NULLA OSTA - vjenčanje sa strancem u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DanteX

#1 NULLA OSTA - vjenčanje sa strancem u BiH

Post by DanteX »

Zdravo ljudi, imam jedno pitanje vezano za vjenčanje u BiH sa strancem.

Situacija je ovakva, trebam se ženiti za jedno 2 mjeseca i sada so u procesu skupljanje papira. Naime, zvao sam općinu Centar i tu sam saznao da osobi koja nije iz BiH treba papir koji se zove NULLA OSTA - potvrda da nema nikakvih zakonskih smetnji za vjenčanje za stranca u BiH. Sada sam zbunjen, prvi put čujem za tako nešto. Dok sam čačkao i tražio na internetu saznao sam da je taj papir zapravo iz Italije. Kakve veze mi imamo sa Italijom? Ali hajde...
Rečeno mi je da bez tog papira se ne mogu ženiti sa strankinjom u BiH, već onda samo u njenoj državi

Da li je neko prolazio kroz istu stvar pa da podijeli iskustva ili zna nekoga ko ja bio u toj situaciji? Jer koliko sam upoznat, nema svaka država taj papir (ili ga imaju ali pod drugim nazivom) :?

Hvala lijepa :)
MehmedPasaMoric

#2 Re: NULLA OSTA - vjenčanje sa strancem u BiH

Post by MehmedPasaMoric »

Jel brak za papire i dalje 10 000 eura ili je poskupio zbog krize? Pitam za druga
balistreri

#3 Re: NULLA OSTA - vjenčanje sa strancem u BiH

Post by balistreri »

Još uvijek volim ove papirnate brakove geometry dash
high_volume

#4 Re: NULLA OSTA - vjenčanje sa strancem u BiH

Post by high_volume »

DanteX wrote: 17/02/2021 21:11 Zdravo ljudi, imam jedno pitanje vezano za vjenčanje u BiH sa strancem.

Situacija je ovakva, trebam se ženiti za jedno 2 mjeseca i sada so u procesu skupljanje papira. Naime, zvao sam općinu Centar i tu sam saznao da osobi koja nije iz BiH treba papir koji se zove NULLA OSTA - potvrda da nema nikakvih zakonskih smetnji za vjenčanje za stranca u BiH. Sada sam zbunjen, prvi put čujem za tako nešto. Dok sam čačkao i tražio na internetu saznao sam da je taj papir zapravo iz Italije. Kakve veze mi imamo sa Italijom? Ali hajde...
Rečeno mi je da bez tog papira se ne mogu ženiti sa strankinjom u BiH, već onda samo u njenoj državi

Da li je neko prolazio kroz istu stvar pa da podijeli iskustva ili zna nekoga ko ja bio u toj situaciji? Jer koliko sam upoznat, nema svaka država taj papir (ili ga imaju ali pod drugim nazivom) :?

Hvala lijepa :)
Možeš li se vjenčati u njenoj ambasadi u BiH, ako vam je nemoguće dobiti taj njen dokument?
Haris.ba

#5 Re: NULLA OSTA - vjenčanje sa strancem u BiH

Post by Haris.ba »

Ode u ured gdje regulisu bracne stvari, pandan nasem maticnom uredu i zatrazi taj dokument. I onda ga sluzbeno prevede i ovjeri.

Kaze sta hoce, da nema zakonskih prepreka za sklapanje braka. Ustvari, najbitnije je da nije vec u braku. Objasnis za sta ti treba, nije to komplikovano nista.

Svakako ce ti vec traziti pandan nasem rodnom listu. Ako mozes rodni list nabaviti, mozes isto i taj dokument.
Post Reply