Gdje su pare od akciza na gorivo?
Moderator: anex
-
carobnjak_N
#1 Gdje su pare od akciza na gorivo?
Tokom ovog međustranačkog prepucavanja oko Mostara i uobičajene sdaovske prakse lijepljenja izdajničkih etiketa,
možda bi bilo pametnije da negdje neko iz bilo koje stranke ili medija , ozbiljno insistira sa ovim pitanjem oko skupljenih akciza.
Na Face tv tvrde da je skupljeni novac 7 milijardi , a da je utrošeno na autoceste samo 450 miliona na obilaznicu kod Zenice.
Mislim da se radi i dionica kod Čapljine , kao i Svitava ...ali puževski sporo.
Na Face tv također tvrde da je ostatak novca , dakle 6.5 milijardi skrenut u budžet i da se koristi za državnu administraciju ?!
Ne kontam...da li Senad koji inače voli senzacionalizam, izmišlja ili je to zaista tako?
Ima li neki opozicioni političar koji bi pokrenuo to pitanje, novinari koji bi pozvali nekog ministra i pitali ga jednostavno "đe su pare"?
Zaboli me neka stvar za njihovo bošnjaštvo i izdajnike ali mi nije svejedno kad naspem goriva i shvatim da sam haman pola novca dao za
ceste kojih nema...ili još gore da sam ih dao nekom budžetskom uhljebu koji ne zna šta bi drugo radio na internetu, nego bio veliki patriota.
Ok , budi ti šta hoćeš ali nemoj Allah't da tvoj patriotizam, koji je suštinski pitanje ličnog egoizma i parazitluka, moram ja finansirati.
možda bi bilo pametnije da negdje neko iz bilo koje stranke ili medija , ozbiljno insistira sa ovim pitanjem oko skupljenih akciza.
Na Face tv tvrde da je skupljeni novac 7 milijardi , a da je utrošeno na autoceste samo 450 miliona na obilaznicu kod Zenice.
Mislim da se radi i dionica kod Čapljine , kao i Svitava ...ali puževski sporo.
Na Face tv također tvrde da je ostatak novca , dakle 6.5 milijardi skrenut u budžet i da se koristi za državnu administraciju ?!
Ne kontam...da li Senad koji inače voli senzacionalizam, izmišlja ili je to zaista tako?
Ima li neki opozicioni političar koji bi pokrenuo to pitanje, novinari koji bi pozvali nekog ministra i pitali ga jednostavno "đe su pare"?
Zaboli me neka stvar za njihovo bošnjaštvo i izdajnike ali mi nije svejedno kad naspem goriva i shvatim da sam haman pola novca dao za
ceste kojih nema...ili još gore da sam ih dao nekom budžetskom uhljebu koji ne zna šta bi drugo radio na internetu, nego bio veliki patriota.
Ok , budi ti šta hoćeš ali nemoj Allah't da tvoj patriotizam, koji je suštinski pitanje ličnog egoizma i parazitluka, moram ja finansirati.
-
zenit dozic
#2 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Pa trose se na isplate budzetskih korisnika, cuj gdje su 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
U mirovinama
-
carobnjak_N
#4 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
ja volim provjeriti vijest, ne volim ni kad me neko huška samo da podigne gledanost
čudno je što to recimo opozicija nigdje ne spominje
-
carobnjak_N
#5 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
zar to nije fond Pio ...gdje su onda pare od doprinosa na plate
-
zenit dozic
#6 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
I opozicija je na budzetskoj dojcicarobnjak_N wrote: ↑17/02/2021 16:22ja volim provjeriti vijest, ne volim ni kad me neko huška samo da podigne gledanost
čudno je što to recimo opozicija nigdje ne spominje
Ne grizi ruku koja te hrani
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Nedovoljno za broj penzicacarobnjak_N wrote: ↑17/02/2021 16:23zar to nije fond Pio ...gdje su onda pare od doprinosa na plate![]()
-
Horcrux
#8 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Nije tvoje da se pitas, tvoje je da platis.
- drndalo
#9 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Da, Senad voli senzacionalizam i vazda izmislja protiv nasih meleka... Ceste su u stvari izgradjene, samo se ne vide bas...carobnjak_N wrote: ↑17/02/2021 16:09
Na tragu onoga:”Nemamo mi 10.000 otpustenih, mi samo imamo 10.000 manje zaposlenih!”
Politicar? Nije ti dovoljan Terzic? Nedavno, sa svojim “Pa sta sad?” odgovorom? Ja, i?
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... ara/403257
-
carobnjak_N
#10 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Vidi jarane, na istoj smo strani . Ako nekome nije jasno šta sam pitao , onda da budem precizniji .drndalo wrote: ↑17/02/2021 16:50Da, Senad voli senzacionalizam i vazda izmislja protiv nasih meleka... Ceste su u stvari izgradjene, samo se ne vide bas...carobnjak_N wrote: ↑17/02/2021 16:09
Na tragu onoga:”Nemamo mi 10.000 otpustenih, mi samo imamo 10.000 manje zaposlenih!”
Politicar? Nije ti dovoljan Terzic? Nedavno, sa svojim “Pa sta sad?” odgovorom? Ja, i?
Ima li negdje neka jasna informacija đe su te pare ? I još čudnije, ako je to ovako kao što svi sumnjaju , zašto jebote niko od novinara ne
ode i ne traži konkretan odgovor, pisani , sa brojkama ?
- drndalo
#11 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Jel ti stvarno mislis da ce dati iko tacan odgovor o nenamjenskom trosenju para, sto bi moglo biti ( vjerovatno jeste) krivicno djelo...? Barem nesavjesnog obavljanja sluzbene duznosti...
Jesi li poslusao Terzicev odgovor “I sta sad”?
Jesi li poslusao Terzicev odgovor “I sta sad”?
-
Ci-Nick
#12 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Imaju finansijski izvještaji JP Autoceste FBiH.carobnjak_N wrote: ↑17/02/2021 17:09Vidi jarane, na istoj smo strani . Ako nekome nije jasno šta sam pitao , onda da budem precizniji .drndalo wrote: ↑17/02/2021 16:50Da, Senad voli senzacionalizam i vazda izmislja protiv nasih meleka... Ceste su u stvari izgradjene, samo se ne vide bas...carobnjak_N wrote: ↑17/02/2021 16:09
Ima li negdje neka jasna informacija đe su te pare ? I još čudnije, ako je to ovako kao što svi sumnjaju , zašto jebote niko od novinara ne
ode i ne traži konkretan odgovor, pisani , sa brojkama ?
To se mogu vidjeti i prihodi od akciza i rashodi,.. i kreditna zaduženja.
Kad je preduzeče JP Autoceste osnovano?
Prije petnaestak godina, prigodi su im bili u prosjeku 100 do 120 miliona.
Dakle za Autoceste je izdvojeno oko 2 milijarde KM.
Nikakvih 7 milijardi.
A da zaposleni u JP Autoceste žive ko bubreg u loju,.. to je istina. Prosječna plata im je iznad 2.000 KM i primili su bez puštenog kilometra od 2014. Više od 100 ljudi.
Evo finansijski, sve piše.
https://www.jpautoceste.ba/finansijski-izvjestaji/
73 miliona KM prihodi od akciza u prvih 6 mjeseci 2020.
Uposlenih 443, trošak plata 8,8 miliona ili 3.300 KM bruto..
Kapital... 1,158 milijardi.
Last edited by Ci-Nick on 17/02/2021 18:46, edited 1 time in total.
-
Johnny_x
#13 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Za ove akcize je direktno odgovoran Denis Zvizdic, to je bio njegov prijedlog, sjecam ga se dobro kako je davao izjave da ce nam putevi biti bolji. Ja trosim oko 2.5 rezervara mjesecno, po rezervoaru je nekih 15-20 KM, sto znaci meni svaki mjesec od uvodjenja akciza su izbili oko 50 KM, a ceste nigdje do sada.
Kod nas sve pare od poreza idu na uhljebe, drzavne sluzbenike, na njihove plate, tako da je i ovaj novac od akciza otisao na uhljebe.
U vrijeme pandemije novac namjenjen za kupovinu opremeza suzbijanje pandemije je pokraden(afera respiratori), a koristili smo doniranu opremu.
Kada god uzmete neki racun, platite porez, dobro znajte da ce taj novac otici na platu nemog uhljeba koji sjedi u kancelariji povazdan i nista ne radi, a mi cemo i dalje djecu lijeciti SMS porukama. Dokle god je ovakva raspodjela novca od poreza, ne treba placati porez. Vise para potrosi Fadil Novalic na svoku platu i reprezentaciju, troskove, nego sto dadnemo za lijecenje djece, tako da na vama je da li ce te placati porez ili ne.
Kod nas sve pare od poreza idu na uhljebe, drzavne sluzbenike, na njihove plate, tako da je i ovaj novac od akciza otisao na uhljebe.
U vrijeme pandemije novac namjenjen za kupovinu opremeza suzbijanje pandemije je pokraden(afera respiratori), a koristili smo doniranu opremu.
Kada god uzmete neki racun, platite porez, dobro znajte da ce taj novac otici na platu nemog uhljeba koji sjedi u kancelariji povazdan i nista ne radi, a mi cemo i dalje djecu lijeciti SMS porukama. Dokle god je ovakva raspodjela novca od poreza, ne treba placati porez. Vise para potrosi Fadil Novalic na svoku platu i reprezentaciju, troskove, nego sto dadnemo za lijecenje djece, tako da na vama je da li ce te placati porez ili ne.
- Hemel
#14 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Na posebnom podracunu samo mi ne znamo. 
-
carobnjak_N
#15 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Evo ima neki izvještaj, frišak iz februara
https://www.jpautoceste.ba/novac-od-akc ... -evo-kako/
Mada meni ovdje nije sve najjasnije. Kaže :
"Imajući u vidu da nije donesen akt o konačnoj metodologiji raspodjele prihoda od putarine za autoceste i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta, Upravni odbor UIO je sredinom 2018. godine donio Odluku o privremenoj raspodjeli prihoda kojom je utvrđeno da se od ukupnog prihoda od putarine 10% ostaje na podračunu kod Centralne banke, a služit će za poravnanje prihoda po utvrđivanju konačne metodologije raspodjele. Preostalih 90% prihoda dijeli se između entiteta i Brčko Distrikta tako da 59% pripada Federaciji Bosne i Hercegovine, 39% pripada Republici Srpskoj a 2% Brčko Distriktu. "
Ok, znači raspodjela ide 59 : 39 ...iako čitam članke gdje se bune jer kažu da se 70 % goriva prodaje u Federaciji.
Znači nekako i zbog nečega su uspjeli dati rs-u (ovome što ga kao hoće ukinuti) 9 % više nego što ih pripada.
Osim toga , nigdje nema ukupna cifra, neki jasan zbir i utrošak i cijeli izvještaj mi djeluje nekako u stilu ..ne znamo ni mi baš tačno gdje su pare.
Mada meni ovdje nije sve najjasnije. Kaže :
"Imajući u vidu da nije donesen akt o konačnoj metodologiji raspodjele prihoda od putarine za autoceste i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta, Upravni odbor UIO je sredinom 2018. godine donio Odluku o privremenoj raspodjeli prihoda kojom je utvrđeno da se od ukupnog prihoda od putarine 10% ostaje na podračunu kod Centralne banke, a služit će za poravnanje prihoda po utvrđivanju konačne metodologije raspodjele. Preostalih 90% prihoda dijeli se između entiteta i Brčko Distrikta tako da 59% pripada Federaciji Bosne i Hercegovine, 39% pripada Republici Srpskoj a 2% Brčko Distriktu. "
Ok, znači raspodjela ide 59 : 39 ...iako čitam članke gdje se bune jer kažu da se 70 % goriva prodaje u Federaciji.
Znači nekako i zbog nečega su uspjeli dati rs-u (ovome što ga kao hoće ukinuti) 9 % više nego što ih pripada.
Osim toga , nigdje nema ukupna cifra, neki jasan zbir i utrošak i cijeli izvještaj mi djeluje nekako u stilu ..ne znamo ni mi baš tačno gdje su pare.
- Haris.ba
#16 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Oko 1,5 milijardi je od akciza otislo na autoputeve.
Da je 7 milijardi....
Ne idu ukupno prikupljenje akcize u autoputeve. Vecina ide u budzet. Isto ko pdv.
Vecina naroda misli da su akcize samo za puteve smiju trositi. To je ko bilo kakav porez, taksa. Samo sto su zbog stranaca morali tacno napisati koliko ide autoputevima. Sve prikupljenje akcize ne idu autoputevima. Samo dio.
Raspodjela akciza izmedju entiteta je rasamonijada samo takva. Da je obrnuta situacija, te u RS 9% vise prodaja goriva to bi bilo krade nas politicko Sarajevo.
Radi mira u kuci klepimo po obicaju usima, i tako.
A te pare sto su nerasporedjene su upravo jer se ne mogu dogovoriti.
Oko 1,5 milijardi je od akciza otislo na autoputeve.
Da je 7 milijardi....
Ne idu ukupno prikupljenje akcize u autoputeve. Vecina ide u budzet. Isto ko pdv.
Vecina naroda misli da su akcize samo za puteve smiju trositi. To je ko bilo kakav porez, taksa. Samo sto su zbog stranaca morali tacno napisati koliko ide autoputevima. Sve prikupljenje akcize ne idu autoputevima. Samo dio.
Raspodjela akciza izmedju entiteta je rasamonijada samo takva. Da je obrnuta situacija, te u RS 9% vise prodaja goriva to bi bilo krade nas politicko Sarajevo.
Radi mira u kuci klepimo po obicaju usima, i tako.
A te pare sto su nerasporedjene su upravo jer se ne mogu dogovoriti.
Novac od akciza se koristi za izgradnju autoceste i evo kako
- FEBRUAR 5, 2021 -
Akcize su vrsta posebnog poreza na potrošnju. Porezi na potrošnju se plaćaju prilikom kupovine nekog proizvoda, i uključeni su u njegovu prikazanu cijenu, kao i PDV, s tim što na fiskalnom isječku možete provjeriti i koliki je iznos PDV-a, dok to sa akcizama nije slučaj.
Akcize su poseban poreski oblik jer se ne naplaćuju na sva dobra i usluge (kao što je slučaj sa PDV-om) već samo na manji broj odabranih proizvoda. U Bosni i Hercegovini ovi proizvodi su naftni derivati, duhanske prerađevine, alkohola i bezalkoholna pića, kafa i biogoriva i biotečnosti.
Akciza i putarina su posebni oblici indirektnih poreza, koji su u Bosni i Hercegovini regulisani Zakonom o akcizama u BiH i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, usvojen krajem 2017. godine.
Prema posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, putarina kao vrsta indirektnog poreza plaća se na biogoriva i biotečnosti i na naftne derivate i to u iznosu od:
0,15 KM po litru proizvoda, odnosno kilogramu tečnog naftnog gasa za puteve i0,25 KM po litru proizvoda, odnosno kilogramu tečnog naftnog gasa, od čega se na izgradnju autocesta odnosi 0,20 KM, a na izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva 0,05 KM.
Ovaj iznos koji se izdvaja za izgradnju autocesta je posljednjim izmjenama Zakona o akcizama u BiH povećan sa 0,10 KM na 0,20 KM.
Prihodi po osnovu putarina uplaćuju se na Jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje, a njihova raspodjela vrši se u skladu sa Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.
Koliko i šta od akcize na gorivo dobiva JP Autoceste FBiH?
U skladu sa Zakonom o akcizama putarina kao vrsta indirektnog poreza plaća se na biogoriva i biotečnosti i naftne derivate. Iznos putarine od 0,25 KM po litri proizvoda izdvaja se za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta, od čega JP Autoceste FBiH ostvaruje dio prihoda od putarine u visini od 0,20 KM po litri proizvoda, namijenjen za izgradnju autocesta.
Imajući u vidu da nije donesen akt o konačnoj metodologiji raspodjele prihoda od putarine za autoceste i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta, Upravni odbor UIO je sredinom 2018. godine donio Odluku o privremenoj raspodjeli prihoda kojom je utvrđeno da se od ukupnog prihoda od putarine 10% ostaje na podračunu kod Centralne banke, a služit će za poravnanje prihoda po utvrđivanju konačne metodologije raspodjele. Preostalih 90% prihoda dijeli se između entiteta i Brčko Distrikta tako da 59% pripada Federaciji Bosne i Hercegovine, 39% pripada Republici Srpskoj a 2% Brčko Distriktu. Prije ove Odluke na snazi je bila Odluka o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine iz 2009. godine, koja je propisivala istu metodologiju. Prema ranijoj praksi isplata zadržanog iznosa je vršena svake dvije godine. Posljednja isplata zadržanog iznosa JP Autoceste FBiH je izvršena u 2017. godini.
Bitno je naglasiti da 10% ukupno prikupljene akcize još uvijek stoji uplaćeno na računu Uprave za indirektno oporezivanje i da JP Autoceste FBiH imaju potraživanje prema UIO u iznosu cca. 70 miliona KM. Na sjedinici Upravnog odbora UIO još uvijek nije donesena odluka o načinu raspodjele zadržanih sredstava, ali je učinjen pomak u vidu formiranja radne grupe koja će se sastojati od zainteresiranih strana.
Prema tome JP Autoceste FBiH od prihoda namjenske akcize od 2011. godine – od kada je osnovano u skladu sa Zakonom o cestama Federacije Bosne i Hercegovine, a registrovano i započelo rad 1. januara 2011. godine, kao pravni sljednik Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta, organa u sastavu Ministarstva prometa i komunikacija Federacije BiH, do danas ostvarilo prihode u visini od 1,01 milijardu KM.
Od 1. februara 2018. godine od kada se primjenjuje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, kojim je povećan iznos akcize, do 31.12.2020. godine, JP Autoceste FBiH ostvarilo prihode po ovom osnovu u visini od cca. 486 miliona KM.
Novac od akciza se koristi za izgradnju autoceste i evo kako
JP Autoceste FBiH je do sada već uložilo u izgrađeni dio Koridora Vc, u dužini od cca 102 km iznosi 1,62 milijarde KM. Navedena kapitalna ulaganja obuhvataju izdatke za građenje, usluge nadzora nad građenjem, izdatke za projektnu dokumentaciju, troškove kamata u vremenskom periodu kada su se isti u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima do stavljanja izgrađenih poddionica/dionica u upotrebu mogli kapitalizirati, te ostali zavisni troškovi.
U zadnjem kvartalu 2020. godine okončana je izgradnja 11 kilometara duge Zeničke zaobilaznice, poddionice: Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i južna sekcija Donja Gračanica – Tunel Zenica. Ukupna investicijska vrijednost radova je iznosila 225 miliona eura.
Ukupna ulaganja za eksproprijaciju zemljišta za potrebe izgradnje Koridora Vc do danas iznose 239,15 miliona KM.
Za izgradnju Koridora Vc osiguravaju su sredstva putem kreditnih linija kod međunarodnih finansijskih institucija: Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investicijska banka (EIB), OPEC Fond za međunaordni razvoj (OFID) i Kuvajtski fond za arapski ekonomski razvoj (KFAED).
Do sada na izgradnju Koridora Vc u potpunosti su utrošene kreditne linije u visini od cca 518,04 miliona Eura (1,01 milijardi KM) i to: EBRD 205 miliona Eura, EIB 75 miliona Eura, EIB 166 miliona Eura, KFAED u visini od 10,5 miliona KVD (cca 30 miliona Eura) i OFID 48 miliona USD (cca 42,04 miliona Eura).
JP Autoceste FBiH je sa povećanjem akcize na gorivo za 10 feninga ubrzalo postupke osiguranja kreditnih linija i samim tim direktno omogućilo kontinuitet izgradnje Koridora Vc.
Trenutno su efektivne kreditne linije u visini od cca 595 milion Eura ili 1,16 milijardi KM. Kreditnim linijama se trenutno vrši finansiranje izgradnje i to: OFID 24 miliona Eura (Vraca – Donja Gračanica), EBRD 80 miliona Eura (Vraca – Donja Gračanica i Buna – Počitelj), EBRD 76 miliona (Svilaj – Odžak i Klopče – Donja Gračanica) Eura, OFID visini cca 49 miliona Eura (Vranduk – Ponirak), KFAED cca 36 miliona Eura (Nemila – Vranduk, EIB 50 miliona Eura (Ponirak – Vraca), EIB 100 miliona (Počitelj – Zvirovići) i EBRD 180 miliona Eura (Poprikuše – Nemila, Mostar Jug – tunel Kvanj, Lot 2. tunel Ivan).
Trenutno je aktivno osam gradilišta na Koridoru Vc (ukupne ugovorene vrijednosti radova i nadzora cca 1,5 milijardi KM) i to: Poprikuše – Nemila, Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca, Vraca – Donja Gračanica (sjeverna sekcija), Tarčin – Ivan Lot 1. Tarčin – ulaz u tunel Ivan i Tarčin – Ivan lot 2. tunel Ivan, Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići, čija se izgradnja finansira iz međunarodnih kreditnih sredstava.
Pored naprijed navedenih, aktivna su još dva gradilišta (ukupno ugovorene vrijednosti radova i nadzora 79,1 miliona KM) i to: brza cesta Prača – Goražde (I faza) čija se izgradnja finansira iz sredstava Budžeta FBiH i Regionala R2425a Tromeđa – Zvirovići čija se izgradnja finansira iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH. Također iz vlastitih sredstava se graditi i Sarajevska obilaznica lot 3b (ugovorena vrijednost 21,4 miliona KM).
U toku su aktivnosti na provođenju tenderskih procedura za dionice: Putnikovo brdo – Medakovo, Nemila – Vranduk, Kvanj – Buna i Mostar Jug – Kvanj procijenjene vrijednosti radova i nadzora cca 536 miliona KM.
Paralelno s ovim aktivnostima provode se i aktivnosti na postizanju efektivnosti kreditnih linija: EBRD 60 miliona Eura (Putnikovo brdo – Medakovo), EIB 100 miliona EUR-a (tunel Kvanj – Buna) i EIB 140 miliona Eura (Tarčin – Ivan i Poprikuše – Nemila).
Pored osiguranja sredstava putem kreditnih linija, bitno je napomenuti da JP Autoceste FBiH provedi i aktivnosti na osiguranju bespovratnih grant sredstava za sve dionice čija se izgradnja finansira iz sredstava EBRD-a i EIB-a.
Sada postoji zatvorena finansijska konstrukcija za sve dionice koje su u izgradnji, odnosno za koje je tenderska procedura u toku.
U toku se pripremne aktivnosti za građenje preostalih dionica na Koridoru Vc i to: Medakovo – Ozimice, Ozimice – Poprikuše, Ovčari – Mostar Sjever i Mostar Sjever – Mostar Jug ukupne procijenjenje vrijednosti radova i nadzora cca 2,3 milijarde KM. JP Autoceste FBiH je pokrenulo aktivnosti za osiguranje kreditnih sredstava za ove dionice. Pokrenuta je inicijativa za zaduženje kod EIB-a u visini od 340 miliona Eura za izgradnju dionice Medakovo – Ozimice i Ozimice – Poprikuše. Također, EBRD i EIB su dostavile pismo namjere o spremnosti za sudjelovanje u finansiranju projekta izgradnje dionice autoceste od Ovčara do Mostara Sjever (34 km) sa potencijelnim iznosom kredita do 600 miliona Eura. EBRD je dostavio mandatno pismo za sufinansiranje izgadnje dionice autoceste Mostar Sjever – Mostar Jug. Aktivnosti oko osiguranja navedenih kreditnih linija su u toku.
Kada je u pitanju način korištenja akcize, bitno je naglasiti da je trenutni investicijski ciklus u kojem se nalaze JP Autoceste FBiH značajno veći od iznosa ukupljeno prikupljene akciza u poslijednje tri godine. Akciza se prikuplja i koristi za vraćanje dugoročnih međunarodnih povoljnih kredita koji se koriste isključivo za građenje autoceste.
U posljednje tri godine iznos investicija u toku, koje se odnose na građenje je dosegao 865 miliona KM, a razlika u odnosu na početak 2018. godine je 615 miliona KM. To znači da je u poslijednje tri godine u izgradnju autoceste uloženo preko 615 miliona KM.
U periodu od 2018. do 2020. JP Autoceste FBiH je izmirilo sve svoje dospjele obaveze koje je imalo i prema dobavljačima, prema vlasnicima zemljišta kao i prema kreditorima. U periodu od 1.1.2018. do 31.12.2020 za servisiranje dugoročnih kredita (otplata i kamata) isplaćeno je 260.387.372 KM.
Kapitalne investicije
Izgradnja autocesta i brzih cesta u svakoj državi predstavlja visoko značajne i važne projekte kako za lokalne zajednice kroz koju putna mreža prolazi, tako i za cjelokupnu državu i društvo.
Postoji veliki broj pozitivnih efekata do kojih dolazi izgradnjom putne infrastrukture, posebno autocesta, kao što su: omogućavanje bržeg razvoja, porast BDP, olakšavanje poslovanja privrednim subjektima i građanima kreiranje zaposlenosti, stvaranje pretpostavki za veći izvoz, smanjenje broja nesreća i smanjenje društvenih troškova uzrokovanih nesrećama i usljed manjeg habanja vozila, itd.
Sigurno je da generacije koje dolaze zaslužuju da putuju po boljim putevima, kao i turisti, da privreda koristi bolje puteve i svi oni koji žele da posjete BiH.
Dugoročno to su investicije koje imaju svoj povrat i nema nikakve dvojbe da li je to korisno.
Press JP Autoceste FBiH
-
Guadalajara
#17 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Dzeeesu ostale milijarde

- Haris.ba
#18 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Potrosene.
Osim ovih oko kojih se ne mogu dogovoriti oko raspodjele pa se skupljaju na racunu.
-
Guadalajara
#19 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
-
carobnjak_N
#20 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Znači Senad govori o ukupnom porezu koji ide na gorivo , kad kaže 7 milijradi ali ih je povezao sa ovom pričom
o obećanjima gradnje autocesta prije ovih zadnjih akciza, koje striktno idu za ap. Malo je to ipak iskonstruisao ...
o obećanjima gradnje autocesta prije ovih zadnjih akciza, koje striktno idu za ap. Malo je to ipak iskonstruisao ...
- drndalo
#21 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Ma da, iskonstruisao je, jer nama gorivo nije skuplje s opravdanjem gradnje autocesta, a one se kao sto vidimo grade nemilice...
Zli Senad, ish...!
Zli Senad, ish...!
- Haris.ba
#22 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Pa lakse napraviti konstrukciju sa 7 milijardi, umjesto zasto napravili autoput bez mosta preko Save, pa bez granicnog prelaza.
Ili, zasto se toliko godina pravi oko Zenice.
Ili, zasto se po Hercegovini pravi dionica bez pocetka i kraja koja ce zjapiti godinama nepovezana.
Sta je bio fazon pa spojna cesta sa autoputem u Sarajevu nije se dala graditi.
Ili, zasto se toliko godina pravi oko Zenice.
Ili, zasto se po Hercegovini pravi dionica bez pocetka i kraja koja ce zjapiti godinama nepovezana.
Sta je bio fazon pa spojna cesta sa autoputem u Sarajevu nije se dala graditi.
-
Blizanac
#23 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Za jednu skupinu običnih, da ne kažem neupućenih, forumaša, isuviše puno pitate i gurate nos gdje mu nije mjesto
Imaju ljudi koji su zaduženi za prikupljanje, brojanje, raspodjelu i trošenje tih sredstava.
Vaše je da točite gorivo i plaćate što plaćati morate

Imaju ljudi koji su zaduženi za prikupljanje, brojanje, raspodjelu i trošenje tih sredstava.
Vaše je da točite gorivo i plaćate što plaćati morate
-
TRANCE
#24 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
A odakle vama ta narodna priča da akcize idu i treba da idu samo u izgradnju autocesta? U svakoj državi Europe akcize idu u budžet države zajedno s pdv-om, porezom na dohodak, doprinosima na plate, porezom na dobit kompanija i svim ostalim porezima, pa se dalje raspoređuju za zdravstvo, socijalnu zaštitu, obrazovanje, pa na kraju i tu izgradnju autocesta, pa tako i kod nas.
- drndalo
#25 Re: Gdje su pare od akciza na gorivo?
Izvini, ali gore je navedeno ono sto je prije pricano o uvodjenju namjenskih sredstava za autoputeve, i manji dio za ostale puteve:TRANCE wrote: ↑18/02/2021 21:51 A odakle vama ta narodna priča da akcize idu i treba da idu samo u izgradnju autocesta? U svakoj državi Europe akcize idu u budžet države zajedno s pdv-om, porezom na dohodak, doprinosima na plate, porezom na dobit kompanija i svim ostalim porezima, pa se dalje raspoređuju za zdravstvo, socijalnu zaštitu, obrazovanje, pa na kraju i tu izgradnju autocesta, pa tako i kod nas.
Akciza i putarina su posebni oblici indirektnih poreza, koji su u Bosni i Hercegovini regulisani Zakonom o akcizama u BiH i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, usvojen krajem 2017. godine.
Prema posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, putarina kao vrsta indirektnog poreza plaća se na biogoriva i biotečnosti i na naftne derivate i to u iznosu od:
0,15 KM po litru proizvoda, odnosno kilogramu tečnog naftnog gasa za puteve i0,25 KM po litru proizvoda, odnosno kilogramu tečnog naftnog gasa, od čega se na izgradnju autocesta odnosi 0,20 KM, a na izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva 0,05 KM.
Ovaj iznos koji se izdvaja za izgradnju autocesta je posljednjim izmjenama Zakona o akcizama u BiH povećan sa 0,10 KM na 0,20 KM.