Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
black_adrian
Vozim: vjetar

#1301 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by black_adrian »

Frostmind wrote: 16/02/2021 08:26
black_adrian wrote: 16/02/2021 08:22
Gray wrote: 16/02/2021 03:11 Kod mene se Lane Assist pali tek preko 60 kmh, i ne može se trajno ugasiti (mada meni uopšte ne smeta) jer je to uslov sa 5 zvijezdica na crash testu ja mislim.

I start stop mi je aktivan, sekunde mi ne smeta.
Joj mene taj start stop ubi. Svaki put kad upalim auto moram ugasit, ne znam što nema opcija da se ugasi sve dok ga ne upališ opet. Nekako mi glupo skroz da se auto gasi kad god stanem, možda ja nisam navikao ali vjerovatno i neću.
Start stop je štetan za motor. Habanje motora je najvece u trenutku kad se motor pali pogotovo kod nas u zimskim mjesecima, niske temperature ulje se još ugrijalo. Testirali su ustedu milion puta, zanemariva
E baš to. Razmišljao sam da odem što prije negdje softverski ugasiti to da se više ne pali, samo da skontam gdje.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#1302 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by sime_cipol »

drndalo wrote: 16/02/2021 08:17
Bullet Tooth Tony wrote: 16/02/2021 07:56
Evolution_IV wrote: 15/02/2021 22:43 PS.bas je lijepo kad ti trgne volan u stranu a normalno si htio da se ukljucis/prestrojis negdje,odvratan osjecaj :-)
To se ne moze desiti jer se taj sistem se iskljuci sam cim das zmigavac :D

A i ne trgne ti volan uopste.. Urbana legenda, samo je malo tezi :D
Zmigavac? U BiH? :lol: :run:
Onda nek se hrvaju s volanom :D
Frostmind

#1303 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Frostmind »

sime_cipol wrote: 16/02/2021 08:45
Bullet Tooth Tony wrote: 16/02/2021 07:56

To se ne moze desiti jer se taj sistem se iskljuci sam cim das zmigavac :D

A i ne trgne ti volan uopste.. Urbana legenda, samo je malo tezi :D
Svi ti sistemi su već zastarjeli a i ne znam koja je potreba da koristim lane assist na putevima kod nas. Putevi su loši, trake često loše obilježene. Ako automobil vec ima volan onda ga koristi. Automatski mjenjač plus adaptivni tempomat, kud ćeš bolje. Lane assist kod dosta automobila jako neprecizan u smislu da te šeta od lijeve linije do desne. Prodaju nam zastarjelu tehnologiju koja nam realno ne treba. Tesla je tu daleko ispred. Usudio bih se reći cak i do 10 godina ispred, što se tiče autonomnih sistema. Te pare što ćes dati na neki techology paket. Daj ga bolje na udobnija sjedišta, bolju motorizaciju, stvari koje nedvosmisleno čine auto boljim i udobnijim.
Gray

#1304 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Gray »

Bullet Tooth Tony wrote: 16/02/2021 07:58
Gray wrote: 16/02/2021 03:11 Kod mene se Lane Assist pali tek preko 60 kmh, i ne može se trajno ugasiti (mada meni uopšte ne smeta) jer je to uslov sa 5 zvijezdica na crash testu ja mislim.

Kako se ne moze iskljuciti.. Jel to u USA.. Koje auto je u pitanju?
Nije, u BiH, Seat Leon, ali je isti princip Golf, Octavia, A3, i skoro sva nova auta. Možeš ti isključiti Lane Assist ali će opet biti aktivan kada naredni put upališ auto, znači ne možeš ga trajno ugasiti da zaboraviš.
Gray

#1305 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Gray »

Joj mene taj start stop ubi. Svaki put kad upalim auto moram ugasit, ne znam što nema opcija da se ugasi sve dok ga ne upališ opet. Nekako mi glupo skroz da se auto gasi kad god stanem, možda ja nisam navikao ali vjerovatno i neću.
Ja ga ni ne osjetim, čim dignem nogu sa kočnice (pošto je automatik) auto se odmah upali, kada auto na semaforu ispred mene krene odmah se upali (vjerovatno prati radarom za ACC), ako okreneš volan u stranu malo odmah se upali... kod mene se čak i gasi u vožnji, kada pustiš gas on gasi motor i ide u leru, kada opet dodaš gas pali se i nastavlja. Odlično radi, ni ne osjetiš kada se pali i gasi, meni uopšte ne smeta.
Gray

#1306 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Gray »

Frostmind wrote: 16/02/2021 09:17
sime_cipol wrote: 16/02/2021 08:45

Svi ti sistemi su već zastarjeli a i ne znam koja je potreba da koristim lane assist na putevima kod nas. Putevi su loši, trake često loše obilježene. Ako automobil vec ima volan onda ga koristi. Automatski mjenjač plus adaptivni tempomat, kud ćeš bolje. Lane assist kod dosta automobila jako neprecizan u smislu da te šeta od lijeve linije do desne. Prodaju nam zastarjelu tehnologiju koja nam realno ne treba. Tesla je tu daleko ispred. Usudio bih se reći cak i do 10 godina ispred, što se tiče autonomnih sistema. Te pare što ćes dati na neki techology paket. Daj ga bolje na udobnija sjedišta, bolju motorizaciju, stvari koje nedvosmisleno čine auto boljim i udobnijim.
Zavisi koji je sistem, imaš i Lane Assist koji te samo šeta lijevo desno, a imaš i druge sisteme koji te drže u sredini, ja sam probao u gradu i stvarno je sasvim ok funkcionisalo. Nisam još na autoputu, ali tamo može biti samo još bolje.
BiBi911

#1307 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by BiBi911 »

Frostmind wrote: 16/02/2021 08:26

Start stop je štetan za motor. Habanje motora je najvece u trenutku kad se motor pali pogotovo kod nas u zimskim mjesecima, niske temperature ulje se još ugrijalo. Testirali su ustedu milion puta, zanemariva
Ako vozis VW imas osigurac za to, samo posljedica je svijetli na tabli
artur morgan

#1308 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by artur morgan »

Kod novijih motora nije dobro ni stajati u mjestu duze vremena u leru sa upaljenim motorom jer se i u tom slucaju prazni akumulator.
black_adrian

#1309 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by black_adrian »

Gray wrote: 16/02/2021 09:35

Ja ga ni ne osjetim, čim dignem nogu sa kočnice (pošto je automatik) auto se odmah upali, kada auto na semaforu ispred mene krene odmah se upali (vjerovatno prati radarom za ACC), ako okreneš volan u stranu malo odmah se upali... kod mene se čak i gasi u vožnji, kada pustiš gas on gasi motor i ide u leru, kada opet dodaš gas pali se i nastavlja. Odlično radi, ni ne osjetiš kada se pali i gasi, meni uopšte ne smeta.
e to je dobro... a mislim, nije da mi toliko smeta, ne drnda ništa ali jednostavno me nervira kad čujem da se auto pali kad pritisnem kvačilo, valjda što sam naučio tako i godinama navikao bez takvog sistema, a evo već duže vrijeme isto vozim auta sa start-stopom ali nije mi to to. Jedino bih ga mogao trpiti u slučaju kao kod tebe, to ne zvuči loše. A ovako? da se gasi svakog minuta u koloni nee
Gray

#1310 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Gray »

black_adrian wrote: 16/02/2021 09:46

e to je dobro... a mislim, nije da mi toliko smeta, ne drnda ništa ali jednostavno me nervira kad čujem da se auto pali kad pritisnem kvačilo, valjda što sam naučio tako i godinama navikao bez takvog sistema, a evo već duže vrijeme isto vozim auta sa start-stopom ali nije mi to to. Jedino bih ga mogao trpiti u slučaju kao kod tebe, to ne zvuči loše. A ovako? da se gasi svakog minuta u koloni nee
Gasi se i kod mene u koloni, ali mislim da je drugaičiji dojam kada je automatik. Vjerovatno bi i mene nerviralo da moram pritiskati kvačilo, ali ovako kada se odmah pali čim pustiš kočnicu, dok mi je noga na gasu on je upaljen i kreće, tako da uopšte ne osjetim, stvarno je dobro odrađeno.
black_adrian

#1311 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by black_adrian »

Gray wrote: 16/02/2021 09:48
black_adrian wrote: 16/02/2021 09:46

Gasi se i kod mene u koloni, ali mislim da je drugaičiji dojam kada je automatik. Vjerovatno bi i mene nerviralo da moram pritiskati kvačilo, ali ovako kada se odmah pali čim pustiš kočnicu, dok mi je noga na gasu on je upaljen i kreće, tako da uopšte ne osjetim, stvarno je dobro odrađeno.
to zvuči baš idealno Bgm, i to što kažeš, da je manual bilo bi drugačije.
artur morgan wrote: 16/02/2021 09:46 Kod novijih motora nije dobro ni stajati u mjestu duze vremena u leru sa upaljenim motorom jer se i u tom slucaju prazni akumulator.
možeš li navesti šta misliš pod "noviji motori", od kojeg godišta
artur morgan

#1312 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by artur morgan »

black_adrian wrote: 16/02/2021 09:54
Mislim na sve motore i vozila sa start-stop sistemom, koji imaju euro 5 i 6 eko normu. Meni na displeju se pojavi poruka da ugasim auto jer se baterija prazni.
Frostmind

#1313 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Frostmind »

artur morgan wrote: 16/02/2021 09:57
Mislim na sve motore i vozila sa start-stop sistemom, koji imaju euro 5 i 6 eko normu. Meni na displeju se pojavi poruka da ugasim auto jer se baterija prazni.
Izvini ali to nesto nije ok sa tim vozilom konkretno ili serijom vozila. Dok god automobil radi alternator će dopunjavati akumulator kad god mu regler da signal da je potrebna za dopunu. Voziv nov automobil, nedavno kupljen, manuelac sa start stopom. Dokaz da je tacno ovo sto kazem je sto nece dozvoliti start stopu da ugasi motor kad je uključena klima na visokom intenzitetu ili grijanje jer će prazniti akumulator. I svaki put kad nešto duže radi tipa svjetla radio i sl dace upozorenje da ce se svi potrošaci ugasiti kako bi spriječili praznjenje akumulatora kad je vozilo ugašeno
Gray

#1314 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Gray »

Frostmind wrote: 16/02/2021 10:02
artur morgan wrote: 16/02/2021 09:57
Izvini ali to nesto nije ok sa tim vozilom konkretno ili serijom vozila. Dok god automobil radi alternator će dopunjavati akumulator kad god mu regler da signal da je potrebna za dopunu. Voziv nov automobil, nedavno kupljen, manuelac sa start stopom. Dokaz da je tacno ovo sto kazem je sto nece dozvoliti start stopu da ugasi motor kad je uključena klima na visokom intenzitetu ili grijanje jer će prazniti akumulator. I svaki put kad nešto duže radi tipa svjetla radio i sl dace upozorenje da ce se svi potrošaci ugasiti kako bi spriječili praznjenje akumulatora kad je vozilo ugašeno
Da, i kod mene upali motor ako npr stoji ugašen jedno vrijeme a klima radi ili slično, kada primjeti da se prazni baterija, mada je kod mene kao neki mild hybrid koji pored akumulatora ima dodatnu 48V bateriju koja pomaže.
black_adrian

#1315 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by black_adrian »

Isto se i meni dešava, vidim ja nekad mu ne da da ugasi motor kad pustim kvačilo, vjerovatno zbog pojačanog grijanja.
black_adrian

#1316 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by black_adrian »

Kakvi su motori 3.2 FSI, konkretno u Passatu B6? Je li neko imao iskustva? Jesu li pouzdani?
Za potrošnju sam već upućen, ali to nije toliko ni bitno :lol:
Laplace

#1317 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Laplace »

citroen xm wrote: 15/02/2021 18:09 E čuj navigaciju za 20000. :skoljka:
Zato i rekoh "ali ne treba pretjerivati".
Laplace

#1318 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Laplace »

Frostmind wrote: 15/02/2021 19:58 Stepen razmaženosti društva direktno je proporcionalan količini gedžeta koji se guraju u moderne automobile.Slušam Ilona Maska kod Joe Rogana gostovao prije 2 dana. Novi Tesla Roadster će moći lebdjeti par stopa iznad tla. Šta reći, koju poslugu porati?😂
Pa, kad ti izbuše gume vidjećeš da taj featue i nije za odbaciti.
Frostmind

#1319 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Frostmind »

Laplace wrote: 16/02/2021 12:32
Frostmind wrote: 15/02/2021 19:58 Stepen razmaženosti društva direktno je proporcionalan količini gedžeta koji se guraju u moderne automobile.Slušam Ilona Maska kod Joe Rogana gostovao prije 2 dana. Novi Tesla Roadster će moći lebdjeti par stopa iznad tla. Šta reći, koju poslugu porati?😂
Haha bušiće đavola. Tesla ima sentry mod. 😎 Elem kao taj novi tesla roadster će ubrzavati za 1.5 sek do 100. Pitam se koja je donja granica prije nego ti se počnu odvajati organi od ostatka tijela😂
Laplace

#1320 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Laplace »

Frostmind wrote: 16/02/2021 12:52
Laplace wrote: 16/02/2021 12:32
Haha bušiće đavola. Tesla ima sentry mod. 😎 Elem kao taj novi tesla roadster će ubrzavati za 1.5 sek do 100. Pitam se koja je donja granica prije nego ti se počnu odvajati organi od ostatka tijela😂
Nema frke, prije kupovine Tesle obaviš dvogodišnje pripreme u NASA-i i nemaš problema.
ado-nekad-sampion

#1321 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ado-nekad-sampion »

Svaka oprema je dobra, da nema smisla ne bi je bilo. Glupo je uzimati samo svoj slucaj kao relevantnan. Ko ne jede na 160+ nije otisao dalje od Zagreba vise od jednom-dvaput. :D

Kad sam napisao da ne treba pretjerivati, bilo je u smislu da fakat ok auto velicine Tipa s opremom i motorom kosta 35+, kakvi motor i oprema za 20.

To takodjer nije znacilo da taj Tipo bezuslovno vrijedi 20 hiljada. :-) Ja razumijem argument da je novo novo, iako se ne slazem, ali 20 hiljada za 2 zracna jastuka, halo, pa nije 1997. godina. :D
sime_cipol

#1322 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by sime_cipol »

Image

Naravno da ima 6 jastuka.
ado-nekad-sampion

#1323 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ado-nekad-sampion »

Sedan? :D Pise, ali isto pise dole da zadrzavaju pravo promjene, a cijena je za 1000 veca nego na modelu. Koji kad otvoris ne pise da ima.
lavic

#1324 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by lavic »

Pravite dramu oko toga ima li 2 ili 6 jastuka, on je auto za grada, manju porodicu i koncipiran da bude pristupacan sto vecem broju kupaca. Ko misli da ce ga jastuci spasiti u sudaru sa kamionom, nek ne izlazi iz kuce. Meni je ovaj Fiat sasvim ok I vrijedi ovi para.
sime_cipol

#1325 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by sime_cipol »

Ma mora imati, u opisu POP opreme stoji da ima, 1000 popusta jer je usao u 2021, a nije se prodao :D
Post Reply