pa logiko i hifa koristi tudje govno nema šejka od Puracica i izvora nafte tamo
bolje koristiti original tj inu i gazprom nego tesanjske varalice
Moderator: anex
pa logiko i hifa koristi tudje govno nema šejka od Puracica i izvora nafte tamo
opet ograničenim valja ponavljat, već nekoliko putaNike af1 white wrote: ↑12/02/2021 08:04pa logiko i hifa koristi tudje govno nema šejka od Puracica i izvora nafte tamo
bolje koristiti original tj inu i gazprom nego tesanjske varalice
Ino pivari koje si naveo su neminovnost u svakoj zemlju na svijetu, ja ne govorim o tome, govorim da Sarajevsko, tuzlansko i ostala naša piva nemaju ni približan marketink kao npr. Laško, Karlovačko, ožujsko, Lav ... ti budžeti su itekako uporedivi. Neka Sarajevsko plati reklamu na HRT-u ili RTS-u, sta je problem u tome? najlakse je kukati, a ne ulagati ništa i čekati sve. Naši proizvodžači ne ulažu u marketing ni 10% od onoga što bi trebali. Koju reklamu za vodu vidiš u medijima - 90% je to Jana. Nema to veze da li Hr ili Srbija hoće ili neće naše proizvode, napraviš kampanju marketing uložiš koji milion i imaš tržište.detroit-mercy wrote: ↑11/02/2021 22:51Onda nemoj ni da se bodes sa Heinikenom ili Carlsbergom u njihovom dvoristu. Sarajevska, Tuzlanska ili bilo koja druga pivara u BiH je fakticki nivo craft pivara po svijetu i kao takve treba da se poziciniraju na trzistu. Nase pivo je specijalno, zbog A, B i C i na tome gradis svoju strategiju a ne da konkurises Carlsbergu pozicionirajuci svoj proizvod u isti kos sa njima.drndalo wrote: ↑11/02/2021 22:37Evo ja cu sa primjerom kojeg znam. Kum mi je dugo bio jedan od direkrora jedne domace pivare, pa znam neke stvari. Prvo je da su domaci pivari prilicno dobro saradjivali u borbi protiv uvoznih, naravno u granicama moguceg. Dok je Sarovic bio ministar trgovine, uspjeli su ubaciti akcize na uvozne pive, koje su redom iz velikih multi kompanija, da budu 5 pf. skuplje nego domace, koje su male... To im je dosta pomoglo.komercionala wrote: ↑10/02/2021 21:56 Ovaj Kapo govori ono sto svi manje vise znaju. A niko da ga pita kako smo dosli do ovih cifara? Sve vrijeme je prica da mi mozemo sve svoje proizvesti ali da nas ubi uvoz. Zasto domaci proizvod ne plati bolju poziciju na polici? Zasto ne napravi bolju reklamu koja ljudima iz frizidera iskace? Zasto se ne okrenemo izvozu ako mozemo proizvesti? Sve se nesto od drzave ocekuje a ta vremena su prosla. Sad imas globalno trziste prljavu igru pa kako se ko snadje. Trzni centri su pregazili male piljare, zasto ocekivati od drzave da zastiti male mljekare i poljoprivrednike kad ih veliki proizvodjaci gaze? Gledam da kupujem domace licno ali realnost treba prihvatiti. Svi mi volimo reci da su nasa djeca najbolja ali kad ih pustimo u vatru realnost nas satra.
Marketing? Zamisli koliko Haineken, Carlsberg i Molson Coors mogu potrositi para na reklamu...? Ja ti kazem da na nasim prostorima imaju marketnske budzete barem 10-20x od svake nase pivare i to kad se zajebaju... Za to vrijeme uvoz nase pive u neke okolne drzave ne ide, iako je “slobodan”, jer ne priznaju nase laboratorije, pa uzmu uzorke i kamion bi trebao cekati sa tovarom 5-8 dana na granicnom prelazu, dok njihova lab. ne potvrdi ispravnost. Ko ima vremena da mu kamion sa vozacem lezi na granici 5 dana i noci...? Za to isto vrijeme kamion sa pivom u obrnutom smjeru, od bilo koje mega svjetske pivare, na ulasku u BiH trosi 6 min. na carinsku evidenciju uvoza...
sličan se sličnom radujeKiki_Musampa wrote: ↑12/02/2021 08:47Mojne mi Tuzle paša moj,svugdje ima budalapa logiko mojo hifa nabavlja sve iz panceva naftu i ulje sto pakuju sta mislis to da hamdija u tesnju pakuje njihova ulja hahahahah![]()
a sto nisi tako pricao o srbima i dodiku dok si reklamirao modricina ulja je li licemjeru
i zato volim sto zivis u Tuzli u kojoj toliko vlada SDP da ti pada uvijek mrak na oci
i haj sad jednu tabelu u boji za raju![]()
![]()
Prije nekoliko mjeseci dodje švabo u Jelah,i htjede firmu otvoriti. Kad je čuo kolika je plata,sračunao da može komotno duplo davati. Braća mumini ga pozvaše na razgovor,i zaprijetiše da plata ne smije biti veća nego kod ostalih gazda. Pobježe švabo iz zemlje dobrih mumina,gdje gazdin vozni park košta više nego godišnja plata svih uposlenih....
Nisu budzeti uporedivi, jer su sve glavne pivare iz okoline dio neke od ove 3 grupacije. Ili mislis da Niksicka pivara ima marketing odredjen samo zaradom pivare u Niksicu?komercionala wrote: ↑12/02/2021 10:02Ino pivari koje si naveo su neminovnost u svakoj zemlju na svijetu, ja ne govorim o tome, govorim da Sarajevsko, tuzlansko i ostala naša piva nemaju ni približan marketink kao npr. Laško, Karlovačko, ožujsko, Lav ... ti budžeti su itekako uporedivi. Neka Sarajevsko plati reklamu na HRT-u ili RTS-u, sta je problem u tome? najlakse je kukati, a ne ulagati ništa i čekati sve. Naši proizvodžači ne ulažu u marketing ni 10% od onoga što bi trebali. Koju reklamu za vodu vidiš u medijima - 90% je to Jana. Nema to veze da li Hr ili Srbija hoće ili neće naše proizvode, napraviš kampanju marketing uložiš koji milion i imaš tržište.detroit-mercy wrote: ↑11/02/2021 22:51Onda nemoj ni da se bodes sa Heinikenom ili Carlsbergom u njihovom dvoristu. Sarajevska, Tuzlanska ili bilo koja druga pivara u BiH je fakticki nivo craft pivara po svijetu i kao takve treba da se poziciniraju na trzistu. Nase pivo je specijalno, zbog A, B i C i na tome gradis svoju strategiju a ne da konkurises Carlsbergu pozicionirajuci svoj proizvod u isti kos sa njima.drndalo wrote: ↑11/02/2021 22:37
Evo ja cu sa primjerom kojeg znam. Kum mi je dugo bio jedan od direkrora jedne domace pivare, pa znam neke stvari. Prvo je da su domaci pivari prilicno dobro saradjivali u borbi protiv uvoznih, naravno u granicama moguceg. Dok je Sarovic bio ministar trgovine, uspjeli su ubaciti akcize na uvozne pive, koje su redom iz velikih multi kompanija, da budu 5 pf. skuplje nego domace, koje su male... To im je dosta pomoglo.
Marketing? Zamisli koliko Haineken, Carlsberg i Molson Coors mogu potrositi para na reklamu...? Ja ti kazem da na nasim prostorima imaju marketnske budzete barem 10-20x od svake nase pivare i to kad se zajebaju... Za to vrijeme uvoz nase pive u neke okolne drzave ne ide, iako je “slobodan”, jer ne priznaju nase laboratorije, pa uzmu uzorke i kamion bi trebao cekati sa tovarom 5-8 dana na granicnom prelazu, dok njihova lab. ne potvrdi ispravnost. Ko ima vremena da mu kamion sa vozacem lezi na granici 5 dana i noci...? Za to isto vrijeme kamion sa pivom u obrnutom smjeru, od bilo koje mega svjetske pivare, na ulasku u BiH trosi 6 min. na carinsku evidenciju uvoza...
A kad si se probudio, noge ti otkrivene?Matrix_ wrote: ↑12/02/2021 10:19sličan se sličnom radujeKiki_Musampa wrote: ↑12/02/2021 08:47Mojne mi Tuzle paša moj,svugdje ima budalapa logiko mojo hifa nabavlja sve iz panceva naftu i ulje sto pakuju sta mislis to da hamdija u tesnju pakuje njihova ulja hahahahah![]()
a sto nisi tako pricao o srbima i dodiku dok si reklamirao modricina ulja je li licemjeru
i zato volim sto zivis u Tuzli u kojoj toliko vlada SDP da ti pada uvijek mrak na oci
i haj sad jednu tabelu u boji za raju![]()
![]()
Prije nekoliko mjeseci dodje švabo u Jelah,i htjede firmu otvoriti. Kad je čuo kolika je plata,sračunao da može komotno duplo davati. Braća mumini ga pozvaše na razgovor,i zaprijetiše da plata ne smije biti veća nego kod ostalih gazda. Pobježe švabo iz zemlje dobrih mumina,gdje gazdin vozni park košta više nego godišnja plata svih uposlenih....
i odoše kod tuzlanskih jugokomunjara i džasmina, jel?
u zemlju jezera, fontana, kružnih tokova i ležećih policajaca
sve investicije su debilčine komunističke rastjerale jer još te u glavi mentalni sklop socijalizma koji s mrko gleda na sve "privatno"
Tešanj uz Gradačac je primjer procvata privatnih i jaskih kompanija koje ustvari i nose bh ekonomiju
drndalo wrote: ↑12/02/2021 10:35A kad si se probudio, noge ti otkrivene?Matrix_ wrote: ↑12/02/2021 10:19sličan se sličnom radujeKiki_Musampa wrote: ↑12/02/2021 08:47
Mojne mi Tuzle paša moj,svugdje ima budala![]()
i odoše kod tuzlanskih jugokomunjara i džasmina, jel?
u zemlju jezera, fontana, kružnih tokova i ležećih policajaca
sve investicije su debilčine komunističke rastjerale jer još te u glavi mentalni sklop socijalizma koji s mrko gleda na sve "privatno"
Tešanj uz Gradačac je primjer procvata privatnih i jaskih kompanija koje ustvari i nose bh ekonomiju

jes jes gigant koji sam sebi puca u nogu sa milion vrsta zacina,supa,kafa,slastica a 90% toga smece od bazara koji im je propao do pekara po Sarajevu jedina firma kojoj su lanci pekara propaliMatrix_ wrote: ↑12/02/2021 10:59 ovo sam zaboravio navesti a kao klasičan primjer pogubnosti jugokomunjara
ispred nosa im tuzlansku solanu kupio AS Holding iz Tešnja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kompanija koja je neka vrsta bosanskog giganta po uzoru na hrvatski Agrokor
a džasmin i jugokomunjare nek svršavaju na jezera, fontane, kružne tokove i ležeče policjace, dok se pametniji ljudi bave biznisom
uz AS Holding tuzlanska so osvanu i na policama u Švabiji, alal imm vjera![]()
![]()
![]()
jok ti imas upravo o klasu i sprindu govorim
Jedini koji redovno sebi puca u koljena si ti sam... To je tzv. samopropucanjizam smjer u ekonomiji...Matrix_ wrote: ↑12/02/2021 10:59 ovo sam zaboravio navesti a kao klasičan primjer pogubnosti jugokomunjara
ispred nosa im tuzlansku solanu kupio AS Holding iz Tešnja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a džasmin i jugokomunjare nek svršavaju na jezera, fontane, kružne tokove i ležeče policjace, dok se pametniji ljudi bave biznisom
![]()
![]()
kakav manja marginalna pekara u sarajevu mlinar i finefood ubise posao posebno finefood
ne shvataš poentu, sasvim očekivanoNike af1 white wrote: ↑12/02/2021 14:43kakav manja marginalna pekara u sarajevu mlinar i finefood ubise posao posebno finefood![]()
![]()
as grupa - skupa nesposobnih debila koji ne znaju napraviti cokoladu pa na policama prodavnica truhne vispakovo smece
haj budi iskren i reci koje si nacionalnosti i odakle sidrndalo wrote: ↑12/02/2021 14:32Jedini koji redovno sebi puca u koljena si ti sam... To je tzv. samopropucanjizam smjer u ekonomiji...Matrix_ wrote: ↑12/02/2021 10:59 ovo sam zaboravio navesti a kao klasičan primjer pogubnosti jugokomunjara
![]()
![]()
Da nisu oni malo previse prekopirali Agrokor?

Pa dobro sad, Karlovacko je dio Carlsberg grupacije i kao dio sistema naravno da ima veci marketinski budzet/uticaj.komercionala wrote: ↑12/02/2021 10:02Ino pivari koje si naveo su neminovnost u svakoj zemlju na svijetu, ja ne govorim o tome, govorim da Sarajevsko, tuzlansko i ostala naša piva nemaju ni približan marketink kao npr. Laško, Karlovačko, ožujsko, Lav ... ti budžeti su itekako uporedivi. Neka Sarajevsko plati reklamu na HRT-u ili RTS-u, sta je problem u tome? najlakse je kukati, a ne ulagati ništa i čekati sve. Naši proizvodžači ne ulažu u marketing ni 10% od onoga što bi trebali. Koju reklamu za vodu vidiš u medijima - 90% je to Jana. Nema to veze da li Hr ili Srbija hoće ili neće naše proizvode, napraviš kampanju marketing uložiš koji milion i imaš tržište.detroit-mercy wrote: ↑11/02/2021 22:51Onda nemoj ni da se bodes sa Heinikenom ili Carlsbergom u njihovom dvoristu. Sarajevska, Tuzlanska ili bilo koja druga pivara u BiH je fakticki nivo craft pivara po svijetu i kao takve treba da se poziciniraju na trzistu. Nase pivo je specijalno, zbog A, B i C i na tome gradis svoju strategiju a ne da konkurises Carlsbergu pozicionirajuci svoj proizvod u isti kos sa njima.drndalo wrote: ↑11/02/2021 22:37
Evo ja cu sa primjerom kojeg znam. Kum mi je dugo bio jedan od direkrora jedne domace pivare, pa znam neke stvari. Prvo je da su domaci pivari prilicno dobro saradjivali u borbi protiv uvoznih, naravno u granicama moguceg. Dok je Sarovic bio ministar trgovine, uspjeli su ubaciti akcize na uvozne pive, koje su redom iz velikih multi kompanija, da budu 5 pf. skuplje nego domace, koje su male... To im je dosta pomoglo.
Hos ti opet po novi nickMatrix_ wrote: ↑12/02/2021 15:10haj budi iskren i reci koje si nacionalnosti i odakle sidrndalo wrote: ↑12/02/2021 14:32Jedini koji redovno sebi puca u koljena si ti sam... To je tzv. samopropucanjizam smjer u ekonomiji...Matrix_ wrote: ↑12/02/2021 10:59 ovo sam zaboravio navesti a kao klasičan primjer pogubnosti jugokomunjara
![]()
![]()
Da nisu oni malo previse prekopirali Agrokor?
da sam načisto s tobom
Koji Svabo?Kiki_Musampa wrote: ↑12/02/2021 08:47 Prije nekoliko mjeseci dodje švabo u Jelah,i htjede firmu otvoriti. Kad je čuo kolika je plata,sračunao da može komotno duplo davati. Braća mumini ga pozvaše na razgovor,i zaprijetiše da plata ne smije biti veća nego kod ostalih gazda. Pobježe švabo iz zemlje dobrih mumina,gdje gazdin vozni park košta više nego godišnja plata svih uposlenih....
Stvarno nije isto, poslije hife mi kola trzaju, a poslije gazproma ne.Matrix_ wrote: ↑12/02/2021 08:14 opet ograničenim valja ponavljat, već nekoliko puta
naravno da mora kupovat negdje drugo, jer nema domaće rafinerija, prosrski separatisti se dograbili
ali nije isto kupit gorivo direktno na gaspromu i kod Hife, podaci sa gornje tabele na to VRLO JASNO ukazuju
a sad opet ponavljaj TI svoje gluposti ili neki novi stručnjak, ja se više neću vriti ukrug
stid te reći da si srbn ili hrvat