problem Kine sa ujgurima je sto oni zele svoju drzavu..a hui muslimani ne zele jer se smatraju kinezima (sto i jesu). Hui narod-kineski muslimani . Ujguri-narod koji je povezan sa zemljama Tajikistan i sl