Jer će uraditi ono što kažu da će uraditi?
SDP
- Veigar
#66027 Re: SDP
Jer će u najkritičnijem trenutku zabadati nož u leđa SDP-u.drug_profi wrote: ↑17/02/2021 11:40Jer će uraditi ono što kažu da će uraditi?
- drug_profi
#66028 Re: SDP
Gdje i kad? Tuzla?
I to ima neke veze sa samoranjavanjem u Mostaru?
- Veigar
#66029 Re: SDP
Mislim da sam bio dovoljno jasan, ponavljam to što si ti fokusiran samo na politiku u Sarajevu je razlog zašto ne razumiješ neke stvari van Sarajeva.drug_profi wrote: ↑17/02/2021 11:58 Gdje i kad? Tuzla?
LP
- drug_profi
#66030 Re: SDP
Ko moze razumjeti pucanje sebi u nogu.
Ali hajd, zajebali ste NS time nekako, po vasoj logici.
- Veigar
#66031 Re: SDP
Jel mi u Sarajevo radimo nešto što nije u skladu sa politikama četvorke, ne radimo, ne kontam koji se hepek miješate u politiku van Sarajeva. Kad su bili lokalni izbori NS u bastionu SDP-a ide protiv SDP-a i tad ste govorili radi četvorke da se ništa ne talasa, nije se talasalo, sad kad mi gledamo svoj interes a boli nas kurac za NS, sad vama u Sarajevu odjednom kao nešto krivo i nije vam jasno zašto.drug_profi wrote: ↑17/02/2021 12:13 Ko moze razumjeti pucanje sebi u nogu.
Možda ponovo nacrtam:

- drug_profi
#66032 Re: SDP
Sad sam skonto da ste glupi ko qurac. Generalno.Veigar wrote: ↑17/02/2021 12:22Jel mi u Sarajevo radimo nešto što nije u skladu sa politikama četvorke, ne radimo, ne kontam koji se hepek miješate u politiku van Sarajeva. Kad su bili lokalni izbori NS u bastionu SDP-a ide protiv SDP-a i tad ste govorili radi četvorke da se ništa ne talasa, nije se talasalo, sad kad mi gledamo svoj interes a boli nas kurac za NS, sad vama u Sarajevu odjednom kao nešto krivo i nije vam jasno zašto.drug_profi wrote: ↑17/02/2021 12:13 Ko moze razumjeti pucanje sebi u nogu.
Možda ponovo nacrtam:
![]()
-
zlajaBHF
#66033 Re: SDP
drug_profi wrote: ↑17/02/2021 12:25Sad sam skonto da ste glupi ko qurac. Generalno.Veigar wrote: ↑17/02/2021 12:22Jel mi u Sarajevo radimo nešto što nije u skladu sa politikama četvorke, ne radimo, ne kontam koji se hepek miješate u politiku van Sarajeva. Kad su bili lokalni izbori NS u bastionu SDP-a ide protiv SDP-a i tad ste govorili radi četvorke da se ništa ne talasa, nije se talasalo, sad kad mi gledamo svoj interes a boli nas kurac za NS, sad vama u Sarajevu odjednom kao nešto krivo i nije vam jasno zašto.drug_profi wrote: ↑17/02/2021 12:13 Ko moze razumjeti pucanje sebi u nogu.
Možda ponovo nacrtam:
![]()
- Leverage
#66034 Re: SDP
Ne nego ćemo obrnutoŠkobo Habu wrote: ↑17/02/2021 11:19Je, kalkulisanje kao do sada. Tamo gdje procjene da su donji - utopiće se u Blok, tamo gdje znaju gdje im sigurica biće bahati kao i do sada.
A što se tiče toga ko u kakvoj realnosti živi, ja živim u realnosti u kojoj SDA, HDZ i SDP uzimaju takav broj glasova da je nemoguće imati vlast bez sve tri, vrlo teško bez dvije. Dakle moraš birati ili SDA ili SDP.
Ti živiš u crtanom filmu u kojem Platforma, NiP i NjS imaju više glasova od SDA, HDZ-a i SDP-a.
-
Škobo Habu
#66035 Re: SDP
Za SDA i HDZ ne garantujem ništa, no što se tiče SDP i tvojih tvrdnji - prvo skoči, pa reci hop.Leverage wrote: ↑17/02/2021 13:32
Ne nego ćemo obrnutoZa tebe nije politika nego crtani filmovi. Da bi bilo šta radio moraš biti u vlasti, a da bi bio u vlasti moraš dobiti glasove, a da bi dobio glasove moraš kalkulisati. To je tako na svakom svjetskom meridijanu i paraleli.
A što se tiče toga ko u kakvoj realnosti živi, ja živim u realnosti u kojoj SDA, HDZ i SDP uzimaju takav broj glasova da je nemoguće imati vlast bez sve tri, vrlo teško bez dvije. Dakle moraš birati ili SDA ili SDP.
Ti živiš u crtanom filmu u kojem Platforma, NiP i NjS imaju više glasova od SDA, HDZ-a i SDP-a.
Sam sebi skačeš u usta tvrdnjom da će negdje ići u koaliciji, a negdje sami.
- ultima_palabra
#66036 Re: SDP
Koji je to vas interes? Da budete SDA kujica?Veigar wrote: ↑17/02/2021 12:22Jel mi u Sarajevo radimo nešto što nije u skladu sa politikama četvorke, ne radimo, ne kontam koji se hepek miješate u politiku van Sarajeva. Kad su bili lokalni izbori NS u bastionu SDP-a ide protiv SDP-a i tad ste govorili radi četvorke da se ništa ne talasa, nije se talasalo, sad kad mi gledamo svoj interes a boli nas kurac za NS, sad vama u Sarajevu odjednom kao nešto krivo i nije vam jasno zašto.drug_profi wrote: ↑17/02/2021 12:13 Ko moze razumjeti pucanje sebi u nogu.
Možda ponovo nacrtam:
![]()
- Leverage
#66037 Re: SDP
Ići će se u koalicije nakon izbora. Tad nema petljanije ko će imati koliku moć, zna se tačno koliko ko ima ruku.Škobo Habu wrote: ↑17/02/2021 13:52Za SDA i HDZ ne garantujem ništa, no što se tiče SDP i tvojih tvrdnji - prvo skoči, pa reci hop.Leverage wrote: ↑17/02/2021 13:32
Ne nego ćemo obrnutoZa tebe nije politika nego crtani filmovi. Da bi bilo šta radio moraš biti u vlasti, a da bi bio u vlasti moraš dobiti glasove, a da bi dobio glasove moraš kalkulisati. To je tako na svakom svjetskom meridijanu i paraleli.
Sam sebi skačeš u usta tvrdnjom da će negdje ići u koaliciji, a negdje sami.
A ne kao NjS, imaju 27 hiljada glasova,od toga 39,5 van Sarajeva i hoće sve. Hajte vi prvo na izbore, kasnije ćemo se refenat.
- RunnerX
#66038 Re: SDP
SDP je poprilično protraćio posljednje dvije ipo godine, tako da imaju još godinu ipo da se nekako izvuku. Ništa konkretno nisu uradili, osim razmirica sa koalicionim partnerima. Namjerno ovo adresiram SDP-u jer su oni najveća stranka u tim koalicijama i od nje se očekivalo da vodi te priče i procese gdje se nisu snašli i bojim se da im se ne piše dobro.
SDP ima solidnu bazu glasača, uzećemo da je to neka cifra od 100.000 i na njih se uglavnom može računati. Trenutno sam poprilično skeptičan po pitanju njihovog rezultata 2022. godine i mislim da ne mogu dostići nivo iz 2018. Nisu oni pravili neke katastrofalne greške, ali nisu bili ni nešto posebno dobri, tako da ne vidim način na koji će privući ostale glasače.
Do sada su uvijek mogli računati na recimo razočarane glasače drugih partija, ali sad je tu NiP koji će svima (osim možda NS) otkinuti glasove, i to nemali broj.
Bačene su dvije godine u kojima je SDP trebao nastaviti da raste i da spreman i rasterećen dočeka 2022.
Građanisti, ljevičari, socijaldemokrate, nazovite ih kako hoćete - su veoma nezgodno glasačko tijelo koje kažnjava lošu politiku. Nisu to glasači koji glasaju po matrici i koje je lako obmanuti kao one iz 'nacionalnih' stranaka. Tu vidim ogroman problem SDP-a, to su ljudi koji uopšte neće izaći na izbore i tako kazniti SDP, već su jednom to uradili. Ta apstinencija će ugroziti kompletan opozicioni blok, jer se ova priča ne može izvući bez SDP-a.
SDP ima solidnu bazu glasača, uzećemo da je to neka cifra od 100.000 i na njih se uglavnom može računati. Trenutno sam poprilično skeptičan po pitanju njihovog rezultata 2022. godine i mislim da ne mogu dostići nivo iz 2018. Nisu oni pravili neke katastrofalne greške, ali nisu bili ni nešto posebno dobri, tako da ne vidim način na koji će privući ostale glasače.
Do sada su uvijek mogli računati na recimo razočarane glasače drugih partija, ali sad je tu NiP koji će svima (osim možda NS) otkinuti glasove, i to nemali broj.
Bačene su dvije godine u kojima je SDP trebao nastaviti da raste i da spreman i rasterećen dočeka 2022.
Građanisti, ljevičari, socijaldemokrate, nazovite ih kako hoćete - su veoma nezgodno glasačko tijelo koje kažnjava lošu politiku. Nisu to glasači koji glasaju po matrici i koje je lako obmanuti kao one iz 'nacionalnih' stranaka. Tu vidim ogroman problem SDP-a, to su ljudi koji uopšte neće izaći na izbore i tako kazniti SDP, već su jednom to uradili. Ta apstinencija će ugroziti kompletan opozicioni blok, jer se ova priča ne može izvući bez SDP-a.
-
Škobo Habu
#66039 Re: SDP
SDP-ovo glasačko tijelo su u veliko mjeri ljudi u poznim godinama. Većinom je to generacija koja pamti SFRJ, i na tom fonu glasa.RunnerX wrote: ↑17/02/2021 14:49
U tom kontekstu su dosta tradicionalna glasačka baza, nešto najsličnije SDA bazi. Problem za SDP je u tome što na scenu nastupaju generacije koje se ne sjećaju ni Tita, ni Save Kovačevića, ni Milke Planinc, ni Ante Markovića...
- RunnerX
#66040 Re: SDP
Oscilacije u broju glasova 2010-2014-2018 se ne slažu sa tvojom konstatacijom.
-
Emiremir33
#66041 Re: SDP
Škobo malo ga pretjera,nisu svi starci u Sdp-uŠkobo Habu wrote: ↑17/02/2021 15:08SDP-ovo glasačko tijelo su u veliko mjeri ljudi u poznim godinama. Većinom je to generacija koja pamti SFRJ, i na tom fonu glasa.RunnerX wrote: ↑17/02/2021 14:49
U tom kontekstu su dosta tradicionalna glasačka baza, nešto najsličnije SDA bazi. Problem za SDP je u tome što na scenu nastupaju generacije koje se ne sjećaju ni Tita, ni Save Kovačevića, ni Milke Planinc, ni Ante Markovića...
-
Škobo Habu
#66042 Re: SDP
Ja govorim o osnovnoj glasačkoj bazi. Ona je ideološki indoktrinirana na isti način na koji je SDA biračka baza. Mjesto Alija staviš Tito i to bi bilo to.
Sasvim je druga stvar što postoji i dobar dio onih koji variraju od izbora do izbora, jer kako drugačije objasniti da imaš opština u kojima SDA potuće do nogu SDP, a da bi već na narednim SDP potukao SDA?
-
Škobo Habu
#66043 Re: SDP
Govorim o generacijama kojima je Jugoslavija bila sve u životu.
-
Emiremir33
#66044 Re: SDP
Ok to doduše imaš onih Subnor udruženja tu su baš oni tvrdi lijevičari
- tovarish
#66045 Re: SDP
Upravo tako.RunnerX wrote: ↑17/02/2021 14:49 SDP je poprilično protraćio posljednje dvije ipo godine, tako da imaju još godinu ipo da se nekako izvuku. Ništa konkretno nisu uradili, osim razmirica sa koalicionim partnerima. Namjerno ovo adresiram SDP-u jer su oni najveća stranka u tim koalicijama i od nje se očekivalo da vodi te priče i procese gdje se nisu snašli i bojim se da im se ne piše dobro.
Ja sam glasač NS-a, ali meni i svima nama koji želimo bolju i normalniju BiH treba jak SDP. Ne mogu NiP i NS bez SDP-a, kao što SDP ne može bez ove dvije stranke. Naravno ukoliko im je cilj opće dobro. Ukoliko gledaju svoj interes, onda im je svejedno jer će uz svoju bazu dobiti što im treba.
Ali ova država nema više vremena i sad je posljednja prilika da se SDA sruši, a onda i ostala bagra. Treba nam jedinstvo ove tri stranke i da zajednu jačaju svoju bazu.
Sve tri stranke se imali greške i gluposti, pogotovo odnos SDP-a i NS je narušen. Da li je to zbog toga što im je cilj ista baza ili lična prepucavanja na relaciji bešlagić i imamović gdje NS puno griješi ili je to zbog glupe ljubomore sdp-ovaca u Sarajevu gdje ih je NS prešišao ili nešto četvrto, ja ne znam. Ipak, očito puno sujete na svim stranama.
Treba se crta podvući i reći dosta. Prva tri čovjeka ove tri stranke moraju što prije napraviti plan za izbore22 i ako to organi stranaka prihvate, natjerati i niže nivoe da se u skladu sa tim ponašaju. Ko neće, šutnuti ga iz stranke.
Država i budućnost naše djece na prvo mjesto.
Ja imam ALS i još koju godinu života i ovi izbori su moja posljednja nada da umrem rahat znajući da moja curica od 4 godine ima budućnost u svojoj zemlji i da će je sistem zašititi kad njen tata neće moći.
Zato je mene pogodio čin sdp-a neki dan, jer je doveo u opasnost da se tzv. četvorka ne raspadne i pokazao da sdp još uvijek nije dovoljno daleko od sda da bi vjerovao u jedinstvo ovih stranaka.
Mostarski događaji nisu i neće pokolebati glasače NS-a, možda će čak i dobiti nove, ali hoće naštetiti SDP-u. Nama treba sdp-ovih 150 hiljada glasova, jer ako se raspe trećina toga i ode u nepouzdane stranke, jebali smo ježa u leđa.
Moje su želje ovakve za 22:
SDP 150 000
NIP 100 000
NS 50 000
ASDA,NB,NBL,ZI i PDA 100 000.
Ako bude ovako SDA nema šta da traži.
I ako neko ovo čita od vodećih ljudi ovih stranaka molim Vas da se dogovorite kao ljudi.
- RunnerX
#66046 Re: SDP
Veoma mi je žao što to čujem, najiskrenije.
Većini nas su ovi izbori posljednja nada, ti izbori će se podudariti sa djelovanjem nove američke administracije i poklopiće se svi uslovi za temeljne promjene, vjerovatno kao nikad ranije. Još četiri godine ovog ludila znači odliv i ono malo mladosti što je ostalo u zemlji i to je definitivan kraj.
-
elSaik
#66047 Re: SDP
Kao vrlo aktivan član SDP-a smatram da je glasanje za Guzinu bio greška. Ako se poslije izbora išlo sa pričom ni SDA ni HDZ, Bh blok ima svog kandidata, onda je trebalo tako ići do kraja. Nije na Bh bloku bilo da nađe kompromis već na SDA jer ona ima više mandata. Dakle, ako su, a nisu, iz SDA htjeli da gradonačelnik ne bude iz HDZ-a onda je na njima teret da to obezbijede uz dogovor sa BH blokom. A ne da Bh blok ispadne naivan i da svaka tri dana drugu priču priča i nekakve prijedloge izmišlja i na kraju izbije nesloga da se ne zna ko pije a ko plaća. A to da je NS imao kandidate u drugim općinama i da nije dogovarao sa SDP-om je stvar koja se treba rješavati na drugim instancama i novima. SDP-ov problem su rukovodeći ljudi i njihovo viđenje politike kao isključivog sredstva za ostvarivanje ličnih ciljeva. SDP vodi nekih 14 ljudi i koji samo svoj interes gledaju. Dok se SDP tih ljudi ne riješi stavljanjem po strani , dešavati će se što se dešava.
- tovarish
#66048 Re: SDP
Baš sam razmišljao da li da spomenem bidenovu administraciju, ali nisam htio da dužim. Iako ne vjerujem u neke velike promjene, ipak se nadam uspostavljanju funkcionalnije države bez nekih opcija da se zakoni opstruiraju.RunnerX wrote: ↑17/02/2021 15:45Veoma mi je žao što to čujem, najiskrenije.
Većini nas su ovi izbori posljednja nada, ti izbori će se podudariti sa djelovanjem nove američke administracije i poklopiće se svi uslovi za temeljne promjene, vjerovatno kao nikad ranije. Još četiri godine ovog ludila znači odliv i ono malo mladosti što je ostalo u zemlji i to je definitivan kraj.
- drug_profi
#66049 Re: SDP
Definitivan kraj ce nam prije doci iz ekonomskih razloga. Elita je otudjena od realnosti. Daju plate po 400-500 maraka i to je kao ok.
Nema teorije da mozes sa dvije takve plate sastaviti mjesec. Ako i sastavis to je konstantna patnja i strepnja. I to je ono sto zele vlastodrsci.
Iole vrijedni, sposobni i obrazovani ce otici. Makar u Hrvatsku da nosaju tacne. Ovdje ce budzete puniti ko? Penzioneri ce zivjeti od cega?
I Sve ce se samo urusiti, tj. prodace se i elektroprivrede i telekomi samo da se popune rupe u budzetu, pa kad se i to kroz guzicu protjera, neki ce u Tursku, a neki na ulicni kazan.
Zato je ovo sad zadnja nada da ce se nesto uraditi. Ali pitanje je da li mi uopste imamo ikoga ko to moze promijeniti, ili cemo biti prisiljeni da se pomirimo da smo izgubili rat i da je Bosna velika 10.000 km2.
Nema teorije da mozes sa dvije takve plate sastaviti mjesec. Ako i sastavis to je konstantna patnja i strepnja. I to je ono sto zele vlastodrsci.
Iole vrijedni, sposobni i obrazovani ce otici. Makar u Hrvatsku da nosaju tacne. Ovdje ce budzete puniti ko? Penzioneri ce zivjeti od cega?
I Sve ce se samo urusiti, tj. prodace se i elektroprivrede i telekomi samo da se popune rupe u budzetu, pa kad se i to kroz guzicu protjera, neki ce u Tursku, a neki na ulicni kazan.
Zato je ovo sad zadnja nada da ce se nesto uraditi. Ali pitanje je da li mi uopste imamo ikoga ko to moze promijeniti, ili cemo biti prisiljeni da se pomirimo da smo izgubili rat i da je Bosna velika 10.000 km2.
- tovarish
#66050 Re: SDP
Svaka čast na postu koji je jako iskren.elSaik wrote: ↑17/02/2021 15:50 Kao vrlo aktivan član SDP-a smatram da je glasanje za Guzinu bio greška. Ako se poslije izbora išlo sa pričom ni SDA ni HDZ, Bh blok ima svog kandidata, onda je trebalo tako ići do kraja. Nije na Bh bloku bilo da nađe kompromis već na SDA jer ona ima više mandata. Dakle, ako su, a nisu, iz SDA htjeli da gradonačelnik ne bude iz HDZ-a onda je na njima teret da to obezbijede uz dogovor sa BH blokom. A ne da Bh blok ispadne naivan i da svaka tri dana drugu priču priča i nekakve prijedloge izmišlja i na kraju izbije nesloga da se ne zna ko pije a ko plaća. A to da je NS imao kandidate u drugim općinama i da nije dogovarao sa SDP-om je stvar koja se treba rješavati na drugim instancama i novima. SDP-ov problem su rukovodeći ljudi i njihovo viđenje politike kao isključivog sredstva za ostvarivanje ličnih ciljeva. SDP vodi nekih 14 ljudi i koji samo svoj interes gledaju. Dok se SDP tih ljudi ne riješi stavljanjem po strani , dešavati će se što se dešava.
Sad bih te pitao za mišljenje o nekim meni pozitivnim ljudima u sdp-u. O ovoj starudiji koja je iz ere Lagumdžije mislim sve najgore, ali Lana, Saša, Irfan i Vojin su mi ok likovi. Da li griješim?