Ne bi imali šta jesti.Login7777 wrote: ↑15/02/2021 17:13Obavezno.Pitar sa Kariba wrote: ↑15/02/2021 14:32 Ili mozda da inspekcije pocnu raditi posao?! Pa da se pocnu obracunavati rad vikendom, praznicima a pogotovo prekovremeni rad. Vjerujem da se pocnu radni sati posteno obracunavati u realnom sektoru i plate bi bile bolje.
Al i još nešto, da se i radnicima na budžetu plaćaju samo stvarni sati rada. Tek tad bi plate odražavale stvarnu produktivnost i desio bi se mali egzodus u privatni sektor onih koji žele veće plate.
Minimalna plata 1500 KM
Moderator: anex
- ExNihilo
#126 Re: Minimalna plata 1500 KM
-
Matrix_
- Haris.ba
#128 Re: Minimalna plata 1500 KM
Zanimljivo pitanje. Morale bi se neke stvari razjasniti prije toga.
Tj.uvesti koliko je plate dovoljno da se pika da mozes ostvariti prava iz doprinosa. Ukinuo bi minimalnu platu ko platu radnika, ali opet bi morao donijeti iznos minimalne plate na koju se placaju doprinosi.
Tako da kazem, nemoguce je ukinuti taj neki minimalni iznos koji moras imati jer od isplate plate zavisi pravo na zdravstvo, pio, nezaposlenost....
-
detroit-mercy
#129 Re: Minimalna plata 1500 KM
Uz to ako ne trose tu crkavicu u BiMgu ili Hifi, ili su Srbi ili Hrvati ili jugobalije i nisu uopste patriotski nastrojeniCi-Nick wrote: ↑15/02/2021 14:00A šta tebe boli što bi ljudi na tu crkavicu dobili 50% povećanje.Matrix_ wrote: ↑15/02/2021 13:51jok, gazda Senad, imaš li šta protiv
joj jugokomustičkog sklopa, kao imaš jak neto prihod pa moraš djelit u plate
dobro nisi reko da pravi i sindikalna odmarališta po jadranu, ili dijeli džaba stanove ko u najbolja titina vremena
šta tebe boli koliko ima neto prihod, i gdje će da ulaže
da mu nećeš možda organizovat radnički savjet pa će portir i čistačica da razglaba gdje da se utroši dobit![]()
uostalom čovjek i dalje ulaže i trenutno je kompanija koja ima najveći broj zaposlenih u BH i preko 200 objekata
nisi ti mislio na platu od 520
nego na 600 koliko je u 2020. a to je 900 KM koliko bi ti "nabio" skoro pa prosječna u državi
a nigdje u svijetu trgovina nema prosječnu platu države, nego se kreće oko 2/3
to što ti i drugi sa vašim mentalnim sklopom socijalizma ne možete da skotnate, je drugi par opanaka
P.S.
kome se ne sviđa može u Njemačku u Lidl radit za 1300 eura od čega će plaćat stan minimalno 800 eura
Imaš pravo da se boriš za bolje uslove za sebe ali ne i protiv drugih, posebno ne ako ne žive od poreza koji plaćaš.
To što kažeš da Bingo investira,.. ne investira za dobrobit svojih radnika nego za svoju dobrobit.
Njegovi radnici će sa takvom platom biti do kraja života kreditno nesposobni i neka vrsta zaposlenih socijalnih slučajeva.
Jer pilot je to tako definisao, da ti crkavicu da jedva prezivis i onda tu crkavicu ne smijes potrositi gdje ti hoces, samo u bosnjacim (patriotskim) firmama, jer kupujmo domace, isplati se
Na stranu sto ovaj kurac od jaransko/ortacke ekonomije nema sanse da ikada izadje na zelenu granu, jer dobiti na tenderu posao mogu samo jaransko/stranacke firme bez obzira na sve.
-
detroit-mercy
#130 Re: Minimalna plata 1500 KM
Dino, a sta mi to pravimo, prozivodimo, prodajemo.Dino79 wrote: ↑14/02/2021 22:50 Plata od minimalnih 1500 KM odnosno 750 e je sasvim realna opcija za pokretanje privrede a samim tim i odlaska mladih odnosno spas drzave BiH jer ako mladost ode drzava ce propasti sama od sebe.
Sigurno je da ce neke firme propasti ali to je dobro.
Biznis koji je zasnovan na izrabljivanju radnika za nadnicu koja omogucava samo bioloski opstanak radnika a to je plata od 500-600 KM je dobro da propadne. Takve firme samo produzavaju agoniju u drustvu i podsticu da mladi odlaze. Kad se takve firme zatvore ostace samo zdrav dio ekonomije koji ce neometano brzo da se razvija u cijelini.
Ni malo mi nije zao "gazda " robovlasnika koji ce da propadnu. To su bitange koje su pocele da ucjenjuju drzavu sa otpustanjem radnika koji su ionako slabo placeni.
Za BH privredu je najbolja stvar da se zatvore sve firme koje svoj uspjeh i poslovanje temelje na jeftinoj radnoj snazi i izrabljivanju radnika.
Pa nama je jedan od najvecih posldavaca firma koja sije jebene autopresvlake
-
Matrix_
#131 Re: Minimalna plata 1500 KM
Vlada FBiH: Pogrešno interpretiranje podataka 'Eurostata '
Objavljeno: 15.02.2021. 17:16
S obzirom na pogrešno interpretiranje podataka "Eurostata" o visini najniže plaće od određenih medija iz kojih su onda maliciozno izvukli naslov 'kako su radnici u Federaciji Bosne i Hercegovine najsiromašniji u cijeloj Evropi', iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine podsjećaju da "Eurostat" radi istraživanje za države, te da 'statistika Eurostata uzima u obzir zemlje članice EU i zemlje kandidate, te tako ne obuhvata BiH, koja još nema kandidatski status'.
Navođenjem podataka zagarantirane najniže plaće u Federaciji BiH (406 KM) i Republici Srpskoj (520 KM), upućuje na pogrešan zaključak 'kako su radnici u Federaciji BiH najsiromašniji u Evropi'.
Iz Vlade FBiH napominju da se uz zagarantiranu najnižu plaću radnicima u Federaciji BiH isplaćuju i neoporezive naknade (topli obrok, prijevoz ...) u iznosu od 195 KM, čime se dolazi do podatka da je zagarantirana najniža plaća u Federaciji BiH 601 KM, a što je za 81 KM više od najniže zagarantirane plaće u Republici Srpskoj.
Vlada FBiH je prije nekoliko godina uputila u parlamentarnu proceduru Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak. Usvajanjem tih zakona će automatski doći do povećanja minimalnih plaća i tada ćemo dobiti i puno jasniju sliku kolika je realna minimalna plaća, odnosno pokazat će se da će ona biti značajno veća od postojećih 406 KM, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.
federalna.ba/Fena
Objavljeno: 15.02.2021. 17:16
S obzirom na pogrešno interpretiranje podataka "Eurostata" o visini najniže plaće od određenih medija iz kojih su onda maliciozno izvukli naslov 'kako su radnici u Federaciji Bosne i Hercegovine najsiromašniji u cijeloj Evropi', iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine podsjećaju da "Eurostat" radi istraživanje za države, te da 'statistika Eurostata uzima u obzir zemlje članice EU i zemlje kandidate, te tako ne obuhvata BiH, koja još nema kandidatski status'.
Navođenjem podataka zagarantirane najniže plaće u Federaciji BiH (406 KM) i Republici Srpskoj (520 KM), upućuje na pogrešan zaključak 'kako su radnici u Federaciji BiH najsiromašniji u Evropi'.
Iz Vlade FBiH napominju da se uz zagarantiranu najnižu plaću radnicima u Federaciji BiH isplaćuju i neoporezive naknade (topli obrok, prijevoz ...) u iznosu od 195 KM, čime se dolazi do podatka da je zagarantirana najniža plaća u Federaciji BiH 601 KM, a što je za 81 KM više od najniže zagarantirane plaće u Republici Srpskoj.
Vlada FBiH je prije nekoliko godina uputila u parlamentarnu proceduru Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak. Usvajanjem tih zakona će automatski doći do povećanja minimalnih plaća i tada ćemo dobiti i puno jasniju sliku kolika je realna minimalna plaća, odnosno pokazat će se da će ona biti značajno veća od postojećih 406 KM, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.
federalna.ba/Fena
- Haris.ba
#132 Re: Minimalna plata 1500 KM
I da nema tih poslova imao bi nezaposlene ljude.
Kvaka 22.
Kvaka 22.
- Hajvan
#133 Re: Minimalna plata 1500 KM
Švedska nema propisane minimalne plate, a ima sve ovo boldano gotovo pa savršeno organizirano.Haris.ba wrote: ↑15/02/2021 19:44Zanimljivo pitanje. Morale bi se neke stvari razjasniti prije toga.
Tj.uvesti koliko je plate dovoljno da se pika da mozes ostvariti prava iz doprinosa. Ukinuo bi minimalnu platu ko platu radnika, ali opet bi morao donijeti iznos minimalne plate na koju se placaju doprinosi.
Tako da kazem, nemoguce je ukinuti taj neki minimalni iznos koji moras imati jer od isplate plate zavisi pravo na zdravstvo, pio, nezaposlenost....
-
Dino79
#134 Re: Minimalna plata 1500 KM
Klasican primjer kako tajkuni ucjenjuju i radnike i drzavu.detroit-mercy wrote: ↑15/02/2021 20:23Dino, a sta mi to pravimo, prozivodimo, prodajemo.Dino79 wrote: ↑14/02/2021 22:50 Plata od minimalnih 1500 KM odnosno 750 e je sasvim realna opcija za pokretanje privrede a samim tim i odlaska mladih odnosno spas drzave BiH jer ako mladost ode drzava ce propasti sama od sebe.
Biznis koji je zasnovan na izrabljivanju radnika za nadnicu koja omogucava samo bioloski opstanak radnika a to je plata od 500-600 KM je dobro da propadne. Takve firme samo produzavaju agoniju u drustvu i podsticu da mladi odlaze. Kad se takve firme zatvore ostace samo zdrav dio ekonomije koji ce neometano brzo da se razvija u cijelini.
Ni malo mi nije zao "gazda " robovlasnika koji ce da propadnu. To su bitange koje su pocele da ucjenjuju drzavu sa otpustanjem radnika koji su ionako slabo placeni.
Za BH privredu je najbolja stvar da se zatvore sve firme koje svoj uspjeh i poslovanje temelje na jeftinoj radnoj snazi i izrabljivanju radnika.
Pa nama je jedan od najvecih posldavaca firma koja sije jebene autopresvlake, koliko strucan moras biti da sijes jebene presvlake, kolika je dodana vrijednost u tom proizvodu, koliko znanja, pameti istrazivanja je u toj jebenoj presvlaci
. Nula, dobio si masine sa strane, dobio si material sa strane, dobi si dizajn sa strane, tvoje je da sijes za 450-500kmova. Digni na 1500 i ti sto siju ce na ulicu
.
Eto kao poslace radnike na ulicu pa nek se drzava brine za njih.
Gledajuci bogatstvo vlasnika tih firmi pa cak i ti sto siju autopresvlake mislim da dodana vrijednost na tim proizvodima nije mala nego naprotiv da oni ustvari prave ekstra profit.
- Haris.ba
#135 Re: Minimalna plata 1500 KM
Pa napisi kako to uspjevaju. U cemu je kvaka kod njih.
Odakle pni finansiraju penziono, zdravstveno...
Evo, ukines formalnu minimalnu platu, i napravis platu na 1 KM i na to isplacujes doprinose. Finansiras penziono, zdravstveno, sve sa nekih 70 feninga mjesecno.
Poslodavac ti naknadu isplacuje iz dobiti firme (umjesto cuvene koverte, moze sad komotno.na racun).
-
detroit-mercy
#136 Re: Minimalna plata 1500 KM
NIje problem u zagarantovanoj minimalnoj plati nego koji procenat radnika radi za tu platu.Hajvan wrote: ↑15/02/2021 21:10Švedska nema propisane minimalne plate, a ima sve ovo boldano gotovo pa savršeno organizirano.Haris.ba wrote: ↑15/02/2021 19:44Zanimljivo pitanje. Morale bi se neke stvari razjasniti prije toga.
Mi pricamo sa pozicije drzave u kojoj vecina radnika radi oko tog nekog jebenog minimuma dok u drzavama na koje mi gledamo taj procenat radnika je zanemariv.
Kada mi budemo imali jednu Hausqvarna, Volvo, SAAB, AstraZeneca, IKEA, Ericsson, Spotify, Electrolux, H&M onda mozemo pricati kako je u Svedskoj I nagadjati sto kod nas nije kao Svedskoj
-
detroit-mercy
#137 Re: Minimalna plata 1500 KM
Moze gledati sa te strane ali moze gledati i sa strane da mi nemamo nekog velikog izbora. 95te smo se odlucili ja jaransko/ortacku ekonomiju, ne pravimo nikakve reforme, ne hvatamo korak sa svijetom, malo ulazemo u nauku, istrazivanje, razvoj i da ne nabrajam.Dino79 wrote: ↑15/02/2021 21:11Klasican primjer kako tajkuni ucjenjuju i radnike i drzavu.detroit-mercy wrote: ↑15/02/2021 20:23Dino, a sta mi to pravimo, prozivodimo, prodajemo.Dino79 wrote: ↑14/02/2021 22:50 Plata od minimalnih 1500 KM odnosno 750 e je sasvim realna opcija za pokretanje privrede a samim tim i odlaska mladih odnosno spas drzave BiH jer ako mladost ode drzava ce propasti sama od sebe.
Pa nama je jedan od najvecih posldavaca firma koja sije jebene autopresvlake, koliko strucan moras biti da sijes jebene presvlake, kolika je dodana vrijednost u tom proizvodu, koliko znanja, pameti istrazivanja je u toj jebenoj presvlaci
. Nula, dobio si masine sa strane, dobio si material sa strane, dobi si dizajn sa strane, tvoje je da sijes za 450-500kmova. Digni na 1500 i ti sto siju ce na ulicu
.
Gledajuci bogatstvo vlasnika tih firmi pa cak i ti sto siju autopresvlake mislim da dodana vrijednost na tim proizvodima nije mala nego naprotiv da oni ustvari prave ekstra profit.
Sad na presvlakama oni naravno prave profit jer cilj svakog biznisa je da ostvari profit, sad da je to neki ekstra profit i nije. Jer ako mislis da on na triziste izadje sa proizvodom koji konkurise proizvodu iz Njemacke pa onda ubija neki extra profit onda se varas. Prevent izadje sa proizvodom koji konkurise proizvodu napravljenom u Kini, Turskoj, Mexicu ili Rumuniji, ako mislis da tamo radnici koji siju presvlake imaju $1000 mjesecno onda se dobro varas.
- Hajvan
#138 Re: Minimalna plata 1500 KM

Švedski penzijski sistem

Budžet grada od 140.000 stanovnika
Ne znam, u pravu ste vjerojatno..pametniji i obrazovaniji…detroit-mercy wrote: ↑15/02/2021 21:26
NIje problem u zagarantovanoj minimalnoj plati nego koji procenat radnika radi za tu platu.
Mi pricamo sa pozicije drzave u kojoj vecina radnika radi oko tog nekog jebenog minimuma dok u drzavama na koje mi gledamo taj procenat radnika je zanemariv.
Kada mi budemo imali jednu Hausqvarna, Volvo, SAAB, AstraZeneca, IKEA, Ericsson, Spotify, Electrolux, H&M onda mozemo pricati kako je u Svedskoj I nagadjati sto kod nas nije kao Svedskoj.
ja sam na donjoj ljestvici, cak i u ovakvom drustvu.
- ExNihilo
#139 Re: Minimalna plata 1500 KM
Haris.ba wrote: ↑15/02/2021 21:18Pa napisi kako to uspjevaju. U cemu je kvaka kod njih.
Odakle pni finansiraju penziono, zdravstveno...
Evo, ukines formalnu minimalnu platu, i napravis platu na 1 KM i na to isplacujes doprinose. Finansiras penziono, zdravstveno, sve sa nekih 70 feninga mjesecno.
Poslodavac ti naknadu isplacuje iz dobiti firme (umjesto cuvene koverte, moze sad komotno.na racun).
Rad je resurs kao i svaki drugi. Nemaš zakonski definiranu minimalnu cijenu ni na repromaterijale, pa ih firme ipak ne plaćaju 1 KM, jer postoji ponuda i potražnja koja određuje njihovu cijenu. Tako je i sa radom. Mada ne postoji minimalan iznos propisan zakonom, njegovu cijenu ipak određuje ponuda i potražnja, jer ispod određenog nivoa niko nije spreman raditi, kao što ni repromaterijal niko neće prodati ispod određene cijene.
S ozbirom da je trošak rada najveći trošak za većinu firmu, a da se zbog ugovora i ponegdje još živih sindikata baš rad najteže prilagođava ekonomskim konjukturama, odnosno da je cijena rada "ljepljiva", kako to ekonomisti lijepo kažu, dio struke smatra kako odsustvo minimalne plate pomaže ekonomiji da se prilagodi na nepredviđene okolnosti (poput COVID krize), i spriječi masovna otpuštanja.
Štaviše, postoje ozbiljni ekonomisti koji bi rekli da ukidanje minimalne plate može značajno pomoći i našoj ekonomiji. To iz razloga što minimalna plata, koliko god bila jadna, još uvijek je previsoka za dobar dio poslodavaca, što je evidentno u ogromnom sivom tržištu, te radnicima koji su spremni prihvatiti takve uvjete. Pa bi, dugoročno gledano, ukidanje minimalne plate pomoglo legalizirati sivo tržište i uvesti ih u poreski sistem, a onda smanjenjem nezaposlenosti stvoriti postepen pritisak na jačanje plata.
Ako si se, pak, referisao na poreze, pa pitaš zašto ne stave 1 KM da ne plate doprinose, a ostalo dadnu u koverti, onda je odgovor jednostavniji. Ozbiljna su država, koja ima funkcionalne institucije.
-
Matrix_
#140 Re: Minimalna plata 1500 KM
jok trebalo je zadrzat partijsko upravljanje preduzećima od strane crvenih kmeradetroit-mercy wrote: ↑15/02/2021 21:33Moze gledati sa te strane ali moze gledati i sa strane da mi nemamo nekog velikog izbora. 95te smo se odlucili ja jaransko/ortacku ekonomiju, ne pravimo nikakve reforme, ne hvatamo korak sa svijetom, malo ulazemo u nauku, istrazivanje, razvoj i da ne nabrajam.Dino79 wrote: ↑15/02/2021 21:11Klasican primjer kako tajkuni ucjenjuju i radnike i drzavu.detroit-mercy wrote: ↑15/02/2021 20:23
Dino, a sta mi to pravimo, prozivodimo, prodajemo.
.
a jaransko ortačka ekobomija je upravo zadrzana u bastioima socijalizma, javnim kućama, pardon, preduzećima i ustanovama gdje je nasljeđeno parrijsko upravljanje i to u jos gorem obliku, prekomjernih uhljebljavanju partijskih drugova i familija
pa tako jedan bhtelekom ima 3300 uhljeba, koje će švabo razbucat na trećinu kad privatizuje, na 1100
kao što je razbuco socijalističko leglo u hrvatskom telekomu sa 11.400 na 4000 zaposlenih

-
detroit-mercy
#141 Re: Minimalna plata 1500 KM
Deutsche Telekom u Svabiji je najsocijalistickija firma, to sto ga Svabo mece luzerima je druga stvar. I dok Svabo krese telekome po prcijama dotle se u centrali guzicama sudarajuMatrix_ wrote: ↑15/02/2021 22:01jok trebalo je zadrzat partijsko upravljanje preduzećima od strane crvenih kmeradetroit-mercy wrote: ↑15/02/2021 21:33Moze gledati sa te strane ali moze gledati i sa strane da mi nemamo nekog velikog izbora. 95te smo se odlucili ja jaransko/ortacku ekonomiju, ne pravimo nikakve reforme, ne hvatamo korak sa svijetom, malo ulazemo u nauku, istrazivanje, razvoj i da ne nabrajam.Dino79 wrote: ↑15/02/2021 21:11
Klasican primjer kako tajkuni ucjenjuju i radnike i drzavu.
a jaransko ortačka ekobomija je upravo zadrzana u bastioima socijalizma, javnim kućama, pardon, preduzećima i ustanovama gdje je nasljeđeno parrijsko upravljanje i to u jos gorem obliku, prekomjernih uhljebljavanju partijskih drugova i familija
pa tako jedan bhtelekom ima 3300 uhljeba, koje će švabo razbucat na trećinu kad privatizuje, na 1100
kao što je razbuco socijalističo leglo u hrvatskom telekomu sa 12000 na 4000 zaposlenih
Ali sta zna jedan pilot koji podrzava kroni kapitalizam u kojem gazda placa radnika kolko mu je kurcu cejf jer ovo vise nije partijska ekonomija i gazda je gazda i moze da da kolko mu je kurcu cejf a onda pilot napravi takav salto i od radnika koji jedva za hljeba imaju trazi da trose kod gazde i budu patriote (kupujmo domace
I tipican primjer jaransko/ortacko/partijske ekonomije ti je Hifa koja bi bila kurac od ovce da nije SDA. Kao i Budnjo i masa drugih kapitalista koje ti zdusno podrzavas a koji da im nije stranke i pljacke ne bi za hljeba imali.
- madner
#142 Re: Minimalna plata 1500 KM
Ovo onaj sto ne bi da placa on porez, ali mogu drugi.
Nije problem sto ima takvih, problem je sto su takvi na pogresnoj strani sistema.
Nije problem sto ima takvih, problem je sto su takvi na pogresnoj strani sistema.
-
Matrix_
#143 Re: Minimalna plata 1500 KM
jado jugokomunjarskadetroit-mercy wrote: ↑15/02/2021 22:17Deutsche Telekom u Svabiji je najsocijalistickija firma, to sto ga Svabo mece luzerima je druga stvar. I dok Svabo krese telekome po prcijama dotle se u centrali guzicama sudarajuMatrix_ wrote: ↑15/02/2021 22:01jok trebalo je zadrzat partijsko upravljanje preduzećima od strane crvenih kmeradetroit-mercy wrote: ↑15/02/2021 21:33
Moze gledati sa te strane ali moze gledati i sa strane da mi nemamo nekog velikog izbora. 95te smo se odlucili ja jaransko/ortacku ekonomiju, ne pravimo nikakve reforme, ne hvatamo korak sa svijetom, malo ulazemo u nauku, istrazivanje, razvoj i da ne nabrajam.
kao što je razbuco socijalističo leglo u hrvatskom telekomu sa 12000 na 4000 zaposlenih.
Ali sta zna jedan pilot koji podrzava kroni kapitalizam u kojem gazda placa radnika kolko mu je kurcu cejf jer ovo vise nije partijska ekonomija i gazda je gazda i moze da da kolko mu je kurcu cejf a onda pilot napravi takav salto i od radnika koji jedva za hljeba imaju trazi da trose kod gazde i budu patriote (kupujmo domace). O kom patriotizmu jado jedan pricas, o patriotizmu Dzombica ili hadzija iz Hife, koji u svoj profit ne daju ni dirnuti a radnicim daju dosta, taman da prezive. Ako gazde boli kurac za patriotizmom i jedina vodilja im je profit onda nemoj da trazis od najslabijeg u lancu da se ponasa patritotski. Jer jado jedan tako je bilo i u ratu, sirotinju u prve redove a gazde iz rata izadjose gazde.
I tipican primjer jaransko/ortacko/partijske ekonomije ti je Hifa koja bi bila kurac od ovce da nije SDA. Kao i Budnjo i masa drugih kapitalista koje ti zdusno podrzavas a koji da im nije stranke i pljacke ne bi za hljeba imali.
ne vidis ti dalje od svog nosa slinavog
ti znas sta je u dojce telekomu, jado jugokomunjarska
dobro doso u prvu fazu kapitalizma, prvobitnu akumulaciju kapitala koji je razvijeni svijet prolazio prije 100 godina
dok je tvoja socijalistička komunistička bargra gubila vrijeme sa eksperimentisanjem samoupravljanja i sad bi htuo njemacki kapitalizam i plate
kurko
zadnji u red sa ostalom socijalistickom bagrom srbijom, rumunijom, rusijom bugarskom...
Last edited by Matrix_ on 15/02/2021 22:46, edited 1 time in total.
- drndalo
#144 Re: Minimalna plata 1500 KM
Opet cega se pametan stidi......Matrix_ wrote: ↑15/02/2021 22:43jado jugokomunjarskadetroit-mercy wrote: ↑15/02/2021 22:17Deutsche Telekom u Svabiji je najsocijalistickija firma, to sto ga Svabo mece luzerima je druga stvar. I dok Svabo krese telekome po prcijama dotle se u centrali guzicama sudarajuMatrix_ wrote: ↑15/02/2021 22:01
jok trebalo je zadrzat partijsko upravljanje preduzećima od strane crvenih kmera
kao što je razbuco socijalističo leglo u hrvatskom telekomu sa 12000 na 4000 zaposlenih.
Ali sta zna jedan pilot koji podrzava kroni kapitalizam u kojem gazda placa radnika kolko mu je kurcu cejf jer ovo vise nije partijska ekonomija i gazda je gazda i moze da da kolko mu je kurcu cejf a onda pilot napravi takav salto i od radnika koji jedva za hljeba imaju trazi da trose kod gazde i budu patriote (kupujmo domace). O kom patriotizmu jado jedan pricas, o patriotizmu Dzombica ili hadzija iz Hife, koji u svoj profit ne daju ni dirnuti a radnicim daju dosta, taman da prezive. Ako gazde boli kurac za patriotizmom i jedina vodilja im je profit onda nemoj da trazis od najslabijeg u lancu da se ponasa patritotski. Jer jado jedan tako je bilo i u ratu, sirotinju u prve redove a gazde iz rata izadjose gazde.
dobro doso u prvu fazu kapitalizma, prvobitnu akumulaciju kapitala koji je razvijeni svijet prolazio prije 100 godina
dok je tvoja socijalistička komunistička bargra gubila vrijeme sa eksperimentisanjem samoupravljanja
-
detroit-mercy
#145 Re: Minimalna plata 1500 KM
Za razliku od tebe ja vec 25 godina zivim u tim kapitalistickim zemljama i radim za svjestke korporacije i vidim kakav je socijalizam u centralama a kako go mecu otpozadi zgubidanima kao tebi.Matrix_ wrote: ↑15/02/2021 22:43jado jugokomunjarskadetroit-mercy wrote: ↑15/02/2021 22:17Deutsche Telekom u Svabiji je najsocijalistickija firma, to sto ga Svabo mece luzerima je druga stvar. I dok Svabo krese telekome po prcijama dotle se u centrali guzicama sudarajuMatrix_ wrote: ↑15/02/2021 22:01
jok trebalo je zadrzat partijsko upravljanje preduzećima od strane crvenih kmera
dok je tvoja socijalistička komunistička bargra gubila vrijeme sa eksperimentisanjem samoupravljanja i sad bi htuo njemacki kapitalizam i plate
kurko
zadnji u red sa ostalom socijalistickom bagrom srbijom, rumunijom, rusijom bugarskom...
Btw, sto je bagra komunisticka izgradila, ovi tvoji kapitalisti nisu ustanju ni da okrece, da opljackaju i razjebu to da.
Najdalje sto su dobacili je da siju presvlake
- Haris.ba
#146 Re: Minimalna plata 1500 KM
Nije ti to odgovor. Kakve veze imaju funkcionalne institucije ako je legalno nekome isplatiti platu 1KM da se izbjegnu doprinosi?
Kako se kod njih ostvaruje zdravstveno i pio?
Koji su uslovi?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#147 Re: Minimalna plata 1500 KM
Matrix 7 dana out... vrijedjanje forumaša.
- madner
#148 Re: Minimalna plata 1500 KM
Legalno jeste, koverta nije. Broj ljudi koji ce stvarno raditi za 1 km he ogranicen.
Posto imaju sistem, riziko je veci i za poslodavc i radnika.
- ExNihilo
#149 Re: Minimalna plata 1500 KM
Legalno je platiti 1 KM plate. Nije legalno platiti 1 KM plate, a ostatak u koverti. Za prvo niko ne želi raditi, jer je tržišna cijena drugačija, a drugo će spriječiti institucije.
- madner
#150 Re: Minimalna plata 1500 KM
Plus ima jos jedna sitnica, ako postoji socijala ona je defakto minimalac.