BMW Blog BiH

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3151 Re: BMW Blog BiH

Post by sime_cipol »

Nazalost, otislo je par dobrih forumasa u zadnje vrijeme.
Throttle

#3152 Re: BMW Blog BiH

Post by Throttle »

ado-nekad-sampion wrote: 16/02/2021 16:26 Pa ustopa ali to je i cilj, zar ne. Slajdranje ima smisla samo kad je dubok snijeg i tockovi ga mogu "razroviti". Kad je utaban, slajdranjem ces ga samo jos dodatno uglancati (osim ako imas lance). Nece on njemu totalno onemoguciti da slajdra, jer TC ne moze neutralisati diferencijal, on samo uduzima gas. Da je suprotno, to bi znacilo da auto ne moze driftati s ukljucenim ESPom/DSCom, ali to nije tako. :) Zato si i stao, TC je oduzeo gas, ali nije mogao toliko ublaziti da jedan od tockova potpuno ne izgubi dodir s podlogom, pri cemu zaigra diferencijal i stao si jer ti se vrti samo tocak koji nema dodira s podlogom.

Moguce da u nekim situacijama pomaze kad imas srece da tocak na koji je diferencijal prebacio svu snagu dobije trenje u jednom trenutku, naravno jer teorija je jedno a praksa drugo. Ali to je sitni sicar u odnosu na to sta iskljucen traction control moze znaciti u krivini na vozilu sa zadnjim pogonom kad je tako klizavo. Suprotno tome je iskljucivanje ABSa na nizbrdici kad je klizavo. Isto tako u neutabanom snijegu i pijesku bolje koci bez ABSa jer se ukopa. :D

Nema veze sve ovo, poenta je da se zaglavi i s prednjim pogonom, naravno manja je sansa jer je vise tezine na pogonskim tockovima i upravljacka osovina je pogonska. Meni licno se nije desavalo nista vise sa zadnjim nego s prednjim. Iskreno kad sam kupio auto nisam ni sanjao da je tako mala razlika jer se sjecam vremena kad su ljudi stavljali vrece u gepek. :D
TC pri proslajdravanju koci tocak koji.klize i tako prebacuje snagu na tocak koji ima vise trenja. Ako.i dalje vrti tocak onda oduzima gas. Ili kontra proces ili zajedno, zavisi kako je podeseno. Tako da si ovo gore oko diferencijala, stajanja i ostalog svasta nalupao
Rockefeller

#3153 Re: BMW Blog BiH

Post by Rockefeller »

:lol:
Bullet Tooth Tony

#3154 Re: BMW Blog BiH

Post by Bullet Tooth Tony »

konektovan wrote: 16/02/2021 17:45
sime_cipol wrote: 16/02/2021 17:17 Izgleda da ovdje neko ima 5 accounta :-)
Strašno, u zadnjih 10 dana je opasna invazija...
Kako ovo nicu ovako :-)
ado-nekad-sampion

#3155 Re: BMW Blog BiH

Post by ado-nekad-sampion »

Throttle wrote: 16/02/2021 17:52
TC pri proslajdravanju koci tocak koji.klize i tako prebacuje snagu na tocak koji ima vise trenja. Ako.i dalje vrti tocak onda oduzima gas. Ili kontra proces ili zajedno, zavisi kako je podeseno. Tako da si ovo gore oko diferencijala, stajanja i ostalog svasta nalupao
A u krivini? Ako unutrasnji tocak na kojem je manji pritisak gubi trenje zbog previse gasa, on i dalje koci taj unutrasnji a vanjski pusti da se vrti? Pa to je pravac jarak kod zadnjeg pogona. :-) TC koliko ja znam samo oduzima gas i (ovo je bitno) kod ovog BMWa kad iskljucis TC (to je zove DTC - dinamicka kontrola trakcije), ESP/DSC i dalje ostaje ukljucen. Sljedeci korak je gasenje elektronike skroz, dakle i ESPa, iskreno se nadam da se ovdje ne misli na to. :? A ovaj DTC vrlo je upitno jel gasi skroz ili manje asistira, ja bih prije rekao ovo drugo.

Ali nebitno. Reci mi ovako: Ti stojis, hoces da krenes, sve je ravno, ispod zadnjih tockova je utaban zaledjen snijeg. TC ukljucen. Ubacis u prvu krenes, on ne moze 20 cm naprijed. Po tvojoj prici on ce toliko prikocit da ce se motor ugasiti. Nece. Vrtice u prazno. Meni se desilo, znaci nije teorija. Iskljuci TC i dalje ce vrtiti u prazno. I sta si dobio?

Poenta price je, zna se u kojim situacijama se TC gasi i zasto ta opcija postoji. Nabaci odgovarajuce gume, odgovarajuceg indeksa brzine (za ovo auto su sasvim dovoljne H, pogotovo u BiH) i ne brini. Ne gasi TC, pogotovo ne kod auta sa zadnjim pogonom. Ugasi samo da se izvuces u dubokom snijegu, ako drukcije ne moze, s parking mjesta i slicno. Kod mene su gume indexa T. Ako ti neko proda index V koji inace ide na to auto, zato sto su skuplje, iskustvo ce vjerovatno biti drugacije. Bolje nauciti kako pravilno odabrati gume nego slusat pametnjakovice po forumima koji savjetuju da se gasi elektronika.

Meni svjedno jesam li u pravu ili ne, ali ovo sto preporucujete covjeku (odnosno preporucuju) moze biti vrlo opasno. Bolji savjet bi bio ako ne ide vrati se nazad.
Throttle

#3156 Re: BMW Blog BiH

Post by Throttle »

Opet si svasta udrobio. TC koci tockove i oduzima gas,jedno pa drugo ili oboje istovremeno, a to koliko znas si ispisao
Te svoje teorije ostavi nekom drugom. Ako ti sta nije jasno procitaj na guglu kako TC radi pa nam ovdje napisi da si se zahebo.
Da ne spominjem digresiju na neke gume i brzinske indekse o cemu uopste nije rijec.
Bullet Tooth Tony

#3157 Re: BMW Blog BiH

Ja ne mogu citati ovo sve.. Ono sto znam iz 3 godine iskustva sa F20 je da je jako tesko po snijegu preteci neku grtalicu, minibus, auto koje stoji uzbrdo, bez da pritisnem dugme ispod

Image

Sekundicu jaci gas, ide lampica i oduzimanje snage.. Meni je draze da me nosa lijevo desno pa da ja upravljam nego da me ukopa na mjestu.. :)

Naravno upaljno je ako vozim Minhen Frankfurt ali ne ako ide Bascarsija - Vratnik :D
lavic

#3158 Re: BMW Blog BiH

Post by lavic »

Ja sam nakon e36 koji nije imaoTC, e46 i e60 samo jednom imao potrebu da ugasim TC a vozim po BIH.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#3159 Re: BMW Blog BiH

Post by Evolution_IV »

Bullet Tooth Tony wrote: 17/02/2021 19:11 Ja ne mogu citati ovo sve.. Ono sto znam iz 3 godine iskustva sa F20 je da je jako tesko po snijegu preteci neku grtalicu, minibus, auto koje stoji uzbrdo, bez da pritisnem dugme ispod

Image

Sekundicu jaci gas, ide lampica i oduzimanje snage.. Meni je draze da me nosa lijevo desno pa da ja upravljam nego da me ukopa na mjestu.. :)

Naravno upaljno je ako vozim Minhen Frankfurt ali ne ako ide Bascarsija - Vratnik :D
prvi jaci snijeg i prvi put uzivotu auto sa TC,u po frke se ugasi u pola brda :D :D

od tad na off i mazenje pedale gasa kad je jace brdo :lol:
Bullet Tooth Tony

#3160 Re: BMW Blog BiH

lavic wrote: 17/02/2021 19:20 Ja sam nakon e36 koji nije imaoTC, e46 i e60 samo jednom imao potrebu da ugasim TC a vozim po BIH.
Pa ti si vozac .. Ja sam amater :D

E46 sam probao na snijegu i ok je sa upaljenim TCom.. Ne treba se gasiti a e60 nisam vozio na snijegu
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3161 Re: BMW Blog BiH

Post by mk ultra »

Nisam ni ja uglavnom gasio, po ravnom ide ok, ide i uz razumno brdo sve dok ne stanes :mrgreen:
A onda prćija

Do kuce mi ima manja uzbrdica, ne znam s cim da usporedim, npr. kao od stadiona grbavica prema kruznom
Posto sa jedne strane na ulasku u ulicu moram skrenuti skoro 180° redovno bih sa ukljucenim dsc tu i ostao... zato sam uglavnom gledao ako ima snijega da dolazim na raksrsnicu sa druge strane da idem skoro pravo :mrgreen:
ako prođem tu i sretnem nekoga na toj "uzbrdici", skroz nazad pa opet polahko gore
Gume nikad nisu bile starije od 2 sezone
basicm

#3162 Re: BMW Blog BiH

Post by basicm »

Nije ni TC isti u svakom autu.
daddduka

#3163 Re: BMW Blog BiH

Post by daddduka »

Pozdrav,

Odnedavno sam u posjedu 520 xdrive, 2015, do sad bio zakleti fan Audija. Na nekoliko mjesta su mi ljudi preporucili majstora Dadu (ako se ne varam Binjezevo ili Brijesce), da ozbiljnije poznaje BMW od ekipe iz Tomica.

Nisam uspio vidjeti da li je bila diskusija oko majstora u Sarajevu, ali bih volio cuti malo iskustva iskusnijih BMW vozaca kada su u pitanju odrzavanja/kuckanja/popravke.
lavic

#3164 Re: BMW Blog BiH

Post by lavic »

Ja za tog Dadu nisam cuo, pored Tomica imas: Bejdica-stara Breka, Muhu-Buljakov potok iza skole i Eldina i Debu u Brikescu kod poste. A cijene servisa zavise sta radis i koje djelove stavljas, relativno jeftino do zuji u usima.
basicm

#3165 Re: BMW Blog BiH

Post by basicm »

daddduka wrote: 17/02/2021 23:47 Pozdrav,

Odnedavno sam u posjedu 520 xdrive, 2015, do sad bio zakleti fan Audija. Na nekoliko mjesta su mi ljudi preporucili majstora Dadu (ako se ne varam Binjezevo ili Brijesce), da ozbiljnije poznaje BMW od ekipe iz Tomica.

Nisam uspio vidjeti da li je bila diskusija oko majstora u Sarajevu, ali bih volio cuti malo iskustva iskusnijih BMW vozaca kada su u pitanju odrzavanja/kuckanja/popravke.
Uh, sad si na mukama. :D
Zavisi kakav si domacin autu, tako ces i majstora izabrati. Samo ne daj da ti prave atomsku fiziku od posla, skloni se odmah.
daddduka

#3166 Re: BMW Blog BiH

Post by daddduka »

basicm wrote: 18/02/2021 09:32
daddduka wrote: 17/02/2021 23:47 Pozdrav,

Uh, sad si na mukama. :D
Zavisi kakav si domacin autu, tako ces i majstora izabrati. Samo ne daj da ti prave atomsku fiziku od posla, skloni se odmah.

Upravo to, ne podnosim filozofe. Ja sam od onih sto ako ista zakucka vozim u servis i trazim da se sredi, prelazim poprilicno puno kilometara pa mi se ne igra sa stednjom na autu, pa s tim u vezi i hocu da izbjegnem folirante i gubljenje vremena
lavic

#3167 Re: BMW Blog BiH

Post by lavic »

E onda auto vozi kod Muhameda na Breku, sam radi, ima orginal dijelove, ruke su mu malo skuplje nego kod drugih ali nema guzve, narucis se, I radi samo tvoje auto.
ado-nekad-sampion

#3168 Re: BMW Blog BiH

Post by ado-nekad-sampion »

Throttle wrote: 17/02/2021 18:54 Opet si svasta udrobio. TC koci tockove i oduzima gas,jedno pa drugo ili oboje istovremeno, a to koliko znas si ispisao
Te svoje teorije ostavi nekom drugom. Ako ti sta nije jasno procitaj na guglu kako TC radi pa nam ovdje napisi da si se zahebo.
Da ne spominjem digresiju na neke gume i brzinske indekse o cemu uopste nije rijec.
Nemam ja sta gledat na Guglu jer imao sam dodira s autom o kojem se prica i znam kako na njemu radi, sto ti ocigledno nisi. Ovdje je rijec o iskljucivanju elektronike kod BMWa E87. Sve ostalo je nebitno. Ja sam te pitao o konkretnoj situaciji sta ce se desiti, ako znas napisi pa da pomognemo covjeku. :)

Mene teorija na interesuje, samo sam pokusao objasnit covjeku zasto se kod mene ponasa onako kako se ponasa, jer je on imao slicno auto.
Bullet Tooth Tony wrote: 17/02/2021 19:11 Ja ne mogu citati ovo sve.. Ono sto znam iz 3 godine iskustva sa F20 je da je jako tesko po snijegu preteci neku grtalicu, minibus, auto koje stoji uzbrdo, bez da pritisnem dugme ispod

Image

To je to. Jedan pritisak je DTC, znaci ili gasi ili ublazava kontrolu trakcije. Dugi pritisak gasi ESP skroz. Isto je na E87, samo se nalazi gore izmedju vent. otvora i pise DTC, ali funkcionise isto. Ja moram priznati da nisam izlazio po sarajevskim brdima po snijegu. :) Ali planine sam obisao uzduz i poprijeko bez problema i gasenja elektronike.
Qler

#3169 Re: BMW Blog BiH

Post by Qler »

Eh, meni je za oko opasno zapeo F10, pa me zanima ako neko ima iskustva sa njim. Prvo, planiram za cca 2god tek mijenjati :D pa sad tek ide ono raspitivanje i razgledavanje :)

Zanima me par stvari:

1. jel se auto fakat toliko krade? Sta od zastita imate, ili preporucujete?
2. Da li neko slucajno ima 528i? Koja je stvarna potrosnja po Sarajevskim guzvama
3. Da li neko slucajno ima 530d? Koja je stvarna potrosnja po Sarajevskim guzvama :D
4. Koliko je Tomic skup za redovna odrzavanja? I koliko kosta zamjena lanca kod njega? (veliki servis)

I koliko sam upratio VDC je obavezan dio opreme za F10, kazu da je razlika nebo i zemlja sa i bez njega. Da ne gledam ako to nema.
Throttle

#3170 Re: BMW Blog BiH

Post by Throttle »

ado-nekad-sampion wrote: 18/02/2021 11:51
Throttle wrote: 17/02/2021 18:54 Opet si svasta udrobio. TC koci tockove i oduzima gas,jedno pa drugo ili oboje istovremeno, a to koliko znas si ispisao
Nemam ja sta gledat na Guglu jer imao sam dodira s autom o kojem se prica i znam kako na njemu radi, sto ti ocigledno nisi. Ovdje je rijec o iskljucivanju elektronike kod BMWa E87. Sve ostalo je nebitno. Ja sam te pitao o konkretnoj situaciji sta ce se desiti, ako znas napisi pa da pomognemo covjeku. :)
Edit: upravu si sve. Sta te ja imam ubjedjivat, svakako sve znas
Last edited by Throttle on 18/02/2021 21:00, edited 2 times in total.
NediM17

#3171 Re: BMW Blog BiH

Post by NediM17 »

Valja l' to tako s nekadasnjim sampiNjonom? :shock:
daddduka

#3172 Re: BMW Blog BiH

Post by daddduka »

lavic wrote: 18/02/2021 10:11 E onda auto vozi kod Muhameda na Breku, sam radi, ima orginal dijelove, ruke su mu malo skuplje nego kod drugih ali nema guzve, narucis se, I radi samo tvoje auto.
Ajd podijeli kontakt s rajom, ili u pp? Hvala
Fossil

#3173 Re: BMW Blog BiH

Post by Fossil »

@Qler
Nisam vlasnik al sam pravio dosta kilometara s 530d.
Kombinacija ZF mjenjaca i motora s dosta nm rezultira relativno malom potrosnjom i ugodnom voznjom.
Otvorena od 6 do 10 u zavisnosti koliko se gazi. Po gradu ako si u jutarnjim guzvama hoce i vise potrositi.
Vlasnik ga ima vec preko 100k km i kaze da nije skupo odrzavanje s tim da je naviknut da vec duze vremena vozi te klase auta.
Meni se svidjelo sto je dosta udoban i tih na vecim brzinama.
Evo proslogodisnja slika, samo otvorena voznja.
Image
Qler

#3174 Re: BMW Blog BiH

Post by Qler »

Fossil wrote: 20/02/2021 19:03 @Qler
Nisam vlasnik al sam pravio dosta kilometara s 530d.
Kombinacija ZF mjenjaca i motora s dosta nm rezultira relativno malom potrosnjom i ugodnom voznjom.
Otvorena od 6 do 10 u zavisnosti koliko se gazi. Po gradu ako si u jutarnjim guzvama hoce i vise potrositi.
Vlasnik ga ima vec preko 100k km i kaze da nije skupo odrzavanje s tim da je naviknut da vec duze vremena vozi te klase auta.
Meni se svidjelo sto je dosta udoban i tih na vecim brzinama.
Evo proslogodisnja slika, samo otvorena voznja.
Image
Hvala na info :) i potrosnja je OK, prema snazi. Po gradu pretpostavljam da je oko 12l u prosjeku.
Fossil

#3175 Re: BMW Blog BiH

Post by Fossil »

Zavisi jesi li svaki dan u jutarnjoj spici ako ne, trosi i manje.
Uzmi u obzir da ako je M-paket placas skuplje kocnice i gume jer je nazad onda siri profil guma. Ali zasto uzeti Bmw ak ne s M paketom :D
Post Reply