Dešavanja u Srbiji

155_mm

#50901 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 155_mm »

vjerovati da ce ove granice na balkanu ostati do kraja svijeta je najvece moguce asistiranje neprijateljima. tako su neki vjerovali da je SFRJ vjecna pa se (ne)probudise u masovnoj grobnici.
General War

#50902 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by General War »

155_mm wrote: 10/02/2021 21:39 @Evenine

u srbiji se mnogo laže. sudeci po dobrici cosicu uvijek je bilo tako. ali od kad je vucic dosao na vlast to je prevazislo svaku mjeru.
pa u vucicevoj srbiji svakih nekoliko sekundi pogine jedan perač prozora u njujorku.
...pa dobro, i bez Dobrice kod nas Fadil kaze; "BiH je prema nekim parametrima nezaposlenosti ispred pojedinih članica Evropske unije poput Španije i Portugala.Mi imamo manju nezaposlenost od Španije i Grčke. To je činjenica”. :D
155_mm

#50903 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 155_mm »

nije nista novo na ovom forumu da se sva krivica trenutnog stanja u BiH prebacuje bosnjackoj strani.
sandzokan

#50904 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by sandzokan »

Znači bošnjačka republika na potezu Goražde - Bihać... :lol: :-)
155_mm

#50905 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 155_mm »

ma bitno je braniti srbiju i vucica. uvijek se moze "argumentovati" u stilu ma vidi mu glooooove.
88Sioux

#50906 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 88Sioux »

Stiglo pola miliona doza kineske vakcine
General War

#50907 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by General War »

Evenine wrote: 10/02/2021 21:47
General War wrote: 10/02/2021 21:35 I onda se pitamo sto nam je ovako :lol:
Dok jedni vjeruju da ce se se karte mjesati svake godine dok im se ne posreci, i vjeruju da se rat jos vodi kolicinom granata...srbija je naucila lekciju:
srbiji ni ne treba puno vojske i tehnike, sve odradjuju putem lobiranja po zapadu i istoku kao i rada prvog esalona tj proxija...jedan covjek cijelu bosnu drzi za damu i niko nista, vise sto nece nego sto nemogu...jer su sebi napravili begovat sarajevo sa okolinom, evo masala i wizz air preseljava, moze se za cvaju do pariza, samo da se prezivi korona.
Opet te pitam sta bi ti tacno uradio? Hapsio Dodika zbog kriminala i subverzivnog djelovanja? I da se to desi ko bi ga osudio? Pa jbt bukvalno podjebavas a nemas nikakav plan. Da ponovim, sta bi ti tacno uradio?
Ih imam ja plan, samo sto bi vise bilo u zatvoru nego vani. :D
...Dok do dodika dodjem prvo bih pohapsio i po horizontali i vertikali sve sto su bili na rukovodnim pozicijama od mjesne zajednice do federacije od 96
A dodiku bi u medjuremenu samo uradio to da povucem sve bosnjake i ostale koji se ne slazu sa njim iz institucija PC..i tako doveo u pitanje legitimitet institucija PC. Ne moze Ramiz Salkic svaka druga mu biti genocid a obnasati funkciju podpredsjenika.
Last edited by General War on 10/02/2021 21:58, edited 1 time in total.
General War

#50908 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by General War »

155_mm wrote: 10/02/2021 21:51 nije nista novo na ovom forumu da se sva krivica trenutnog stanja u BiH prebacuje bosnjackoj strani.
..a kome ce drugome?
155_mm

#50909 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 155_mm »

u tom nekom kineskom svijetu srbija i njeno stanovnistvo se izgleda odlucno osjecaju. nek im je sa srecom.
General War

#50910 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by General War »

155_mm wrote: 10/02/2021 21:52 ma bitno je braniti srbiju i vucica. uvijek se moze "argumentovati" u stilu ma vidi mu glooooove.
Ako ga ko brani , ti ga branis a da toga nisi ni svjestan.
Evenine

#50911 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Evenine »

General War wrote: 10/02/2021 21:55
General War wrote: 10/02/2021 21:35 I onda se pitamo sto nam je ovako :lol:
Dok jedni vjeruju da ce se se karte mjesati svake godine dok im se ne posreci, i vjeruju da se rat jos vodi kolicinom granata...srbija je naucila lekciju:
srbiji ni ne treba puno vojske i tehnike, sve odradjuju putem lobiranja po zapadu i istoku kao i rada prvog esalona tj proxija...jedan covjek cijelu bosnu drzi za damu i niko nista, vise sto nece nego sto nemogu...jer su sebi napravili begovat sarajevo sa okolinom, evo masala i wizz air preseljava, moze se za cvaju do pariza, samo da se prezivi korona.
Opet te pitam sta bi ti tacno uradio? Hapsio Dodika zbog kriminala i subverzivnog djelovanja? I da se to desi ko bi ga osudio? Pa jbt bukvalno podjebavas a nemas nikakav plan. Da ponovim, sta bi ti tacno uradio?
...Dok do dodika dodjem prvo bih pohapsio i po horizontali i vertikali sve sto su bili na rukovodnim pozicijama od mjesne zajednice do federacije.
A dodiku bi u medjuremenu samo uradio to da povucem sve bosnjake i ostale koji se ne slazu sa njim iz institucija PC..i tako doveo u pitanje legitimitet institucija PC. Ne moze Ramiz Salkic svaka druga mu biti genocid a obnasati funkciju podpredsjenika.
Samo hapsenje bi izazvalo predratno stanje. Uz to, Dodik ima svoje ljude u sudstvu i tuzilastvu.

Povlacenjem iz institucija RSa bi dobio povlacenje Srba iz institucija BiH. Dodik zeli takav haos.

Nije on nikakav Bizmark vec je destruktivnu politiku lako voditi. Vucic je puno bolji politicar pa ne moze nista na Kosovu gdje Albanci djeluju kao Dodik.
visuljak

#50912 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by visuljak »

155_mm wrote: 10/02/2021 21:52 ma bitno je braniti srbiju i vucica. uvijek se moze "argumentovati" u stilu ma vidi mu glooooove.
cuj braniti, diviti mu se ali samo mi nije jasno zzasto tamo u taj zemaljski raj ne presele da se i mi rijesimo pete kolone.
General War

#50913 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by General War »

Evenine wrote: 10/02/2021 22:01

...Dok do dodika dodjem prvo bih pohapsio i po horizontali i vertikali sve sto su bili na rukovodnim pozicijama od mjesne zajednice do federacije.
Samo hapsenje bi izazvalo predratno stanje. Uz to, Dodik ima svoje ljude u sudstvu i tuzilastvu.

Povlacenjem iz institucija RSa bi dobio povlacenje Srba iz institucija BiH. Dodik zeli takav haos.

Nije on nikakav Bizmark vec je destruktivnu politiku lako voditi. Vucic je puno bolji politicar pa ne moze nista na Kosovu gdje Albanci djeluju kao Dodik.
Pa sta ti mislis da je rat zavrsen ili zamrznut? Neka povuce, ja za to i navijam.
Ne trebaju meni sudije i pravnici da ih pozatvaram zbog korupcije
Zamisli da su partizani kalkulisali sa ustasama i cetnicima ko ce sta reci...
Last edited by General War on 10/02/2021 22:10, edited 1 time in total.
sandzokan

#50914 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by sandzokan »

Sada sam i petokolonaš?! Nemate vas dvojica blage veze...
Evenine

#50915 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Evenine »

General War wrote: 10/02/2021 22:06

Pa sta ti mislis da je rat zavrsen ili zamrznut? Neka povuce, ja za to i navijam.
Hej pa i stranci se ovdje pitaju nesto. Pitaju se i u Srbiji :)

U principu ono sto pro-bosanske snage mogu da urade prema RSu je isto ono sto radi Vucic prema Kosovu. Lobira, kupuje vrijeme i razvija ekonomiju i vojsku. Albanci iseljavaju i ako NATO ne pusti da Srbija poklopi Kosovo vojno poklopice ga ekonomski.

Mi nemamo vojsku, ali mozemo razvijati ekonomiju, gasiti korupciju i polako poklapati RS ekonomski. Dobro opremljena kantonalna policija i jaka namjenska industrija nisu na odmet. Bolje nego sjediti i cekati sta ce Inzko reci.
General War

#50916 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by General War »

Evenine wrote: 10/02/2021 22:12
General War wrote: 10/02/2021 22:06

Hej pa i stranci se ovdje pitaju nesto. Pitaju se i u Srbiji :)

U principu ono sto pro-bosanske snage mogu da urade prema RSu je isto ono sto radi Vucic prema Kosovu. Lobira, kupuje vrijeme i razvija ekonomiju i vojsku. Albanci iseljavaju i ako NATO ne pusti da Srbija poklopi Kosovo vojno poklopice ga ekonomski.

Mi nemamo vojsku, ali mozemo razvijati ekonomiju, gasiti korupciju i polako poklapati RS ekonomski. Dobro opremljena kantonalna policija i jaka namjenska industrija nisu na odmet. Bolje nego sjediti i cekati sta ce Inzko reci.
Zaboravi pro-bosanske snage, jer nikad nisu ni bile...to je farsa. samo Jaci -tlaci.
Ja ti garantujem, Ovi (sadasnji sto se prodaju kao probosanci-autenticni hrvati- srbi) kada osjete da gube vlast...zaratit ce htio nehtio, tako su uradili i 91, tako ce opet, bila je MZ od devedesete ovdje sa izaslanicima pa ih niko nije fermao ni dva posto.
Bez jake vojske nemas sanse..djaba ti ekonomija...samo ces se bolje opljackat.
jjww

#50917 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by jjww »

Srbija, u odnosu na to, koliko je zla nanijela regionu, precesto se izvukla politickim ucjenama, prefriganim potezima.

Tokom rata, znalo se na koji nacin je uspjela ucutkati Akashija, sta je podmetnula generalu Roseu. A, to su samo dvojica medjunarodnih aktera.

Bosanskohercegovacki Srbi su cak i stalozenog Rusa Curkina nekoliko puta uspjeli dovesti do "granice".

Dodik je, po svemu, nasljednik Karadzica. Naslijedio je ratni plijen, entitet. Naslijedio je Dodik i retoriku.

Kad kaze da ne zeli "unitarnu" Bosnu i Hercegovinu, njemu se treba reci da je on vec napravio unitarnu RS, u kojoj on pominje samo srpske zelje, prohtjeve, iako su u RS-u sva tri naroda potpuno jednakopravna i konstitutivna.

I, sta je tu onda problem?

Veci problem je potpuno nesposobno bosnjacko rukovodstvo. Tesko je naci nesposobnije na karti svijeta. A konkurencija je jaka.

Izetbegovic otac je bio katastrofalan politicar (ovdje ne govorim o tome kakav je bio covjek). On jednostavno nije imao pojma sta i kada radi, mnogi potezi su bili iznudjeni, cesto je cekao da neko drugi nesto napravi, a on onda, eto, nesto kao, reaguje. Nije bio rodjen za tu ulogu. A, da ne govorim da nije mogao da parira Milosevicu (naravno, nikako po pitanju vojne sile) kad je u pitanju politika. Izetbegovic je jednostavno bio instaliran na mjesto bosnjackog lidera od strane saveznih, citaj srpskih sluzbi (jasno je kojih). Napisao sam vec da je peticiju za Izetbegovicevo pustanje iz zatvora (i ostalih zatvorenika) potpisao, izmedju ostalih i Dobrica Cosic.

Jos jednom, bio je instaliran, a pitanje je da li je to znao. I da li mu je to neko rekao. Iako je, ubijedjen sam u to, vidjelo se pred kamerama, volio svoju ulogu vodje - nije jedini, vecina bi uzivala u tome.

Bosnjaci su gotovo svu svoju politiku, gotovo stoprocentno, predali u ruke nesposobnoj, nekompetentnoj i tragicnoj grupi ljudi, koja nije nikome polagala racune za svoje promasaje. Ta grupa je o svemu odlucivala u svom kucnom, familijarnom okruzenju, cesto ne konsultujuci nikoga, Zatvoreni krug ljudi odlucivao je o svemu.

Da li je tacno da je Izetbegovica Holbrooke upitao slaze li se da se SDS potpuno rasformira ili da ostane, tesko je reci. Poznato je da se o tome razgovaralo. A, poznato je da SDS postoji i danas.

Danas, Izetbegovic sin je isti, ako ne i gori, kad je u pitanju politicka nesposobnost. Opet se radi u zatvorenom krugu, mnogo unutrasnjih sukoba, razjedinjenost i neodredjenost po mnogim pitanjima. Kad je u pitanju eventualno pariranje srpskoj politici, tesko je naci pravi izraz da se objasni ta neugledna, minimalna, mikro minijatura od bosnjacke politike.

Da su (oni) birali (jesu li?), srpski politicari bi tesko mogli izabrati nesposobnije politicare medju Bosnjacima, bezidejnije, bez plana i programa, ponekad (cesto) bez ikakve reakcije, bez prvog poteza, bez politicke inteligencije. Idealni za politicke suparnike.

Srpski politicari su cijelo vrijeme trgovali.

Primjer (medju stotinama drugih): Isporuka Karadzica i Mladica u Den Haag je bila uslovljena obecanjima EU vezanim za vize i za otvaranje novih poglavlja oko pristupa. Jasno je da se vremenski, ti dogadjaji nisu poklapali u dan ili u sedmicu, medjutim, da su povezani, jesu.
Evenine

#50918 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Evenine »

jjww wrote: 10/02/2021 23:12 Srbija, u odnosu na to, koliko je zla nanijela regionu, precesto se izvukla politickim ucjenama, prefriganim potezima.

Tokom rata, znalo se na koji nacin je uspjela ucutkati Akashija, sta je podmetnula generalu Roseu. A, to su samo dvojica medjunarodnih aktera.

Bosanskohercegovacki Srbi su cak i stalozenog Rusa Curkina nekoliko puta uspjeli dovesti do "granice".

Dodik je, po svemu, nasljednik Karadzica. Naslijedio je ratni plijen, entitet. Naslijedio je Dodik i retoriku.

Kad kaze da ne zeli "unitarnu" Bosnu i Hercegovinu, njemu se treba reci da je on vec napravio unitarnu RS, u kojoj on pominje samo srpske zelje, prohtjeve, iako su u RS-u sva tri naroda potpuno jednakopravna i konstitutivna.

I, sta je tu onda problem?

Veci problem je potpuno nesposobno bosnjacko rukovodstvo. Tesko je naci nesposobnije na karti svijeta. A konkurencija je jaka.

Izetbegovic otac je bio katastrofalan politicar (ovdje ne govorim o tome kakav je bio covjek). On jednostavno nije imao pojma sta i kada radi, mnogi potezi su bili iznudjeni, cesto je cekao da neko drugi nesto napravi, a on onda, eto, nesto kao, reaguje. Nije bio rodjen za tu ulogu. A, da ne govorim da nije mogao da parira Milosevicu (naravno, nikako po pitanju vojne sile) kad je u pitanju politika. Izetbegovic je jednostavno bio instaliran na mjesto bosnjackog lidera od strane saveznih, citaj srpskih sluzbi (jasno je kojih). Napisao sam vec da je peticiju za Izetbegovicevo pustanje iz zatvora (i ostalih zatvorenika) potpisao, izmedju ostalih i Dobrica Cosic.

Jos jednom, bio je instaliran, a pitanje je da li je to znao. I da li mu je to neko rekao. Iako je, ubijedjen sam u to, vidjelo se pred kamerama, volio svoju ulogu vodje - nije jedini, vecina bi uzivala u tome.

Bosnjaci su gotovo svu svoju politiku, gotovo stoprocentno, predali u ruke nesposobnoj, nekompetentnoj i tragicnoj grupi ljudi, koja nije nikome polagala racune za svoje promasaje. Ta grupa je o svemu odlucivala u svom kucnom, familijarnom okruzenju, cesto ne konsultujuci nikoga, Zatvoreni krug ljudi odlucivao je o svemu.

Da li je tacno da je Izetbegovica Holbrooke upitao slaze li se da se SDS potpuno rasformira ili da ostane, tesko je reci. Poznato je da se o tome razgovaralo. A, poznato je da SDS postoji i danas.

Danas, Izetbegovic sin je isti, ako ne i gori, kad je u pitanju politicka nesposobnost. Opet se radi u zatvorenom krugu, mnogo unutrasnjih sukoba, razjedinjenost i neodredjenost po mnogim pitanjima. Kad je u pitanju eventualno pariranje srpskoj politici, tesko je naci pravi izraz da se objasni ta neugledna, minimalna, mikro minijatura od bosnjacke politike.

Da su (oni) birali (jesu li?), srpski politicari bi tesko mogli izabrati nesposobnije politicare medju Bosnjacima, bezidejnije, bez plana i programa, ponekad (cesto) bez ikakve reakcije, bez prvog poteza, bez politicke inteligencije. Idealni za politicke suparnike.

Srpski politicari su cijelo vrijeme trgovali.

Primjer (medju stotinama drugih): Isporuka Karadzica i Mladica u Den Haag je bila uslovljena obecanjima EU vezanim za vize i za otvaranje novih poglavlja oko pristupa. Jasno je da se vremenski, ti dogadjaji nisu poklapali u dan ili u sedmicu, medjutim, da su povezani, jesu.
Dobra analiza.

Ja sam pisao da je Dodik precijenjen politicar. Nakon pada Aprilskog paketa i priznanja Kosova, Amerika je izgubila interes a Dodik dobio podrsku Rusije. Uz to, destruktivnu politiku je puno lakse voditi nego konstruktivnu.

I pored svega ovoga on i dalje samo slijedi diktat Beograda opcrtan zadnjim Memorandumom. Spaja tackice i farba po brojevima. Isto tako je bilo u ratu. Karadzic, Mladic, Martic slusali, Slobo diktirao. U transkriptima njihovih razgovora iz jedne knjige o ratu, ocita je relacija: Slobo boss, oni hamali i klimaci glavom.

Kakvu politiku bi ti vodio prema Srbiji?
88Sioux

#50919 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 88Sioux »

jjww

#50920 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by jjww »

Samo bih rekao da svaka politika koja se vodi prema generatoru vecine problema u regiji mora biti dosljedna.

Na koji nacin je Milosevic isposlovao zaustavljanje HV-a, Armije BiH i HVO-a pred Banjalukom? Vecina izvora kaze da je govorio o izbjeglickoj krizi i ogromnom talasu izbjeglica prema Beogradu.

Nisam ubijedjen da je Milosevic imao samo jednu kartu. On je bio jak manipulator, prica mu je bila uvijek viseslojna. Nikad nije omalovazavao sagovornike, nego ih je dobro slusao i iz nihovih rijeci konstruisao odgovore.

On je znao u sred najvece krize ispricati vic, poigravajuci se predstavom svoje hladnokrvnosti. To Izetbegovic nije znao. Ne govorim tu (samo ili iskljucivo) o pricanju viceva, nego o manipulativnoj komunikaciji.

Iako je znao (u Daytonu), da je postavljen pred zid, postavljao se (a vise nije bio vojno i politicki ni priblizno jak kao u zenitu svoje karijere) kao vodja igre. Holbrooke je cijelo vrijeme znao da ispred sebe ima Balkanskog kasapina, ipak je sa zlocincem razgovarao kao sa nekim poslovnjakom iz, na primjer Texasa. Jednostavno, to je bilo tako.

Vjerujem (i vise nego da samo vjerujem) da je Milosevic cesto upotrebljavao veze sa Rusijom (sto su nastavili njegovi politicki nasljednici u Srbiji). Blefirao, ali i cesto poentirao.

Izetbegovic se zatekao tamo (u Daytonu) sa nekoliko fraza, bez bilo kakvih backup planova.

U jednom momentu, Milosevic cestita Izetbegovicu na cinjenici da je gotovo kompletno vrijeme rata proveo u Sarajevu. Nije zavrsio samo na cestitanju. Poznati su detalji.

Kakva manipulacija.

Sta god da je Izetbegovic, onako nespreman, nesavjetovan, nevjest u "sahovskoj" komunikaciji rekao, nakon te Miloseviceve "cestitke" bilo bi bez efekta.

Takve recenice, u pregovorima, dogovorima treba razradjivati, pripremati, imati u rukavu.

One mijenjaju pozicije naroda. Nekad i sudbine.
Guadalajara

#50921 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Guadalajara »

Evenine wrote: 10/02/2021 21:30
155_mm wrote: 10/02/2021 21:20 bez obzira sta vucic i njegovi sljedbenici guslaju srbija nikad nece imati vatrenu moc koju je imala na pocetku devedesetih.

da ce srbija uspijeti ikad sakupiti oruzja sto su "naslijedili" od SFRJ, koje je SFRJ sakupljala 50tak godina, je na nivou guslarskih bajki.
Nemaju tolike kolicine municije ali oruzja imaju.

Do nas je sto smo ogrezli u korupciju, sto nismo vise razvijali industriju i napredne tehnologije i sto smo cekali da nam stranci prave zemlju. To su posljedice ostataka dekadentnog begovskog pogleda na svijet. U BiH ne postoji zdrav bosnjacki nacionalizam.
pa i oruzje/orudje se trosi...tacno se zna koliko se haba topovska cijev... :D
Evenine

#50922 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Evenine »

jjww wrote: 11/02/2021 01:01 Samo bih rekao da svaka politika koja se vodi prema generatoru vecine problema u regiji mora biti dosljedna.

Na koji nacin je Milosevic isposlovao zaustavljanje HV-a, Armije BiH i HVO-a pred Banjalukom? Vecina izvora kaze da je govorio o izbjeglickoj krizi i ogromnom talasu izbjeglica prema Beogradu.

Nisam ubijedjen da je Milosevic imao samo jednu kartu. On je bio jak manipulator, prica mu je bila uvijek viseslojna. Nikad nije omalovazavao sagovornike, nego ih je dobro slusao i iz nihovih rijeci konstruisao odgovore.

On je znao u sred najvece krize ispricati vic, poigravajuci se predstavom svoje hladnokrvnosti. To Izetbegovic nije znao. Ne govorim tu (samo ili iskljucivo) o pricanju viceva, nego o manipulativnoj komunikaciji.

Iako je znao (u Daytonu), da je postavljen pred zid, postavljao se (a vise nije bio vojno i politicki ni priblizno jak kao u zenitu svoje karijere) kao vodja igre. Holbrooke je cijelo vrijeme znao da ispred sebe ima Balkanskog kasapina, ipak je sa zlocincem razgovarao kao sa nekim poslovnjakom iz, na primjer Texasa. Jednostavno, to je bilo tako.

Vjerujem (i vise nego da samo vjerujem) da je Milosevic cesto upotrebljavao veze sa Rusijom (sto su nastavili njegovi politicki nasljednici u Srbiji). Blefirao, ali i cesto poentirao.

Izetbegovic se zatekao tamo (u Daytonu) sa nekoliko fraza, bez bilo kakvih backup planova.

U jednom momentu, Milosevic cestita Izetbegovicu na cinjenici da je gotovo kompletno vrijeme rata proveo u Sarajevu. Nije zavrsio samo na cestitanju. Poznati su detalji.

Kakva manipulacija.

Sta god da je Izetbegovic, onako nespreman, nesavjetovan, nevjest u "sahovskoj" komunikaciji rekao, nakon te Miloseviceve "cestitke" bilo bi bez efekta.

Takve recenice, u pregovorima, dogovorima treba razradjivati, pripremati, imati u rukavu.

One mijenjaju pozicije naroda. Nekad i sudbine.
Prvo treba osmisliti tu politiku prema Beogradu pa je onda dosljedno primjenjivati. Pogledaj njihovu politiku prema Kosovu, reklo bi se da nije sjajna. Kada imas realna ogranicenja nema tu puno maneverskog prostora.

Milosevic je bio vjest manipulator, popeti se na vlast u zvjerinjaku nije bilo lako.
neko_sa_strane

#50923 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by neko_sa_strane »

155_mm wrote: 10/02/2021 21:51 nije nista novo na ovom forumu da se sva krivica trenutnog stanja u BiH prebacuje bosnjackoj strani.
Pokazalo se da su stranke sa bošnjačkim predznakom najslabija karika.
88Sioux

#50924 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by 88Sioux »

Torlak spreman da se osposobi za proizvodnju „Sputnjika V”

Delegacije Srbije i Ruske Federacije održale su danas u Beogradu prvi sastanak povodom utvrđivanja mogućnosti za proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve” u Srbiji.

Rusku delegaciju, koju je predvodio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan - Harčenko, činili su predstavnici ruskog Ministarstva industrije, Fonda za direktne investicije i ruske Agencije za lekove, dok su u srpskoj delegaciji, koju je predvodio ministar za inovacije Nenad Popović, bili i predstavnici Instituta „Torlak”.

Popović je posle sastanka kazao novinarima da će se sutra u Instituti Torlak obaviti prvi ekspertski razgovori i naveo da je za prvu fazu, za koju je utvrđeno da postoje mogućnosti kada je reč o proizvodnji vakcine u Srbiji, odnosno za transport supstance, punjenje, pakovanje i distrubiciju u našoj zemlji, potrebno od dva do tri meseca.

Istakao je da je za pun ciklus proizvodnje potrebno devet do 10 meseci i podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić već kazao da će naša zemlja uložiti u nove pogone i novu opremu koji bi zadovoljili sve standarde a sa ciljem da se vakcina sprovodi kod nas.

Vakcina „Sputnjik Ve”, kako je naveo Popović, iz naše zemlje bila bi distribuirana i u region, ali i u zemlje Evrope.

„Na ovaj način Srbija bi bila prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu 'Sputnjik Ve' u svojoj zemlji”, kazao je Popović i naveo da je sedam zemalja, među kojima su i Nemačka, Češka, Austrija, izrazile želju da se počne sa proizvodnjom u našoj zemlji.

Podsetio je da je ispitivanje mogućnosti za proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve” u Srbiji dogovoren tokom razgovora dva predsednika - Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Ambasador Bocan-Harčenko istakao je da od samog početka borbe protiv kovida u Rusiji nije postojala dilema da li sa Srbijom treba rame uz rame da se bore protiv pandemije i to zbog odnosa dve zemlje, dva naroda.

Izrazio je zadovoljstvo održanim prvim sastankom dve delegacije, za koji je rekao da je sastanak upoznavanja, a da će sadržajni sastanak - na ekperstkom nivou biti održan sutra.

„Otvara se nova faza saradnje - ispitivanje mogućnosti proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji. Proizvodnja vakcina će obezbediti da Srbija proizvodi i za druge zemlje u regionu i Evropi, što je od izuzetne važnosti”, kazao je Bocan - Harčenko.

Prema njegovim rečima, Rusija je otvorena i spremna da pružimo tehnologiju i pomoć u proizvodnji vakcine, što jasno pokazuje, dodaje, da Rusija ne razmišlja kada je reč o vakcini i borbi protiv kovida o globalnom suprotstavljanju i nadmetanju.

„Naš cilj je da imamo prijatelje, zajednički odnos i saradnju u borbi protiv virusa korone. 'Sputnjik Ve' je na razmatranju u EU i nadamo se da će to ići svojim redom, bez politilizacije i da će biti viđena kao najbezbednija i najefikasnija vakcina”, kazao je ambasador.

Dodao je da je to jedan od razloga, pored prijateljstva i uzajamnog poverenja, što je ruska vakcina najpopularnija u Srbiji.

Direktorka Instituta „Torlak” Vera Stoiljković podsetila je da je pre dve nedelje srpska delegacija bila u poseti u Rusiji, u fabrici gde se proizvodi vakcina, i istakla da su se tada saglasili i uverili da postoje mogućnosti da se uz transfer tehnologije i znanja vakcina „Sputnjik Ve” može proizvoditi u Srbiji.

„Torlak ima tehnologiju i stručnjake koji mogu da odgovore tom zadatku”, kazala je Stoiljković.
Billy The Pljuc

#50925 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Billy The Pljuc »

Image

"BLOGERKA BOJANA VATIĆ: Pobijedićemo fašiste zbog Bosne, zbog Srebrenice, Sarajeva, Vukovara...

Poznata blogerka iz Novog Sada dalekim podrijeklom iz Crne Gore, Bojana Vatić, napisala je zanimljiv tekst za podgoričku Antenu M u kojem govori o povampirenoj velikosrpskoj ideologiji.

PIŠE: Bojana VATIĆ

Njihova srednjovekovna četnička ideologija ne sme pobediti budućnost i evropske vrednosti.

Njihovo guslanje o svetosavlju, zaostaloj i poraženoj velikosrpskoj ideologiji, demagogiji i mitomaniji neće pobediti civilizacijske tokove.

Njihove laži neće pobediti istinu.

Njihov strah kojim gase drugačiju, lepšu i bolju Srbiju neće pobediti našu hrabrost da se borimo za one vrednosti koje su temelj modernog evropskog društva.

Njihova mržnja neće pobediti našu ljubav prema Crnoj Gori!

Njihovi bećkovići neće pobediti našeg Koču Popovića.

Njihovi mandići neće pobediti našeg Ljuba Čupića.

Njihovi radovići neće pobediti našu Borku Pavićević...

Njihove čiče nisu pobedile Tita.

Njihovi četnici nisu pobedili Partizane.

Ne, oni su ih se plašili.

Delićemo se, dok god imamo one na suprotnoj strani zbog kojih nam nalaže građanska dužnost da se delimo i da sa njima ne stojimo NIKAD NA ISTOJ STRANI, ni po cenu bilo kakvog cilja.

Zakovani tako u prošlosti kopajte sami sebi jame u kojima ćete završiti i vi i vaša retrogradna zaostala ideologija, slepi i ogrezli u mržnji i nacionalizmu koja vas izjeda. Završićete na dnu poraženi.

Zbog Bosne. Zbog Srebrenice. Zbog Sarajeva. Zbog Vukovara. Zbog Kosova. Zbog Crne Gore. Zbog Vojvodine. Zbog istine.

Zbog svakog slova koje sam napisala

Zbog svake reči iza koje ponosno stojim.

Zbog svake pretnje i uvrede koje ste uputili meni kao ženi, ženi koje se plašite, zbog svih mojih saveznika i istomišljenika.

Stojimo naspram vas, mi čisti hrabri i veliki!

Stojimo i kažemo da je Ratko Mladić osudjeni ratni zločinac i da ne zasluzuje ni u jednom gradu bivših jugoslovenskih republika da se ulica nazove po njegovom imenu.

Grafiti koje škrabate po Novom Sadu gradu kolevke civilizacije, multikulturalnosti su zapravo odraz vašeg kukavičluka. Vašeg straha od ponovnog poraza.

Jugoslavija bi se takvih stidela.

Mi stojimo naspram vas, vas kukavica, vas koji ste profitirali u svojoj ratno-huškačkoj politici 90tih, vraćajući se ponovo danas i bacajući koske nacionalizma, potpuno zatrovali i osiromasili ovo drustvo i narod, zatvorili im sve vidike, udaljavajući ih svakim danom od Evrope i pravih vrednosti, stvarajuci tako samo prostor za vašu pljačku i lopovluk.

Naša je dužnost da odbranimo čvrste temelje antifašizma na kojima sva moderna drustva počivaju, odbranicemo ih zajedno jer nas je ipak mnogo više!

Zbog svih onih normalnih ljudi koji ćute uplašeni, u strepnji, razočarani, umorni poručujemo vam da nas nećete ućutkati gde god mi bili, vi bašibozluci, vi otpadnici mračne prošlosti, vi gubitnici i očajnici nećete ugasiti ni zastrašiti glas razuma i glas gradjanske evropske Srbije.

One herojske Srbije sto je nekad bila. Ponosne i antifašističke Srbije!

Nećete ugušiti glas antifasisticke građanske evropske Crne Gore koja vam kao takva i smeta!

Pred fašizmom se ne povlači!

Fašizam se napada.

Pobedili smo vas jednom, pobedićemo vas opet!

Smrt fašizmu!"
Post Reply