Škobo Habu wrote: ↑09/02/2021 15:09
piupiu wrote: ↑09/02/2021 14:31
Vjerovao ili ne, naučnici tvrde da nikad u istoriji Zemljani (ljudovi) nisu bili manje nasilni nego sada. Imamo i woke culture. I generacije mladih koji su totalno PC. I spoznaju da genocid nije opravdan, kad ti se ne svidja drugačiji od tebe, kojega si dehumanizirao. Nuklearni rat nikad nismo imali, srećom? Terorizam je... babaroga, minoran kao aktivnost, u odnosu na sve ono što se dogadja u svijetu. Aparthejd, pa, to smo ponegdje stavili ad acta, a ponegdje, kao kod nas, uzeli kao super uzor. Internet će nas dokusuriti. Sad više nema učenja, nego samo traženja potvrde svojih vjerovanja.
Tako nešto i Harari tvrdi, ali sam ja skeptičan dosta po tom pitanju. Teoretičare treba uzmati sa rezervom.
To što nikada više pretilnih na Zemaljskoj kugli, ne znači da ljudi po Africi i dalje ne umiru od gladi.
Genocid je uvijek prisutan, pa me ne bi iznenadilo da određene metode, koje Kina provodi nad Ujgurima, međunarodna zajednica ne okarakteriše kao neki vid tihog genocida. Nuklearni rat nismo doživjeli - istina, ali prjetnja od takvog rata trenutno postoji, tenzije postoje - Kina i USA.
Ovi migranti koji se kreću kroz Bosnu su dokaz o tome da svi težimo boljem, da znamo da ga ima i da znamo kako do njega doći. Gladnih ne bi moralo biti da smo bolji nego što jesmo - u razvijenom se svijetu baci toliko hrane da bi svi gladni mogli postati pretili, da se hrane rasporedjuje nauštrb 'racionalnog tržišta'. Ovako, ostaje nam da vjerujemo u bajke o 'racionalnom tržištu', a ne svojim očima.
Genocidni pohodi s početka 20. vijeka su vrhunac tehnološki propupale civilizacije, katastrofalne, industrijske klanice ljudskog mesa... koliko god da je bilo ratova nakon toga, nadam se da nikada vise necemo 'dostići' nivo Prvog i Drugog rata (do sada nismo, a imamo naučnofantastičnog oružja za 'igru'). Sama činjenica da smo nakon njih izmislili riječ 'genocid' govori o razvoju kolektivne svijesti. Valjda. S druge strane...
Panika koju je terorizam posijao u prošloj deceniji nije zapamćena u svjetskim razmjerama. Ubjeđeni smo da živimo u relativno bezbjednom svijetu, međutim jedna pandemija pola zemaljske kugle zatvori u karantin. Australija je dobar primjer - vlast razmatra da uvede višegodišnji karantin za strane državljane.
To, po mom mišljenju, ima veze isključivo sa arogancijom ljudskog roda, koji je sebi umislio da je razvojem tehnologije preskočio evolutivnu ljestvicu i uhvatio Boga za jaja. Mi smo još uvijek dio prirode, i tehnologija nam nije ubrzala proces evolucije. Virusi nam još uvijek mogu dohakati jer smo... ćelijski organizmi. Meni je super ova korona, kao šamar budali -
šta se kurčiš, sisarčiću!
Na kraju će ispasti da je ovaj period napretka (moderno doba i posebno 20. stoljeće) bio izuzetak u razvoju čovječanstva, jer sve su prilike da nismo dorasli sopstvenoj ideji progresa... opet ponavljam, to što nam je IQ u kolektivnom padu nažalost govori puno. Čini se da se ne krećemo ka nekakvoj ljudskoj utopiji, nego ka samouništenju - razvoj kolektivne svijesti i razvoj tehnologije čini mi se trenutno u raskoraku.
Glede Australije - to je uvijek bila policijska država sa užasno striktnim biosecurity zakonima, nije to za Australiju ništa posebno novo... kad hoćeš cuku uvesti u Australiju, on mora sjediti u karanteni 6 mjeseci.
Glede terorizma, realno, terorizma ima puno manje, nego ideologizirane priče o njemu. Pola Hollywooda treba poslati u zatvor sa svojim apokaliptičnim filmovima i filmovima u kojima je uvijek neki Arap terorista od kojeg Bruce Willis u bijeloj potkošulji spašava svijet. Mnogo je više ljudi poginulo u Ratu protiv terorizma, nego od terorizma. Samo što mi danas sve gledamo u direktnom prenosu, i sve to izgleda strašno. Nekad prije bi došla specijalna policija, počistila sve i izdala kratko saopštenje za novine; a sad mi svi uživo učestvujemo u dramskom zapletu... meni se čini da je do percepcije.
Da se vratimo na početak - eksplozija ljudskog IQ, koliko god je dobrog donjela na polju zdravstva, nauke, ljudskih prava, isto tako je dovela do strahovitog napretka na polju ratne tehnologije i vještina.
Ali taj napredak tehnologije ratovanja je doveo i do manjeg broja mrtvih vojnika (da ne ulazimo u polje 'kolateralne štete', a i tu mi se čini da su brojke manje nego do sredine 20. vijeka). Prvi svjetski rat, na primjer, koliko god da je bio strašan po pitanju gubitka ljudskih života, doprinio je razvoju medicine, na primjer, i koliko je uopšte razvoj vojne tehnologije doprinio opštem napretku (Internet, na pr). Trenutno imamo najrazornija moguća oružja ikad, ali ne ginemo u milionima i milionima... šta znam, meni je to znak nekog pomaka prema naprijed.
Uzmimo samo zadnji rat između Armenije i Azerbejdžana - glavnu riječ je vodila visokosofisticirana tehnika - dronovi, satelitsko praćenje. Rat na prostoru bivše Jugoslavije, koji se desio - sa vremenske distance - relativno nedavno, izgleda kao "tridesetogodišnji rat" u usporedbi sa zadnjim na Kavkazu.
Pa to je zato što smo mi primitivni divljaci.