Ko krivi Tursku? Turskoj je svejedno, prodaje i neka prodaje. Nego, prodaće Miloradu, ili Aleksandru koji će onda dati Miloradu, a vi ćete i dalje voljeti. Hajd' voljeti Tursku, OK, ali padati u ekstazu zbog tog oružja koje će, možda, otcjepljenje...@mba wrote: ↑14/02/2021 16:40Hakiz wrote: ↑14/02/2021 14:33Lažeš, ali ko gubi ima pravo da se ljuti.
Nego, pitanje svima vama koji padate u ekstazu zbog turske vojne industrije, prije neki dan se Milorad i Tajip slikaše zajedno povodom gradnje autoputa za Beograd. Pa da priupitam, koliko tih tehnološki naprednih tenkova itd je Milorad tom prilikom naručio od Tajipa za onu svoju privatnu policiju. Pa kada se naoruža i krene u otcjepljenje da mi ostali ne požalimo što su Turci tako napredni? Da tada ne bude promjena raspoloženja prema turskom napretku? Ili neće biti važno, neka napreduju i prodaju, Miloradu, Aleksandru, svejedno, voljećete ih i dalje![]()
ne pretjeruj sada, najavljeno je potpisivanje ugovora o gradnji autoputa a ne o prodaji oruzja, srbima nece biti potrebno tursko oruzje da bi krenuli na bosnu ili kosovo, oni svoju namjensku razvijaju i proizvode nesta, njima sasvim dovoljno ako dodje do neke frke, a bosnjaci ne proizvode nista jer se nadaju i zive u iluziji da ce neko poslati svoju vojsku a nas brani![]()
a za takvo stanje kriviti tursku ili nekog drugog je glupost!
Republika Turska
-
Hakiz
#28601 Re: Republika Turska
- @mba
#28602 Re: Republika Turska
Hakiz wrote: ↑15/02/2021 12:20Ko krivi Tursku? Turskoj je svejedno, prodaje i neka prodaje. Nego, prodaće Miloradu, ili Aleksandru koji će onda dati Miloradu, a vi ćete i dalje voljeti. Hajd' voljeti Tursku, OK, ali padati u ekstazu zbog tog oružja koje će, možda, otcjepljenje...@mba wrote: ↑14/02/2021 16:40Hakiz wrote: ↑14/02/2021 14:33
Lažeš, ali ko gubi ima pravo da se ljuti.
Nego, pitanje svima vama koji padate u ekstazu zbog turske vojne industrije, prije neki dan se Milorad i Tajip slikaše zajedno povodom gradnje autoputa za Beograd. Pa da priupitam, koliko tih tehnološki naprednih tenkova itd je Milorad tom prilikom naručio od Tajipa za onu svoju privatnu policiju. Pa kada se naoruža i krene u otcjepljenje da mi ostali ne požalimo što su Turci tako napredni? Da tada ne bude promjena raspoloženja prema turskom napretku? Ili neće biti važno, neka napreduju i prodaju, Miloradu, Aleksandru, svejedno, voljećete ih i dalje![]()
ne pretjeruj sada, najavljeno je potpisivanje ugovora o gradnji autoputa a ne o prodaji oruzja, srbima nece biti potrebno tursko oruzje da bi krenuli na bosnu ili kosovo, oni svoju namjensku razvijaju i proizvode nesta, njima sasvim dovoljno ako dodje do neke frke, a bosnjaci ne proizvode nista jer se nadaju i zive u iluziji da ce neko poslati svoju vojsku a nas brani![]()
nagadjas i pricas bez argumenata!
prosle godine je TR najavila donaciju od ako se ne varam 60 miliona eura za „BH vojsku“ (ako je u opste i ima) ali posto su bosnjani nesposobni da nest sami sprovedu u djelo i tu ce proci decenije da nest bude od toga, ali sam uvjeren da nece nista biti, tako da bosnjan ceka sadaku i krivi i dalje druge za svoje nesposobno stanje!
da li ti zaista mislis sa su bosnjaci nekom bitni u danasnjem svijetu poslije svih donacija i sadaka koje su zavrsile po privatnim racunima, davno je i islamski svijet skontao sa kim posla ima!
-
Hakiz
#28603 Re: Republika Turska
Nećemo izvrtati teze. Kao što sam više puta ponovio, sve moje pisanje na ovoj temi je, u stvari, ibret nad tolikom padanjem ničice na sedždu perd Turskom. Nemam ja ništa protiv Turske, štaviše, ima tamo mnogo finih stvari, ali to obožavanje Turske više od svoje domovine "i više nego Allaha", mi je fascinantno.@mba wrote: ↑15/02/2021 12:28Hakiz wrote: ↑15/02/2021 12:20Ko krivi Tursku? Turskoj je svejedno, prodaje i neka prodaje. Nego, prodaće Miloradu, ili Aleksandru koji će onda dati Miloradu, a vi ćete i dalje voljeti. Hajd' voljeti Tursku, OK, ali padati u ekstazu zbog tog oružja koje će, možda, otcjepljenje...@mba wrote: ↑14/02/2021 16:40
prosle godine je TR najavila donaciju od ako se ne varam 60 miliona eura za „BH vojsku“ (ako je u opste i ima) ali posto su bosnjani nesposobni da nest sami sprovedu u djelo i tu ce proci decenije da nest bude od toga, ali sam uvjeren da nece nista biti, tako da bosnjan ceka sadaku i krivi i dalje druge za svoje nesposobno stanje!
da li ti zaista mislis sa su bosnjaci nekom bitni u danasnjem svijetu poslije svih donacija i sadaka koje su zavrsile po privatnim racunima, davno je i islamski svijet skontao sa kim posla ima!
Mislim, mnogo država pravi tenkove, automobile, satelite itd, ali kada to Turska napravi, to je za orgazam.
Šta mi imamo sa tim?
- HarTar
#28604 Re: Republika Turska
U članku piše bivši vojni zvaničnici. Ti stvarno misliš da Mosad i Šin bet nisu upoznati sa tim šta im rade bivši i sadašnji zvaničnici?! Pročitao sam, ukratko rečeno, obična GLUPOST.salik79 wrote: ↑14/02/2021 10:46LEpo za njih. Ja, recimo, znam jednog Egipcanina, srednjeskolskog profesora, koji je radio u Saudiji, gdje je i upoznao svoju sadasnju zenu, Bosanku, ali nakon zenidbe ni pod razno nije htio ostati tamo, odnosno dovesti zenu da zivi tamo, nego je doselio u Bosnu. Borio se i izborio za normalan zivot ovdje.HarTar wrote: ↑13/02/2021 23:01Ne znam, samo znam da mu djeca i žena koji žive u Sarajevu svi imaju mobitele od pteko dvije hiljade maraka, hanuma auto od 15 tak hiljada, gotovo svaki dan na ručku po restoranima, a nigdje ne radi, tako da... Što se tiče drugog dijela pitanja, u pravu si, nijedna od ovih država ne bi izdržala, ali opet za stanje u Iranu kakvo god da je odgovorne su upravo mule. I da, šuška se da Izrael prodaje dijelove za iranske vojne avione F-4 i F-14... https://nova-zora.com/dvadeset-izraelac ... u-u-aziji/salik79 wrote: ↑12/02/2021 21:01
A da nam kazes koje su cijene zivota u Bahreinu? Pokusaj zamisliti bilo koju od navedenih drzava nakon samo mjesec dana, a kamoli godinu (o 42 godine neprestanih sankcija bi mogli razmatrati o zamisljanju Njemacke, Japana, i sl., a nikako o navedenim zemljama) sankcija kakvim je izlozena I. R. Iran, od samog svoga nastanka.
U clanku koji si naveo - gdje tacno stoji da se suska da IZRAEL prodaje dijelove za iranske vojne avione?!
Usput, da li si procitao naucni rad? Kako ti se cini?
Last edited by HarTar on 15/02/2021 15:44, edited 1 time in total.
- HarTar
#28605 Re: Republika Turska
Turski, potpuno domaći višenamjenski helikopter T-629 Gokbey broji dane do početka serijske proizvodnje

- @mba
#28606 Re: Republika Turska
Hakiz wrote: ↑15/02/2021 13:31Nećemo izvrtati teze. Kao što sam više puta ponovio, sve moje pisanje na ovoj temi je, u stvari, ibret nad tolikom padanjem ničice na sedždu perd Turskom. Nemam ja ništa protiv Turske, štaviše, ima tamo mnogo finih stvari, ali to obožavanje Turske više od svoje domovine "i više nego Allaha", mi je fascinantno.@mba wrote: ↑15/02/2021 12:28
Mislim, mnogo država pravi tenkove, automobile, satelite itd, ali kada to Turska napravi, to je za orgazam.
Šta mi imamo sa tim?
pa eto ja uspjeh TR gledam kao uspjeh svih muslimana, jer muslimani trenutno nemaju hajmo reci jednu „super silu“ koja bi bila u stanju da stane u zastitu muslimanskih manjina u svijetu, pa cak i nas bosnjaka jer mi to sami ocigledno nismo u stanju, a trenutno nije ni TR zo u stanju!
moje neko vidjenje je, ako TR uspije u onome sto je naumila da ce je i druge muslimanske zemlje slijediti kao primjer, a to bi znacilo vise mira u muslimanskim zemljama, jer nece niko na tebe ako zna da ce dobiti po nosu!
a nije u opste bitno da li je to TR u pitanju ili neka druga muslimanska zemlja, jer samo ako si jak u svakom pogledu onda ces biti i akceptiran!
- @mba
-
Hakiz
#28608 Re: Republika Turska
Palestina je dokaz koliko snaga jedne muslimanske države pomaže drugima. Ti optužuješ da su Bošnjaci sadaka mentalitet i da čekaju da im neko drugi pomogne, a sa sdruge strane radip isto, nadaš se da će snaga muslimana Turske pomoći muslimanima u BiH. A da ne govorimo o tome da je to na liniji nacionalne podjele koju zagovaraju i HDZ i SNSD.@mba wrote: ↑15/02/2021 15:50Hakiz wrote: ↑15/02/2021 13:31Nećemo izvrtati teze. Kao što sam više puta ponovio, sve moje pisanje na ovoj temi je, u stvari, ibret nad tolikom padanjem ničice na sedždu perd Turskom. Nemam ja ništa protiv Turske, štaviše, ima tamo mnogo finih stvari, ali to obožavanje Turske više od svoje domovine "i više nego Allaha", mi je fascinantno.@mba wrote: ↑15/02/2021 12:28
Šta mi imamo sa tim?
pa eto ja uspjeh TR gledam kao uspjeh svih muslimana, jer muslimani trenutno nemaju hajmo reci jednu „super silu“ koja bi bila u stanju da stane u zastitu muslimanskih manjina u svijetu, pa cak i nas bosnjaka jer mi to sami ocigledno nismo u stanju, a trenutno nije ni TR zo u stanju!
moje neko vidjenje je, ako TR uspije u onome sto je naumila da ce je i druge muslimanske zemlje slijediti kao primjer, a to bi znacilo vise mira u muslimanskim zemljama, jer nece niko na tebe ako zna da ce dobiti po nosu!
a nije u opste bitno da li je to TR u pitanju ili neka druga muslimanska zemlja, jer samo ako si jak u svakom pogledu onda ces biti i akceptiran!
Meni ovo:
I to u kontekstu posta u kojem se pominju samo muslimani a ne BiH ima zlokoban prizvuk. Je li to BiH nije bitna, muslimani su bitni? Ako jeste, onda će ispasti da islamofobija i nije bez osnova...jer samo ako si jak u svakom pogledu onda ces biti i akceptiran
Tako da ispade kao da sve to navijanje "naših" za snagu Turske u stvari znači navijanje za slabljenje BiH. Dobro, ko kaže da i muslimani u BiH žele BiH, imaju i oni pravo da žele podjelu BiH pa da dobiju svoju džamahiriju bez ateista, LGBT-ovaca i ostlaih "zagađivača" vjerske i nacionalne "čistote".
Naravno, to što imaju pravo da žele ne znači da imaju pravo i da im se želje ostvare.
- Sanjarko
#28610 Re: Republika Turska
Sta fali Teokratiji ako je to volja naroda?
- HarTar
- Sanjarko
#28612 Re: Republika Turska
Mislio sam na Iran i mule. Sta cemo? Uvodit im demokraciju silom. Evo kod nas demokracija na papiru pa smo s*pak Europe.
- @mba
#28613 Re: Republika Turska
Hakiz wrote: ↑15/02/2021 16:03Palestina je dokaz koliko snaga jedne muslimanske države pomaže drugima. Ti optužuješ da su Bošnjaci sadaka mentalitet i da čekaju da im neko drugi pomogne, a sa sdruge strane radip isto, nadaš se da će snaga muslimana Turske pomoći muslimanima u BiH. A da ne govorimo o tome da je to na liniji nacionalne podjele koju zagovaraju i HDZ i SNSD.@mba wrote: ↑15/02/2021 15:50Hakiz wrote: ↑15/02/2021 13:31
Nećemo izvrtati teze. Kao što sam više puta ponovio, sve moje pisanje na ovoj temi je, u stvari, ibret nad tolikom padanjem ničice na sedždu perd Turskom. Nemam ja ništa protiv Turske, štaviše, ima tamo mnogo finih stvari, ali to obožavanje Turske više od svoje domovine "i više nego Allaha", mi je fascinantno.
Šta mi imamo sa tim?
Meni ovo:
I to u kontekstu posta u kojem se pominju samo muslimani a ne BiH ima zlokoban prizvuk. Je li to BiH nije bitna, muslimani su bitni? Ako jeste, onda će ispasti da islamofobija i nije bez osnova...jer samo ako si jak u svakom pogledu onda ces biti i akceptiran
Tako da ispade kao da sve to navijanje "naših" za snagu Turske u stvari znači navijanje za slabljenje BiH. Dobro, ko kaže da i muslimani u BiH žele BiH, imaju i oni pravo da žele podjelu BiH pa da dobiju svoju džamahiriju bez ateista, LGBT-ovaca i ostlaih "zagađivača" vjerske i nacionalne "čistote".
Naravno, to što imaju pravo da žele ne znači da imaju pravo i da im se želje ostvare.
ne zemo, nadam se da ce muslimani konacno da zive jedan normalan zivot bez progona jer eto samo sto su muslimani, od miyanmara kine pa i bosne!
ode ti daleko od lgbt pa nadalje, a pri tom dobro znas kakvi su bosnjaci kao narod/nacija sto se tice tolerancije i uvazavanja drugih, ne bitno na religiju!
- salik79
#28614 Re: Republika Turska
Citas li ti ikada clanke, ili samo preletis?! Ti bivsi vojni zvanicnici se uopce ne spominju u vezi Irana, a pogotovo ne u vezi rezervnih dijelova za iranske avione! U clanku se veze prica s linkom, koji vodi na stranicu timesofisrael, u kojem se spominje to o cemu pises. A u tom clanku se spominju dvojica izraelskih drzavljana, koji pripadaju ultraortodoksnoj zajednici, koja je u svojoj osnovi anticionisticka. Dakle, dvojica ultraortodoksnih jevreja, anticionista, se sumnjice za (pre)prodaju rezervnih dijelova za iranske borbene avione.HarTar wrote: ↑15/02/2021 14:54U članku piše bivši vojni zvaničnici. Ti stvarno misliš da Mosad i Šin bet nisu upoznati sa tim šta im rade bivši i sadašnji zvaničnici?! Pročitao sam, ukratko rečeno, obična GLUPOST.salik79 wrote: ↑14/02/2021 10:46LEpo za njih. Ja, recimo, znam jednog Egipcanina, srednjeskolskog profesora, koji je radio u Saudiji, gdje je i upoznao svoju sadasnju zenu, Bosanku, ali nakon zenidbe ni pod razno nije htio ostati tamo, odnosno dovesti zenu da zivi tamo, nego je doselio u Bosnu. Borio se i izborio za normalan zivot ovdje.HarTar wrote: ↑13/02/2021 23:01
Ne znam, samo znam da mu djeca i žena koji žive u Sarajevu svi imaju mobitele od pteko dvije hiljade maraka, hanuma auto od 15 tak hiljada, gotovo svaki dan na ručku po restoranima, a nigdje ne radi, tako da... Što se tiče drugog dijela pitanja, u pravu si, nijedna od ovih država ne bi izdržala, ali opet za stanje u Iranu kakvo god da je odgovorne su upravo mule. I da, šuška se da Izrael prodaje dijelove za iranske vojne avione F-4 i F-14... https://nova-zora.com/dvadeset-izraelac ... u-u-aziji/
U clanku koji si naveo - gdje tacno stoji da se suska da IZRAEL prodaje dijelove za iranske vojne avione?!
-
Evenine
#28615 Re: Republika Turska
Udjem nekad da bacim pogled o cemu se ovdje pise i vidim da ste oba na neki nacin u pravu.Hakiz wrote: ↑15/02/2021 16:03Palestina je dokaz koliko snaga jedne muslimanske države pomaže drugima. Ti optužuješ da su Bošnjaci sadaka mentalitet i da čekaju da im neko drugi pomogne, a sa sdruge strane radip isto, nadaš se da će snaga muslimana Turske pomoći muslimanima u BiH. A da ne govorimo o tome da je to na liniji nacionalne podjele koju zagovaraju i HDZ i SNSD.@mba wrote: ↑15/02/2021 15:50Hakiz wrote: ↑15/02/2021 13:31
Nećemo izvrtati teze. Kao što sam više puta ponovio, sve moje pisanje na ovoj temi je, u stvari, ibret nad tolikom padanjem ničice na sedždu perd Turskom. Nemam ja ništa protiv Turske, štaviše, ima tamo mnogo finih stvari, ali to obožavanje Turske više od svoje domovine "i više nego Allaha", mi je fascinantno.
Šta mi imamo sa tim?
Meni ovo:
Prirodno je u medjunarodnim odnosima da manje zemlje budu oslonjene na vece. Isto tako, regionalna i desavanja u svjetskoj politici stvaraju ambijent nase domace politike. U jednoj susjednoj drzavi vec nekih 150 godina 30% populacije glasa ili simpatise radikalnu opciju koja politicke Bosnjake ne moze da smisli pa taman oni 100% bili samo kulturoloski muslimani.
Kada takvi govore da se "krece sa ostvarenjem planova" samo kada se "stvore povoljni politicki uslovi u svijetu" jedan od tih povoljnih uslova je i slaba Turska. Tako da u medjunarodnim odnosima ne mozes da stav gradis po tome da li se zemlja partner ideoloski poklapa sa tvojim zivotnim shvatanjima. Nekada je stav nametnut. Ako ovih 30% ne voli jaku Tursku, ja cu da volim.
Zemlja koju voli ovih 30% i koja siri svoj toksicni uticaj i aktivno radi na rasturanju BiH je Rusija. Turska je sada jedina clanica NATO pakta cija vojska i ciji proxyji aktivno potkopavaju snagu i reputaciju Rusije. Sto je Rusija razvucenija i slabija, to manje snage ima da udara po BiH.
S druge strane, manja zemlja treba sto vise da tezi da bude partner a sto manje vazal vecoj zemlji. U slucaju Turske i Erdogana, ja ne zelim da mi ostanemo vjeciti turski zeton gdje ce nas Erdogan na raznim konferencijama islamskih zemalja predstavljati kao zrtvu koju ce on da stiti skupljajuci tako PR poene i pumpajuci auru glavnog lidera islamskog svijeta.
Ovo je i do nas. Treba raditi na sebi, jacati interno i eksterno graditi odnose sa zemljama gdje to ima smisla i gdje je nama u interesu. Ici ka partnerstvu a ne vazalstvu. Na kraju, ljudi te vide onako kako sam sebe vidis.
- HarTar
#28616 Re: Republika Turska
Šta ću čitati gluposti?! Ja, samo tebe volim "bocnuti" po pitanju Irana, šta god ti mislio, mi smo na istoj strani. Znači da pojasnim, članak o Iranu je glupost isto kao i ovaj članak o Erdoganu Mehdiju. Nije vrijedno pomena, kamo li komentara.salik79 wrote: ↑15/02/2021 18:22Citas li ti ikada clanke, ili samo preletis?! Ti bivsi vojni zvanicnici se uopce ne spominju u vezi Irana, a pogotovo ne u vezi rezervnih dijelova za iranske avione! U clanku se veze prica s linkom, koji vodi na stranicu timesofisrael, u kojem se spominje to o cemu pises. A u tom clanku se spominju dvojica izraelskih drzavljana, koji pripadaju ultraortodoksnoj zajednici, koja je u svojoj osnovi anticionisticka. Dakle, dvojica ultraortodoksnih jevreja, anticionista, se sumnjice za (pre)prodaju rezervnih dijelova za iranske borbene avione.HarTar wrote: ↑15/02/2021 14:54U članku piše bivši vojni zvaničnici. Ti stvarno misliš da Mosad i Šin bet nisu upoznati sa tim šta im rade bivši i sadašnji zvaničnici?! Pročitao sam, ukratko rečeno, obična GLUPOST.salik79 wrote: ↑14/02/2021 10:46
LEpo za njih. Ja, recimo, znam jednog Egipcanina, srednjeskolskog profesora, koji je radio u Saudiji, gdje je i upoznao svoju sadasnju zenu, Bosanku, ali nakon zenidbe ni pod razno nije htio ostati tamo, odnosno dovesti zenu da zivi tamo, nego je doselio u Bosnu. Borio se i izborio za normalan zivot ovdje.
- HarTar
#28617 Re: Republika Turska
Mule treba da mijenja narod Irana, a ne zapad ili Izrael, samo izgleda da druga strana još uvijek nije dostigla kritičnu masu. Svaka intervencija dovela bi samo do stotine hiljada žrtava, uz to Iran je gotovo nemoguće kopneno osvojiti.
- HarTar
#28618 Re: Republika Turska
Turski pištolj SAR 9 nakon nagrade „za najbolji pištolj u 2020 godini“ osvojio i "zlatnu nagradu"m, iza sebe ostavio Sig Sauer i Glock. https://www.trt.net.tr/bosanski/nauka-i ... du-1583377
-
Hakiz
- salik79
#28620 Re: Republika Turska
Samo, ono nije clanak, nego naucni rad... Valjda znas sta je Researchgate?!HarTar wrote: ↑15/02/2021 22:31Šta ću čitati gluposti?! Ja, samo tebe volim "bocnuti" po pitanju Irana, šta god ti mislio, mi smo na istoj strani. Znači da pojasnim, članak o Iranu je glupost isto kao i ovaj članak o Erdoganu Mehdiju. Nije vrijedno pomena, kamo li komentara.salik79 wrote: ↑15/02/2021 18:22Citas li ti ikada clanke, ili samo preletis?! Ti bivsi vojni zvanicnici se uopce ne spominju u vezi Irana, a pogotovo ne u vezi rezervnih dijelova za iranske avione! U clanku se veze prica s linkom, koji vodi na stranicu timesofisrael, u kojem se spominje to o cemu pises. A u tom clanku se spominju dvojica izraelskih drzavljana, koji pripadaju ultraortodoksnoj zajednici, koja je u svojoj osnovi anticionisticka. Dakle, dvojica ultraortodoksnih jevreja, anticionista, se sumnjice za (pre)prodaju rezervnih dijelova za iranske borbene avione.
- HarTar
#28621 Re: Republika Turska
De ba Salkane, danas svako glumi naučnika i istraživača. U međuvremenu, SAD opet traži da se Turska riješi S-400. https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1812423
- HarTar
#28622 Re: Republika Turska
Kamen na granici Turske i Armenije. Maslinova grančica simbolizira mir, a nož rat. Poruka armenima da su spremni na obje opcije... 

- HarTar
#28623 Re: Republika Turska
Što je babi milo
https://www.geopolitika.news/vijesti/an ... -izborima/ Anketa: Erdoğan bi izgubio na predsjedničkim izborima

- @mba
#28624 Re: Republika Turska
kad kemalisti prave anketu, kemalisti koji su od jedne svjetske sile napravili prciju od drzave!HarTar wrote: ↑17/02/2021 16:01 Što je babi milohttps://www.geopolitika.news/vijesti/an ... -izborima/ Anketa: Erdoğan bi izgubio na predsjedničkim izborima
![]()
![]()
- JohnnyS
#28625 Re: Republika Turska
Da ne bi Kemala, danas biste vi naricali da Hagia Sofia ostane muzej, a ne da joj vrate funkciju bazilike...