EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Frostmind

#1101 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Frostmind »

foxlife wrote: 18/02/2021 15:47
Frostmind wrote: 18/02/2021 15:42
foxlife wrote: 18/02/2021 13:01 Naravno sad ce ovi teoretičari i sl reci a prljavo je praviti struju i veci je zagadjivac od fosilnih goriva a ne uzimaju u obzur i da se to gorivo preradjuje u rafinerijama i cudima i da je to ekvivalentno proizvodnji struje ako ne i gore a jos dodatno voznjom zagadjuju
Nemoj da bezveze trtljaš samo da bi nešto napisao. Proizvodnja baterija samih je toliko prljav posao i enormno zagađuje okolinu. Litium jako prljav metal. Pogledaj iskopine koje ostanu gdje sav litium izvade iz zemlje. Koriste se gigantosaurske kolicine morske vode da bi se dobila 1 tona litiuma. Kad bi se to zanematilo i samo pricalo o problemu proizvodnje el energije i tu postoji veliki problem jer bi bile potrebne enormne kolicine energije da se proizvede tolika struja koja bi pokretale el automobike kad postanu vecinska pojava sirom svijeta. Jos uvijek su u proizvodnji el energije glavni ugalj, hidrocentrale nuklearne elektrane i slicno. Znaci zagađuju koliko i rafinerije same ako ne i više. Električna vozila nisu riješenje ili bar nisu još neko dugo vrijeme već ce morati postojati vise vrsta vozila tj motorizacija gdje energija potice iz eko izvora.
A proizvodnja goriva i ostalih ulja su inace cisti poslovi haman proizvodne hale kao operacijske sale

Covjek ovdje skoro dokazao da ne treba neka enormna ulaganja da vi trenutno svi presli na struju al i dalje prica ide to je prljavo
Amerika nikad nije pala na priču VW i ostalih dizelaških lobija te nije kupovala smeće i nema problem zagađenja vazduha česticama čađi, sumporom i drugim polutantima. Svega 3 ili 4 posto automobila u SAD su dizeli. Industrija je problem, kad vlasti natjeraju korporacije i konglomerate da poštuju zakone i poošre propise zagađenje ce se smanjiti. Ta priča tvoja da svi mogu trenutno preći na struju je vjerovatna kao i priča da ćemo za par godina imati warp pogon. Da se može trenutno preći na struju to bi se već desilo. Elektromreža ne može podržati protok tolike količine struje sa trenutnom infrastrukturom. A i kad struja postane dominantan energent što se tiče automobila cijena će jok skočiti. Klasičan zakon ponude i potražnje. Trošićeš na struju kao i na benzin ili dizel sada.
foxlife

#1102 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by foxlife »

Moze se preci al sta ce onda silne rafinerije silne korporacije tipa exxon bp shell i sl
Mislis da oni ne lobiraju da fosilno gorivo ostane jedini izvor
Sve se moze kad se hoce samo sto tu problem orave kao sto rekoh lobiji koji zaradjuju ogromne pare na tome
Koliko je industrije vezano za auta sa fosilnim gorivom koliko je vezano za ove na struju
Izbaci odmah skoro sve servise tipa mjenjanja kojekakvih ulja onda benzinske stanice mjenjaci turbine auspusi itd da ne idemo u detaljnije

Zato se ne moze odmah preci na struju
Oko potrosnje nije problem nego oko zagadjenja najvise a samo je posljedica toga svega da ces voziti jeftinije na bilo koji nacin
Frostmind

#1103 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Frostmind »

foxlife wrote: 18/02/2021 16:05 Moze se preci al sta ce onda silne rafinerije silne korporacije tipa exxon bp shell i sl
Mislis da oni ne lobiraju da fosilno gorivo ostane jedini izvor
Sve se moze kad se hoce samo sto tu problem orave kao sto rekoh lobiji koji zaradjuju ogromne pare na tome
Koliko je industrije vezano za auta sa fosilnim gorivom koliko je vezano za ove na struju
Izbaci odmah skoro sve servise tipa mjenjanja kojekakvih ulja onda benzinske stanice mjenjaci turbine auspusi itd da ne idemo u detaljnije

Zato se ne moze odmah preci na struju
Oko potrosnje nije problem nego oko zagadjenja najvise a samo je posljedica toga svega da ces voziti jeftinije na bilo koji nacin
Haluciniraš kralju. Zamisli svu energiju koja se trenutno proizvodi od fosilnih goriva. E sad tu kolicinu istu zelis momentalno dobiti u obliku elektriciteta iz nečeg drugog. Iz čega? Ne maštaj. Te iste korporacije ce lako preci i umjesto pumpi instalirati punjace elektricne. Iz fosilnih industrija ce izaci i otici u komplementarne industrije novoj industriji. Odnosno proizvodice struju i prodavati ti je. Ne mogu opet da odu na Mjesec jer su genijalci koji su tad uspjeli umrli i svoju genijalnost su mogli tad primjeniti tadasnjoj tehnologiji. Energenti alternativni postoje i postepeno ce zamijeniti fosilna goriva, struja, hidrogen, i sinteticka goriva.
foxlife

#1104 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by foxlife »

Ja haluciniram a ti ne?
Upravo sam ti rekao zasto ne moze u istom momentu sve preci na struju a ti picis po svome
Frostmind

#1105 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Frostmind »

foxlife wrote: 18/02/2021 16:14 Ja haluciniram a ti ne?
Upravo sam ti rekao zasto ne moze u istom momentu sve preci na struju a ti picis po svome
Vjeruješ u teorije zavjere. Da lobi industrije fosilnih goriva koci razvoj el automobila toliko oni danas ne bi ni postojali. Razlog zašto se ne može preći je onaj koji sam i naveo. Ne postoji tehnološko riješenje moje bi omogućilo da se proizvedu potrebne količine el energije iz EKO izvora. Možda bi se mogle donekle proizvesti iz fosilnih goriva ali time se ne bi ništa dobilo. Ne mogu da se više objašnjavam sa tobom jer si ograničen. Svakome iole razumnom je ova priča odavno jasna
foxlife

#1106 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by foxlife »

Frostmind wrote: 18/02/2021 16:20
Vjeruješ u teorije zavjere. Da lobi industrije fosilnih goriva koci razvoj el automobila toliko oni danas ne bi ni postojali. Razlog zašto se ne može preći je onaj koji sam i naveo. Ne postoji tehnološko riješenje moje bi omogućilo da se proizvedu potrebne količine el energije iz EKO izvora. Možda bi se mogle donekle proizvesti iz fosilnih goriva ali time se ne bi ništa dobilo. Ne mogu da se više objašnjavam sa tobom jer si ograničen. Svakome iole razumnom je ova priča odavno jasna
Nije to nikakva teorija nego realnost
Ne mozes kociti nesto sto je lako dostupno

Ma ja najlakse reci ogranicen si
Ja ako sam ogranicen tebi je visoka ograda pa ne vidis
Naravno da je normalnom jasna al ti si sa druge strane pa je tebi jasna druga verzija price
I babi u ilijasu je jasna prica sda vladara
Frostmind

#1107 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Frostmind »

foxlife wrote: 18/02/2021 16:25

Naravno da je normalnom jasna al ti si sa druge strane pa je tebi jasna druga verzija price
I ravnozemljašima je ravna zemlja realnost. Ti si u kontekstu ove priče ravnozemljaš. Idi pročitaj nešto edukuj se. Sastavio 5 postova nije rekao ništa mlati jedno te isto.
foxlife

#1108 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by foxlife »

Frostmind wrote: 18/02/2021 17:43

I ravnozemljašima je ravna zemlja realnost. Ti si u kontekstu ove priče ravnozemljaš. Idi pročitaj nešto edukuj se. Sastavio 5 postova nije rekao ništa mlati jedno te isto.
Pa nisam rekao nista tebi kad ne mozes shvatiti
Dzaba da napisem 100005 postova
Frostmind

#1109 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Frostmind »

foxlife wrote: 18/02/2021 17:45
Frostmind wrote: 18/02/2021 17:43

Pa nisam rekao nista tebi kad ne mozes shvatiti
Dzaba da napisem 100005 postova
Nema se šta shvatiti. Pišeš prazne recenice koje su gomila notornih gluposti. Mogu se kladiti kad su prvi automobili počeli da se pojavljuju i mogao si da vidiš kočije i automobile bilo takvih balkonaša kao ti koji su govorili "industrija kočija koči automobilsku industriju" hahaha. Tesla ima mrežu punjača po cijeloj Americi. Na svakom ćošku bukvalno. I to sve fino radi. Radi jer je malo trenutno el automobila. Kad bi ih bilo recimo 20 posto u ukupnom ucescu vozila ja cestama električna mreza u Americi bi pala. A i da ne padne Tesla niti drugi proizvođači ne bi mogli da proizvedu toliko automobila jer fabrike nemaju taj kapacitet niti kooperanti imaju kapacitet da proizvedu komponente. A sve i da to može ne postoji industrija bilo koja da podigne kapacitet mreže toliko za kratko vrijeme. Ljudska rasa je evoluirala milionima godina. Da se stvari odvijaju logikom koja samo postoji u tvojoj praznoj glavi Isak Njutn bi preskočio zakone koje je otkrio odmah i dao nam mogućnost putovanja kroz vrijeme. Al tebi takve stvari objasniti je isto kao učiti kamilu da priča tj nemoguće
Zakalwe
Grijem se na: struju

#1110 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

foxlife wrote: 18/02/2021 13:01 Naravno sad ce ovi teoretičari i sl reci a prljavo je praviti struju i veci je zagadjivac od fosilnih goriva a ne uzimaju u obzur i da se to gorivo preradjuje u rafinerijama i cudima i da je to ekvivalentno proizvodnji struje ako ne i gore a jos dodatno voznjom zagadjuju
Ovde u Svedskoj, kilometar voznje na struju "kosta" 2% ugljenog dioksida u poredjenju sa kilometrom predjenim prosjecnim benzinskim prometalom.
Struja dolazi iz nuklearki, vjetra, hidroelektrana i ponekad, (prilicno rijetko) iz uvoza...kad je jaka zima pa zafali.

Norveska ima skoro pola voznog parka na struju, i njima ne "pada" distribucija.
foxlife

#1111 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by foxlife »

Zakalwe wrote: 19/02/2021 10:00
Ovde u Svedskoj, kilometar voznje na struju "kosta" 2% ugljenog dioksida u poredjenju sa kilometrom predjenim prosjecnim benzinskim prometalom.
Struja dolazi iz nuklearki, vjetra, hidroelektrana i ponekad, (prilicno rijetko) iz uvoza...kad je jaka zima pa zafali.

Ma pusti pokazes im cinjenice al ne shvataju navikao na dizela da ga vozi i to je za vecinu vrhunac ne vidi dalje
ado-nekad-sampion

#1112 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ado-nekad-sampion »

U principu slabo se ovdje barata cinjenicama. Uglavnom je neko nesto nacuo, procitao, sto mu lijepo uhu zvuci pa valja okolo.

Btw. dobar ovaj Audi. Ovo valjda kontra taktika, ponudit nesto familijarno na elektro pogon. :) Unutra izgleda starije od A6 od prije 3 godine. :-D Hrabar potez.
ElRe

#1113 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

Meni je ovaj Audi E-Tron GR baš sjeo i ljepši mi je od A6 koji je i loše prošao na tržištu.
ado-nekad-sampion

#1114 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ado-nekad-sampion »

Meni je dobar, malo vuce na BMWe trenutne, tj. nije sve touch, ali iskreno da kupujem elektricno auto u 2022, s kojim sam i dalje ogranicen ko balkon - a govorim o DE - gledo bih nesto da je makar ultramoderno i fensi. Ovaj Audi to nije. Odlican je za nekog hibrida recimo ko ima racunicu s hibridom, ili benzinca/dizela.

Mozda oni ocekuju da se elektro auta zazivjeti brze nego sto se pretpostavlja. Ko zna. Ali za danasnje kupce ovakvih elektro auta, ovo mi ne izgleda privlacno. Nece niko danas kupiti ovakav elektro auto zato sto je dobra kupovina i isplati se. Ali opet za 2-3 godine mozda i hoce.
Frostmind

#1115 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Frostmind »

Zakalwe wrote: 19/02/2021 10:00

Drug, u Švedskoj, Norveškoj i možda Danskoj. A zaboravljaš da ta ista Norveška živi od prodaje nafte iz sjevernog mora. Šta će ostale zemlje koje nemaju nuklearke i nemaju povoljne uslove za vjetroelektrane?
Frostmind

#1116 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Frostmind »

ado-nekad-sampion wrote: 19/02/2021 11:04 U principu slabo se ovdje barata cinjenicama. Uglavnom je neko nesto nacuo, procitao, sto mu lijepo uhu zvuci pa valja okolo.

Btw. dobar ovaj Audi. Ovo valjda kontra taktika, ponudit nesto familijarno na elektro pogon. :) Unutra izgleda starije od A6 od prije 3 godine. :-D Hrabar potez.
Audi i ostali evropljani nisu svjesni koliko zaostaju za Teslom. Nude zastarjelu tehnologiju cak i u svojim elektricnim automobilima. Tesla je krenula od samog pocetka sa savrsenim konceptom el automobilom koji je u stvari smartphone na tockovima. Mogucnost da ti automobil stalno bude "svjež" sa opcijom nadogradnje softvera i omogucavanja opcija naknadno. Cak i sada kad su novi Plaid predstavili za postojece modele nisu ih izgledom radikalno mijenjali sto idu u prilog starim modelima koji i dalje izgledaju svježe. Tu Audi, Merc, BMw i ostali griješe jer proizvode svoje automobile na principu planirane zastarjelosti. Tesla svakako ima svoje probleme ali im je koncept odličan i realizacija jako blizu toga. I ford je super odgovorio sa Mustangom Mach E
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1117 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

Vas dvojica k'o da ste braća, ili jedna liĆnost?!
Serete sihronizovano kako ste se ulogovali.. :-)
ElRe

#1118 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

Već sedam dana stanovnici Teksasa bez struje, vode i hrane usljed ledene oluje
drndalo

#1119 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by drndalo »

ElRe wrote: 21/02/2021 10:18
Već sedam dana stanovnici Teksasa bez struje, vode i hrane usljed ledene oluje
A bogami i sire... Jedino je dobro Teksasanima sto kod njih strujnih auta ima manje nego kod nas... kod njih samo V8 kamioneti...
BiBi911

#1120 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by BiBi911 »

Frostmind wrote: 19/02/2021 13:03
ado-nekad-sampion wrote: 19/02/2021 11:04 U principu slabo se ovdje barata cinjenicama. Uglavnom je neko nesto nacuo, procitao, sto mu lijepo uhu zvuci pa valja okolo.

Audi i ostali evropljani nisu svjesni koliko zaostaju za Teslom. Nude zastarjelu tehnologiju cak i u svojim elektricnim automobilima. Tesla je krenula od samog pocetka sa savrsenim konceptom el automobilom koji je u stvari smartphone na tockovima. Mogucnost da ti automobil stalno bude "svjež" sa opcijom nadogradnje softvera i omogucavanja opcija naknadno. Cak i sada kad su novi Plaid predstavili za postojece modele nisu ih izgledom radikalno mijenjali sto idu u prilog starim modelima koji i dalje izgledaju svježe. Tu Audi, Merc, BMw i ostali griješe jer proizvode svoje automobile na principu planirane zastarjelosti. Tesla svakako ima svoje probleme ali im je koncept odličan i realizacija jako blizu toga. I ford je super odgovorio sa Mustangom Mach E

Sta je to toliko zastarijelo na Mustang Mach, ID3, Taycan, Corsi E?

Kada istekne ugovor sa Panasonic I njihove baterije svako mogne kupit kao LG gdje ce tada tesla bit??
Frostmind

#1121 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Frostmind »

BiBi911 wrote: 21/02/2021 12:13
Frostmind wrote: 19/02/2021 13:03

Sta je to toliko zastarijelo na Mustang Mach, ID3, Taycan, Corsi E?

Kada istekne ugovor sa Panasonic I njihove baterije svako mogne kupit kao LG gdje ce tada tesla bit??
Napisao sam zasto zaostaju za Teslom. Tesla omogucava update softwareom ne samo za neke sitnice nego za core mogucnosti automobila, kako za vozacke tako i za bezbjednosne. Dok ostali proizvođači to nemaju. Kad im istekne ugovor imace novi tip baterija i imace eksluzivu kao i sad a Teslina prednost nije u baterijama nego u softwareu jer je vise software kompanija nego hardware automobilska dok je kod drugih proizvođača to obrnuto.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#1122 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by sime_cipol »

Software svi mogu vremenom nadograditi :D
BiBi911

#1123 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by BiBi911 »

sime_cipol wrote: 21/02/2021 12:54 Software svi mogu vremenom nadograditi :D
Nee to moze samo tesla
Frostmind

#1124 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Frostmind »

sime_cipol wrote: 21/02/2021 12:54 Software svi mogu vremenom nadograditi :D
Pa ne mogu jer nisu u pitanju softverske kompanije. Ne moze neko ko pravi veš mašinu preko noći početi praviti aplikacije za smartphone. Tesla je u pravom smislu IT kompanija koja proizvodi automobile i to se vidi. Softver savršen, dok je kvalitet izrade jako loš za tu cijenu. Dijelovi trima koji otpadaju, ogromni panel gepovi, svjetla koja vodu sakupljaju itd. Skroz kontra tradicionalnih automobilskih kompanija.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1125 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by izvrsni direktor »

A inace, autoproizvodjaci proizvode sve sami za sebe. Nemaju partnere.
'ta ce tam neki bosch, tesla 'rane
Post Reply