Nasilje nad zenama u BiH
-
NelsonM
#1 Nasilje nad zenama u BiH
Prije nekoliko godina sam otisla van drzave, najvise zbog politicke situacije, ali sam se donedavno planirala vratiti. Sada kada planiram svoju porodicu iskreno sve vise razmisljam da mi je najveca nocna mora da ako budem imala kcerke odrastaju na Balkanu. Ja sam odrasla u obrazovanoj porodici gdje me je tata drzao kao malo vode na dlanu, pretpostavljam jer je odrastao u porodici sa jakim i uspjesnim zenama. Nikad me niko u porodici nije pitao da li se planiram udati, radjati djecu, pricao o mom bioloskom satu, vec su nas ucili da je to nesto privatno i da je jako primitivno pitati nekoga te stvari. Ali gledajuci sta se desava mojim drugaricama u porodicama (od toga da im za razvod porodica prijeti odricanjem, da smatraju da je normalno da odbiju promociju da ne bi imale visu platu od muza
) ili jos gore citajuci o ovim ubistvima, te komentarima gdje se to opravdava, imam osjecaj da cemo uskoro postati Pakistan, gdje je normalno da se zena zapali, bicuje, ili joj se baci kiselina u lice. Interesuje me da li je ovaj porast nasilja neki novi trend ili sam ja zivjela u oblacima. I jedno pitanje za mlade zene koje imaju sinove, kako ucite sinove da postuju zene, jer koliko god krivice bile na muskarcima, postoji neki bolestan odnos izmedju sinova i majki kod nas, za koji se nadam da postoji neki lijek.
- bandit_mo
#2 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Pozdrav.NelsonM wrote: ↑11/02/2021 13:49 Prije nekoliko godina sam otisla van drzave, najvise zbog politicke situacije, ali sam se donedavno planirala vratiti. Sada kada planiram svoju porodicu iskreno sve vise razmisljam da mi je najveca nocna mora da ako budem imala kcerke odrastaju na Balkanu. Ja sam odrasla u obrazovanoj porodici gdje me je tata drzao kao malo vode na dlanu, pretpostavljam jer je odrastao u porodici sa jakim i uspjesnim zenama. Nikad me niko u porodici nije pitao da li se planiram udati, radjati djecu, pricao o mom bioloskom satu, vec su nas ucili da je to nesto privatno i da je jako primitivno pitati nekoga te stvari. Ali gledajuci sta se desava mojim drugaricama u porodicama (od toga da im za razvod porodica prijeti odricanjem, da smatraju da je normalno da odbiju promociju da ne bi imale visu platu od muza) ili jos gore citajuci o ovim ubistvima, te komentarima gdje se to opravdava, imam osjecaj da cemo uskoro postati Pakistan, gdje je normalno da se zena zapali, bicuje, ili joj se baci kiselina u lice. Interesuje me da li je ovaj porast nasilja neki novi trend ili sam ja zivjela u oblacima. I jedno pitanje za mlade zene koje imaju sinove, kako ucite sinove da postuju zene, jer koliko god krivice bile na muskarcima, postoji neki bolestan odnos izmedju sinova i majki kod nas, za koji se nadam da postoji neki lijek.
Teško je reći da li je nasilje nad ženaam u porastu ili se samo sad više prijavljuje i mediji lakše prenose. Napamet bih rekla da nije u porastu nego lakše dospje u oči javnosti. Ako tko ima brojke i statistiku, neka me ispravi.
Imam sina. Ne učim sina da poštuje žene, nego sva živa bića pa sukladno tomu, uči se poštovanju žena. A najvažnije od svega jest da uči na primjeru mog muža i mene, što znači poštivanje žene. Jer džaba ja pričam, ako primam plkjuske pred djetetom..
Konzervatizam i dalje vlada, religija nikad jača, barem deklarativno, nacio fašističke priče i dalje vladaju...Ja za svog sina gledam poslati ga van na studije.
-
nina9399
#3 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Iskreno, da sam na tvom mjestu, ne bih se vracala.NelsonM wrote: ↑11/02/2021 13:49 Prije nekoliko godina sam otisla van drzave, najvise zbog politicke situacije, ali sam se donedavno planirala vratiti. Sada kada planiram svoju porodicu iskreno sve vise razmisljam da mi je najveca nocna mora da ako budem imala kcerke odrastaju na Balkanu. Ja sam odrasla u obrazovanoj porodici gdje me je tata drzao kao malo vode na dlanu, pretpostavljam jer je odrastao u porodici sa jakim i uspjesnim zenama. Nikad me niko u porodici nije pitao da li se planiram udati, radjati djecu, pricao o mom bioloskom satu, vec su nas ucili da je to nesto privatno i da je jako primitivno pitati nekoga te stvari. Ali gledajuci sta se desava mojim drugaricama u porodicama (od toga da im za razvod porodica prijeti odricanjem, da smatraju da je normalno da odbiju promociju da ne bi imale visu platu od muza) ili jos gore citajuci o ovim ubistvima, te komentarima gdje se to opravdava, imam osjecaj da cemo uskoro postati Pakistan, gdje je normalno da se zena zapali, bicuje, ili joj se baci kiselina u lice. Interesuje me da li je ovaj porast nasilja neki novi trend ili sam ja zivjela u oblacima. I jedno pitanje za mlade zene koje imaju sinove, kako ucite sinove da postuju zene, jer koliko god krivice bile na muskarcima, postoji neki bolestan odnos izmedju sinova i majki kod nas, za koji se nadam da postoji neki lijek.
Upravo zbog djeteta, zbog kceri, ali i zbog tebe same. Nasilja je ovdje oduvijek bilo, posebno prema zenama, sada samo lakse dospije u oci javnosti. No i od toga nema puno koristi jer ce se za nasilje (i spolno zlostavljanje, sto je naravno takodjer nasilje) nad zenom uvijek naci opravdanje, vrlo cesto i od samih zena, a institucije ce uciniti vrlo malo ili nista da nasilje sprijeci. Osim toga, u BiH ce se uvijek dati prednost muskarcu primjerice pri zaposlenju dok ce zenu prije otpustiti jer se od zene i dalje ocekuju i da presuti i da se povinuje, ali i da se posveti porodici.
Vidjet ces po komentarima uostalom kakav je stav drustva. Nadam se doduse da neces i da ce komentari biti pretezno pozitivni, no ipak obrati paznju i na evtl. negativne. I dobro obrati paznju. BiH je toksicno i opasno drustvo, nesigurno i ne samo po pitanju nasilja nad zenama.
I molim te, ne dovodi dijete ovamo, barem ne jos neko vrijeme.
-
NelsonM
#4 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Kad sam citala one komentare sto opravdavaju onog muskarca sto je ubio zenu neki dan jer ga je kao varala. I svi podrzavaju, pola komentara nju osudjuje. iskreno bas me briga da ja imala 10ero djece sa 10 muskaraca, ne vidim i dalje koje je opravdanje za ubiti nekoga, ne znam koliko je tesko ljudima prihvatiti da neko ne zeli biti s tobom i cao. Plus oni komentari kad god je neka prica o migrantima, kako oni zele zastiti zene i djecu, a sto ne stite od nasih muskaraca nikoga.nina9399 wrote: ↑11/02/2021 14:17Iskreno, da sam na tvom mjestu, ne bih se vracala.NelsonM wrote: ↑11/02/2021 13:49 Prije nekoliko godina sam otisla van drzave, najvise zbog politicke situacije, ali sam se donedavno planirala vratiti. Sada kada planiram svoju porodicu iskreno sve vise razmisljam da mi je najveca nocna mora da ako budem imala kcerke odrastaju na Balkanu. Ja sam odrasla u obrazovanoj porodici gdje me je tata drzao kao malo vode na dlanu, pretpostavljam jer je odrastao u porodici sa jakim i uspjesnim zenama. Nikad me niko u porodici nije pitao da li se planiram udati, radjati djecu, pricao o mom bioloskom satu, vec su nas ucili da je to nesto privatno i da je jako primitivno pitati nekoga te stvari. Ali gledajuci sta se desava mojim drugaricama u porodicama (od toga da im za razvod porodica prijeti odricanjem, da smatraju da je normalno da odbiju promociju da ne bi imale visu platu od muza) ili jos gore citajuci o ovim ubistvima, te komentarima gdje se to opravdava, imam osjecaj da cemo uskoro postati Pakistan, gdje je normalno da se zena zapali, bicuje, ili joj se baci kiselina u lice. Interesuje me da li je ovaj porast nasilja neki novi trend ili sam ja zivjela u oblacima. I jedno pitanje za mlade zene koje imaju sinove, kako ucite sinove da postuju zene, jer koliko god krivice bile na muskarcima, postoji neki bolestan odnos izmedju sinova i majki kod nas, za koji se nadam da postoji neki lijek.
Upravo zbog djeteta, zbog kceri, ali i zbog tebe same. Nasilja je ovdje oduvijek bilo, posebno prema zenama, sada samo lakse dospije u oci javnosti. No i od toga nema puno koristi jer ce se za nasilje (i spolno zlostavljanje, sto je naravno takodjer nasilje) nad zenom uvijek naci opravdanje, vrlo cesto i od samih zena, a institucije ce uciniti vrlo malo ili nista da nasilje sprijeci. Osim toga, u BiH ce se uvijek dati prednost muskarcu primjerice pri zaposlenju dok ce zenu prije otpustiti jer se od zene i dalje ocekuju i da presuti i da se povinuje, ali i da se posveti porodici.
Vidjet ces po komentarima uostalom kakav je stav drustva. Nadam se doduse da neces i da ce komentari biti pretezno pozitivni, no ipak obrati paznju i na evtl. negativne. I dobro obrati paznju. BiH je toksicno i opasno drustvo, nesigurno i ne samo po pitanju nasilja nad zenama.
-
neko_sa_strane
#5 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Mi smo primitivno društvo. Prije skoro sedam dana na povratku u Sarajevo vozač autobusa djetetu od nekih pet godina kaže da će njen mlađi brat kada ojača i naraste nju tući. Velika većina stanovništva je nažalost vrlo primitivnih shvatanja i zatucanog mentalnog sklopa, nije sklona normalnom komuniciranju s drugima.
-
nina9399
#6 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Da, apsolutno, to ubistvo u Buzimu je jasan pokazatelj. Ali koje god da se desi ili sta god da se desi, prvo pitanje je kod puno njih - a sta je ona to uradila (da ga izazove jel').NelsonM wrote: ↑11/02/2021 14:32Kad sam citala one komentare sto opravdavaju onog muskarca sto je ubio zenu neki dan jer ga je kao varala. I svi podrzavaju, pola komentara nju osudjuje. iskreno bas me briga da ja imala 10ero djece sa 10 muskaraca, ne vidim i dalje koje je opravdanje za ubiti nekoga, ne znam koliko je tesko ljudima prihvatiti da neko ne zeli biti s tobom i cao. Plus oni komentari kad god je neka prica o migrantima, kako oni zele zastiti zene i djecu, a sto ne stite od nasih muskaraca nikoga.nina9399 wrote: ↑11/02/2021 14:17Iskreno, da sam na tvom mjestu, ne bih se vracala.NelsonM wrote: ↑11/02/2021 13:49 Prije nekoliko godina sam otisla van drzave, najvise zbog politicke situacije, ali sam se donedavno planirala vratiti. Sada kada planiram svoju porodicu iskreno sve vise razmisljam da mi je najveca nocna mora da ako budem imala kcerke odrastaju na Balkanu. Ja sam odrasla u obrazovanoj porodici gdje me je tata drzao kao malo vode na dlanu, pretpostavljam jer je odrastao u porodici sa jakim i uspjesnim zenama. Nikad me niko u porodici nije pitao da li se planiram udati, radjati djecu, pricao o mom bioloskom satu, vec su nas ucili da je to nesto privatno i da je jako primitivno pitati nekoga te stvari. Ali gledajuci sta se desava mojim drugaricama u porodicama (od toga da im za razvod porodica prijeti odricanjem, da smatraju da je normalno da odbiju promociju da ne bi imale visu platu od muza) ili jos gore citajuci o ovim ubistvima, te komentarima gdje se to opravdava, imam osjecaj da cemo uskoro postati Pakistan, gdje je normalno da se zena zapali, bicuje, ili joj se baci kiselina u lice. Interesuje me da li je ovaj porast nasilja neki novi trend ili sam ja zivjela u oblacima. I jedno pitanje za mlade zene koje imaju sinove, kako ucite sinove da postuju zene, jer koliko god krivice bile na muskarcima, postoji neki bolestan odnos izmedju sinova i majki kod nas, za koji se nadam da postoji neki lijek.
Ovo za migrante je dobar argument, a odgovor na to je da smatraju vjerovatno da samo ovdasnji muskarci imaju pravo tuci, silovati, zlostavljati (zene) dok takvi napadi nekog drugog ipak idu predaleko (u ocima tih branitelja zenskih vrijednosti). Jer se zene ipak jos uvijek na nekoj razini smatraju svojinom, objektima (u to spada i narativ njezne svetice koja ne smije ukaljati ni svoju ni njihovu cast jer je onda njeno ubistvo, batinanje i zlostavljanje opravdano, i koja treba ispunjavati potrebe muskarca ovdje), a ovdasnji muskarci imaju pravo na njih. Ima tu dakle i animalne teritorijalnosti i rasizma i depersonalizacije cjelokupne skupine, no ima i straha naravno, cesto i opravdanog. Ovo sad u vezi migranata.
- stubrijez
#7 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Sve što si napisala pije vode, međutim ima još jedan bitan momenat... Veliki broj žena se same stavljaju u takvu ulogu, zbog odgoja, mentaliteta isl. nemali broj žena preferira da ostane kod kuće u ulozi domaćice radije već da izabere karijeru, obrazovanje isl. Ne govorim o nekim davnim generacijama.... štaviše, te komentare koje si navela (šta je uradila? ona je kriva? isl) ćeš prije čuti iz usta žene nego muškarca. Nikog ne želim povrijediti već velim da se radi o cijelom mentalnom sklopu raje u globalu ovde...nina9399 wrote: ↑11/02/2021 15:03Da, apsolutno, to ubistvo u Buzimu je jasan pokazatelj. Ali koje god da se desi ili sta god da se desi, prvo pitanje je kod puno njih - a sta je ona to uradila (da ga izazove jel').NelsonM wrote: ↑11/02/2021 14:32Kad sam citala one komentare sto opravdavaju onog muskarca sto je ubio zenu neki dan jer ga je kao varala. I svi podrzavaju, pola komentara nju osudjuje. iskreno bas me briga da ja imala 10ero djece sa 10 muskaraca, ne vidim i dalje koje je opravdanje za ubiti nekoga, ne znam koliko je tesko ljudima prihvatiti da neko ne zeli biti s tobom i cao. Plus oni komentari kad god je neka prica o migrantima, kako oni zele zastiti zene i djecu, a sto ne stite od nasih muskaraca nikoga.nina9399 wrote: ↑11/02/2021 14:17
Iskreno, da sam na tvom mjestu, ne bih se vracala.
Ovo za migrante je dobar argument, a odgovor na to je da smatraju vjerovatno da samo ovdasnji muskarci imaju pravo tuci, silovati, zlostavljati (zene) dok takvi napadi nekog drugog ipak idu predaleko (u ocima tih branitelja zenskih vrijednosti). Jer se zene ipak jos uvijek na nekoj razini smatraju svojinom, objektima (u to spada i narativ njezne svetice koja ne smije ukaljati ni svoju ni njihovu cast jer je onda njeno ubistvo, batinanje i zlostavljanje opravdano, i koja treba ispunjavati potrebe muskarca ovdje), a ovdasnji muskarci imaju pravo na njih. Ima tu dakle i animalne teritorijalnosti i rasizma i depersonalizacije cjelokupne skupine, no ima i straha naravno, cesto i opravdanog. Ovo sad u vezi migranata.
-
moonca
#8 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Zasto ne... pa, koliko Bosanaca zivi vani.. ako je agresivan po prirodi.. bice, bilo gdje da zivi u svijetu...
Last edited by moonca on 11/02/2021 16:23, edited 1 time in total.
-
swanfilter
#9 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Jel ovo MensurM?
I, nikako ne opravdavam taj slucaj iz Buzima, al sami pacijenti ukljuceni. Bila sa jednim, pa drugim, pa se vratila prvom. Djece kao u prici, a da se ne zna ni cija su. 28 godina, a fakticki prosila za novac i hranu. Nije uvijek do ruralne sredine i naseg mentaliteta, kako volite reci. Jedni nisu za biti bracni partner, a tek roditelj ...
I, nikako ne opravdavam taj slucaj iz Buzima, al sami pacijenti ukljuceni. Bila sa jednim, pa drugim, pa se vratila prvom. Djece kao u prici, a da se ne zna ni cija su. 28 godina, a fakticki prosila za novac i hranu. Nije uvijek do ruralne sredine i naseg mentaliteta, kako volite reci. Jedni nisu za biti bracni partner, a tek roditelj ...
- General War
#10 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Nadam se da razumijete engleski posto bas prilicno izgledate sofisticirano, a da se nebi ja zamarao otkud da to muskarac digne ruku na zensko pa i na zapadu, za normalnog muskarca standardi su isti:nina9399 wrote: ↑11/02/2021 15:03Da, apsolutno, to ubistvo u Buzimu je jasan pokazatelj. Ali koje god da se desi ili sta god da se desi, prvo pitanje je kod puno njih - a sta je ona to uradila (da ga izazove jel').NelsonM wrote: ↑11/02/2021 14:32Kad sam citala one komentare sto opravdavaju onog muskarca sto je ubio zenu neki dan jer ga je kao varala. I svi podrzavaju, pola komentara nju osudjuje. iskreno bas me briga da ja imala 10ero djece sa 10 muskaraca, ne vidim i dalje koje je opravdanje za ubiti nekoga, ne znam koliko je tesko ljudima prihvatiti da neko ne zeli biti s tobom i cao. Plus oni komentari kad god je neka prica o migrantima, kako oni zele zastiti zene i djecu, a sto ne stite od nasih muskaraca nikoga.nina9399 wrote: ↑11/02/2021 14:17
Iskreno, da sam na tvom mjestu, ne bih se vracala.
- muha_sa
#11 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Bježite odavLe--ovdje sve zlostavljac do zlostavljaca. Cim udjete u stan slijedi vam šaka u nos jal u bubrege-da se zna ko je gazda u kuci.
Ne mogu da vjerujeeeeeeeeeeeeeemmmmmmmmmmmmmmmmmm
Ne mogu da vjerujeeeeeeeeeeeeeemmmmmmmmmmmmmmmmmm
-
nina9399
#12 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Ja se slazem apsolutno da su zene velik dio problema, od definiranja svoje uloge u drustvu, pa do shvatanja svoje vrijednosti ili shvatanja pojma braka, musko-zenskih odnosa, tretiranja zena u drustvu, opcenito i pojma i zene i zenskog spola i zenstvenosti i napokon, odnosa prema drugim zenama.stubrijez wrote: ↑11/02/2021 16:14
Sve što si napisala pije vode, međutim ima još jedan bitan momenat... Veliki broj žena se same stavljaju u takvu ulogu, zbog odgoja, mentaliteta isl. nemali broj žena preferira da ostane kod kuće u ulozi domaćice radije već da izabere karijeru, obrazovanje isl. Ne govorim o nekim davnim generacijama.... štaviše, te komentare koje si navela (šta je uradila? ona je kriva? isl) ćeš prije čuti iz usta žene nego muškarca. Nikog ne želim povrijediti već velim da se radi o cijelom mentalnom sklopu raje u globalu ovde...
Jako je tu zastupljen Stockholmski sindrom, utkan generacijama u mentalni sklop balkanske zene.
I ne zelim ni ja nikoga vrijedjati, zaista je sve vise muskaraca koji odbacuju primitivne predodzbe o drustvu, porodici i zenama, ali i o sebi i koji zele zdravo drustvo i njegove zdrave temelje, dakle ono koje se ne temelji na ugnjetavanju, omalovazavanju, iskoristavanju i zlostavljanju bilo koga, na bilo koji nacin, vec ono koje nose zdrave i ravnopravne jedinke, naprednih shvatanja. No, na zalost, jos je puno i muskaraca i zena koji u takvom drustvu vide opasnost po vlastiti identitet, ali to onda dosta govori o njihovom identitetu.
I nije rjesavanje ovog pitanja nesto sto se moze desiti preko noci, vec je potrebno sistematski i temeljito pristupiti mu i odgajati tako i nasu djecu, a nas same preodgojiti
-
nina9399
#13 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Da je ubijena zena bila najveca prostituka na svijetu, a nije bila prostituka nikako, da se udavala svakog dana za drugog i radjala djecu s njima, da je bila ne znam sto, to ne opravdava njeno ubistvo. Naravno, zivotbi partneri se trebaju birati pomno, ako ne pase, koliko god da je bolno, idi. Ali nemoj jer ti je povrijedjen (muski) ego, ubijati okolo da bi dao oduska svom jel bolu (zbog ega).swanfilter wrote: ↑11/02/2021 16:23 Jel ovo MensurM?
Zato se kod nas jos uvijek simpatizira bolesnik Kuduz i jos se uvijek zayebava sa onim "Po ovakvom vremenu je Kuduz ubio Bademu".
-
nina9399
#14 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Ovo je stvarno dusmanski savjet govoriti nekom sa djetetom i to zenskim da se vrati u ovakvu BiH. A tema pored ove o nerijesenom ubistvu Dzenana Memica, onda ona o u biti nekaznjenom kako treba ubistvu Denisa Mrnjavca, itd.
Radi se ne toliko o agresivnosti balkanskog muskarca jer su oni agresivni i ubijaju i po Njemackoj i Austriji, vec o zastiti zene kroz institucije i mogucnosti zene da se postane neovisna financijski, a i o stigmatiziranju nasilnika od strane drustva, a ne njegovom normaliziranju i glorificiranju.
Mislim, ima toga i tamo, ali takvi ljudi su marginilizirani u vecini.
- muha_sa
#15 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Postavljacica teme ima žensko djetenina9399 wrote: ↑11/02/2021 18:10Ovo je stvarno dusmanski savjet govoriti nekom sa djetetom i to zenskim da se vrati u ovakvu BiH. A tema pored ove o nerijesenom ubistvu Dzenana Memica, onda ona o u biti nekaznjenom kako treba ubistvu Denisa Mrnjavca, itd.
Radi se ne toliko o agresivnosti balkanskog muskarca jer su oni agresivni i ubijaju i po Njemackoj i Austriji, vec o zastiti zene kroz institucije i mogucnosti zene da se postane neovisna financijski, a i o stigmatiziranju nasilnika od strane drustva, a ne njegovom normaliziranju i glorificiranju.
-
nina9399
#16 Re: Nasilje nad zenama u BiH
@muha_sa
a sorry, moja greska, procitala sam "kcerke", pa sam pomislila da ima zensko dijete.
no to ne mijenja moja stav.
a sorry, moja greska, procitala sam "kcerke", pa sam pomislila da ima zensko dijete.
no to ne mijenja moja stav.
- muha_sa
#17 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Tako je meni moja žena kad je tek zatrudnjela pocela kukat na vaznu koja stoji na ormaricu
Pitam je šta joj je
Moradoh odmah uklonit vaznu.
-
nina9399
#18 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Jeste, tacno, banalizirajte realnu opasnost odgajanja djeteta i egzistencije zene u kriminalnom, korumpiranom i nasilnom okruzenju siromasne, neuredjene zemlje primjerom o potencijalnoj (i lako uklonjivoj) opasnosti s vazom.
- muha_sa
#19 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Mi odgajamo cjepanice a ne djecunina9399 wrote: ↑11/02/2021 18:23Jeste, tacno, banalizirajte realnu opasnost odgajanja djeteta i egzistencije zene u kriminalnom, korumpiranom i nasilnom okruzenju siromasne, neuredjene zemlje primjerom o potencijalnoj (i lako uklonjivoj) opasnosti s vazom.
Ako nije tajna--gdje živiš
Ja u Sarajevu cjeli život--tacnije, na Cengic Vili
-
moonca
#20 Re: Nasilje nad zenama u BiH
i tvoj uvod je bio.. malo je reci- nadmen...-nina9399 wrote: ↑11/02/2021 18:10Ovo je stvarno dusmanski savjet govoriti nekom sa djetetom i to zenskim da se vrati u ovakvu BiH. A tema pored ove o nerijesenom ubistvu Dzenana Memica, onda ona o u biti nekaznjenom kako treba ubistvu Denisa Mrnjavca, itd.
Prije nekoliko godina sam otisla van drzave, najvise zbog politicke situacije, ali sam se donedavno planirala vratiti. Sada kada planiram svoju porodicu iskreno sve vise razmisljam da mi je najveca nocna mora da ako budem imala kcerke odrastaju na Balkanu. Ja sam odrasla u obrazovanoj porodici gdje me je tata drzao kao malo vode na dlanu, pretpostavljam jer je odrastao u porodici sa jakim i uspjesnim zenama.
..samo su tvoji -obrazovani, samo je tebe tata - drzao kao malo vode- a sta mislish... je li tvoj tata-- nesto posebno,..ili im jos tata - koji svoju djecu, ne zensku vec i musku - drze na dlanu kao..
.. ma - poslovica kaze...
Sjedi đe si, jer kakav si nisi ni za đe si."
- muha_sa
#21 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Ovdje sve go primitivac do primitivca koji teroriziraju žene i djecu
Svašta u božjoj bašti
Svašta u božjoj bašti
-
NelsonM
#22 Re: Nasilje nad zenama u BiH
Postavljacica teme jos uvijek nema dijete, ali to je neki najblizi plan abd
Mislim covjek ne treba nista planirati, ali sam u toj fazi gdje su mi te neke stvari jako bitne prilikom odabira gdje cu zivjeti, jer dok sam ja zahvalna svojim roditeljima na svemu ( ne zelim ni zamisliti kroz sta su oni i svi koje je rat docekao s malom djecom prolazili) morali su nas drzati pod nekim staklenim zvonom.
Mislim covjek ne treba nista planirati, ali sam u toj fazi gdje su mi te neke stvari jako bitne prilikom odabira gdje cu zivjeti, jer dok sam ja zahvalna svojim roditeljima na svemu ( ne zelim ni zamisliti kroz sta su oni i svi koje je rat docekao s malom djecom prolazili) morali su nas drzati pod nekim staklenim zvonom.
-
NelsonM
#23 Re: Nasilje nad zenama u BiH
niko to ne govori, i moze biti samo da je danas puno bolje nego prije 10,20g samo sad vise stvari izlazi na vidjelo. a sem toga molim te procitaj klixove komentare na bilo koji clanak gdje je neko takvu ubistvo i vidjet ces bar 50% komentara koji odobravaju ili propituju sta je zena uradila da to izazove. e sad mozda su komentatori ono najgore dno naseg drustva, i iskreno se nadam da je to jedan lik sa sto profila, ali ako pocnes citati te stvari ozbiljno se zapita covjek sta i kako dalje.
-
moonca
- muha_sa
#25 Re: Nasilje nad zenama u BiH
NelsonM wrote: ↑11/02/2021 18:39niko to ne govori, i moze biti samo da je danas puno bolje nego prije 10,20g samo sad vise stvari izlazi na vidjelo. a sem toga molim te procitaj klixove komentare na bilo koji clanak gdje je neko takvu ubistvo i vidjet ces bar 50% komentara koji odobravaju ili propituju sta je zena uradila da to izazove. e sad mozda su komentatori ono najgore dno naseg drustva, i iskreno se nadam da je to jedan lik sa sto profila, ali ako pocnes citati te stvari ozbiljno se zapita covjek sta i kako dalje.
Životu se uciš družeci se uživo s ljudima, životu se uci na ulici a ne na nekakvim idiotskim komentarima.
Jednom procitah par komentara-ne sjecam se kakav je clanak bio