E da jednom vidim da još neko prati recenzije ovog lika. Inače igra izgleda pravo interesantno
Let's reeead the words
Moderator: Benq
E da jednom vidim da još neko prati recenzije ovog lika. Inače igra izgleda pravo interesantno
Isto
prava raja je igrala obe. ne sjecam da sam i sa kim imao diskusiju Diablo2 vs. Fallout. doduse, to moze biti iz ovog prvog razloga sto rekoh. svi smo igrali i jednu i drugu...ExNihilo wrote: ↑20/02/2021 12:43 Birvaktile je postojala ta šizma pretendenata na CRPG tron.
S jedne strane veliki Diablo, a s druge Fallout. Sudar gaming filozofija: linearno i kompaktno RPG iskustvo naspram slobode Wastelanda. Diablo je bio, čini mi se, daleko popularniji, ali prava raja je znala da je Fallout istinska revolucija.![]()
Good times. Kad se prisjetim tog vremena, osjetim miris užarenog CD-a u romu.
Jedna vrsta sizme jeste bila, samo sto Fallout nije u njoj igr'o nikakvu ulogu. To je bio Diablo vs. Baldur's Gate, odnosno Diablo 2 vs. Baldur's Gate 2.ExNihilo wrote: ↑20/02/2021 12:43 Birvaktile je postojala ta šizma pretendenata na CRPG tron.
S jedne strane veliki Diablo, a s druge Fallout. Sudar gaming filozofija: linearno i kompaktno RPG iskustvo naspram slobode Wastelanda. Diablo je bio, čini mi se, daleko popularniji, ali prava raja je znala da je Fallout istinska revolucija.![]()
Sve što si napisao jeste tačno, ali se ipak ne slažem sa zaključkom. Obje igre (Fallout i Diablo) zamišljene su kao izometrijski RPG za PC i obje su napravile revoluciju u žanru, svaka na svoj način. Diablo, kako si već dobro rekao, gameplayom i loot sistemom, a Fallout sandbox pristupom. Debate se i nisu vodile oko toga koliko su igre slične, nego baš oko toga koliko nisu.Tito_i_Partija wrote: ↑20/02/2021 17:03Jedna vrsta sizme jeste bila, samo sto Fallout nije u njoj igr'o nikakvu ulogu. To je bio Diablo vs. Baldur's Gate, odnosno Diablo 2 vs. Baldur's Gate 2.ExNihilo wrote: ↑20/02/2021 12:43 Birvaktile je postojala ta šizma pretendenata na CRPG tron.
Obadvije igre izasle u isto vrijeme, obe su situirane u high-fantasy medieval settingu, obadvije bile blockbuster inovativne igre sa jako visokim kritickim acclaimom.
Razlika, i ono po cemu je sizma nastala, je da je BG bila tradicionalna RPG, vodjena jakom pricom i obilnim izborima za igrace. Igra koja je revitalizirala interes u nekad popularni, ali pomalo i rigidni sistem D&D-a, i koja je glavni razlog zasto je danas D&D popularniji nego ikad prije.
Diablo nije bio vodjen aktivnom pricom niti je imao ikakvog izbora za igrace u tom smislu, nego mu je glavni adut bio dotad nevidjeni loot i skill sistem. Kombinovan sa aktivnim i brzim gameplayom ubijanja horde za hordom neprijatelja, Diablo je bio toliko popularan da je stvorio svoj pod-zanr, ARPG, koji se i danas kopira po sablonu Blizzarda.
I od tada su se vodile debate, koja je igra bolja, inovativnija, i uticajnija, ili cak da li se Diablo uopste moze smatrati RPG igrom. Od kraja devedesetih pa sve do danas se vodi ta debata, i vidim neki retrospektivni editorijal na tu temu gotov svakog mjeseca.
Za Fallout licno nisam vidio da ga iko poredi sa Diablom, jednostavno jer su te dvije igre toliko razlicite i nemaju nekih ofirno dodirnih tacaka. Vise ima smisla poredit' Witcher sa Diablom (sto sam i vidio na par navrata).