u podvucenom sam upravo mislio na to (minimalni odbitak), ali jesam to ruzno srocio...ExNihilo wrote: ↑14/02/2021 20:49Kako misliš neoporeziv? Ako misliš na porez na dohodak, neoporeziv je lični odbitak od 300 KM koji može biti nešto uvećan u slučaju izdržavanja djeteta, supružnika, itd. Ali većina ljudi na minimalcu će još uvijek platiti određeni iznos poreza na dohodak. Ako bi se minimalna plata povećala na 1500 KM, još uvijek bi neoporezivo bilo 300 KM.belfy wrote: ↑14/02/2021 20:38 mislim da je ovdje bitno napomenuti jos jednu stvar. iznos plate do definisanog iznosa minimalne plate je neoporeziv po zakonu. tako da ako se minimalna plata uveca za 100 KM drzava gubi od svakog zaposlenog oporezivi dio, a to je puno novca... tako da ovo o 1500 KM minimalne je taman na tragu onoga sto sam rekao i na pocetku - zasto odmah ne ici na 5000 EUR? jer bi ogromna vecina realnog sektora ostala neoporeziva sto bi drzavu dovelo do cega? (ukljucjujuci sve ono sto ista finansira)...
Što se doprinosa tiče, nije ništa neoporezivo.
Minimalna plata 1500 KM
Moderator: anex
-
belfy
#76 Re: Minimalna plata 1500 KM
-
biglebovski
#77 Re: Minimalna plata 1500 KM
Nikakvu ja razliku ne vidim druže. Ja vidim da svi plaćaju a usluga nikakva. I tako evo dvadeset godina. Društvo prije svega treba biti ravnopravno, pa onda sve ovo ostalo.Haris.ba wrote: ↑14/02/2021 21:33 Nije ti opca vodna naknada, policija, bolnice, vatrogasci usluga. To je javna usluga. Velika razlika.
Ili cemo biti socijalno drustvo/drzava (a to znaci ko ima vise i plati vise), ili cemo biti drustvo koje ce se sekirati sto onaj sa minimalnom platom plati 2,5 KM mjesecno, a onaj sa duplo vecom platom 5 KM.
-
Dino79
#78 Re: Minimalna plata 1500 KM
Plata od minimalnih 1500 KM odnosno 750 e je sasvim realna opcija za pokretanje privrede a samim tim i odlaska mladih odnosno spas drzave BiH jer ako mladost ode drzava ce propasti sama od sebe.
Sigurno je da ce neke firme propasti ali to je dobro.
Biznis koji je zasnovan na izrabljivanju radnika za nadnicu koja omogucava samo bioloski opstanak radnika a to je plata od 500-600 KM je dobro da propadne. Takve firme samo produzavaju agoniju u drustvu i podsticu da mladi odlaze. Kad se takve firme zatvore ostace samo zdrav dio ekonomije koji ce neometano brzo da se razvija u cijelini.
Ni malo mi nije zao "gazda " robovlasnika koji ce da propadnu. To su bitange koje su pocele da ucjenjuju drzavu sa otpustanjem radnika koji su ionako slabo placeni.
Za BH privredu je najbolja stvar da se zatvore sve firme koje svoj uspjeh i poslovanje temelje na jeftinoj radnoj snazi i izrabljivanju radnika.
Sigurno je da ce neke firme propasti ali to je dobro.
Biznis koji je zasnovan na izrabljivanju radnika za nadnicu koja omogucava samo bioloski opstanak radnika a to je plata od 500-600 KM je dobro da propadne. Takve firme samo produzavaju agoniju u drustvu i podsticu da mladi odlaze. Kad se takve firme zatvore ostace samo zdrav dio ekonomije koji ce neometano brzo da se razvija u cijelini.
Ni malo mi nije zao "gazda " robovlasnika koji ce da propadnu. To su bitange koje su pocele da ucjenjuju drzavu sa otpustanjem radnika koji su ionako slabo placeni.
Za BH privredu je najbolja stvar da se zatvore sve firme koje svoj uspjeh i poslovanje temelje na jeftinoj radnoj snazi i izrabljivanju radnika.
-
Matrix_
#79 Re: Minimalna plata 1500 KM
jelde da si neki budžetski uhljeb koji pojma nema o mukama realnog i privatnog sektora
ma sa životom uopste, nego živis sa ostalim budžetskim uhljebima u nekom vašem paralelnom svijetu
ma sa životom uopste, nego živis sa ostalim budžetskim uhljebima u nekom vašem paralelnom svijetu
-
Dino79
#80 Re: Minimalna plata 1500 KM
Strasne muke privatnika kad treba registrovati novog X5 ili Q7 ?
Koliko zarađuju privatnici i koliko od svog profita podijele sa radnicima ?
Ima privatnika kojima je biznis u teskoj situaciji ali bolje je da takvi odmah propadnu to sam vec objasnio.
Koliko zarađuju privatnici i koliko od svog profita podijele sa radnicima ?
Ima privatnika kojima je biznis u teskoj situaciji ali bolje je da takvi odmah propadnu to sam vec objasnio.
-
Matrix_
#81 Re: Minimalna plata 1500 KM
mani se stereotipa s losim primjerima debila, tajkuna
većina ljudi radi i bori se i za sebe i za svoje radnike
i nisi odgoborio jrsil budžetlija, a jesi, dok imas takav mentalni sklop
većina ljudi radi i bori se i za sebe i za svoje radnike
i nisi odgoborio jrsil budžetlija, a jesi, dok imas takav mentalni sklop
-
kox
#82 Re: Minimalna plata 1500 KM
Majke mi na ovim temama nekad imam dojam da sam se vratio u 1965, zli privatnici i kapitalisti koji izrabljuju široke narodne mase, klasni neprijatelji, planska privreda, kulaci izrabljivači, država otcapari platu a isplaćuje se iz have i tako. U kojem paralelnom univerzumu dio ljudi živi to je nepojmljivo. Svaki 'privatnik' (i naziv je iz '84) je za njih vlasnik Binga u najmanju ruku. Ne kontaju da je svaki stolar, moler, frizer, šuster ili vlasnik granapa jedan od tih privatnika i da bukvalno pokušava da opstane. Al' jok, privatnici su smrtni neprijatelji koji izrabljuju radničku klasu .Pa otvori firmu kralju, to košta otprilike 1000 KM, budi privatnik i odmah si kupi najnoviji Mercedes i jahtu ako misliš da to tako ide.
- ExNihilo
#83 Re: Minimalna plata 1500 KM
U Bosni buržoazija nisu privatnici nego budžetski žohari i NGO bubašvabe.
-
Dino79
#84 Re: Minimalna plata 1500 KM
Imao sam priliku da imam uvid u finansije privatnika. Pri tom ne mislim na zantske radnje sa dva tri radnika nego na firme koje imaju 10 + radnika zato imam mentalni sklop koji se temelji na informacijama o poslovanju tih stereotipnih privatnika koji se " bore za svoje radnike".
Samo da znas niko nije posijednik radnika pa da budu " njegovi" bez obzira koliku platu radnici zarađuju.
Privatnik moze da ima firmu svoje masine svoje alate svoja vozila ali ne moze da ima " svoje" radnike.
- Hemel
#85 Re: Minimalna plata 1500 KM
Kako?
Privatnici daju koliko hoce a budzetski korisnici uzimaju koliko im se daje.
Zoharima nazivati jednu veliku grupu ljudi samo zato sto su na nekom budzetu nije fino. Ne volim ih ni ja ali i to mora neko raditi.
Veci su zohari vecina privatnika koji svoje firme smatraju kao ''licne'' pa se tako odnose i prema prihodima i radnicima istih.
Radije ce novo auto kupiti za suprugu nego radnicima uplatiti obaveze a licne dohotke dijele na kasicicu.
-
Dino79
#86 Re: Minimalna plata 1500 KM
Tako im je lakse da operu savijest i opravdaju sebi sve one pare koje ukradu od drzave odnosno iz budzeta kao utaju poreza.Hemel wrote: ↑15/02/2021 00:12![]()
Kako?
Zoharima nazivati jednu veliku grupu ljudi samo zato sto su na nekom budzetu nije fino. Ne volim ih ni ja ali i to mora neko raditi.
Veci su zohari vecina privatnika koji svoje firme smatraju kao ''licne'' pa se tako odnose i prema prihodima i radnicima istih.
Radije ce novo auto kupiti za suprugu nego radnicima uplatiti obaveze a licne dohotke dijele na kasicicu.
Smatraju da to oni " daju" drzavi i zoharima a ne da su to obaveze iz kojih se finansiraju i mnoge druge stvari osim plata " zohara".
Auta se kupuju i ljubavnicama a ako gazda nema mladu ljubavnicu onda nije cijenjen od drugih gazda.
Pored skupog auta i ljubavnica je jedan od statusnih simbola.
- ExNihilo
#87 Re: Minimalna plata 1500 KM
Jesi se to prepoznao? Prva ili druga kategorija?Hemel wrote: ↑15/02/2021 00:12![]()
Kako?
- Hemel
#88 Re: Minimalna plata 1500 KM
Ni u jednoj jarane na tvoju zalost.
Ali zalosno je takvo etiketiranje.
Ali zalosno je takvo etiketiranje.
-
Dino79
#89 Re: Minimalna plata 1500 KM
Nijedna mi nije bila prihvatljiva tako da sam u kategoriji gastebajtera.ExNihilo wrote: ↑15/02/2021 00:24Jesi se to prepoznao? Prva ili druga kategorija?Hemel wrote: ↑15/02/2021 00:12![]()
Kako?
Primao sam malu platu iz budzeta pa sam morao ozici iz BiH bar nx neko vrijeme.
Jos uvijek je vecina budzetskih plata manja od 1500 KM.
- madner
#90 Re: Minimalna plata 1500 KM
Ako tp tako ide, treba odmah na 3000 KM minimalac staviti jos ce biti zdravije firme sto opstanu.
Kakve teorije.
Kakve teorije.
- Hemel
-
Matrix_
-
Milenkov buraz
#93 Re: Minimalna plata 1500 KM
Imaju zakoni ekonomije, tržište, ponuda i potražnja. Recimo mala firma koja jedva opstaje naravno da ne može platiti radnika 1500KM umjesto sadašnjih 800-900KM. Naravno postoje firme koje dobro posluju ali i one plaćaju po zakonima ekonomije, ponude i potražnje. Zašto bi neko platio nekoga 1500KM ako ima 10.000 radnika koji bi radili za 800KM, nema logike. Bil ti platio keramičara da ti uradi kerimiku recimo u WC-u za 2000KM ako imaš one koji rade isto tako dobro za 800KM, izvini ja bih uvije izabrao ovog od 800KM. Tako je za svako radno mjesto, ako nema dovoljno radnika naravno da će plate za to mjesto rasti mada nije ni to ključan faktor, tu je više faktora u toj jednačini koji utiču na cijenu rada. Evo ja sam u ljeto 2019 radio neku struju u jednom objektu i frapirao se koliko su cijene električara porasle, masa ih otišla u Njemačku i normalno ovi što su ostali doigli cijene jer imaju posla dovoljno. 1500KM u BiH treba još da proteče Miljacke da i dostigli taj nivo radom i zdravom ekonomijom i odnosom države prema građanima, poslodavicma, radnicima...itd.Kiki_Musampa wrote: ↑13/02/2021 21:27 Šta bi se desilo da je minimalna plata u BiH 1500 KM, i zašto je to nemoguće?
- Haris.ba
#94 Re: Minimalna plata 1500 KM
Pa onda ako cemo ravnopravnost, uvesti da svi imaju placu 1500KM. Nema manje. Nema vece place. To je prava ravnopravnost.biglebovski wrote: ↑14/02/2021 21:43Nikakvu ja razliku ne vidim druže. Ja vidim da svi plaćaju a usluga nikakva. I tako evo dvadeset godina. Društvo prije svega treba biti ravnopravno, pa onda sve ovo ostalo.Haris.ba wrote: ↑14/02/2021 21:33 Nije ti opca vodna naknada, policija, bolnice, vatrogasci usluga. To je javna usluga. Velika razlika.
Ili cemo biti socijalno drustvo/drzava (a to znaci ko ima vise i plati vise), ili cemo biti drustvo koje ce se sekirati sto onaj sa minimalnom platom plati 2,5 KM mjesecno, a onaj sa duplo vecom platom 5 KM.
Sto to ne moze?
P.S.
Da ponovim. U blazenoj Germaniji razlika izmedju oporezivanja po prihodima je od 0% do skoro 50%.
- madner
-
biglebovski
#96 Re: Minimalna plata 1500 KM
Ravnopravnost u troškovima za usluge koje su za sve građane iste. Ja ne vidim ništa loše u tome. Nemam ništa protiv da se prihodi oporezuju po primanjima. Imaš veća primanja, na kraju godine platiš više poreza. Teško je očekivati povećanja plata radnika dok uz platu rastu i doprinosi. Možda nešto minimalno, do 450-500 KM da mogu povećati minimalac, i to je to. Na 1000 KM plate to je još 700 i kusur za doprinose i poreze. Treba to zaraditi. U poludivljim uslovima tržišta u BiH.Haris.ba wrote: ↑15/02/2021 09:10Pa onda ako cemo ravnopravnost, uvesti da svi imaju placu 1500KM. Nema manje. Nema vece place. To je prava ravnopravnost.biglebovski wrote: ↑14/02/2021 21:43Nikakvu ja razliku ne vidim druže. Ja vidim da svi plaćaju a usluga nikakva. I tako evo dvadeset godina. Društvo prije svega treba biti ravnopravno, pa onda sve ovo ostalo.Haris.ba wrote: ↑14/02/2021 21:33 Nije ti opca vodna naknada, policija, bolnice, vatrogasci usluga. To je javna usluga. Velika razlika.
Sto to ne moze?![]()
P.S.
Da ponovim. U blazenoj Germaniji razlika izmedju oporezivanja po prihodima je od 0% do skoro 50%.
- Haris.ba
#97 Re: Minimalna plata 1500 KM
Kakva ravnopravnost u kakvim uslugama?biglebovski wrote: ↑15/02/2021 10:56Ravnopravnost u troškovima za usluge koje su za sve građane iste. Ja ne vidim ništa loše u tome. Nemam ništa protiv da se prihodi oporezuju po primanjima. Imaš veća primanja, na kraju godine platiš više poreza. Teško je očekivati povećanja plata radnika dok uz platu rastu i doprinosi. Možda nešto minimalno, do 450-500 KM da mogu povećati minimalac, i to je to. Na 1000 KM plate to je još 700 i kusur za doprinose i poreze. Treba to zaraditi. U poludivljim uslovima tržišta u BiH.Haris.ba wrote: ↑15/02/2021 09:10Pa onda ako cemo ravnopravnost, uvesti da svi imaju placu 1500KM. Nema manje. Nema vece place. To je prava ravnopravnost.biglebovski wrote: ↑14/02/2021 21:43 Nikakvu ja razliku ne vidim druže. Ja vidim da svi plaćaju a usluga nikakva. I tako evo dvadeset godina. Društvo prije svega treba biti ravnopravno, pa onda sve ovo ostalo.
Sto to ne moze?![]()
P.S.
Opca vodna naknada? Kakve usluge ocekujes?
Naknada za zastitu od nesreca? Kakve usluge ocekujes?
Javno zdravstvo? To ti nije komercijalna usluga. To je javna usluga. Kad si bolestan ides se lijeciti. Svi placaju za sve. Zdravi za bolesne. Radnici za nezaposlene. Jer je to smisao javnog zdravstva. Jer tebi je intetes ne samo da ti budes zdrav, vec i komsija ti.
Pa ako nemas problema da se oporezuju prihodi prema visini, sta je problem sa famoznom opcom vodnom naknadom? Shvatas da je to drzava izdvojila samo iz razloga da to ne bi bilo klasicno budzetsko finansiranje? Moze drzava doci i reci 60% plate je moje, pa cu ja to raspodjeliti. Ovako su samo podjelili gdje sta ide unaprijed.
-
Dino79
#98 Re: Minimalna plata 1500 KM
Minimalna plata je pausalno određena .
Bez ikakve logike i proračuna i nije vezana sa potrosackom korpom.
Politicka odluka da eksplatatori radnicke klase ostvare ekstra profit .
Ti isti eksplatatori istovremeno finansiraju politicke partije na vlasti.
Totalno nepravedan sistem prema radnickoj klasi.
Bez ikakve logike i proračuna i nije vezana sa potrosackom korpom.
Politicka odluka da eksplatatori radnicke klase ostvare ekstra profit .
Ti isti eksplatatori istovremeno finansiraju politicke partije na vlasti.
Totalno nepravedan sistem prema radnickoj klasi.
-
biglebovski
#99 Re: Minimalna plata 1500 KM
I to bi bio dobar pomak, tih 60% od plate. Turci su desetinu uzimali, kažu historičari. Uzima država 70% a sve za šta uzima je jadno da jadnije ne može biti. Od policije, sudstva, školstva, zdravstva, penzija... Za šta uopšte služe pare koje se prikupe od opće vodne naknade? Da li treba da ustanem i plješćem državi kada se parama koje se prikupe za Civilnu zaštitu plaća oprema 120.000 maraka a ista vrijedi 10 puta manje? I niko ništa, ha-hu, pare otišle! Da li trebam biti blažen i zahvalan kada stigne uplatnica od 240 maraka za članstvo u nekakvoj organizaciji, komori, od koje u šest godina nisam dobio ništa osim tih uplatnica? Da li trebam proslaviti kada početkom godine dođe fakturica od 600 maraka za nekakvu komunalnu naknadu? Da li trebam ženu i dijete počastiti kada platim 20 maraka poreznoj upravi da izdaju potvrdu da nemam dugova, koja potvrda mi treba za neke druge stvari? Ili što trebam platiti nekakvih 50-100 maraka nekakvoj agenciji koja će primiti k znanju moj godišnji izvještaj?Haris.ba wrote: ↑15/02/2021 11:17Kakva ravnopravnost u kakvim uslugama?biglebovski wrote: ↑15/02/2021 10:56Ravnopravnost u troškovima za usluge koje su za sve građane iste. Ja ne vidim ništa loše u tome. Nemam ništa protiv da se prihodi oporezuju po primanjima. Imaš veća primanja, na kraju godine platiš više poreza. Teško je očekivati povećanja plata radnika dok uz platu rastu i doprinosi. Možda nešto minimalno, do 450-500 KM da mogu povećati minimalac, i to je to. Na 1000 KM plate to je još 700 i kusur za doprinose i poreze. Treba to zaraditi. U poludivljim uslovima tržišta u BiH.
Opca vodna naknada? Kakve usluge ocekujes?
Naknada za zastitu od nesreca? Kakve usluge ocekujes?
Javno zdravstvo? To ti nije komercijalna usluga. To je javna usluga. Kad si bolestan ides se lijeciti. Svi placaju za sve. Zdravi za bolesne. Radnici za nezaposlene. Jer je to smisao javnog zdravstva. Jer tebi je intetes ne samo da ti budes zdrav, vec i komsija ti.
Pa ako nemas problema da se oporezuju prihodi prema visini, sta je problem sa famoznom opcom vodnom naknadom? Shvatas da je to drzava izdvojila samo iz razloga da to ne bi bilo klasicno budzetsko finansiranje? Moze drzava doci i reci 60% plate je moje, pa cu ja to raspodjeliti. Ovako su samo podjelili gdje sta ide unaprijed.
Last edited by biglebovski on 15/02/2021 12:04, edited 1 time in total.
- madner
#100 Re: Minimalna plata 1500 KM
Pa nema zakona koji kaze da se mora raditi za minimalnu platu ili da radnik mora pristati na istu.
Minimalna plata odredjuje nivo poslova kojima se isplati baviti, nista vise ni manje. Imas grane koje veca plata ne bi dotakla i grane koje bi propale da se cifra digne. Ni jedno ni drugo ne sprijecava radnika da se bavi unosnijim poslom ako postoji i zna.
Minimalna plata odredjuje nivo poslova kojima se isplati baviti, nista vise ni manje. Imas grane koje veca plata ne bi dotakla i grane koje bi propale da se cifra digne. Ni jedno ni drugo ne sprijecava radnika da se bavi unosnijim poslom ako postoji i zna.