Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
laik1981

#751 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

adsubzero wrote: 21/02/2021 17:52
laik1981 wrote: 21/02/2021 17:44 Ti si opravdavao i opravdavas svaku mjeru, a pogotovo zatvaranje zdravstva u kriznim momentima.. Bilo bi onako lijepo da prestanes biti licemjer.. Sutra ako uvedu neku dodatnu restrikciju ti ces je prvi opravdavati kao i svaku do sada..
Ja sam jedino pisao u kontru onima koji su govorili da lockdown ne funkcionise. To nije tacno, lockdown funkcionise. Problem je sto to previse kosta, sto je najvise izrazeno kod nas.

Nego sto izbjegavas sustinu? Je li tebi gore izgubiti posao nego clana obitelji? Stavi crno na bijelo da jasno znamo sta mislis, ne prdi o "izlizanim floskulama".
A znaci ako radis ubices svoje roditelje :-) Ili nedostatak pameti ili covid terorizam.. Trece nema sta biti..
adsubzero

#752 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

laik1981 wrote: 21/02/2021 17:58
laik1981 wrote: 21/02/2021 17:44 Ti si opravdavao i opravdavas svaku mjeru, a pogotovo zatvaranje zdravstva u kriznim momentima.. Bilo bi onako lijepo da prestanes biti licemjer.. Sutra ako uvedu neku dodatnu restrikciju ti ces je prvi opravdavati kao i svaku do sada..
Ja sam jedino pisao u kontru onima koji su govorili da lockdown ne funkcionise. To nije tacno, lockdown funkcionise. Problem je sto to previse kosta, sto je najvise izrazeno kod nas.

Nego sto izbjegavas sustinu? Je li tebi gore izgubiti posao nego clana obitelji? Stavi crno na bijelo da jasno znamo sta mislis, ne prdi o "izlizanim floskulama".
A znaci ako radis ubices svoje roditelje :-) Ili nedostatak pameti ili covid terorizam.. Trece nema sta biti..
Odgovori na pitanje.

Ako cemo vec da banalizujemo stvari i idemo u krajnosti, znaci ako imamo mjere izgubit ces posao i umrijeti od gladi? :-)
Nemam sta da insinuiram, kod tebe je nedostatak pameti u pitanju, nista drugo i trece.

Ne ide mi u glavu kako nekim ljudima razmisljanje ne ide od ruke. Postoji i UMJERENOST, ne moraju sve da budu neke radikalne krajnosti.
CikCikCikPogodi

#753 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by CikCikCikPogodi »

adsubzero wrote: 21/02/2021 18:07

Odgovori na pitanje.

Ako cemo vec da banalizujemo stvari i idemo u krajnosti, znaci ako imamo mjere izgubit ces posao i umrijeti od gladi? :-)
Nemam sta da insinuiram, kod tebe je nedostatak pameti u pitanju, nista drugo i trece.

Ne ide mi u glavu kako nekim ljudima razmisljanje ne ide od ruke. Postoji i UMJERENOST, ne moraju sve da budu neke radikalne krajnosti.
Oni samo misle da im je drzava i svako uvijek nesto duzan. Socijalisticki nacin razmisljanja je jako tesko iskorijeniti.
laik1981

#754 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Odgovori na pitanje.

Tvoje pitanje ne zasluzuje odgovor jer je retardirano.. Samo stavljanje u isti kontekst obavljanje posla i ubijanje roditelja jasno i nedvosmisleno pokazuje na kom si nivou rezonovanja.. Ako radis ubijas roditelje :-) I jos imas hrabrosti da trazis odgovor na takav debilizam.. Podrzavanjem teze o prosenju dodatno vrijedjas inteligenciju.. A desetine hiljada ljudi je ostalo bez posla dok su mjere bile na snazi. Od gladi neces umrijeti, ali ce stres i neimastina sigurno narusiti zdravlje onoga ko je pogodjen.. Naravno da ti toga nisi svjestan jer vjerovatno uzivas u nekoj finansijskoj sigurnosti i kurko te boli za ove sto su ostajali bez posla. Ti daj otkaz da bi spasio zivote svojih roditelja, niko ti ne brani.. Pa onda prosi kad ti je to prihvatljivo.. Ostale pusti da se brinu za sebe onako kako misle da je potrebno.. Apsolutno nikakvu kvalifikaciju nemas da nekom solis pamet.. Apsolutno si nekvalifikovan da bi savjetovao kako ljudi treba da zive i kako treba da redaju prioritete.. Svako ih reda za sebe..
laik1981

#755 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

CikCikCikPogodi wrote: 21/02/2021 18:16
Odgovori na pitanje.

Oni samo misle da im je drzava i svako uvijek nesto duzan. Socijalisticki nacin razmisljanja je jako tesko iskorijeniti.
Socijalisticki nacin razmisljanja i djelovanja jedino jos postoji medju uhljebima nakacenim na budzetsku sisu.. Uglavnom su to oni koji u nacelu kritikuju taj nekadasnji sistem i zdusno podrzavaju ovo danasnje uredjenje.. Onaj ko je u privatnom sektoru ne trazi nista osim da ga se pusti da radi i zaradjuje..
adsubzero

#756 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

laik1981 wrote: 21/02/2021 18:29
Odgovori na pitanje.

Tvoje pitanje ne zasluzuje odgovor jer je retardirano.. Samo stavljanje u isti kontekst obavljanje posla i ubijanje roditelja jasno i nedvosmisleno pokazuje na kom si nivou rezonovanja.. Ako radis ubijas roditelje :-) I jos imas hrabrosti da trazis odgovor na takav debilizam.. Podrzavanjem teze o prosenju dodatno vrijedjas inteligenciju.. A desetine hiljada ljudi je ostalo bez posla dok su mjere bile na snazi. Od gladi neces umrijeti, ali ce stres i neimastina sigurno narusiti zdravlje onoga ko je pogodjen.. Naravno da ti toga nisi svjestan jer vjerovatno uzivas u nekoj finansijskoj sigurnosti i kurko te boli za ove sto su ostajali bez posla. Ti daj otkaz da bi spasio zivote svojih roditelja, niko ti ne brani.. Pa onda prosi kad ti je to prihvatljivo.. Ostale pusti da se brinu za sebe onako kako misle da je potrebno.. Apsolutno nikakvu kvalifikaciju nemas da nekom solis pamet.. Apsolutno si nekvalifikovan da bi savjetovao kako ljudi treba da zive i kako treba da redaju prioritete.. Svako ih reda za sebe..
Ne izvrci teze, ovo je debilnost koja je pokrenula nasu razmjenu komentara:
laik1981 wrote: 21/02/2021 13:42 Kako vole reci covid teroristi moze se i isprositi koja marka..
Jer onako lezeno nazivati nekoga teroristom je u redu... :-)

Ti pricas o jednoj krajnosti, ja samo stavljam stvari u perspektivu isticuci jednu drugu krajnost. Zasto si pisao gluposti ako neces dati jasan odgovor na drugi pogled? Ili si mislio da si pametan i dosjetljiv?
adsubzero

#757 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

laik1981 wrote: 21/02/2021 18:33

Odgovori na pitanje.

Socijalisticki nacin razmisljanja i djelovanja jedino jos postoji medju uhljebima nakacenim na budzetsku sisu.. Uglavnom su to oni koji u nacelu kritikuju taj nekadasnji sistem i zdusno podrzavaju ovo danasnje uredjenje.. Onaj ko je u privatnom sektoru ne trazi nista osim da ga se pusti da radi i zaradjuje..
Nije tacno. To je razmisljanje nesposobnog podanika.
laik1981

#758 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

adsubzero wrote: 21/02/2021 18:37
laik1981 wrote: 21/02/2021 18:29

Odgovori na pitanje.

Ne izvrci teze, ovo je debilnost koja je pokrenula nasu razmjenu komentara:
laik1981 wrote: 21/02/2021 13:42 Kako vole reci covid teroristi moze se i isprositi koja marka..
Jer onako lezeno nazivati nekoga teroristom je u redu... :-)

Ti pricas o jednoj krajnosti, ja samo stavljam stvari u perspektivu isticuci jednu drugu krajnost. Zasto si pisao gluposti ako neces dati jasan odgovor na drugi pogled? Ili si mislio da si pametan i dosjetljiv?
Nisam ti ja kriv sto si se prepoznao..
adsubzero wrote: 21/02/2021 18:38
laik1981 wrote: 21/02/2021 18:33
Nije tacno. To je razmisljanje nesposobnog podanika.
Zna se jako dobro gdje su nesposobni i beskorisni.. Sisu budzetsku sisu i uzivaju.. Nadam se ne jos zadugo..
aldinjo

#759 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

laik1981 wrote: 21/02/2021 17:44
adsubzero wrote: 21/02/2021 17:30
laik1981 wrote: 21/02/2021 17:28
Mjere koje sad imamo nisu zlocinacke i sasvim su ok po meni. Ja bih jos pustio djecu u skolu i to je to.. Bolnice i ambulante su se poprilicno otvorile i pocele lijeciti ljude, za razliku od perioda na kojji covid teroristi bale, a kada su pacijenti po svaku cijenu odbijani od zdravstvenih ustanova.. Danas mjere, manje vise, ne postoje, osim tih vezanih za skolstvo i maske..
Sta je iko od nas ovdje rekao drugacije? Maske, distanca i ogranicen broj ljudi u zatvorenim prostorima, to je sve. Ko spominje lockdown gdje cemo biti mjesec dana u kucama?
Ti si opravdavao i opravdavas svaku mjeru, a pogotovo zatvaranje zdravstva u kriznim momentima.. Bilo bi onako lijepo da prestanes biti licemjer.. Sutra ako uvedu neku dodatnu restrikciju ti ces je prvi opravdavati kao i svaku do sada..
aldinjo wrote: 21/02/2021 17:32
laik1981 wrote: 21/02/2021 17:28
Mjere koje sad imamo nisu zlocinacke i sasvim su ok po meni. Ja bih jos pustio djecu u skolu i to je to.. Bolnice i ambulante su se poprilicno otvorile i pocele lijeciti ljude, za razliku od perioda na kojji covid teroristi bale, a kada su pacijenti po svaku cijenu odbijani od zdravstvenih ustanova.. Danas mjere, manje vise, ne postoje, osim tih vezanih za skolstvo i maske..
A kada dođe proljeće i ljeto i turisti počeli dolaziti, hoće li trebati iste tjerati u hotele poslije 22 sata zbog ograničenog kretanja?
Od turizma u punom obimu nema nista u ovoj godini. Ne samo kod nas nego nigdje na planeti.
Ta je priča mogla "proći" prošle godine, ali ove nikako. Ako zabrane ulazak stranih turista u BiH neka se spremaju za popriličan ekonomski krah.
laik1981

#760 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Ma nece nasi nista zabranjivati ali restrikcije su prisutne sirom svijeta.. Puni obim turizma je tesko ocekivati bar do sledece godine.. Imali smo citavu zimu turista. Bilo je cak i onih koji nisu iz regije. Jednom prilikom sam naletio na desetak studenata iz Holandije koji su citav januar bili u Sarajevu. Nekih 30-40% obima je realno ocekivati i takva su ocekivanja sirom evrope i svijeta. Mozda je i to preoptimisticno..
adsubzero

#761 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

laik1981 wrote: 21/02/2021 18:44 Nisam ti ja kriv sto si se prepoznao..
Ja sam samo prepoznao koliko je glupo, cak i bizarno to sto pricas. Lijepe se etikete fasisma i terorizma kao da je nista. Dohavizaj se.
Van Halen

#762 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Van Halen »

U RSu danas procenat pozitivnih u odnosu na ispitane 8% u Kantonu Sarajevo 50% tj.svaki drugi testirani. Dobro nam dođoše ovi turisti nema sta
User987

#763 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by User987 »

adsubzero wrote: 21/02/2021 17:52 Nego sto izbjegavas sustinu? Je li tebi gore izgubiti posao nego clana obitelji? Stavi crno na bijelo da jasno znamo sta mislis, ne prdi o "izlizanim floskulama".
To ti je jedna lažna dilema. I prilično se ofucala. Ne postoji ta dilema jer niko ne zna hoće li i kada izgubiti člana porodice. Obzirom da korona uglavnom kod većine prolazi sa lakšim ili nikakvim simptomima, mnogo veća vjerovatnoća je da će neko izgubiti člana porodice koji je zbog gubitka posla dobio infarkt. Stare ljude je moguće zaštititi od korone, ali ih je nemoguće zaštiti od umiranja zbog mizernih penzija. A penzije će biti još manje što više ljudi ostaje bez posla. Okani se više tih jeftinih patetičnih dilema i trikova.
adsubzero

#764 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

User987 wrote: 21/02/2021 20:55
adsubzero wrote: 21/02/2021 17:52 Nego sto izbjegavas sustinu? Je li tebi gore izgubiti posao nego clana obitelji? Stavi crno na bijelo da jasno znamo sta mislis, ne prdi o "izlizanim floskulama".
To ti je jedna lažna dilema. I prilično se ofucala. Ne postoji ta dilema jer niko ne zna hoće li i kada izgubiti člana porodice. Obzirom da korona uglavnom kod većine prolazi sa lakšim ili nikakvim simptomima, mnogo veća vjerovatnoća je da će neko izgubiti člana porodice koji je zbog gubitka posla dobio infarkt. Stare ljude je moguće zaštititi od korone, ali ih je nemoguće zaštiti od umiranja zbog mizernih penzija. A penzije će biti još manje što više ljudi ostaje bez posla. Okani se više tih jeftinih patetičnih dilema i trikova.
How yes no...
Sorry, nismo na istoj frekvenciji. Pricamo o dva oprecna REALNA scenarija. Ne moze nikako biti lazna dilema. Zatvaranje svega naravno dovodi do toga da ljudi gube posao. Ignorisanje virusa i pustanje da slobodno kola dovodi do veceg broja zarazenih i samim time umrlih. A da je ovo patetika moze samo reci bezdusna osoba koja je izgubila pojam realnosti.
dječak sa šibicama

#765 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Pa dobro nemamo nikakav lockdown, manje ce ljudi izgubiti posao mada sve je to opcionalno, ne zna se do kada ce virus harati, kako ce se ponasati, stalno govore o novim sojevima i ja sam prilicno uvjeren da je ovo odavno test za neko biolosko ratovanje globalno, mi smo premali da se ista pitamo.

Ostaje nam samo da vidimo sta cemo sami sa sobom, kako izbalansirati. Ekonomske posljedice su neupitne, a sta cemo dalje niko ne zna, nemamo tu vakcinu bez koje neces moci nigdje mrdnuti iz drzave. Nisam optimist prije svega zbog nesposobnih vlastodrzaca, hocu reci imacemo posljedice duze nego mislimo. Evo godinu dana ce u martu od prvog lockdowna, mi jos nigdje nismo stigli a onda smo se nadali da ce do kraja ljeta normalizacija.
aldinjo

#766 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

laik1981 wrote: 21/02/2021 18:51 Ma nece nasi nista zabranjivati ali restrikcije su prisutne sirom svijeta.. Puni obim turizma je tesko ocekivati bar do sledece godine.. Imali smo citavu zimu turista. Bilo je cak i onih koji nisu iz regije. Jednom prilikom sam naletio na desetak studenata iz Holandije koji su citav januar bili u Sarajevu. Nekih 30-40% obima je realno ocekivati i takva su ocekivanja sirom evrope i svijeta. Mozda je i to preoptimisticno..
Evo ja imam informaciju već odavno, da dvije aviokompanije uvode liniju sa Sarajevom, jedna od maja mjeseca, a druga od jula. U pitanju su linije iz arapskih zemalja.
aldinjo

#767 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

Van Halen wrote: 21/02/2021 20:36 U RSu danas procenat pozitivnih u odnosu na ispitane 8% u Kantonu Sarajevo 50% tj.svaki drugi testirani. Dobro nam dođoše ovi turisti nema sta
Koji turisti?
adsubzero

#768 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

@User987 Dodajem, nemam sta vise reci na ovu temu a da ne ukljucuje osudjivanje vasih glupih komentara. Vec sam rekao da sam protiv potpunog zatvaranja, ali podrzavam druge mjere i podrzavam stroge kazne za nepostivanje. Ova konverzacija je krenula od stvarno bizarnih izjava da je neko fasista i terorista ko podrzava mjere, a komentar laika da je neko rekao da "ljudi mogu isprositi" je izvucen iz konteksta u najgorem mogucem obliku i on to dobro zna. Ne sjecam se kako je ta prvobitna izjava zvucala, ali je bilo u smislu da je "bolje da covjek ima mogucnost da isprosi koju marku, nego da ostavi siroce iza sebe" sto zvuci malo grubo, ali ko god ukljuci malo mozak vidi sta je manje od dva zla. I naravno onda nece da odgovori na pitanje, nego spin i prebacivanje loptice. Ne postoji lazna dilema niti treba da idemo u krajnosti, treba naci balans.

Ovdje stalno nailazim na komentare (ukljucujuci i laika) koji pljuju po mjerama, a onda sam postavi sliku realne situacije gdje se niko ne pridrzava nicega. Kad se situacija ponovo pogorsa bit ce "eto rekli smo vam, mjere ne djeluju, otvorite sve" iako jedino realno ogranicenje kod nas je ogranicenje kretanja iza 23h, sto i sam smatram da je besmisleno. Ljudi prave dramu oko nosenja jebenog komada platna/papira kao da su im sve moguce slobode oduzete, a zahtijevanje razmaka dozivljavaju kao da ih neko zlostavlja. Odrastite.
Van Halen

#769 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Van Halen »

aldinjo wrote: 21/02/2021 21:35
Van Halen wrote: 21/02/2021 20:36 U RSu danas procenat pozitivnih u odnosu na ispitane 8% u Kantonu Sarajevo 50% tj.svaki drugi testirani. Dobro nam dođoše ovi turisti nema sta
Koji turisti?
Pa ovi skijasi,pune su planine bile mjesec i vise
User987

#770 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by User987 »

adsubzero wrote: 21/02/2021 21:22 How yes no...
Sorry, nismo na istoj frekvenciji. Pricamo o dva oprecna REALNA scenarija. Ne moze nikako biti lazna dilema. Zatvaranje svega naravno dovodi do toga da ljudi gube posao. Ignorisanje virusa i pustanje da slobodno kola dovodi do veceg broja zarazenih i samim time umrlih. A da je ovo patetika moze samo reci bezdusna osoba koja je izgubila pojam realnosti.
Daj, ba. Nisam ja izgubio pojam realnosti nego ti. Ti si bezdušna osoba, jer samo bezdušna osoba ne zna i ne želi znati šta znači gubitak posla u nekim slučajevima. Ponekad se ljudi u takvim sitacijama odluče na suicid.
Primjetio sam da imaš dobrih komentara o koroni, mislim na poznavanje materije. Ali, šta će ti jeftina patetika koju je obilato koristila donedavno najproduktivnija forumašica. Ona je fanatično uživala u svom hobiju, a povremeno ubacivala neiskrene i patetične komentare upravo da bi svoj hobi na forumu učinila zanimljivijim. Opet ponavljam. Umiru očevi i majke, nene i dede, ali i mladi ljudi od drugih bolesti, ali nema nikad na forumu komentar: A jeste li vidjeli, umrla majka dvoje djece od raka materice. Ili, umro ota troje djece od infarkta, ama nikad nije bio bolestan. Imao samo 45 godina, tuga jedna. Znam da je ovo tema o koroni, ali brate pitam se gdje takvi kao ti žive. U kojem svijetu?
CikCikCikPogodi

#771 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by CikCikCikPogodi »

User987 wrote: 21/02/2021 21:54
Daj, ba. Nisam ja izgubio pojam realnosti nego ti. Ti si bezdušna osoba, jer samo bezdušna osoba ne zna i ne želi znati šta znači gubitak posla u nekim slučajevima. Ponekad se ljudi u takvim sitacijama odluče na suicid.
Primjetio sam da imaš dobrih komentara o koroni, mislim na poznavanje materije. Ali, šta će ti jeftina patetika koju je obilato koristila donedavno najproduktivnija forumašica. Ona je fanatično uživala u svom hobiju, a povremeno ubacivala neiskrene i patetične komentare upravo da bi svoj hobi na forumu učinila zanimljivijim. Opet ponavljam. Umiru očevi i majke, nene i dede, ali i mladi ljudi od drugih bolesti, ali nema nikad na forumu komentar: A jeste li vidjeli, umrla majka dvoje djece od raka materice. Ili, umro ota troje djece od infarkta, ama nikad nije bio bolestan. Imao samo 45 godina, tuga jedna. Znam da je ovo tema o koroni, ali brate pitam se gdje takvi kao ti žive. U kojem svijetu?
Nije bezdusna osoba nego je poenta da se ne zalis zbog toga. Jer kada se krenes zaliti, pocnes kriviti druge ljude za to, pa onda postanes bijesan. I onda te taj bijes kroz karakter prati, i na kraju ces oslijepi jer ti je svako kriv.
adsubzero

#772 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

User987 wrote: 21/02/2021 21:54
Sta bilo ko od nas moze uciniti po tom pitanju? Da se to sprijeci? Da se pomogne ljudima? Sve je to tuzno, ali po ko zna koji put da istaknem, to se ne moze porediti sa zaraznom bolescu. Ovdje znamo sta je uzrok problema i svi dajemo doprinos da se problem rijesi ili barem ublazi. Znas kako to ide, narod je takav, svi znaju sve u svim sferama zivota, svi su najpametniji. Sta god da se uradi, naci ce se neko da kritikuje. E pa ja sam u onoj grupi ljudi koji misle da je u ovakvim situacijama uvijek bolje pokusati nesto uciniti, nego kasnije kukati "sto se nije nesto ucinilo", jer ovo je nesto sto utice na sve nas, a cekanje i zakopavanje glave u pijesak ne vodi nicemu. Posebno idu na zivce ovi koji su protiv svih mogucih mjera, ali takodjer pljuju vakcine. Mislim ono... Sta hoces ti?
aldinjo

#773 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

Van Halen wrote: 21/02/2021 21:38
aldinjo wrote: 21/02/2021 21:35
Koji turisti?
Pa ovi skijasi,pune su planine bile mjesec i vise
Koliko je bilo turista bilo gore? Pa skijanje je počelo prije više od mjesec i po dana, pa ste već tada počeli najavljivati klastere. I otkud ti znaš da je skijanje problem, skijanje je na otvorenom prostoru. Vi u svačemu vidite problem. Ja mislim da bi skoro sve zabranili na više godina.
Edin H.

#774 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

adsubzero wrote: 21/02/2021 21:22
User987 wrote: 21/02/2021 20:55
How yes no...
Pa ne vodi neophodno, mnogi se poslovi, cak i produktivnije mogu raditi od kuce.
Ugostiteljsvo, usluzna industrija, prodaja neesencijalnih proizvoda, avio industirja itd. su najteze pogodjene lockdown, ali zato se izmedju ostalog placa porez drzavi da pomognu i nadju rijesenja. E sto oni nece i ne zele je drugo pitanje.
MUNAFIK

#775 Re: Korona u Kantonu Sarajevo POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

adsubzero wrote: 21/02/2021 21:36 @User987 Dodajem, nemam sta vise reci na ovu temu a da ne ukljucuje osudjivanje vasih glupih komentara. Vec sam rekao da sam protiv potpunog zatvaranja, ali podrzavam druge mjere i podrzavam stroge kazne za nepostivanje. Ova konverzacija je krenula od stvarno bizarnih izjava da je neko fasista i terorista ko podrzava mjere, a komentar laika da je neko rekao da "ljudi mogu isprositi" je izvucen iz konteksta u najgorem mogucem obliku i on to dobro zna. Ne sjecam se kako je ta prvobitna izjava zvucala, ali je bilo u smislu da je "bolje da covjek ima mogucnost da isprosi koju marku, nego da ostavi siroce iza sebe" sto zvuci malo grubo, ali ko god ukljuci malo mozak vidi sta je manje od dva zla. I naravno onda nece da odgovori na pitanje, nego spin i prebacivanje loptice. Ne postoji lazna dilema niti treba da idemo u krajnosti, treba naci balans.

Ovdje stalno nailazim na komentare (ukljucujuci i laika) koji pljuju po mjerama, a onda sam postavi sliku realne situacije gdje se niko ne pridrzava nicega. Kad se situacija ponovo pogorsa bit ce "eto rekli smo vam, mjere ne djeluju, otvorite sve" iako jedino realno ogranicenje kod nas je ogranicenje kretanja iza 23h, sto i sam smatram da je besmisleno. Ljudi prave dramu oko nosenja jebenog komada platna/papira kao da su im sve moguce slobode oduzete, a zahtijevanje razmaka dozivljavaju kao da ih neko zlostavlja. Odrastite.

Pa budimo realni zasto ogranicenje kretanja? Eto zasto mi sad trebamo prihvatiti? Zato sto je u drugim zemljama tako? Ma daj...

Takve retardirane mjere samo pokazuju da se odluke i mjere donose onako i rezultat je cirkus u kojrm gradjani jednostavno ne postuju krizni stab i mjere.
Locked