Novak u momentima iskrenosti:

Mah ima tu i kompleksa superiornosti ali i klasne mrznje i ljubomore. Evo komentara jednog iskrenog Srbina na Twitteru:

Cassius Longinus wrote: ↑23/01/2021 08:43Historijski, Srbi i Hrvati imaju podozrenje prema muslimanima upravo zato jer su ih ovi čerečili 300-500 godina kroz osmansko carstvo. Bošnjaci se kao nacija formiraju od 50-tih godina 20. stoljeća ili ako ćemo računati eru Austro-Ugarske kao preteču. Od 50tih je bio jedan rat.Lug wrote: ↑22/01/2021 22:28 Napravi pet multietnickih regija, u nekim ce te biti vecina i predstavnici tih regija su na drzavnom nivou. Kakva druga zastita ti treba?
Osim toga, imate multietnicke stranke i borite se kroz njih za politicka prava sviju pa i bosanskih Hrvata. Bosnje to vec rade, ukljucujuci i neki manji broj bos. Hrvata i Srba.
Historijski, kad su to Bosnje prvi napali komsije ili kad su pokusali oteti dio teritorije susjedne drzave? Nikad! Bojati se nekog bosnjackog unitarizma je ko kad plasis malu djecu babarogom.
A kakve bi ti to domove napravio, sta ces sa gradjanima i oni su konstutivni?
Ako uzimaš bosanski ejalet kao preteču Bošnjaka onda da, jako puno ste nas čerečili. Jel tu treba daljnje pojašnjenje?
Ako uzimaš srednjovjekovnu Bosnu, i Tvrtko je čerečio ponešto po Dalmaciji.
Tako da tvoje pitanje, kad je Bošnjak išao u drugu zemlju da čereči zavisi od kuta gledanja.
A vezano za tvoje rješenje uređenja, dakle unitarizacija sa regijama i multietničkim strankama(kako bi to išlo), Belgija-ništa? Švicarska/Njemačka-ništa?
Šta fali njemačkom uređenju, Hrvati bi odma to potpisali. Bundesrepublik Bosnien und Herzegovinien.
Pričaš o nekakvom "ugnjetavanju" Hrvata a Nema s nikakav valjani dokaz ili primjer da daš. Ako već pričamo o ugnjetavanju hoćemo li malo onda o položaju Bošnjaka u Stocu?Cassius Longinus wrote: ↑25/01/2021 12:43Rekao sam odmah na početku posta, važeći IZ, u redu, Komšić 3x-ok. Pozlatilo vam se. Presuda US BiH se ne provodi, to mi je već blago nepojmljivo ali valjda može sve. Kažem ti, sve ok. Udri, navali. Kalesija, Bihać, birajte člana "iz redova" hr naroda. Dobili ste neprijatelja na 2/3 svojih granica a za profit-nikakav. Možda će čiča Bajden sada pokloniti Bošnjacima sve šta hoće. Oće, da.Point. wrote: ↑25/01/2021 09:03Opet nisi odgovorio gdje se to Hrvati u BiH tretiraju kao građani ne drugog, nego trećeg reda, na koji način je njima život u BiH toliko loš zbog Bošnjaka, na koji način su Hrvati u BiH ugnjetavani od Bošnjaka, gdje to oni ne mogu ispoljavati svoju religiju, da im se uskraćuju bilo kakva prava? Zar to Hrvatska nema svojih problema pa preko Kolinde, Milovanovića i Željane Zovko nastavljaju u Evropskom parlamentu da blate BiH i da se konstantno miješaju u unutrašnje stvari BiH? Ta ista Željana je godinama obnašala različite funkcije u BiH a sada u Hrvatskoj. Kakav absurd.Cassius Longinus wrote: ↑24/01/2021 20:32
Nepravedno je da se kuka oko onog što je potpisano, to prvo. Rat je istina bio i ni jedna strana svoje ciljeve nije ostvarila i svatko je tu bio manje više pod prisilom. Kao alternativu tome nitko nije ponudio nikakvo rješenje koje bi pomirilo Bošnjake i Hrvate po principu nađimo se na pola puta. A dobar dio Hrvata iz BiH i Hrvatska bi bili za kompromis.
Kao ultimativna pravda nudi se Hrvatima da umjesto 33%(što je načeo Komšić al nebitno sad) koliko su potpisali uzmu 0% i još da se ispričaju pravedničkom narodu i da ih zamole smiju li ostati u njihovoj državi. Karikiram ali tako je.
Što se tiče legitimnosti, nju ne određuje HDZ nego bi je trebali odlučivati birači, ako Hrvati izaberu Bakira, sve ok, izabrali su ga, Kalesija da 3000 glasova za člana iz reda hr naroda, neka, pozlatilo vam se. Rupa u zakonu, okej. Čović može blokirati FBiH, jebiga. Možda se sada može instalirati još više malih Komšića, vidjet ćemo. Ja mislim da to nikome ne odgovara.
Dvojno državljanstvo-zaista ne znam zašto bi te to smetalo. Mnogi Bošnjaci imaju i BH i Hr papire, Srbi isto tako. Zašto bi to išlo ikome na živce u pm? Neke zemlje to dozvoljavaju neke ne. Ima kriminalaca koji to zlorabe ali to nije ova priča. Ovo oko zastava ne znam ali Čović ima zastavu BiH u uredu. Dodik je vjerojatno druga priča.
Hrvat Hrvatu nije i ne može biti stranac, i nije mi jasno kako to ne možeš shvatiti, kao što Bošnjak iz Sandžaka Bošnjaku iz BiH ne može biti stranac.
Čović možda ima zastavu BiH u svom uredu, al to je većinom radi slikanja. Taj isti Čović kad god mu se ukaže prilika na sebe obuće dres druge države, pušta himnu druge države na stranačkim skupovima, na područjima gdje živi HDZ glasači i birači nećeš naći nigdje državne zastave (i ako ima to je pod moranje) ali ćeš zato naći državne zastave Hrvatske na svaka 3 metra. Je li o toj majorizaciji pričaš?
Potpisan je važeći IZ, sve tri strane su ga dobrovoljno potpisale i usvojile. Deal with it.
Hrvatima se u perspektivi nudi daljnja majorizacija i marginalizacija, kuka se oko Daytona i kako je "nepravedan" i kako je moguće da 51% ima 33% vlasti.
S obzirom da se na RS ne može, ostalo je da se prvo demonizira ex saveznike Hrvate i onda da se namiri preko njih. Najmanji su, ha ja. Perspektiva Hrvata je da im se u Dom Naroda instalira još malih Komšića i onda će Bošnjaci zlurado hihotati kako smo smjestili ustašama, uz nadu da država što više propadne pa da Hrvati odu u Europu uz krasnu perspektivu za vlastiti narod i novi blok termoelektrane na ćumur u 2021.
Oko tih postotaka, to je općenito sr.anje. Bošnjaci su povijesnim okolnostima naseljeni u najveće gradove, tamo je većina industrije/ekonomije/predstavništva/fakulteti i sl. Ne može se gledati goli teritorij, Hrvati bi autonomiju tamo gdje su većina što je normalno i prirodno jer su se Bošnjaci pokazali kao nikakav saveznik. Bošnjaci hoće da se Hrvati naprosto politički samoukinu jer ovako "nije pravedno" navodeći pri tom 93. i tumačeći presudu šestorci na način "ajmo sada dogotoviti Hrvate". Što bi se reklo laičko tumačenje presude. Što onda opet rađa kontrareakciju i tako u krug(dokad). Atmosfera zavrtanja ruku i podmetanja.
Hrvatska se nije mješala u BiH za vrijeme Mesića i Josipovića, ja sam glasao za drugoga, simpatizirao ovog prvoga, pa je to rezultiralo gotovo uništenjem njihovih prava. Ne brini, imaju Hrvati iskustva u tome koliko hoćeš. Mađarima je tako trebalo ciglih 5 godina da 1873. krenu sabotirati Nagodbu iz 1868. instalirajući svoje ljude, Srbima je trebalo malo duže, ali opet su počeli instalirati svoje ljude u Predsjedništvo SFRJ na šta su im Slovenija i Hr uručile odjeb. Evo sad nam Bošnjaci instaliraju svoje ljude na pozicije, trebalo im je 11 godina (95-06) da se domunđaju te prastare ideje i sad se čude kako je Čoviću došlo iz dupeta u glavu da bi mogao blokirati sastavljanje Vlade.
Vezano za prava, ti mješaš politička prava konst.naroda i osobna prava pojedinca(religijska sloboda) pazi bogati još da neko nekome brani da ide u bogomolju(koju god).
A ovo za zastavu ti je čisto bez veze. Sad Čović drži zastavu za kozmetiku a drugdje je nema dovoljno, najbolje da oformimš komisiju za motive držanja zastave- to nije neki argument.
Moram priznati da si argumentirano razvalio moje tvrdnje.
Sori sunarodnjače ali nije zamišljeno da se u BiH odlučuje prostom većinom. Država, kao i mnoge druge nije uređena kao unitarna. Mogli su i Prusi 1860-te urediti Njemačku kao unitarnu ali su shvatili da Bavarci, Sasi, Wurtemberžani, Hessenci i drugi ne bi blagonaklono gledali na to. Malo treba i vizije i pameti.Olympus86 wrote: ↑28/01/2021 18:32Cassius Longinus wrote: ↑23/01/2021 08:43Historijski, Srbi i Hrvati imaju podozrenje prema muslimanima upravo zato jer su ih ovi čerečili 300-500 godina kroz osmansko carstvo. Bošnjaci se kao nacija formiraju od 50-tih godina 20. stoljeća ili ako ćemo računati eru Austro-Ugarske kao preteču. Od 50tih je bio jedan rat.Lug wrote: ↑22/01/2021 22:28 Napravi pet multietnickih regija, u nekim ce te biti vecina i predstavnici tih regija su na drzavnom nivou. Kakva druga zastita ti treba?
Osim toga, imate multietnicke stranke i borite se kroz njih za politicka prava sviju pa i bosanskih Hrvata. Bosnje to vec rade, ukljucujuci i neki manji broj bos. Hrvata i Srba.
Historijski, kad su to Bosnje prvi napali komsije ili kad su pokusali oteti dio teritorije susjedne drzave? Nikad! Bojati se nekog bosnjackog unitarizma je ko kad plasis malu djecu babarogom.
A kakve bi ti to domove napravio, sta ces sa gradjanima i oni su konstutivni?
Ako uzimaš bosanski ejalet kao preteču Bošnjaka onda da, jako puno ste nas čerečili. Jel tu treba daljnje pojašnjenje?
Tako da tvoje pitanje, kad je Bošnjak išao u drugu zemlju da čereči zavisi od kuta gledanja.
A vezano za tvoje rješenje uređenja, dakle unitarizacija sa regijama i multietničkim strankama(kako bi to išlo), Belgija-ništa? Švicarska/Njemačka-ništa?
Šta fali njemačkom uređenju, Hrvati bi odma to potpisali. Bundesrepublik Bosnien und Herzegovinien.![]()
Oprosti ali ovo je gomila gluposti. To ti kažem da tvoj sunarodnjak pošto si ako sam dobro upratio iz Hrvatske.
Kakve veze Bošnjaci imaju sa Osmanskim Carstvom i sa 400-500 godina prisustva te imperije? Jel Bošnjaci trebaju ispaštati i biti osudjivani za neke loše postupke Turaka iz tog perioda?? Bošnjaci su bili tamo prije dolaska OC.
Kako će biti uredjena BiH će odlučiti većina stanovnika te države a ne Zagreb ili Beograd, niti njihove lutke na koncu unutar BiH![]()
Bosanskohercegovacka ideja je ubijena gusenjem pobune Huseina Kapetana. Da se tada izborila jaka autonomija sve bi danas bilo drugacije. Uticaj Srbije i Hrvatske na formiranje lokalnih nacija bi bio drasticno smanjen.pemanapemani wrote: ↑28/01/2021 19:18Moram priznati da si argumentirano razvalio moje tvrdnje.
P.S. Zaista nemam nista protiv Bosnjaka i bosnjastva, naprotiv. Samo mi je zao da je unistena bosanskohercegovacka ideja, koja je sigurno mogla okupiti Bosnjake, 30% BiH Hrvata, 20% BiH Srba i ostale gradjane.
Pa sto vi ne dadoste Srbima jednu pokrajinu u Hrvatskoj lave? Savezna Republika Hrvatska. Bas mocno zvuci.Cassius Longinus wrote: ↑28/01/2021 19:35Sori sunarodnjače ali nije zamišljeno da se u BiH odlučuje prostom većinom. Država, kao i mnoge druge nije uređena kao unitarna. Mogli su i Prusi 1860-te urediti Njemačku kao unitarnu ali su shvatili da Bavarci, Sasi, Wurtemberžani, Hessenci i drugi ne bi blagonaklono gledali na to. Malo treba i vizije i pameti.Olympus86 wrote: ↑28/01/2021 18:32Cassius Longinus wrote: ↑23/01/2021 08:43
Historijski, Srbi i Hrvati imaju podozrenje prema muslimanima upravo zato jer su ih ovi čerečili 300-500 godina kroz osmansko carstvo. Bošnjaci se kao nacija formiraju od 50-tih godina 20. stoljeća ili ako ćemo računati eru Austro-Ugarske kao preteču. Od 50tih je bio jedan rat.
Šta fali njemačkom uređenju, Hrvati bi odma to potpisali. Bundesrepublik Bosnien und Herzegovinien.![]()
Oprosti ali ovo je gomila gluposti. To ti kažem da tvoj sunarodnjak pošto si ako sam dobro upratio iz Hrvatske.
Kakve veze Bošnjaci imaju sa Osmanskim Carstvom i sa 400-500 godina prisustva te imperije? Jel Bošnjaci trebaju ispaštati i biti osudjivani za neke loše postupke Turaka iz tog perioda?? Bošnjaci su bili tamo prije dolaska OC.
Kako će biti uredjena BiH će odlučiti većina stanovnika te države a ne Zagreb ili Beograd, niti njihove lutke na koncu unutar BiH![]()
A ako si pratio raspravu a nisi, vidio bi da sam protiv tog povijesnog spočitavanja, ali argumentacija "kad je Bošnjo išao u drugu zemlju" je idiotska jer je stvar otkad se gleda. Naravno da nitko ne treba ispaštati za dugove predaka, ali neki imaju viziju da Hrvatima treba sve ukinuti zbog 93. Za početak.
Pa nuđeno im je, država u državi sa premijerom, valutom, policijom, narodnom bankom nisu pristali. Htjeli su RSK. Nisu ni uzeli u razmatranje. Htjeli su i stari srpski Zadar i najveću srpsku luku Split. Informiraj se.Evenine wrote: ↑28/01/2021 19:45Pa sto vi ne dadoste Srbima jednu pokrajinu u Hrvatskoj lave? Savezna Republika Hrvatska. Bas mocno zvuci.Cassius Longinus wrote: ↑28/01/2021 19:35Sori sunarodnjače ali nije zamišljeno da se u BiH odlučuje prostom većinom. Država, kao i mnoge druge nije uređena kao unitarna. Mogli su i Prusi 1860-te urediti Njemačku kao unitarnu ali su shvatili da Bavarci, Sasi, Wurtemberžani, Hessenci i drugi ne bi blagonaklono gledali na to. Malo treba i vizije i pameti.Olympus86 wrote: ↑28/01/2021 18:32
![]()
A ako si pratio raspravu a nisi, vidio bi da sam protiv tog povijesnog spočitavanja, ali argumentacija "kad je Bošnjo išao u drugu zemlju" je idiotska jer je stvar otkad se gleda. Naravno da nitko ne treba ispaštati za dugove predaka, ali neki imaju viziju da Hrvatima treba sve ukinuti zbog 93. Za početak.
Z4. Da im uzmete pun kurac teritorije i ostavite dvije nebranjive enklave.Cassius Longinus wrote: ↑28/01/2021 20:02Pa nuđeno im je, država u državi sa premijerom, valutom, policijom, narodnom bankom nisu pristali. Htjeli su RSK. Nisu ni uzeli u razmatranje. Htjeli su i stari srpski Zadar i najveću srpsku luku Split. Informiraj se.Evenine wrote: ↑28/01/2021 19:45Pa sto vi ne dadoste Srbima jednu pokrajinu u Hrvatskoj lave? Savezna Republika Hrvatska. Bas mocno zvuci.Cassius Longinus wrote: ↑28/01/2021 19:35
Sori sunarodnjače ali nije zamišljeno da se u BiH odlučuje prostom većinom. Država, kao i mnoge druge nije uređena kao unitarna. Mogli su i Prusi 1860-te urediti Njemačku kao unitarnu ali su shvatili da Bavarci, Sasi, Wurtemberžani, Hessenci i drugi ne bi blagonaklono gledali na to. Malo treba i vizije i pameti.
Uostalom kakve veze ima nužno Hrvatska sa BiH. Jel to dovraga nekako povezano? Kakva je to logika? Neka Belgijanci kažu Francuzima da Bretoncima treba dati autonomiju.
E pa što vi nama ne ponudite neki pandan Z4(svojim saveznicima a ne neprijateljima, sa sve šahovnicom koja je stajala do ljiljana 2007.) pa da se onda dogovaramo?Evenine wrote: ↑28/01/2021 20:19Z4. Da im uzmete pun kurac teritorije i ostavite dvije nebranjive enklave.Cassius Longinus wrote: ↑28/01/2021 20:02Pa nuđeno im je, država u državi sa premijerom, valutom, policijom, narodnom bankom nisu pristali. Htjeli su RSK. Nisu ni uzeli u razmatranje. Htjeli su i stari srpski Zadar i najveću srpsku luku Split. Informiraj se.
Uostalom kakve veze ima nužno Hrvatska sa BiH. Jel to dovraga nekako povezano? Kakva je to logika? Neka Belgijanci kažu Francuzima da Bretoncima treba dati autonomiju.
Pa ti si uspio da povezes BiH sa SR Njemackom. Zasto ja ne bih nasu povezao sa susjednom zemljom?
Vas su Tudjman, Susak i ekipa zbog svojih bolesnih ambicija pustili niz vodu. Ja BH Hrvate i BH Srbe ne krivim za puno toga. Vi ste proxy strana ovdje.
Jastrebovi iz Beograda naravno prednjace i diriguju. Ovi iz Zagreba su samo pratece violine. Kada god Srbi krenu u secesiju oni se oportunisticki pridruze. Cak i shvatam na strateskom nivou ovo. Jeftinije im je ici u secesiju nego zajedno sa Bosnjacima raditi na unifikaciji zemlje.
O, might makes right argument + snaga vecine.Cassius Longinus wrote: ↑28/01/2021 21:17E pa što vi nama ne ponudite neki pandan Z4(svojim saveznicima a ne neprijateljima, sa sve šahovnicom koja je stajala do ljiljana 2007.) pa da se onda dogovaramo?Evenine wrote: ↑28/01/2021 20:19Z4. Da im uzmete pun kurac teritorije i ostavite dvije nebranjive enklave.Cassius Longinus wrote: ↑28/01/2021 20:02
Pa nuđeno im je, država u državi sa premijerom, valutom, policijom, narodnom bankom nisu pristali. Htjeli su RSK. Nisu ni uzeli u razmatranje. Htjeli su i stari srpski Zadar i najveću srpsku luku Split. Informiraj se.
Pa ti si uspio da povezes BiH sa SR Njemackom. Zasto ja ne bih nasu povezao sa susjednom zemljom?
Vas su Tudjman, Susak i ekipa zbog svojih bolesnih ambicija pustili niz vodu. Ja BH Hrvate i BH Srbe ne krivim za puno toga. Vi ste proxy strana ovdje.
Jastrebovi iz Beograda naravno prednjace i diriguju. Ovi iz Zagreba su samo pratece violine. Kada god Srbi krenu u secesiju oni se oportunisticki pridruze. Cak i shvatam na strateskom nivou ovo. Jeftinije im je ici u secesiju nego zajedno sa Bosnjacima raditi na unifikaciji zemlje.
Tuđman-Šušak, ne interesira me, ti ljudi su mrtvi 20ak godina, proxy-ne proxy batali to, nije rat nego mir. Potpisano je kako je potpisano i sada je na nama da to radi ili ne radi.
Ne možeš povezati BiH sa Hrvatskom jer u momentu rata BiH nije imala apsoutno većinskog stanovništva, Hrvata u Hr 1991 je bilo 80% a danas ih je 90%. Uostalom, Hrvatska je dobila rat. Da je ABiH dobila rat, ne bi sigurno tolerirala RS. Ne možeš iz neriješenog praviti pobjedu. Grumfovski ali tako je. Valjda se nećemo sporiti oko ovoga?
Vi imate vlasništvo nad kućom upisano 1/3 a ne 1/1, i sada pokušavate dobiti 2/3 jer omanjem cimeru "ne treba" toliko prostora uostalom ima još jednu kuću u drugom gradu, šta će mu. Drugi cimer se zabarikadirao na tavan i kaže da će ti otfikariti glavu ako mu se približiš. Ovaj mali se još da zaiebavati jer niste etažirali nego imate zajedničko vlasništvo. Ko se ikada bavio zemljišno knjižnim sr.anjima jasna će mu biti analogija.
Ovaj mali bi još donekle i mogao popustiti ali baš sad da ga se izbaci iz kuće dobrovoljno naglavčke, neće tako lako.
Di sam ja rekao da je HVO dobio rat? U BiH jedino tko je dobio rat može se reći da je RS. Ali i to je upitno.Evenine wrote: ↑28/01/2021 21:30O, might makes right argument + snaga vecine.Cassius Longinus wrote: ↑28/01/2021 21:17E pa što vi nama ne ponudite neki pandan Z4(svojim saveznicima a ne neprijateljima, sa sve šahovnicom koja je stajala do ljiljana 2007.) pa da se onda dogovaramo?Evenine wrote: ↑28/01/2021 20:19
Z4. Da im uzmete pun kurac teritorije i ostavite dvije nebranjive enklave.
Tuđman-Šušak, ne interesira me, ti ljudi su mrtvi 20ak godina, proxy-ne proxy batali to, nije rat nego mir. Potpisano je kako je potpisano i sada je na nama da to radi ili ne radi.
Ne možeš povezati BiH sa Hrvatskom jer u momentu rata BiH nije imala apsoutno većinskog stanovništva, Hrvata u Hr 1991 je bilo 80% a danas ih je 90%. Uostalom, Hrvatska je dobila rat. Da je ABiH dobila rat, ne bi sigurno tolerirala RS. Ne možeš iz neriješenog praviti pobjedu. Grumfovski ali tako je. Valjda se nećemo sporiti oko ovoga?
Vi imate vlasništvo nad kućom upisano 1/3 a ne 1/1, i sada pokušavate dobiti 2/3 jer omanjem cimeru "ne treba" toliko prostora uostalom ima još jednu kuću u drugom gradu, šta će mu. Drugi cimer se zabarikadirao na tavan i kaže da će ti otfikariti glavu ako mu se približiš. Ovaj mali se još da zaiebavati jer niste etažirali nego imate zajedničko vlasništvo. Ko se ikada bavio zemljišno knjižnim sr.anjima jasna će mu biti analogija.
Ovaj mali bi još donekle i mogao popustiti ali baš sad da ga se izbaci iz kuće dobrovoljno naglavčke, neće tako lako.
Pa HVO nije dobio rat, Tudjman potpisao Dayton, nakon toga ste dobili Izborni Zakon kakav ste dobili. Sto se bunite zbog Komsica? On je sasvim legalan predstavnik Hrvata. U FBiH je 80% Bosnjaka tacno koliko je Hrvata bilo u Hrvatskoj. Imate sva prava koja imaju Srbi u Hrvatskoj and then some. Isto kao spustanje Komsica na nize nivoe. Sve mirnodopski, sve potpisano i legalno. Pise u ugovoru od zajednicke kuce. Gdje je problem?
Komsic nije legitiman? Pa imaju i Srbi punu vrecu legitimnih zahtjeva u Hrvatskoj pa ko ih pita za to.
Preskocio si da kazes da je Komsic full legalan. Ni mi nismo sretni sa Dejtonom i nekim rjesenjima na nivou drzave ali nismo odmah krenuli na nuklearnu opciju. Nanjusili ste treci i otcjepljenje u nekoj srednje-dalekoj buducnosti i onda vam vise nista nije bilo dovoljno dobro.Cassius Longinus wrote: ↑28/01/2021 22:39Di sam ja rekao da je HVO dobio rat? U BiH jedino tko je dobio rat može se reći da je RS. Ali i to je upitno.Evenine wrote: ↑28/01/2021 21:30O, might makes right argument + snaga vecine.Cassius Longinus wrote: ↑28/01/2021 21:17
E pa što vi nama ne ponudite neki pandan Z4(svojim saveznicima a ne neprijateljima, sa sve šahovnicom koja je stajala do ljiljana 2007.) pa da se onda dogovaramo?
Pa HVO nije dobio rat, Tudjman potpisao Dayton, nakon toga ste dobili Izborni Zakon kakav ste dobili. Sto se bunite zbog Komsica? On je sasvim legalan predstavnik Hrvata. U FBiH je 80% Bosnjaka tacno koliko je Hrvata bilo u Hrvatskoj. Imate sva prava koja imaju Srbi u Hrvatskoj and then some. Isto kao spustanje Komsica na nize nivoe. Sve mirnodopski, sve potpisano i legalno. Pise u ugovoru od zajednicke kuce. Gdje je problem?
Komsic nije legitiman? Pa imaju i Srbi punu vrecu legitimnih zahtjeva u Hrvatskoj pa ko ih pita za to.
Spuštanje Komšića na niže razine i sam Komšić po ugovoru zajedničke kuće nisu legalni, odn u duhu ugovora kuće, kućni savjet(Ustavni sud) je to rekao medjutoa cimer se pravi mutav. Dokle će, ne zna se. Nije sigurno može li se cimeru to uterati. Policija ne zalazi u tu zgradu jer ju zapravo nije briga. Zadnji put se ozbiljnije pozabavila zgradom kad su se cimeri poklali na mrtvo ime.
Reklo bi se da ti je to kao ona zgrada gdje se ne zna ko pije ko plaća, i koju svi zaobilaze osim ako ne žive u njoj.
A šta se tiče might makes right, nije mi jasno kako to tumačiš u kontekstu potpisanog mirovnog sporazuma. Jasno je ko dan da bi veliki cimer zadavio srednjeg da je mogao, međutim ovaj je imao lovačku puščetinu i kašikaru od dede pa nije išlo, a uz to je i vrlo gadan i nasilan. Najmanji cimer je bio nekako van žiže ali se klao pomalo sa svima, iz druge kuće je donio ćuskiju i signalni pištolj, prgav je i supijan lik a zna biti i nasilan.
Najveći cimer misli da je čudo pošten ali je zapravo momentalno glavni siledžija kućanstva samo što je toga blaženo nesvjestan i misli da na račun toga što mu je srednji cimer pepeljarom razvalio glavu prije 30-ak godina smije sve. Sa malim je bio okej ali sad je mržnja obostrana i sad koga će šta će..a od naoružanja posjedovao je samo kuhinjski nož i mini testeru. Sad niko nema ništa.
Ova teza da bi Bosnjaci uradili genocid Srbima samo da su mogli je direkt iz cetnicke kuhinje. Alal vera decko.Jasno je ko dan da bi veliki cimer zadavio srednjeg da je mogao.
Mogao je HDZ kada je Komsic prvi put izabran da ide na dogovor da se to ne radi i da se napravi zajednicka politicka fronta ka separatistima iz RS-a.
Ali cim su jastrebovi iz Beograda nanjusili da se politicka klima u EU mijenja i da je USA izgubila interes za BiH, krenule su price o secesiji. To je bilo negdje nakon priznanja Kosova u 2008. Nakon sto se desio taj presedan znali su da imaju jak argument da se zaustavi prebacivanje nadleznosti sa entiteta RS na drzavu. Dodik je postajao sve glasniji i otvoreniji. Rusija se vratila na svjetsku scenu invazijom na Gruziju.
Jastrebovi iz Zagreba su samo pokupili taj signal i pocela je prica o trecem entitetu. Vrlo brzo se HDZ otvoreno stavio na stranu SNSDa. Nakon ruske invazije na Ukrajinu i nakon izbora Trumpa vec se pocelo otvoreno na obje strane govoriti da je BiH neodrziva zemlja i propali protektorat i da se samo cekaju pravi uslovi na svjetskoj sceni da se krene u rasturanje zemlje.
Uz sve to, vec godinama traje jaka medijska kampanja iz Zg i Bg koja nastoji da drzi Hrvate u BiH u konstantnom stanju frustracije i straha i da im poptuno ogadi zemlju. Bukvalno nekim hrvatskim medijima Dodikovi ideolozi pisu clanke. Stvara im se narativ da im Bosnjaci biraju predstavnike iz mrznje i zelje za dominacijom a ne kao odgovor na separatisticku i antibosansku politiku.
Sta od ovog nije tacno?
Kome vama? Hrvatima u RH? Republici Hrvatskoj? Kakve vi imate veze sa nama, tj. sa BiH? Po čemu bi mi vama iz Zagreba kao nešto trebali ponuditi? Šta vi nama nudite u HR?Cassius Longinus wrote: ↑28/01/2021 21:17E pa što vi nama ne ponudite neki pandan Z4(svojim saveznicima a ne neprijateljima, sa sve šahovnicom koja je stajala do ljiljana 2007.) pa da se onda dogovaramo?Evenine wrote: ↑28/01/2021 20:19Z4. Da im uzmete pun kurac teritorije i ostavite dvije nebranjive enklave.Cassius Longinus wrote: ↑28/01/2021 20:02
Pa nuđeno im je, država u državi sa premijerom, valutom, policijom, narodnom bankom nisu pristali. Htjeli su RSK. Nisu ni uzeli u razmatranje. Htjeli su i stari srpski Zadar i najveću srpsku luku Split. Informiraj se.
1. Da je RS dobila rat u BiH, Bosne i Hercegovine niti Bošnjaka u njoj danas ne bi bilo.Cassius Longinus wrote: ↑28/01/2021 22:39Di sam ja rekao da je HVO dobio rat? U BiH jedino tko je dobio rat može se reći da je RS. Ali i to je upitno.Evenine wrote: ↑28/01/2021 21:30O, might makes right argument + snaga vecine.Cassius Longinus wrote: ↑28/01/2021 21:17
E pa što vi nama ne ponudite neki pandan Z4(svojim saveznicima a ne neprijateljima, sa sve šahovnicom koja je stajala do ljiljana 2007.) pa da se onda dogovaramo?
Spuštanje Komšića na niže razine i sam Komšić po ugovoru zajedničke kuće nisu legalni, odn u duhu ugovora kuće, kućni savjet(Ustavni sud) je to rekao medjutoa cimer se pravi mutav. Dokle će, ne zna se. Nije sigurno može li se cimeru to uterati. Policija ne zalazi u tu zgradu jer ju zapravo nije briga. Zadnji put se ozbiljnije pozabavila zgradom kad su se cimeri poklali na mrtvo ime.
Reklo bi se da ti je to kao ona zgrada gdje se ne zna ko pije ko plaća, i koju svi zaobilaze osim ako ne žive u njoj.
A šta se tiče might makes right, nije mi jasno kako to tumačiš u kontekstu potpisanog mirovnog sporazuma. Jasno je ko dan da bi veliki cimer zadavio srednjeg da je mogao, međutim ovaj je imao lovačku puščetinu i kašikaru od dede pa nije išlo, a uz to je i vrlo gadan i nasilan. Najmanji cimer je bio nekako van žiže ali se klao pomalo sa svima, iz druge kuće je donio ćuskiju i signalni pištolj, prgav je i supijan lik a zna biti i nasilan.
Najveći cimer misli da je čudo pošten ali je zapravo momentalno glavni siledžija kućanstva samo što je toga blaženo nesvjestan i misli da na račun toga što mu je srednji cimer pepeljarom razvalio glavu prije 30-ak godina smije sve. Sa malim je bio okej ali sad je mržnja obostrana i sad koga će šta će..a od naoružanja posjedovao je samo kuhinjski nož i mini testeru. Sad niko nema ništa.
Jedan od teladi sa hercegsrpske napisao da je shvatio da su Bosnjaci losi nakon sto je procitao knjigu Miroslava Tudjmana.foxtrot wrote: ↑28/01/2021 23:30Kome vama? Hrvatima u RH? Republici Hrvatskoj? Kakve vi imate veze sa nama, tj. sa BiH? Po čemu bi mi vama iz Zagreba kao nešto trebali ponuditi? Šta vi nama nudite u HR?Cassius Longinus wrote: ↑28/01/2021 21:17E pa što vi nama ne ponudite neki pandan Z4(svojim saveznicima a ne neprijateljima, sa sve šahovnicom koja je stajala do ljiljana 2007.) pa da se onda dogovaramo?Evenine wrote: ↑28/01/2021 20:19
Z4. Da im uzmete pun kurac teritorije i ostavite dvije nebranjive enklave.
Kada Srbi dobiju nazad konstitutivnost u Hrvatskoj koju ste im ukinuli još prije rata bez ikakvog razloga, kada također dobiju svoj entitet u RH, kada Albanci u Makedoniji (kojih je za par stotina hiljada više nego Hrvata u BiH) dobiju konstitutivnost i entitet, kada Mađari u Slovačkoj i Rumuniji (kojih je za par stotina hiljada više nego Hrvata u BIH) dobiju konstitutivnost i entitet, kada Bošnjaci u Crnoj Gori/Srbiji dobiju konstitutivnost i entitet, onda bi također i Hrvati u BiH trebali dobiti entitet jer konstitutivnost već imaju što je za ove gore navedene za sada samo san.
Naježim se svaki put kada mi neko iz Hrvatske koja je izbrisala, protjerala i pobila pola miliona svojih konstitutivnih građana počne soliti pamet o BiH misleći da imaju bilo kakav kredibilitet. Briši mali na hercegkamenjar, tamo su Bošnje već odavno nastavili klati, planovi su razrađeni u podrumima Minken i Dublin bojne.
Otkud ti to za genocid prema RS? Vojni poraz RS vodio bi njenom ukidanju, niko nije spominjao genocid. Metafora jbt.Evenine wrote: ↑28/01/2021 23:25Preskocio si da kazes da je Komsic full legalan. Ni mi nismo sretni sa Dejtonom i nekim rjesenjima na nivou drzave ali nismo odmah krenuli na nuklearnu opciju. Nanjusili ste treci i otcjepljenje u nekoj srednje-dalekoj buducnosti i onda vam vise nista nije bilo dovoljno dobro.Cassius Longinus wrote: ↑28/01/2021 22:39Di sam ja rekao da je HVO dobio rat? U BiH jedino tko je dobio rat može se reći da je RS. Ali i to je upitno.Evenine wrote: ↑28/01/2021 21:30
O, might makes right argument + snaga vecine.
Super mi je ova nategnuta metafora toboznjeg gradjanskog rata u BiH. Na Hrvatsku je bila agresija, a u BiH gradjanski rat. Hoce to kad se citaju historijske knjige koje je napisao Tudjman Jr. Hrvati se kunu u knjige o isitini koje su sami pisali. Pikaju strane izvore samo kada je u pitanju rat u Hrvatskoj, a kada ti isti strani izvori kazu da je na BiH izvrsena agresija onda potezu mitomaniju. Smiju se srpskoj mitomaniji a sami isto rade.
U ovoj kuci svi su zajedno ulagali u oruzje koje ce ih cuvati od provalnika, ali je srednji cimer drzao kljuc od podruma s oruzjem. Usput je taj cimer bio u dosluhu sa bratijom iz susjedne zgrade koji su dosli sami naoruzani do zuba i usput dovukli narkomane koji se skupljaju u haustoru. U onom trenutku kad je izgledalo da ce ishod batinanja prevagnuti na stranu srednjeg cimera i da ce mali cimer ostati cak i bez svog sobicka, javio se svojoj bratiji iz druge susjedne zgrade da dotuku najveceg cimera i bar otpile taj svoj sobicak.
Ova teza da bi Bosnjaci uradili genocid Srbima samo da su mogli je direkt iz cetnicke kuhinje. Alal vera decko.Jasno je ko dan da bi veliki cimer zadavio srednjeg da je mogao.
Da ponovim svoj post:
Mogao je HDZ kada je Komsic prvi put izabran da ide na dogovor da se to ne radi i da se napravi zajednicka politicka fronta ka separatistima iz RS-a.
Ali cim su jastrebovi iz Beograda nanjusili da se politicka klima u EU mijenja i da je USA izgubila interes za BiH, krenule su price o secesiji. To je bilo negdje nakon priznanja Kosova u 2008. Nakon sto se desio taj presedan znali su da imaju jak argument da se zaustavi prebacivanje nadleznosti sa entiteta RS na drzavu. Dodik je postajao sve glasniji i otvoreniji. Rusija se vratila na svjetsku scenu invazijom na Gruziju.
Jastrebovi iz Zagreba su samo pokupili taj signal i pocela je prica o trecem entitetu. Vrlo brzo se HDZ otvoreno stavio na stranu SNSDa. Nakon ruske invazije na Ukrajinu i nakon izbora Trumpa vec se pocelo otvoreno na obje strane govoriti da je BiH neodrziva zemlja i propali protektorat i da se samo cekaju pravi uslovi na svjetskoj sceni da se krene u rasturanje zemlje.
Uz sve to, vec godinama traje jaka medijska kampanja iz Zg i Bg koja nastoji da drzi Hrvate u BiH u konstantnom stanju frustracije i straha i da im poptuno ogadi zemlju. Bukvalno nekim hrvatskim medijima Dodikovi ideolozi pisu clanke. Stvara im se narativ da im Bosnjaci biraju predstavnike iz mrznje i zelje za dominacijom a ne kao odgovor na separatisticku i antibosansku politiku.
Sta od ovog nije tacno?
HDZ BiH je nebitan u TK. Da li oni imaju ijedno mjesto u Skupstini TK? Na izborima 2018. osvojili 2,60% glasova.Nikola Testa wrote: ↑29/01/2021 00:01 https://m.vecernji.ba/vijesti/hdz-ove-k ... om-1464601
Izuzetno zanimljiv članak, pušu neki novi vjetrovi![]()
Cassius Longinus wrote: ↑28/01/2021 19:35Naravno da nitko ne treba ispaštati za dugove predaka, ali neki imaju viziju da Hrvatima treba sve ukinuti zbog 93. Za početak.Olympus86 wrote: ↑28/01/2021 18:32Cassius Longinus wrote: ↑23/01/2021 08:43
Historijski, Srbi i Hrvati imaju podozrenje prema muslimanima upravo zato jer su ih ovi čerečili 300-500 godina kroz osmansko carstvo. Bošnjaci se kao nacija formiraju od 50-tih godina 20. stoljeća ili ako ćemo računati eru Austro-Ugarske kao preteču. Od 50tih je bio jedan rat.
Nije bitan TK, već HDZov novinar, koji svjesno pusta informaciju, vjerovatno na sugestiju iz centrale, da im SDA nije ispunila zelje u vezi IZ i oni kreću u novu fazu koaliranja sa građanskim strankama. Ne sjećam se da je ikad HDZ nesto slično uradio, i ovo je zapravo ucjena SDAu, koja će se možda ostvariti, mada ce pravi test biti Mostar, pa da vidimo da li je to do kraja iskreno. Ja bi volio da jest, jer će se situacija dodatno rasčistit.Loki2k9 wrote: ↑29/01/2021 00:46HDZ BiH je nebitan u TK. Da li oni imaju ijedno mjesto u Skupstini TK? Na izborima 2018. osvojili 2,60% glasova.Nikola Testa wrote: ↑29/01/2021 00:01 https://m.vecernji.ba/vijesti/hdz-ove-k ... om-1464601
Izuzetno zanimljiv članak, pušu neki novi vjetrovi![]()
Nikola Testa wrote: ↑28/01/2021 13:34
Pobjego si sa diskusije o Izbornom zakonu, gdje si harao mjesecima, nakon što sam te argumentima porazio i onda si me počeo pratiti samo kad trebaš onako predstavit sebe moralno superironim. Nadam se nekad i nekom konkretnom odgovoru, a ne podvlačenju.