Onda se zaposli i radi za platu.biglebovski wrote: ↑15/02/2021 12:02I to bi bio dobar pomak, tih 60% od plate. Turci su desetinu uzimali, kažu historičari. Uzima država 70% a sve za šta uzima je jadno da jadnije ne može biti. Od policije, sudstva, školstva, zdravstva... Za šta uopšte služe pare koje se prikupe od opće vodne naknade? Da li treba da ustanem i plješćem državi kada se parama koje se prikupe za Civilnu zaštitu plaća oprema 120.000 maraka a ista vrijedi 10 puta manje? I niko ništa, ha-hu, pare otišle! Da li trebam biti blažen i zahvalan kada stigne uplatnica od 240 maraka za članstvo u nekakvoj organizaciji, komori, od koje u šest godina nisam dobio ništa osim tih uplatnica? Da li trebam proslaviti kada početkom godine dođe fakturica od 600 maraka za nekakvu komunalnu naknadu? Da li trebam ženu i dijete počastiti kada platim 20 maraka poreznoj upravi da izdaju potvrdu da nemam dugova, koja potvrda mi treba za neke druge stvari? Ili što trebam platiti nekakvih 50-100 maraka nekakvoj agenciji koja će primiti k znanju moj godišnji izvještaj?Haris.ba wrote: ↑15/02/2021 11:17Kakva ravnopravnost u kakvim uslugama?biglebovski wrote: ↑15/02/2021 10:56
Ravnopravnost u troškovima za usluge koje su za sve građane iste. Ja ne vidim ništa loše u tome. Nemam ništa protiv da se prihodi oporezuju po primanjima. Imaš veća primanja, na kraju godine platiš više poreza. Teško je očekivati povećanja plata radnika dok uz platu rastu i doprinosi. Možda nešto minimalno, do 450-500 KM da mogu povećati minimalac, i to je to. Na 1000 KM plate to je još 700 i kusur za doprinose i poreze. Treba to zaraditi. U poludivljim uslovima tržišta u BiH.
Opca vodna naknada? Kakve usluge ocekujes?
Naknada za zastitu od nesreca? Kakve usluge ocekujes?
Javno zdravstvo? To ti nije komercijalna usluga. To je javna usluga. Kad si bolestan ides se lijeciti. Svi placaju za sve. Zdravi za bolesne. Radnici za nezaposlene. Jer je to smisao javnog zdravstva. Jer tebi je intetes ne samo da ti budes zdrav, vec i komsija ti.
Pa ako nemas problema da se oporezuju prihodi prema visini, sta je problem sa famoznom opcom vodnom naknadom? Shvatas da je to drzava izdvojila samo iz razloga da to ne bi bilo klasicno budzetsko finansiranje? Moze drzava doci i reci 60% plate je moje, pa cu ja to raspodjeliti. Ovako su samo podjelili gdje sta ide unaprijed.
Pa pokusaj da pocastis zenu i dijete od minimalca.