Dešavanja u Srbiji

draganbl

#51651 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by draganbl »

Evenine wrote: 16/02/2021 19:44

Kao neko koga ovo pogadja licno kazem da je to rizik koji sam za zemlju spreman da preuzmem.
Posebno dok sjediš za tastaturom i pametuješ kao i ja uostalom.
Hemel

#51652 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hemel »

Duka Dizel II wrote: 16/02/2021 19:37
Evenine wrote: 16/02/2021 19:31
Duka Dizel II wrote: 16/02/2021 19:26

Ima.
SDA
Jel im u programu Bosnjacka Autonomna Oblast Sandzak? Koliko vidim tamo se glasa bas onako kako Vucicu pashe.
Ne znam života mi šta im piše u programu, nisam čitao.
Ako piše ono što Suljo Ugljanin priča, onda je odgovor potvrdan.

Pitao si jel ima takvih stranaka. Ima.

Ali nisam rekao da je to neki veliki problem.
Dok je Sulje i Rasima Srbija moze mirno da spava.
Evenine

#51653 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Evenine »

Hit dana:

Image
Duka Dizel II

#51654 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Duka Dizel II »

Evenine wrote: 16/02/2021 19:37
Duka Dizel II wrote: 16/02/2021 19:25
Evenine wrote: 16/02/2021 18:42

Srbija je zemlja u Europi gdje najvise ljudi godisnje umre od zagadjenja. Umiru bake, deke i svi ostali. Jedan od razloga su izmedju ostalog i fabrike koje drze Kinezi. Vucicev odgovor? Jos kineskih fabrika. Zasto? Jer je strateski vazno za Srbiju.

Dakle, mani se patetike.
A ko drži u BiH fabrike kad i i kod vas mnogo ljudi umire od zagadjenja?
Indijci drze zeljezaru. Lose je to i po nas ali opet vagas stetu i dobit. Pa mi smo htjeli da nam Kinezi prave Blok 7 u TE Tuzla. Ogromna investicija al EU sabotira jer se ne uklapa u njihovu vanjsku politiku. Sad moze neko da odvaga da je to nama veca dobit nego steta i progura to mimo EU. EU finansira peljeski most a nama ne da Blok 7 + ne nude nista zauzvrat. Okolnosti su takve da Vucic moze vise da igra sa Kinezima nego mi.
Željezara u Srbiji je oduvek bila veliki zagadjivač, pa i kad su je drzali Amerikanci.
Tako da nema to veze sa Kinezima.
Svakako da je bolje da nastavi biti zagadjivač, nego da prestane raditi, jer u njoj radi 5000 ljudi.
A radi zahvaljujući Kinezima.

Šta EU misli o tome, ozbiljnu drzavu ne treba da bude briga.
Evenine

#51655 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Evenine »

Duka Dizel II wrote: 16/02/2021 21:06
Evenine wrote: 16/02/2021 19:37
Duka Dizel II wrote: 16/02/2021 19:25

A ko drži u BiH fabrike kad i i kod vas mnogo ljudi umire od zagadjenja?
Indijci drze zeljezaru. Lose je to i po nas ali opet vagas stetu i dobit. Pa mi smo htjeli da nam Kinezi prave Blok 7 u TE Tuzla. Ogromna investicija al EU sabotira jer se ne uklapa u njihovu vanjsku politiku. Sad moze neko da odvaga da je to nama veca dobit nego steta i progura to mimo EU. EU finansira peljeski most a nama ne da Blok 7 + ne nude nista zauzvrat. Okolnosti su takve da Vucic moze vise da igra sa Kinezima nego mi.
Željezara u Srbiji je oduvek bila veliki zagadjivač, pa i kad su je drzali Amerikanci.
Svakako da je bolje da nastavi biti zagadjivač, nego da prestane raditi, jer u njoj radi 5000 ljudi.

Ne funkcionise politika tako. Njemacka je ozbiljna drzava pa se zlopati sa Nord Stream 2.
sandzokan

#51656 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by sandzokan »

Duka Dizel II wrote: 16/02/2021 19:09
zilog wrote: 16/02/2021 14:59 Ponavljam, notorna glupost je organizovati putovanje vise hiljada zdravstvenih radnika u zemlju u kojoj isto tako bjesni pandemija, 2X. :roll:
Sem ako ne idu u Novi Pazar da pomognu.
Pa ja te na temi o CG pohvalih jer si se uozbiljio a ti onda napišeš ovo... :-)

Koliko je med. radnika otišlo u NP?
Duka Dizel II

#51657 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Duka Dizel II »

sandzokan wrote: 16/02/2021 21:09
Duka Dizel II wrote: 16/02/2021 19:09
zilog wrote: 16/02/2021 14:59 Ponavljam, notorna glupost je organizovati putovanje vise hiljada zdravstvenih radnika u zemlju u kojoj isto tako bjesni pandemija, 2X. :roll:
Sem ako ne idu u Novi Pazar da pomognu.
Pa ja te na temi o CG pohvalih jer si se uozbiljio a ti onda napišeš ovo... :-)

Koliko je med. radnika otišlo u NP?
Desetak, koliko se sećam.
Ali onda je bilo po silu boga, samo daj nam hećima iz Bosne.
A sad ih je ludost slati
Guadalajara

#51658 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Guadalajara »

Duka Dizel II wrote: 16/02/2021 21:06 Željezara u Srbiji je oduvek bila veliki zagadjivač, pa i kad su je drzali Amerikanci.

Normalno. A ovi što su na divlje i bespravno izgadili kuce bez gradjevinskih dozvola u industrijskoj zoni nek se sad slikaju.

Samo ovo mi je puff...da dovoze rudu kamionima :mrgreen:

Kad je bio remont visokih peći u Mittalu isto su kamione koristili za transport rude iz Ljubije...Mislim da se dnevno radilo o 100 ili cak vise stotina kamiona. :-) Logistički haos.. :roll:
sandzokan

#51659 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by sandzokan »

Duka Dizel II wrote: 16/02/2021 22:11
A sad ih je ludost slati
Desetak, znači promašeno poređenje. Idemo dalje.

U Sandžaku niko za doktora ne kaže hećim, tako da ti je nacionalističko podjebavanje propalo.

Nisu oni tražili hećima iz Bosne zato što je iz Bosne, već što im je nedostajalo medicinara jer ih je dosta bilo na bolovanjima. Ti ako imaš problem sa tim da se bolesnicima omogući adekvatno liječenje i da se premoreni doktori odmjene reci tako, da znam sa kakvom šifrom imam posla.

To da li je ludost ili ne raspravi sa kolegom, ja to rekao nisam. Ukazao sam na tvoje promašeno poređenje i to je sve.
zilog

#51660 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zilog »

draganbl wrote: 16/02/2021 19:19
zilog wrote: 16/02/2021 19:04
draganbl wrote: 16/02/2021 18:58
Nije tačno.
Suština je to da se ljekari spasu agonije. A to što živimo u nesposobnoj državi svakodnevno vidimo i sa i bez vakcinacije.
Nije važan Vučićev motiv, važna je mogućnost koja se javila, koja može da spase stotine života, a najprije životi ljekara i drugih medicinskih radnika. I to je jedino što je neprocjenjivo.
Slati zdravstvene radnike u drzavu koja nema nikakvih normi? Nismo vesla sisali.
Priča se prilično ogolila. Nakon što smo razmijenili po deset postova oko pitanja koliko je bezbjedno slati medicinare na vakcinaciju, mogu li putovati preko Hrvatske ili ne, koliko dugo će ostati na putu, hoće li svraćati u drumske birtije ili neće, pa evo sve do toga da država (Srbija) nema nikakvih normi!?
E pa ta država koja nema nikakvih normi je vakcinisala skoro milion svojih stanovnika, dok je BiH uspjela da u isto vrijeme vakciniše načelnika UKCBL i još pedesetak ljekara. Kakve li mi norme imamo?
Kada sam rekao nikakvih normi, mislio sam na to da joj, na pocetku pandemije, predsjednik podrzava masovno slanje zena u Italiju, a onda isti taj predsjednik zove zdravstvene radnike susjedne drzave na korona party u Srbiju. :roll:
Istu onu Srbiju u kojoj od 21.01. broj novih slucajeva konstantno raste (1928 u petak), dok u BiH opada (279 u petak)...
https://www.worldometers.info/coronavir ... ry/serbia/
https://www.worldometers.info/coronavir ... rzegovina/

Dalje, isti taj predsjednik nema nikakvu odgovornost za bilo sta da se desi:
1. Da se medicinari porazboljevaju, reci ce da se nisu pridrzavali mjera. Prvi ce on spomenuti drumske birtije itd.
2. Da nestane vakcina, reci ce da je imao dobru namjeru.
...

Kao sto je dostava ruskih i kineskih vakcina u Srbiju, bila politicki potez Rusije i Kine, jer ni Rusi ni Kinezi nisu jos svoje rizicne grupe vakcinisali, tako je ovo Vucicevo "pozivanje" medicinara u Srbiju - obican propagandni i politicki igrokaz...

Previse iskustva imamo sa trolovanjem iz Mordora, da bi nasjeli opet...

Jos nesto, kada je u aprilu prosle godine RS of Federacioje izmolio na posudbu 10.000 testova na koronu, tada nije bilo Srbije da im to da.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... rus/373433
Mogao je i Novalic tada reci, saljite nama uzorke, mi cemo testirati. Nije, nego je odobrena posudba.
Sada nikom nije palo na pamet da ponudi posudbu 10.000 vakcina. Jos nam se i trolovi tovare na kosti...
88Sioux

#51661 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 88Sioux »

Beograd i Sankt Peterburg – gradovi pobratimi

Beograd će postati prvi srpski grad-pobratim Sankt Peterburga. Planirano je da odgovarajući sporazum ove godine potpišu gradske uprave, pod uslovom da se poboljša situacija sa virusom korona, potvrdio je za Sputnjik ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski tokom posete tom ruskom gradu, prenosi Sputnjik.

U okviru saradnje dva grada planirano je i otvaranje informacionog peterburškog poslovnog centra.

Ambasador Lazanski se nalazi u trodnevnoj službenoj poseti Sankt Peterburgu, gde se sastao sa gubernatorom tog grada Aleksandrom Beglovim, sa kojim je razgovarao o perspektivi ekonomskih veza Srbije i Sankt Peterburga, s obzirom na to da se u gradu na Nevi nalazi 10 odsto naučnog potencijala cele Rusije.

Razgovaralo se i o saradnji u oblasti rečne brodogradnje, pošto su peterburška brodogradilišta specijalizovana za rečno-morske brodove i tu bi mogla da se ostvari dobra saradnja sa srpskim brodogradilištima.

Pored toga, bilo je reči i o saradnji iz oblasti proizvodnje medicinske opreme, s obzirom na to da postoji plan da se uz pomoć Rusije u Srbiji otvori Centar za nuklearnu medicinu.

Srpski ambasador i peterburški gubernator su razgovarali i o saradnji u oblasti kulture i sporta, kao i turističkim mogućnostima Sankt Peterburga i Srbije, pri čemu je Lazanski objasnio sve prednosti naših skijališta i banja-lečilišta.

Govorilo se i o obnavljanju avio-saobraćaja između Beograda i Sankt Peterburga, koji je prekinut prošle godine zbog pandemije virusa korona, kao i o saradnji mladih sportskih ekipa, učešću srpske delegacije na predstojećem Peterburškom ekonomskom forumu i o zajedničkoj proizvodnji vakcine protiv svih sojeva korone.

Ambasador je naglasio da su odnosi Srbije i Rusije bazirani na savezništvu iz dva svetska rata, spomenuvši da je oko dve hiljade vojnika Crvene armije poginulo u oslobađanju Beograda od nacista i ističući da se Srbija energično protivi svim pokušajima revizije istorije Drugog svetskog rata. On je naglasio da „mi u Srbiji dobro znamo ko je pobedio u Drugom svetskom ratu“.

Ambasador Srbije je naglasio i da su odlični odnosi Srbije i Rusije i rezultat odličnih i prijateljskih odnosa predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Lazanski se ujedno zahvalio Ruskoj Federaciji na pruženoj pomoći u suzbijanju pandemije kovida 19, na dolasku ruskih vojnih jedinica i sanitetskih timova u Srbiju, kao što se i zahvalio i na pomoći ruske države u završavanju radova na Hramu Svetog Save u Beogradu, pri čemu je i istakao fantastičan rad ruskog umetnika i skulptora Aleksandra Rukavišnjikova, idejnog tvorca i autora Spomenika Stefanu Nemanji.

Na kraju sastanka gubernator Peterburga je pozvao ambasadora Srbije da ponovo poseti Sankt Peterburg, na šta je ambasador Srbije odgovorio da mu je, osim posete krstarici „Aurora“, veoma zanimljiv bio i silazak u podzemni bunker u Smoljnom, odakle se komandovalo odbranom Lenjingrada, prenosi Sputnjik.
Duka Dizel II

#51662 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Duka Dizel II »

sandzokan wrote: 16/02/2021 23:18
Duka Dizel II wrote: 16/02/2021 22:11
A sad ih je ludost slati
Desetak, znači promašeno poređenje. Idemo dalje.

U Sandžaku niko za doktora ne kaže hećim, tako da ti je nacionalističko podjebavanje propalo.

Nisu oni tražili hećima iz Bosne zato što je iz Bosne, već što im je nedostajalo medicinara jer ih je dosta bilo na bolovanjima. Ti ako imaš problem sa tim da se bolesnicima omogući adekvatno liječenje i da se premoreni doktori odmjene reci tako, da znam sa kakvom šifrom imam posla.

To da li je ludost ili ne raspravi sa kolegom, ja to rekao nisam. Ukazao sam na tvoje promašeno poređenje i to je sve.
Nije uopšte promašeno jer je u pitanju politikanstvo i u jednom i u drugom slučaju.

Tačno, nisu se samo iz Bosne tražili medicinari...Tražili su se i iz vazduha

Image

Podsetimo, protestvovalo se čak i kad stignu respiratori iz Beograda.
Na vrlo sličnom osnovu kao što se sad mršti na vakcine iz Beograda.

Tako da je meni sve to smešna i bespotrebna priča.

Ne treba se uopšte uzrujavati.
Nekima je teško ugoditi.
Evenine

#51663 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Evenine »

88Sioux wrote: 17/02/2021 07:03

Beograd i Sankt Peterburg – gradovi pobratimi

Beograd će postati prvi srpski grad-pobratim Sankt Peterburga. Planirano je da odgovarajući sporazum ove godine potpišu gradske uprave, pod uslovom da se poboljša situacija sa virusom korona, potvrdio je za Sputnjik ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski tokom posete tom ruskom gradu, prenosi Sputnjik.

U okviru saradnje dva grada planirano je i otvaranje informacionog peterburškog poslovnog centra.

Ambasador Lazanski se nalazi u trodnevnoj službenoj poseti Sankt Peterburgu, gde se sastao sa gubernatorom tog grada Aleksandrom Beglovim, sa kojim je razgovarao o perspektivi ekonomskih veza Srbije i Sankt Peterburga, s obzirom na to da se u gradu na Nevi nalazi 10 odsto naučnog potencijala cele Rusije.

Razgovaralo se i o saradnji u oblasti rečne brodogradnje, pošto su peterburška brodogradilišta specijalizovana za rečno-morske brodove i tu bi mogla da se ostvari dobra saradnja sa srpskim brodogradilištima.

Pored toga, bilo je reči i o saradnji iz oblasti proizvodnje medicinske opreme, s obzirom na to da postoji plan da se uz pomoć Rusije u Srbiji otvori Centar za nuklearnu medicinu.

Srpski ambasador i peterburški gubernator su razgovarali i o saradnji u oblasti kulture i sporta, kao i turističkim mogućnostima Sankt Peterburga i Srbije, pri čemu je Lazanski objasnio sve prednosti naših skijališta i banja-lečilišta.

Govorilo se i o obnavljanju avio-saobraćaja između Beograda i Sankt Peterburga, koji je prekinut prošle godine zbog pandemije virusa korona, kao i o saradnji mladih sportskih ekipa, učešću srpske delegacije na predstojećem Peterburškom ekonomskom forumu i o zajedničkoj proizvodnji vakcine protiv svih sojeva korone.

Ambasador je naglasio da su odnosi Srbije i Rusije bazirani na savezništvu iz dva svetska rata, spomenuvši da je oko dve hiljade vojnika Crvene armije poginulo u oslobađanju Beograda od nacista i ističući da se Srbija energično protivi svim pokušajima revizije istorije Drugog svetskog rata. On je naglasio da „mi u Srbiji dobro znamo ko je pobedio u Drugom svetskom ratu“.

Ambasador Srbije je naglasio i da su odlični odnosi Srbije i Rusije i rezultat odličnih i prijateljskih odnosa predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Lazanski se ujedno zahvalio Ruskoj Federaciji na pruženoj pomoći u suzbijanju pandemije kovida 19, na dolasku ruskih vojnih jedinica i sanitetskih timova u Srbiju, kao što se i zahvalio i na pomoći ruske države u završavanju radova na Hramu Svetog Save u Beogradu, pri čemu je i istakao fantastičan rad ruskog umetnika i skulptora Aleksandra Rukavišnjikova, idejnog tvorca i autora Spomenika Stefanu Nemanji.

Na kraju sastanka gubernator Peterburga je pozvao ambasadora Srbije da ponovo poseti Sankt Peterburg, na šta je ambasador Srbije odgovorio da mu je, osim posete krstarici „Aurora“, veoma zanimljiv bio i silazak u podzemni bunker u Smoljnom, odakle se komandovalo odbranom Lenjingrada, prenosi Sputnjik.
Sijevnu i Lazanski na temi. Nisam upratio da je postao ambasador. On je uljudjena verzija onog "bajo moj"
zilog

#51664 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zilog »

SKOK BROJA ZARAŽENIH! Gotovo 2.500 pozitivnih za dan

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/skok- ... ba/rh39w1g

Izgleda da u Srbiji "experti", poput naseg Dragana, misle da se ne mozes razboliti kada primis vakcinu, niti, sto je jos opasnije, biti zarazan bez simptoma. :roll:

BTW, prica se da Vucic preferira Bulovica za Patrijarha, kao da nije uopznat da ce "zrijeb" odluciti izmedju trojice... :mrgreen:
draganbl

#51665 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by draganbl »

Taman pođoh napisati kako je danas uspješno krenuo plan vakcinacije naših medicinara u Srbiji. Već je vakcinisano nekoliko desetina ljudi (vjerujem da će tačan broj biti uskoro objavljen), a za naredne dane se planiraju nove vakcinacije. Dakle, medicinari iz Modriče, Bijeljine i drugih gradova su jutros poranili za Sremsku Mitrovicu, otišli živi i zdravi, vratili se živi i još zdraviji. E sad, da li su usput svratili i u neku drumsku birtiju, ne znam i nije ni bitno.

Srbija je do sada vakcinisala preko milion ljudi i na dobrom je putu da se nivo kolektivnog imuniteta podigne u toj mjeri da se suzbije epidemija. Upravo sam razmijenio nekoliko poruka sa kolegom iz Beograda, koji ide sutra na vakcinaciju. Već su mu vakcinisali starije članove porodice, a sada je i on došao na red. Radujem se skorom viđenju sa njim, jer će to biti prvi put da nakon skoro godinu dana sjedimo za istim stolom bez maski i straha da ćemo jedan drugog zaraziti. Neki članovi moje porodice koji žive u Srbiji su već i revakcinisani, tako da je za njih (kao i za sve u njihovoj okolini) opasnost prošla. Kažu da im je pao veliki teret sa leđa i da se polako vraćaju normalnom životu. Zavidim im, ali je u odnosu na mene, neuporedivo važnije da se prvo vakcinišu naši medicinski radnici. Hvala Srbiji na beskrajnoj i veličanstvenoj pomoći, koja je danas počela da se realizuje.

Nažalost, epidemija neće utihnuti dok procenat vakcinisanih ne bude barem 80%. U Srbiji je to još uvijek na nekih niskih 15-20%. Zbog toga ne iznenađuje to što još uvijek imaju dosta novih slučajeva.
zilog

#51666 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zilog »

draganbl wrote: 17/02/2021 17:27 ...
Citao sam i ja Dragane. Isto tako da vec ranije prijavljeni medicinari odustaju, iz nekog razloga... :mrgreen:

Ne siri dezinformacije! I vakcinisana osoba moze biti infektivna. Povratak u normalan zivot se moze ocekivati tek kada se uspostavi imunitet krga (79-80% imunih) i kada se proglasi kraj epidemije.

Mozes li odgovoriti na jedno jednostavno pitanje? Zasto Srbija ne donira, ili makar posudi vakcine RS-u ili BiH? Kao Makedoniji i CG.
llull

#51667 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by llull »

Srbi iz pogranicnih opstina u RS se uveliko vakcinisu, jednostavna procedura kako sam uspio da shvatim iz razgovora juce sa nekim klijentima.
Samo nazovu broj, zakazu vakcinaciju i daju kontakt telefon ... Kazu da su vakcinisani u roku od par dana ...
Mada opet da dodam da prica o milion vakcinisanih u Srbiji ne da ne pije vodu, nego je neubuloza dostojna letecih automobila.
Tvrtko II Kotromanić

#51668 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Tvrtko II Kotromanić »

umro je Drago Samardžić, od 2013. optuženi za zločine nad Bošnjacima Ključa

nedostupan je bio sudskim organima BiH jer je boravio na teritoriju slobodarske Srbije

eto vam ga dobrosusjedski odnosi

jebale vas vakcine
Login7777

#51669 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Login7777 »

Build the wall. Kakvi dobrosusjedski odnosi.
SamoVasGledam

#51670 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by SamoVasGledam »

zilog wrote: 17/02/2021 17:54 Mozes li odgovoriti na jedno jednostavno pitanje? Zasto Srbija ne donira, ili makar posudi vakcine RS-u ili BiH? Kao Makedoniji i CG.
Ko god je tražio pomoć od Srbije dobio je. Makedonija, Crna Gora, prošle godine Goražde...
Mada ja sam mišljenja da ako ćemo da se blamiramo i dajemo po nekoliko hiljada vakcina onda bolje da kažemo da nemamo ili da izmislimo nešto.
llull

#51671 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by llull »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 17/02/2021 18:04 umro je Drago Samardžić, od 2013. optuženi za zločine nad Bošnjacima Ključa

nedostupan je bio sudskim organima BiH jer je boravio na teritoriju slobodarske Srbije

eto vam ga dobrosusjedski odnosi

jebale vas vakcine
Preziva se Samardzija a ne Samardzic.
zilog

#51672 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zilog »

SamoVasGledam wrote: 17/02/2021 18:07
zilog wrote: 17/02/2021 17:54 Mozes li odgovoriti na jedno jednostavno pitanje? Zasto Srbija ne donira, ili makar posudi vakcine RS-u ili BiH? Kao Makedoniji i CG.
Ko god je tražio pomoć od Srbije dobio je. Makedonija, Crna Gora, prošle godine Goražde...
Mada ja sam mišljenja da ako ćemo da se blamiramo i dajemo po nekoliko hiljada vakcina onda bolje da kažemo da nemamo ili da izmislimo nešto.
Poput ovoga "dodjite ovdje da se vakcinisete"... :roll:
Evenine

#51673 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Evenine »

Nije film srpska propaganda. Sta vam je ljudi. Logika genocid se genocidom izbija.
Antonijević: Opstanak Srpske najvažniji za budućnost naše nacije

Film nam pokazuje koliko je važno da čuvamo Republiku Srpsku, da nam se nikada ovako nešto ne ponovi. Uz sve naše političke razlike, mi moramo da uspostavimo crvenu liniju, a to je opstanak Srpske, i to je najvažnija stvar za budućnost naše nacije, istakao je Predrag Antonijević, režiser filma "Dara iz Јasenovca" u intervjuu za našu televiziju.

- Zahvalio bih se Vladi Republike Srpske, zato što je pomogla ovaj film, i kada se vodila rovovska bitka, prije svega medijski rat i napadi na isti. Isto tako, veliku zahvalnost dugujemo i Aleksandru Vučić, predsjedniku Srbije, koji je podržao film. Mi ćemo o filmu slušati i narednih godina, i daće Bog da snimimo i neki novi film o Јasenovcu - naglasio je Antonijević.

On je istakao i mudar potez Vlade Republike Srpske, kada je arhivsku građu iz Јasenovca, prvo poslala u Muzej holokausta u Njujorku, gdje su svi eksponati i rukopisi kopirani.

- Ispostavio se to kao veoma mudar potez, jer sve što imate u Јasenovcu, imate i u Njujorku, i koristili smo tu građu. Moram da kažem da smo mi ponudili da organizujemo gledanje filma u Hrvatskoj za novinare, ali stigao nam je veoma štur odgovor da nisu u mogućnosti, u smislu da je sala sada u rekonstrukciji. Slično je i sa mojim filmom "Spasilac", koji je Vlada Hrvatske zabranila još 1998. godine. Vjerovatno tako nemaju snage da pogledaju i Daru i suoče se sa istinom - rekao je Antonijević.

On je još jednom naglasio da je film "Dara iz Јasenovca" usmjeren protiv fašizma, ustaštva, a ne protiv Hrvata.

- Važno je naglasiti da bi mi trebalo da njegujemo jasenovački zavjet, jer uz kosovski, to je najvažniji koji imamo - tvrdi Antonijević.

Pohvalio je i sve glumce, pogotovo one najmlađe, koji dolaze iz Republike Srpske i Potkozarja.

- Teško je raditi film sa ovakvim scenama. Mi smo ga radili hronološki, što je još mnogo teže. Mnogo toga me vratilo u moje djetinjstvo, jer djeca iz Republike Srpske na pauzama nisu trčala na mobilni telefon, već su se igrala kao nekada i ja sam. Cijeli film je kroz oči djevojčice Dare, pokušali smo da bude gledljivo, a da opet ne izbjegnemo masovne egzekucije, klanja. Bilo je važno naći neku mjeru - istakao je Antonijević.
Hemel

#51674 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hemel »

Stvaranjem genocidnog brloga zele da opravdaju zlocine pocinjene u samom tom stvaranju. U stvaranje se nisu birala sredstva.

Da im se ne ponovi Jasenovac preventivno su pocinili najstrasnije zlocine i etnicko ciscenje a kada su shvatili da to nije dovoljno za stvaranje brloga, na kraju su pocinili i genocid...i to sve preventivno da im se Jasenovac ne ponovi.

Cega se pametan stidi budale se time ponose.
draganbl

#51675 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by draganbl »

zilog wrote: 17/02/2021 17:54
draganbl wrote: 17/02/2021 17:27 ...
Citao sam i ja Dragane. Isto tako da vec ranije prijavljeni medicinari odustaju, iz nekog razloga... :mrgreen:

Ne siri dezinformacije! I vakcinisana osoba moze biti infektivna. Povratak u normalan zivot se moze ocekivati tek kada se uspostavi imunitet krga (79-80% imunih) i kada se proglasi kraj epidemije.

Mozes li odgovoriti na jedno jednostavno pitanje? Zasto Srbija ne donira, ili makar posudi vakcine RS-u ili BiH? Kao Makedoniji i CG.
Ja nigdje nisam pročitao da je ijedan prijavljeni medicinar odustao od vakcinacije. Znam da postoje slučajevi da ljudi biraju koju će vakcinu da prime, pa onda odlažu vakcinaciju dok ne stigne ona vakcina koju oni preferiraju. Ali da je neko odustao, to prvi put čujem.

Nemam odgovor na pitanje zašto Srbija nije donirala vakcine i Bosni. Možda zato što sa bosanske strane ne postoji dobra volja da se vakcine doniraju. Možda zbog toga što je zakonska procedura previše komplikovana, pa bi proces donacije trajao nepotrebno dugo. Ovo je najbolja, bukvalno idealna opcija koja u ovom trenutku postoji. Ljekar sjedne u auto, kombi, sanitet, nije bitno, za dva do tri sata je na punktu za vakcinaciju i to je to.

Nikakvog, ali apsolutno nikakvog razloga nema da kvazibosanske patriJote iz Sarajeva ne uzvrate pruženu ruku Srbije i omoguće da hiljade ljudi iz Federacije da spasu sopstveni život.
Post Reply