Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-nekad-sampion
#34176 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne treba to slat dole da ode, zacudilo bi te koliko ljudi ovdje uzima polovne, cak i oni koji imaju para.
Kaze dobra sara.
Doduse znam samo Bosnje. Otislo bi to ovdje cak i u raji. 
- phillie
#34177 Re: Pitamo Mehanicare ?
Veceras mi se, nakon paljenja, upalila lampica sa "kanticom" za ulje. Ali nije se upalila ona koja je kod kazaljke broja obrtaja, nego mi pocelo blinkati zuto na boardu gdje je sat. (gdje zablinka kad ostanem na rezervi
). Isto tako nije samo kantica nego je iza simbol talasa, vode. Neki dan sam provjeravao ulje, sve je bilo ok.
Trazim na netu simbol, ali ne mogu naci.
Touran 2006 je u pitanju.
- JavierBosnia
#34178 Re: Pitamo Mehanicare ?
Niko meni nista ne receJavierBosnia wrote: ↑16/02/2021 14:17 U septembru kupljen novi akumulator Exide Premium jer je stari crko i jucer nakon nekih 7-8 dana sto nisam palio auto, na prvom paljenju bgm popalise se lampice da blinkaju i piste na trenutak jedno sekundu i nakon 2 sekunde upali.
Odvezao se 10 min do lokacije gdje trebam, parkirao i nakon sat kad sam se vracao normalno se pokrenuo. Da li je to ikako normalno s obzirom da je vani bio 7 8 dana na ovim minusima ili bih trebao sta provjeriti.
Ako se dobro sjecam momak kad mi je iz Vesproma postavljao provjeravao je napon i punjenje mislim da je rekao da je to dobro, ali da provjerim mescini anlaser jer malo duze vergla? Da li bi to moglo biti to?
-
artur morgan
#34179 Re: Pitamo Mehanicare ?
Otidji u Bihamk ili negdje drugo, da posebnim uredjajem ispitaju stanje akumulatora i punjenje. U svakom slucaju trebas ga napuniti.JavierBosnia wrote: ↑18/02/2021 01:15Niko meni nista ne receJavierBosnia wrote: ↑16/02/2021 14:17 U septembru kupljen novi akumulator Exide Premium jer je stari crko i jucer nakon nekih 7-8 dana sto nisam palio auto, na prvom paljenju bgm popalise se lampice da blinkaju i piste na trenutak jedno sekundu i nakon 2 sekunde upali.
Odvezao se 10 min do lokacije gdje trebam, parkirao i nakon sat kad sam se vracao normalno se pokrenuo. Da li je to ikako normalno s obzirom da je vani bio 7 8 dana na ovim minusima ili bih trebao sta provjeriti.
Ako se dobro sjecam momak kad mi je iz Vesproma postavljao provjeravao je napon i punjenje mislim da je rekao da je to dobro, ali da provjerim mescini anlaser jer malo duze vergla? Da li bi to moglo biti to?![]()
- JavierBosnia
#34180 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa nov akumulator. Doduse bio ga je radio 2 dana praznio, ali to sam rijesio na vrijeme tako da ga nije iscrpio do kraja i poslije toga sam otisao u Vesprom, provjerili mi punjenje i stanje akumulatora, te napone i na svim onim uredjajima pokazalo okej parametre. Nista ne vuce struju sve u granicama kako trebaartur morgan wrote: ↑18/02/2021 01:26
Otidji u Bihamk ili negdje drugo, da posebnim uredjajem ispitaju stanje akumulatora i punjenje. U svakom slucaju trebas ga napuniti.
-
Demonijak
#34181 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pozdrav, prije par dana mi je izbacilo ulje na turbini, odvezem majstoru kaze mora reparacija... eh sad sta me cudi je to da auto vuce normalno, turbina ne zvizdi, ne dimi iz auspuha, uzbrdo isto vuce kao i uvijek... Eh sad, neku noc sam dosipao ulje "nabrzinu" sto se kaze pa sam nasuo odokativno, mozda i malo vise nego sto je trebalo, pa je mozda izbacilo na turbinu? Kakvi su znaci jos otkazivanja turbine? Da radim reparaciju ili?
- vjeshalica
#34182 Re: Pitamo Mehanicare ?
phillie wrote: ↑18/02/2021 00:46 Veceras mi se, nakon paljenja, upalila lampica sa "kanticom" za ulje. Ali nije se upalila ona koja je kod kazaljke broja obrtaja, nego mi pocelo blinkati zuto na boardu gdje je sat. (gdje zablinka kad ostanem na rezervi). Isto tako nije samo kantica nego je iza simbol talasa, vode. Neki dan sam provjeravao ulje, sve je bilo ok.

Ima li na ovoj slici?
- phillie
#34183 Re: Pitamo Mehanicare ?
@vjeshalica
Ima, low oil
Jutros kontrolisao, malo vise od pola izmedju min i max. Naspem odokativno i opet provjerim, jedan zarez ostao iznad ulja. Dadnem kontakt, opet gori lampa. Upalim motor i vise se nije javljalo.
Nisam znao na kojem nivou senzor reaguje, Mislio sam da kad se lampica upali onda je skoro na minimumu ulje, pa me je to bunilo.
Hvala.
@Demonijak
https://www.turboservisbozec.rs/curenje-ulja-iz-turbine
Meni je crijevo bilo otislo, mozda je i kod tebe?
Ima, low oil
Nisam znao na kojem nivou senzor reaguje, Mislio sam da kad se lampica upali onda je skoro na minimumu ulje, pa me je to bunilo.
Hvala.
@Demonijak
https://www.turboservisbozec.rs/curenje-ulja-iz-turbine
Meni je crijevo bilo otislo, mozda je i kod tebe?
- helpdesk1
#34184 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sve dok je žuto imaš vremena za reakciju
, ne valja kad je crveni znak
.
Žuti simboli su obično upozorenja i znače da sistem ili ne radi ispravno ili nadzor sistema ne funkcionira ispravno.
Crven simboli obično znače da ne bi trebao voziti svoje vozilo ili da vozilo neće raditi.
Žuti simboli su obično upozorenja i znače da sistem ili ne radi ispravno ili nadzor sistema ne funkcionira ispravno.
Crven simboli obično znače da ne bi trebao voziti svoje vozilo ili da vozilo neće raditi.
-
lavic
#34185 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako ti se opet ponovi do akumulatora je, imao isti slucaj sa Bosch akumulatoromJavierBosnia wrote: ↑18/02/2021 01:15Niko meni nista ne receJavierBosnia wrote: ↑16/02/2021 14:17 U septembru kupljen novi akumulator Exide Premium jer je stari crko i jucer nakon nekih 7-8 dana sto nisam palio auto, na prvom paljenju bgm popalise se lampice da blinkaju i piste na trenutak jedno sekundu i nakon 2 sekunde upali.
Ako se dobro sjecam momak kad mi je iz Vesproma postavljao provjeravao je napon i punjenje mislim da je rekao da je to dobro, ali da provjerim mescini anlaser jer malo duze vergla? Da li bi to moglo biti to?![]()
- basicm
#34186 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako ima garanciju, fino odnesi i trazi drugi. Normalno je da se potrefi los primjerak.
-
corei3
#34187 Re: Pitamo Mehanicare ?
Malo mi se prosulo ulja kad sam dopunjavao i sad miris ulazi u kabinu kad se zagrije motor. Kazu mi da slobodno odem na autopraonicu i saperem toplov vodom?
Smijem li tako? Inače sam kupio i neko sredstvo koje se naprska kao za odmašćivanje pa onda sapere.
Smijem li tako? Inače sam kupio i neko sredstvo koje se naprska kao za odmašćivanje pa onda sapere.
-
Naslovnica
#34188 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zavisi koje je auto u pitanju - generalno, pranje motora pod pritiskom se ne preporučuje.
Bolje ti je da tom krpicom i sredstvom ukloniš što se ukloniti može, a miris će ionako nestati sam od sebe (ako su u pitanju fleke a ne barice ulja).
-
corei3
#34189 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma ja , i meni je to naupalo. Da se tek tako pere motor svako bi onim šmrkom prskao, šta fali malo. Ma golf 3, nista posebnoNaslovnica wrote: ↑18/02/2021 10:33Zavisi koje je auto u pitanju - generalno, pranje motora pod pritiskom se ne preporučuje.
Bolje ti je da tom krpicom i sredstvom ukloniš što se ukloniti može, a miris će ionako nestati sam od sebe (ako su u pitanju fleke a ne barice ulja).
-
zigson
#34190 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mozda pritisak ulja?phillie wrote: ↑18/02/2021 00:46 Veceras mi se, nakon paljenja, upalila lampica sa "kanticom" za ulje. Ali nije se upalila ona koja je kod kazaljke broja obrtaja, nego mi pocelo blinkati zuto na boardu gdje je sat. (gdje zablinka kad ostanem na rezervi). Isto tako nije samo kantica nego je iza simbol talasa, vode. Neki dan sam provjeravao ulje, sve je bilo ok.
A sad vidom nizak nivo ulja da je bio, nek si na vrijeme dosuo, i provjeri zasto ga je potrosilo, ili da ne curi negdje. Koji je motor?
Last edited by zigson on 18/02/2021 10:42, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#34191 Re: Pitamo Mehanicare ?
Radili su nekada u ROBOTU u Hrasnom, gore na vrhu, xenon.ba - čišćenje motora, sa nekim sredstvom i krpicom. Nije bila neka pljačka.corei3 wrote: ↑18/02/2021 10:36Ma ja , i meni je to naupalo. Da se tek tako pere motor svako bi onim šmrkom prskao, šta fali malo. Ma golf 3, nista posebnoNaslovnica wrote: ↑18/02/2021 10:33Zavisi koje je auto u pitanju - generalno, pranje motora pod pritiskom se ne preporučuje.
Bolje ti je da tom krpicom i sredstvom ukloniš što se ukloniti može, a miris će ionako nestati sam od sebe (ako su u pitanju fleke a ne barice ulja).![]()
- phillie
#34192 Re: Pitamo Mehanicare ?
@zigson
Ma falilo mu ulja
jutros dolio i vise se ne pali.
@corei3
Meni kad su u BIHAMKu radili nesto oko motora, uzeo frajer smrk k'o kad pere auto. Ja gledam ne vjerujem, kaze covjek ne sekiraj se

Ma falilo mu ulja
@corei3
Meni kad su u BIHAMKu radili nesto oko motora, uzeo frajer smrk k'o kad pere auto. Ja gledam ne vjerujem, kaze covjek ne sekiraj se
Last edited by phillie on 18/02/2021 10:44, edited 1 time in total.
-
zigson
#34193 Re: Pitamo Mehanicare ?
@phillie A sad vidim nizak nivo ulja da je bio, nek si na vrijeme dosuo, i provjeri zasto ga je potrosilo, ili da ne curi negdje. Koji je motor? I koliko je proslo od zadnje zamjene ulja?
- basicm
#34194 Re: Pitamo Mehanicare ?
Brake cleaner prijatelju.
- phillie
#34195 Re: Pitamo Mehanicare ?
@zigson
1.9 tdi bxe cini mi se.
Ma curi malo, to znam odprije. Negdje oko turbine. Kad sam htio raditi reparaciju covjek u N. Biloj mi rece da mi se samo radi toga ne isplati raditi reparaciju, vec da pratim nivo s vremena na vrijeme. Ovo mi je prvi put da se lampica upalila pa me to iznenadilo. Inace ovo je drugi put da dosipam ulja otkako je ulje mjenjano (jos ima u kantici od litra ulja
)
ulje mjenjano u julu.
1.9 tdi bxe cini mi se.
Ma curi malo, to znam odprije. Negdje oko turbine. Kad sam htio raditi reparaciju covjek u N. Biloj mi rece da mi se samo radi toga ne isplati raditi reparaciju, vec da pratim nivo s vremena na vrijeme. Ovo mi je prvi put da se lampica upalila pa me to iznenadilo. Inace ovo je drugi put da dosipam ulja otkako je ulje mjenjano (jos ima u kantici od litra ulja
ulje mjenjano u julu.
-
corei3
#34196 Re: Pitamo Mehanicare ?
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#34198 Re: Pitamo Mehanicare ?
VW po svom standardnom belaju, turbine, trošenje ulja itd 
Vozim 20 godina starog HDI-a i ne troši kap ulja na servisni interval od 10k, a ne štedim ga ni malo dok vozim
Vozim 20 godina starog HDI-a i ne troši kap ulja na servisni interval od 10k, a ne štedim ga ni malo dok vozim
-
zigson
#34199 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma jbg ne curi ti puno, ali opet isplati se reparirati da ne zariba turbina skroz, moze ti se pokvariti senzor ulja, ti zaboravis provjeriti i ostanes bez ulja. Mislim nije to vjerovatno da ce se desiti ali opet, bolje je na vrijeme sanirati kvar a nije skup popravak turba za taj motorphillie wrote: ↑18/02/2021 10:51 @zigson
1.9 tdi bxe cini mi se.
Ma curi malo, to znam odprije. Negdje oko turbine. Kad sam htio raditi reparaciju covjek u N. Biloj mi rece da mi se samo radi toga ne isplati raditi reparaciju, vec da pratim nivo s vremena na vrijeme. Ovo mi je prvi put da se lampica upalila pa me to iznenadilo. Inace ovo je drugi put da dosipam ulja otkako je ulje mjenjano (jos ima u kantici od litra ulja)
ulje mjenjano u julu.
-
corei3
#34200 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala svima na savjetima.
Inače ne razumijem se puno, nevezano sad za prosuto ulje za sto sam ja kriv. Vidim da mi kod otvor gdje sipam ulje imaju kao 3-4 šerafa i na njima malo izbija ulje. Kao pomalo curi, ali to lagano, tokom duzeg vremena skontam da je oko tih serafa ulje.
Mislim znam ja da je staro auto i sve to ali šta bi ovo moglo biti. Inače mi je prije 2-3 godine bas motor bio suh, nigdje nista nije kapalo ni curilo
Inače ne razumijem se puno, nevezano sad za prosuto ulje za sto sam ja kriv. Vidim da mi kod otvor gdje sipam ulje imaju kao 3-4 šerafa i na njima malo izbija ulje. Kao pomalo curi, ali to lagano, tokom duzeg vremena skontam da je oko tih serafa ulje.
Mislim znam ja da je staro auto i sve to ali šta bi ovo moglo biti. Inače mi je prije 2-3 godine bas motor bio suh, nigdje nista nije kapalo ni curilo