Mozes li zivjeti bez auta?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#126 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Kako ideš na izlet, kako ideš na more, kako ideš kod punice ako ne zivi u istom gradu??? 
-
NediM17
#127 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Ti kontaš da svi vole punicu k'o ti. Više si u Sočkovcu neg' u Otričevu. 
- Ajs_Nigrutin
#128 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Živjeti se može ali je životni komfor spušten na minimum. Mislim na putovanja bilo gdje po lijepoj našoj, pogotovo kad su u pitanju porodični ljudi. Možeš autobusom naravno, ali to na kraju ispadne “skuplja pita nego tepsija”.
- vaučer
#129 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Javnim prevozom, vlakom, avionom.konektovan wrote: ↑13/02/2021 18:23 Kako ideš na izlet, kako ideš na more, kako ideš kod punice ako ne zivi u istom gradu???![]()
Uglavnom ne pamtim kad sam rekao ‘e da mi je sad auto’.
Sigurno da je zamisliva situacija gdje je imati auto od velike koristi, hitni slučaj, kupovina većih artikala gdje dostava nije opcija - ali to je tako rijetko da se ne isplati imati auto samo zbog ‘šta ako’.
Ne znam, mnogi vole voziti, ja bih uglavnom samo gubio živce na glupane na cesti i ovako sam mirniji, zadovoljniji i bez brda briga za održavanje automobila.
- madner
#130 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Ne bi vala pitu po javnom prenosu nosio kuci 
-
Mlad i Nevin
#131 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Ko moze priustit bilo kakav auto on ga i ima, ko ne moze taj zivi bez njega jer tako mora...glavni problem je kod nas pretjerano korištenje auta, pjeske se ide samo u halu, i sto se kupuju auti iznad finansijskih mogućnosti.
-
tempuser
#132 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Očigigledno ti još uivijek živiš na roditeljskom budžetu...Juka Jebach wrote: ↑13/02/2021 17:55 Za grada twingo prve generacije se moze svakom uklopiti u buzdet ako makar jedno radi,kazem samo ako ce se po gradu voziti. Naravno ako zena samohrana majka radi u bingo za 600KM, ima dvoje djece i jos mora placati stan onda je vec problem. Ta zena ce tesko sta uspijeti u zivotu (dokazano istrazivanjima) onda joj jedino ostaje da ulaze u djecu da oni zavrse fakultete i nadu neki bolji posao.
Cijena, odnosno kupovina auta je najmanji problem, tako da je namanje bitno da li je to Clio prve generacije od 1,5-2 KM ili Golf od 4 milje. Problem je što te auto bez obzira na vrijenost, kad raspodjeliš godipnje troškove, izađe cca 100 KM mjesečno da ne napraviš kilometra s njim, odnosno 200 KM mjesešno ako godišnje prelaziš nekih 8k km. Porodici koja živi od 1500 KM u državi u kojoj je potrošaćka korpa 2050 KM trošak od 200 KM za auto se ne može uklopiti, odnosno možeš na silu imati auto, ali da, osim što ptediš na održavanju, štediš na osnovnim potrebama i uslovima života...
Kao što neko napisa, ko je prošao rat zan bez čega se sve može, a auto je daleko od vrha te liste...
-
tempuser
#133 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
To je glavna karakteristika, a glavni problem je što neko realno ne može priuštiti auto, ali ga ima pa, osim što ga voza bez trapova, guma, kočnica itd, bukvalno štedi na sebi, na uslovima života, na hrani, zdravlju, higijeni... Da budem konkretniji, blato do praga, kuća bez fasade, ograde, oluka, dere se najjeftnija podriguša, makaroni, grah, đahkad piletina, pokvareni zubi i sve da bi se vozio auto jer se bez auta "ne može"!Mlad i Nevin wrote: ↑13/02/2021 20:55 Ko moze priustit bilo kakav auto on ga i ima, ko ne moze taj zivi bez njega jer tako mora...glavni problem je kod nas pretjerano korištenje auta, pjeske se ide samo u halu, i sto se kupuju auti iznad finansijskih mogućnosti.
Možda sam pisao ranije... Žena koja je nekad čistila kod mojih staraca, njih četvero odraslih i dvoje djece žive od male penzijice i onoga što ona zaradi čišćenjem po kućama, znači nedovoljno za osnovne potrebe. "Šćera" se zaposli u nekom butiku u BBI, to je nekih 5 stoja plate i odmah se kupi neki mezarčić jer se bez auta "ne može", radi do 22h bla,bla, bla... Poslije heftu hebe-grebe, državu na kamaru. Šta je bilo? Digao pauk auto, 140 keka morali dati. Gdje su ga digli? U Mis Irbinoj, nije platila parking. Što nije platila? Znaš li ti koliko to košta... Balada se završia sa prvim snijegom, bez guma ga negdje otukla i tako udarenog prodali...
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#134 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Nasi preci su dokazali, a mi u ratu se uvjerili, da se moze i bez ves masine i masine za sudje zivjeti
- madner
#135 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Sve se moze, struja i grijanje su cisti luksuz kada se vidi kako su ljudi zivili prije samo 5000 godina. 
-
tempuser
#136 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Nećemo pretjerivati, ali kad smo kod grijanja, bez hrane, vode i oržavanja tjel. temperature tj grijanja nema života. E, sad da li je to krzno, pećina, vatra, cent. grijanje itd su varijacije na temu...
Ja ću opet ponoviti, onaj ko finansijski ne može podnijeti da ima auto itekako može živjeti bez auta... Druga su stvari oni koji lažu i sebe i druge da mogu imati auto, pa to plaćaju prije svega načinom života i uslovima u kojim žive. Takvi će se prepoznati sami, a u državi u kojoj je 500k nezaposlenih i u kojoj su dvje prosjećne plate 1870 KM, a potrošačka pkorpa 2050 KM, takvih čisto matematički mora biti jako puno.
-
Mlad i Nevin
#137 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Ja zato vozim auto od 2500 KM kojeg se trudim odrzavati da bude ispravan i pouzdan, a imam primanja blizu 3000 KM. Necu da mi auto bude velik trosak jer ga ne vozim svaki dan a necu da stedim na drugim stvarima u životu i zelim da ustedim mjesecno solidan iznos za crni fond. Nisam cifut vec jednostavno mi je zao da bacam puno para na auto kog lomim po gradu i koji bude po 5-7 dana parkiran u firmi.
-
artur morgan
#138 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Zao ti da lomis novo auto, a nije ti zao da lomis sebe u starom autu ? Trebali auto biti sigurno i pouzdano ? Kakvu ti to auto nudi sigurnost u slucaju nezgode ? Kakve posljedice mozes imati tako sto porodicu vozis u tako nesigurnom autu? Mislis li o tome ? 
- Rockefeller
#139 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
A gdje ti je taj crni fondMlad i Nevin wrote: ↑14/02/2021 12:57 Ja zato vozim auto od 2500 KM kojeg se trudim odrzavati da bude ispravan i pouzdan, a imam primanja blizu 3000 KM. Necu da mi auto bude velik trosak jer ga ne vozim svaki dan a necu da stedim na drugim stvarima u životu i zelim da ustedim mjesecno solidan iznos za crni fond. Nisam cifut vec jednostavno mi je zao da bacam puno para na auto kog lomim po gradu i koji bude po 5-7 dana parkiran u firmi.
-
Mlad i Nevin
#140 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Druze prvo Astra G nije krš nije ni neudobna. Drugo glavni krivac nezgoda nisu auta vec idioti za volanom, ja gazim mjesecno 10 000 km s kamionom i nagledao sam se svega. Treće, ja iz svog kraja s autom ne izlazim vozam se samo u lokalu i ne treba mi neka udobna sigurna limuzina. Pogledaj malo oko sebe ta novija sigurna auta kako ih vlasnici odrzavaju, cestite gume na autu nemaju a dalje da ne pričam. Po tvojoj logici svi vi trebali da vozimo dzipove jer oni su jbg sigurni.artur morgan wrote: ↑14/02/2021 13:14 Zao ti da lomis novo auto, a nije ti zao da lomis sebe u starom autu ? Trebali auto biti sigurno i pouzdano ? Kakvu ti to auto nudi sigurnost u slucaju nezgode ? Kakve posljedice mozes imati tako sto porodicu vozis u tako nesigurnom autu? Mislis li o tome ?![]()
-
Mlad i Nevin
#141 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Ispod jastuka.Rockefeller wrote: ↑14/02/2021 13:15A gdje ti je taj crni fondMlad i Nevin wrote: ↑14/02/2021 12:57 Ja zato vozim auto od 2500 KM kojeg se trudim odrzavati da bude ispravan i pouzdan, a imam primanja blizu 3000 KM. Necu da mi auto bude velik trosak jer ga ne vozim svaki dan a necu da stedim na drugim stvarima u životu i zelim da ustedim mjesecno solidan iznos za crni fond. Nisam cifut vec jednostavno mi je zao da bacam puno para na auto kog lomim po gradu i koji bude po 5-7 dana parkiran u firmi.![]()
-
tempuser
#142 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Cijena auta ne otiče na osnovne troškove eksploatacije, troškovi regustracije, redovnog servisa, gume i sl su ti u 5 deka bez obzira da li je auto 2,5k KM ili 25k KM. Možda bi ti mjesečni troškovi bili manje da voziš Astru H.Mlad i Nevin wrote: ↑14/02/2021 12:57 Ja zato vozim auto od 2500 KM kojeg se trudim odrzavati da bude ispravan i pouzdan, a imam primanja blizu 3000 KM. Necu da mi auto bude velik trosak jer ga ne vozim svaki dan a necu da stedim na drugim stvarima u životu i zelim da ustedim mjesecno solidan iznos za crni fond. Nisam cifut vec jednostavno mi je zao da bacam puno para na auto kog lomim po gradu i koji bude po 5-7 dana parkiran u firmi.
- madner
#143 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Pa bez pokreta nema skupljana hrane, da li je to pjehe, konj ili auto je samo varijacija na temu.tempuser wrote: ↑14/02/2021 11:07Nećemo pretjerivati, ali kad smo kod grijanja, bez hrane, vode i oržavanja tjel. temperature tj grijanja nema života. E, sad da li je to krzno, pećina, vatra, cent. grijanje itd su varijacije na temu...
Ja ću opet ponoviti, onaj ko finansijski ne može podnijeti da ima auto itekako može živjeti bez auta... Druga su stvari oni koji lažu i sebe i druge da mogu imati auto, pa to plaćaju prije svega načinom života i uslovima u kojim žive. Takvi će se prepoznati sami, a u državi u kojoj je 500k nezaposlenih i u kojoj su dvje prosjećne plate 1870 KM, a potrošačka pkorpa 2050 KM, takvih čisto matematički mora biti jako puno.
Kazem i ja, ko finacijski ne moze podnjeti da ima struju i grijanje treba da to odjavi. Ljudi se lazu da mogu imati centralno, a ne mogu potrosacku korpu poklopiti.
Inace potrosacka korpa ima stavku prevoz, sa nekih 160 KM mjesecno.
-
tempuser
#144 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Ja znam kooiko hoćeš koji ne plaćaju komunalije koje im ne mogu isključiti, a imaju auto.madner wrote: ↑14/02/2021 14:27Pa bez pokreta nema skupljana hrane, da li je to pjehe, konj ili auto je samo varijacija na temu.tempuser wrote: ↑14/02/2021 11:07Nećemo pretjerivati, ali kad smo kod grijanja, bez hrane, vode i oržavanja tjel. temperature tj grijanja nema života. E, sad da li je to krzno, pećina, vatra, cent. grijanje itd su varijacije na temu...
Kazem i ja, ko finacijski ne moze podnjeti da ima struju i grijanje treba da to odjavi. Ljudi se lazu da mogu imati centralno, a ne mogu potrosacku korpu poklopiti.
U BiH imaš 3,51 miliona stanovnika, a cca 950k privatnih putničkih vozila, što znači da u prosjeku svaka četvoeročlana porodica ima jedan auto
Kad se zna da 20% stanovništva živi ispod granice siromaštva, onda sam zaključi da li je moguće da svako ko ima auto istovremeno može realno finansijski da to podnese.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#145 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Najvise mrzim kad se zimi auto ne pali 3 dana onda ga beze moram vozat po naselju
-
artur morgan
#146 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Ni blizu ....tempuser wrote: ↑14/02/2021 15:25
Ja znam kooiko hoćeš koji ne plaćaju komunalije koje im ne mogu isključiti, a imaju auto.
U BiH imaš 3,51 miliona stanovnika, a cca 950k privatnih putničkih vozila, što znači da u prosjeku svaka četvoeročlana porodica ima jedan auto
Kad se zna da 20% stanovništva živi ispod granice siromaštva, onda sam zaključi da li je moguće da svako ko ima auto istovremeno može realno finansijski da to podnese.
- Rockefeller
#147 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
2.8 u vrh glave.
-
repetitor2
#148 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
A cudan mi je taj fenomen auta i nekih ljudi kod nas, sreo sam dva slucaja na poslu koja su me bas ostavila bez rijeci.tempuser wrote: ↑14/02/2021 11:07Nećemo pretjerivati, ali kad smo kod grijanja, bez hrane, vode i oržavanja tjel. temperature tj grijanja nema života. E, sad da li je to krzno, pećina, vatra, cent. grijanje itd su varijacije na temu...
Prvi je kupio neki audi trojku, prosle godine ga farbao dva puta...a dobije plate nekih 50-tak KM jer mu je sve ostalo u dugovima kroz razne fondove u firmi, banke i tako to a sve je to skrsio na auto...lijepi po njemu neke naljepnice, mijenja sjedista zajebava se...i sad prica kako se dogovorio sa zenom da tog audija ostave za tuning a da kupe nekog Pola do 4-5k za posla i tako to...zena mu cvaka haman kao i on
Drugi slucaj, lik je dosao do nekih 20 000 KM kroz nasljedstvo i dolazi meni prica kao za te pare mislio prvo renovirati kucu, ali jebes kucu kakvo bi auto mogao uzeti, kao mogao bi se protegnuti do 25 000...za onih 5k dodatnih ce podici kredit...reko nemoj mene pitati ziv bio
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#149 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Ni ja to ne kontam
Toliko brige nervoze oko auta
Jos 2 imati hahah
Toliko brige nervoze oko auta
Jos 2 imati hahah
- madner
#150 Re: Mozes li zivjeti bez auta?
Pa vidis da nije realno ni da svi imaju struju i grijanje, ali ljudi navikli pa ih tesko odvici.tempuser wrote: ↑14/02/2021 15:25Ja znam kooiko hoćeš koji ne plaćaju komunalije koje im ne mogu isključiti, a imaju auto.madner wrote: ↑14/02/2021 14:27Pa bez pokreta nema skupljana hrane, da li je to pjehe, konj ili auto je samo varijacija na temu.tempuser wrote: ↑14/02/2021 11:07
Nećemo pretjerivati, ali kad smo kod grijanja, bez hrane, vode i oržavanja tjel. temperature tj grijanja nema života. E, sad da li je to krzno, pećina, vatra, cent. grijanje itd su varijacije na temu...
Nista ti ne kaze sto je ovo na spisku potrosacke korpe?