romim wrote: ↑13/02/2021 14:30
@piplica
Na sta spade kuca

Ostade sam da branis temu
@zippoo87
Ti rece grijes oko 65m2?
Nije to bas kvadratura kuce, nego jednog sprata.
Ne znam kakva ti je izolacija ali za tih 1000 - 1500km se mozes grijati na pelet bez problema.
Mozes i sa dvije inverter klime za jos manje pare.
Ali sve zavisi naravno od izolacije kakva je.
Tek zima upolovila a ti na rezervi
Drug,napisao sam da je kuca a da grijem sprat.
Imaju veliki prozori u sobi,preko cijelog zida skoro i tu su najveci gubitci ali opet mi je ovo prebrzo potrosilo.
Ne znam kakav je kvalitet plina,kupio sam od firme Istrabenz...tamo su negdje oko Sarajeva .
Imam druga,on grije otprilike kvadraturu kao i ja,ali je stan...neka manja zgradica,sa 3-4 stana i on kaze da mu sezona max bude 1300 KM...ali to su sve odokativne mjere.
Ono sto mene brine je da mi gdje ne pusta a ne mogu sada bas provjeravati spojeve,ali cu svakako to uraditi prvom prilikom cim napunim opet i cim ovaj minus predje u plus...dakle slijedece sedmice.
Ono sto svi savjetuju sa kolicinom plina u cisterni je da nije pozeljno da spada ispod 1/3...zbog pritiska i ledjenja ili sta vec bude sa plinom na niskim temperaturama.
Tako da sam sada nasuo za probu 1300 litara a kostalo je 1000 KM i to mi je bila referenca da vidim hoce li moci izgurati ali ocito nece.
Sto se tice investicije,kada sam radio...najjeftinija opcija je bila ovo na plin...jer je pec na pelet,ona kvalitetnija 4800 KM a pec za plin sa svim onim dodacima i ventilima i preinakama oko 2000 KM ugrubo.
I moram reci da je komocija nevidjena...nastimas temperature na termostatu i to je to...samo grije,pali,gasi i sve...dakle sto se komocije tice,mozda kao sa klimom u koga radi 24 sata...e tako i ovo... tri ipo mjeseca nisam pipnuo nista oko grijanja...jednom nastimao termostat i zadao mu temperature i to je to.
I to se placa a ne samo energent.
E sada,neko spomenu i klime...klime nisu opcija,jer ce se u buducnosti grijati i sprat kuce...tako da je sve pripremljeno i za sprat...